MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2021. augusztus 9.


KÉK-FEHÉR OLIMPIA

Az MTK Baráti Kör Hírlevelének különkiadása

2021. augusztus 09.

Kedves  Olvasó!

Véget ért az olimpia. Aligha lesz meglepő Kedves Olvasóinknak, hogy hírlevelünk olimpiai különkiadásában elsősorban az ötkarikás játékokon történteket elevenítjük fel. De természetesen nem feledkezhetünk meg az időközben megkezdődött labdarúgó bajnokságról sem. Utóbbiról e hírlevél vége felé olvashattok, láthattok videókat.

Csodálatos MTK sikerekkel telt az elmúlt két hét. Nyolcfős volt az MTK delegációja Tokióban. Pontosabban tizenegy versenyzőnk szerzett indulási jogot, de a Babos Tímea-Jani Réka tenisz páros Timi sérülése miatt már el sem tudott utazni az olimpiára, Fucsovics Márton pedig ugyancsak sérülés miatt már a helyszínen volt kénytelen visszalépni. Szereztünk három bronzérmet amivel, ha önálló országként indultunk volna, akkor közvetlenül Finnország előtt a 85. helyen végeztünk volna az éremtáblázaton megelőzve 121 induló országot! Talán még inkább mutatja küldöttségünk sikerét, hogy kivétel nélkül minden versenyzőnk jól teljesített, valamennyien legalább egy versenyszámban az első húsz helyezett között végeztek. Hajlamosak vagyunk csak az aranyérmet értékelni, de tegyük a szívünkre a kezünket és nézzünk magunkba: Hányan vannak köztünk szurkolók között, akik bármiben is a világon a legjobb húsz között vagyunk. Ami még külön öröm, hogy az összes olimpiai résztvevőnk még fiatal, mindannyiuknak esélye lesz Párizsban még jobb eredmény elérésére.

Gratulálunk sportolóinknak! Köszönjük, hogy tovább öregbítettétek az MTK hírnevét!



Szatmári András

Sportág: kardvívás.

Eredményei az olimpián: Egyéniben nem jutott a legjobb 32 közé, csapatban bronzérmes.

Elsőként kezdte meg szereplését sportolóink közül az olimpián. Sajnos világbajnok kardozónk rögtön az első asszóját elvesztette és ezzel számára véget is ért az olimpia. Akkor kevesen gondoltuk volna, hogy ezzel túl is vagyunk minden bosszúságon, innentől kezdve csak csupa öröm és dicsőség lesz számunkra az olimpia. Szerencsére még Szatmári András számára is. A csapatversenyekre nagyon feljavult, oroszlánrészt vállalt a magyar csapat küzdelmeiben. Nem csökkentve a többiek érdemeit megállapíthatjuk, hogy a mi Andrisunk nélkül aligha jött volna létre a bronzérem, ami csak hajszálon múlt, hogy nem lett még fényesebb. Növeli az érem értékét, hogy negyed század után szerzett ismét érmet olimpián az egykor verhetetlen magyar kard válogatott.

Születési idő: 1993. 02. 03.
Edző: Gárdos Gábor
Előző egyesülete: Vasas
Korábbi sikerei:

Egyéni VB aranyérmes

Csapat VB négyszeres ezüstérmes

Csapat VB bronzérmes

Csapat EB arany-, ezüst- és bronzérmes

Háromszoros egyéni magyar bajnok 

Hatszoros csapat magyar bajok 


Salim, Omar

Sportág: taekwondo

Eredménye az olimpián: bronzérmes.


Küldöttségünk legfiatalabb tagjától már a kvóta megszerzése is csodaszámba ment. Nem csak mi szurkolók, de a szakemberek sem igazán tudták, mit várhatunk tőle. Ha utolsó helyen végzett volna, azt pont annyira nem lett volna meglepő, mintha olimpiai bajnokként tért volna haza. Így maximálisan elégedettek lehetünk Omar ötödik helyezésével. Az ő eredményéről is elmondható, ugyanaz, mint Szatmár András esetében. Növeli a siker értékét, hogy 21 év után szerepelhetett újra magyar taekwondós az olimpián. Érdekesség, hogy akkor, azaz 2000-ben éppen Omár nagybátyja Salim József volt olimpikon és ő is az ötödik helyezést érte el. Reméljük Omar továbbra is a családi példát követi, hiszen édesapja Salim Gergely 1992-ben - igaz dán színekben - olimpiai bajnok lett.

Születési Idő: 2003. 04. 12.
Edző: Salim Gergely
Korábbi sikerei: EB aranyérmes


Szöllősi Zácsik Szandra

Sportág: kézilabda.

Eredménye az olimpián: 7. helyezett magyar csapat tagjaként.


A magyar női kézilabdacsapat nagyon gyengén kezdte az olimpiát. Az első három elvesztett mérkőzés után már reménytelennek tűnt a továbbjutás. Ám a csapat két utolsó csoportmeccsére feltámadt, mindkettőt megnyerte és így sikerült a csoportból továbblépni. A gyenge kezdés azonban meghatározta a folytatást, hiszen így az egyenes kieséses szakasz első fordulójában a világ egyik legjobb csapatát, a magyar válogatott mumusát a norvég válogatottat kellett volna legyőzni a továbbjutáshoz. Bár a mérkőzés hajrájáig úgy tűnt megtörténhet a csoda, az utolsó tíz percet már nem bírták a lányok. Maradt a hetedik helyezés. A magyar női kézilabda jelenlegi erejét ismerve, ez reálisnak mondható. Szani teljesítményére pedig kimondottan büszkék lehetünk! 

Születési Idő: 1990. 04. 22.
Edző: Golovin, Vlagyimír 
Előző egyesületei: Noszvad, Vác, FTC, Ljubljana, Budaörs
Korábbi sikerei: Kétszeres KEK győztes, kétszeres magyar bajnok, szlovén bajnok

Tóth Krisztián

Sportág: cselgáncs 90 kg.

Eredménye az olimpián: bronzérmes.


Az előzetes esélylatolgatásokkor őt tartottuk az MTK küldöttség egyik legesélyesebb versenyzőjének. Viszonylag pontosan behatárolhatóak voltak a lehetőségei. Ha nem sikerült volna a legjobb nyolc közé kerülni, az csalódást jelentett volna számunkra, egy arany- vagy ezüstérem szinte csodaszámba ment volna. Azaz a legvalószínűbbnek a harmadik-hetedik hely tűnt. Ebből Krisztián a maximumot hozta ki megszerezve az első egyéni érmünket.

 

Születési Idő: 1994. 05. 01.
Edző: Pánczél Gábor
Előző egyesülete: KSI, Pénzügyőr
Korábbi sikerei:

VB ezüst- és bronzérmes

EB ezüst- és kétszeres bronzérmes

hatszoros magyar bajnok


Nguyen Anasztázia

Sportág: atlétika (távolugrás).

Eredménye az olimpián: 16. helyezett.


Az MTK-s nyolcak közül ő harcolta ki időben utolsóként a kvótát. Tudtuk, hogy nagyon erős az olimpia távolugró mezőnye. Így Nasztitól azt vártuk, hogy közelítse meg egyéni legjobbját és reméltük, hogy ez egy jó helyezést érhet. Kiugró siker lett volna, ha bejut a tizenkettes döntőbe. Ez sajnos nem sikerült, de a tizenhatodik hely is jobb az előzetesen vártnál. Ha mégis kicsit keserű a szánk íze, az pont annak köszönhető, hogy Naszti nagyon jól ugrott, így mindössze 8 centin múlt, hogy nem került döntőbe. Kár érte.

Születési Idő: 1993. 01. 09.
Edző: Szabó Dezső
Előző egyesülete: KSI
Korábbi sikerei:

Tízszeres magyar bajnok

Hétszeres magyar fedettpályás bajnok


Krizsán Xénia

Sportág: atlétika (hétpróba).

Eredménye az olimpián: 13. helyezett.


A tizenkilenc fős magyar atlétacsapatban voltak nála sokkal esélyesebb versenyzők. Mégis Xénia érte el tizenharmadik helyével a legjobb magyar eredményt. (Ebben az összehasonlításban Naszti volt a negyedik legeredményesebb magyar versenyző Tokióban.) Három hellyel előrébb végzett, mint Rióban. De valljuk be végezhetett volna még jó néhány helyezéssel előrébb is, de sajnos a verseny első napján semmi nem sikerült Xéninek. A másodikon viszont szépen zárkózott az élmezőnyhöz.  

Születési Idő: 1993. 01. 13.
Edző: Szabó Dezső, Deutsch Péter
Előző egyesülete: Honvéd
Korábbi sikerei:

Európa bajnoki bronzérmes

Kilencszeres magyar bajnok

Hatszoros fedettpályás magyar bajnok

 


Pigniczky Fanni

Sportág: ritmikus gimnasztika.

Eredménye: 20. helyezett.


Fanni esetében szinte szó szerint ismételhető, amit Omar Salimról írtunk. Nagyon fiatal, már a kvalifikáció is fantasztikus siker volt tőle. A huszadik helyezés teljesen reális, sőt talán picit jobb is a vártnál. Tőle majd Párizsban várhatunk kiugró eredményt. Ismerve szorgalmát, a mindent az RG-nek, a sikernek alárendelő kompromisszum nélküli mentalitását az ő esetében nem lehetőség, hanem szinte bizonyosság a sikeres szereplés a következő olimpián.

Születési Idő: 2000. 01. 23.
Edző:

Deutsch-Lazsányi Erika,

Gelle Noémi

Korábbi sikerei:

Négyszeres egyéni összetett magyar bajnok

Tizenkétszeres szerenkénti magyar bajnok (karika 4, labda és buzogány 3-3, szalag 2)


Hárspataki Gábor

Sportág: karate (kumite; 75 kg)

Eredménye: bronzérmes.


Ha volt lehetetlen küldetés, amit mégis megoldott valaki az olimpián, az kétségtelenül Hársi győzelme volt Japán ellenfele ellen. Amikor a küzdelem vége előtt 2,5 másodperccel állásból folytatták a mérkőzést, akkor még az eredményjelző az ellenfél előnyét mutatta. Ennyi idő alatt semmi nem lehet csinálni, mindenki elkönyvelte magában a vereséget. Mindenki? Nem Hársi nem. Jött, támadott győzött. Talán az olimpia legnagyobb csodáját bemutatva. Ehhez  képest a bronzérem már csak hab a tortán.

Születési idő: 1996. 02. 27.
Edző: Fischer Mihály
Korábbi sikerei:

EB ezüst- és bronzérmes

Magyar bajnok


Akik már nem nekünk szállították a sikereket, de azért büszkék lehetünk rájuk:


A fentieken kívül voltak olyan MTK nevelésű sportolók is az olimpián, aki már más egyesület színeiben szerepelnek. Közülük Márton Anna a negyedik helyezést érte el kardvívásban, ugyancsak negyedik lett Medvecki Erika K2 500 méteren, ahogy Nádas Bence is negyedik lett K2 1000 méteren, neki még egy 7. hely is jutott K4 500 méteren. A hetedik helyezett női kézilabda csapat tagjai közül Háfra Noémi is volt a mi játékosunk, igaz, csak kölcsönben szerepelt az MTK-ban. Volt MTK versenyző a 200 méter gyorson 30. Kozma Dominik is. A 4 x 100-as mix vegyes váltóval 15. Gyurinovics fanni is évekig szerepelt kék-fehérben. A leghosszabb MTK-s múltja a női tőr csapattal hetedik Mohamed Aidának volt. Közel két évtizeden át az MTK színeiért küzdött.



Megkezdődtek a férfi labdarúgó NB I. küzdelmei

Új edzővel és számos új játékossal vágtunk neki a labdarúgó NB I. 2021-22-es szezonjának. Az első mérkőzést idegenbe játszottuk az újonc Gyirmót ellen. Soha nem jó a friss feljutó vendégeként kezdeni egy szezont, így a megszerzett egy pont jó eredménynek számít. Ezt követően hazai pályán is bemutatkozott a csapat szurkolóinak. Az MTK - Honvéd mérkőzés előtt az volt a kérdés, véget tudunk-e vetni annak a betli sorozatnak, amit idén az Új Hidegkuti Stadionban produkáltunk. Tudjuk már a választ: Igen. Két forduló után nem sok értelme van a tabellát nézegetni, de azért nem rossz, hogy pillanatnyilag a negyedik helyen állunk. 

A pillanatnyi helyezésnél fontosabb a mutatott játék. Jó hír, hogy nagyon hajtós csapatunk van, amelyik képes mérkőzés közben is hadrendet váltani. Nem ilyen jó, hogy sajnos láthatóan még nem állt össze a csapat, a Giavanni Costantino érkezése óta eltelt idő úgy tűnik még nem volt elég az új stílus elsajátítására, a frissen érkezett játékosok beépítésére. Bizony időnként még igen-igen dadogott a játékunk, mégis a látottak alapján szép szezonban bízhatunk. Néhány hét múlva már többet fogunk tudni arról, hogy mire lehet képes a mostani MTK.


/fotók: Bodrogi Dávid/



 



 



 

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele megjelenik havonta egyszer

felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az egyesület elnöke

felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás

lektor: Sztojcsev Iván

Felíratkozás hírlevelünkre.

Leiratkozás hírlevelünkről.

MTK Baráti Kör

cím: Budapest, Salgótarjáni út 12 - 14

Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide.

Bankszámla: OTP 11715007-21515664

Weblap: www.mtkcsalad.hu

Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor

E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu

 

A külön nem jelzett képek forrása: www.mtk.hu