MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2021. június 24.

MTK Baráti Kör Hírlevele 

II. évfolyam 6. szám

2021. június 24.

Kedves Olvasó!

Az MTK-ban a tolerancia közel másfél évszázada alapérték. Nem csak lelkiismeretünk, de örökös elnökünk, Brüll Alfréd szellemisége is arra kötelez minket, hogy szolidaritást vállaljunk mindazokkal, akiket törvények, politikák, történelmi tévedések és hétköznapi aljasságok kirekesztenek, megbélyegeznek, bűnösnek neveznek faji, származási, szexuális orientációs  alapon,  a többségi társadalom nevében. Számunkra fontos, hogy minden érintett sporttársunk érezze támogatásunkat.

Ahogy az MTK elnöke látja

Deutsch Tamással készült riportunk második részében – a foci után – az MTK-ban űzhető többi  sportággal foglalkozunk.

Deutsch Tamás


Vágjuk ketté a témát egyéni és csapatsportokra, kezdjük az utóbbival. Az utóbbi években a csapatsportokban kevés babér termett nekünk, az idei évben viszont előrelépés látszik több sportágban is. Kezdjük például a kosárlabdával. Mi indokolta a lányoknál a TF – MTK házasságot?   

Míg korábban a csapatsportok bajnokságait kizárólagosan a nagy budapesti sportegyesületek uralták, és a vidéki klubok még a dobogó közelébe sem igen kerülhettek, addig mára teljesen átestünk a ló másik oldalára, és néhány kivételtől eltekintve teljes a vidéki csapatok dominanciája. A női kézilabdában, a női és férfi fociban és időnként a férfi vízilabdában van a topcsapatok között egy-két budapesti, a többi labdajátékban kizárólag a vidéki egyesületeké az uralkodó szerep. A női kosárlabda első osztályában a gyengécske MTK, Vasas, BEAC, a középerős Csata, és a frissen felkerült TFSE sem tudott beleszólni még a középmezőny küzdelmeibe sem. A többi fővárosi csapat a „magunkban vagyunk büszke gyenge csapat” koncepcióját választotta, az MTK és a TFSE viszont azt mondta, hogy nincs sok értelme két külön gyengécskébb csapatnak, inkább adjuk össze az erőinket. Szerintem jobb érzés, hogy végre nem a kiesés ellen kellett küzdenünk, hanem odaértünk a felsőházi rájátszásba, az első nyolcba! Azt gondolom, hogy az eredmények minket igazolnak, viszont a jövőben az ilyen döntéseknél még inkább oda kell figyelnünk a szurkolóinkra.  És természetesen azt se felejtsük el, hogy mindeközben a második (tisztán MTK) csapatunk is nagyon szépen szerepelt az amatőr bajnokságban.

A női amatőr NB I piros csoportjának 3. helyén végzett MTK-TFSE csapat /kép forrás: mtk.hu, fotó: Hegedűs Gábor/


A férfi kosárlabdázóink tekintetében már az előrejelzések is pesszimisták voltak, ugyanis elképzelhetlenül sok pénz jelent meg már a férfi kosárlabda második vonalában is. Bármennyire is kedvezőtlenek voltak a kilátások, arra azért kevesen gondoltak, hogy a végén kiesünk. Azt kell most végiggondolnunk, hogy a következő évekre hova pozícionáljuk a csapatunkat. Vissza tudunk-e jutni a második vonalba, vagy esetleg vannak-e ennél még komolyabb ambícióink is?

Adódik egy kérdés, ami nem csak a kosarasokra vonatkozik. Szabad-e egy MTK-nak - ami mégiscsak az egyik legelismertebb brand a magyar sport világában – egy harmadosztályú csapatot fenntartani?

Teljesen jogos kérdés, amiben egyelőre még sem a klubvezetés, sem a szurkolótábor nem jutott döntésre. Személy szerint én azon a véleményen vagyok, hogy az MTK egy olyan nagymúltú sportegyesület, amelynek a csapatai az első osztályba valók, és kivételesen szerepelhetnek persze a másodosztályban is. Persze a sport világában minden előfordulhat, így az is, hogy valamelyik sportágban kiesünk az első, vagy akár a másodosztályból, de nem mindegy, hogy egy csapatunk hosszú esztendőket tölt-e a másod, vagy harmadosztályban, vagy a kiesést követő 1-2 szezonban azonnal újra feljut a magasabb osztályba. A férfi kosárlabdázóink esetében ez most azt jelenti, hogy a  kiesés után lehetőséget kell adnunk a visszajutásra, de hosszútávon az MTK-nak nem pálya a harmadosztály, de talán még a másodosztály sem.

Röplabda: Én minden labdajátékot nagyon szeretek. Véletlenül sem akarom megbántani egyetlen csapatunkat sem, de a dobogós bajnoki szereplés reális esélyei szempontjából vannak nyilvánvaló adottságai a különböző sportágak mezőnyeinek. Ha ma az MTK esélyeit nézzük, akkor két olyan csapatsportágunk van, ahol reális bajnoki esélyeink lehetnek. Persze más sportágakban is megvan az esélyünk a jó szerepelésre, de az ahol mi, kék-fehérek hosszú távon is a legjobbak lehetünk, az egyrészt női foci, másrészt a röplabda. Utóbbi esetében a többi csapat nincs annyival előttünk, hogy egy ambiciózus építkezéssel ne lehetne az aranyéremért folyó versenybe beleszólni. Fontos azt tisztázni, hogy az építkezés nem azt jelenti, hogy egyik évről a másikra rengeteg pénzt beleöntünk az adott sportágba. A fejlődésnek időt kell hagyni. A női röplabdában először a második vonalból visszajutottunk az elsőbe, ott bent kellett maradnunk, és bent is maradtunk, ugyan én jobb helyezésre számítottam, de végül biztosan maradtunk bent az első osztályban és idén pont ez volt a legfontosabb. Az MTK-nak az az egyértelmű célja, hogy három esztendőn belül a női röplabdázóink legyenek a között a két-három csapat között, akik az adott évben a bajnoki címért küzdenek.

Az Extra Liga 7. helyén végzett női röplabda csapatunk /kép forrás: mtk.hu, fotó: Hegedűs Gábor/


Női kézilabda: Azt gondolom, hogy a női kézilabdacsapatunk szereplése tökéletesen alkalmas néhány közkeletű szurkolói általánosítás igazolására és cáfolatára is. Arra például, hogy „nem a pénz játszik”. Annak ellenére, hogy a mi költségvetésünk a jelenlegi NB I-ben az utolsó öt között van, előbb kiléptünk a kiesőzónából, majd csatlakoztunk a középmezőnyhöz. Idén pedig ha az utolsó öt meccsünket elveszítjük, akkor is kb. hatodikok-hetedikek leszünk, ami így is a csapat történetének legjobb helyezése lesz. (Sajnos Deutsch Tamás jó jósnak bizonyult. A beszélgetés óta lejátszottuk és elvesztettük azt a bizonyos öt meccset. A csapat hatodik lett a bajnokságban. – a szerk.)

Vlagyimír Golovin


A másik ilyen ismert általánosítás, hogy „edző, edző, edző”. És bizony, bár minden tiszteletem a fantasztikus játékosainké, de azért az nagyon nagy dolog, hogy az edzőnknek, Vlagyimír Golovinnak köszönhetően mindkét top női kézilabdacsapat (FTC, ETO) részéről megvan az a bizalom felénk, hogy a csiszolatlan gyémánt játékosaikat kölcsön adják nekünk, mert tudják, csiszolt gyémántként adjuk vissza őket. És ez mindannyiunknak jó: a játékosok, akik talán még a kispadra se ülhetnének le anyaegyesületükben, nálunk folyamatos játéklehetőséget kapnak. Nagyszerű egyéni teljesítményeink voltak, a válogatott bő keretében folyamatosan ott volt 2-3 játékosunk is, sőt Szöllősi-Zácsik Szandra a válogatott egyik alapembere is lett. Nyilván ez is kellett a sikerhez, de minimum három, de lehet, hogy akár négy helyezést is hozzátesz az edzői tudás. Egy szónak is száz a vége, óriási dolog, hogy van egy kiváló edzőnk, aki hosszú évek óta kitartóan dolgozik az előrébbjutásért. Nagyon büszke vagyok a csapatra.

Az NB I. 6. helyén végzett női kézilabda csapatunk /kép forrás: mtk.hu, fotó: Hegedűs Gábor/


Egyéni sportágak. Alapvetően csupa siker. Mégis egy negatívummal kezdem. Márton Anna. Egy olimpiai esélyest vesztettünk el. Miért?

Annával én kétszer is leültem beszélgetni, nem az MTK-val volt baja, hanem csatlakozni szeretett volna ahhoz a top három magyar kardvívónőhöz, akik jelenleg a BVSC-ben vívnak. Nem elég általánosságban azt mondani, hogy mi egy olyan klub vagyunk, aki mindig is a saját érdekei elé helyezi a magyar sport egészének érdekeit, hanem akkor is így kell tennünk, amikor konkrét, számunkra akár fájdalmas ügyről van szó.

Nézzük az egyéni sportágakat, bőven lesz miről beszélned.

Kezdjük talán a shorttrack-kel, a Liu testvérek távozása után is az egyik legerősebb magyar rövidpályás gyorskorcsolya szakosztály maradt a mienk. De kezdhettem volna akár a tenisszel is, ahol két magyar éljátékos, Babos Tímea és Fucsovics Marci is nálunk üti a labdát. Vagy vegyük például a ritmikus gimnasztikát – és nem azért, mert a feleségem az RG-szakosztályunk elnöke -, amelyben egyeduralkodóak vagyunk Magyarországon. Atlétikában is remek sportolóink, olimpikonjaink vannak, míg kajak-kenuban fantasztikus az utánpótlásunk: korosztályos válogatottak, akik a következő olimpiai ciklusban bőven éremesélyes felnőtt válogatott versenyzők lehetnek. Ráadásul az evezőseink is rohamosan fejlődnek, ami kiváló edzőink munkáját is dicséri.

Bridzs

Ugyan nem a sportnapilapok és sportportálok címoldaláról visszaköszönő sportág a bridzs, de számunkra különösen fontos. Olyan hangulatot, értéket, színt és fűszerillatot hoz be az MTK-családba, aminek bizony itt a helye, és tavaly volt végre kellő energiánk és odafigyelésünk arra, hogy megalapítsuk a szakosztályunkat. És tessék, máris a 2020-as esztendőben az év játékosa egy MTK-sportoló, Gál Péter lett. Csak így tovább!

Volt egy időszakunk kb. 10 éve, amikor sorra neveltük ki a tehetségeket több sportágban is, de nem tudtuk megtartani őket. Most sikerülni fog?

Biztos vagyok benne, mert az utóbbi öt esztendőben világosan láthatjuk, hogy a sportolóink elégedettek, otthon érzik magukat nálunk, így nem gondolkodnak klubváltáson, sőt, vannak olyanok is, mint például Kulifai Tamás, aki visszatért hozzánk.

Mit vársz az olimpián a magyaroktól, illetve ezen belül az MTK-sportolóktól? 

Osztom a Magyar Olimpiai Bizottság kalkulációját, amely összesen 16 magyar éremmel számol. De szurkolóként teljes szívvel abban reménykedem, hogy képesek leszünk ismét 7-8 aranyérem megszerzésére is. Szerintem az atlantai olimpiával kezdődő időszak magyar eredményeit alapul véve az gyengébb eredmény lenne, ha kevesebb mint 5 aranyérmet szereznénk, 5-6 első helyezés már jó szereplésnek számítana, míg a 7-8 aranyérem a legutóbbi olimpiák nagyszerű teljesítményét jelentené, az ennél több olimpiai győzelem pedig már maga a csoda lenne!

A magyar sportnak 39 olimpiai bajnokot adó, a magyar sport világraszóló sikereihez olimpiai győzelmekkel is hozzájáruló egyesület vagyunk. Minden fiunkat és lányunkat úgy küldjük az olimpiára, a paralimpiára, hogy már ezzel, a részvétel kiharcolásával is klubunk aranyoldalaira kerülnek, hiszen olimpikonok, paralimpikonok lettek.

Most úgy állunk, hogy Londonhoz és Rióhoz képest nagyobb létszámú kék-fehér sportolói különítmény, legkevesebb 10 sportolónk utazhat a magyar olimpiai csapat tagjaként Tokióba, és lesz MTK-sportoló a paralimpián is. Remélem, hogy az éremesélyes sportolóinkat – mert több éremesélyes MTK-sportoló is van –, nemcsak feldobja az esélyesség érzése, de plusz motivációt is ad nekik, mert hosszú idő óta meggyőződésem, hogy az esélyesség nem teher, terhe csak az esélytelenségnek van. Szóval, hajrá, kékek, hajrá, MTK, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

Deutsch Tamás


Deutsch Tamással készült riportunk III. (befejező) része következő számunkban lesz olvasható.


Bemutatjuk sportolóinkat: Gál Péter

 

Gál Péter az MTK Budapest élsportolója. 68 éves. Kevés sportágban lehet ebben a korban maradandót alkotni. A bridzs e kevés sportág közé tartozik. Jelen pillanatban is ő az év magyar bridzsjátékosa. Kilencedik alkalommal nyerte el ezt a címet. Közel 50 éve versenyez és majd negyven éve tagja a magyar válogatottnak. Büszkék lehetünk rá, hogy tavaly óta ő is az MTK-család tagja.

Gál Péter /kép forrás: bridzs.hu/


Hogy kerültél kapcsolatba a biddzsel?

Nálunk a családban nem volt szokás kártyázni. Bár a családi legendárium szerint egy távoli nagynénémnél nyaraltam egyszer, ő egyedül élt és bridzsezett, elkezdett engem is bridzsre tanítgatni. De ennek nem maradt nyoma bennem. Egyetemi előfelvételisként olyan helyre kerültem ahol sokan bridzseltek, ott ismertem meg az alapokat, bár utólag visszatekintve annak, amit ott tanultam kevés köze volt ahhoz, amit ma bridzsnek gondolok. A következő lépés az Eötvös Klub volt. Ez az egyetem klubja volt a mai Centrál Kávéház helyén, ahová egy idő után már többet jártam sajnos, mint az egyetemre. De így aztán megtanultam bridzsezni.

Akkor rögtön elkezdtél versenyezni is?

Igen, ebbe a klubba jártak olyanok is, akik már akkor versenyszerűen bajnokságban játszottak, engem is megfertőztek ezzel a játékkal.

Mennyi idő után lettél – nem anyagi, hanem minőségi értelemben – profi versenyző?

1977 körül kezdtem, 5-6 év után már az első osztályban szerepeltem és 10 év után lettem először válogatott. Szubjektív, hogy közte mikor volt az, amikor már éljátékosnak számítottam.

1977-ben amikor kezdtél, akkor már elfogadott sport volt a bridzs vagy még élt az előítélet ami kis- vagy még inkább nagypolgári csökevénynek tartotta ezt a játékot?

Abban az időben, amikor én kezdtem már nem volt ilyesmi, sőt bizonyos értelemben kivételezett helyzetben voltunk. Akkor még megvoltak az utazási korlátozások. (Egy magyar állampolgár háromévente utazhatott nyugatra és akkor is csak 100 dollárt vihetett magával.) Ez alól a sportolók kivételek voltak, ha sikerült elintézni, hogy versenyekre meghívást kapjanak. A bridzs ebben nagyon ügyes volt. Ki is alakult egy rendszer, hogy a mesterpontok alapján aki jól állt, az sokat is utazhatott. (Bridzsben a mesterpontok alapján alakul ki a ranglista.) Visszagondolva elég szégyen, hogy én 10-12-szer utazhattam nyugati versenyekre és a nálam sokkal tehetségesebb Polgár Juditot nem akarták kiengedni.

Nagyon hamar válogatott lettél. A legutóbbi választáson te lettél az év játékosa. Kilencedszer! A kettő között eltelt több mint három évtized meddig lehet folyamatosan a csúcson maradni?

Szerencsére nagyon sokáig. Én már 68 éves vagyok, de van olyan sporttársam, aki jóval idősebb nálam és ma is a magyar válogatott biztos tagja. Ez egy szerencsés sportág, nagyon sokáig lehet nagyon magas szinten űzni.

Persze egy szellemi sportot elvben nagyon sokáig lehet csinálni. Én inkább arra lettem volna kíváncsi, hogy meddig tartható fenn az érdeklődés, 20-30-40 év után nem untok bele?

Amióta rákattantam erre a játékra, azóta lankadatlan csinálom. Lehet, hogy egyszer eljön egy pont, amikor úgy érzem, hogy most már sok. Szerencsére még nem tartok itt. Általában az a jellemző, hogy akit egyszer elkap ez, az mindig talál benne valami újat. Azt szoktam mondani, hogy a szenilitás alsó határáig érdemes ezt csinálni.

A bridzs páros sport, mennyire fontos az összeszokottság?

Itt két embernek kell együttműködni, minél több közös munkát teszünk bele, annál inkább megtérül. Amikor bridzsezni kezdünk, akkor a baráti körből kerül ki a partnerünk. De egy szint felett már az a lényeg, hogy megfelelő tudású legyen a partner, de az emberi kapcsolat ekkor is fontos. Sokszor nehéz a partnerválasztás, de – ha néha kisebb kompromisszumokkal is – általában megoldódik.

Van állandó partnerem, akivel a legfontosabb versenyeken mindig együtt szereplünk, de előfordul, hogy néha másik társsal játszom. Ráadásul én elértem a szenior kort, partnerem fiatalabb nálam, így például a szenior versenyekre más partnert kell választanom.

Térjük rá az MTK-ra. Hogy kerültél ide?

Spielmann János, az MTK Budapest szakosztályvezetője hívására jöttem. Bridzsben korábban nem voltak egyesületek, aztán mikor bekerült a bridzs az „igazi” sportok közé, akkor alakultak kimondottan bridzs egyesületek. Az a folyamat, hogy a hagyományos sportegyesületek bridzs szakosztályokat alakítanak, csak most kezd megindulni. Tisztulóban van a kép, de az még most is gyakori, hogy egy bajnokságban induló csapat tagjai különböző egyesületekből szerveződnek.

Nagyon érdekes, amit mondasz, mert a háború előtt, amikor Magyarország bridzshatalomnak számított, akkor egyesületi csapatok voltak.

Igen-igen. De akkor is vegyes volt a kép nagyon erős volt a Fészek csapat, amelyik nem sportegyesületi csapat volt, de például az MTK versenyzői is Európa élvonalába számítottak. Sajnos a háború után megszakadt a folytonosság, de azt gondolom, efelé tendál a világ, hogy újra ilyen lesz.

Az MTK-ban el vagyunk kényeztetve. Szinte minden évben több sportágban is tőlünk kerül ki az év legjobbja. Bridzsjátékosként te vagy az első. Bridzsben mi alapján választják a legjobbat?

Van egy úgynevezett „mesterpontlista”. A magyar versenyeken lehet pontokat gyűjteni, általában az lesz az év játékosa, aki a legtöbbet gyűjti. Egyes években eltérnek ettől, ha valaki valami kiugró nemzetközi eredményt ér el. Nekem idén 9. alkalommal adatott meg ez a siker.

Ehhez külön is gratulálok, valamennyi sportágat figyelembe véve is csak nagyon kevesek juthatnak el ide!

Kevés sportág van, ahol ilyen hosszú karriert lehet csinálni. Nálunk 1975 óta választják meg az év játékosát és már vagyunk hárman-négyen, akik ilyen sokszor nyertük el ezt a címet.

Egy fizikai sport esetében az élsportolóknak 10-15 éve szinte csak a sportról szól. Ti viszont „életfogytiglant” kaptatok a sportágatoktól. Mennyire időigényes a bridzs, mennyit kell edzeni marad-e idő a civil életetekre?

Ezt mindenkinek magának kell megoldani. A bridzzsel korlátlan időt lehet eltölteni. Még a pandémia idején is, hiszen az interneten keresztül tudunk játszani, edzeni bárkivel, akár a világ túlsó végéről is. Ma már a versenyek is tableteken zajlanak.

Van bennetek nosztalgia? Olyasmi, mint amikor az ember könyvolvasón olvas, akkor a tartalom ugyanaz, de hiányzik a papír illata, tapintása.

A bridzsben nagyon fontos a memória, meg kell jegyezni, mely lapok mentek már ki. Érdekes módon magamon vettem észre, hogy igazi kártyával ez nekem könnyebben megy. Ugyanakkor foglalkozásom szerint számítástechnikus vagyok, így az, hogy a monitor előtt kell ülni számomra egy természetes helyzet. Természetesen a gép használata nem változtat a szabályokon, technikailag lehetséges lenne, de tilos parti közben visszanézni, mi történt addig. Utólag viszont az elemzésekhez nagy segítség, hogy minden visszakereshető, értékelhető. Ebből adódhatnak érdekességek, előfordul, hogy egy partit lejátszunk két perc alatt, aztán órákig elemezzük.

Ha megengedsz egy ilyen kérdést: mit lehet tudni Gál Péter magánéletéről?

Jelenlegi élettársamat a bridzs révén ismertem meg, miután sajnos néhány éve megözvegyültem, de korábbi feleségemet is a bridzsnek köszönhettem. Számomra nagyon fontos a bridzs, így talán tudat alatt az is befolyásolta a választásaimat, hogy olyan partnerem legyen, aki maga is bridzsező lévén nem fogja azt érezni, hogy a bridzs elvesz tőle. Matematikusként végeztem, majd lettem számítástechnikus, de a fél életemet a bridzs töltötte ki. A magánéletem is a bridzs körül forog. Nem csak játszom, nemetközi tornavezetői tanfolyamot is végeztem, belekóstoltam a versenyrendezésbe is, sőt úgy húsz éve egy nagyon jó bridzs klubot is üzemeltettünk néhai feleségemmel. Erre sokan még most is mint az első igazi bridzs klubra emlékeznek. Nincs saját gyerekem, de feleségemnek volt kettő, az ő gyerekeiket saját unokámnak tekintem, így van három unokám.

Köszönöm a beszélgetést! Érezd magad jól kék-fehérben! 


Kék-fehér hírességek: Oláh Ibolya

 


Az énekesnő, akiről szinte mindent rosszul tudunk. Már pályfutása indulására is tévesen emlékszik vissza az emberek többsége. Azt hisszük, hogy a Megasztár című műsor 2003-2004-es szezonjában szerzett második helyezése indította el az énekesi pályán. Ebben persze van némi igazság, hiszen ez hozta meg Oláh Ibolyának az átütő sikert, ismertséget, népszerűséget, de ő már 1998 óta énekelt és - amit szintén kevesen tudnak - gitározott. 


Sokan tudják, hogy van MTK-s kötődése, mióta elénekelte az MTK Himnuszt. Kevesebben tudják, hogy a dalnak nem csak előadója, de társszerzője is volt. A szöveget Duba Gábor írta, a zenét Oláh Ibolya és Szűcs Norbert szerezte.  Nem ekkor kezdődött azonban a művésznő és az MTK kapcsolata. Az MTK labdarúgója volt. A 2005-2006-os szezonban két NB I-es mérkőzésen ült a kispadunkon (a Viktória WHC és a Győri ETO FC ellen), másik két mérkőzésen kezdőjátékosként szerepelt csapatunkban. Alighanem világcsúcstartó abból a szempontból, hogy milyen eredményt ért el csapata átlagosan azokon a mérkőzéseken, amin ő is szerepelt. Ugyanis első mérkőzésén, amelyiken pályára lépett 7-0-ra győztünk az Angyalföld ellen, míg második meccsén a DVSC ellen 6-0 volt az eredmény. Mivel több mérkőzésen nem szerepelt elmondható, hogy azokat a meccseket, amin játszott átlagosan 6,5-0-ra nyertük. Ebben az évben az MTK a bajnokság második helyén végzett, így Oláh Ibolya is őrizhet egy bajnoki ezüstérmet a vitrinjében.

Oláh Ibolya /kép forrás: blikk.hu/ 


Mi van vele? Ivánka Mária

 

Egy igazi legenda. Eredményeit felsorolni is nehéz. A hazai mezőnyben kilenc egyéni bajnokságot nyert. Az MTK-val hét alkalommal lett csapatbajnok. Lehetett volna többször is, de 1980 előtt nem rendeztek női csapatbajnokságot. Nemzetközi eredményei is kiemelkedőek. Hat alkalommal jutott el a világbajnokságokon a zónaközi döntőbe. Nyolc sakkolimpián vett részt, ebből hatszor érmet szerzett a magyar csapat tagjaként. Számos nemzetközi tornát nyert, köztük olyan kiemelkedő jelentőségű versenyeket, mint a zinnowitzi és a wijk aan zeei.

Hogy kerültél kapcsolatba a sakkozással?

Édesapám a Pénzverő csapatában játszott, és otthon a bátyáimmal gyakran sakkozott. Én pedig ott tébláboltam az asztal körül. Amikor egy nyári estén a bátyáim vacsorára sem értek haza a közeli Ságvári klubból, a szüleim engem küldtek értük. Amíg vártam, hogy a fiúk befejezzék a játszmájukat, az edző, Schneider Miklós bácsi megkérdezte, játszanék-e vele egy partit. Leültünk, és teljesen belefeledkeztem a játszmába, pedig azelőtt soha nem sakkoztam. Amikor azután apu is megérkezett, hogy összeszedje „elveszett” gyerekeit, az edző elmondta, hogy nagyon tehetségesnek talál, és kéri, hogy járjak le rendszeresen az edzésekre. Ekkor 11 éves voltam, és néhány hónap múlva megnyertem Budapest általános iskolai bajnokságát.

A sakk nem a tinik sportja, amikor kezdtél pláne nem az volt. Te mégis szinte gyerekként lettél felnőtt magyar bajnok és nagymester. Mitől lettél „csodagyerek”?

Karakas Éva felfigyelt az első verseny-győzelmemre, annál is inkább, mert a vert mezőnyben olyan nevek szerepeltek, mint az előző évi bajnok Verőci Zsuzsa, vagy a Barcza nővérek. Éva meghívott a Vörös Meteorba, ahol akkor fantasztikus sakkélet zajlott. Az egyedülálló női csapatunk a Budapest-bajnokságban szerepelt, természetesen férfiak között. Így nagyon korán lehetőségem adódott felnőtt nők és férfiak ellen sakkozni. Éva néni csodás pedagógiai érzékkel tanította meg az alapokat, és egyre feljebb kerültem a minősítési ranglétrán. Kapcsolatunkat Évával leginkább családiasnak nevezném, hiszen nagy-nagy szeretettel és segítőkészséggel, önzetlenül, sőt ajándékokkal elhalmozva egyengette a pályafutásomat. A szoros szakmai kapcsolat egészen 16 éves koromig tartott, amikor már a Magyar Bajnokságon 2-4 helyezést értem el, és ostromolni kezdtem a hazai élmezőny csúcsát.

Ivánka Mária /kép forrás: Képes Sport 1978. 09. 12./


Nem vagy egy vándormadár típus. A Meteorban kezdtél és a csapattal együtt kerültél az MTK-ba, ahol a szakosztály megszűnéséig maradtál. Több mint 3 évtized egy klubban, ahová ma is vissza-visszatérsz, segíted az utódokat, ha jól tudom. Minek köszönhető ez a hűség?

Valóban hűséges típus vagyok, de nem is volt okom a változtatásra. Kezdeti lépéseimben Éva nénin kívül Tokaji Nagy György, később Forintos Győző, Sápi László és Szabó László is segítette fejlődésemet, de például Portisch Lajosnak vagy Bilek Istvánnak is sokat köszönhetek. A szakosztályban Pauncz Miklós vezérletével mindenki nagyon segítőkész volt! Természetesen nagy felelősség is volt egy ilyen szupercsapatban játszani, amikor időnként alkalmam kínálkozott a nagycsapatban szerepelni. De a női csapat eredményességét is fontosnak tartottam, és amikor csak tehettem, az utazásaim között mindig rendelkezésre álltam. Vezetésemmel ötször nyertük meg a női csapatversenyt.

Pár évvel később olyan ifjú sakkozók között szerepeltél, mint a Polgár lányok. Milyen volt alig 30 évesen már „nagy öregnek”, példaképnek lenni?

Nagyon hirtelen tört fel a következő generáció, akkor kezdődött el az a tendencia, hogy egészen kisgyermekkorban tanítják meg a sakkozást. Nem csak a Polgár lányokra gondolok, hiszen ők a női mezőnybe csak minimálisan kapcsolódtak be, hanem nemzetközileg is megújult és megerősödött a mezőny elméletileg felkészült, tehetséges játékosokkal. A jól ismert szovjet és kelet-európai éljátékosok mellett megjelentek például az indiai nővérek, a svéd Pia Cramling, és persze a kínaiak. 

Ivánka Mária /kép forrás: Sakkélet 1987. május/


Aktív pályafutásodat követhette a közvélemény, mi van veled, mióta befejezted a versenyzést?

2000-ig megírtam a pályafutásomat az Ezüstvezér című könyvben, ami kiegészítve 2002-ben Silver Queen címmel angolul is megjelent. Akkor végleg befejeztem a versenyzést, már csak szimultánt tartottam, vagy snell-játszmákat váltottam, és persze az interneten követem a nagy nemzetközi sakk-eseményeket.

Ezüstvezér angol kiadás /kép forrás: abebooks.com/


Férjedet is a sakknak köszönheted. Mesélnél a családodról?

Férjem Budinszky András sakkmester, informatikus, szoftverfejlesztő szakember. Ismeretségünk egészen gyerekkoromig nyúlik vissza. Annak idején az ifjúsági sakkozók társasága együtt szurkolt a Magyar Bajnokságokon és hazai nemzetközi versenyeken a nagymenőknek. A sok együtt töltött idő alkalmat adott egymás alapos megismerésére.  Pár évig klubtársak is voltunk, ő is részese volt a győztes csapatunknak. András a 70-es évek végén amerikai ösztöndíjjal a Texasi Egyetemre kapott meghívást.  Ez akkor ritka, és nehezen kivitelezhető vállalkozás volt, pláne sakk-karrierrel s akkor még két gyerekkel. Megkezdtük évtizedekig tartó kétlaki életünket, ami a mai napig tart, de már fordított előjellel.

Három gyereked van. Ők mit csinálnak, van-e aki tovább viszi a sakk hagyományokat a családban?

2005-ben hazaköltöztünk, de mivel három fiunk a világ három különböző pontján telepedett le, továbbra is folyamatosan ingázunk. A fiúk közül ketten számítástechnikával foglalkoznak, a harmadik pedig építesz végzettségű. A hat unokából is lesz informatikus, az már most látszik. A sakkozás családi hagyományát nem fogják folytatni, de azért ketten is iskolabajnokságot nyertek.

Milyen most a kapcsolatod a sakkal, az MTK-val, a régi játszótársakkal?

A versenysakktól messze kerültem, de nézőként persze továbbra is örömmel szurkolok. Megtiszteltetés számomra, hogy a Szabó László díj megalapítása óta tagja vagyok a legszebb játszmát kiválasztó bizottságnak. Kállai Gábor nagymester online ifjúsági edzéseit lelkesen látogatom! A járványidőszakban különösen kellemes kikapcsolódás volt, és nagy-nagy öröm látni, milyen tehetséges, ügyes ifjú gárda van kialakulóban. Krizsán Edit klubtársam és olimpiai csapattársam hosszú évek óta szervezi a női sakkozók nosztalgia összejöveteleit, ahová egyre gyakrabban a férfi sakkozók közül is ellátogatnak.

Ivánka Mária /kép forrás: jochapress.hu/


Hogy telnek a napjaid, mit csinálsz mostanában?

Szeretek úszni, sokat olvasok, és sokat főzök. Rengeteget utazunk, hogy a családot láthassuk. Nehéz volt az elmúlt másfél év, de reménykedünk, hogy visszatér a „régi” életünk. Pár napja érkeztünk haza Amerikából, ahol négy unokánk van. A nyár további részét a Balatonnál töltjük, ahová remélhetőleg a többiek is mielőbb csatlakozni tudnak.

Köszönöm a beszélgetést! Érezzétek jól magatokat a Balatonnál!

Női foci: Ezüstérem után

Az MTK női labdarúgócsapata a második helyen végzett a 2003-2004-es magyar bajnokságban. Joggal kérdezhetitek, miért hír ez 2021-ben. Mert ekkor kezdődött egy fantasztikus sorozat. A lányok azóta minden évben a dobogón végeztek. Ez a csodás széria idén is folytatódott. A Ferencváros ellen sajnos elvesztett bajnoki döntő után a sikercsapat két vezetőjével Csopaki István szakágvezetővel és Vass László szakmai igazgatóval beszélgettünk. 

B.T.: Hogyan értékelitek a most véget ért szezont?

Cs. I.: Azzal, hogy a csapatunk megnyerte az alapszakaszt, bizonyították számunkra, hogy jó úton járunk. Sikerült fiatal játékosokat beépíteni a csapatunkba, gondolok itt Bokor Blankára, Mayer Zsófira, Stefán Bernire, Legendás Lorára, Pápai Emőke, megannyi tehetségünk mutatkozott be. Az alapszakasz-győzelem hatalmas eredmény volt, nézve a Ferencváros keretét és ismerve az anyagi lehetőségeiket, hiszen az ő költségvetésük öt-hatszorosa a mienknek. Büszkék vagyunk a sikerre, most sajnos mi voltunk a szenvedő alanyai annak, hogy bajnoki döntős rendszer van. Ettől függetlenül a Ferencváros megérdemelten nyerte meg a döntőt. Meghatározó volt, hogy sok sérültünk volt egész évben és a Fradi padja hosszabb volt. Elégedett vagyok összességében a szezonnal.

Csopaki István


V.L.: Csatlakozom Csopaki úrhoz, én is teljesen elégedett vagyok. Télen csináltunk egy nagyon jó lépést: edzőt váltottunk. Ez nagyon sokat jelentett morálisan és szakmailag is. Beigazolódott, hogy ez jó húzás volt a részünkről. A döntőben a Ferencváros azzal nőtt fölénk, hogy erősebb a kerete, mert nekünk súlyos sérültjeink is voltak, kulcsjátékosaink estek ki, akiket nehezen tudtunk pótolni. Például Demeter Réka, Nagy Ági a rutinosabbak közül, viszont ez a probléma a szezon közben lehetőséget adott a fiataloknak, akik élni tudtak ezzel. Nekem a meccseink nagy részén, még a vesztes meccseken is tetszett a csapat játéka, természetesen voltak hibák, de összességében megfelelt a csapat ebben a bajnoki évben.

B.T.: Mit vártok a következő bajnoki évtől?

Cs.I.: Mint már láthattátok, lesznek távozó játékosaink. Az benne van a sportban, hogy valaki váltani akar, ezzel nincs is probléma. Amivel van, hogy a három távozó közül kettővel szóban már korábban megegyeztünk a közös folytatásról, aztán máshová írtak alá. De természetesen szeretnénk hozni is játékosokat, hogy a keret erősebb legyen. Ugyanakkor hűek akarunk maradni az MTK koncepciójához, cél a fiatalok nevelése, beépítése, istápolása és ha lehet a külföldre távozásuk elősegítése a magyar női futball szakmai előrelépésének érdekében. Úgy gondolom, a fiataloké a jövő, szeretnénk ezen a vonalon továbbhaladni. Az erősítést is, ha lehet fiatalokkal képzeljük el – ez nem jelenti, hogy egy-egy idősebb nem jöhet – de csak olyanok kerülhetnek képbe, akiknek komoly szakmai szándékaik vannak, fejlődni akarnak, és megharcolni a helyükért.

V.L.: Ez így van, de nem egyszerű a helyzet. Nagyon szűk a felhozatal. Volt olyan játékos, akivel hetekig tárgyaltunk, már-már megegyeztünk, amikor az utolsó pillanatban visszalépett. Keressük továbbra is a lehetőségeket és természetesen most azon is gőzerővel dolgozunk, hogy megfelelő edzőt találjunk a csapatnak.

B.T.: Nem érné meg esetleg kevésbé neves, de olyan edzőt hozni, aki hajlandó hosszabb távon is lányokkal dolgozni? Mert a félévenkénti edzőváltással aligha lehet bármire is jutni.

V.L.: Télen mindenképpen edzőt akartunk váltani. Tavasszal Misi (Tóth Mihály - a szerk.) nagyon jól dolgozott. Bevállaltuk úgy is, hogy volt rá esély, hogy távozni fog egy félév után, hiszen a szakmai tudására a férfi profi futballban is van igény. Nagyon nehéz olyan minden szempontból alkalmas edzőt találni, aki a női vonalon tartósan szeretne dolgozni. Nekünk is az az elképzelésünk, hogy két-három évre szeretnénk vezetőedzőt hozni. De ha ez nem sikerül, akkor inkább belevágunk rövidebb időtartamú szerződésbe is, de az is minimum egy év kell legyen. Misinek is hosszabb szerződése volt, de volt egy opcionális joga, hogy korábban is távozhat, sajnos ezzel élt.

Cs.I.: Az eddigiekhez csatlakozva. Elsősorban a férfi profi futballból szeretnénk megfelelő edzőt találni, mert eddigi tapasztalatunk szerint csak így tudjuk megadni a játékosoknak azt az extra pluszt, ami szerintünk a fejlődésükhöz kell. Ahhoz, hogy fiatalokat igazoljunk, és ők tudjanak tanulni, bizonyos szakmai elvárásokból nem engedhetünk.

B.T.: Ennyit a személyi kérdésekről. De milyen szereplést vártok, a jövőre várhatóan még erősebb bajnoki mezőnyben.

CS.I.: Nem tudhatjuk, erősebb lesz-e a mezőny. Még nincs versenykiírás. Az MLSZ 12 csapatos bajnokságot szeretne - fogalmunk sincs mikortól - de lehet, hogy már mostantól. Ha így lesz, az nem növelni, hanem csökkenteni fogja a színvonalat. Jelenleg körülbelül 40 olyan magyar női játékos van, aki megüti az NB I szintjét. Ha több csapat lesz, attól nem lesz több jó játékos. Probléma, hogy ma, amikor beszélgetünk (június 8-án, - a szerk.), még nem tudjuk, hány csapat lesz, azt se tudjuk, mikor kezdődik a bajnokság. Hogy lehet így felkészülni? De van még egy fontos változtatási terv: a külföldi játékosok számát is maximalizálni akarják, csapatonként 4 főben. Így egyrészt nem lesz elegendő minőségi játékos, másrészt, akárcsak a fiúknál, a lányoknál is a külföldi játékosok sokszor jobbak a magyaroknál, így felfele húzzák a színvonalat, segítik a magyar női focit is. A BL-ben a mindenkori magyar bajnok esélytelen lesz már az első körben is, ha csak négy külföldi szerepelhet. De hangsúlyozom, a legnagyobb baj, hogy úgy nem lehet építkezni, hogy nem tudod, mire kell készülni.

B.T.: Akkor konkrétabban kérdezem: Bajnoki címre törünk?

Cs.I.: Ennek a kérdésnek a megválaszolásához előbb pontosan látnunk kellene, végül milyen kerettel vágunk neki a szezonnak.  

B.T.: Tudtok-e konkrét neveket mondani, kivel erősítünk, illetve kik távoznak?

Cs.I.: Sipos Lilla érkezik már biztoson, a többiekről addig nem szeretnék beszélni, amíg nem írják alá a szerződésüket. Az már ismert, hogy Szemán-Tóth Barbara, Csányi Diána és Németh Loretta távozik. Érzékeljük, hogy folyamatosan környékezik meg a játékosainkat, de nem szeretnénk részt venni abban az "árversenyben", ami a női futballban is egyre jobban jelen van, hogy a tabellán rendre mögöttünk végző csapatok folyamatosan kínálnak egyre magasabb és magasabb fizetéseket a játékosoknak.  

V.L.: Most vagyunk abban az időszakban, amikor kialakul, ki marad, ki megy. Ilyenkor még természetesen bárki bejelentheti távozási szándékát, bárkit ki is vásárolhatnak a szerződéséből, de nekünk nincs olyan tervünk, hogy magunktól eladjuk az értékeinket.

Vass László


B.T.: Beszélnünk kell a bajnoki döntőről. A női foci teljes leértékelése egy ilyen botrányosan rossz pályán játszani a döntőt. Ráadásul ráment a bajnokságunk. A felvételeken jól látszik, hogy az első két kapott gólnál Samu Anna egyszerűen nem tudott elindulni a sárból. De ha már… nem lehetett volna legalább egy vödör fűrészport leszórni a kapu elé?

Cs.I.: Ezt a kérdést inkább meghagyom Laci bácsinak.

V.L.: A fűrészport én mondtam ott a meccs előtt, de le lettem szavazva, hogy ez már nem divat.

Cs.I.: Azon a pályán nem lett volna szabad lejátszani ezt a meccset. 

B.T.: Ha ti is így gondoljátok, akkor mégis miért?

Cs.I.: Az Új Hidegkuti Stadionba nem tudtunk menni, mert cserélik a füvet. Voltak megfelelő alternatíváink, de sajnos a TV sem a BKV-stadiont, sem a "Lantost" nem fogadta el. Aztán javasoltuk helyszínnek Budaörsöt, azt az MLSZ nem fogadta el. Így maradt a BVSC. (A többi még megfizethető budapesti pálya foglalt volt az adott időpontban.)

B.T.: Szöcsi. Miért kellett Rékának távozni közel másfél évtized után?

Cs.I.: Szöcsinek már voltak gondjai a térdével, így fel kellett készülnünk minden lehetőségre. Azt nem vállalhattuk, hogy olyan helyzet állhasson elő, hogy mondjuk szezon közben Varga Luca maradjon az egyetlen kapusunk. Egy kapussal viszont nem lehet nekivágni a szezonnak. Az utánpótlásunkban sajnos pont nem volt olyan korú hálóőr, aki bevethető lett volna. Ezért hoztuk ide Samu Annát. Úgy döntöttünk, hogy az MTK történetében először három kapussal kezdjük a szezont. De ezt a felállást Szőcs Réka nem vállalta.

V.L.: Nehezen értük el a vezetőinknél, hogy a keretbe három kapust is szerződtethessünk. Ez után váratlanul és kellemetlenül érintett minket, hogy Szőcs Réka bejelentette, hogy nem marad itt, mert állítása szerint nem érezte a bizalmat. Ezt nagyon sportszerűtlennek éreztük a részéről. *

B.T.: Egy talán kellemetlen kérdés. Szinte nincs Fradi-meccs sérülés nélkül. Mi erről a véleményetek?

V.L.:  Sajnos a Fradi sokszor motiváltabb, mint a mieink, ráadásul eleve agresszívebb focit játszanak.  Ez bizony néha átmegy durvaságba, de nem gondolom, hogy szándékosan okoznának sérülést. A mieink sokkal játszósabb focit űznek, a Fradi kerete sokkal agresszívebb.

Cs.I.: Ezt lehet fordítva is nézni, sajnos sokszor a mieinkből néhány játékosnál hiányzott az egészséges agresszivitás, ezen szeretnénk is változtatni.

B.T.: Beszéljünk egy kicsit az utánpótlásról, ahonnan most is rengeteg NB I-es játékos került ki – nyilván ez a legfontosabb –, de csapataink eredményei rosszabbak, mint eddig bármikor.

V.L.: Érdemes korosztályonként nézni. Az U14, Tóth Jucus csapata, megnyerte a bajnokságot. A játékosaik közül néhányan 2-3 éven belül akár a felnőtt kerethez is kerülhetnek, és mindig ez az igazi értékmérője a munkának. Az U19 helyezése valóban gyengébb lett – 5. helyen zártak –, de ez azért van, mert közülük a legjobbak, közel fél csapatnyi játékos, már most az NB I-ben szerepeltek. Ha ők is a korosztályos csapatot erősítették volna, akkor valószínűleg megnyerték volna a bajnokságot, de a cél itt is teljesült, hiszen az eredménynél mindig fontosabb az utánpótlásban, hogy hányan jutnak el a felnőtt futballig. Az U16 az egyetlen "lyukas" korosztály, ez valószínűleg egy korábbi, két évvel ezelőtti szakmai problémára is visszavezethető.

Bajnoki ezüstérmes női labdarúgóink

B.T.: Végül egy nehéz kérdés. Hontalanok vagytok. Látszik-e megoldás a pálya gondjaitokra?

CS.I.: Sajnos rátapintottál a lényegre, mert ez a probléma rendkívüli módon rányomta a bélyegét a mindennapjainkra. Önhibánkon kívül olyan helyzetben vagyunk, hogy nem mi tudjuk a legjobb körülményeket kínálni a játékosoknak, aminek hatása lehet arra is, hogy kit tudunk leigazolni és megtartani. Van esély a változásra, mert rövidesen a Salgótarjáni úton lesz a női foci központ, itt lesz megfelelő edzés lehetőségünk, illetve az SKLA költözése után a Lantos Sporttelepen is szabadulnak fel pályák, amiket igénybe vehetünk, de a jelenben még megvannak azok a problémák, amikről az imént beszéltem. A mérkőzéseinket a következő szezonban várhatóan Budaörsön fogjuk játszani, utána viszont az SKLA új kőbányai létesítményében lesz remélhetőleg az NB I-es női mérkőzések megrendezésére alkalmas pálya, ahol szerepelhetünk.

B.T.: Köszönöm a beszélgetést, további sikereket kívánok a csapatnak és személy szerint nektek is.

* Az elhanzottakkal kapcsolatban - a hallgattassék meg a másik fél is elve elapján - megkerestük Szőcs Rékát is. Ő előbb azt jelezte, hogy fog reagálni, utóbb azt, hogy nem fog és nem járul hozzá a cikk közléséhez. Jeleztük neki, hogy a cikk közléséhez nincs szükségünk a hozzájárulására, de válaszát, ha lesz, szívesen közöljük.

Lapzártáig nem érkezett reakció Szőcs Rékától.


Sakk: Az MTK hagyományos sikersportága

Kállai Gábor nemzetközi nagymester. Sakkszakosztályunk elnöke, vezetőedzője és éljátékosa. Ős MTK-s. A Vörös Meteorban kezdett sakkozni, az 1975-ös fúzióval került az MTK-ba. Így lassan fél évszázada tartozik az MTK családhoz. Megszakításokkal. Egyszer ő ment el tőlünk, aztán a szakosztály szűnt meg. Ő időnként újraalapította. Legutóbb 2014-ben. Úgy tűnik, ez a kísérlet eredményes volt. A szakosztály szilárd alapokon, megbízhatóan működik. A részletekről már hallgassuk meg Kállai Gábort.

Mielőtt a sakkra térnénk, beszéljünk egy kicsit Kállai Gáborról. Minden életrajz úgy kezdődik, hogy szülei… Nálad azt olvashatjuk: Édesapja Kállai István író. Biztosan bennem van a hiba, de nekem ő nem író volt. Illetve író is, televíziós személyiség is, színházi ember is, de leginkább ő egy jelenség volt, foglalkozása Kállai István vagy, ahogy sokan hívták „a pipás Kállai”. Mésélj róla, a gyerekkorodról!

Mindenki úgy ismerte, mint egy kedves barátságos embert. Ő alapította a televízió szórakoztató osztályát. Volt egy hosszú filmes időszaka, melynek kiemelkedő darabjai voltak a Fuss, hogy utolérjenek és a Veréb is madár. Színházi karrierjére jellemző, hogy volt amikor egy időben a pesti Broadway, a Nagymező utca összes színháza az ő darabjait játszotta. De talán a legfantasztikusabb, hogy miután nyugdíjba ment, új életet kezdett az Operett Színházban. Jelentős komolyzenei műveltsége volt, de alapvetően nem értett az operetthez. Mégis olyannyira beletanult, hogy még 25 évet eltöltött ott, ő lett a legnagyobb dramaturg és szerző. Sokszor gondolkodom, hogyan lehet, hogy valaki 60-tól 85 éves koráig még felépít egy új szakmát, életutat. Az élete könnyedsége mögött azt gondolom az volt, hogy gyerekkorában a nyilasok többször vitték a Duna felé, hogy a többiekkel együtt belelőjék. A Vöröskereszt mentette ki több alkalommal is. Azt mondta, akkor lett felnőtt. 14 évesen elszakították a családjától, egyedül kellett meg- és túlélnie. Ezután őt már nem lehetett semmivel megijeszteni, nem kötődött a vagyonhoz, a megszerezhető javakhoz. Nagyon szeretett dolgozni, vidámságon keresztül átadni gondolatokat a nézőknek, akik nagyon hálásak voltak. Apám azt mondta, hogy a sikereit leginkább azon méri, hogy a piacon a hentes milyen húst ad neki. Ha jó volt a szilveszteri műsor, amit csinált, akkor szép húst kapott, ha nem tetszett a műsor, akkor mócsingosat. Ezt fontosabb visszajelzésnek tartotta, mint az aktuális irodalmi kánon véleményét.

Kállai Gábor, Kertész Imre, Kállai István, Eszterházy Péter /kép forrás: Gábor Kállai facebook oldala/


A régi fényképeidet nézegetve a családotoknak hihetetlen társasága volt…

A legnagyobb élmény Kertész Imréhez fűződik. Olyan nekem, mint a nagybátyám. Nem múlt időben, mert bennem most is él ez a kapcsolat. Hetente többször volt nálunk az első feleségével, Albinával. Folyamatosan figyelte a sorsomat. (Neki nem született gyereke egyik házasságából sem.) Apámmal szoros barátok voltak, kicsit úgy tekintett rám, mint a gyerekére. Még bridzsezni is tanított. Amikor jött a Nobel-díj, az nekünk is óriási élmény volt. Mintha valami olyannak lettünk volna részesei – még ha csak barátként is – ami rendkívül felemelő érzés volt.

Térjünk vissza hozzád. Intellektuel család voltatok, akitől a sakk nem állt messze, de talán nagyon közel se. Hogy lettél sakkozó?

Apám népi sakk- és asztalitenisz bajnok is volt. (A népi azt jelentette, hogy ezeken a versenyeken az első osztályú játékosok már nem indulhattak.)  Így, amikor 14 éves voltam, akkor a telefonkönyvből kinézte az asztalitenisz szövetség címét, elment oda, felment a lépcsőn, ott egy idős úr fogadta. Apám elmondta, hogy a fia nyurga fiú, jó a labdaérzéke, szeretné, ha valamelyik egyesületbe be tudna iratkozni. Mire azt mondta neki az idős úr – akiről utóbb kiderült, hogy Flórián Tibor volt - hogy: Uram elnézte a házszámot, ez a Sakkszövetség. Flórián Tibor - egy magyar sakk legenda, róla mondták, hogy hét nyelven beszélt, de tizenkét nyelven hallgatott - ő a Vörös Meteort javasolta.

Kállai Gábor /kép forrás: Sakkélet 1985 március/


Így 1973-tól a Margitszigetre jártam a Meteorba sakkozni. Hatalmas szerencsém volt. Karakas Éva néni pont akkor alakított egy csoportot, amibe bekerülhettem. Akkor ő volt a legnagyszerűbb nevelő edző. Rövid idő után legyőztem őt egy szimultánban. Ezután mondta, hogy olyan szépen fejlődök, hogy talán már másik edző kéne nekem. A fúziót követően költöztünk be a körútra, ahol az MTK sakkcsapata működött. Ott Szabó László alakított a legtehetségesebb ifikből egy csoportot. Engem, mint a legfiatalabbat bevettek ide. A legszenzációsabb ember keze alá kerültem. Páratlan aurája volt Szabó Lászlónak. Csak Portisch Lajost tudom hozzá hasonlítani. Akkor ott egyszerre volt jelen két korszakteremtő sakkozó, Szabó és Portisch.

Az 1970-es évek második felének MTK csodacsapata olyan legendákkal, mint Portisch Lajos, Szabó László, Pauncz Miklós. Az álló sorban balról a harmadik Kállai Gábor. /kép forrás: Gábor Kállai facebook oldala/


Aztán a nagymesterekből kialakult egy négyes Szabó, Portisch, Forintos, Lengyel. Amikor odakerültem, akkor 176. voltam az MTK listán, mikor eligazoltam, akkor négyük után már én voltam az ötödik. Ribli Zoltán hívott a Volánba játszani és szekundánsnak is – ő akkor világbajnokjelölt volt – az MTK olyan beállt volt, nem nagyon tudtam már előbbre jutni, így elfogadtam a meghívást. Aztán egy ideig az életemben nem volt az MTK jelen. A kilencvenes években megszűntek szakosztályok, így a sakk is. 2004-ben Hunvald György  határozta el a sakkszakosztály újraindítását, amiben a Sakkszövetség részéről közreműködtem. Sajnos néhány év után a szakosztály kiürült, a játékosok Kőbányára igazoltak. 2014-ben Deutsch Tamás kért fel a szakosztály újraszervezésére. Azt lehet mondani, hazataláltam.

Mielőtt az MTK-ra térnénk, picit még térjünk vissza hozzád. Mit lehet a családodról tudni?

A feleségemtől, Németh Máriától már 20 éve elváltam, de azóta is egy házban élünk, barátságban. Ő egyébként sakktörténeti kuriózum. Ő az egyetlen magyar női levelezésisakk-nagymester. Három gyerekünk van, akikre rendkívül büszke vagyok. Olivér pénzügyi szakemberként külföldön dolgozik, Beni pszichológus, Lili HR-es, imádom őket és Marikával, volt feleségemmel együtt szoros barátság fűz össze minket.

És akkor sakk…

2014-ben kért fel Deutsch Tamás a szakosztály reorganizációjára. Megtaláltam Balla Attilát, aki akkor a Rákosligeti AC szakosztályvezetője volt. Attila tökéletes partner volt. A RAC-tól nem csak játékosok érkeztek, de az NB II-es szereplés joga is, amit ők frissen vívtak ki, de a kisegyesület nem tudta vállalni az ezzel járó terheket. A másik személy, aki alapkőnek számít az MTK Budapestben Szabolcsi János. Barátságunk „atyai”. Az ő édesapja nagyon híres József Attila-kutató, akadémikus volt, a szüleimmel nagyon jó kapcsolatban állt. Jánosnak kivételes pedagógiai- és sakktudása van. 2006-ban, amikor elindítottuk a sakkszövetségben  - még akkor én voltam a szakmai igazgató – a Maróczy Géza Központi Sakk Iskolát, akkor ő volt ennek az alapító igazgatója.  Az ottani munkamódszert, szakmai elveket valósítottuk meg itt az MTK Budapestben, amit ő ott kidolgozott. Attila és János nélkül az MTK Budapest távolról sem működne ilyen jól. Ez nem az én érdemem. Nekem ebben az a részem talán, hogy van némi menedzser szemléletem és hogy sikerült olyanokat partnerként idehozni, akik garantálják ezt a sikert. Attila két éve ösztöndíjjal külföldre ment. Nagyon nehezen találtunk utánpótlást a helyére, a szakosztályvezetői posztra. Egy szakosztályban ez a legfontosabb. Nem a vezetőedző, nem az éljátékos, hanem a szervező, aki az aprómunkát (is) elvégzi. Nagy szerencsénkre megtaláltuk a helyére Kocsis Józsefet. Volt gyakorlata, rutinja – amúgy ragyogó bridzs játékos is volt – de a sors kegyetlen. Egy infarktus márciusban teljesen váratlanul elvitte. Ismét itt álltunk szakosztályvezető nélkül. Balla Attilának éppen ekkor ért véget az ösztöndíja, így ismét hozzá fordultunk és ő volt olyan kedves, hogy újra elvállalta a szakosztályvezetőséget. Az ő szakosztályvezetői munkájuknak is köszönhetően ma mi vagyunk a legnépesebb sakkszakosztály Magyarországon és egyúttal mienk az MTK Budapest egyik legtöbb sportolót foglalkoztató szakosztálya. Nagyon sok fiatalunk van. A hazai  utánpótlásversenyeken általában elsők vagyunk, de ha nem, akkor másodikok, de az alatt szinte soha. Arra nagyon büszke vagyok, hogy fiataljaink gyorsan fejlődnek, jó játékosok lesznek, illetve többen, akik nem ambicionálják az egyéni versenyzést, azokból edző lesz, és hol másol, mint nálunk. Így már sok saját nevelésű edzőnk is van, például Fodor Balázs, Berta Sándor, Téglás Balázs, a két idősebb Juhász testvér Ármin és Kristóf. Büszkeséggel tölt el, hogy tanítványaink többnyire diplomát szereznek a legkülönfélébb tudományágakban, de megmaradnak a szakosztályunkban is. Azt remélem, át tudok adni valamit abból, amit én az MTK-ban kaptam. A dolognak a becsületét, szeretetét és főleg közösségi értékét.

Kállai Gábor


Hatalmas és magas szintű utánpótlásunk van, a felnőttek ingáznak az NB I és az NB I B között. Hová lehet innen eljutni?

Az MTK Budapest részéről az volt az elvárás, hogy elsősorban kitűnő utánpótlást neveljünk. Nem merült fel célként, hogy olyan szintű élcsapat legyünk, mint a hetvenes, nyolcvanas években. Arra sajnos egyszerűen nincs fedezet. A hajdani MTK-VM-ben minimum 8 sportállás volt. Most az MTK Budapest senkinek nem tud az első osztályban történő játékért honoráriumot adni. Ez behatárolja a felnőtt csapatunk lehetőségeit. A felnőttek között több saját nevelésű gyerekünk van, akik már a FIDE mesteri címet is megszerezték. Ilyen Juhász Ágoston, Öngüt Tamás, Gehér Koppány, Kovácsy Barnabás és a kicsit idősebb Marosi Levente. Közel áll ehhez Virág Bálint is. Nálunk szerepel a legígéretesebb 12 éves magyar lány és fiú sakktehetség is, Tóth Lili és Mátyássy Lázár. Utóbbi a saját korosztályos világranglistjának 5. helyén áll. Van kivel foglalkoznunk, van kiért lelkesedni.

Ez az év finoman szólva is kaotikus volt, 2020-21-ben elmaradtak a csapatbajnokságok. Hogyan tovább?

Meglepő módon sok pozitív hozadéka is volt ennek a pandémiás évnek a sakkozás számára. Az emberek otthon ültek, nem tudtak mit csinálni, sokan a sakk felé fordultak. Részben talán azért is, mert pont ebben az időszakban aratott világsikert egy előfizetéses csatornán futó sakk témájú filmsorozat, a Vezércsel. Beindult két nagy sakksite is. Ezeken egyidejűleg több mint százezer ember sakkozik. Rengeteg az online verseny. Mi is szerveztünk újszerű rendezvényeket, például az interneten összecsaptunk a Strasbourg csapatával is. Onnan az ismeretség, hogy 22 évig náluk játszottam a francia elsőosztályban. Hadd mondjam el az internetes sakkozással kapcsolatban legújabb büszkeségünket: Az online rapid ifjúsági csapatbajnokságban az U18-as kategóriában toronymagasan bajnok lett az MTK Budapest, többek között a már említett fiatalemberekkel a sorainkban. Az U12-es korosztályban csak hajszállal lemaradva lettünk másodikok. De nem csak a versenyeket, hanem az edzéseket is online tartjuk. Ennek is van jó oldala, egy-egy edzésen sokkal többen tudnak hatékonyan részt venni, mint személyes edzés esetén. Például az MTK sakklegendája, Ivánka Mária 9-szeres magyar bajnok is gyakran velünk van. Érdekesség, hogy kialakult egy új műfaj, a hibrid sakk. A két játékos hazája szakszövetségében ül és versenybíró jelenlétében játszanak egymással képernyőn keresztül. Nem kell egymáshoz utazni. A versenybíróra szükség van a csalások elkerülésére. Ebben nálunk, az MTK Budapestnél, nincs kompromisszum. Nem fogadjuk el, hogy a jobb eredmény érdekében bárki csalni próbáljon. Az MTK-ban nem csalunk! Veszíteni lehet, de a mi stratégiánk az, hogy készülünk, küzdünk, elemzünk, tanulunk a hibáinkból és sosem csalunk. A győzelemnek csak tisztán van értéke. 

Szabolcsi János és Kállai Gábor


Mi lehet felnőtt csapat szinten a legjobb, amit elérhetünk?

Semmi ok nincs rá, hogy ne folytatódjanak ősszel a csapatbajnokságok, de sajnos még nincsenek meg a kiírások. Feltehetően az NB I B-ben indulhat a csapatunk. Várhatóan meg fogjuk nyerni. Utána az NB I-ben ismét nehéz lesz bennmaradni. De természetesen mindent megteszünk, hogy sikerüljön. Az MTK Budapest megfelelő hátteret biztosít nekünk, ugyanakkor az anyagi lehetőségeink végesek. A Lauder Iskolának és főigazgatójának, Horányi Gábornak – aki maga is sakkozik nálunk – sokat köszönhetünk. Az ő segítségükkel sikerült megalapítani a Szabó László Emlékdíjat és elindítani a tehetséggondozó Löwenthal-programot. Önzetlenül segíti anyagilag csapatunkat Dunai Zoltán, valamint Polgár Judittól is gyakran kapunk értékes segítséget.

Köszönöm a beszélgetést, sikeres folytatást kívánok a bajnokságokban és az utánpótlásnevelésben is!



Bridzs: A leghosszabb szünet után visszatért sportág

Spielmann János bridzsversenyző, az MTK Budapest bridzs szakosztályának vezetője. Előbb járt az MTK-pályára, mint iskolába, így aligha szorul magyarázatra miért alakította meg vagy inkább újra bridzs szakosztályunkat. De ha mégis, akkor az alábbi beszélgetésből kiderül.

Spielmann János


Nemrégiben alakult meg az MTK Budapest bridzs szakosztálya, de az MTK és a bridzs kapcsolata csaknem száz éves. A múlt század harmincas éveiben Európa legjobbjai között volt az MTK bridzs csapata. Honnan jött az újjáalakítás ötlete?

Természetesen minket is érdekel a múlt. Az alakulásunkkor már rendelkezésemre álltak a korábbi adatok, kik játszottak, hogy játszottak, milyen meccsek voltak. Sajnos a háború óta megszűnt a szakosztály. Kiesett 60-70 év. A szakosztály megalapításának az ötlete úgy vetődött fel, hogy kiderült, nagyon sok MTK kötődésű játékos van a bridzs versenyzők között. Arra gondoltam, talán lenne igényük arra, hogy kék-fehérben szerepelhessenek. Kiderült, hogy valóban van ilyen igény.

Ez az egyik oldal, hogy voltak, akik szerettek volna az MTK színeiben szerepelni. De volt-e igény illetve fogadókészség erre a másik félben, azaz az MTK-ban?

Azt kell mondanom, hogy meglepően sima utunk volt. Az MTK szinte azonnal ráállt az együttműködésre. Nekem ez nagy öröm volt, hiszen kék-fehér a vérem, négy éves korom óta minden MTK-meccsen ott vagyok. Így nekem hatalmas öröm, hogy az MTK Budapest versenyzője lehetek, az MTK Budapest szakosztályát vezethetem. Nekem egyetlen feltételem volt, hogy én semmilyen díjazást nem fogadok el.

Gondolom ebbe azért könnyen belementek…

Árnyalt a dolog, mert persze, hogy ebbe belementek, de ez nem jelenti azt, hogy a szakosztály ingyen van. Éves szinten milliókkal támogatja az MTK Budapest a bridzs szakosztályt. A szakosztályvezetőnek nem kell bért fizetni, de terembérre, eszközvásárlásra, versenyekre odaadják a pénzt. A tagdíj bevételt természetesen mi adjuk, de az messze nem fedezi a költségeket.

Én, mint valószínűleg a hozzá nem értők többsége azt gondoltam, a bridzs a világ legolcsóbb sportja. Kell hozzá egy terem, amiben van egy pár asztal, amit négyen körül ülnek, meg egy néhány pakli kártya. Mi kerül ezen ennyibe?

Már a terem sem olcsó, a versenyzők elhelyezéséhez, a megfelelő távolság megtartásához legalább 200 m2 szükséges. Jelenleg ez a legnagyobb gondunk. Ez rövidesen meg fog oldódni, az egykori Taurus gumigyár területén épülő létesítményben mi is fogunk helyet kapni. Ma már nem használunk kártyát. A versenyek tableteken zajlanak, azaz 20 asztalhoz 80 tablet szükséges, ezeknek 70-80 ezer forint darabja. Meg kell vásárolni a programot hozzá, előírás hogy kivetítőn követhetőek legyenek az eredmények. Nagyon túl léptünk a pakli kártya korszakon.

Spielmann János /kép forrás: János Spielmann facebook oldala/

Az MTK a sportban a legkiemelkedőbb magyar brandek között van. Nálunk elvárás, hogy kiemelkedő eredmények legyenek. Kezdő szakosztályként mennyire tudtok ennek megfelelni?

Tavaly az év bridzs játékosa szakosztályunk tagja Gál Péter lett. Magyar válogatott – bármelyik korosztályról is beszéljünk – elképzelhetetlen MTK játékos nélkül. Vannak felnőtt és ifi válogatottjaink és a női válogatottba is adunk játékosokat.

Említetted az ifiket is. Az MTK-nál mindig, minden sportágban fontos volt az utánpótlás nevelés, az utóbbi kb. két évtizedben ez még hangsúlyosabb lett. Nálatok ez hogy néz ki?

Ez teljesen összhangban van a mi gondolatainkkal. Az MTK Budapest és a szövetség „Kolibri” programjának támogatásával rengeteg fiatalt tanítunk a verseny bridzsre, még a járvány idején is tudtunk rendszeresen edzéseket tartani. Július elején lesz egy bridzstábor a legtehetségesebb gyerekeknek Lakitelken a Magyar Bridzs Szövetség szervezésében, itt várhatóan a résztvevő gyerekek 30-40 százaléka szakosztályunkból fog kikerülni. Nekem a legfontosabb céljaim egyike, a 26 év alattiak – bidzsben ez az ifi kor felső határa – helyzetbe hozása. Ha lesznek akár felnőtt, akár korosztályos világversenyek, akkor azokon lesznek MTK-játékosok a magyar válogatottban.

Lesznek világversenyek? Hogy érintette a járvány a verseny rendszereteket?

Minden nemzetközi versenyt elhalasztottak, idén se Eb, se vb nem lesz. Belföldön még nem tudjuk milyen lesz a folytatás. Én tagja vagyok a Magyar Bridzs Szövetség elnökségének, legkorábban szeptemberben fogunk a versenyek folytatásáról tárgyalni. Addig csak online versenyzünk. Az online versenyeknek van a szurkolók számára egy előnye, lehet „kibicelni”, bárki követheti élőben a partikat. Erre egy ingyenes regisztráció után a https://www.bridgebase.com/ lapon van lehetőség. A klubok éledeznek, de nagyon lassan térnek vissza a játékosok, a félelem nagyon erős.

Hogyan tovább, MTK-bridzs?

Említettem már, hogy a Kerepesi úti létesítményben kapunk majd végleges helyet. Annak elkészültéig sajnos terem gondjaink vannak, lesznek. Most éppen a Bálint házzal tárgyalunk, hogy ott rendezhessünk versenyeket. Az új létesítmény elkészülte után sokkal könnyebb lesz, lehet a létszámot is növelni. Szerencsére sok fiatal jön hozzánk, így az utánpótlás biztosított. Szeretnénk minden magyar versenyen indulni.

Köszönöm a beszélgetést, további sok sikert kívánok, ősztől már remélem nem csak virtuálisan!

MTK-szurkoló vagy? Akkor köztünk a helyed!

Kattints ide, lépj be az MTK Baráti Körbe!


Még egyszer a tagdíjakról

Többen jelezték, hogy nem tudják hogyan kell tagdíjat fizetni. A legegyszerűbb átutalással. Az MTK Baráti Kör OTP Banknál vezetett bankszámla száma:

11715007-21515664

Az alaptagdíj 6000 Ft/év. Természetesen lehetőség van ennél magasabb összegű támogatói vagy VIP tagdíj fizetésére is. Ugyancsak természetesen nehéz gazdasági helyzetben lévő tagtársainknak jelentős kedvezményt is tudunk nyújtani.

Tagdíj rendszerünkről - ideértve a tagjainknak járó ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokat is - ide kattintva olvashattok részletesen.

 


Mi lett a Gedeon program korábbi díjazottaival?

Sorozatunkban ezúttal a 2019-es év nyertesei következnek. 

 

1. Benkő Zsófia

Karatékánk MTK-versenyzőként aratta utánpótlás sikereit, tavaly már a felnőttek mezőnyében is küzdött, az olimpiai kvalifikációs versenyeken is részt vett. Remek eredményeket ért el. Az idei évtől egyetemi tanulmányokat folytat Pécsett. Emiatt sajnos abbahagyta a versenyzést. Csak remélni tudjuk, hogy egyszer még visszatér a sporthoz, az MTK-hoz.

 

2. Juhász Ágoston

Még mindig csak 16 éves, de már a 2019 - 2020-as bajnokságban rendszeresen a felnőtt NB I-es csapatunkban szerepelt. A szakemberek szerint az egyik legnagyobb tehetség korosztályában. Ha beindul végre a sakk csapatbajnokság - a koronavírus miatt a 2020-2021-es bajnokságot nem rendezték meg - akkor csapatunk egyik alapembere lehet. 

3. Kocsis Evelin

Ő a legfiatalabb a három versenyző közül. Mindössze 15 éves, de már hazai és nemzetközi sikerek sora van mögötte, ő az egyik nagy olimpiai reménységünk. Nem most Tokióban, hanem a következő olimpián, 2024-ben. Addigra a legjobb versenyző korban lesz.

 



MTK-sportműsor

Szokás szerint weblapunk sportműsor rovatában ismét a szokásos bőséges kínálatot találjátok.


Születésnap Extra

 

Az MTK Baráti Kör két az MTK-ért korábban kiemelkedően sokat tett tagját köszönthetjük.

 

Gula László


Júliús 7-én ünnepli születésnapját az MTK egykori olimpikon, Eb-érmes ökölvívója,  Gula László. 

 

Hunvald György /kép forrás: 24.hu/


Ugyanezen a napon lesz az MTK korábbi elnökének, Hunvald Györgynek is a születésnapja.

Boldog születésnapot kívánunk nekik!


Köszöntjük júliusban szülinapos tagjainkat:

 

Borovics Lajos


Bucsánszky Tamás


Dajka Norbert


Gula László


Gyuris Ernő


Havas Tamás


Hunvald György


Jassó Anikó


Koritárné Gábor Krisztina


Köntös Ádám


Krausz György


Lantai András


Melicher Kitti


Mezei László


Paczolay Máté


Rozsos Péter


Sas Dávid


Schumi Dóra


Simon Sándor


Skultéty Vanda


Suscsák Ádám


Takács Richárd


Veres András


 

Születésnapjuk alkalmából sok boldogságot kívánunk nekik! 


Sportolóink az olimpián, avagy a csoda folytatódik

Eddig 10 MTK sportoló harcolta ki a Tokióba utazás lehetőségét. Íme tizek, akik már megszerezték az olimpiai kvótát:

 

Babos Tímea teniszező

Jani Réka teniszező

Krizsán Xénia atléta


Pigniczky Fanni RG versenyző


Szöllősi Zácsik Szandra kézilabdázó


Fucsovics Márton teniszező


Hárspataki Gábor karate versenyző


Salim Omar taekwondo versenyző


Szatmári András vívó

Tóth Krisztián cselgáncsozó


Rajtuk kívül még három MTK Budapest sportoló reménykedhet a tokiói repülőjegy megszerzésében. Nguyen Anasztázia még küzd a kvótáért. Schermann Bianka és Kulifai Tamás pedig tartalék.


 

Nguyen Anasztázia atléta

 

Schermann Bianka tornász


Kulifai Tamás kajakos


Sok sikert kívánunk sportolóinknak, reméljük érmekkel, értékes helyezésekkel fognak hazatérni. Abban biztosak lehetünk, hogy sportolóink mindent meg fognak tenni a sikerért, ami csak belefér a sportszerű keretekbe. Mert ne felejtsük el, amit Kállai Gábor mondott:

"Az MTK-ban nem csalunk! Veszíteni lehet, de a mi stratégiánk az, hogy készülünk, küzdünk, elemzünk, tanulunk a hibáinkból és sosem csalunk. A győzelemnek csak tisztán van értéke."

 

Azt a cimet adtuk ennek a cikknek, hogy:

"Sportolóink az olimpián, avagy a csoda folytatódik"

Ez talán némi magyarázatra szorul. Mindenki ismeri a tévesen Pierre de Coubertinnek tulajdonitott, de valójában Ethelbert Talbottól származó mondást: Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Nos az MTK esetében ez ezerszeresen így van. Az MTK egyedi. Az MTK különleges. Az MTK az egyetlen. Nincs több olyan egyesület a világon mint az MTK. Mondhatjátok, hogy ezek egy elfogult szurkoló túlzásai, de nem így van. A fenti állítások tényszerűen bizonyíthatóak. Egy azaz egyetlen egy olyan sportegyesület van a világon, amelyik 1896 óta minden nyári olimpián képviseltette magát.  A mi szeretett klubunk. Sem hazai, sem külföldi vetélytársaink egyike sem mondhatja el ugyanezt önmagáról. Éppen ezért nagyon fontos, hogy most is lesznek versenyzőink Tokióban. Ezért folytatódik a csoda! Az MTK minden olyan nyári olimpiára tudott versenyzőt, versenyzőket küldeni, melyen Magyarország elindult! Természetesen azon a két olimpián, amikor Magyarország nem vett részt a küzdelmekben, akkor MTK sportolók sem lehettek ott a versenyzők között. De sportvezetőként még e két olimpián is voltak részt vevőink Brüll Alfréd illetve Schmitt Pál révén.


Ott voltunk a foci EB-n is

A magyar válogatott keretében négy MTK érdekeltségű játékos szerepelt. Mindannyian az MTK-ból igazoltak külföldre. Ketten - Schön Szabi és Varga Roli - tavasszal még a mi csapatunkban játszottak. Ketten - Gula és Schäfi - korábban távoztak külföldre csapatunkból. Mind a négyen szóhoz jutottak az EB-n. Varga Rolinak csak percek jutottak. Schön Szabi többször remekül szállt be, csak hajszálon múlt, hogy gólját a VAR elemzése után elvették. Schäfer Andris a válogatott alapemberévé vált, amit jó játéka mellett góllal is igazolt. Gulácsi Péter a kirobbanthatatlan a magyar kapuból, ezúttal is bravúrok sorát mutatta be. Főszerepet játszott abban, hogy a magyar csapat az utolsó pillanatig versenyben volt a továbbjutásért.

Volt az EB-n egy jelenleg is az MTK-ban szereplő játékos is. Alho a finnek keretét erősítette.


 

Alho, Nikolai


 

Gulácsi Péter /kép forrás: wikiwand.com/


Schäfer András


Schön Szabolcs


Varga Roland


 

Ízelítő következő hírlevelünk tervezett tartalmából:  

 

Célkeresztben az atlétika, a torna és az RG.

Folytatjuk a Deutsch Tamással készült riport közlését. 

Mi lett velük?  A korábbi Gedeon-díjasokról 

Ismét jelentkező rovataink: 

* Bemutatjuk sportolóinkat 

* Kék-fehér hírességek 

* Mi van vele

 


 

Ezúton is köszönjük tagtársainknak a létrehozandó MTK Múzeum részére tett felajánlásait. Továbbra is kérjük, akinek kiállításra érdemes anyag van a birtokában jelezze. Ami másolható, másoljuk, ami fotózható, fotózzuk. Az esetleges további adományokat nagyon várjuk és hálásan köszönjük.
Gyűjtünk mindent, ami MTK. Régi érmeket, kupákat, okleveleket, tagkönyveket, fotókat stb. 

 







 

 

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele megjelenik havonta egyszer

felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az egyesület elnöke

felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás

lektor: Sztojcsev Iván

Felíratkozás hírlevelünkre.

Leiratkozás hírlevelünkről.

 

MTK Baráti Kör

cím: Budapest, Salgótarjáni út 12 - 14

Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide.

Bankszámla: OTP 11715007-21515664

Weblap: www.mtkcsalad.hu

Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor

E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu

 

A külön nem jelzett képek forrása: www.mtk.hu