MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2022. augusztus 18.

MTK Baráti Kör Hírlevele

III. évfolyam 9. szám

2022. augusztus 18.

Kedves Barátaink!

Két sikeres hét van mögöttünk. Egyeni sportágakban világversenyekről hoztak érmeket, jó helyezéseket versenyzőink. Parádés sikereket  arattak sportolóink. A csapatok közűl a labdarúgók bajnoksága zajlik, a lányok idegenben győzték le az idénnyitón a Felcsútot, a fiúk bár még csak négy forduló zajlott le az NB II-ben, de máris pontelőnnyel állnak a tabella élén. Bízunk a hasonló folytatásban.

Tartalom:

Belépés a Baráti Körbe

Bogesz - interjú Bognár Gyurival

Kék-fehérek a zöld asztalnál - Bridzs nyílt korosztályos világbajnokság, Salsomaggiore

Erős emberek kék-fehérben - Pontozók és gyerekek

Gyász - Tóth Józsefre emlékezünk

MTK Baráti Kör Program - Ujraéled(het) a szurkolói klub

Antiszemita rigmusok a Hidegkuti Stadionban - Az MTK Szeged meccs utóélete

A szurkoló hangja - Holló Iván jegyzete

Eredmények képekkel, videókkal

Kék túra - Mosonmagyaróvár következik

Gottreich Horváth Józsi vezérszuirkolónk, akit a közelmúltban vesztettünk el Bognár Gyurival

a kép forrása: mtk.hu

*** *** *** *** *** 

MTK-szurkoló vagy? Akkor köztünk a helyed!

Kattints ide, lépj be az MTK Baráti Körbe!


Bogesz

Minden szurkolónak megvan a maga csapata. A legidősebb MTK-drukkerek még emlékezhetnek a Sándor Csikar, Hideguti, Gellér-féle világverő alakulatra. A legifjabbak Kanta Józsiékon nőttek fel. A kicsit idősebbeknek saját királya volt, a legnagyobb. Nekem, aki mostani edzőnk évjáratához tartozom, a Verebes-korszak és az azt megelőző bő másfél évtized volt az az időszak, amikor már nem csak azért jártam MTK-meccsre, mert apukám kivitt, és már nem is azért, mert a „B” lelátó mögött gyönyörű csigákat és gyíkokat lehetett találni. A foci és az MTK, vagy inkább fordítva ekkor lett a szenvedélyem.  Ebben az időszakban a csapatban a velem közel egykorúak szerepeltek. Boda Imi, Kékesi Rőzse, Katzenbach Imi, Don Emilió, Szeibert Tojás és még sok futball zseni. Mint például a napokban elhunyt Tóth Jokka. Nem lehetett nem imádni őket.

MTK 1982

a kép forrása: Labdarúgás 1982 október

Mégis volt valaki, akit még jobban szerettünk náluk is. Nehéz lenne azt mondani, hogy kiemelkedett ebből a csapatból, hiszen a többiek is klasszis játékosok voltak, egy olyan korszakban, amikor Magyarországon klasszisnak lenni azt jelentette, hogy világklasszis. De a futball igazságtalan, lehet valaki zseniális kapus, mint ebben a csapatban Gazsi, lehet átjátszhatatlan védő, mint Lőrincz Emil, lehet remek szélső, mint Kékesi, vagy gólerős center, Mint Boda, de ha van valaki a csapatban, aki legalább ilyen szintű és irányítót játszik, akkor őt fogja tenyerén hordani a közönség. Így lett Bognár Gyuri abszolút közönségkedvenc. Nem mintha a többieket kevésbé szerettük volna. Már hogy is ne imádtuk volna őket, őket, akik 29 év után szereztek nekünk bajnoki aranyat. Sokan vagyunk, akiknek már örökre ők maradnak az MTK. De hogy is kezdődött?

- 1979-ben jöttem ide. A Bács megyei ifi válogatott játszott egy meccset. Szőke Jani bácsi és Csetényi Csaba jöttek egy játékost megnézni a meccsre. Nem én voltam a célpont, de a végén engem néztek ki az MTK-nak. A meccs után azonnal beültettek Jani bácsi híres zsigulijába és vittek Bajára a szüleimhez, hogy szeretnék, ha az MTK-ban játszanék. Engem sokat nem kellett győzködni. Nekem mindig szimpatikus volt az MTK. Én akkor 17 évesen a Baja felnőtt csapatában játszottam. Nem volt kérdés, örömmel jöttem abba az ifibe, aminek akkor Bicskei Berci volt az edzője. Itt lakhattam akkor a stadionban. Fantasztikus ificsapat volt heten kaptunk később szerződést a felnőtt csapathoz. Boda, Fodor, Varga Pista, Katzenbach… Mi is profik voltunk – ha papíron nem is – mégis más világ volt. Ma már – akárcsak az élet más területein – mindenki megy oda, ahol jobban megfizetik. Talán mi voltunk az utolsó generáció, akiknek még jelentett valamit a klubhűség, akik 8-10 évet tudtunk focizni egy csapatban. Ez az évtized az én életemben meghatározó volt. Nagyon sokat kaptam az MTK-ban fiatal játékosként, fiatalemberként. Nem csak a futballra gondolok. Olyan barátságok kapcsolatok szövődtek itt, amik egy egész életre elkísérik az embert és akkor is megmaradnak, amikor másutt dolgozol.

Bognár György

a kép forrása: Képes Sport 1987. 06. 16.

- Mi szurkolók úgy érezzük, az MTK más, az MTK különb, mint a többiek. Gondolom, a többi csapat szurkolói is így éreznek saját csapatukkal kapcsolatban. Te sokáig voltál nálunk, de voltál más csapatoknál is. Te hogy érzed ezt?

- Itt már ifi korban is az MTK-stílust játszottuk, a fifikás sokpasszos MTK-focit. Az MTK mindig is jó hely volt, van egy hovatartozás érzése a szurkolóknak is, de a játékosoknak is, akik itt szerepeltek.

- Az MTK-ból külföldre kerültél…

- A külföldi szerződés mindenképpen előrelépést jelentett szakmailag is. Sok mindent tanultam Franciaországban és Belgiumban is. Például nemrég beszélgettem Haász Sanyi bácsival, aki szintén edzőm volt az MTK-nál. Mondtam neki, hogy azért a nyolcvanas években becsaptatok ti mint edzők. Nézett rám, hogy miért? Mert nekem olyan erőnlétem volt, hogy a térképről le tudtam futni, de mikor kimentem Franciaországba, a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy nincs gyorsasági állóképességem. Hosszútávfutónak jó voltam, de a fociban szükséges sokszor 5 méterekben nem. Ott döbbentem rá, mennyire nem elég csak az alap állóképesség, mennyire fontos a futballban a gyorsasági állóképesség. Az a négy év, amíg külföldön fociztam nekem nagy segítség az edzői munkámban, megismertem más focifilozófiákat, más edzőfelfogásokat, próbáltam mindenből a jót kivenni.

- Egyszer a külföldi profi korszakod is véget ért. Hazajöttél. Megkeresett az MTK?

- Én kerestem meg az MTK-t. Nem kellettem. Az akkor szakmai vezetők azt mondták, hogy én már 31 évesen ne jöjjek haza levezetni. Nincs rám szükség. Így kerültem a BVSC-be.

a kép forrása: Labdarúgás 1992. évi márciusi szám

- Az MTK pedig kiesett abban az évben. Bognár Gyurival a csapatban valószínűleg nem estünk volna ki.

- A Ferencváros hívott, az Újpest hívott, a Győr hívott és Kisteleki is hívott, aki akkor a BVSC edzője volt. BVSC-játékos lettem.  Az ügy pikantériája, hogy tavasszal egy BVSC–MTK mérkőzésen dőlt el a kiesés. A BVSC győzött 2-0-ra és bentmaradt. Az MTK kiesett. Ráadásul az én gólommal szerezte meg a vezetést a BVSC. Jöttem le a pályáról és egy MTK-szurkoló, akit látásból ismertem, odaszólt: Gyuri hát pont te… Mondtam neki: Focizhatnék itt is, de nem kellettem.

- Legközelebb edzőként bukkantál fel nálunk.

- 98-ban kerültem ide vissza. A Várszegi-korszakban. Én szerettem a Várszegivel dolgozni, egy rendkívül racionális, jó vezető volt. Voltak nézeteltéréseink, de jó szívvel gondolok rá vissza, mert szerintem jó vezető volt és a csapat is nagyon jó volt.

a kép forrása: mtk.hu

- Most ismét edzőként vagy az MTK-nál. Nagyon más edzőként, mint amit megszoktunk. A legtöbb edző abból indul ki, hogy kell egy jó védelem, fordítsunk erre minden energiát, ne kapjunk gólt, aztán majd találunk egyet elől, amivel nyerünk. Te nem ezt a focifilozófiát vallod. Menyire fogadja el a szakma az ezzel alapvetően ellenkező elképzeléseidet?

- Kétkedve fogadták eddig is. Amikor NB II-ben edzősködtem, akkor a kollégák csodálkoztak, hogy ezt a fajta nyitott játékot, amit Verebes óta nem játszatott itt senki, hogy merem felvállalni? Ennek itt nincs létjogosultsága. Aztán akárhol dolgoztam, mindig sikerült ebből valamit kihozni. Általában a legtöbb gólt az én csapataim lövik. Jó helyezéseket értem el, az NB II-ben is lesajnált kiesőjelöltekkel sikerült 4.-5. helyeket elérnem. Aztán mikor elmentem Paksra, akkor azt mondták, jó, az NB II-ben ment neki, de az NB I-ben nem fog már menni. Aztán a Pakssal jól szerepeltünk, akkor kezdték elfogadni, hogy lehet így is eredményt elérni. Nekem az a filozófiám – ezt is itt tanultam Verebestől – hogy ha a nézők nem szórakoznak jól, ha nincs esemény a meccsen, akkor mi értelme van a futballnak? Ezt én fel merem vállalni, azt is fel merem vállalni, hogy ettől több gólt kapunk hátul. De egyébként meg kell nézni, nem megkontráztak minket, nem létszámfölényben rúgták az ellenfelek a gólokat, hanem olyan helyezkedési hibákat, egyéni hibákat vétünk, amit az ellenfél kihasznál. Nem játszottunk jól tegnap. De ha nem ezzel a filozófiával játszunk, soha nem fordítanánk 0-2-ről. Olyan focival nem lehet fordítani, hogy védekezünk és kontrákra építünk. 0-2-nél nem nagyon lehet az ellenfelet már lekontrázni. Fel kell vállalni egy pozíciós játékot, fel kell vállalni valami olyat, amivel nyomás alá tudod helyezni az ellenfelet.

- Beszéljünk egy kicsit konkrétumokról. Van két olyan csatárunk, aki az NB I-ben is kiemelkedő lenne, hát még az NB II-ben, gondolok itt Futács Márkóra és Némóra. De tudjuk-e ugyanezt játszani, ha valamiért ők nem fognak a rendelkezésedre állni?

- Csatárok nélkül nehéz lenne ezt a játékot hozni. Mindenképpen kell befejező csatár.  Ezért is hoztuk utólag még Zsóri Danit.

- Ha már személyekbe belementünk. Kapus. Én hozzá nem értőként úgy látom, Balázs egy nagyon tehetséges kapus, de még nagy neki ez a kabát.

- Jól látod. Nálunk most Varga Bencének kéne a kapuban állni. De úgy döntöttünk, hogy jobb Bencének és az MTK-nak is, ha NB I-es rutint szerez. Én úgy gondoltam, hogy az NB II-t kapus nélkül is meg kell nyernünk. Ez persze sarkos megfogalmazás, szó szerint így nem igaz, látjuk, hogy szükség van kapusra. Első helyen Csentericset favorizáltam volna, csak ő az elmúlt hat hétben sérült volt. Azért hoztunk még egy fiatal kapust, mert az NB I-ben elbírjuk és egyszerűbb a fiatalszabály miatt egy fiatal kapussal kezdeni, akkor a többi posztokon a kor már nem számít, játszhatnak a legjobbak. De ha baj van, akkor még mindig itt van Somodi, aki remek kapus, ha szükséges, bármikor bevethető. Egyelőre valóban nagy volt a kabát, mert alapvető hibákat vétett. Azzal is kalkulálok, hogy kapunk egy gólt vagy kettőt, de rúgunk rá ötöt. De valóban jelen pillanatban ott tartunk, hogy időre van szüksége, hogy stabil legyen. Nem tart még ott.

a kép forrása: mtk.hu

- Védelem?

- Az NB II-re megfelelő. A magyar mezőnyből nem tudnánk jobbat hozni, mint akik itt vannak. Az NB I-re viszont egy legalább Rajkovic-szintű belső védőre szükségünk lesz. A Dorog ellen három belső védővel kezdtünk. Azt szerettem volna, ha belül stabil a védekezésünk és a két szélén ki tudjuk használni Miknyóczki és Medgyes gyorsaságát. Ez nem működött. Ezt a Dorog szépen levédekezte. Ha én kitalálok egy taktikát, de az nem működik, akkor azon akár 10-15-20 perc után is változtatnom kell. Átálltunk négy védőre, legyen inkább még egy támadónk két gól hátrányban. A szünetben azért hoztam be Lehoczkyt, hogy Kata mellett legyen még egy labdaszerző középpályásunk. Stieberrel meg Stefivel a labdaszerzés nem annyira hatékony. Ugye jó, ha nálunk van a labda, de ha nem vesszük el, akkor nincs nálunk. A szünet a legjobb alkalom arra, hogy átálljunk, csináljunk valami mást.

- Szünet. Az eddigi mindhárom meccsen a második félidőben teljesen benyomtuk az ellenfeleket még két bekapott gól ellenére Szentlőrincen is. Azaz a kondink valószínűleg nem nagyon rossz. Te viszont nem kérsz erőnléti edzőt magad mellé…

- Én azért vagyok itt, hogy meghatározzam a kollégáknak, a fiamnak, Kanta Józsinak, Teonak, hogy miből mennyit kell csinálni, mi az amitől egy csapat végig tud futni egy mérkőzést. Egyéni fizikális problémák előfordulhatnak, például egy sérülés után, de csapatszinten nem.

- Már a védelem kapcsán említetted, hogy az NB I-re szükség lesz erősítésre. Mikor? A tavaszi időszakra már az NB I-es kerettel vágunk neki, vagy csak a nyáron terveztek erősíteni? Egyáltalán Te mennyi időre tervezel az MTK-nál?

- Én eddig mindenhol csak egy éves szerződét kötöttem. Az a felfogásom, ha működik, amit csinálok, akkor úgyis csinálom tovább, ha nem akkor felállok és elmegyek. Engem nem kell elküldeni, ha nem megy, akkor eljövök magamtól. De eddig általában ment. Egy helyen nem, mert ott nem éreztem jól magam, az a Felcsút volt. Itt most más a helyzetet. A feladat stabil NB I-es csapatot építeni. Most az NB II-ben vagyunk, így ez minimum két év. Ezért kivételesen kétéves szerződést kötöttem. Hogy ez hogy működik, maradok-e tovább ezt majd az élet eldönti. Az első évben fel kell jutni, a másodikra egy stabil NB I-es csapatot kell építeni. Amit a Sanyiék (Zakor Sándor tulajdonos - a szerk.) kértek tőlem, hogy olyan futballal, ami szórakoztató, amiben gólok vannak. Ők nagyon nehezen élték meg, a tavalyi gólképtelenséget. Tehát két évre szól a megállapodásunk. Az első félévben szeretném az elérni, hogy készen legyen a csapatunk, egységes legyen. Most nem tartunk itt. Például a Gyirmót ebből a szempontból előttünk jár. Ők készen vannak. Ott ugyanaz az edző, ugyanaz a filozófia, zömmel ugyanazok a játékosok, akik tavaly is. Az MTK-nál új edző, új filozófia, új keret. Nekünk át kell menni egy folyamaton - 5 meccs, 10 meccs, nem tudom. Az a célom, hogy ebben a félévben ezt megcsináljuk, mi is kész csapat legyünk, úgy hogy közben is eredményesek tudjunk maradni. Télre már látni fogjuk, hol kell erősíteni. Most úgy gondolom, hogy néhány külföldi játékosra szükség lesz. Én magyar párti vagyok, nagyon szeretem a magyar játékosokat, de nem vagyok külföldi ellenes, ha ők kiemelkedőt tudnak nyújtani. Én nem vagyok híve a 8-10 külföldinek. 2-3, akire szükség van, de ők legyenek jók. Külföldiek nem játszhatnak az NB II-ben, így tavasszal 70-80 százalékban lehet a jövő évi csapatot összerakni. Viszont a tavaszt az elejétől már arra kell szánni, hogy megtaláljuk azt a pár külföldit, akiket nyáron ide akarunk hozni. A fiataljaink nagyon jók, de közülük is meg kell találni azokat, akik a legnagyobbat tudnak majd előrelépni.

- Említetted a fiatalokat. 10-12 olyan fiatal van a keretben, akiket a szurkolók alig ismernek. Nem könnyíti meg a drukkerek dolgát, hogy a nevük nincs ráírva a mezre.

- A tradíciót ezek a gyerekek egyáltalán nem ismerik. A tradíció az, hogy 1-től 11-ig számozunk. Én azt mondtam nekik: Egytől tizenegyig játszunk. Próbálj ebbe bekerülni. Ha azt szeretnéd, hogy legyen saját nevedre szóló mezed, akkor juss vissza az NB I-be.

- NB I. Azt szokták mondani, nem a pénz focizik, de tudjuk, hogy az NB I-ben van három csapat amelyiknek a költségvetése nagyon más, mint a többieké. Nyilván a feljutó csapat célja nem a bajnoki cím. De a következő években lesz esélyünk szerinted a dobogóért küzdeni?

- A dobogóért való harcra igen. Az első háromba oda lehet érni. A Fradival jelenleg nem lehet versenyezni.

- Kicsit térjünk el a szorosan vett szakmától. Nálunk az MTK-nál nincsenek tömött lelátók. Viszont amit játszatsz, az egy közönségcsalogató foci. Paksra hasonlóan egy szerény nézettségű csapathoz érkeztél. Mit tapasztaltál, hatott a játék a nézettségre?

- Pakson emelkedett a nézőszám 1500-as átlagról 2000-2500-ra. De ami talán érdekesebb: A tévéközvetítésekben a Fradi után a Paksot nézték az MTVA-statisztikák szerint a legtöbben.

A vendégcsapat edzője

a kép forrása: saját kép fotó: Bodrogi Dávid

- Téged az MTK-közönség nagyon szeret. Érzed ezt a szeretetet?

- Az a bizalom, meg az a szeretet, ami körülvesz már az érkezésemtől, azt nyilván érzem. 43 éve érkeztem először ide. Ez azért hosszú idő. Ha névről nem is mindenkit, de látásból egy csomó embert ismerek. Egy hatalmas bizalom árad felém, hogy én ezt meg fogom tudni csinálni. Majd az idő eldönti, a nézők élvezik-e ezt a focit, eredményes lesz-e. Azért vagyok itt, hogy megcsináljam. Az első három meccsen kicsit bukdácsolva, de látszik az előrelépés. Lesz ez jobb. A közönséggel, ha jönnek az eredmények, akkor a kapcsolat jó lesz, ha nem, akkor nem lesz jó. Ez ilyen egyszerű.

- Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert és hosszú MTK-s időszakot kívánok neked!

/Bodrogi Tamás/


Kék-fehérek a zöld asztalnál

Bridzs nyílt korosztályos világbajnokság, Salsomaggiore 

Szinte alig szállt le az endhoveni gép, fiataljainkra újabb megmérettetés várt. Ezúttal az olaszországi Salsomaggiore adott otthont a küzdelmeknek, ahol korosztályos nyílt világbajnokságot rendeztek. Magyarországot négy MTK-s ifink képviselte:  Kemény Márk (18), Argay Zsolt (20), Zábrádi Benjámin (15) és Selmeci Dávid (18).

Az egy hétig tartó versenysorozaton először párosban kellett helyt állni. Négy korosztály közül most csak a 21 év alattiak versenyében voltunk érdekeltek. Az elindult 56 pár között az első két napon először a legjobb 26 közé kellett jutni a döntőért. Ezt mind a gyakorlottabb Argay-Kemény, mind a kevésbé összeszokott Zábrádi-Selmeczi párunknak sikerült, ahol előbbiek az egészen elképesztő, bőven a várakozásaink felett lévő második helyet, igen, az ezüstérmet szerezte meg, egészen minimális különbséggel lemaradva csupán az aranyról!

Az utóbbiak 14. helye is megsüvegelendő teljesítmény. Önmagában is, de kiváltképp, ha azt nézzük, hogy a mezőnyben olyan francia, norvég és amerikai fiatal sztárok is szerepeltek, akik folyamatosan a legerősebb nemzetközi mezőnyben fejlődnek, rendszeres résztvevői a legnagyobb versenyeknek.

Kemény Márk, Argay Zsolt, Zábrádi Benjámin, Selmeci Dávid

a kép forrása: mtk.hu

A párost csapatverseny követte, ahol a két sikeres párunk egy egységbe kovácsolódva folytatta a küzdelmet. A selejtezőkből szintén sikerült a továbbjutás, ott azonban a 8 között Taiwan ellenében végül alulmaradtak mieink, és kiestek.

„Levezetésként” egyéni versenyt is rendezett a házigazda, amelynek 2. fordulóját Argay Zsolt megnyerte (!) míg Kemény Márk a 15. lett. Összesítve Zsolt így a 10. helyen végzett 152 induló között, mivel itt a többi korosztály versenyzői ellen is játszani kellett.

Gratulálunk ehhez a nem akármilyen teljesítményhez!

/Hazai Tamás/


Erős emberek kék-fehérben

Pontozók és gyerekek

Az ökölvívás pontozásos sportág. Nagyon ritkán lehet igazságos az, ahol emberek szubjektív véleménye mond ítéletet. Elméletileg lehet persze benne objektivitás is, csak nem feltétlenül. És igen, akár négy bíró egyszerre is tévedhet, van ilyen. Volt ilyen és lesz is ilyen. De az ember tudja, hogy ebben a sportágban rendesen benne van a bíró tévedésének lehetősége. És itt nem is a szándékos csalásról beszélek. Igaz ha az egyik versenyző kiüti a másikat, ott nem tud tévedni a bíró a győztes megnevezésében. De a kiütés ritka, mint a fehér holló vagy stílszerűen a lila liba.

Ha egy felnőtt esetében veszik el bírói tévedés okán a meccset, az is nagyon tud fájni. De egy felnőtt meg tudja jobban érteni, hogy sajnos ez benne van a pakliban. Egy gyerek esetében ez sokkal kegyetlenebb dolog. Hiszen ő még nem tapasztalt annyit a világból, hogy megtapasztalja annak igazságtalanságát. Akár a karrierje is rámehet. Ilyenkor hatalmas hangsúly kerül az edző és stáb, pedagógiai képességére. Nekik kell átsegíteni a versenyző gyereket ezen a csalódáson.

Kovács Kornél junior versenyzőnk kemény munkával, sok lemondással készült a Kőszegen megrendezett Ostrom kupára. Jó formában is volt fizikálisan és mentálisan is. A mérkőzésén az első menetben egált bokszolt. A második menet elején még eltalálgatta az ellenfele, de Kornél fölé kerekedett. Ez egyértelműen már az ő menete volt. A harmadik menetben igen szépen megverte a riválisát, végig kergette a ringben és volt olyan pillanat is, amikor nem értettük, az ellenfélre, miért nem számolnak, ha meg van fogva. De ekkor még azt hittük, hogy mindegy, hiszen nem kérdés a végeredmény. Nem lehet kérdés. Nem lehetne kérdés. Ezért nem csak minket, de szinte mindenkit meglepett, hogy a ringben legyőzött ellenfél kezét emelték fel. Itt egy gyerek álma lett megtaposva azzal, hogy egy fontos tornán elvették tőle, a megérdemelt győzelmet.

Mi elmondtuk neki persze, hogy ő nyert, így a megszerzett ezüstérme nekünk arany, de ez nem igazán vigasztalta. A következő versenyén, a IV. Kóczián kupán, tudása alatt teljesített. Ebben bizony benne volt az előző csalódás. Értelmes, nagy tehetségű fiúról beszélünk. Össze fogja kapni magát, össze fogjuk kapni az országos bajnokságra. De ez így nagyon nincs rendben.

Ahogy a labdarúgásban bevezették a VAR-t hogy csökkentsék vele a szubjektív bírói tévedések lehetőségét, úgy hasonló technikai megoldásra nagy szükség lenne az ökölvívásban is. Sőt, talán itt nagyobb szükség is lenne rá.

/Rózsa Mihály/


Gyász

Tóth József (1951 - 2022)


Tóth József

a kép forrása: pecsaktual.hu


Mosonmagyaróváron született és ott tanulta meg a foci alapjait. Tanulta? Igen, sok minden van, amit meg lehet tanulni a "labdarúgó szakmából", de ő attól volt különleges zseni, hogy tudta mindazt, amit nem lehet megtanulni, amire születni kell. Hátvéd volt, ha kellett kemény hátvéd, de soha nem durva. Játszotta a focit. Ha kellett a saját tizenhatosán belül is cselezgetett. Tehette, nem volt nagykockázata, tőle nagyon ritkán tudták elvenni a labdát. Fantasztikus pályafutása volt. Pécsett lett NB I-es játékos és innen került be a válogatottba is. Pedig akkoriban nem vezetett könnyű út vidéki csapatból a nemzeti tizenegybe, ahol egy évtized alatt 56 mérkőzésen szerepelt. 


Tóth József

a kép forrása: Labdarúgás 1985. évi júliusi szám

fotó: Lovas Albert

Pécsről Újpestre vezetett az útja. Itt még éppen megcsípte a Dózsa legsikeresebb korszakának végét, még szerepelhetett egy csapatban olyan legendákkal, mint Bene Feri, Dunai Antal, Nagy László, Zámbó Sándor, Fazekas László és az akkori fiatal titánok Törőcsik András, Fekete László. Bajnokságokat nyert ezekkel a fantasztikus társakkal.
Jócskán 30 felett járt már, amikor hozzánk érkezett. Lantai András riportját  az akkor éppen az MTK-ba igazoló Tóth Józseffel ide kattintva olvashatjátok Akkoriban miatta is volt érdemes MTK-meccset nézni.
Csapatunk rövidesen Mosonmagyaróvárra,  Jokka szülővárosába látogat. Jusson ott neki is egy gondolatunk!
Nyugodj békében, Tóth Jokka!

*** *** *** *** *** 

MTK Baráti Kör Program

Újraéled(het) a szurkolói klub

Sokan nosztalgikusan emlékeznek vissza az MTK egykori fantasztikus klubéletére a Bajza utcában. Ahol naponta lehetett találkozni világklasszisokkal. Hidegkutival, Csikarral, Kovács Bütyökkel és még sorolhatnám. A világklasszis ezúttal azonban nem csak a sportolókra, hanem a közönségre is vonatkozik. Itt lehetett találkozni Salamon Bélával, Zelk Zoltánnal, Kálmán Györggyel, Lehel Györggyel és még rengeteg művésszel és még több egyszerű "névtelen" szurkolóval.

Csoportkép a Bajza utcából

Ülnek: Salamon Béla, Sas Ferenc, Bíró Sándor, Szabó Géza

Állnak: Heves Sándor, Dénes István, Bakos Antal Blumi, Révay Vilmos

a kép forrása: Bajnai Teréz: A Magyar Testgyakorlók Köre 75 éve

Aztán a klub költözött jött a Szántó Béla utca. Nem volt olyan, mint elődje, de még mindig remek volt.

Klubház a Szántó Béla utcában

a kép forrása: Barcs Sándor 100 éves az MTK-VM Sportklub

Innen a Lenin körútra kerültünk. Ez a helyiség meg sem közelítette a korábbiak színvonalát, a klubélet viszont itt teljesen megújult, ismét lett az MTK szurkolóknak egy kedvelt találka helye. Sajnos úgy egy évtizede ez a helyiséget is elvesztettük, megszűnt az állandó szurkolói klub. Voltak még alkalmi találkozók, de egyre ritkábban. Aztán jött a covid és mindent vitt. 

De a Régi idők focija legendás mondásával élve: kell egy csapat. Ha csapat van, akkor kell egy klub is. Kell és lesz! Ősszel indul az új klubunk! Újraéled. Illetve újraéledhet. Hogy valóban újraéled-e, az már rajtatok, rajtunk múlik. Ha lesz rá igény, ha sokan eljöttök, akkor lesz klubélet.

A régi klubban lehetett zsugázni, enni, inni, de legfőképpen dumálni. Most is valami ilyet tervezünk, de ki tudja, lehet ma már másra van igényetek. Másra? Mire? Írjátok meg, (mtkcsalad@mtkcsalad.hu)  minden valós és reálisan teljesíthető igényt megpróbálunk kielégíteni. 

Mi ez és mit keres ebben a cikkben? Legyen ez mai rejtvényünk.

a kép forrása: hu.pinterest.com

Következő hírleveleinkben részletesebb információkat is olvashattok majd a klubról. Most csak annyit, hogy rendszeresen szeretnénk vendégeket is hívni. Az elsőt már tudjuk ki lesz, örülni fogtok neki, de ez még most maradjon titok.


Antiszemita rigmusok a Hideguti Stadionban

Ami történt:

Az MTK Budapest - Szeged-Csanád Grosics Akadémia mérkőzés alatt a szegedi szurkolók - nem egy kisebbségük, hanem a tábor legnagyobb része - folyamatosan minősíthetetlen rigmusokat skandált. Sűrűn hallhattuk a gá-gá-gá buzi MTK kiabálást, de persze az MLSZ-ről is megtudhattuk, hogy szintén buzi. Amikor véletlenül a szegediek a saját csapatukat bíztatták, abban sem volt köszönet. Ilyenkor a "hajrá Szeged, hajrá Szeged, ki-tar-tás" rigmus került elő. Gyengébbek kedvért náci karlendítésekkel kisérve, hogy teljesen világos legyen a mondanivalójuk. A mérkőzés után a stadion melletti utcákban már nyílt antiszemita tüntetést rendeztek a szegedi szurkolók, egyebek mellett zsidóbűnözésről énekelve.

Ami nem történt:

A stadion területén az MTK biztonsági szolgálata semmit nem tett a rend helyreállítása érdekében. Még csak annyit sem, hogy a hangosbeszélőn keresztül felszólították volna a szegedieket a normális viselkedésre.

A stadionon kívül 2-3 méterre a rendőrsorfaltól, vagy ha úgy tetszik a rendősorfal védelmében lehetett rasszista rigmusokat énekelni. A rendőrség nem érezte úgy, hogy lenne tennivalója.

Az események utóhatása:

Az MTK vezetése legalább utólag lépett. Késve - hiszen már a meccs közben kellett volna - de legalább megfelelően. Eljárásokat kezdeményeztek az elkövetők ellen. Ami talán fontosabb: Utasították a biztonsági szolgálatot, hogy hasonló esetben a jövőben erélyesen lépjenek fel. Tartok tőle, hogy hamarosan megtapasztalhatjuk, működik-e ez az utasítás.

Reakciók:

Az MTK nyilatkozata, melyet elküldtek nekünk:

"Az MTK Budapest Zrt. az MTK-Szeged meccsen és a mérkőzés után, a stadion környékén történtek miatt közleményben adott hangot felháborodásának, valamint biztosította szurkolóit arról, hogy mellettük áll. Felszólította a szegedi klubot az állásfoglalásra, továbbá bejelentette, hogy büntető feljelentést tesz a stadionon kívül történt, videón dokumentált eset miatt, és a jövőben is minden alkalommal így fog eljárni, ha antiszemita, rasszista gyűlöletbeszédet tapasztal. A rendőrségi feljelentést meg is tettük. Örömünkre szolgál, hogy a Szeged-Csanád Grosics Akadémia gyorsan reagálva elhatárolódott a vétkes szurkolóktól, és saját hatáskörben, valamint a jogi eljárásban is együttműködést ígért a tettesek megbüntetése érdekében. Ezen kívül a Szeged szurkolói, valamint öt szegedi sportklub közösen is elhatárolódott a történtektől, sajnálkozását fejezte ki, és kijelentette, hogy a tetteseknek nincs helyük az ő sporteseményeiken. Ami a mérkőzés alatt, a stadionban történteket illeti: a helyi biztonsági felelős, a szpíker és az MLSZ ellenőre sem érzékelte a szurkolótársak által elmondottakat a szegedi ultrák részéről, ezért nem került sor azonnali lépésre a helyszínen. Sajnos az MLSZ által elrendelt vizsgálat keretében sem jutottunk olyan bizonyítékok birtokába, melyek minden kétséget kizáróan igazolják a vádakat: sem a TV-közvetítés képe, sem a stadion biztonsági kamerái alapján nem azonosíthatók az inkriminált cselekmények (pl. “kitartás” és náci karlendítés együttes használata, vagy náci karlendítés használata önmagában). Szurkolóink segítségét is kértük, hogy juttassanak el hozzánk bármilyen, az esetről készül saját felvételt, de nem jártunk sikerrel. Szurkolóink felháborodása bizonyítékok hiányában is lehet jogos, őket együttérzésünkről és támogatásunkról biztosítjuk, és leszögezzük, hogy a klub minden hasonló esetben minden követ megmozgat majd, hogy a bűn ne maradhasson büntetlenül. Az igazunkat azonban, ami a stadionon belül történteket illeti, bizonyítékok híján nem tudjuk jogi úton érvényre juttatni. A történtek miatt a hazai mérkőzéseinken az eddiginél is nagyobb figyelemmel kísérjük majd a stadionban esetlegesen előforduló elfogadhatatlan, rasszista, antiszemita, diszkriminatív és gyűlölködő viselkedést, az emberi méltóság megsértését megvalósító megnyilvánulásokat, és ezután sem hagyjuk azokat szó és következmény nélkül. Arra törekszünk, hogy nyilvános megszólalásainknak erős súlya és hitele maradjon, ezért a jövőben is a tények gondos megvizsgálását követően reagálunk majd a történésekre."

A Szeged Csanád Grosics Akadémia a következő közleményt adta ki négy nappal a mérkőzés után:

"Klubunk elítéli az antiszemitizmus és rasszizmus mindennemű megnyilvánulását, és elhatárolódik a hétfői, MTK elleni mérkőzés után, a stadionon kívül történt eseményektől. Az ügyben tett feljelentéshez kapcsolódó eljáráshoz minden támogatást megadunk a hatóságoknak, és annak lezárása után az érintett szurkolókkal szemben saját hatáskörben szankciókat hozunk"

A fentihez igencsak hasonló nyilatkozatot tettek a szegedi ultrák is Facebook oldalukon:

"Szurkolótáborunk elítéli az antiszemitizmus és rasszizmus mindennemű megnyilvánulását, és elhatárolódik a hétfői, MTK elleni mérkőzés után, a stadionon kívül történt eseményektől.

A közel kétszáz fős táborból néhány, általunk látásból ismert „szurkoló” viselkedett elítélendő módon. Ahogy a múltban, úgy a jövőben is a sportszerű szurkolás hívei vagyunk és maradunk."

a kép forrása: Ultras Szeged  facebook oldal

Az öt legjelentősebb szegedi sportegyesület - az érintett Szeged Csanád Grosics Akadémi mellett a Zengő-Alföld Szegedi Teke Egylet, a Pick Szeged kézilabdacsapat, a Naturtex SZTE Szedeák kosárlabda csapat Szegedi Vízilabda Egyesület - "Ezek nem a mi értékeink" címmel közös közleményt adott ki. A közlemény szövege:

"Szeged városának, a régió lakosságának életében különleges szerepet tölt be a helyi sportélet, beleértve a profi-, valamint a száznál is több amatőr sportegyesületet, az értük dolgozókat és szurkolókat.

Büszkék vagyunk a közösségre, melyet együtt építettünk és büszkék vagyunk arra, hogy hétről hétre együtt, egymásért küzdünk. Büszkék vagyunk Szegedre, büszkék vagyunk magyarságunkra,   sikereinkre, a küzdelmeinkre. Mindemellett pedig büszkén vállaljuk értékeinket. Közösségünk egymás segítésére, a közös erőfeszítésekre és az elfogadásra épült, abban a kirekesztésnek, a rasszizmusnak helye nincs. Közösen ítéljük el mindezek legcsekélyebb formáját és megnyilvánulását is – és közösen teszünk ellene.

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia, a PICK Szeged Kézilabdacsapat, a Szegedi Vízilabda Egylet, a Zengő-Alföld Szegedi Teke Egylet, valamint a Naturtex-SZTE Szedeák kosárlabdacsapat minden segítséget megad a hatóságoknak a hasonló esetek felderítésében, valamint megelőzésében is. Közösségünket megvédjük, így a leghatározottabban lépünk fel a kirekesztés, a rasszizmus, a megbélyegzés bármilyen formája ellen, szankcióinkat pedig összehangolva hozzuk meg. Azon személyek, akik ilyen tevékenységben részt vettek, vesznek, vagy támogatják, nem foglalhatnak helyet sem a Szent Gellért Fórum, sem az Újszegedi Sportcsarnok, sem a Tiszavirág Sportuszoda, sem a PICK Aréna, sem Szeged bármely egyéb lelátóján. Ezen sportszervezetek az ilyen kirekesztő és rasszista elveket vallókat a rendezvényeikről örökre kitiltják, ezzel is példát mutatva mindenkinek az általunk képviselt értékekről."

A közlemény legnagyobb értéke talán nem is az, amit leírtak, hanem az, hogy egyáltalán leírták. Emlékezetem szerint Magyarországon még nem volt példa arra, hogy egy város valamennyi elsőosztályú egyesülete közösen lépett volna fel a rasszizmus ellen. Csak remélhetjük, hogy ennek lesz valami eredménye.

Ilyen előzmények után természetes, hogy hírlevelünk nevében kérdéseket tettem fel a közös közleményt aláíró egyesületeknek.

A Szeged Csanád Grosics Akadémiától a következőkre vártam választ:

  1. Az Önök közleményében hangsúlyozottan a stadionon kívüli eseményekről írnak. Rasszista események a stadionon belül is voltak. (Jelen voltam, láttam, hallottam.) Miért nem minden rasszista cselekedet ellen tiltakoztak?
  2. A rasszista cselekedetek elkövetői közül hányat tudtak eddig azonosítani?
  3. Egységesen ugyanez a büntetés – örökös kitiltás -  vonatkozik-e minden elkövetőre vagy van valamilyen szempont, ami alapján különbséget tesznek?
  4. Önök voltak-e a kezdeményezői az öt egyesület közös közleményének? Ha nem, akkor ki? Ha igen, kérem meséljenek arról, hogy honnan jött ez a remek ötlet és milyen volt a fogadtatása a többi egyesületeknél?
  5. Van-e ettől az esettől függetlenül valamilyen tervük a rasszizmustól vagy általánosabban a gyűlölködéstől mentes, sportszerű szurkolás előmozdítása érdekében?
  6. Tudják-e garantálni, a visszavágó gyűlöletmentességét, az Önökhöz látogató MTK szurkolók biztonságát? (A biztonságot nem csak fizikai értelemben kérdezem, talán egyházi fenntartású intézmény esetében nem kell kitérnem a lelki biztonság fontosságának hangsúlyozására.)
  7. Mi a véleményük, a rasszista hangok kialakulásában volt-e szerepe annak, hogy az egyesület Grosics Gyula nevét viseli, aki köztudomásúan a Waffen SS Hunyadi Páncélosainak önkéntese volt?
A többi egyesületeknek feltett kérdéseim:
  1. Önök közvetlenül nem voltak érintve egyik oldalról sem. Miért érezték úgy, hogy csatlakozniuk kell a közleményhez?
  2. Van-e ettől az esettől függetlenül valamilyen tervük a rasszizmustól vagy általánosabban a gyűlölködéstől mentes, sportszerű szurkolás előmozdítása érdekében?  Illetve van-e erre egyáltalán Önöknél szükség?
  3. Mit gondolnak, mi lehet az oka annak, hogy Magyarországon a lelátói gyűlölet – néhány kirívó eset kivételével – szinte csak a labdarúgó mérkőzésekre korlátozódik, még akkor is, ha egy másik sportág eseményeit többen nézik meg, mint a város focicsapatának meccseit? Mit csinálnak Önök másképp, mit csinálnak Önök jobban? Tudnak-e esetleg segíteni a focicsapatoknak, az emberi lelátói hangulat kialakításában?
Az érintettektől kapott - az én értékelésem szerint - többségében nagyon pozitív válaszokat az alábbiakban olvashatjátok:

"1. Klubunk minden dolgozója a rasszizmus mindennemű megjelenését elítéli történjen az bármilyen helyszínen és bármilyen időpontban. A klub és a mérkőzés ellenőre sem jelezte, hogy a stadionban történt ilyen eset, a jegyzőkönyvben ez nem szerepel. Csapatunk tagjai elsősorban a mérkőzéssel voltak elfoglalva, így a meccs hevében ez elkerülhette a figyelmünket. Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy a rasszizmus minden formáját elítéljük.

2. Ahogy azt közleményünkben is írtuk, a vizsgálatot mindenben segítjük és támogatjuk. Az elkövetők beazonosítása a hatóságok feladata, ehhez, minden segítséget megadunk. Ezért javasoljuk ezzel a kérdéssel az eljárást lefolytató hatóságot keresse meg.

3. Klubunk a megfelelő, és a lehető legszigorúbb szankciót alkalmazza azokkal szemben, akiket a vizsgálatok lezárulta után a hatóságok bűnösnek találnak. A kollektív bűnösségben nem hiszünk, a közel kétszáz jelenlévő szegedi szurkoló nagy többsége sportszerűen szurkolt. Itt szeretném megjegyezni, hogy a szurkolócsoport közleményben határolódott el a rasszista cselekedetet elkövetőktől

4. Klubunk kitűnő kapcsolatot ápol a többi szegedi egyesülettel, rendszeres a kommunikáció köztünk. A szeretett városunkat képviseljük, ez közös értéket teremt. A kezdeményezés éppen ezért közös volt, annak tartalmát és mondanivalóját egységesen képviseljük és mint ilyen a kezdeményezés is egységes volt.

5. Klubunk minden esetben a sportszerű szurkolást várja el a mérkőzéseinkre kilátogatóktól. A szurkolóink nagy többsége az elvárt magatartási formákat betartva vesz részt a meccseken. Ahogy eddig, úgy a jövőben is határozottan fellépünk a hasonló, sem a sportpályára, sem a hétköznapi életbe nem illő magatartás ellen. A szegedi klubokkal közös kezdeményezés is ennek jegyében született.

6. A Szent Gellért Fórum megnyitása óta a hozzánk látogató vendég szurkolók fizikai és lelki biztonsága garantált, ez a jövőben sem változik. Szeretettel, sportszerű hangulatban, az MLSZ, és a hatóságok által elvárt biztonsági előírások betartásával várjuk vendégeinket, így természetesen az MTK szurkolóit is decemberben.

7. A kérdést nem tudjuk értelmezni, mivel Grosics Gyula a magyar sport legendás alakja, sportpályafutása példaként állítható nem csak klubunkban sportolók, de minden magyar elé. Ilyen formában elképzelhetetlennek tartjuk, hogy bármilyen rasszista hang kialakuláshoz köze lenne." - írta Szeged Csanád Grosics Akadémia nevében Kibédi Péter kommunikációs vezetője.

a kép forrása: szeged-grosicsakademia.hu

"Mérkőzéseinken a mérkőzések előtt és alatt is kérjük a szurkolókat a sportszerű szurkolásra. A mi mérkőzéseinken nem tapasztaltunk rasszista megnyilvánulásokat.

Sajnos nem csak a labdarúgás, hanem más, nagyobb tömeget megmozgató rendezvényeken is tapasztaltam gyűlölet keltő, rasszista, megkülönböztető megnyilvánulásokat. Ettől személyesen én és klubunk minden játékosa, szurkolója elhatárolódik." - válaszolt Karsai Ferenc a teke klub nevében.

Karsai Ferenc

a kép forrása: szeged-teke.hu

"1) A kérdés felvetésével ellentétben mi úgy érezzük, hogy mindkét oldalról érintettek voltunk. Egyrészt az MTK csapatával különösen szoros, baráti kapcsolatot ápolunk. Személyes csatlakozásokon túl összekötnek minket színeink, a kék család, valamint számos közösen képviselt érték. Nem véletlen, hogy több akciót is közösen szervezünk, melyből a legközelebbit is hamarosan lehetőségünk lesz nyilvánosságra hozni.
Mindemellett, ahogyan a közleményünkben is írtuk, Szeged városa, a régió és különösképpen Szeged sportja egységet alkot. Mindegy, hogy éppen úszóinknak, kajakosainknak, erőemelőinknek, futballistáinknak, pólósainknak, kosarasainknak, vagy éppen kézilabdázóinkért szorítunk, egy közösség, egy család vagyunk. Számunkra ezt jelenti a #HandballFamily. Itt a közleményünkre tudok visszautalni. Ebben a közegben mi kiállunk egymásért, a közös értékeinkért, melyeknek alapvető, építő eleme az elfogadás és egymás segítése, az egymásért való küzdelem. Ezért is érezte úgy minden szegedi csapat, hogy itt az ideje közös értékeinkért még hangosabban kiállni és példát mutatni mindenki számára. Klubunk pedig nem csupán csatlakozott, hanem kezdeményezője volt a közleménynek.

2) Szűkebb közösségünk, a kézilabdacsarnokok, arénák lelátói egy-két borzasztóan szomorú kivételtől eltekintve mentesek a kirekesztéstől, a gyűlölködéstől. Büszkék vagyunk arra, hogy a szegedi kézilabdaszurkoló közösség már önkorrekciós mechanizmusokkal is rendelkezik, az ilyen jellegű megnyilvánulásokat csírájában fojtják el maguk között a lelátón is. Akik ilyen nézeteket vallanak, akik ilyen irányú nézeteik megnyilvánulási terepének tekintik a lelátókat, azokat közösségünk nagyon hamar kiveti magából. Klubunk és közösségünk mindezt a korábbiakban már meg is tette, ennek is köszönhető, hogy ilyen problémával a PICK Arénában nem kell foglalkoznunk. Mindezek fényében nagyobb volumenű akciókra nálunk nincs szükség, ugyanakkor amennyiben van mire reagálni (ahogyan az most is megtörtént), a leghatározottabban fogjuk azt megtenni. Együttműködve a hatóságokkal minden ilyen esetben élni fogunk a kitiltás intézményével.

a kép forrása: pickhandball.hu

3) Borzasztóan nehezet kérdez, amire nem fogok tudni ilyen egyszerűen válaszolni – a klub nevében pedig semmiképpen, így kérem az erre adott válaszomat legfeljebb személyes véleményemnek tekintse. Számos kutatás vizsgálta már a kérdést gazdasági-, szociológiai-, pszichológiai-, viselkedéstudományi szempontok alapján, mely pontosan azt mutatja, hogy a kérdés összetettsége és bonyolultsága igen erőteljes. A jelenség ráadásul sajnos nem csak Magyarországra, de a világra is jellemző. A világ sportjai közül szinte kizárólag a futball teremt táptalajt a kirekesztésnek – ugyanakkor a leghangosabban az elfogadásnak is. Ha a legegyszerűbb választ kellene adnom, akkor azt tudom mondani, hogy mindez a sportág népszerűségére vezethető vissza. A kirekesztés, a rasszizmus egy hangos, ugyanakkor csekély kisebbség sajátja. A számosság alapján a csekély kisebbség nagyobb merítésű közegben hangosítja egymást. Gyarló emberségünk jellemzője, hogy a negatív üzenetek sokkal hangosabbak. Ha százan szeretnek valakit, akkor is az a három ember lesz hangosabb, aki gyűlölködni próbál. Mindezek alapján – ismét kiemelve, hogy egy rendkívül bonyolult kérdésről beszélünk -, a számosságot és a negatív üzenet erejét emelném ki indokként.  Mire a kézilabda eljutott odáig Szegeden, hogy többen látogassák, mint más sporteseményeket, addigra a közeg már jóval családiasabb lett, mint hogy a tömegesedés változást hozhasson a közösség értékrendjében."- nyilatkozta H. Nagy Máté, a Pick Szeged marketingkommunikációs igazgatója.

H. Nagy Máté

a kép forrása: H. Nagy Máté saját képe

"Eddig nálunk, a saját táborunkban rasszista szurkolói magatartással nem találkoztunk. Azért csatlakoztunk ehhez a felhíváshoz, mert szeretnénk, ha ez így is maradna."- felelte kérdésünkre dr. Kardos Péter a Naturtex-SZTE-Szedeák elnöke.

Dr. Kardos Péter

a kép forrása: Dr. Kardos Péter saját képe

A Szegedi Vízilabda Egylettől lapzártánkig Kérdéseinkre választ nem kaptunk.

/Bodrogi Tamás/


A szurkoló hangja

A szezonkezdés fő tapasztalata: A védekezést jobban meg kell szervezni. Az MTK egy gólnál többet nem kaphat olyan csapatoktól, mint pl. a Szentlőrinc. Sajnálhatjuk, hogy Rajkovicsot nem sikerült megtartanunk. Poór csak akkor jelentene megoldást a védelem stabilizálására, ha úgy játszana, mint fiatalon, nem pedig úgy, ahogy az utóbbi 5-6 évben. Nekünk a legjobb a keretünk az NB II-ben, de ezt csak lankadatlan akarással, küzdőszellemmel tudjuk érvényesíteni.

Hálónkban az első szentlőrinci gól

a kép forrása: MTK Budapest Youtube csatornája

Még nincs nagy baj, de a bekapott gólokat alaposan kellene elemezni és a hibázóktól ezt keményen számonkérni. Attól tartok, hogy ez nem szokott így lenni...

/Holló Iván/

*** *** *** *** ***

A legfontosabb MTK-eredmények előző hírlevelünk megjelenése óta:

Atlétika

U23-as válogatott verseny

3. Almási Olivér (110 m gát)

Almási Olivér

a kép forrása: mtk.hu

4. Petry Alexandra (rúdugrás)

4. Sári Pálma (gerelyhajítás)

5. Marosi Viktória (hármasugrás)

5. Járvás Máté (gerelyhajítás)

6. Endrész Klaudia (távolugrás)

Gyulai István memorial

6. Endrész Klaudia (távolugrás)

Endrész Klaudia

a kép forrása: mtk.hu

7. Nguyen Anasztázia (távolugrás)

7. Moravcsik Angéla (gerelyhajítás)

7. Jankovics Dániel (magasugrás)

Vitanika Rúdugró Kupasorozat 3.forduló

1. Szabó Vivien (U14)

Szabó Vivien

a kép forrása: mtk.hu

1. Varga Iván (U16)

2. Zámbor Réka (U16)

2. Bernei Balázs (U14)

5. Konta Szabolcs (U16)

5. Szitt Fruzsina (U16)


Bridzs

Korosztályos VB

2. Argay Zsolt - Kemény Márk (U21; páros)

Kemény Márk és Argay Zsolt

a kép forrása: mtk.hu

5-8. Argay Zsolt - Kemény Márk - Selmeci Dávid - Zábrádi Benjámin (U21; csapat)


Kajak-kenu

Világbajnokság

3. Kulifai Tamás - (Noé Bálint) (K2 1000 m)

8. Korisánszky Dávid (C1 200 m)

Gyermek és Kölyök Magyar Bajnokság, Kolonics György emlékverseny

1. Gazdag Lili (U12; MK1 2000 m)

1. Hofer Bianka (U14; K1 1000 m)

1. Hofer Bianka - Szabó-Csalló Nadin (U13-14; K2 1000 m)

1. Hofer Bianka - Szabó-Csalló Nadin (U14; K2 2000 m)

1. Herk László (U14; K1 1000 m)

Herk László

a kép forrása: Herk László facebook oldala

2. Herk László (U14; K1 2000 m)

3. Börcsök Csenge (U13; K1 2000 m)

3. Tarácsky Laura - (Kirs Alma) (U13-14; C2 2000 m)

4. Szabó-Csalló Kolos (U10; MK1 2000 m)

5. Tarácsky Laura (U14; C1 500 m)

6. Tarácsky Laura - (Kirs Alma) (U13-14; C2 1000 m)

7. Dömök Márk (U13; MK1 2000 m)


Kézilabda

Felkészülési mérkőzés

Érd - MTK Budapest 32-33

MTK Budapest - Alba Fehérvár 22-31

Vasas - MTK Budapest 24-37

Szent István SE - MTK Budapest 27 - 39


Labdarúgás

Női NB I.

Felcsút - MTK 0-2

Férfi NB II.

Szentlőrinc - MTK 3-3

MTK - Dorog 5-2

Békéscsaba - MTK 1-4

Férfi NB III.

Honvéd II. - MTK II. 0-4

MTK II. - Majos 4-0


Ökölvívás

Ostrom Kupa

1. Tóth Nikolett (serdülő; 68 kg)

1. Veiland László (ifi; 60 kg)

1. Jakab Lorenzo (junior; +80 kg)

2. Kovács Kornél (junior; 50 kg)


Taekwondo

Izrael Open

3. Patakfalvy Luca (53 kg)


Tenisz

Challenger-torna Iasi

2. Jani Réka - (Udvardi Panna) (páros)

Korosztályos Egyéni Országos Bajnokság

1. Molnár Kitti (U18; egyéni)

1. Molnár Kitti - (Semperger Ivett) (U18; páros)

Molnár Kitti

a kép forrása: mtk.hu

1. Kincses Kolos (U16; egyéni)

2. Dankó Vanesa (U18; egyéni)

2. Kincses Kolos - (Sift Barnabás) (U16; páros)

3. Bodó Blanka - (Juhász Janka) (U18; páros)

5. (Blum Hanna) - Kővári Olívia (U12; páros)

5. (Burkus Bella) - Kovács-Sebestyén Lili (U16; páros)

SZVUKPSK Kupa

1.Náray Júlia (U8; egyéni)

2. Siklósi Odett (U9; egyéni)

1. Tajta Áron (U9; egyéni)

2. Tajta Soma (U9; egyéni)

Pieros' Kupa - Mészáros András Emlékverseny

3. Horváth Petra (U18; egyéni)

5. Takáts Nikolett (U18; egyéni)

Onyx Print Kupa

2. Sinkalovics patrik (egyéni)

BB Kupa

2. Siklósi Odett (U9; egyéni)

Gubacsi Zsófi Tenisz Klub Kupa

5. Chernobrovkin Nikolay - (Kosztoványi Brúnó) (U12; páros)

A különböző sportágaknál zárójelben azoknak a nem MTK sportolóknak a neveit találjátok, akik a mieinkkel egy versenyegységben szerepeltek. A felnőtt versenyek esetében a korosztályt külön nem jelezzük.

Rövidítések az evezésnél:

1x, 2x, 4x, 8x : kormányos nélküli pár evezősök

2x+, 4x+, 8x+ : kormányos párevezősök

2-, 4-, 8- : kormányos nélküli váltott evezősök

2+, 4+, 8+ : kormányos váltott evezősök

ks : könnyű súlyú

pr : paraevezős

t1, t2, t3, t4 : tanuló 1. 2. 3. 4. évfolyam

s : serdülő

i : ifi

U: utánpótlás

M : masters

Rövidítések a kajak-kenunál:

K : kajak

C : kenu

Rövidítések a karaténél:

k : kadet


Kéktúra

Harmadik idei túránk Északnyugat-Magyországra visz minket. Az ország csücskében, Mosonmagyaróváron szerepel csapatunk.

Előtte azonban szeretnék pár szóban visszatérni az első idei túránkra, a szentlőrinci mérkőzésünkre. Meglepően nagy létszámban kísértük el csapatunkat, annak ellenére, hogy buszos utazást nem sikerült szervezni. Remek volt a szurkolás, köszönet az ultráinknak, akik autós túrát hoztak össze.  Voltak, akik hely híján vonattal jöttek. Nekik külön köszönet jár!

A tábor Szentlőrincen

a kép forrása: mtkbudapest.hu

Mi rendhagyó módon a Balaton felől, Kaposvár és Szigetváron át jutottunk el a mérkőzés színhelyére. Meg kell említenem, mint extra érdekességet a 67-es úton a Zenélő aszfaltot. Fantasztikus volt.

Rövid pihenőt iktattunk be Kaposváron, ahol a Csiky Gergely színház épületét csodáltuk meg, valamint a Berzsenyi parkban hűsöltünk, ahol egy 56-os, egy trianoni és egy 1860-as évek körüli katonai emlékművet találtunk. A Berzsenyi utca 14-ben, a robbantással lebontott zsinagóga helyén egy emlékmű található, valamint egy imaház működik. A zsidó temető a Mező utca 3-ban lelhető fel.

Kaposvár, Csiky Gergely Színház

a kép forrása: a szerző saját képe, fotó: Urbánné Tolvaj Judit

Szigetvár határában a Magyar-Török Barátság Parkot látogattuk meg.

Szigetvár, Magyar-Török Barátság Park

a kép forrása: a szerző saját képe, fotó: Urbánné Tolvaj Judit

Maga a szigetvári vár számomra csalódás volt! Igazából a várfalakon kívül semmi nem utal arra, hogy ez valamikor egy hősiesen, a várukat védő maroknyi sereg lakhelye volt. A múzeumnak nevezett terem is elég szegényes. Megtaláltuk a város volt zsidó temetőjét is. Bemenni ugyan nem lehet, nagy lakat van a rácsos kapun, de viszonylag rendezettnek mondható. Túlzottan nem burjánzik a gaz, és a sírkövek is zömében állnak. Ezek után nagyon jól esett megebédelnünk a Flórián nevű étteremben.

Mosonmagyaróvár

2022. augusztus 28. (vasárnap). Kezdés 17:30-kor

A két stadion közti távolság 204 km. Gépkocsival 2 óra 6 perc a menetidő. A településre végig autópályán mehetünk.

Mosonmagyaróvár, Vár

a kép forrása: hu.wikipedia.org

A város legfőbb látványossága a centrumban található Mosonmagyaróvári vár. Jelenleg, mint egyetem működik az épület. Másik híressége a város termálfürdője, melynek vízösszetétele igen jó minőségű.

Mosonmagyaróvár, Termálfürdő

a kép forrása: m.utisugo.hu

A Kossuth utca 20. alatt található a település zsinagógája. A Széchenyi István utca 29-ben van egy emlékmű is, amely az innen és a környékről elhurcoltaknak állít emléket. Itt találjuk a zsidó temetőt is, ha beljebb megyünk egy kicsit a Mosonyi Mihály utcába.

Mosonmagyaróvár és környéke – Abda, Lipót, Dunakiliti

Abda, Mosonmagyaróvárra menet Győrt elhagyva, az 1-es úton található. Mielőtt beérnénk a faluba, a Rábca hídnál találjuk Radnóti Miklós és munkaszolgálatos társainak, a legyilkolásuk helyszínén elhelyezett emlékművét. A költőzsenire egy szoborral is emlékeznek a község túlsó felén. Ezeken kívül még egy Rákóczi emlékművet is találunk a településen.

Abda, Radnóti Miklós szobra

(alkotó: Melocco Miklós)

a kép forrása: kozterkep.hu

Lipóton termál– és élményfürdő várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. Igazi kuriózum a község egyik utcáján hosszasan elnyúló gesztenyefasor.

Lipót, gesztenyefasor

a kép forrása: lipot.hu

Dunakilitin találjuk az ország egyik legjobb golfpályáját melynek kiszolgáló épülete a Csebi-Pogány kastély. Ezenkívül a faluban találunk még egy másik kastélyt is, ez a Batthyány-kastély, melyben jelenleg iskola működik.

Dunakiliti, Csebi-Pogány-Kastély

a kép forrása: dunakiliti.hu

Mosonmagyaróvár esetében több étterem, csárda, cukrászda, fagyizó is rendelkezésünkre áll, a három másik hely bármelyikében található vendéglátóegység, de csak egy-két csárda vagy étterem működik.

Az említett községek egyikében sincs sem zsinagóga, sem zsidó temető!

A Mosonmagyaróvárig vezető úton még számos érdekesség megtekinthető, de én csak néhány példát ragadtam ki a rengeteg közül. Természetesen Győr bemutatására majd akkor kerül sor, amikor csapatunk ott fog játszani.

Mindenkinek jó utat kívánok, jó szurkolást és győztes meccset!

* A mérkőzések időpontjai - az MLSZ döntésétől függően - bármikor változhatnak.







MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele megjelenik minden hónap utolsó csütörtökjén.

felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az egyesület elnöke

felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás

lektor: Sztojcsev Iván

Felíratkozás hírlevelünkre.

Leiratkozás hírlevelünkről.

MTK Baráti Kör

cím: Budapest, Brüll Alfréd utca 2.

Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide.

Bankszámla: OTP 11715007-21515664

Weblap: www.mtkcsalad.hu

Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor

E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu