MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2021. augusztus 27.

MTK Baráti Kör Hírlevele 

II. évfolyam 8. szám

2021. augusztus 27.

Kedves Olvasó!

Eseményekben bővelkedő hónapokon vagyunk túl. A labdarúgó-Eb és az olimpia után visszaáll a sportélet a maga megszokott ritmusába. Így hírlevelünkkel is visszatérünk a korábban megszokott formához és tartalomhoz. Természetesen ez nincs kőbe vésve. Szívesen fogadjuk javaslataitokat, ha változást szeretnétek.

Bemutatjuk Balogh Orsolyát


Mint minden MTK-szurkolót, engem is minden érdekel, ami MTK. Mindig vannak kérdéseim, kéréseim, amivel a klubhoz szeretnék fordulni. Az MTK Baráti Kör Hírlevelének szerkesztőjeként azonban jobb helyzetben vagyok az átlag drukkereknél, én fel is tudom tenni kérdéseimet, elmondhatom kéréseimet az MTK vezetőinek. Ha fociról van szó, akkor bárkit kérdezek, szinte mindig az a válasz: Fordulj „baloghorsihoz”, kérdezd „baloghorsit”, majd „baloghorsi” megoldja. Soha nem Balogh Orsolyához vagy csak úgy simán Orsihoz irányítanak, mindig így mondják „baloghorsi”. Egy szóban, kisbetűvel. Nem, nem úgy, mint nemecsek, jelen esetben ez nem lenézés, sőt ellenkezőleg, „baloghorsi” nem egy név, hanem egy intézmény. De ki ő?

Nem volt sem MTK-s, sem labdarúgó múltad, hogy kerültél mégis ide?

Ez így igaz. Az MTK-s pályafutásomat nem is a labdarúgóknál kezdtem. Miután végeztem a Tesnevelési Egyetemen, munkát kerestem. Megpályáztam egy asszisztensi állást az MTK sportegyesületnél, amit szerencsére megkaptam. Így indultam el ezen a pályán, az assziszteni munkakört követően, az első három évben a labdasportok referense voltam az egyesületnél. Amikor Polyák Balázs lett az MTK Budapest Zrt. sportigazgatója, akkor ő keresett meg, hogy lenne-e kedvem a focistákkal dolgozni. Volt kedvem.

/kép forrása: mtkbudapest.hu/

Csapatmenedzser a titulusod. Mit jelent ez valójában, mi a feladatod?

Alapvetően a csapatmenedzser együtt működik a technikai vezetőjével. Janta Gabival szinte kézen fogva dolgozunk és intézzük a csapat mindennapi ügyeit. Sok dolog tartozik a feladataim közé, pl. az átigazolások technikai lebonyolítása, mérkőzések és edzőtáborok szervezése, versenyengedélyek intézése, mezek rendelése és tervezése, külföldi játékosok papírjainak intézése, felszerelések biztosítása és még rengeteg más kisebb-nagyobb feladat.

Említetted az átigazolásokat. A világ legnagyobb részén az átigazolási díjak nyilvánosak. Magyarországon miért hadititok mindez?

Nincs erre szabály. Sokszor ezek a döntések megállapodások az átadó és az átvevő klub között, vagy a klub és a játékos között, de természetesen a menedzserek kérése is lehet a diszkréció. Az üzletpolitika vagy vezetői döntés is meghatározza sok esetben, hogy mennyire kommunikálhatók ezek az információk. Nálunk sincs egységes szabály erre vonatkozóan. 

Itt kicsit már a kommunikáció irányába mentünk el. Van az MTK-nál egy „másodállásod” is.

Igen én vagyok a klub marketing- és kommunikációs igazgatója is. Hozzám tartozik a teljes labdarúgó szakosztály – kicsik, nagyok, fiúk-lányok – kommunikációja. Természetesen nem egyedül, van egy remek stábom.

Kommunikáció… Volt honnan fejlődni. Említetted, hogy van egy stábod. Előtted, előttetek, még Domonyai Laci idején nem volt stáb. Az volt a koncepció, hogy a lehető legkisebb létszámmal kell mindent megoldani. Lényegében minden funkciót Domonyai Laci töltött be. Így nem is lehetett csodát várni. Ebben nagyon sokat léptünk előre…

Köszönöm, ha így látod.

Így látom, de folytatom. Sokat javult az MTK kommunikációja, de még bőven van hová fejlődni. Mondok egy példát. Az MTK egyetlen szót sem kommunikált eddig Alho állapotáról. (Az újpesti meccs utáni nap délutánján készült a riport.)

Mindenképpen meg szerettük volna várni minden vizsgálat eredményét. Sajnos a vizsgálatok elhúzódtak. Addig nem szerettünk volna semmit kommunikálni, amíg nincsenek pontos információink.

Igen, ez minden megszólalásotokon érezhető, hogy csak akkor mondtok valamit, amikor már ezer százalékosan biztos a hír. Ez szerintem egy hibás filozófia. A mai hírversenyben 5 perc késés is sok. A konkrét esetben: Bizonyára nem zárultak még a vizsgálatok tegnap este. De az is szinte biztos, hogy egy órával a meccs után már tudható volt, hogy nincs nagy baj. A szurkolókat ez érdekelte volna, de azonnal. Ők nem egy teljeskörű diagnózist várnak, hanem a lényeget. De pl. Herreráról sincs hetek óta semmi hír tőletek.

Herrera sérülésével kapcsolatosan is ugyanezt mondhatom, még mindig vizsgálják. Akkor lesz hír, ha biztos a diagnózis, várhatóan ez egy pár napon belül véglegesnek tekinthető.

Mi az, amiben úgy érzed, hogy lehetne előrelépni kommunikációban, mi kéne ehhez?

Szerencsére az elmúlt időszakban humán erőforrásban, technikában és szakmailag is előrébb léptünk. Jó úton haladunk. Elindítottunk új platformokat. Fejlesztünk és fejlődünk tovább. Igyekszünk hónapról hónapra jobban teljesíteni. Nyilván nem megy ez egyik napról a másikra, de rövidtávú célunk, hogy minden klappoljon, és kivívjuk szurkolóink elégedettségét.

A kommunikáció sok irányú, de a fő célcsoport nyilván a szurkoló. A Baráti Kör oldaláról azt látom, hogy minden kezdeményezésünket szívesen és támogatólag fogadjátok, de ti kevéssé kezdeményeztek a szurkolók irányában. Ez tudatos vagy csak így alakult? Akartok-e ezen változtatni?

Abszolút nyitottak vagyunk az együttműködésre. Rendszeresen egyezetünk Pandzarisz Sándorral a BK és Tamással a szurkolócsoport részéről. Várjuk a javaslatokat! Nagyon sok új tervünk van, amiket azért nem láttok még, mert semmibe nem merünk belefogni a Covid-helyzet miatt. Részint még igencsak lobogtatják egy negyedik hullám lehetőségét, részint az MLSZ-előírások még mindig nagyon szigorúak, a játékosok, a stábtagok és a mérkőzésszervezők szinte burokban élnek, nagyon komoly korlátozások vannak érvényben. Amint ez a helyzet javulni fog, észlelni fogjátok az új kezdeményezéseinket.

Balogh Orsolya Sevcsik László BK-alelnök és Pandzarisz Sándor BK-elnök között /saját fotónk/

Térjünk vissza rád. Bár van nagyon sikeres női csapatunk is, de a foci az egy fiú dolog. Hogy érzed magad egy munkahelyen, csupa férfiakkal körülvéve?

Sokan felteszik ezt a kérdést, hogy milyen nőként a labdarúgásban dolgozni. Nagyon érdekes. Jó a hangulat, mindenki céltudatos, fiatalos, nagy teherbírású, remek csapatunk van a pályán és a back office tekintetében is! Elfogadtak. Nem tesznek velem különbséget, persze nagyon udvariasak velem, nincs semmi hátrányom, mint nőnek.

Szakmailag sem?

Szakmailag sem. Sportszakmai kérdésekben nem sok dolgom van, nem is szoktam „szakmázni”, ezt meghagyom a fiúknak. A marketing és kommunikáció terén pedig ők hagyják meg nekem a szakmaiságot.

Említetted például, hogy az átigazolásokban is van technikai szereped. Itt egy szerződésben minden betűnek jelentősége lehet. A tárgyalásokat rutinos menedzserek, jogászok folytatják. Ha hibát találsz egy ilyen szerződésben elfogadják az öreg rókák, hogy belekotyogsz?

Ilyen nagyon ritkán fordul elő. Van sok olyan paramétere egy szerződésnek, amely szükséges az átigazolás lebonyolításához, ha ilyen jellegű hibát, elírást észlelek, akkor természetesen szólok és orvosolják a hibát.

Egy labdarúgóklub nem egy hagyományos munkahely. Mennyiben kell másképp dolgoznod itt, mintha egy hivatalban ülnél?

Teljesen más. Egyrészt persze van egy hivatalos munkaidőm, de ezt a munkát csak 0-24-ben lehet minőségi szinten végezni. Van amikor este tízkor vagy reggel hatkor csörög a telefonom és ilyenkor is el kell intézni azt, amit éppen szükséges. Másrészt a vezetőknek, játékosoknak az állandó eredmény kényszer miatt ez egy nagyon stresszes munkahely. Nagyon fontos, hogy mindig mosolyogva, jókedvűen, támogatóan tudjak segíteni, mindenben, ami hozzám tartozik, meg abban is, ami nem. Örömmel segítek mindenkinek aki az MTK-családhoz tartozik!

Milyen érzés 0-24-ben dolgozni egy olyan munkakörben, amit tíz munkahelyből kilencben el lehet látni reggel 8-tól délután 4-ig és utána nem is kell a munkára gondolni?

Ezt csak szívvel-lélekkel lehet így csinálni. A kommunikáció megköveteli az azonnali reakciókat, az azonnali informálást. De csapatmenedzserként is gyakran keresnek meg a játékosok, stábtagok munkaidőn kívül is. Természetesen, ha tudok, ilyenkor is segítek nekik. A munkakör megköveteli az állandó készenlétet, de ehhez kell a személyiségem, a klub iránti szeretetem.

Hogy viseli a családod, amikor hajnalban csörög a telefon és azonnal intézned kell valamit?

A jelenlegi élethelyzetemben leginkább a kiskutyám sínyli ezt meg. Ő is 0-24-ben törődést igényelne. Meccsnapokon sokat van egyedül, de ő is MTK-kutyaként szocializálódott, sokszor van velem a stadionban. Sőt néha meccsekre is jön. Jelenleg még nincs más ember, akinek elszámolással tartoznék, vagy akitől elvenné ez az időmet.

Hogyan tovább? Fiatal vagy, nyilván szeretnél előrébb jutni, itt viszont már nincs hova, az MTK-nál a csúcsra értél, a legmagasabb beosztásban vagy, ami itt elérhető.

Nagyon jól érzem itt magam! Persze nyilván mint mindenütt, itt is előfordulnak jobb és rosszabb napok. Amikor megy a csapatnak, akkor mi is jobb kedvűek vagyunk, de egy szó, mint száz, jól érzem itt magam, nem tervezek váltani. Nem is tudom elképzelni, hogy Magyarországon más klubnál végezzek ilyen munkát. Ha nem itt dolgoznék, akkor valami teljesen mást csinálnék. Azt jelenleg elképzelhetetlennek tartom, hogy más csapathoz kerüljek. De hangsúlyozom, nem tervezek váltani.

Köszönöm a beszélgetést. Remélem még nagyon sokáig fogsz itt dolgozni, mosolyogni.

„baloghorsival” kezdtünk, fejezzük is be így. Egy labdarúgó egyesület dolgozóit sokan ismerik. Vannak köztük népszerűek és lehetnek közutálatnak örvendők, de alig-alig van olyan, akinek egységes a megítélése. A játékosoktól az edzőkön és a klubvezetőkön át a tulajdonosig szinte mindenkit van aki kedvel és van aki nem. Keveseknek adatik meg az egységes megítélés. Orsi kivétel. Orsiról mindenkitől csak jót hallottam. „baloghorsit” mindenki szereti.


 Kék-fehér hírességek: Székhelyi József

 

Aligha lepi meg a kedves olvasót, ha elárulom Székhelyi József MTK-szurkoló volt. Az is köztudott, hogy sportimádó volt, maga is sportolt. Teniszezett. Na de hogy birkózott volna? Ezt nem gondolnánk. Pedig így volt. Tizenévesen kimondottan tehetséges birkózónak indult – természetesen az MTK-ban – de pályafutása a gyűrött fülűek között elég rövidre sikerült. Bármily furcsa is, de egy fertőző betegség volt sorsfordító az életében. A skarlát döntötte el, hogy nem élsportoló, hanem művész lesz.

Ekkor fordult a színjátszás felé. Felgyógyulását követően még hosszú időre eltiltották a sporttól orvosai. Később, mikor már visszatérhetett volna, akkor már tudta, őt nem az erejéért fogja csodálni a közönség. 


Magyarország legnépszerűbb, legfoglalkoztatottabb színészei közé került már nagyon fiatalon. A rendszerváltáskor már a legnagyobb sztárok között volt. Ekkor tört meg a karrierje. Belekóstolt a politikába és ez erősen visszavetette a karrierjét. Gyakorlatilag száműzték Budapestről. A Nemzeti és a Madách Színház korábbi sztárja ezután már csak Sopronban, Szegeden és Veresegyházán léphetett fel. Ez még úgy is visszalépés volt korábbi sikereihez képest, hogy Szegeden színigazgató lett. Jellemző, pályája első 20 évében több mint 70 televíziós produkcióban szerepelt, az ezt követő közel három évtizedben mindössze másfél tucatszor kapott tévés szerepet.

Ez sem vette el a kedvét a közéleti szerepléstől. Továbbra sem rejtette véka alá politikai nézeteit. Az Élet Menete alapítványban viselt szerepét olyan fontosnak tartotta, hogy még 2018-ban, halálos betegen is vállalta, hogy megszólal az eseményen. Ekkor már úgy kellett feltámogatni a színpadra, ahol valószínűleg életében először és utoljára ülve mondta el beszédét. 


 


 Mi van vele: Rajna András


Kevés sportember kötődik annyira egyetlen klubhoz, mint Rajna András. Kajakosunk gyerekként a KSI-ben kezdett sportolni, de felnőttkorában kizárólag az MTK színeiben versenyzett és sportvezetőként is csak az MTK-ban tevékenykedett. 60 éves, a 60 év majdnem pontosan felét töltötte kék-fehérben. Olimpiai és vb-ezüstérmes. De a két ezüstöt nagyon különbözően értékeli. Többek között erről is beszélgettünk.

/kép forrás: Olimpiai kalauz sportbarátoknak, tévénézőknek, 1988/

Csodás eredményeket értél el. Vb-ezüst, olimpiai ezüst. De azt mondják, a második hely a legrosszabb elérhető eredmény. Lelkileg. Mennyi idő kellett, amíg magadban átértékelted ezt, amíg eljutottál oda, hogy azért nem rossz eredmény 7 milliárd ember közül a második legjobbnak lenni valamiben?

Ez sem ilyen egyszerű. Világbajnokságon voltam úgy második, hogy borzasztóan örültem az ezüstnek, mert nem számítottam rá, nem voltunk esélyesek. Másodikok lettünk Adrovicz Attilával 500 párosban. Előzetesen nem éreztem, hogy odaérhetünk, így ezt az első pillanattól sikerként élem meg. Hatalmas boldogság volt.

Az olimpiai ezüstérem hatalmas szomorúság volt. Akkor már 25 éve kajakoztam. Soha nem éreztem, hogy egy hajó úgy ment alattunk, mint akkor. Úgy éreztük, hogy mindenkit le tudunk győzni. Ennek is megvan a sztorija, miért történt így. Két évvel korábban a vb-n másodikok lettünk Adrovicz Attilával. Boldogok voltunk. A világbajnokságon az edzőnk, Öcsi bá (Fábián László) nem lehetett ott. Mentünk hozzá vidáman, királyok vagyunk, vb-másodikok. Mire ő közölte: "Nem foglalkozom veletek tovább, edzhettek akivel akartok, ezt meg kellett volna nyernetek, elegem van belőletek". De mi ugye királyok voltunk, vb-ezüstérmesek, hát jó, ha ő nem, akkor majd edzünk mással. Következő évben estünk keltünk éppen hogy befértünk a négyesbe és lettünk ötödikek a vb-n. Az 500 párostól nagyon távol kerültünk. Tudtuk, hogy ha így folytatjuk, akkor az olimpiai évben sem leszünk jobbak. Elmentük az Adróval Öcsi bához. Szó szerint letérdeltünk elé: Öcsi, jók leszünk, mindent megcsinálunk… vegyél vissza minket. Térden állva könyörögtünk nem tudom, mennyi időn keresztül. Kérette magát, de a végén visszavett. Holnap kezdünk háromkor – mondta – majd szép fokozatosan növeljük a terhelést. Másnap háromkor mentünk edzésre. Fél óra múlva már azt sem tudtam, hol vegyek levegőt. Edzés után ültünk az öltözőben. Mi lesz ebből? Vagy belehalunk, vagy rakéta lesz belőlünk. Hozzászoktunk ehhez a terheléshez. Életem legjobb felkészülését csináltuk végig. Olyan erőben voltunk, hogy percen belül úsztunk százon, ami azért egy kajakostól nem rossz. Az 500 páros lett volna a fő számunk, de ott a Gyulai, Bártfai pár nagyon erős ellenfél volt. (Ők is MTK-sok voltak.) Ezért készültünk ezer párosra is, hogy biztos utazni tudjunk az olimpiára. De nem volt akkor még kvóta ezerre. Meg kellett szerezni. Ahhoz, hogy egyáltalán indulhassunk a kvótaszerző versenyen, először itthon a válogatón kellett nyerni. Erős mezőny volt, muszáj volt csúcsformába kerülni a válogatóra. Aztán meg kellet szerezni a kvótát, biztosra akartunk menni, ekkor is kellet a csúcsforma.

Csípés Ferenc, Rajna András, Adrovitz Attila, Horváth Gábor

/kép forrás: Magyar Hírlap 1996. 08. 07./

Ekkor jött Öcsi ötlete: Üljetek össze Csipessel és Horváth Gáborral egy négyesre. Próbáljuk meg. Beültünk abba a négyesbe, Csipes Feri elől, aztán én, Adró és Horváth Gábor. Az első edzésen olyat éreztem, mint még soha, mint kés a vajban, úgy ment az a négyes, hogy döbbenet volt. Feri, aki előtte már olimpiai bajnok volt, azt mondta, hogy ez a négyes sokkal jobban megy. Igen, de így jöttek újra a válogatók, az ellenfél Gyulai, Storcz, Bártfai, Ábrahám. Nem olyanok, akiket félvállról lehet venni. Az elsőre megint csúcsformában kellett lennünk. Megnyertük. De volt még egy válogató. Nehogy az utolsó szalmaszálon csússzunk el. Arra is nagyon felkészültünk. Fölényesen nyertük. Jött az olimpia. Én akkor már 36 éves volta, Adró és Csipes is 30 felett. Ötödszörre már nem tudtuk azt a sebességet hozni. Nyertek a németek. Simán. Több mint húsz év után is azt mondom, ha abban a formában állunk oda, ahogy korábban mentünk, ha nem kellett volna korábban néhány hónapon belül négyszer a csúcson lenni, akkor az a mi olimpiánk lehetett volna. Az az ezüst életem csalódása volt. Megbékéltem azóta az ezüsttel, hiszen életem legjobb eredménye volt, de ezek az előzmények nem változnak meg. 

Az olimpia után visszavonultál. Amíg versenyeztél, addig a szurkolók, a sportkedvelő közvélemény tudta követni a pályafutásodat. Mit csináltál a versenyzői karriered után?

Először a szövetségben voltam két évig marketinges, de éreztem, hogy hosszútávon ez nem nekem való. Vettem egy HVG-t, hogy kinézzek pár álláshirdetést. Első körben csak azért, hogy gyakoroljam  az állásinterjú szituációt, hiszen ilyenben korábban soha nem volt részem. Éppen ezért szinte mindegy volt, hova jelentkezem. Pár helyre elküldtem az önéletrajzomat. Nem erőltettem, volt munkám, nem volt sürgős váltani. Egy helyre behívtak beszélgetésre. Mutatom a hirdetést a feleségemnek: „Luxus kozmetikai márka brandmenedzsert keres. Mi közöd neked ehhez? – kérdezte. Semmi – mondtam – de nem azért megyek, hogy felvegyenek, csak gyakorlom az interjú szituációt. Halál lazán mentem be, nincs veszíteni valóm, én csak próbaként, játékból megyek. Beszélgettünk, lazán, még akkor se nagyon érdekelt. Mondta, hogy Chanel. Jó és akkor mi van? Fogalmam nem volt ez milyen márka. Most tudom, hogy kozmetikában ez olyan, mint az autóknál a Maserati, de akkor fogalmam se volt erről. Beszélgettünk, beszélgettünk és amit elmondtak a munkáról, a feladatról az megfogott, úgy jöttem el, hogy de jó lenne… Azt éreztem, de ezt még magamban sem mertem bevallani, hogy valamivel megfogtam a partnert, vissza fog hívni. Végül felvettek. Nagyon jó volt. Amit a Chaneltől meg lehetett tanulni marketingről, PR-ról, azt megtanultam. Ez hosszú évekig működött. Végül azért jöttem el, mert önállósodni akartam. Úgy gondoltam, inkább a magam jövőjét építem mint egy cégét. Ne fizetésért dolgozzak, hanem saját bevételért. Nagyon jó ötleteim voltak, de a megvalósítás nem igazán sikerült.

Hogy lett ebből újra MTK?

Abban az életszakaszomban – úgy 1998-tól 2007-2008-ig – teljesen elszakadtam a kajak-kenutól. Akkor jött egy olyan érzés, hogy nekem nem a Chanellel vagy vállalkozással meg hasonlókkal kellene foglalkoznom, nagyon nosztalgikus állapotban voltam. Ekkor jött Kolonics Gyuri halála. Természetesen elmentem a temetésére. Ott volt az egész életem apraja-nagyja. Akkor döntöttem el, hogy ha bármi kajak-kenus lehetőség adódik, akkor megyek. Nem sokkal ezután szólt Gyuzsó (Gyulai Zsolt – a szerk.), hogy kellenék szakosztályvezetőnek az MTK-ba. Nem sokat gondolkoztam, mondtam, hogy jövök.

Nagyon nehéz korszak volt. Ekkoriban tűntek el a szponzorok a szakosztályból. Nem volt pénz, viszont itt maradtak horribilis összegű szerződések edzőkkel, versenyzőkkel. Londonban még összejött a férfi kajak négyes ezüstje három MTK-versenyzővel, előtte egy világbajnoki cím párosban. Ebben nekem annyi volt a szerepem, hogy sikerült Kati nénit (Fábiánné Rozsnyói Katalin - a szerk) rábeszélni, hogy foglalkozzon a fiúkkal. Sajnos az olimpia után nem tudtuk legjobbjainkat megtartani. 6-7 hónapos csúszások voltak a fizetések kifizetésében. A szerződések olimpiai ciklusra szóltak, London után ajánlatot sem tudott tenni az MTK a legjobbaknak. Később már konszolidálódott a szakosztály helyzete, de addigra kiürült a szakosztály.

Új építkezés kezdődött. Mire ennek már látszani kezdtek az eredményei, akkor távoztál, távoznod kellett. Mi van veled azóta?

Mi, mármint a családunk, már nagyon régen az NN ügyfelei voltunk. Volt egy tanácsadónk, akivel nagyon meg voltunk elégedve. Még javában az MTK kajak-kenu szakosztályában dolgoztam, amikor egy találkozás alkalmából elmondta, hogy nyugdíjba készül, van egy hatalmas ügyfélköre, akiket nem szeretne csakúgy otthagyni, szeretné olyan embernek átadni, akiben megbízik. Ő rám gondolt. Én úgy hirtelen leestem a székről. Mondom, Ilona, ez nagyon jól esik, nagyon megtisztelő, de nem szeretnék ügynökösködni. Érdekes én rá soha nem mint ügynökre gondoltam, mert nem úgy dolgozott, hanem inkább valóban tanácsadónak tűnt. Nem akartam ügynök lenni. Nem azért mert én olyan nagy ember vagyok, akinek ez derogál, egyszerűen nem vagyok az a típus, aki bemegy az ablakon, ha kidobják az ajtón. Aztán eltelt egy fél év, egy újabb találkozón megint mondta, hogy ő még mindig úgy gondolná… Én meg mondtam, hogy én még mindig nem akarnám… Egy újabb fél év múlva újra mondta, ez pont akkor volt, amikor az MTK-ban megköszönték a munkámat. Mondom neki, tudod mit, most van bőven ráérő időm, rá tudok szánni két hetet vagy két hónapot, nem tudom mennyi kell, hogy ebbe belelássak, beleszagoljak, beletanuljak és majd utána eldöntöm tudom-e, akarom-e csinálni. Így kezdődött most már több mint négy éve. Az első napon hatalmas élményem volt. Az óbudai igazgatóságon kezdtem. Dolgozott ott úgy 50 ember. Ismeretlenül olyan pozitív kisugárzást, segítőkészséget éreztem belőlük, ami hatalmas meglepetés volt. Elkezdtem beleszagolni és rájöttem, hogy engem ez érdekel, ez nekem tetszik. Úgyhogy én ott ragadtam. Először, amikor kiderült, hogy az MTK-nak részemre vége, az nagyon rosszul esett. Persze az ember soha nem örül, ha kirúgják.  Deutsch Péterék ezt nyilván nem így fogalmaznák meg. De ha ez nincs, akkor én a mai napig is ott ülnék, csinálnám, amit csináltam, mert nekem a sport, a kajak, az MTK az életem volt és ha feladat van, akkor nem az a típus vagyok, aki feláll és feladja. Viszont mikor az NN-hez kerültem, akkor azt mondtam, hogy köszönöm szépen, Istenem, hogy elküldtél az MTK-ból. Annyival jobb az életem most, hogy azt el nem tudom mondani. Az egy iszapbirkózás volt, reménytelennek éreztem sokszor. Nyilván nekem is megvoltak a magam gyengeségei, hibái, nem voltak olyan kedvezőek a körülmények, mint ahogy azt szerettük volna. Azóta sokkal nyugodtabb az életem, szeretem, amit csinálok, élvezem, amit csinálok, jól keresek, nagyon jó munkatársaim vannak. Rengeteget tanultam, sőt most már én tudok tanítani abban a témában, amivel foglalkozom. Alakítottunk egy szakmai társulást, amiben néhányan benne vagyunk, ez remek társaság. Foglalkozom magánügyfelekkel is, de elég intenzíven ráálltam a vállalati irányra. Cégvezetők, cégtulajdonosok a partnereink, ügyfeleink. Ez egy nagyon élvezetes, nagyon kreatív terület.

A járvány rengeteg embert nagyon megviselt lelkileg. Nekik szeretnék segíteni azzal, hogy létrehoztam egy Facebook-oldalt csupa-csupa pozitív emberi történettel. Történetekkel, amiből talán mások is erőt meríthetnek. Az oldal mottója: „Színes egyéniségek, színes történetek kisfilmekben elmesélve. Sportolók, színészek, zenészek, vagy akár hétköznapi példaképek beszélnek magukról, hogy mit csinálnak, hogy élnek, mi adja nekik a muníciót :-)” Ajánlom mindenkinek.

/kép forrás: mtk.hu/

Köszönöm a beszélgetést. Remélem, fogunk még otthon az MTK-ban is találkozni.

Zárszó helyett egy ajánlást engedjetek meg nekem, mivel nem profitorientált oldalról van szó, talán nem bűn egy kis reklámozás. Természetesen én is megnéztem a riport végén említett oldalt. nagyon jó. Sok szeretettel ajánlom mindenkinek! Keressétek a facebookon a Municioo oldalt. Címe: https://www.facebook.com/municioo



Ezúton is köszönjük tagtársainknak a létrehozandó MTK Múzeum részére tett felajánlásait. Továbbra is kérjük, akinek kiállításra érdemes anyag van a birtokában jelezze. Ami másolható, másoljuk, ami fotózható, fotózzuk. Az esetleges további adományokat nagyon várjuk és hálásan köszönjük.

Gyűjtünk mindent, ami MTK. Régi érmeket, kupákat, okleveleket, tagkönyveket, fotókat stb.  

Az MTK a legjobb!?

Avagy tőmondatokban szakosztályaink jelenéről, jövőjéről, múltjáról.


Amint minden szülő számára a gyermeke a legszebb, a legokosabb, úgy minden szurkoló számára is a kedvenc csapata a legjobb. Így természetesen szerintünk az MTK a világ, de legalább is Magyarország legjobbja minden sportágban. Nézzük, a tények is ezt mutatják-e?


Asztalitenisz: Talán nem sértő, ha őket hobbicsapatnak tekintjük. Nincsenek élversenyzőink, élcsapataink. Nincs utánpótlásunk. Van viszont dicső múltunk. Minden idők legjobb, legsikeresebb asztaliteniszezői az MTK-ban szerepeltek, például Barna Viktor, Mednyánszky Mária és még hosszan lehetne sorolni világbajnokainkat.

Atlétika: Rohamosan fejlődő szakágunk. Sokoldalú sportág, nehéz lenne egy távolugrót mondjuk egy kalapácsvetővel összehasonlítani. Mégis látható, hogy itthon a legjobbak között vagyunk, sorra szerezik versenyzőink a bajnoki címeket. A nemzteközi mezőnyben is dicsőséget hoznak atlétáink az MTK-nak, akik Eb-kről, vb-kről és olimpiákról is rendre értékes helyezéseket hoznak, sőt néha érmeket is elcsípnek. Tokióban ketten képviselték az MTK-t az atlétikai versenyeken. 
Az utánpótlásunk még reményt keltőbb a hazai bajnoki címek mellett az utánpótlás világversenyeken is eredményesek az MTK-versenyzők, ez a szakosztály további sikereit vetíti előre. Nagy meglepetés lenne, ha két év múlva a hazai világbajnokságon és három év múlva az olimpián nem lenne egy nagy létszámú eredményes kék-fehér küldöttség.
Az atlétika az egyetlen szakosztály, amelyik az alapítás óta folyamatosan jelen van a klubban. Sikeresen van jelen a klubban. Világ-, Európa- és magyarcsúcstartóinkat, bajnokainkat felsorolni is nagyon hosszú lenne.



Bridzs: A legfiatalabb csapatunk. Mégis máris az ország egyik legjobbja. (Egyik?) Nálunk szerepel a legutóbbi "Év játékosa" számos válogatott sportolónk van. Sajnos a Covid miatt megalakulásuk óta nem volt magyar bajnokság, így nem bizonyítható egyértelműen, hogy mi vagyunk a legjobbak, de hogy a legjobbak között vagyunk, az nem kétséges.
Az MTK máris Magyarországon a legnagyobb létszámú bridzsszakosztály, ez automatikusan azt is jelenti, hogy nálunk van a legszélesebb utánpótlás. Versenyek hiányában róluk is csak sejtjük, hogy nagyon jók.
A szakosztály fiatal, de nem hagyományok nélküli. AZ 1930-as években Európa legjobbjai szerepeltek az MTK csapatában.


Cselgáncs: Akárcsak a bridzs, ők is fiatal szakosztályunk, ők is nagy hagyományokkal rendelkeznek. Van egy-két nálunk csapatként erősebb judoklub Magyarországon, de mienk a legeredményesebb versenyző, a friss olimpiai érmes Tóth Krisztián.
Utánpótlásunk létszáma kicsit szűk, szintje viszont nagyon magas. Több olyan tehetségünk is van, aki Tóth Krisztiánhoz hasonló szintre juthat.
Elődeink ott voltak a magyar judo sport alapjainak lerakásánál. Az ötvenes-hatvanas években sorozatosan nyertek egyéni- és csapatbajnoki címeket.

E-sport: Egy fiatal sportág fiatal csapata. Mint már annyiszor, az MTK ezúttal is úttörő szerepet vállalt, a jelentős sportegyesületek közül elsőként nyitottunk ebbe az irányba. Együttesünk több szakágban is az ország legjobbjai között van vagy éppen egyedül a legjobb.
Náluk nehéz utánpótlásról beszélni, hiszen az új sportág versenyzői szinte mindannyian maguk is nagyon fiatalok, noha ez az a sportág, amit akár idős korban is lehet magas szinten űzni.


Evezés: Egy hosszú sikeres korszak után nagyot zuhantak evezőseink. Lényegében utánpótlásnevelde lettünk. Szerencsére ez már a múlt. Még nem értük el a régi szintet, de egyre több a felnőtt szinten is eredményes versenyzőnk. Az irány jónak néz ki. Jelenleg a szakosztály közvetlenül a legjobb magyar klubok mögött van, de évről évre javít pozícióján. Az utánpótlással pedig soha nem is volt gond.

A múlt? Náluk érdemes egy kicsit többet beszélni - furcsasága okán - a múltról. Az 1960-as évek elejétől egy közel fél évszázadon át ívelő időszakban folyamatosan a két-három legjobb magyar evezőscsapat között volt az MTK Eb-, vb- és olimpiai helyezettek sokaságát adva a magyar sportnak. Erről sokkal többet nem kell mondani. Az igazán érdekes a régmúlt.

Úgy voltak evezőseink Magyarország és Európa legjobbjai között, hogy nem is voltak evezőseink, nem volt az MTK-nak evezős szakosztálya. Ez talán némi magyarázatra szorul. Először az 1890-es években alakult meg evezős szakosztály az MTK-ban. E szakosztály tagjai formálisan alig néhány év működés után kiválltak az MTK-ból, létrehozták a Duna Evező Egyletet. Ez az egyesület azonban - bár formálisan önálló volt - gyakorlatilag az MTK szakosztályaként működött. Mi sem jellemzőbb a szoros szinbiózisra, mint az, hogy az evezős szakosztály nélküli MTK-nak volt csonakháza, amit a létesítménnyel nem rendelkező Duna EE használt. Ne feledjük, ebben a korszakban a sportolók még nem specializálódtak, a reneszánsz ember, az allround sportoló volt az eszménykép. Azaz az evezősök más sportokat is üztek. A Duna evezősei az MTK atlétái, úszó, vívói vagy éppen bokszolói, birkózói közül kerültek ki. A Duna vezetőségének csaknem minden tagja az MTK-ban is betöltött valamilyen funkciót.


Kajak-kenu: Az evezés ikertestvére. Nem (csak) azért mert mindkettő hajós sport. Szinte ugyanazt a pályát futották be. Fantasztikus múlt - Nagy Lacitól Wichmann Tamáson át Gyuzsoig és Kovács Katiig sorolhatnánk sztárjainkat olimpiai és VB győzteseinket, érmeseinket - majd visszaesés itt is. Kajak-kenus csapatunkból is utánpótlás nevelde lett egy rövid időre és itt is eljött a feltámadás, ismét erős és egyre erősődő felnőtt gárdánk van. A jövő itt is a mienk. Az utánpótlásunk mint szinte minden sportágban nagyon erős.


Karate: Az egyik olyan sportág, amelyikről nem lehet azt mondani, hogy a legjobbak között van Magyarországon. Mert ők kimagaslanak a magyar mezőnyből. Úgy néz ki a karatemezőny, hogy első az MTK, második az MTK, harmadik az MTK, aztán hosszú szünet és utána a többiek. Az utánpótlás helyzete kb. hasonló. Mindezt megkoronázta Hársi (Hárspataki Gábor) olimpiai bronzérme.



Kézilabda: Az MTK újkori kézilabdatörténelme a BSE teljesen reménytelen az NB I-ben biztos utolsó csapatának átvételével kezdődött. Aztán megindult a lassú, de folyamatos fejlődés. Melynek eddigi betetőzése a legutóbbi szezon volt, amikor a csapat a nemzetközi kupaindulásra jogosító 6. helyen végzett. Az MTK kézilabdás lányainál csak kevés jobb csapat van a világon. Az már a mi pechünk, hogy e közül a kevés csapat közül néhány a magyar NB I-ben szerepel. A csapat utánpótlásáról az eredményeik alapján akár azt is mondhatnánk, hogy középszerű, ugyanakkor utánpótlásunkból évről évre kikerül egy-két olyan játékos, akik azonnal be tudnsk épülni a felnőtt csapatba. Ha a múltat nézzük, akkor akadt bőven dicsőségünk. Az őskézilabdában nagypályán kitűnő női és férfi csapataink is voltak, bajnokságokat nyertünk. A kispálya már nem a mi világunk volt, ott egyre lejjebb csúsztunk. Még ekkor is kerületek ki tőlünk remek játékosok, például tőlünk indult a később a Vasas színeiben majdnem 250 válogatottságig jutó Vadászné Vanya Mária, de csapatként már nem jutot siker a mieinknek.


Kosárlabda: Nem az a sportág, ahol folyamatosan MTK-sikerekről hallunk. Férfi csapatunk kb. egy évtizede létezik, folyamatosan a második osztályban. Az évtized első felében nagyon kellett küzdeniük, hogy az osztály egyik, ha nem a legerősebb csapataként ne kerüljenek fel az NB I-be. Ez a küzdelem olyan sikeres volt, hogy tavasszal kiestek a másodosztályból is. A csapat utánpótlása középszerű, onnan időnként néhány játékos bekerül a felnőttek közé, de nem emlékszem olyanra, aki az NB I-be jutott tőlünk. A férfi csapatnak múltja se nagyon van, alig néhány NB I-es évünk során egy 5.-7. hely volt a legjobb eredményünk. 

Sajnos a sokkal dicsőségesebb múltra visszatekintő női csapatunk sem áll jól. A lányok korábban többször a BEK négyes döntőjébe is eljutottak, 15 magyar bajnoki címet szereztek az 50-es évektől a 90-es évekig. Ha a többi jogelődünkkel együtt nézzük az eredményeinket (Vörös Meteor, BSE stb.), akkor elmondható, hogy az eddig megrendezett magyar bajnokságok felét mi nyertük. Ehhez képest a BSE-vel történt fúzió óta az MTK kibérelte a bajnokság utolsó helyét. Csak a szerencsénken múlt, hogy ez csak kétszer jelentett kiesést. Az első után simán visszakerültek a lányok. A második után jött a házasság a TFSE-vel. Ez azt eredményezte, hogy az első osztályban jelenleg TFSE - MTK néven szerepel egy csapat, amihez érdemben semmi közünk, viszont emiatt a valóban MTK-s csapatunk nem juthat fel a második osztályból. A TFSE-MTK eddigi két bajnoki évében mindkétszer a 8. helyen végzett a 12 fős bajnokságban, ezt alighanem önállóan is elérhetnénk. Sajnos a hajdanán legendás utánpótlásunkból időtlen idők óta nem került ki NB I-es játékos. 


Labdarúgás: Talán róluk érdemes a legkevesebbet mondani, hiszen ők vannak leginkább szem előtt. A női csapatunk esetében nem nagyon lehet a múltról és a jelenről külön beszélni, hiszen a csapat megalakulását követően első nekifutásra feljutott az NB I-be, ahol rögtön élcsapat lett. Közel húsz éve minden évben a dobogón végeznek a lányok sőt legutóbb a 2007-2008-as bajnokságban fordult elő az a "szégyen", hogy csak bronzérmes lett a csapat. Azóta hol az első, hol a második helyen végeznek a lányok. Idén sokkal kiegyensúlyozottabnak tűnik a mezőny, 5-6 csapat is szeretne az érmes helyek valamelyikére kerülni, de a mieink továbbra is a bajnokság esélyesei közé tartoznak. Utánpótlásunk remek, sajnos azonban tehetségeink közül nagyon sokan elhagyják az MTK-t, másut lesznek NB I-es focisták.

A fiúk eredményeit mindenki ismeri. 24 bajnoki cím birtokában a 2010-es évtized a csapat 120 éves történetének mélypontja volt a három kieséssel. Még nagyon a bajnokság elején járunk, reméljük, hogy nem a szemünknek kell hinni -  mert a mutatott játék eddig nem bűvülte el szurkolóink többségét - hanem a tabellának, melyen a második pozíció a miénk. Ezt bizony elfogadnánk a szezon végén is. Utánpótlásunk helyzete is ismert, az SKA-ból évről évre újabb tehetséges játékosok kerülnek a felnőttekhez. 


Ökölvívás: A szakosztály korábban magyar bajnokok sokaságát foglalkoztatta, sőt olimpiai bajnokok kerültek ki versenyzőink közül. Ehhez képest nem lehetünk elégedettek azzal, hogy pillanatnyilag az MTK a magyar ökölvívás egyik legjobb utánpótlásműhelye, felnőtt versenyzők nélkül. 


Ritmikus gimnasztika: Terített durchmarsch! Magyarországon csodaszámba megy, ha egy bajnokságon - legyen az felnőtt vagy utánpótlás - az első három helyezett közé az MTK versenyzőin kívül bárki be tud kerülni. Akárcsak a női focistáknál, úgy az RG-nél sem lehet a múltat a jelentől elválasztani. A szakosztály megalakulása óta - több mint 10 éve - ugyanazt a magas szintet képviseli.  Pigniczki Fanni személyében 21 év után sikerült magyar versenyzőnek kijutni az olimpiára. Mondhatnánk, hogy a csúcsra értünk. De nem, kiváló létesítményünknek és főleg fantasztikus edző-vezető gárdánknak köszönhetően már most látszik, hogy ez még nem a csúcs. Felszálló ágban van a szakosztály. Jó eséllyel Párizsban már nem "csak" egy versenyzővel leszünk jelen!  


Röplabda: Ha csak az MTK múltját nézzük, akkor azt kell sajnos mondanunk, hogy női röplabdázóink soha nem voltak a bajnokság meghatározó csapatai között. Pedig mint annyi más sportágban, ebben is úttörők voltunk. Az MTK-t ott találhattuk már 1947-ben az első magyar bajnokság mezőnyében is. Elődeink aligha gondolták, hogy az ekkor megszerzett 5. hely lesz a csapat legjobb eredménye az elkövetkező három negyed évszázadban. A csapat 30 évig szerepelt a magyar bajnokságban, hol a második liga élmezőnyében, hol az első osztály vége felé. Hosszú szünet után a BSE-vel történt fúzió hozta vissza a sportágat kék-fehér klubunkba. Az újkori MTK sikeresebb elődjénél. Jellemzően az élmezőny mögött a középmezőny elején található az MTK csapata, egyszer sikerült beállítani az 1947-es legjobb eredményt, az ötödik helyet. Utánpótlásunk sikeres, rendszeresen találhatóak a csapatban sajátnevelésű játékosok, sajnos őket sem tudjuk általában hosszabb távon megtartani. 


Rövidpályás gyorskorcsolya: Fiatal sportág, fiatal szakosztálya. Ők adták az MTK legutóbbi olimpiai bajnokát. Sajnos a szakosztályból sokan - edzők, vezetők és sportolók is - elég sportszerűtlen körülmények között dezertáltak az MTK-ból. De akik maradtak, azok is erős szakosztályt alkotnak. A magyar mezőnyben a felnőttek második legerősebbet. Az utánpótlásunk pedig talán a legerősebb.  


Sakk: Csodás régmúlt, viharos közelmúlt, biztató jövő. A magyar sakkozás legnagyobbjai szerepeltek az MTK-ban. Elég talán Szabó Lászlót, Portisch Lajost vagy a Polgár lányokat említeni. Sajnos a 90-es évek közepe óta a szakosztály többször megszűnt, majd újraalakult. Jelenleg stabil a hátországunk, a mienek a legnagyobb létszámú és egyben legerősebb utánpotlás csapat. A felnőttek néhány éve az NB II-ből indultak - ez sakkban a harmadik liga - azóta sokat fejlődtek az NB I és az NB I-B között ingáznak. 


Taekwondo: Bő negyven évvel ezelőtt az MTK honosította meg a sportágat Magyarországon. Azóta egy-egy korszakban "csak" a legjobbak voltunk Magyarországon, de többnyire egyeduralkódó az MTK a magyar taekwondo világában. Utánpótlás? Omar Salim a közelmúltban szerzett 5. helyezést az olimpián. Ő még utánpótláskorú versenyző és sok hozá hasonló tehetség bontogatja szárnyait az MTK-ban. 


Tenisz: Az köztudomású, hogy a legjobb magyar női (Babos Tímea) és férfi (Fucsovics Márton) játékos is nálunk játszik. Női csapatunk 2004 óta minden évben a csapatbajnokság dobogóján végzett többnyire (11-szer) az első helyen. Férfi csapatunk 2010 óta áll fel rendszeresen a bajnoki dobogóra, hétszer a tetejére. A fiúk már korábban is nyertek nyolc csapatbajnokságot. Játékosaink uralkodnak a tenisz magyar ranglistáin.  A nyilvántartott 10 egyéni ranglita (női és férfi felnőtt, valamint 4-4 utánpótlás korosztály) ötnek MTK-versenyző áll az élén. Ami még fontosabb, hogy az utánpótlásranglistákon 14 teniszezőnk van az első tíz között, a felnőtt nőknél 5 a férfiaknál 4 játékosunk van a legjobb 10 között. 


Torna: A női torna alig pár éve van jelen az MTK-ban. A szakosztály nagyon kis létszámú, de erős, az egyik legerősabb Magyarországon. Az utánpótlásképzés egyenlőre csak terv náluk. 


Úszás: Egykor olimpiai bajnokokat adtunk a sportágnak, most egy megújulóban lévő szakosztályunk van erős utánpótlással és néhány jó felnőtt versenyzővel.


Vívás: Fuchs Jenőtől Tordasi Ildikóig vívóink is olimpiai bajnokaink voltak, vb-ket pedig szinte futószalagon nyertünk. Női és férfi csapatunk is minden fegvernemben erős. Ezt legutóbb Szatmári András igazolta, aki a kard csapat tagjaként hozott bronzérmet Tokióból. Nem vagyunk olyan kiemelkedően erősek, mint a XX. század utolsó harmadában, de kétségtelenül a legerősebb magyar vívószakosztályok között van az MTK helye. 


Összefoglalva: Az MTK-ban jelenleg 21 különböző sportág űzhető. Ezek közül ötben kimagaslóan a legjobbak vagyunk magyarországon, további 8-10 sportágban a legjobbak között vagyunk és csak 2-3 a középszerűnél gyengébb sportágunk van. Ez alapján azt nem lehet kimondani egyértelműen, hogy mi vagyunk a kimagaslóan legjobbak - bár a szívünk ezt diktálja - de az világosan látszik, hogy a legjobbak között vagyunk. Ami talán még örömtelibb, az a tendencia. Évről-évre jobb eredményeket érünk el. 

Szép volt lányok, szép volt fiúk! 



Ízelítő következő hírlevelünk tervezett tartalmából: 

 

Újabb MTK-sportágakat mutatunk be.

Mi van velük?  Az idei Gedeon-díjasokról 

Ismét jelentkező rovataink: 

* Bemutatjuk sportolóinkat 

* Kék-fehér hírességek 

* Mi van vele 

MTK-szurkoló vagy? Akkor köztünk a helyed!

Kattints ide, lépj be az MTK Baráti Körbe!


Érdekel? Kérdezd meg!


Új rovatot indítunk a fenti címmel. Bár reméljük, hogy hírlevelünk olyan témákat dolgoz fel hónapról hónapra, ami az MTK-szurkolók számára érdekes, fontos, de cikkeink nyilvánvalóan nem adnak, nem adhatnak választ minden kérdésetekre.

Ezért indítjuk útjára "Érdekel? Kérdezd meg!" címmel új rovatunkat. Kérdezzetek! Kérdezzetek bármiről, bárkitől, bármit. Kérdéseiteket továbbítjuk az illetékeseknek a válaszokat pedig hírlevelünkben nyilvánosan fogjátok megkapni.

Nincsenek korlátok, minden kérdés jöhet, ami az MTK-hoz kapcsolódik. Azt kellene még hozzátennem, hogy természetesen csak a nyomdafestéket elbíró, gyalázkodásoktól, sértésektől metes érdeklődéseket vesszük figyelembe, de ezt felesleges is megírnom, hiszen MTK-szurkolók vagyunk.

Kérdéseiteket, észrevételeiteket az mtkcsalad@mtkcsalad.hu címen várjuk.


Hol tartanak most a Gedeon program korábbi díjazottai?


Úgy kéne kezdenem, hogy elérkeztünk a korábbi Gedeon-díjasokat bemutató sorozatunk utolsó részéhez. Ez csak részben igaz, hiszen valóban ezúttal már a tavalyi győztesek kerültek sorra, így a visszatekintés végére értünk. De tartozunk még az idei díjazottak bemutatásával. Róluk sem felejtkezünk el. Hírlevelünk következő számában ők kerülnek sorra. De most még a múlt...

Kiss Zsófia

A 2020-as szavazás harmadik helyezettje utánpótlás Eb-érmes karatékánk, Kiss Zsófia lett. Ő azóta befejezte a középiskolát, a Berzsenyi Gimnáziumban érettségizett. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán folytatja tanulmányait. Sajnos abbahagyta az aktív sportolást.

Gyulai Blanka

A második helyezett Gyulai Blanka továbbra is az MTK Budapest RG-versenyzője. Még mindig nincs 14 éves, de már a nemzetközi mezőnyben is szép sikereket ért el. Bízunk benne, hogy sok örömöt fog még nekünk okozni.

Mátyássy Lázár

A tavalyi első helyezett Mátyássy Lázár lett. Ifjú sakkozónkat már akkor is az MTK egyik legtehetségesebb sportolójának tartották, Kállai Gábor szakosztályelnök nyilatkozta róla hírlevelünknek, hogy korosztályában a legnagyobb tehetség Magyarországon. Ezt a legutóbbi hetekben fényesen igazolta, hiszen az U12-es magyar bajnokságot hatalmas fölénnyel nyerte meg. Egy döntetlen mellett az összes többi ellenfelét legyőzte.

Köszöntjük szeptemberben szülinapos tagjainkat:

 

Csillag László

Csörgő György

Eisenhauer Szabolcs

Fábián István

Falus András dr.

Fenyvesi Antal

Földényi Eszter

Földényi Sándor

Földényi Sándorné

Gál Tímea

Galamb Dezső

Hegedűs János

Bujbáczi Roland

Kannár Attila

Kékesi Ildikó

Keresztesi László

Kőrösi Sándor

Megyeri Gábor

Nagy Sándor

Németh Ádám

Pilácz Andrea

Reinspach Kristóf

Róna Kálmán dr.

Schönné Elbert Viktória

Spiegel Zoltán

Suták Zsolt

Szabó Imre

Székely Gergely

Szuchy Márta

Vámosi Zsolt

Várkonyi Miklós

Vida Gyula

Zierer Zoltán

 

Születésnapjuk alkalmából sok boldogságot kívánunk nekik! 


Az olimpia véget ért, az MTK-sikerek (és néha a balsikerek) folytatódnak


Fontosabb augusztusi eredményeink:


Atlétika


U20-as VB


Férfi rúdugrás: Nagy Marcell 8.
Férfi 110 m gát: Almási Olivér 13.

Nagy Marcell és Almási Olivér


U18 Magyar bajnokság


Női 100 m: Weiner Anna 4., Nonn Eszter 7. Farkas Angéla 8. lett az előfutamban
Női 200 m: Weiner Anna 3., Nonn Eszter 5. Farkas Angéla egyéni csúccsal 7. lett az előfutamban,
Női rúdugrás: Kováts Fanni arany-, Hornácsik Lili ezüstérmet szerzett

Kováts Fanni


Férfi 100 m: Németh Ádám előfutamában második
Férfi 200 m: Németh Ádám egyéni csúccsal lett harmadik előfutamában
Férfi súlylökés: Jancsik Martin idei legjobbjával a 4. helyen végzett
Férfi gerelyhajítás: Jancsik Martin egyéni csúccsal lett magyar bajnok

Cselgáncs


Ifi EB


Gábor Áron 5.

Gábor Áron

Kajak-kenu


Felnőtt és parakenu magyar bajnokság


Női C1 500 m: Kaszás Klaudia 8. 
Nöi K2 1000 m: Fekete Zsófia, Takács Gitta 7.
Női K4 1000 m: Fekete Zsófia, Takács Gitta, Potoniec Zsófia, Potoczki Dominika 4. 
Női K4 500 m: Fekete Zsófia, Takács Gitta, Potoniec Zsófia, Potoczki Dominika 4. 
Női K2 500 m: Gábor Netta a Tiszafüredi Szabó Lilivel 6.
Női C1 200 m: Molnár Rebeka 4., Kaszás Klaudia 7.
Női C2 200 m: Kaszás Klaudia Rácz Nikolett 5.
Női K2 200 m: Fekete Zsófia, Takács Gitta 7.
Női K4 200 m: Fekete Zsófia, Takács Gitta, Potoniec Zsófia, Potoczki Dominika 4. 
Női K1 5000 m: Takács Gitta 6.
Férfi C1 1000 m: Fodor Nicholas 6. 
Férfi K2 1000 m: Kulifai Tamás a Honvédos Nóé Bálinttal aranyérmes

Kulifai Tamás


Férfi C2 1000 m: Moldován Milán, Kállai Róbert Gida 6.
Férfi C4 1000 m: Korisánszky Dávid három Újpesti versenyzővel (Fekete Ádám, Bagyánszki Kristóf, Nagy Olivér) ezüstérmes 
Férfi C1 500 m: Korisánszky Dávid bronzérmes
Férfi K2 500 m: Balog Gergely, Szendy Maximiliánnal 5. Kulifai Tamás a Honvédos Nóé Bálint 4. 
Férfi C2 500 m: Moldován Milán, Kállai Róbert Gida 5. helyezett
Férfi K4 500 m Balog Gergely, Szendy Maximilián A szegedi Szendy Márkkal és a szarvasi Kun Benedekkel aranyérmes, Kulifai Tamás a honvédos Noé Bálinttal, a szolnoki Gál Péterrel és a vasasos Szántói Szabó Tamással ezüstérmes

Férfi C2 200 m: Moldován Milán, Kállai Róbert Gida ezüszérmes

Férfi C4 500 m: Korisánszky Dávid három Újpesti versenyzővel (Fekete Ádám, Bagyánszki Kristóf, Nagy Olivér) ezüstérmes
Férfi C1 200 m: Korisánszky Dávid aranyérnes, Kállai Róbert Gida 6.

Korisánszy Dávid


Férfi K2 200 m: Balog Gergely, Szendy Maximiliánnal 5.
Férfi C4 200 m: Korisánszky Dávid három Újpesti versenyzővel (Fekete Ádám, Bagyánszki Kristóf, Nagy Olivér) ezüstérmes 
Férfi K4 500 m: Balog Gergely, Szendy Maximilián két szarvasi versenyzővel (Opavszky Márk, Kós Benedek) bronzérmes
Férfi K1 5000 m: Kulifai Tamás ezüstérmes
Férfi C1 5000 m: Fodor Nicholas 6.
Vegyes K2 200 m: Potoniec Zsofia, Balogh Gergely 8.
Vegyes C2 200 m: Korisánszky Dávid a győri Takács kincsővel ezüstérmes, Rácz Nikolett, Moldován Milán bronzérmes, Molnár Rebeka a KSI-s Bakó Tamással 6., Kaszás Klaudia, Fodor Nicholas 9.


Serdülő, ifi és U23 OB


Női U23 K1 1000 m: Potoniec Zsófia 5., Takács Gitta 6.
Női U 23 C1 1000 m: Serbán Andrada 8.
Női U23 C2 1000 m: Mile Sára, Serbán Andrada 5.
Női U23 K1 1000 m: Takács Gitta, Potoniec Zsófia, Potoczki Dominika és Pál Lili (Dunafüred) 5.
Női U23 C2 500 m: Mile Sára, Serbán Andrada 5.
Női U23 C1 500 m: Molnár Rebeka 4. Serbán Andrada 7.
Női U23 K4 500 m: Fekete Zsófia, Takács Gitta, Potoniec Zsófia, Potoczki Dominika 5.
Női U23 K2 500 m: Potoniec Zsófia és Csépe Panna (UTE) 7.
Női U23 K1 200 m: Gábor Netta 4.
Női U23 C1 200 m: Molnár Rebeka bronzérmes, Serbán Andrada 5.
Női U23 C2 200 m: Molnár Rebeka és Molnár Csenge (Szeged) ezüstérmes, Serbán Andrada, Mile Sára 5.
Női U23 K4 200 m: Gábor Netta, Takács Gitta, Potoniec Zsófia, Potoczki Dominika bronzérmes
Női U17-18 K2 500 m: Fekete Zsófia és Jenei Panna (Kovács Katalin Akadémia) 8.
Női U17-18 K2 200 m: Fekete Zsófia és Jenei Panna (Kovács Katalin Akadémia) 5.
Női U16 K2 1000 m: Szulvszky Petra és Szulovszky Csenge (BHSE) aranyérmes


Női U16 K1 500 m: Szulovszky Petra bronzérmes
Női U16 K2 500 m: Szulovszky Petra és Németh Alma (Győr) 5.
Női U16 K2 2000 m: Gera Zsófia, Szulovszky Petra 4.
Női U15 K2 1000 m: Barta Nikolett, Szabó Blanka 7.
Női U15 K2 2000 m: Barta Nikolett, Szabó-Csalló Vanda 5.
Férfi U23 C1 1000 m: Fodor Nicholas 4.
Férfi U23 C2 1000 m: Fodor Nicholas és Bakó Tamás (KSI) 5.
Férfi U23 C2 500 m: Kállai Róbert Gida, Moldován Milán bronzérmes
Férfi U23 C1 500 m: Fodor Nicholas 8.
Férfi U23 K2 500 m: Balogh Gergely, Szendy Maximilián 7.
Férfi U23 C4 500 m: Kállai Róbert Gida, Moldován Milán, Fodor Nicholas és Nagy Olivér (UTE) bronzérmes
Férfi U23 C1 200 m: Kállai Róbert Gida 5., Moldován Milán 6.
Férfi U23 K2 200 m: Balogh Gergely, Szendy Maximilián aranyérmes
Férfi U23 C2 200 m: Kállai Róbert Gida, Moldován Milán aranyérmes

Kállai Róbert Gida

Moldován Milán


Férfi U23 K4 200 m: Balogh Gergely, Szendy Maximilián, Szántó Milán és Kós Benedek (Szarvas) aranyérmes
Férfi U23 C4 200 m: Kállai Róbert Gida, Moldován Milán, Fodor Nicholas és Bakó Tamás (KSI) bronzérmes
Férfi U23 C1 5000 m: Fodor Nicholas ezüstérmes
Férfi U17-U18 K1 1000 m: Panyik Zsombor ezüstérmes
Férfi U17-U18 C1 1000 m: Simon Zsombor 4.
Férfi U17-U18 K1 500 m: Panyik Zsombor 5.
Férfi U17-18 K2 500 m: Panyik Zsombor, Lengyel Marcell 5.
Férfi U17-18 K1 200 m: Panyik Zsombor 4.
Férfi U17-18 C1 200 m: Somogyi Zsombor 8.
Férfi U16 K1 500 m: Kollek Bálint aranyérmes

Kollek Bálint


Férfi U16 K2 500 m: Kollek Bálint és Kovács Bendegúz (Kovács Katalin Akadémia) aranyérmes
Férfi U16 K1 2000 m: Kollek Bálint aranyérmes
Férfi U15 K1 1000 m: Boda Márkó 9.

Karate

Utánpótlás-Eb

Tizenegy versenyzőnk (Kovács Dominika, Tóth Máté, Jakubovics Dalma, Fleischer Dóra, Gödri-Mártis Huba, Baló Hunor, Baranyi Zsófia, Ilankovic Aleksandra, An Nguyen Hoang, Botos Botond, és Éles Bence) jutott ki a versenyre.
Baranyi Zsófia az U21es korosztály 55 kg-os súlycsoport kumite versenyén Eb ezüstérmet szerzett.

Labdarúgás

Női NB I 

FTC – MTK 1-2

MTK - Haladás Viktória 2 – 0

Férfi NB I 

Gyirmót – MTK 1-1

MTK – Honvéd 1-0 

MTK – Kisvárda 1-2 

Újpest – MTK 1-2

Tenisz

Utánpótlás OB

A legjobb 16 közé jutottak:

Folti Barnabás- Sávolt Dorián (U12 páros)

Kőszegi Zente Péter – Haagen Huba (Futúre TT) (U12 páros)

Kovács-Sebestyén Lili (U14)

Márki Marcell (U16)

Mihály Márk Sámuel (U16)

Liszka Márton (U16)

Tóth Kata Martina (U16)

Ragyánszki Virág – Szilágyi Ágota (PG) (U16 páros)


A legjobb 8 közé jutottak:

Mező Marcell (U14)

Kovács-Sebestyén Lili – Burkus Bella (Next) (U14 páros)

Márki Marcell – Visontai Milán Dávid (U16 páros)

Kincses Kristóf (U18)

Kincses Kristóf – Riskó Roland (Marsó) (U18 páros)

Bodó Blanka Fruzsina (U18)

Dankó Vanessza Dalma (U18)


Az elődöntőbe jutottak:

Almádi Attila (U14)

Kővári Olívia Sophie-Bobok Petra (HTF) (U12 páros)

Farkaslaki Hints Flóra (U14)

Farkaslaki Hints Flóra – Sziklai Eszter (U14 páros)

Dankó Vanessza Dalma – Bartha Panna (PVTC) (U18 páros)

Bodó Blanka Fruzsina – Faludi vivien Noémi (SVSE) (U18 páros)


Győztesek:

Kincses Kolos (U14)

Kincses Kolos

Mező Marcell-Nagy Botond (Alfa TI) (U14 páros)

Mező Marcell /kép forrás: budapestteniszcentrum.com/

Molnár Kitti (U18)

Molnár Kitti

Molnár Kitti – Badics Mila (Kiskút) (U18 páros)

Sakk

U8, U10, U12 OB 

Mátyássy Lázár aranyérmes (U12) 

Tóth Lili ezüstérmes (U12) 

Tóth Tímea 4. (U12) 

Kiss Inez bronzérmes (U10) 

Tóth Jonatán 4. (U8) 

Szakolczai Alex 6. (U8) 

Kiss Villő 4. (U8) 







 

 

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele megjelenik havonta egyszer

felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az egyesület elnöke

felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás

lektor: Sztojcsev Iván

Felíratkozás hírlevelünkre.

Leiratkozás hírlevelünkről.

 

MTK Baráti Kör

cím: Budapest, Salgótarjáni út 12 - 14

Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide.

Bankszámla: OTP 11715007-21515664

Weblap: www.mtkcsalad.hu

Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor

E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu

 

A külön nem jelzett képek forrása: www.mtk.hu

 

Fekete Zsófia, Takács Gitta, Potoniec Zsófia, Potoczki Dominika