MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2022. január 28.

MTK Baráti Kör Hírlevele

III. évfolyam 1. szám

2022. január 28.

Kedves Olvasó!

Új év, új remények. Ez az új év másképp kezdődik számunkra, mint általában az új évek. Különleges év lesz ez nekünk: Hidegkuti év! Erről lejjebb olvashattok. Szomorú, de nem csak ez ennek az új évnek a különlegessége. Labdarúgóink 24 megszerzett magyar bajnoki cím után kieső helyről várják a folytatást. Bár sajnos az utóbbi évtizedben ez már nem is számít különlegességnek. A csapat helyzetéről vezetőedzőnk nyilatkozik hírlevelünknek. Ez az év katasztrofálisan kezdődött számunkra. Sajnálatosan szó szerint. Szinte naponta kaptunk megdöbbentő halálhíreket. Szomorúan emlékezünk meg az MTK halottairól.

Márton Gábor 


Labdarúgócsapatunknál az utóbbi években számos szakember fordult elő vezetőedzőként. De nagyon meg kell erőltetnie a memóriáját annak, aki szeretné visszaidézni, mikor neveztek ki legutóbb olyan magyar edzőt a csapatunk élére, aki a kinevezése előtti időszakban nem az MTK alkalmazottja volt. Ne törjétek a fejeteket, elárulom: Feckó Tamás rövid MTK-s időszakát leszámítva Egervári Sándor 2002-es szerződtetése volt az utolsó ilyen eset. Két évtizeddel ezután az ősszel Márton Gábor került hasonló módon az MTK-hoz. Egervári Sándor akkor bajnoki címig vezette az MTK-t. Most erről nem is álmodozhatunk. Márton Gábort már akkor sikeredzőnek tartanánk, ha a csapatot az NB I-ben tudná  tartani.

 

kép forrás: saját kép, fotó Bodrogi Dávid

Az év elején beszélgettünk vele. 

Magyarországon kimondottan sikeres, „jó nevű” edzőnek számítasz. Amióta a Videotontól eljöttél, nyilván voltak már ajánlataid. Miért az MTK-t választottad?

Jól áll nekem a kék szín. A viccen túllépve: Voltak megkereséseim, de ezekről most nem szeretnék beszélni. Azért vállaltam a felkérést, mert azt éreztem a tulajdonoson és a sportigazgatón, és azóta is az a tapasztalatom, hogy remekül tudunk együtt dolgozni. Hosszabb távon szeretnék egy helyen dolgozni, befejezni egy munkát. Ők is azon a véleményen vannak, hogy szeretnék, ha hosszabb lenne ez az együttműködés. Ezt nyilván sok minden befolyásolhatja. A másik, ami vonzó volt számomra, hogy az egyik abból a kevés klubból, amelynek van egy filozófiája. Van egy jó akadémia és az MTK próbál játékosokat onnan felhozni. Ez számomra szimpatikus elképzelés, még úgy is, hogy én mindig azt mondtam, hogy a fiatalok ne muszájból, hanem tudásuk alapján kerüljenek be a csapatba. Ahogy annak idején mi is tudásunk alapján kerültünk be a csapatunkba. Szeretek fiatalokkal dolgozni, szeretem látni, ahogy fejlődnek a kezem alatt. Röviden talán ennyi, hogy miért volt nekem szimpatikus az MTK ajánlata.

Amikor ide szerződtél – azaz ide szerződött egy olyan edző, akinek egy időben Lőrincz Emil volt az egyik segítője - akkor sokan reméltük, hogy veled hazatér egykori ikonunk is. Volt erről egyáltalán szó?

 

kép forrás: pmfc.hu

Nem. Ez fel sem merült. Régen nem vagyunk kapcsolatban Emillel. Ráadásul én régen együtt dolgoztam egy stábbal, közülük a pályaedzőm, Takács Lajos ide is velem jött. Ő hosszú ideje dolgozik a stábomban. Együtt nőttünk fel, közel fél évszázada ismerjük egymást. Ő fontos láncszem az edzői csapatban.

Említetted, hogy hosszabb távú céljaid vannak az MTK-val. Mik a terveid?

Először is benn kell maradni! Véleményem szerint nem lesz könnyű, de abszolút optimista vagyok. Az optimizmusom alapja, hogy látom, milyen gyorsan sikerült nagy változásokat eszközölni a csapatban. Nyilván én szeretnék NB I-es edző lenni, célom, hogy a csapatot benn tartsam.

 

kép forrás: saját kép, fotó Bodrogi Dávid

Pár szót az új fiúkról, mit vársz tőlük, egyáltalán, ők már a te kérésedre kerültek ide, vagy „hozott anyagból” dolgozol?

Az új srácok egy tudatos kiválasztás eredményeként kerültek ide. Átbeszéltük a tulajdonos úrral és a sportigazgatóval, Balázzsal, hogy mi az az irány, amerre egy kicsit változtatni kellene a kereten. Én még nem láttam egyébként ennyi sok tehetséges fiatal gyereket egy klubnál sem, ahol voltam. Viszont azt szerettem volna, ha egy kicsit több rutin kerül a csapatba. Ezt ők - a vezetők - is így látták. Amióta én itt vagyok, a mérkőzéseken relatív sok helyzetet dolgoztunk ki, de nagyon sok kimaradt, nagyon kevés volt a rutin előre felé. Bojan Miovszki a 22 évével már nálunk rutinosnak számít, van Grozav, aki idősebb, az összes többiek 18-20 éves gyerekek. Nagyon nehéz, hogy a végén higgadtak maradjanak. Miből, ha nincs rutin? Ezt próbáljuk kompenzálni azzal, hogy bizonyos csapatrészekbe hozunk olyanokat, akik egy-egy mérkőzésen higgadtabbak és tudnak jól dönteni. Ezek közös döntések voltak. Nyilván nekem is voltak speciális kéréseim, meg vannak a klubérdekek. Egyelőre azt kell mondjam, az egyeztetés kiválóan működik. A keret kialakításánál arra is figyelni kell(ett), hogy egy speciális helyzet van, nem látjuk a járvány végét, bárki kidőlhet hosszabb-rövidebb időre.

 

kép forrás: saját kép, fotó: Bodrogi Dávid

A keret összeállításánál az is lényeges volt, hogy a csapat tudjon többfajta felállásban játszani, minél kiismerhetetlenebb legyen a csapat. A puding próbája az evés, meglátjuk mi az, ami a legjobban működik. Ezért vannak az edzőmérkőzések, ahol sok mindent ki tudunk próbálni. Kellenek is az edzőmeccsek, a sok érkezőnek be kell illeszkedni. Próbálunk többféle rendszert és amelyiket a leghatékonyabbnak ítéljük meg, abban fogunk játszani. Nálam a támadó foci az elsődleges, ebből én nem szeretnék engedni. Sajnos az arányok ősszel nem voltak megfelelőek, az ellenfeleink az én ízlésemhez képest sok helyzetet dolgoztak ki, amit tavasszal már nem szeretnék látni. Nekünk is elég sok helyzetünk volt, ezt kell megoldani, hogy ennyi vagy még több helyzetünk legyen, de stabilok maradjunk hátul, akkor is ha támadunk. Ha jönnek rutinosabbak, akik a végét is jól megoldják, akkor eredményesebbek tudunk lenni.

 

kép forrás: saját kép, fotó: Bodrogi Dávid

Említetted, hogy szeretnéd, ha több felállást is elsajátítana a csapat. Alapvetően két edzői filozófia van, az egyik minden meccsen a saját játékunkat akarja játszani, függetlenül az ellenféltől, a másik az ellenfékhez igazítja a saját csapatát. Te melyik felfogást vallod?

A kettő között. Nyilván figyelembe kell venni az ellenfél erősségeit, hogy azt hogy tudod legjobban kikapcsolni, ez elsősorban a védekezést befolyásolja. De általában az a csapat nyer, amelyik jobban rá tudja kényszeríteni az akaratát a másikra.

Az utóbbi években jellemző volt, hogy mire elkezdődik a szezon, már a fél csapat sérült. Most hogy állunk?

Jelen pillanatban a lábadozó Ramoson és Weiren kívül nincs sérültünk. (A riport január elején készült - a szerk.) Szerencsére elmondhatom, hogy azokban a csapatokban, amit én edzek, nem szokott sok sérült lenni. Nyilván ha valakit lerúgnak, azt nem tudjuk megakadályozni, De nálam izomsérülések nem nagyon szoktak előfordulni.

Végül térjünk vissza arra, amivel kezdtünk. Azaz arra, hogy hosszútávú terveid vannak az MTK-val. Volt arról szó, hogy meddig maradsz?

Én szívesen terveznék hosszabb távra, ugyanakkor amikor a szerződésemről beszéltünk, az MTK javaslata az volt, hogy nyárig szerződjünk, megfelelő eredmény esetén opcionális hosszabbítással. Ez az én kérésemre került ki a szerződésből. Én azt mondtam, hogy nyáron, ha már letettem valamit az asztalra és meg vannak velem elégedve, akkor beszéljünk a hosszabbításról. Nekem nagyon szimpatikus az itteni közeg, nagyon jól érzem itt magam, rendes emberekkel vagyok körülvéve. El tudnám képzelni azt, hogy hosszabb ideig dolgozzak egy ilyen helyen. Mondom még egyszer, nagyon tetszik, ami itt van, ami a csapatot körülveszi, nagyon jó klubnak tartom az MTK-t.

 

kép forrás: saját kép

A közelmúltban nekünk egy pécsi kötődésű edző hosszú időre bevált. Kívánom neked, hogy pécsiként te is hasonlóan hosszú és eredményes karriert fuss be az MTK-nál.

Nekem is volt edzőm Garami Józsi bácsi.

Köszönöm a beszélgetést, sok sikert tavaszra, már csak önző okokból is!


Hidegkuti 100

kép forrás: mtk.hu

Kettős évfordulója lesz idén az Öregnek. Hidegkuti Nándor 100 éve született (1922. március 3-án) és 20 éve halt meg. (2002. február 14-én.) Az évforduló miatt az idei az MTK számára a Hidegkuti év lesz. A klub számos módon készül megemlékezni labdarúgónkról. Többek között a Nemzeti Múzeumban lesz Hidegkuti Nándorról és az Aranycsapatról kiállítás. Sajnos nagyon szűkös a rendelkezésre álló kiállítható anyag. Kérjük, ha valakinek a birtokában van bármilyen kiállításra érdemes Hidegkuti relikvia, azt jelezze és kölcsönözze ki a kiállításra. 

kép forrás: Joó Alfréd archívuma


Híres MTK-sok: A filmtörténet első magyar világsztárja

A Hochstein Károly név keveseknek mond sokat. Pedig mondhatna, hiszen a XX. század elején valódi világsztár volt. Mondhatna és talán mondana is többet, de Hochstein Károly nem ezen a néven lett világsztár. Ma már a némafilm korszak legjobb előadóira is kevésbé emlékszünk, de talán még a fiataloknak is dereng valami, ha kimondjuk választott művésznevét: Huszár Pufi.  

1913-ban kezdett filmezni. Alkata már ekkoriban is méltó volt nevéhez. Aki csak a filmvásznon látja, látta, alighanem megdöbbenve értesülhet arról, hogy a sportos alkatúnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető fiatalember az MTK - korábban a III. Kerület - úszógárdájába tartozott. Sőt, élsportoló volt. Kiváló úszó volt, de legnagyobb sikereit egy mára már elfeledett sportágban plugingban aratta. (Ezt leginkább egyfajta vizi távolugrásként definiálhatnánk. A versenyek győztese az volt, aki a partról beugorva a vízben mozdulatlanul a legmesszebbre jutott.)

Sikeres, ám rövid sportpályafutása végeztével sem távolodott el az MTK-tól. Élete végéig klubunk tagja maradt. 

Huszár Pufi életéről bővebben olvashattok a Wikipédián ide kattintva.

 



Ankét

A járványhelyzet miatt az MTK ezúttal online tartja meg a szezon előtti szurkolóankétját. 

Az ankét az MTK Facebook-oldalán MTK Budapest Facebook lesz látható ma (2022. január 28-án) 18 órától. Kérdéseiteket az ankétot meghirdető post alatt (Facebook) tehetitek fel.  

Amikor nem is tudtuk milyen egy virtuális ankét...

kép forrás: Blaha Judit archívuma

Egy sikersportágunk sikeres edzője: Fischer Mihály

 

Az MTK több mint 130 éves történetében már szinte minden sportág jelen volt hosszabb-rövidebb ideig. Talán arra még emlékeztek néhányan, hogy volt nekünk a 70-es években még rögbicsapatunk is. De a XX. század elején voltak kötélhúzóink, sőt füleslabdázóink is. Mégis elmondható, hogy általában csak a Magyarországon tradicionális sportok tudtak hosszabb távon is megmaradni egyesületünkben. Az áttörést egy keleti küzdősport, a taekwando hozta el, lassan 50 évvel ezelőtt, majd egy másik keleti küzdősport a karate következett. Most már karetésaink is több évtizedes MTK-s múlttal dicsekedhetnek. Érdekes további párhuzam, hogy mindkét sportág sikert hozott az MTK-nak Tokióban.

Ezúttal maradjunk a karaténál. Sokáig sikeres, de szinte egy személyes szakosztály volt az MTK karate "csapata". S. Kovács Ádám mindent megnyert, ami megnyerhető volt akkoriban a világon, de nem volt mögötte utánpótlás. Azután - ennek is már több, mint egy évtizede - Ádám megkereste az akkori egyik legsikeresebb magyar karatecsapatot a Dinamic-ot, pontosabban annak vezetőjét Fischer Mihályt, hogy csatlakozzanak az MTK-hoz. A fúzió megtörtént, a szakosztály azóta is töretlenül fejlődik. (Azóta a tavalyi évben ismét létrejött az önálló Dinamic is, ennek okai inkább a bulvársajtóra tartoznak, ebbe most nem mennék bele, főként azért, mert ez érdemben nem érintette, nem érinti az MTK-t.) Számunkra fontosabb, hogy a csapat két megálmodója jelenleg is nálunk van. S. Kovács Ádám szakosztályelnökként, míg Fischer Mihály vezetőedzőként. Utóbbival beszélgettünk elsősorban karatésaink jövőjéről. 

Sikeres éven van túl az MTK Budapest karate szakosztálya. Hogyan tovább?

Nagy változást fog hozni nekünk ez az év. Nyáron vagy legkésőbb ősszel birtokba vehetjük az új edzőközpontunkat, az MTK Küzdősport Centrumot. Itt újabb lehetőségek nyílnak meg számunkra.

Az épülő küzdősport centrum

kép forrás: mtk.hu

Ott szeretnénk egy olyan rendszert kialakítani, amelyben utánpótlástól – a legkisebb gyerekektől – a felnőttekig, elkezdünk újra építkezni. Szeretnénk további edzőket ebbe bevonni, köztük jelenlegi sportolóinkat is. Szeretnénk a jelenleginél szélesebb tömegbázist felépíteni. Én szeretnék megmaradni az élsportolók mellet, az utánpótlás munkájában közvetlenül nem biztos, hogy részt fogok venni, de mindenképpen szeretném kontrolálni a szakosztály teljes szakmai munkáját. Az új helyszín az utánpótlás bázis szélesítése mellett az élsportolók képzésében is új lehetőségeket, jobb körülményeket fog biztosítani. Ide szeretnénk további külsős szakembereket is bevonni – egy részükkel már most is dolgozunk – külön erőnléti edzőkkel, külön dietetikusokkal, külön egy orvosi stábbal. Utóbbiakkal egy nagyon érdekes programba kezdtünk, a szívfrekvencia mérésével. Ezzel tudjuk segíteni a sportolók legjobb állapotba, legjobb formába hozását. Maga a karate edzés nagyon dinamikus és nagyon intenzív. Azaz nagyon igénybe veszi a szervezetet. A számunkra létfontosságú regenerálódást segíti ez a program. Méréseket nem csak az edzéseken, hanem a pihenési és alvási fázisokban is végzünk. Az eredményeknek megfelelően tudjuk az edzésterveket személyre szabni. A sportoló egyéni fizikumához való alkalmazkodást segíti ez a szívfrekvencia mérés programunk, az edzésmunka egyénre szabása az, amit én szeretnék minél jobban előtérbe hozni.

 

Fischer Mihály

kép forrás: mtk.hu

A karate kicsit szellemi sport is, próbálod kitalálni, mit tervez az ellenfeled. A fizikai felkészítés mellett erre hogy tudtok készülni?

Mindig változó körülmények vannak, amihez alkalmazkodni kell. Nincs két ugyanolyan ellenfél, nincs két ugyanolyan meccs. Nagyon gyors helyzetfelismerés kell és alkalmazkodás a felismert helyzethez. Nem olyan, hogy beugrok egy medencébe és végigúszom, ahol a körülmények majdnem egyformák mindig. Ettől nagyon nehéz. Ha nézel egy meccset, sokszor azt látod, hogy sokáig nem történik semmi. Ez az egyik legnehezebb stratégiai helyzet. Az úgynevezett passzív aktivitás. Amikor a semmiből kell egy akciót kialakítani vagy reagálni az ellenfél akciójára. Van egyfajta idegrendszeri, szellemi terhelése az egésznek, ami nagyon nehézzé teszi ezt a sportágat. A „semmi” után borzasztó gyorsan történnek a dolgok, amire nagyon kevés ideje van a versenyzőnek reagálni.

A mostani termetek is, úgy tűnik, méretre megfelelő nektek. De ha azt mondom, hogy nem egy elegáns létesítmény, akkor nagyon finoman fejeztem ki magam. Az új edzőközpont a kulturáltabb környezeten túl fog adni valami többlet lehetőséget is?

 

Karatéseink edzőterme a Nádastó utcában

kép forrás: saját felvétel

Tágasabb lesz, jobban tudunk benne mozogni, a körülmények, az öltözők sokkal komfortosabbak. Lesz megfelelő konditermünk. Azt hiszem, olyan lehetőségeink lesznek, amilyen egyetlen más karate szakosztálynak sincs Magyarországon. Ez az eredményekben is jelentkezni fog.

Általános tapasztalat minden sportágban, hogy egy sikeres olimpia után jönnek a sportolni vágyó gyerekek. Egy új tetszetős, kellemes edzésközpont erre még rásegíthet. A karate még divatsportág is. Van lehetőségetek már az elején szűrni, hogy ki az, aki komolyan gondolja és ki az, akit egy-két hónap után valószínűleg nem láttok többet? Illetve egy ilyen összetett szellemi és fizikai sport esetében látható-e már a kezdeteknél kivel érdemes komolyabban foglalkozni, ki a tehetség?

Az elején az a fontos, hogy élvezzék a sportágat, játékos formában tanulják meg az alapokat, a karate rendszerét. 10-11 éves kor környékén kezd láthatóvá válni, melyik gyerek hova orientálódik, kiben van szándék és tehetség, hogy élsportoló legyen. A gyerekek jövőbeli lehetőségeit nagyban meghatározza, milyen fejlesztést kapnak hét és tizenegy éves koruk között. Azt gondolom ezért, nagyon fontos, hogy nagyon jó edzők dolgozzanak a kicsikkel. Nagyon jó koordinációs képességfejlesztés induljon el már ebben a korban. Hogyha megfelelő építkezés, megfelelő folyamatok indulnak ebben a korban, akkor sok gyereknél kijöhet majd a későbbiekben erre a jó alapra építkezve, hogy versenysportolók legyenek. De ha mégsem, ez akkor is jó alap lehet egy másik sportág űzéséhez vagy egyszerűen az egészséges felnőtté váláshoz.

Nem vagyok nagyon jártas a sportágatokban, de én eddig mindenhol azt láttam, hogy kicsi korban fegyelmező jellegű gyakorlatokkal kezdik a karate oktatását. Nem riasztja ez el a gyerekeket?

Mi arra törekszünk, hogy a fegyelmet, a rendszert megtanulja a gyerek, de játékos formában. Ne azt érezze a gyerek, hogy ő itt nem érzi jól magát vagy hogy itt egy feszült légkörbe került, a játék, a játékosság maradjon meg benne. Megvannak a megfelelő szisztémák, amit maga ez az egész eszme képvisel, de a cél, hogy a kicsiknél a játék, a játékosság maradjon meg az emlékeikben. Ezt egyensúlyba lehet hozni és nem szabad, hogy ez eltolódjon abba az irányba nagy fegyelmezéssel és nagy szigorral kezdjünk.

Kicsit kanyarodjunk vissza az élsporthoz. Egy speciális és nem túl kellemes helyzetben vagytok. Volt egy olimpia – Hárspataki Gábor remek szereplésével – de nem lesz következő. Azok a többnyire nagyon fiatal sportolóitok, akik szerettek volna kijutni az olimpiára, de nem sikerült, akiknek más sportágban azt mondanátok, hogy sebaj, fiatal vagy, van még időd majd négy év múlva, azoknak nincs ilyen lehetősége. Nem lesz négy év múlva. Hogy élték meg ezt ők?

 

Hárspataki Gábor

kép forrás:mtk.hu

Nagyon nehéz. Bár kicsit szerencsések is vagyunk a szerencsétlenségben. 2023-ban lesz egy hazai rendezésű világbajnokság. Ez egy olyan lehetőség az érintett sportolóknak, ahol hazai közönség előtt bizonyíthatnak és ez azért hatalmas motiváció. A másik része a dolognak, hogy a lobbi nem állt le annak érdekében, hogy a karate olimpiai sportág legyen. De sajnos ennek legkorábban 2028-ban lehet eredménye. Most azt gondolom, hogy az idősebbek között lesz, aki a hazai vb után abba fogja hagyni a versenyzést, a fiatalabbak még bizakodhatnak egy későbbi olimpiai részvételben.

Vannak nézettségi, népszerűségi adataitok az olimpiáról?

Nagy volt a nézetség világszerte, és magasak voltak a tetszési indexek. Ez nyomós érv az olimpiai részvételünk mellett.  Valamiért, valamilyen más érdekek nem engedik ezt. Én nagyon bízom benne, hogy annyian űzik ezt a sportágat, annyian szeretik ezt a sportágat, hogy talán már Los Angelesre visszakerülhet a karate az olimpia műsorába. Rebesgetik, hogy a los angelesi szervező bizottság szeretné visszahozni a karatét.

Hogyan folytatódhat ez a sportág nálunk, az MTK Budapestben?

Nagyon érdekes az MTK karate története. 2010 óta egy folyamatos felfelé ívelést mutat, melynek az olimpiai érem volt a csúcsa, a megkoronázása. Arra fogunk törekedni, hogy ez az ív ne törjön meg. Arra fogunk törekedni, hogy fejlődjünk, fejlesszük magunkat. A sportolók is, de edzőként én is. Hogy az olimpia után van-e valami? Talán az, ha a fiatal sportolóink elkezdik ugyanígy a nemzetközi sikereket hozni, illetve ha a világbajnokságon sok MTK-sportoló fog szerepelni. Arra törekszünk, hogy ugyanezt a munkát folytassuk, talán még jobban, talán még kifinomultabban felkészülve. Nem akarunk ebben a sikerben fürdőzni, dolgozunk tovább. A célok nem múltak el, hanem jönnek.

Az MTK Budapest karate szakosztályának a következő időszakra vonatkozó céljait tulajdonképpen nagyon röviden össze lehet foglalni. Az utánpótlásbázist szeretnénk jelentősen bővíteni és a legjobbak részére még jobb, még profibb körülményeket akarunk biztosítani. E két cél teljesülése hosszabb távon is megalapozhatja sikereinket.

Elhangzott tőled az a szó, hogy profi. Mennyire profi – most anyagi értelemben kérdezem – a sportág. Nyilván Hársit napi 24 órában leköti a karate. Vagyis ha nem akar éhen halni, akkor nyilván profinak kell lennie. De mi a helyzet a közvetlen mögötte levőkkel?

Most jutottunk el oda – az olimpiai éremmel – hogy Gábor élsportolóhoz méltó fizetést, juttatásokat kap. De eddig nagyon sokat kellett dolgoznia, nagyon sokat kellett küzdenie más sportágakhoz mérten szerény juttatásért. Sajnos az, hogy egy sportolónk a magyar bajnokságokon a legjobbak között van, még nem biztosítja számára azt a lehetőséget, hogy a sportból éljen meg. Az a sportágnak egy rákfenéje, hogy nem tudunk olyan jövőképet felvázolni a sportolóinknak, hogy ezt válasszák és ne az egzisztenciájukat építsék. Ugyanakkor az MTK működteti a Brüll Akadémiát, a Brüll programot, ez jelentős előny számunkra más egyesületekhez képest. Ez lehetővé teszi a tehetségek támogatását, azok a kiemelkedően tehetséges fiatalok, akik bekerülnek a Brüll programba, többlet juttatásokat, támogatásokat kapnak. Ha itt is sikeresek maradnak, akkor ezután jöhet a félprofi vagy profi szerződés. Így azért az MTK-n belül van lehetőség a profi szintig eljutni.

 

Hárspataki Gábor és Fischer Mihály

kép forrás: mtk.hu

Az olimpia hozta a magyar karate eddigi egyik legnagyobb sikerét. Ebben neked, a bronzérmet szerző Hárspataki Gábor edzőjeként vitathatatlanul hatalmas részed volt. Te hogy élted meg a sikert? Milyen volt egy eddig nyilvánosan alig szereplő edzőként a média érdeklődésének központjába kerülni?

Nyilván a sportoló van a siker után előtérben. Ez így van jól, ez így van rendjén. Én azért tudom, Gáborral milyen utat jártunk be közösen, tudom, hogy támogatjuk egymást egy versenyhelyzetben, akár egy olimpiai érem mérkőzésen is. Egy picit magaménak is érzem ezt a sikert. Talán nem is csak picit. Viszont amikor a sajtó részéről a megkeresések jöttek, az inkább Gábornak szólt. Én is arra törekedtem, hogy ő élhesse meg minden pillanatát amennyire lehet sűrűn is, meg pozitívan is. Én próbáltam inkább a munkám irányába menni tovább, és a sajtószereplésekből egy picit kivonni magamat. Csak azokra az interjúkra mentem el, ahol kimondottan hozzám ragaszkodtak. Inkább Gáborra hagytam a sikerben fürdőzés lehetőségét. Ugyanakkor amíg élek, érezni fogom magamban ezt a sikert. Nekem a legnagyobb siker, hogy ezek a gyerekek – beleértve Gábort is – szinte óvodás koruktól mellettem nőnek fel, remek érzés jóemberként látni őket a mindennapi életben. Ez nekem a legnagyobb siker.

Az olimpián nyilván ugyanazok az élversenyzők indulnak el, mint egy másik „egyszerű” világversenyen. Mégis miben más ez a siker?

Más a körítés, mások a körülmények más a tét. Volt, akit a tét agyonnyomott. Az amúgy már korábban is sikeres sportolóknál sem ugyanabban a hangulatban, nem ugyanabban a ritmusban zajlott az olimpia, mint egy világkupa vagy világbajnokság. Próbáltam Gábornak ezt hangsúlyozni, hogy ez nekünk jó lehet, ki is használhatjuk, hogy mi kicsit másként fogjuk fel lelkileg. Volt, akit ez agyonnyomott és volt, akit felemelt.

 

kép forrás: mtk.hu

Ez egy „vírusos” olimpia volt, rengeteg korlátozással. Át tudtátok élni ugyanazt a hangulatot, mint egy „békebeli” olimpián?

Nincs összehasonlítási alapom. Négy éve nem voltam ott és sajnos a következőn sem leszek ott. Nekem már amikor az olimpiai faluba érkeztünk, az egy olyan euforikus állapot volt, egy olyan különleges helyre kerültem, ami egy borzasztó nagy élményt adott. Magát a sikert megélni, nyilván nem ugyanaz volt, mint amikor ott van sok ezer ember és abban az atmoszférában ünnepelsz. De maga az olimpiai érem olyan boldogságot adott számomra, számunkra, ami feledtette, hogy itt lehetett volna más hangulat, több figyelem. De akkor az a pillanat az a csoda volt.

Még egyszer gratulálok a sikerekhez! Köszönöm a beszélgetést. Remélem az idei világversenyek után is hasonló eredményekről tudunk majd beszélgetni!

MTK-szurkoló vagy? Akkor köztünk a helyed!

Kattints ide, lépj be az MTK Baráti Körbe!


 

Az elmúlt egy hónap legfontosabb MTK-eredményei:

Asztalitenisz:

NB III:

Pestszentimrei PSE - MTK Budapest 10-6

Malév SC - MTK Budapest 8-8

MTK Budapest - KSI II.-KFKI I. 10-6

Cselgáncs:

Országos rangsorverseny, Cegléd:

1. Beringer Fatime

1. Tóth Botond

2. Alacsony Bátor Levente

2. Gábor Áron

3. Kalász Ádám

3. Kittler Rudolf

3. Szatmári György

5. Varga Donát

E-sport:

ARL GT3 Pro Trophy (1. futam):

10. Fehér Dániel

15. Henrich Dávid

ARL GT3 Pro Trophy (2. futam):

10. Henrich Dávid

16. Fehér Dániel 

ARL GT3 Pro Trophy (3. futam): 

13. Henrich Dávid

FIFA BL:

ZEAL - MTK 0-0

ZEAL - MTK 3-2  

FIFA HPCL:

MTK Budapest - LVL 1-0

MTK Budapest - Hajdúnánás FK 1-1

ZTE - MTK 1-1

Grosics - MTK 1-1

PTE - MTK 1-5

Troll Foci - MTK 1-1

Kézilabda:

NB I:

MTK Budapest - Vasas 34-26 

Győri Audi ETO - MTK Budapest 10-0 (játék nélkül)

MTK Budapest - Kisvárda Master Good 22-22 

Kosárlabda:

NB I:

TFSE-MTK - CEKK Cegléd 77-69

Sopron Basket - TFSE-MTK 88-55

TFSE-MTK - Atomerőmű KSC Szekszárd 70-97

PINKK Pécs - TFSE-MTK 67-82

TFSE-MTK - DVTK 64-86

UNI Mély-út Győr - TFSE-MTK 82-60

NB I.B Piros Csoport

Vasas Akadémia II. - MTK-TFSE 55-49

Hepp Kupa:

MTK-TFSE - Sportdarázs SMAFC 50-51

Röplabda:

Extra Liga:

MTK Budapest - BRSE 0-3

Rövidpályás gyorskorcsolya:

Pannónia Open:

3. Bontovics Balázs

8. Nagy Netti

 

Sakk:

Budapesti CSB I. osztály:

MTK Budapest II. - Újpesti KSE 7-5

Budapesti CSB II. osztály:

MTK Budapest III. - ART 3F 9-3

Tenisz:

Challenger torna, Forli:

3. Piros Zsombor

Vívás:

Kard világkupa, Tbiliszi:

6. Szatmári András 




Köszöntjük februárban szülinapos tagjainkat: 

Fränk Sándor

Frühauf Tamás dr.

Hajnalka Zsolt

Hárspataki Károly Gábor

Híres Gábor

Hollós János dr.

Irsai Tamás

Jenei Márton dr.

Kósa László

Kovács Nikolasz

Körmendi Gábor

Lóránd Károly

Simonyi András György

Sirovicza Norbert

Smuczer Angéla

Szakács Tamás

Szentgyörgyi Róbert

Tigyi Zoltán

Várnai György

Végh Lajos dr.

Vörös Szilvia


 


Gyász


Legutóbbi hírlevelünkben még olvashattátok Kállai Gábor nyilatkozatát. Ma már nincs velünk. Az óév utolsó napjaiban hagyott itt minket váratlanul. Sakk szakosztályunk elnöke gyerekként kezdett az MTK egyik jogelődjében, a Meteorban sakkozni az 1975-ös fúzió óta volt egyesületünk tagja. Az elmúlt közel öt évtizedben csak azokban az években nem volt az MTK tagja, amikor nem volt sakkcsapatunk. Elképzelhetetlennek tűnik nélküle egy MTK-sakkcsapat. Mindössze 62 éves volt.

kép forrás: Sakkélet 1985. március

Január elején értesültünk Verba Gabriella kosárlabdázónk haláláról. Saját nevelésű játékosunkként számos utánpótlás bajnokcsapatunk tagja volt, majd felnőtt csapatunkban is szerepelt. Még 60 éves sem volt. 

kép forrás: Verba Gabriella facebook oldala

Január elején elhunyt Borsy Enikő, a Domus egykori elnök-vezérigazgatója, aki a Várszegi-korszakban az MTK gazdasági vezetője volt. 78 évet élt. 

kép forrás: Hencsei Pál: Az MTK százhúsz éve

A hónap közepén Dőry Miklós költözött az égi ringbe. Az egyik legismertebb magyar ökölvívó bíró volt. Sportpályafutását az MTK-ban kezdte. 80 éves volt.

kép forrás: monokli.com

Illés Ernő, az MTK korábbi elnökségi tagja 84 évesen ment el. Több szakosztályunkat is támogatta, de talán az asztalitenisz állt szívéhez legközelebb.

kép forrás: saját felvételünk

A napokban vesztette életét Görözdi György. Az MTK létesítmény-fejlesztési igazgatójának mindössze 65 év adatott.

kép forrás: mtk.hu

Részvétünk az elhunytak családjának! 







 

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele megjelenik havonta egyszer

felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az egyesület elnöke

felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás

lektor: Sztojcsev Iván

Felíratkozás hírlevelünkre.

Leiratkozás hírlevelünkről.

 MTK Baráti Kör

cím: Budapest, Brüll Alfréd utca 2.

Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide.

Bankszámla: OTP 11715007-21515664

Weblap: www.mtkcsalad.hu

Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor

E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu