MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2022. december 29.

MTK Baráti Kör Hírlevele

III. évfolyam 18. szám

2022. december 29.

Tartalom:

Belépés az MTK Baráti Körbe

Év vége

Úton a Mount Everestről a Mariana-árokba

Az elnök szemével

MTK Baráti Kör Program

A szurkoló hangja

Csak rád várnak az MTK evezősei

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Centenáriumok 2022-ben

Az elmúlt két hét eredményei

Szilveszteri melléklet

Válogatás a Borsszem Jankó 1920-as, 1930-as évekbeli cikkeiből

Rejtő Jenő jelenetek

Tímár György: Nevető lexikon (részletek)

Az MTK bajnok kardcsapata: Péch Miklós, Horváth Gergő, Kovács István, Szatmári András.

a kép forrása: hunfencing.hu



Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Év vége

Mai hirlevelünket kevéssel szilveszter előtt kiegészítettük egy humoros melléklettel. Általában a tréfa akkor jó, ha van komoly tartalma. Elviccelve.

Vannak viccek, amik időtállóak és vannak, amiken pár év után már nem tudunk nevetni. Vagy mégis? Nézzünk egy elavultnak tűnő példát a Borsszem Jankó 1923. évi április 29-ei számából:

Sporttöprengés
— Vájjon meglesz-e az MTK-nak a baj mellé a nokság is?

Ugye milyen friss a százéves kérdés!


Úton a Mount Everestről a Mariana-árokba

Az MTK az egyik legrégebbi és legeredményesebb magyar labdarúgó csapat. Immár több mint 120 éves az MTK focitörténelme. Ilyen hosszú időszak alatt elkerülhetetlen, hogy az eredmények ingadozzanak. De az mégis meglepő, hogy a hazai szereplést tekintve a 120 éves csapat csúcsteljesítménye és a mélypontja között még másfél évtized se teljen el.

Hogy is volt ez? Talán még sokan emlékeznek a 2008-ban megnyert bajnokság utáni ankétra. Domonyai Laci úgy kezdte a beszámolóját, hogy az MTK a magyar labdarúgás történetében példátlan sikert ért el, minden korosztály magyar bajnokságát mi nyertük. Volt ebben némi költői túlzás, hiszen a terített durchmarsba nem fért bele, hogy az U13 "szégyenszemre" csak bronzérmes lett. Innen sajnos zuhanórepülés következett. Idén az MTK története legrosszabb szereplését produkálta belföldön. Nem csak a felnőtt csapat. Három negatív rekordot is felállítottunk.

Edzés a Sándor Károly Akadémián 2008-ban, a tarolás évében

a kép forrása: Nemzeti Sport 2008. 05. 17., fotó Danis Barna


1. Felnőtt férfi csapatunk eddigi történetének túlnyomó részét a legmagasabb osztályban töltötte. Alakulásakor a második vonalba sorolta be az MTK-t az MLSZ, ahol 1902 végén az osztályozót érő második helyen végzett csapatunk. (Közvetlen feljutás ebben az évben nem volt az NB II-ből.) Még hatszor, hat kiesést követően ért minket az a szégyen, hogy az NB II-ben kellett szerepelnünk. Eddig mind az öt korábbi alkalommal az első helyen vártuk a tavaszi folytatást. Így a jelenlegi harmadik helyünk az NB II-ben az MTK történetének legrosszabb év végi helyezése.

2. U19-es csapatunk nem jutott be a felsőházba azaz a legjobb nyolc közé. Erre sem volt még példa.

3. Egyetlen korosztályban, egyetlen csapatunk sem várja élről a tavaszt országos bajnokságban. (Sem férfi, sem női.) Ilyen sem fordult elő korábban.

+1. Ehhez még hozzá tehetjük, hogy a látszólag nem rossz bajnoki harmadik hely a női csapat esetében azt jelenti, hogy ők a csapat fennállása óta - közel 20 éve - a második legrosszabb szezonjukat élték át.

A fenti tények ismeretében talán nem túlzás a címben jelzett állítás, úton vagyunk a Mariana-árok legalja felé. Ami mégis jó hír, hogy innen talán már nincs út lefelé, hogy felnőtt férfi csapatunk legutóbbi mérkőzésein biztató jeleket láthattunk, hogy felnőtt női csapatunknál is történtek változások. Némi malíciával azt is elmondhatjuk, hogy az U19-es fiúk ugyan nincsenek Magyarországon a legjobb nyolc között, de legalább ott vannak a legjobb 24 európai csapat mezőnyében.

Az év sikere: Tavasszal is ott lesz a BL-ben ifi csapatunk!

a kép forrása: varosikurir.hu


Év végén mindig egy szebb, jobb elkövetkezendő évben reménykedünk. Labdarúgóinknak nem lesz nehéz az idei eredményeket felülmúlni. Reménykedjünk benne, hogy a következő időszak sikereket fog hozni.

Hajrá MTK!


Az elnök szemével

2010-ben került az MTK élére Deutsch Tamás. A politikából jött, akárcsak elődje, Hunvald György. Mégis milyen más...

Hunvald Györgyöt politikusként a nagy részében baloldali, liberális MTK-tábor tagjainak jelentős része kedvelte, de legalábbis nem utasította el. Deutsch Tamás politikust szurkolóink többsége nem kedveli, inkább elutasítja.

Hunvald György idején az MTK jóindulattal stagnált, Deutsch Tamás idején az MTK szárnyal.

Az MTK sportegyesületnek és így a mindenkori elnökének sincs semmi köze az MTK labdarúgó csapatához, de a szurkolók jelentős része ezt nem tudja. Hunvald György idején az MTK a labdarúgó NB I legjobbjai közé tartozott. Deutsch Tamás időszakában négyszer kiesett labdarúgó csapatunk.

Hunvald György Újpest-szurkoló. Deutsch Tamásnak a vére is kék-fehér. Édesapja - Deutsch György - az MTK ismert szurkolója volt, fiait gyerekkorukban szoktatta a Hungária körútra.

Deutsch Tamás idején számos új szakosztály alakult vagy éledt fel az MTK-ban. Ezek többsége kiemelkedő hazai és nemzetközi sikereket hoz, mások "csak" a hazai elsőosztály szintjén vannak és sajnos néhány kérészéletűnek bizonyult, rövid idő után megszűnt vagy szünetelteti tevékenységét. A sikereinkhez tartozott néhány fúzió is. (Te csak házasodj, boldog MTK...) Több egyszakosztályos klub társult az MTK-hoz, így jött létre short track szakosztályunk, így kerültek hozzánk úszóink, akik már sajnos nincsenek és pl. így erősödött meg karate szakosztályunk. Ezen kívül két multisport egyesület is csatlakozott az MTK-hoz. A BSE labdajátékokat adott nekünk (kézi-, kosár, és röplabda). Valamint a világ egyik legjobb kardcsapata is tőlük került hozzánk. Most egy újabb fúzió van készülőben. A Postás sportolóit vesszük át. Ez több jelenleg is működő szakosztályunk erősítése mellett a haldokló torna szakosztályunkat fogja az ország legjobbjai közé emelni. Ha szabad egy kicsit privatizálni, nekem mégis az okozza a legnagyobb örömet, hogy az egyesülésnek köszönhetően ismét lesznek kerékpárosaink. Miért? Azt gondolom, egy közel másfél évszázados klubnak tisztelnie kell múltját, hagyományait. Építeni kell a tradíciókra. Márpedig az MTK alakításakor és az azt közvetlenül követő első években űzött sportágak közül csak kettő hiányzik az MTK mai kínálatából. Az egyik a kerékpár. A másik a birkózás, de hátha...

Nem lehet úgy beszélni a "Deutsch-korszakról", hogy ne beszéljünk a létesítményhelyzetről. Korábban az MTK folyamatos infrastrukturális gondokkal küszködött. Nagyot léptünk előre. Rengeteg létesítményünk megújult - majdnem az összes - és számos új jött létre. Ennek ellenére még mindig vannak komoly hiányosságaink ezen a téren. Ezek közül a labdarúgók helyzete a hónapokon belül elkészülő új SKA létesítménnyel meg fog oldódni. Számos sportágunk a "Taurus" projektre vár, de ennek még el sem kezdődött az építkezése. A sportolókon kívül mi, szurkolók is várunk. Várunk egy klubra, várunk egy múzeumra.

Minden esetre aligha kívánhatunk mást az MTK-nak, mint azt, hogy minden területen olyan ütemben fejlődjön tovább, mint az elmúlt években. Persze mindezt úgyértve, hogy a néhány az elmúlt években kevésbé sikeres szakosztály is nőjjön fel a többiekhez.

De most inkább hallgassuk Deutsch Tamást a múlról és a jövőről:

Deutsch Tamás

B.T.: Bő egy évtizede vagy az MTK elnöke. Hogy értékeled ezt az időszakot? Mit tartasz a legnagyobb személyes sikerednek, illetve kudarcodnak?

D.T.: Mindannyiunk közös sikere, hogy az MTK-ból a magunk mögött hagyott esztendőkben ismét nagy, erős és sikeres klub, kék-fehér család lett. Tizenkét év alatt sportolóink két olimpiai aranyérmet, három ezüstérmet, három bronzérmet, húsz világbajnoki arany-, tizenöt ezüst- és tizenhat bronzérmet szereztek. Az Európa-bajnokságokon harmincnyolc arany-, harmincnyolc ezüst- és harminchat bronzérmet, továbbá több mint hétszáz magyar bajnoki címet, négyszáznál is több bajnoki ezüstérmet, illetve közel ötszáz bronzérmet nyertek. Mindez lenyűgöző és tiszteletet parancsoló teljesítmény, amelyre mindannyian joggal lehetünk büszkék! A nagyszerű sporteredményeinken túl büszke vagyok az új és megújult sportlétesítményeinkre, a számos új szakosztályunkra, a klub zsidó önazonosság tudatának visszaépülésére, a Maccabi Európai Játékok sikeres megrendezésére, vagy a Brüll Alfréd Akadémia megalapítására. Ugyancsak fontos kék-fehér közösségünk életében, hogy ismét megrendezzük a hagyományos MTK Bált, a Blue&White Party-t. Mi, MTK-sok a kudarcot a sportban nem ismerjük.


B.T.: Tudom, nem a te asztalod, de ha másként nem, akkor szurkolóként, mi a véleményed a labdarúgó szakosztály utóbbi évtizedéről? Látsz-e kiutat, ami a régi sikereink szintjére vezethet vissza.

D.T.: A magyar labdarúgás történelmi mélyrepülését jelentő közel két évtizedben, a 90-es évek első felétől a 2010-es évek elejéig a Debrecen és az MTK sikerei jelentették kilábalás szinte egyetlen reményét.

Fájdalmas ellentmondás, hogy míg a magyar foci talán legkudarcosabb időszakában mi a nyertesek közé tartoztunk, addig a magyar futball régen várt, de talán már kevesek által remélt újbóli felemelkedésének évtizedében viszont a vesztesek közé kerültünk, és talán a legtöbb és legnagyobb fiaskót elszenvedő csapat vagyunk. Egy ilyen helyzetben szerintem az a legfontosabb, hogy nem ugyanazt kell jobban csinálni, hanem egészen mást és máshogy kell tenni ahhoz, hogy újra sikeres legyél. Én pedig hiszek a sikerünkben!

B.T.: A Postás ugyanúgy olvad-e be az MTK-ba, mint korában a BSE? Azaz garanciát adtatok-e valamennyi szakosztályuk fennmaradására? Ha igen, akkor az azonos szakosztályok össze lesznek-e vonva a mostani MTK-szakosztályokkal?

D.T.: A Postás Sportegyesület jelenleg is működő szakosztályai természetesen tovább folytatják a tevékenységüket az MTK-ban, az azonos sportágak korábbi Postás szakosztályai pedig magától értetődően az MTK megfelelő szakosztályaiban dolgoznak majd a jövőben.

Róna utca, Postás Sporttelep

a kép forrása: magyarfutball.hu

B.T.: Mit vársz az egyesüléstől? Okozhat-e pénzügyi nehézséget az egyesület további növekedése? Jelenthet-e ez újabb számottevő sportsikereket?

D.T.: A Postás egy 123 esztendős múlttal és kiemelkedő sportsikerekkel, hagyományokkal rendelkező klub, amelyeknek mostantól mi leszünk az örökösei és képviselői. Ez nemcsak hatalmas felelősség, de egyben egy újabb fejlődési lehetőség is. A beolvadással egy komoly hazai és nemzetközi eredményességgel rendelkező sportág, a női szertorna is új otthonra talál az MTK-ban, ami már rövid távon is bizonyosan újabb sportsikereket hoz majd a klubunknak. A Postás MTK-ba történő beolvadásához a sportkormányzattól egyszeri pénzügyi segítséget kapunk, így a beolvadás anyagi nehézségeket nem fog jelenteni.

B.T.: A BSE-fúzió tapasztalatai alapján van-e, amit most másképp terveztek, vagy az úgy volt jó és mehet most is ugyanúgy?

D.T.: A BSE beolvadása is zökkenőmentes volt, így kiváló iránytű a mostani munkánkhoz. Komoly jogi, pénzügyi és szervezési feladat egy ilyen folyamat végrehajtása, de a legfontosabb mégis az, hogy kellő megértéssel, beleérző képességgel és türelemmel legyünk a Postásból a beolvadással az MTK-ba átigazoló sportolókkal és hozzátartozóikkal, az edzőkkel és más sportszakemberekkel. Ők ugyanis elsősorban nem a technikai, átadás-átvételi feladatokat látják, hanem azt élik át, hogy az eddigi sportcsaládjuk megszűnik és egyúttal egy új sportcsalád tagjai lesznek. Szeretném, ha tudnák, hogy számítunk rájuk, hogy fontosak nekünk és szeretném, ha otthon éreznék magukat az MTK-ban.

B.T.: Rózsa Misi pedzegette a Facebookon, hogy megvalósul a közeljövőben az MTK múzeum. Lehet erről bővebbet tudni?

D.T.: Régóta dédelgetett álmunk egy MTK Múzeum, amely a Kerepesi úton 2024 végére felépülő MTK Sportparkban végre meg is valósulhat. A múzeum kialakításában számítunk a kék-fehér kötődésű hivatásos és autodidakta sporttörténészek és egyesületi krónikások közreműködésére is.

B.T.: Nagyon hiányzik az MTK-nak egy szurkolói klub, amelyik a korábbiak (Bajza u., Szántó Béla u., Erzsébet körút) által teremtett hagyományok mentén működne. Tudtok-e ebben a szurkolóknak egy megfelelő helyiség rendelkezésre bocsátásával segíteni?

D.T.: Ugyancsak az MTK Sportparkban a Baráti Körrel közösen újra tudjuk majd indítani az évtizedekkel ezelőtti hagyományokhoz méltó szurkolói klubunkat is.

B.T.: Hogy látod az MTK jövőjét? Meg tudjuk-e őrizni a kiemelkedő helyünket a magyar sportban? Vannak kiemelkedően és vannak talán nem annyira kiemelkedően, de nagyon jól teljesítő egyéni sportágaink. Viszont a csapatsportokban nem állunk túl fényesen. Látsz-e reményt, hogy legalább egy labdajátékban dobogós csapatunk legyen (kézi-, röp-, kosárlabda)?

D.T.: Az biztos, hogy az MTK újra megkerülhetetlen szereplője lett a magyar sportnak, minden esztendőben a legeredményesebb magyar sportegyesületek közé tartozunk. Meggyőződésem, hogy a sikereink egyik legfontosabb záloga, hogy 2010-ben, egy alapos és mély helyzetelemzés után, elkészítettük az MTK tíz évre szóló átfogó egyesületi fejlesztési stratégiáját. Ez a program mindvégig kiválóan megmutatta klubunk számára a követendő utat, és büszke vagyok rá, hogy amit abban elgondoltunk, azt sikeresen teljesítettük is. Ezért fél évvel ezelőtt hozzákezdtünk a következő 10 esztendőre vonatkozó, a 2032-es időszakig tartó új egyesületi fejlesztési stratégiánk, hosszú távú programunk, az „MTK2.0 Stratégia” kidolgozásához, amelyben megfogalmazzuk a következő évtized MTK-s sikerreceptjét. Azért dolgozunk, hogy ha majd 2032-ben visszatekintünk az újabb tíz esztendő MTK-s sporteredményeire, akkor azt láthassuk, hogy bizony messze túlszárnyaltuk a mostani tíz évünk kiváló eredményeit is.

Deutsch Tamás

a kép forrása: nemzetisport.hu, fotó: Török Attila

B.T.: A túlnyomóan liberális MTK-szurkolótáborból sokan nem kedvelik Deutsch Tamás politikust, ugyanakkor nagyon sokan elismerik Deutsch Tamás klubelnök jó munkáját. Te hogy tudod ezt kezelni?

D.T.: Klubelnökként nagyon megtisztelő a sportcsaládunk tagjainak elismerése, politikusként pedig megszoktam a más véleményen lévők kritikáját.

B.T.: Köszönöm a beszélgetést! Kellemes ünnepeket, boldog Új Évet kívánok!


MTK Baráti Kör Program

Véget ért a foci-vb. Így mi is vissza tudunk zökkenni a régi kerékvágásba. Következő klubnapunkat ismét a hónap első csütörtökén - január 5-én - tartjuk a Récsei Centerben. A kezdési idő is a megszokott 17 óra. Vendégeink is lesznek, akiknek alighanem örülni fogtok. Néhány korábbi labdarúgónk, bajnokcsapataink játékosai jönnek el hozzánk.

Gyertek el sokan!


A szurkoló hangja

Pontosabban ezúttal az MTK-sok hangja

Az év vége közeledtével sportolóinkat, vezetőinket, szurkolóinkat kérdeztük, hogy értékelik az elmúlt esztendőt és mit várnak a következőtől?

* * * * * * *

Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke:


a kép forrása: mtk.hu

Nagyon nehéz, vírussal terhelt két év után azt gondoltuk, csak jobb jöhet. Minden szempontból jobbat vártunk, mind csapatunk szereplésében, mind a nagyvilágban. A csapat szereplését nem ragoznám, mindenki tudja, hogy borzalmas volt. Reményt adott, hogy ebben az időszakban is volt egy momentum, amire szívesen emlékszem és örömmel töltött el. Az utolsó hazai meccsünk, a Debrecen elleni. Ez a szurkolóink miatt marad számomra emlékezetes. A már gyakorlatilag kiesett csapat, az utolsó szalmaszálba kapaszkodva megpróbált csodát tenni és majdnem telt ház próbálta ehhez hozzásegíteni a fiúkat. Nem a szurkolóinkon múlt...

A 2022-es az évben az emberek hangulatára jelentősen rányomta a bélyegét a szomszédunkban dúló őrület. Számomra ekkor nyilvánvalóvá vált és jó érzéssel töltött el, hogy sok jó ember van hazánkban akik érdek és feltétel nélkül segítenek. Adnak a sajátjukból, szerveznek, támogatnak, szállítanak, együttéreznek. Szívbemarkoló volt látni a menekültek között a kisgyereket, aki az akváriumi halát hozta egy befőttes üvegben. Csak reménykedni tudunk, hogy hamarosan vége lesz a szomszédunkban élő emberek megpróbáltatásainak, és béke lesz.

Boldog, sikeres őszben reménykedve sokunk számára volt öröm az MTK-s ikon, Bognár Gyuri szerződtetése. De edzőkérdésben mintha átok ülne rajtunk. Fogalmazzunk úgy, hogy ez sem sikerült... A csapat az őszi szezon végén még nincs feljutó helyen, de legalább a mutatott teljesítmény a bajnokság végére reménytkeltő.

Hogy mi lesz jövőre, 2023-ban? Nem tudom! Én optimista vagyok, legalább is szeretnék az lenni! Vége lesz a háborúnak, béke lesz, bajnokok leszünk, és végre egy nyugodtabb időszak köszönt ránk!

Boldog új évet kívánok!

Garai Zsófia, extraligás röplabdacsapatunk játékosa:


a kép forrása: mtk.hu

2022 számomra mind a magánéletemben mind a röplabdában nagyon eseménydús volt. Tavasszal sikeresen érettségiztem, majd felvételt nyertem a kiválasztott egyetememre. A röplabdában, ha szabad ilyet mondanom, talán a legmozgalmasabb és legemlékezetesebb évet zártuk, illetve zártam. Két utánpótlás bajnoki cím után kerültem fel az MTK Budapest extraligás csapatába, majd sajnálatos módon megsérültem. A jövő évben szeretném, ha az U20-as csapattal meg tudnánk ismételni a tavalyi bravúrt és az extraligában nem csak a bentmaradásért, de esetlegesen éremért léphetnénk pályára, de az elsődleges célom mindenképp a mihamarabbi felépülés.




Eichner András, szurkoló, ahogy ő mondta: a legöregebb ultra:


a kép forrása: mtk.hu

Az idei év nem tartozik a legszebbek közé. Nézzük meg MTK-szempontból: Ismét kiestünk, ami minden alkalommal nagyon megvisel, mint szurkolót. Sajnos nehezen találtuk meg a megfelelő szakmai irányító stábot, ezért sokat bukdácsolunk a másodosztályban is. Mióta a Horváth Dávid által irányított team vezeti a csapatot, úgy érzem, jó irányba haladunk, bár hozzá kell tennem a keretünk nem NB I-es színvonalú, ezért a feljutáshoz ebben a szezonban bravúrra lesz szükség. Az egyesület többi szakosztályának a munkájáról csak a sajtóhírekből értesülök. Remélem, az új év meghozza a várva várt feljutást, mert az MTK nem maradhat az NB II-ben. Az év második felét beárnyékolja számomra egy makacs sportsérülés, ami nagyon lassan gyógyul. Minden játékosnak, edzőnek, sportvezetőnek, szurkolónak Boldog Új Évet kívánok, mindörökké MTK!


Dr. Dreissiger Imre, az MTK labdarúgók csapatorvosa


a kép forrása: Dreissiger Imre Facebook oldala

Az első félévre – az orvosi stáb tagjaként – számomra a kiesés mellett a sok sérülés is rányomta bélyegét. A második félév ebből a szempontból is sokkal jobban alakult. Ősszel egyetlen műtéti beavatkozásra volt szükség a csapatnál, frissen igazolt, fiatal kapusunknak volt egy ujjperctörése, amit kétszer kellett operálni, előbb drótokat kellett betenni, azután eltávolítani. Ő emiatt hosszabb időre kiesett a munkából, hat hétig volt teljes pihenésre ítélve, utána fokozatosan kapcsolódhatott be a munkába. A szezon elején Futács Márkó és Némó vállsérülésénél merült még fel a műtét lehetősége, de szerencsére utóbb kiderült, hogy nem olyan súlyosak a sérüléseik, mint ahogy elsőre gondoltuk, konzervatív kezeléssel is gyorsan felépültek. Néhány izomsérülés volt ősszel, szerencsére a korábbiaknál sokkal kevesebb. Sokakat érdekel Myke Ramos sorsa: Braziliában rehabilitálta térdsérülését, ezután úgy tért vissza, hogy vádliizom-szakadása volt. Ezt kezelni kellett, de ezt követően már – teljes joggal – nem számítottak rá a vezetők, el is igazolt. Szeretném megköszönni a vezetésnek, hogy pozitívan állnak minden kezeléshez, minden diagnosztikai eljáráshoz, ha bárkinek bármilyen drága vizsgálatra vagy kezelésre volt szüksége, annak soha nem volt pénzügyi akadálya. Rajtuk kívül kollégám, Dr. Kincses Dániel munkáját is szeretném megköszönni, nagy segítségemre van akárcsak az egészségügyi stáb többi tagja, Sipos Péter fizikoterapeuta Dömök István és Kákonyi Dániel masszőrök.

Jelenleg úgy látom, hogy akik a szezon végén sérültek voltak, azok is szépen gyógyulnak, januárban a teljes kerettel lehet megkezdeni a munkát.

Mit várok? A csapatnak első helyen kell feljutnia. Erre a keret és a szakvezetés is abszolút alkalmas. Természetesen azt is várom, remélem, hogy tavasszal sem lesz sok és súlyos sérültünk.

Földvári Gábor, az MTK Baráti Kör volt elnöke:


a kép forrása: Földvári Gábor Facebook oldala

Nekem minden évem egyforma. Kb. 40 éve békében élek magammal. Igyekszem polgár lenni, aki szabad ember és nem függ semmitől. Az MTK él és virágzik, az ország legnagyobb sportegyesülete. A focink sajnos olyan, amilyen, de mi így szeretjük. Van egy tulajdonos, aki áldoz a klubra, ha megfogadna egy-két jó tanácsot, sokkal sikeresebb lehetne. Pozitív, hogy visszahoztak vagy nálunk tartottak MTK-hoz hű volt aktív sportolót a szakmai stábba. A BK elnöke, vagyis az utódom nagyvonalú, az MTK-t imádó, okos, végtelenül rendes ember. A legnagyobb hiány a szurkoló. Erre kellene áldozni a BK-nak, de főleg a klubnak. Anyagilag is megtérülő befektetés. Népszerűsíteni a klubot. Legyen sikk az MTK-t bíztatni. Hajrá MTK!


Mohácsi Péter, volt sokszoros magyar bajnok hosszútávfutónk:


a kép forrása: Mohácsi Péter Facebook oldala

Termèszetesen elsösorban a focistàinkat az "EGYBEN" szeretnèm làtni. Az atlètàinkat is az olimpiai keretben minél többeket. Talán az atléták nem is nyomnak sokat a latban, de talán hármat számolhatunk majd!? Én a mai napig rossz érzésekkel vagyok evvel, hisz 68-ban a "MEXIKÒIRA" az "A" vagyis az első szamù szintet megfutottam, és mègsem sikerült. Ruhám megvarrva, próbálva, minden rendben volt, de egy pécsi párttitkár erősebb volt!





Terbe Zsuzsa, az MTK Budapest magyar bajnok sakkozója


a kép forrása: mtk.hu

Most, hogy sikerült megvédenem a magyar bajnoki címemet, elégedett vagyok az éves teljesítményemmel. A felnőtt női EB nem úgy ment nyáron, ahogy terveztem, az volt az első felnőtt Eb-m, de a mostani arany kárpótol érte. A csapat a 2021/22-es szezonban feljutott az első osztályba, a Szuperligába, a cél a bentmaradás, amit a téli szezonban egyelőre sikerült teljesítenünk. Bízom benne, hogy ez a forma kitart a következő évben, hatalmas teljesítmény lenne jövőre is ebben az osztályban játszani. Ami engem illet, ha már sikerült kétszer, akkor megpróbálom harmadjára is hazahozni az aranyat! Tavaly már meghívtak a Mitropa Kupán a női válogatottba, jövőre szeretnék eggyel rangosabb versenyen is a csapatban játszani!



Pánczél Gábor, az MTK Budapest Cselgáncs Szakosztály vezetőedzője:


a kép forrása: mtk.hu

2022-ben sportszakmai terveink felemásan sikerültek, mert a Magyar Judo Szövetség új programja az MTK judósai számára nem előre, hanem visszalépést jelentett. A felnőtt kategóriában nem tudtuk hozni az eddigi eredményeinket. Utánpótlásban szerencsére a terveknek megfelelően haladtunk, de nem vagyok maradéktalanul elégedett. A szakosztály szempontjából a legfontosabb esemény az új küzdősport centrum átadása volt. Csodálatos körülmények között tudunk dolgozni, mind méretében, mind felszereltségében pazar lehetőségeink vannak a fejlődésre. Összességében, nem lehet okunk a panaszra, de rengeteg munka vár ránk, hogy az eddig elért eredményeinket tartani, esetleg túlszárnyalni tudjuk.




Divényi Zita, extraligás női röplabdacsapatunk játékosa:


a kép forrása: mtk.hu

Első sorban nagyon örülök, hogy ideigazoltam, hiszen nagyon jól érzem magam a csapatban. Szeretnénk ugyanilyen lendülettel játszani továbbra is, mint az utóbbi két győztes bajnoki meccsen és ezért mindent meg fogunk tenni a lányokkal, hogy ez így is sikerüljön. Most már találkoztunk mindegyik csapattal, ismerjük mindenki játékát, így azon leszünk, hogy minél több pontot szerezzünk, illetve a ranglistán előkelő helyet szerezzünk meg.




Gerő Péter, szurkoló:


a kép forrása: magyarfilmakademia.hu

Természetes, hogy egy korban, de nem fejben éltes fickó visszaemlékezése az ünnepi napokban a fellegekre nézve, családjára irányul. A gyermeki lét örömei, a győztes MTK, Bástya, Vörös Lobogó, és a fiatal felnőttkori MTK-VM, ismét MTK nem maradhat ki, hiszen a gombfocicsapatunk akkor is győzött, ha focista csapatunk vereséget szenvedett. Micsoda klubélet, micsoda játékosok, sportölók, edzők, intéző, drága szurkolótársak és kamasz barátaim, milyen remek sziget volt egykoron a Bajza utca, a Párisi cukrászda, és a Körútnál lévő Rozmaring presszó terasza, a Hungária rozzant, de a háború után szurkoló elődeink által felépített, finanszírozott rozzant lelátója. A csapat és a szurkolók fejében az NB II meg se fordult, csak az, hogy hány válogatottat adunk az A és B csapatnak. A lelkes drukkerek megcsappantak, elmenekültek valamennyi együttestől - tőlünk fájdalmasan sokan. A „100 éves az MTK” forgatási időpontja előtt már egyszer jártunk a pokolban, a játékoslázadás elvette esélyeinket. Nem tudom nem összefüggésében értékelni a lecsúszássorozatunkat máig - a csapat és a nézők kiszolgálása tekintetében - néhány kiemelkedő év kivételével. Megváltozott a világ labdarúgása, megváltoztak a szurkolók, akik embertelen dolgokra lettek képesek, mert sok lett a személyében vesztes, akik csapatuktól várják a dicsőséget, hogy maguknak tudják be a győzelmet. Kedves Társaim, azt kívánom a következő évekre, hogy legyen örömünkre az MTK és a játék, azt kívánom, hogy legyenek még gazdagabbak sikerekben vezetőink, edzőink, játékosaink - a jelen pedig legyen örömtelen számukra, hogy felébredhessenek!

Szabó Dezső, edző, az MTK Budapest atlétikai szakosztály sprinter és rúdugró szakágvezetője:


a kép forrása: mtk.hu

Az MTK Budapest atlétikai szakosztályának életében több pozitív változást is hozott az idei esztendő. Két új edzőkolléga munkáját ismerhettük meg. Míg Soltész Renáta a serdülő korosztályt képzi, és a szakosztály adminisztrációjába segít be, addig Somogyvári Tamás fő területe a magasugrók edzése és a tehetséges fiatal ugrók felkészítése. Mindketten nagyon jól beilleszkedtek az edzői csapatba. Sajnos egy kedves kolléga elköszönt tőlünk. Budai László más munkát talált. A szakosztályunk taglétszáma átlépte a kétszáz főt. Ez is örömteli dolog az életünkben. Infrastrukturális fejlesztés is segíti a szakosztályban folyó edzésmunkát. Ugyanis az atlétikai csarnok, és a futófolyosó is légkondicionálást kapott. Ennek köszönhetően nyáron is jó körülmények között lehet erősíteni, futni, szökdelni stb. A mi kis csoportunk is érzi a pozitív változásokat. Ennek is köszönhető, hogy Krizsán Xénia az Európa-bajnokságon ötödik helyezést ért el hétpróbában, valamint Nemes Rita átigazolt hozzánk az MTK-ba. Az MTK Lantos Mihály sporttelepén az edzéseken kívül magyar bajnokságot, sőt nemzetközi bronz kategóriás versenyt is rendeztünk, sikeresen. A legfontosabb változás a szakosztályunk életében az lesz, hogy a négyszázas pályát teljesen felújítják. A munkálatok már el is kezdődtek és tavaszra kész is lesz az új pályánk. Az új Mondo borításra már nagyon régen vár a magyar atlétika. Bízom benne, hogy ezek a változások elő fogják segíteni, hogy a tanítványaim sikeresen fognak szerepelni a nemzetközi versenyeken!

Schäfer András, az MTK volt játékosa, válogatott labdarúgó:


a kép forrása: index.hu

Nagyon élveztem az év minden percét. Amikor megszagolom azt a parfümömet, amit az ide igazolásom napján viseltem, mindig jó kedvem lesz. Nem volt könnyű év, azonban nagyon megerősített ès bebizonyítottam magamnak, hogy képes vagyok egy topligában rendszeresen játszani. Sok álmom valóra vált idén, amiért nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki ezek elérésében segített! A válogatottal parádés évet tudhatunk magunk mögött, hiszen a világ legjobbjai ellen tudtunk nyerni meccseket és bennmaradni egy ilyen erős csoportban. Tényleg nagyon szerencsésnek érzem magam és azon vagyok, hogy minél hamarabb visszatérjek és még jobb legyek mint előtte! Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok az MTK család összes tagjának! Hajrá MTK!



Dr Spielmann János, az MTK Budapest bridzs szakosztályvezetője, MTK-szurkoló:


a kép forrása: mtk.hu

A járványok megtizedelték a bridzskedvelő embereket, nem fizikailag, inkább lelkileg. Talán novemberben éreztük, hogy kezd visszatérni az élet. 2023 január 5-én már egy klubnapi játekkal kezdünk, reméljük, egyre többen jönnek. Sok fiatallal bővült tagságunk, célul tűztük ki a 100 fős sportolói létszámot. Remélem, álmaink valóra válnak. Januártól két tanárral tervezzük az ifi oktatást. Egyelőre fél évben gondolkodunk, de a remény hal meg utoljára. A Baráti Kört szeretettel varjuk, havonta egyszer a klubnapon, legyetek sokan!




Szegő Péter, az MTK Budapest e-sport szakosztályvezetője:


a kép forrása: mtk.hu

Az E-sport Szakosztály idei évét sikeresnek tekinthetjük abból a szempontból, hogy mindhárom szakágunk versenyzői számos hazai versenyen vettek részt és szép eredményeket értek el. Legnagyobb idei sikerünk júliusban volt, mikor Rocket League csapatunk a K&H Rocket League kupán szerepelt és ért el kiváló eredményt az online selejtezőn, illetve az MTK Budapest Esport Arénában rendezett offline döntőn. A Yem Richárd, Zubor Ádám és Juhász Máté szereplésével kiálló triónk maratoni, 14 szettes döntőn múlta felül a Budapest Five csapatát. Játékosaink így megvédték címüket a legrangosabb hazai Rocket League versenyen. Az idén nyáron megrendezett bakui Európa-bajnokságon elért ötödik helyezés alapján az Európai E-sport Szövetség (EEF) nyilvánosságra hozta az európai Rocket League válogatottak ranglistáját. A Yem Richárddal és Zubor Ádámmal is felálló nemzeti csapat hatodik helyen áll a török és walesi válogatott között.

Jövőre egy új szakággal bővítjük, illetve át is szervezzük az Esport Szakosztályt, de ezzel kapcsolatban részleteket januárban tudunk mondani. Ugyancsak célunk, hogy az általunk rendezett nagy, országos FIFA és Rocket League versenyeinket 2023-ban is meg tudjuk rendezni.

A teljes szakosztály nevében köszönöm a Baráti Kör egész éves munkáját, segítségét!

Rutka Péter, az MTK Budapest női kézilabdázók szakosztálymenedzsere:

a kép forrása: mtk.hu

A 2022-es szezon felemásra sikeredett. A tavaszi szezonban elértük azokat a célokat, amit év elején megfogalmaztunk, és bàr az év első részében meg kellett küzdeni a koronavírus-járvány által okozott nehézségekkel, szerencsére szépen összeállt minden a végére. Nagy reményekkel indítottuk el júliusban a következő idényre való felkészülést, de sajnos a bajnokság első szakasza nem épp úgy alakult, ahogyan az elvárható lett volna.

Bízom benne, hogy 2023-ban sokkal jobb teljesítményt tudunk nyújtani, és ezzel örömet tudunk szerezni lelkes szurkolóinknak és az MTK családnak.



* * * * * * *

A Szurkoló hangja rovat a Tietek! Várjuk ide rövidebb-hosszabb az MTK-hoz kapcsolódó írásaitokat. E rovat cikkei értelemszerűen nem az MTK Baráti Kör vagy a szerkesztőség véleményét tükrözik, mivel természetesen a mienktől eltérő véleményeket is szívesen közlünk. Ugyancsak szívesen adunk helyt a cikkeinkkel kapcsolatos reflexióitoknak - akár a szurkolók hangja rovattal, akár más írásunkkal kapcsolatban - ezek közlésében elsőbbséget élveznek az esetlegesen érintettek reakciói.


Csak rád várnak az MTK evezősei


Születésnapok

A következő két hétben - december 30-a és január 12-e között - születésnapos tagtársaink:

Bódi Máté

Csanády László

Dósa Médea

Fazekas Gábor

Füstös István

Gárdos János

Imre Károly

Kalocsai László

Kollár Barbara

Kovács Erik

Makrai János

Moskovits Gábor

Nagy Balázs Ágoston

Pavuk Viktória

Stégner György

Steiner Gyula

Szarvas Gábor

Zagyvai Márton

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.

Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon! Minden jót kívánunk a születésnaposoknak!


Január 4-én lesz 50 éves Turi Levente, magyar bajnok evezősünk.


Január 3-án 55 szülinapját ünnepli Mónos Tamás, aki 2001-02-ben volt labdarúgónk.


Január 11-én tölti be 65. évét egykori közönségkedvenc magyar bajnok labdarúgónk, Kékesi Rezső.


Az óév utolsó előtti napján lesz 70 éves sokszoros válogatott kosárlabda centerünk, Csermákné Kárász Judit.

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Kárász Judit

a kép forrása: Blaha Judit archívuma

Kékesi Rezső

a kép forrása: MTK tabló 1986-87


Hertzka Rezső

a kép forrása: Érdekes Újság 1915. 07. 18.

Noéh Bernát

a kép forrása: Nyáry Gyula: Az Ifjúsági Labdarugó Szövetség Jubileumi évkönyve 1903-1928

Évfordulók

35 évvel ezelőtt hunyt el Palócz Endre vívó edzőnk. 77 éves volt.

75 éve, 1947. december 31-én váratlanul elhunyt az MTK történetének egyik kiemelkedő sportvezetője Hertzka Rezső. Rudi, ahogy mindenki hívta, rövid és nem túl jelentős sportolói pályafutása után lett az MTK atlétikai szakosztályának vezetője. 1908-ban labdarúgóként kerül hozzánk, de az akkor 26 éves fiatalember egyetlen bajnoki mérkőzésen sem szerepelt. Viszont már ebben az évben az MTK választmányi tagja lett és szintén még 1908-ban rá bízták az atlétikai szakosztály vezetését is. Egy nem egészen két éves szünetetleszámítva, ettől kezdve haláláig volt az MTK atlétikai vezére. 1945-ben az MTK egyik újraszervezője, majd a klub alelnöke lett.

Január 3-án lesz egy éve, hogy elvesztettük az MTK egykori gazdasági vezetőjét, Borsy Enikőt.

80 éve, 1943. január 1-én munkaszolgálatosként lett a fasizmus áldozata Rejtő (Reich) Jenő (P. Howard). író, az MTK szurkolója. Megemlékezésül két Rejtő-jelenetet láthattok szilveszteri mellékletünkben.

80 éve, 1943. január 2-án elhunyt Magyar (Mohrberger) Alajos. 1918 és 1932 között szerepelt kék-fehérben a rendkívül sokoldalú atléta. Közben 3 évet a KAOE-ben is töltött. Magasugrásban, 200 m gáton nyert felnőtt magyar bajnokságot. Ifiként mindhárom ugró számban (magas, távol, hármas) szerzett bajnoki érmet. Sprinterként is remek eredményei volltak, hármasugrásban ifjúsági magyar csúcsot ért el.

90 éve születet Haág Ervin sakkozónk, aki 1955 és 1964 között szerepelt kék-fehérben.

95 éve, 1928. január 10-én született olimpiai bajnok birkózónk, Hódos Imre. 1949-ben Debrecenből érkezett hozzánk. 1952-ben Helsinkiben a légsúlyúak versengésében nyerte meg az olimpiát. 1953-ban visszatért Debrecenbe. A magyar mezőnyben hosszú ideig verhetetlen volt, hét bajnoki aranyat gyűjtött be. A nemzetközi birkózó életben viszont az ezüstérmek halmozása jellemezte. A második legfényesebb medált egy világbajnokságon és három főiskolai világbajnokságon gyűjtötte be. 1989-ben hunyt el. Emlékére Debrecenben utcát és sportcsarnokot is neveztek el róla.

100 évvel ezelőtt, 1923. január 7-én született Tatár Ferencné Balogh Erzsébet kétszeres magyar bajnok, válogatott nagypályás kéziladázónk. 90 éves kora után még köszönthettük Bömbit az MTK női kézilabdameccsén. 2018-ban, 95 évesen hagyott itt minket.

105 éve, 1918. január 9-én elhunyt Kriszhaber Leó, az MTK vígalmi bizottság alelnöke.

120 éve, 1903. január 5-én született Noéh Bernát atlétánk. Ő később a Terézvárosi TK labdarúgó csapatának alapító-szervezője lett. 1944. július 5-én Borban lett a holokauszt áldozata.

135 éve, 1888. január 4-án született Hlavay I. György labdarúgónk. 1912 és 1920 között szerepelt az MTK-ban. Tagja volt az 1913-14-es és az 1919-20-as bajnokcsapatunknak is. A kettő között az első világháborúban harcolt, angol fogságba esett, ahonnan csak 1919-ben térhetett haza. 1921-től sikeres edzői karriert futott be itthon és Olaszországban többek között volt az Újpest, a Ferencváros, a Brescia és az Udinese trénere. 1958-ban hunyt el.

Magyar Alajos

a kép forrása: Pesti Hírlap 1925. 09. 22., fotó: otofoto

Hlavay György

a kép forrása: Sport Világ 1912 11 03


Centenáriumok 2022-ben

1922. október 30-án elhunyt 58 éves korában Dr. Arányi (Felsenburg) Gusztáv, az MTK kluborvosa. 1892-től gyógyította sérült és beteg sportolóinkat, ő volt az MTK első hivatalos orvosa.

1922-ben született Dénes István, aki 1959-től 1963-ig az MTK elnöke volt. Az MTK egyik legjelentősebb támogatójának, ahogy akkor hívták, bázis vállalatának, a Pamutnyomóipari Vállalatnak volt civilben az osztályvezetője. 82 évesen 2004-ben hunyt el.

Labdarúgó szakosztályunk elnöke, Dergács Ferenc 1922. november 30-án született. 1969-ben lett az MTK vezetőségének tagja, 1981-es haláláig maradt egyesületünk kötelékében. A Monimpex vezérigazgatójaként "hivatalból" került az MTK-hoz, azt kevesebben tudják, hogy nem hivatalosan is kötődött az MTK-hoz, nálunk volt labdarúgó fiatal korában, ekkor köteleződött el örökre a kék-fehér színek mellett.

1922. március 3-án született Hegedűs András. Egyszeres válogatott labdarúgónk 1946 és 1952 között szerepelt nálunk. Tagja volt az 1951-es bajnokcsapatunknak. 1991-ben hunyt el.

A jelenleg is tartó emlékév kapcsán talán Hidegkuti (Dvoracsek) Nándorról tudják a legtöbben, hogy 1922-ben (március 3-án) született. Az MTK rengeteg világklasszis labdarúgója közül aligha dönthető el, ki volt a legjobb, de az nem kétséges, hogy az Öreg a legeslegjobbak közé tartozott. Az aranycsapat alapembere volt, olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes, csapatunkkal háromszoros magyar bajnok. Később edzőként is a csúcsra jutott. Itthon az MTK-val megnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát, bajnok lett az ETO-val. Külföldi sikerei közül a legjelentősebb, hogy a Fiorentinával megnyerte a KEK-et. Hosszú ideig dolgozott Egyiptomban, ahol az Al-Ahlyval 5 bajnoki címet gyűjtött be. 80 évesen 2002 február 14-én hunyt el.

1922. július 6-án született Hidvégi György, aki az 1981. augusztus 4-én megalakult MTK Baráti Kör alapító tagja, titkára, 2012-től pedig örökös tiszteletbeli elnöke volt. A legenda szerint a mérkőzések úgy kezdődtek a Hungária körúton, hogy a bíró felnézett a tribünre, és miután meggyőződött róla, hogy ott van Gyuri bácsi, elindította a játékot. Kicsit komolyabban: Az MTK 1945 utáni történelmében alig-alig volt olyan hazai MTK-mérkőzés amikor ő nem volt ott a nézőtéren, fiatalabb éveiben – úgy 80-85 éves koráig az idegenbeli meccsekről is csak nagyon ritkán hiányzott. A Baráti Kör történelmét alakító nagyok közé tartozott, neki (is) köszönhetően szolgált a 80-as évek MTK Baráti Köre mintául minden magyar labdarúgócsapat baráti körének. Ő — Sándor Csikar szavaival — „még látott igazi futballt a Hungária körúton“. Terveink szerint a jövő év elején külön cikkben emlékezünk meg róla.

Az 1875-ben született William Marsden Holmes labdarúgó edző 1922. február 22-én hunyt el. Mindössze egy fél szezonban, 1914 tavaszán vezette az MTK-t. De micsoda fél szezonban! A tavasz végén 3. bajnoki címünket ünnepelhettük. Ez a bajnoki cím - mint utólag kiderült - a magyar foci történetének leghosszabb sikerszériáját indította el. Ettől kezdve 1925-ig megnyertük az összes magyar bajnoki címet. Érdekesség, hogy nem tudunk Holmes semmilyen későbbi jelentős edzői sikeréről. Tudunk viszont korábbi játékoskarrierjéről: 8 éven át volt a Manchester City játékosa, 156 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Tagja volt a City történetében jelentős két csapatnak is, az 1899-ben a másodosztályt megnyerő és gy első ízben az élvonalba jutó csapatnak és a City első FA Kupa győztes csapatának is (1904) Arról sajnos nincs információ, hogy a döntőn játszott-e Holmes.

Ha Illovszky Rudolf, akkor Vasas. Pedig alakulhatott volna másképp is, ha... De a történelem, a fasizmus közbeszólt Illovszky az MTK-ban kezdett focizni és a mi játékosunk volt, amíg meg nem szűnt a csapatunk. Ekkor ment át a Vasasba. A többi már ismert, a többi már a piros-kékek történetéhez tartozik. A Vasas legendája 1922. február 21-én született, hosszú élete 86 éves korában, 2008-ban ért véget.

1922. február 15-én született Fürst Éva, később Kertész Béláné, Karakas Gyuláné, Ladányi Ferencné, vagy ahogy legtöbben ismerték: Karakas Éva. Kezdőként - 28 évesen tanult meg sakkozni (!) - egy évig volt a Kistext versenyzője. Ezután a Vörös Meteor tagja lett és pályafutása hátralévő majdnem 50 éve alatt már nem is váltott egyesületet. Az MTK-ba az MTK és a Vörös Meteor Egyetértés fúziója révén került. Nyolc egyéni magyar bajnoki címet szerzett, ő volt az első magyar nő. aki bekerült a világbajnok jelöltek közé. Három sakkolimpián vett részt, mindannyiszor a magyar csapat éltáblásaként. Háromszor szerzett szenior világbajnoki címet. Ilyen eredmények után talán meglepő, de sakkpedagógusként kiemelkedőbb volt a szerepe, még játékos pályafutásánál is. Ő volt az első magyar mesteredzőnő. Tanítványa volt többek között Ivánka Mária, Kas Rita, Kállai Gábor és a Polgár lányok. Támadás a király ellen címmel sakkműsort vezetett a televízióban. Ez természetesen egy rétegműsor volt. Ehhez képest... Manapság a tévécsatornák versenyében 100-200 ezres nézettséggel élre lehet törni. A rétegműsort, a Támadás a király ellent milliók nézték. Karakas Éva örökre beírta magát a magyar saktörténelem legnagyobbjai közé.

Az 1922. december 11-én született Keszthelyi (Keszli) Mihály labdarúgó edzőről sem az MTK ugrik be elsőre az embereknek. Ő sokkal inkább csepeli kötődésű volt. Játékosként más egyesületben nem is szerepelt. Sőt edzőként is csak egyetlen egyszer szerződött másik csapathoz, 1974-ben a Vörös Meteorhoz. Ő is a fúzióval került hozzánk. Másfél évet töltött nálunk. A bajnokságban a 6. helyre, a kupában a döntőbe vezette az MTK-t. Ez bizony komoly siker volt, figyelembe véve, hogy az előző években rendre a 9. vagy 10. helyen végzett az MTK. 1976 őszén visszatért Csepelre. A nálunk töltött két éves időszakot leszámítva 1937-től 1983-ig csepeli játékos majd edző volt.

1922. december 29-én született Kilián János a BKE sokszoros válogatott gyorskorcsolyázója. Az MTK labdarúgó csapatának 1947-48-ban volt tagja, nincs adat arról, hogy bajnoki mérkőzésen pályára lépett-e.

Az 1922-ben született Metzner Ödön hajóépítő mester sem tartozott a vándormadarak közé. Az 1930-as évek végefelé az akkori Hungária Evezős Clubban kezdte el a versenycsónakok építését. Az 1995-ben bekövetkezett haláláig klubváltás nélkül folytatta mesterségét. Csak a klub neve változott időnként. A Hungária a Meteorba, a Meteor az MTK-ba olvadt be, de Metzner Ödön hat évtizeden át maradt.

Az 1922. január 14-én született Pálfi Károly az 50-es évek elején volt asztaliteniszezőnk.

1922. december 22-én született Vinkovits Lajos. Talán ő volt a legismertebb gyúró a labdarúgó csapatok háza táján. Elsősorban mint a Vasasnál és a válogatottnál dolgozó szakemberre emlékezhetünk rá, de az ötvenes évek végén az MTK labdarúgóinak masszőre is volt.

Dénes István

a kép forrása: mtk.hu

Hegedűs András

a kép forrása: Képes Sportlap 1948 02 03

Hidegkuti Nándor

a kép forrása: Joó Alfréd archívuma

Keszthelyi Mihály

a kép forrása: Képes Sport 1968. 06. 04.

Kilián János

a kép forrása: Képes Sportlap 1948 02 03

Dergács Ferenc

a kép forrása: Holló Iván archívuma

Hidvégi György

a kép forrása: mtk.hu

William Marsden Holmes

a kép forrása: Érdekes Újság 1914. 02. 22., fotó: Kertész Gyula

Illovszky Rudolf

a kép forrása: hu.wikipedia.org

Karakas Éva

a kép forrása: Levelezési Sakkhíradó 1993. évi 1. szám

Vinkovits Lajos

Népszava 1979. 03. 30., fotó: Rédei Ferenc



Az elmúlt két hét eredményei:

E-sport

HPCL

MTK Budapest Esport–Live4esport 0-1

Live4esport–MTK Budapest Esport 1-0

Rocket League Mikulás Kupa

2. MTK

Kézilabda

Női NB I.

MTK Budapest - Budaörs 28-28

Érd - MTK Budapest 24-32

Kosárlabda

Női NB I.

PEAC - TFSE-MTK 70-61

Női junior regionális

Vasas - MTK Budapest 44-41

Női serdülő

Farkasrét - MTK Budapest 74-55

MTK Budapest - Kiss Lenke KA 78-41

Röplabda

Női Magyar Kupa

Vasas - MTK Budapest 3-0

Női U17 I. osztály

MTK Budapest - Kesi 0-3

MTK Budapest - Nyíregyháza 2-3

Női U17 II. osztály

Közgáz - MTK Budapest 2-3

Kasi - MTK Budapest 2-3

Női U13 I. osztály

MTK Budapest - Delta 0-3

MTK Budapest - BRSE 0-3

Női U13 II. osztály

MTK Budapest - BDSE 1-2

MTK Budapest - Szeged 0-3

Rövidpályás gyorskorcsolya

Slovak Open 2022 - Igló

3. Kiss-Gebora Flóra (J D; összetett)

Világkupa - Alma-Ati

2. Magyarország /Bácskai Sára Luca - (Kónya Zsófia - Somodi Maja -Sziliczei-németh Petra - Jászapáti Petra) (váltó)

Sakk

Szuperliga

MTK Budapest - Haladás 4,5-7,5

Vívás

Magyar Bajnokság

1. MTK Budapest /(Horváth Gergő) - Kovács István - Péch Miklós - Szatmári András/ (kard csapat)

2. Szatmári András (kard)

4. Wimmer Dorina (párbajtőr)

5. Kardos Edina (párbajtőr)

5. Péch Miklós (kard)

5. MTK Budapest /Gálfalvy Réka - Kardos Edina - Simon Sarolta - Wimmer Dorina/ (párbajtőr csapat)

5. MTK Budapest /Bartkó Levente - Somody Soma - Stubnya Márton - Szényi Péter/ (párbajtőr csapat)

7. MTK Budapest /Marschall Réka - Miskó Dorina - Parlagi Regina - Rózsás júlia/ (párbajtőr csapat/

8. MTK Budapest /Balázs Bence - Dunay Máté - Gálik Balázs - Somody bonca/ (párbajtőr csapat)

9. Gálfalvy Réka (párbajtőr)

10. Gábor Ágnes

10. Somody Soma (párbajtőr)

Rövidítések:

A különböző sportágaknál zárójelben azoknak a nem MTK sportolóknak a neveit találjátok, akik a mieinkkel egy versenyegységben szerepeltek. A felnőtt versenyek esetében a korosztályt külön nem jelezzük.

Korosztály jelzések:

U: utánpótlás

M: masters

E: egyetemista

J: junior

I: ifi

K: kadet

S: serdülő

T: tanuló

D: diák

Gy: gyermek

Új: újonc

Tp: törpici

Az egyes kosrosztály jelzések után álló számok/betűk a korosztályon belüli korcsoportokat jelzik.

PR: parasportoló

Rövidítések az evezésnél:

1x, 2x, 4x, 8x : kormányos nélküli pár evezősök

2x+, 4x+, 8x+ : kormányos párevezősök

2-, 4-, 8- : kormányos nélküli váltott evezősök

2+, 4+, 8+ : kormányos váltott evezősök

KS : könnyű súlyú

Rövidítések a kajak-kenunál:

K: kajak

C: kenu

S: SUP


Szilveszteri melléklet

* * * * * * *

Válogatás a Borsszem Jankó 1920-as, 1930-as évekbeli cikkeiből

* * * * * * *

Sporthír
Az FTC—UTE mérkőzés eredménye 0:0 volt az MTK
javára.

* * * * * * *

Borsszem Jankó a versenypályán

Az elemi iskola első osztályában a tanító fölírja a táblára:


2:1 =


— Mi ez? — kérdezi a leggyengébb nebulótól.
A lurkó néhány pillanatig bambán bámul a táblára, de egyszerre mintha valami megvillanna az agyában, földerül az arca.
— Az... ez... — mondja nagy büszkén — ez az MTK eredménye az FTC ellen.

* * * * * * *

Kedves Sportjankó!


Eddig Széchenyi, Deák és más nagy magyarok után nevezték el éttermeinket, most inkább a futballistákat favorizálják. Így már több vendéglőt láttam, melyet Orth-ról, az MTK kitűnő játékosáról, neveztek el. Csak azt nem tudom, mit jelentenek a sajátságos, nyilván kínai vagy török rajzjelek ott a név alatt? A címtáblán t.i. így áll:


Üdv

U. i. Még valamit: Ha az MTK Bécsben vendégszerepel, akkor, ugyebár, ő a vendégcsapat, tagjai pedig a vendégek. Schlosser is vendég, Kertész 11. is vendég. A vendégek persze rendszerint győznek. A győzelmet jelentő öt gólból pedig legalább hármat Orth vendég lő. Lehet, hogy így kell érteni a címtáblákat. Vagy nem?
Üdv!

* * * * * * *

Futball és film

A legutolsó MTK—BTC-meccsen történt. Kertész Géza, a BTC „lajhár“ néven becézett centercsatára csigalassúsággal vitte a labdát, amikor a sajtópáholyban megszólalt a népszerű Salamon Béla:

— Filmet kellene készíteni erről a Kertész Gézáról

— Megbolondultál ? — hördül föl a szomszédja.

— Ne izgulj — csillapítja Salamon. — Igenis, filmet készíttetnék erről a Kertészről és bemutatnám mint — lassított fölvételt...

* * * * * * *

A nagy mérkőzés után
— A Ferencváros és Hungária csapata még Marconit is lepipálta. Hogy hogy ? Marconi csak a drótnélküli távírót találta fel, de a Ferencváros és Hungária a gólnélküli mérkőzést is.


Rejtő Jenő jelenetek


Tímár György: Nevető lexikon (részletek)

Adogató: Állóvíz Észak-Európában. Partjain igen sok a teniszpálya.

Ajax: Csókolsz. (Holland.)

Asszó: Vagy úgy, vívni kell! (Német.)

Bodicsek: Egyet nem értést kifejező szó, a „rendicsek” ellentéte. Többnyire tettlegességgel jár.

Bokszol: Valakit subickkai fényes feketére pofoz.

Bundáskenyér: Magyar labdarúgók jövedelme. Süthetjük.

C-elem: Tornászlányok által használt, a C-filmhez hasonló fogamzásgátló. Szedése különösen nyáron, talajtorna előtt ajánlatos. (A gyűrű után viszont el lehet tekinteni tőle.)

Cserebogár: Tartalékjátékos a galacsinhajtók mérkőzésén.

Csusza: Pingpongasztalok szélén föltálalt utóétel. Megemészteni és visszaadni egyaránt nehéz. (Lásd ipég: SZÉLÜTÉS.)

Dózse: Velencei labdarúgócsapat. Székháza valóságos palota.

Eleven: A labdarúgó tizenegy neve Angliában.

Gól: Ókori nép. Ma már kihalt.

Hajrá: Paróka.

Hétpróba: Gazemberek összetett atlétikai versenye.

Judo: A japán-izraeli baráti társaság rövid elnevezése.

Kajak, kenu: Egzotikus állatok, a jak és az emu vízben élő rokonai.

Katamarán: Csónak leszbikus hajlamú női versenyzők számára.

Korcsula: Jéghoki-stadion Jugoszláviában.

Krokett: Angol szabadtéri játék, melynek során zsírban kisütött hús- vagy burgonyagombócokat kell kis kapukon keresztülütni.

Kürett: Korcsolyázó gyakorlat művi megszakítása: jégkaparás.

Leszúrt Rittberger: Egykori hírhedt orgazda az Ecserin. Egy lopott műkorcsolyával döfték le.

Lóugrás: Tornagyakorlat, melynek során a versenyzőnek a levegőben két kockát előre és egyet oldalt kell lépnie.

Lutz - Dupla Lutz: Erős fenyőpálinka, mely lebegő érzést okoz, de könnyen elszédít és földhöz vág. A dupla Flipphez hasonlóan, sok jéggel kedvelik.

Marco Polo: Középkori velencei hajósok kedvelt sportja. Marokkal játszották a Mar Copolo (Kopulenciás-tenger) egyik eldugott öblében.

Női mellcsúcs: Versenyuszodákban megfigyelhető élettani jelenség. Akad száz-, sőt kétszáz méteres is. Hideg vízben könnyebb felállítani.

Olimpikon: Aranyérmes versenyzőt ábrázoló szentkép.

Opata: Nagyokat rúgó ló, mely alól kilátszik az óláb.

Orthodox: Világhírű magyar labdarúgó által alapított svájci óragyár.

Papírsúly: A felvágottak árába beleszámító díjtétel, melyből már több ütésváltás keletkezett. Még sosem számolták ki.

Portisch: Törlőrongyot rég nem látott sakkasztalok letakarítására szolgáló scprőféle.

Susztermatt: Alig néhány lépés megtétele után cipésznek fényesítésre beadott (lábbeli)

Szakítás: A szerelmi, illetve sportéletből egyaránt ismert produkció. A sportbelit arról lehet fölismerni, hogy megelőzi a lökést.

Szekundáns: Elemzőtársa hülyesége miatt elbuktatott sakknagymester

Szimultán: 1. Két egyszerre jelentkező álbeteg. 2. A sakk-király neve Törökországban.

Taccs: Dobásfajta. Labdarúgópályákon befelé, berúgópályákon kifelé dobják.

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség tagjai: Sztojcsev Iván-olvasó szerkesztő, Hazai Tamás-bridzs, Holló Iván-A szurkoló szemével, Joó Alfréd-labdarúgás történet, Lantai Tibor: Kék kosár, Lukácsi Attila-Röptében, Pandzarisz Tamás-Ultrakék, Kalocsai László: labdarúgás, Polivka Dóra-evezés, Rózsa Mihály- küzdősportok, Rudas György-A szurkoló szemével, Sas János-Kéktúra.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *