Menü
MTK Baráti Kör Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!
MTK Baráti Kör

2022. június 30.

MTK Baráti Kör Hírlevele

III. évfolyam 7. szám

2022. június 30.

Kedves Barátaink!

Holtszezon van. Nem pattog a labda. Pontosabban a magyar bajnoki meccseken nem pattog. Alig pár hete értek véget A kosár-, a röp-, a kézilabda bajnokságok és persze a fociszezon. Pár hete, de nekünk szurkolóknak ez szinte egy örökkévalóságnak tűnik. Pár hete, de már elvonási tüneteink vannak. Hányan, de hányan fogadták meg a Debrecen elleni 3-0 után, hogy soha többet a lábukat be nem teszik a Hidegkuti Stadionba. Ők szinte mindannyian már remegve várják, mikor kezdődik végre az új szezon. Komolyan ilyen unalom van most? Komolyan nem történik semmi az MTK háza táján? Dehogynem. Csoda dolgok történnek. Világversenydömping volt az elmúlt hetekben. Természetesen beszámolunk az ezeken elért MTK-sikerekről. Bár a labda pihen, de az egyéni sportágakban zajlik az élet. Atlétáink a felnőtt magyar bajnokságon vettek részt, és ha már ott voltak, halmozták az érmeket. Más sportágakban az utánpótlás-bajnokságok zajlottak az elmúlt időszakban. Mai számunkban szinte csak jó híreink vannak. Pihen a labda...


Megújul hírlevelünk! 

Rövid időre elbúcsúzunk tőletek. Júliusban nyári szünetet tartunk, legközelebb augusztusban jelenik meg az MTK Baráti Kör hírlevele. Akkor viszont egy megújult hírlevélre számíthattok. Az eddiginél sűrűbben, két hetente fogunk jelentkezni és az eddiginél sokkal bővebb, informatívabb lesz a hírlevél. Ami nem változik: A ti igényeiteket szeretnénk kiszolgálni. Éppen ezért továbbra is várjuk visszajelzéseiteket, véleményeteket.

Hajrá kékek! Hajrá MTK!

MTK-szurkoló vagy? Akkor köztünk a helyed!

Kattints ide, lépj be az MTK Baráti Körbe!


Világversenyek

A sportszerető közvélemény figyelmét az utóbbi napokban a Budapesten megrendezett vizes vb kötötte le. Miután az utóbbi években előbb megszűnt az MTK szinkronúszó szakosztálya, majd elbúcsúztunk a vízilabdázóktól is, végül az úszószakosztály függesztette fel tevékenységét, így ezen az eseményen nem voltunk érdekeltek. De számos más világeseményen szerepeltek sportolóink és ezeken rendre sikereket értek el. Az alábbiakban Európa- és világbajnokságokról olvashattok beszámolókat, természetesen kék-fehér szemüvegen át. Sok szeretettel gratulálunk sikeres versenyzőinknek!


Karate korosztályos Eb

Júniusban Prágában rendezték meg a korosztályos  Karate Eb-t. Mindkét magyar érmet az MTK Budapest versenyzői szerezték. Baranyi Zsófia egy arany-, Ilankovic Alexandra egy ezüstéremmel gazdagabban térhetett haza. Fischer Mihállyal beszélgettünk, aki a válogatottban és az MTK-nál is a karatésok edzője.

Hogy értékeled az Eb-t?

- Több éremre számítottam, ez egy kicsit csalódás. Ezzel szemben az látható, hogy jó irányba fejlődik a magyar karate, sok a tehetség. Az pedig kimondottan örömteli, hogy azok hozták az érmeket, sikereket, akik már kifelé mennek az utánpótlás korosztályból, akik már a felnőtt sportban is kezdik megtalálni a helyüket, akik kiemelkedően tudnak teljesíteni rendszeresen. Sok fiatalt, akiknek ez volt az első, már a verseny szintje, hangulata is egy kicsit összenyomott. Ezen az Eb-n azok szerezték az érmeket – Zsófi és Szandi – akik már többször is bizonyítottak. 

- Szandi (Ilankovic Alexandra) és Zsófi – Baranyi Zsófia – is közel van már a felnőtt korhoz. Mit vársz tőlük a jövőben?

- Zsófinak ez volt az utolsó U21-es Európa-bajnoksága. Ő innentől már a felnőttekhez lép át, reméljük, sikeresen. A felnőtt kategória kicsit más, sőt kicsit más sportág. Kell oda egy érési folyamat. Több tapasztalat kell. Egy kicsit más a versenyek, a versenyzők megítélése bírói oldalról is. Zsófi egy nagyon fegyelmezett, nagyon tudatos sportoló. Nagyon fegyelmezetten, nagyon jól idomul a helyzetekhez. Bízom benne, hogy neki két éven belül már felnőtt éremmeccsei vagy érmei lesznek. Szandinak még van egy utánpótlás éve, de már ő is többször indult a felnőtt mezőnyben és voltak sikeresen megvívott küzdelmei, többször több kőrt ment a felnőttek között is. Nála is azt gondolom, hogy két éven belül jönnie kell a felnőtt eredményeknek is. Erre nagyon jó esélyei is vannak.

- Közelednek a Világjátékok. Hogy álltok a felkészüléssel.

- Két sportolóval indulunk, az egyik az MTK-s Hárspataki Gábor. Edzőként nem volt egyszerű menedzseli egyszerre a felkészülést a Világjátékokra és egyidejűleg a többiekkel az utánpótlás Eb-re. Az egyikről már tudjuk, hogy jól sikerült, reméljük, a másik is jól fog sikerülni. Sopronba megyünk edzőtáborba most pénteken. Ott végezzük el az utolsó apró kis finomításokat. Szinte onnan egyből megyünk is az Egyesült Államokba. New Yorkban töltjük az akklimatizációs időszakot, utána utazunk a versenyek színhelyére Alabamába. Gábor fizikailag és mentálisan is jó formában van. Az ellenfeleket eléggé ismerjük ahhoz, hogy meglepetés ne érjen minket. Nagyon nehéz lesz, a mezőny talán kicsit még erősebb, mint az olimpián. Úgy szoktam ezt megfogalmazni, hogy ez lesz Gábor második olimpiája.

- Korábban már beszélgettünk arról, hogy milyen sokat jelent majd nektek az MTK Küzdősport Centrum. A legutóbbi videók alapján úgy tűnik, hogy ez már kész közeli állapotban van. Tudjátok már, mikor költöztök?

- Augusztus végére jósolják az átadást. Mi úgy tervezzük, hogy szeptemberben már ott folytatjuk az edzéseket.

- Búcsúzóul még egyszer gratulálok az Eb-eredményekhez, és sok sikert kívánok a Világjátékokra.


Vívó Eb

A vívó Eb-n a magyar férfi kardozók aranyérmet szereztek, míg a lányok a negyedik helyen zártak. Az MTK Budapestet képviselő Szatmári András tagja volt a győztes kard csapatnak, egyéniben pedig a 4. helyen végzett. Az Eb után Gárdos Gáborral az MTK Budapest és a válogatott kard edzőjével beszélgettem.

Milyen volt a verseny belülről nézve?

- Andris jó formában érkezett az Európa-bajnokságra. Egyéniben szép tusokat adott. Itt az egyéni úgy zajlik, hogy először egy csoportkört kell vívni, nem számít a világranglista, nincs kiemelés. Andris öt győzelemmel és egy becsúszott vereséggel zárta a csoportot, és került a harminckettes táblára. A tizenhatba jutásért nagyon szép vívással Decsi Tomit verte meg. Az sima győzelem volt. Utána egy román versenyzővel vívott a legjobb nyolcba kerülésért. Szerintem Andris megérdemelte volna a győzelmet, hogy nem így lett, abban a zsűrinek volt nagy szerepe.

- Charlie, itt álljunk meg egy szóra. Többször beszélgettünk sikeres és nem annyira sikeres versenyek után is, de még soha nem hallottalak a zsűrire panaszkodni. Mi történt?

- Nem szeretek és nem is szoktam soha a zsűrire panaszkodni, de most egy olyan kezdő török zsűrit kapott, akit még sohasem láttam vívóversenyen. Panaszt is tettem, amiért a nyolcaddöntőt egy teljesen amatőr kezdő zsűri vezette. Ez nagyban befolyásolta az eredményt. Andris megérdemelte volna a győzelmet, meg is szerezte a páston, az eredmény mégsem ez lett. Összevissza ítélkezett a török zsűri, ebből végül Andris jött ki rosszul. Andris jól vívott, akciódúsan. Elégedett voltam a vívásával, az eredménnyel nem.

Szatmári András és Gárdos Gábor

A kép forrása: mtk.hu

- Csapat?

Aranyérmes lett a férfi kardválogatott. Az igazat megvallva ők voltak az esélyesek, vártam tőlük ezt az aranyat. Kicsit nyomta őket az esélyesség terhe. De azért csak megnyerték. Amikor nyersz egy aranyérmet, akkor nem kell kifogásokat keresni, magyarázkodni. Andris vívása a csapatban nem volt kimagasló, de amikor kellett hozta a találatokat, közte a fontos találatokat is. Meglett az arany, ez a legfontosabb.
- Ne felejtsük el a lányokat sem. A női kardcsapat 4. lett, te a női válogatottnál is dolgozol. Így amikor a sikereitekhez gratulálok akkor természetesen a lányok sikerére is gondolok. További hasonlóan eredményes szereplést kívánok itthon és a nemzetközi mezőnyben is.


Ritmikus Gimnasztika junior és felnőtt Eb

A Tel-Avivban rendezett világversenyt az MTK szakosztályvezetője Lauber Zsófia értékeli:

Lauber Zsófia

A kép forrása: mtk.hu

A junior korosztályban Gyulai Blanka és Vörös Szonja, a Brüll Alfréd Akadémia két fiatal versenyzője képviselte hazánkat. 

Felnőtt egyéni versenyzőink közül a sportsérülése (lábközépcsonttörés), után 6 hete visszatérő Pigniczki Fanni és a fiatal versenyzőnek számító Wiesner Hanna szerepelt. Mindketten sikeresen kvalifikáltak egyéni összetett eredményükkel a legjobb 24 versenyző közé. A bizonytalanabb selejtezőversenyek után, a döntőben jóval kiegyensúlyozottabban szerepelt mindkét tornászunk. Pigniczki Fanni a 14. helyen zárt, míg Wiesner Hanna a 18. lett. 

Óriási öröm számunkra, hogy sikerült két magyar versenyzőnek is a Top 24-be jutnia. 

Felnőtt együttes- kéziszer csapat válogatottunk gerincét is az MTK Budapest RG szakosztályának versenyzői biztosítják. A Varga Lujza, Mészáros Mandula, Urbán-Szabó Mónika, Szabados Dóra, Jurca Lilla és Farkas Júlia (LSC) összeállítású csapatnak nehezen indult az új ciklus, és nehéz félévet tudnak maguk mögött a lányok. Izraelben ezt maguk mögött hagyva a legjobbat próbálták kihozni magukból és bebizonyítani, hogy képesek a nehezen összeállt két új koreográfiájukkal (5 karika és 3 szalag/2 labda vegyes szer) a legjobb országok közé kerülni. 1997 után sikerült a felnőtt mezőnyben finálé helyet kiharcolni és a legjobb nyolc ország között versenyezni. Hatalmas meglepetést és örömöt okozva ezzel. 

Büszkék vagyunk versenyzőinkre, akik az új ciklusban a szabálymódosításokat követően is remekül indították a nemzetközi szereplésüket. Versenyzőink rövid pihenő után folytatják munkájukat a második félév versenyeire. Pigniczki Fanni a Világjátékokon szerepel, majd ezt követően a felnőtt világbajnokságra koncentrálnak az egyéni és az együttes-kéziszer válogatott tagjai is.

/Lauber Zsófia/ 


Bridzs Eb

Idén Portugália adott otthont a Bridzs csapat Európa-bajnokságnak, közelebbről Madeirán, ahol a 2022. évi Eb-t rendezték június 11. és 22 között. A tavalyról halasztott világbajnokságon ragyogóan szereplő csapatainktól méltán várhattuk a hasonló sikereket, ezúttal azonban ez elmaradt. Meg kell itt említeni, hogy a verseny élmezőnyét nagyrészt profik alkotják, míg a mieink 100%-ban amatőrök, azaz munka vagy épp tanulmányaik mellett űzik e sportot, így olyan mértékű felkészülésről, edzésmennyiségről nem beszélhetünk, ami ahhoz kellene, hogy folyamatosan az  élmezőnyhöz tartozzunk.

A négy meghirdetett kategória közül három csapatunk vetette magát a küzdelembe, amelyen teljes körmérkőzéssel döntötték el egymás közt a részvevők a sorrendet.
A nyílt csapatunk az elképesztő világbajnoki negyeddöntős szereplés után változatlan felállású Hegedűs Gál, Szabó Csaba, Szegedi Balázs és Dumbovich Miklós alkotta csapat tagja Winkler Gábor az MTK Budapest versenyzője is.

Winkler Gábor

A kép forrása: mtk.hu

Persze szerettük volna, ha ismét sikerül a Bermuda kupára (a bridzsvilág legrangosabb eseménye, a világbajnokság elnevezése ez) kijutni, ehhez azonban a legjobb nyolc közé kellett volna kerülnünk. Noha tulajdonképp végig versenyben voltunk, és néhány igazán nagy skalpot be is gyűjtöttünk, végül ez a 29 induló között a 16. helyre volt elég. A versenyt Hollandia nyerte 410,90 ponttal Svájc (407,65) és Olaszország (371,8) előtt, a 8. helyhez 328, 25 pont kellett, a mieink 292,38-al végeztek.

Női csapatunk a 11. helyet szerezte meg végül 19 induló közül. A nyílt csapathoz hasonlóan végig versenyben voltunk itt is, a végső győztes Lengyelországot is legyőzve, de a nyolc közé jutás itt sem sikerült. Örömre és bizakodásra ad okot a Lajos Hanka – Szűcs Villő MTK Budapest-páros javuló formája, valamint az, hogy ez a csapat igazán összeállni látszik. A jelenlegi relatív sikertelenségnek az is oka, hogy a Velence kupán (a világbajnokság) szereplő hatosfogat (Hegedűs Orsolya, Lajos Hanka, Szűcs Villő, Tichy Eszter, Zalai Ágnes  Fischer Brigitta) azért nem tudott ugyanebben a felállásban részt venni, mert Briginek egész egyszerűen nincs elég szabadsága ahhoz, hogy egy évben két világversenyen is részt vehessen.

Lajos Hanka és Szűcs Villő

A kép forrása: Bridzsélet 2021

Az első helyen Lengyelország végzett 273,01 ponttal, megelőzve Svédország (262,20) és Izrael  (241,79) legjobbjait, míg Magyarország 190,02 pontot szerzett.

A meglepetésre összeállt vegyes csapatunk (Bódis Gyula, Dombi Gergely, Honti László, Mezei Katalin, Nyárádi Gabriella, Nyárádi Ibolya) 160,05 ponttal a 21. helyet szerezte meg.

Itt az élmezőny: 1. Franciaország 276,35, 2. Románia 266,30, 3. Olaszország 261,38 .

Bár sem a Bermuda, sem pedig a Velence kupára való közvetlen kijutás nem sikerült csapatainknak, azért szereplésük jónak mondható, és ezúton is gratulálunk nekik!

Az EB-ről részletesen olvashattok Bridzsélet hasábjain (https://bridzs.hu/hu/bridzselet), ahol minden napra jutott egy-egy cikk, az aktuális történésekről.

/Hazai Tamás/


Kajak-kenu ifi és U23 Eb

Belgrádban szerepeltek a kontinens legjobb fiatal kajak-kenusai. A magyar csapat a sportágban megszokott módon halmozta az érmeket. Az MTK Budapest versenyzői közül Opavszky Márk K2 500 méteren szerzett ezüstérmet az U23-as mezőnyben, a hajóban a társa Fodor Bence a KSI versenyzője volt.

Opavszky Márk

A kép forrása: Opavszky Márk facebook oldala

Ezen kívül majdnem van egy aranyérmünk is. Majdnem... Ezt Kollek Bálint nyerte ifi K1 500 méteren. A csapat összeállításakor ő még az MTK Budapest versenyzője volt, az Eb idején viszont már a Kovács Katalin Akadémia sportolójának számított. 


Cselgáncs ifi Eb

Ez nem a magyarok versenye volt. Ritkán fordul elő, hogy Európa legjobb fiatal judósainak megméretésén ne legyen döntőbe jutott magyar versenyző. Most ez történt. A magyar csapatnak "mindössze" két bronzérem jutott. Az MTK Budapest júniusi dicsőséglistáját Gábor Áron Gazdagította, aki a 60 kg-os súlycsoportban az 5. helyezést szerezte meg.


Kézilabda világversenyek

Az elmúlt időszakban két eseményre is figyelhettek a kék-fehér vérű kézilabda-szurkolók. Az ifi strandkézilabda vb-n a magyar csapat a 4. helyezést érte el. A csapatban Zentai Dorottya képviselte az MTK Budapestet.

Lapzártánk idején is tart az U20-as vb Szlovéniában. A magyar csapat fantasztikusan teljesít. Az MTK Budapest kézilabdázóját Koronczai Petrát is soraiban tudó alakulat eddig minden ellenfele ellen fölényesen győzött. 

Csoportmérkőzések eredményei:

Magyarország - Egyiptom 39-20

Magyarország - USA 46-5

Magyarország - Lengyelország 30-16

Középdöntő:

Magyarország - Svájc 40-23

Magyarország - Horvátország 29-17

Petra minden mérkőzésen gólokkal járult hozzá a sikerhez.


Születésnapok

Júliusban a következő tagtársaink ünnepelnek. Sok boldogságot kívánunk nekik!

Borovics Lajos

Bucsánszky Tamás

Dajka Norbert

Gula László

Gyuris Ernő

Havas Tamás

Hunvald György

Jassó Anikó

Koritárné Gábor Krisztina

Köntös Ádám

Krausz György

Lantai András

Melicher Kitti

Paczolay Máté

Rozsos Péter

Sas Dávid

Schumi Dóra

Simon Sándor

Skultéty Vanda

Suscsák Ádám

Takács Richárd

Vágó Fanny

Veres András 


Születésnap II.

Néhány kiemelkedő MTK-s személyiség kerek születésnapot ünnepelhet júliusban őket külön is nagyon sok szeretettel köszöntjük.

Mladen Lambulic július 9-én 50 éves lesz. Ki ne emlékezne szurkolóink közül kétszeres magyar bajnok védőnk csupaszív játékára? Nagy közönségkedvenc volt.

A kép forrása: mtk.hu

Gárdos Gábor 18-án lesz 60 éves. Ugyan ő csak néhány éve, a BSE-vel történt fúzió óta az MTK-kardvívók edzője, de ahogy ő mondta már 60 éve MTK-s. Tanítványai Szatmári András és Márton Anna éppen a napokban érték el legutóbbi sikereiket az Eb-n.

Diószeghy Fruzsina evezősünk is 50. szülinapját ünnepli, ő július 28-án. Fruzsi négy alkalommal is magyar bajnoki címet nyert MTK sportolóként.

A kép forrása: Diószeghy Fruzsina facebook oldala

Ribáryné Pál Katalin szintén evezősünk volt és ő is július 28-án ünnepel. Ő a 75. születésnapját. 12 magyar bajnoki címet ünnepelhetett, melyek közül nyolcat ért el az akkor éppen MTK-VM-nek nevezett egyesületünkkel.

A kép forrása: nupi.hu


Évfordulók

A napokban volt 20 éve, hogy Szentgyörgyi Ákos az MTK munkatársa lett. Weblapszerkesztőként kezdte, de hamarosan a női foci csapat mellett találta magát technikai vezetőként. Az MTK által eddig megnyert 8 magyar bajnokság közül 7 Ákos munkájának is köszönhető. Edzők, vezetők, játékosok jöttek-mentek Ákos maradt.

A kép forrása: mtk.hu

A 2009-10-es bajnokcsapatból ő az egyetlen, aki még mindig a posztján van. Mit is kívánhatnánk mást Ákosnak, mint még 20 évet az MTK-ban, még 7 vagy több bajnoki arannyal!
Az MTK-nak pedig még sok Szentgyörgyi Ákost kívánok. Azaz sok olyan embert, aki évtizedeket dolgozik az MTK-ért. Sok olyan embert, aki az MTK hét bajnoki címében mondhatja részesnek magát!

Köszönjük, Ákos!

Sajnos kevesen vannak, akik szinte egész életüket az MTK-hoz kötik, de szerencsére nem Szentgyörgyi Ákos az egyetlen.

Taekwondo szakosztályunk vezetője Dr. Márton Zsolt 25 évvel ezelőtt kezdett az MTK-ban versenyezni, majd edzőként segítette klubunkat. Amellett, hogy az MTK taekwondo részlegét irányítja, "másodállásban" a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke.

A kép forrása: mtk.hu

Dr. Nattán Sarolta egy rövid terézvárosi kitérővel 30 éve az MTK tagja. 30 év önmagában is nagy idő, de az ő esetében az a megdöbbentő, hogy 30 éve vívó versenyzőként tagja az MTK-nak.

A kép forrása: eurofencing.info

Minden tiszteletünk az eddig felsoroltaknak, de talán nem számít szentségtörésnek, ha azt írom, 20-30 évet másutt is előfordul, hogy valaki egy helyen tölt, a következő sportemberek adatai viszont egészen hihetetlenek. Nincsennek szavak, amik méltóak lennének tiszteletünk kifejezésére néhány ős MTK-s felé.

Vívóink edzője Török Tibor 45 éve oktatja tőrözőinket és párbajtőrözőinket. Nattán Sarolta, akit 30 éves MTK-s jubileuma okán köszöntöttünk, még meg sem született, mikor Tibi bácsi már az MTK edzője volt. Azé az MTK-é, melyben akkoriban világklasszisok sora vívott. Akkoriban csapatunkban szerepelt például Tordasi Ildikó, Kovács Edit, Schmitt Pál, Szőcs Zsuzsa. Az edző gárdánk sem volt gyenge, Tibi bácsi munkatársai között találhattuk ekkoriban például Szöcs Bertalant, Bárány Árpádot, Gábor Tamás. 

A kép forrása: saját kép, fotó: Bodrogi Tamás

Tibi bácsit is előzi egy évvel Máth Lászlóné vagy ahogy többen ismerik Gavenda Margit. 46 éve MTK-s kisebb megszakítással. Sőt 46 éve MTK versenyző. 1976-ban már felnőtt magyar bajnoki címet szerzett evezős nyolcasunk tagjaként. Azóta rátett egy lapáttal. Margit - nem merem azt írni, hogy néni - mostanában világbajnoki címeket gyűjtöget a masters vb-ken.

A kép forrása: Gavenda Margit facebook oldala

Végül a csúcstartó. Több mint fél évszázad kék-fehérben! Kalocsai László 51 évvel ezelőtt 1971-ben lett hivatalosan MTK-s. Hivatalosan, mert nem hivatalosan akkor már közel negyed század óta MTK-szurkoló volt. Laci jelenleg is MTK-versenyző. Mindig az volt, leszámítva, azt a rövid időszakot, amikor az MTK kilépett Kalocsai Laciból. Igen így, nem fordítva. Egy időben megszűnt a sakk szakosztályunk, akkor Kalocsai László is kénytelen volt más egyesületben szerepelni. Reméljük, Laci még sok MTK-sikernek lesz részese.

A kép forrása: mtk.hu

Valamennyi MTK-szurkoló nevében köszönjük legkitartóbb sportolóink sok évtizedes munkáját és kívánunk nekik további sikereket!

 

Hogy volt, hogy lesz?

Kérdéseinkre az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. nevében Balogh Orsolya marketing és kommunikációs igazgató válaszolt

A kérdéseket és az arra kapott válaszokat minden további kommentár nélkül közöljük. Viszont mivel a riport hírlevelünk megjelenése előtt két héttel készült, az időközben napvilágra került információkat külön cikkben összefoglaljuk.

Balogh Orsolya

A kép forrása: mtkbudapest.hu

- Hogy értékelitek az előző szezont? Mi volt a kiesés oka szerintetek? Volt-e valaki vagy valakik, akit vagy akiket felelősnek tartotok a kiesésért?

- Az MTK Budapest tulajdonosa két alkalommal is nyilatkozott erről az elmúlt időszakban, és mindent elmondott ezzel a témával kapcsolatosan.

Zakor Sándor

A kép forrása: saját kép, fotó Bodrogi Dávid

- Mi lesz a külföldi játékosainkkal? Fognak-e játszani az NB II-ben külföldiek? Ha nem, akkor mehet mindenki ahova akar vagy lesz akit csak kölcsön ad az MTK, hogy feljutás esetén vissza tudjanak jönni?

- Bognár György szakmai igazgató a légiósok helyzetéről tájékoztatást adott a klub hivatalos honlapjának adott interjúban, amelyben elmondta, hogy a leendő, NB II-es szezonban nem szerepelnek majd külföldi játékosok csapatunkban. Az élő szerződéssel rendelkező labdarúgók helyzetéről folynak az egyeztetések, amint konkrétumok lesznek, azokat azonnal közöljük a hivatalos honlapon.

Bognár György

A kép forrása: saját kép, fotó Bodrogi Dávid

A magyar játékosok közül ki megy, ki marad?

- Amint hivatalos döntés születik egy-egy játékos sorsáról, azt a korábbi gyakorlatnak megfelelően a hivatalos felületeinken haladéktalanul közöljük.

-A kölcsönadottak közül ki kerül vissza a keretbe?

- Bognár György a klub honlapjának adott interjúban elmondta azt is, hogy a lehetőség mindenki számára adott, a felkészülés első hetében szeretné felmérni az eddig kölcsönben szerepelt játékosok képességeit, állapotát is, majd az általa látottak alapján szeretné szűkíteni a keretet 25 fősre.

- Lesz-e erősítés, ha igen kikre számíthatunk vagy ha ez még nem publikus, milyen posztokon szeretnétek erősíteni?

- Szakmai igazgatónk ezt a kérdéskört is érintette az interjúban: a felkészülés kezdete előtt úgy látja, hogy a keret alkalmas lehet a sikerek elérésére, szavai szerint "nagyon-nagyon komoly" erősítést egyelőre nem lát indokoltnak.

- Kik lesznek Bognár Gyuri stábjának tagjai?

- Új szakmai igazgatónk munkáját asszisztens edzőként ifj. Bognár György, Kanta József és Teodoru Vaszilisz segíti, míg a kapusok felkészítéséért a jövőben Federico Groppioni felel - ők alkotják majd az új idényben a "szűkebb" értelemben vett szakmai stábot.

Federico Groppioni

A kép forrása: mtk.hu

- Mi a cél a következő bajnokságban? Elvárás-e az azonnali visszajutás? Mennyire néztek előre, most egy NB II-es bajnokcsapatot akartok építeni, vagy azonnal egy NB I-re is megfelelő csapat kialakítása a cél?

- Bognár György az említett interjúban a következő szezon kapcsán elmondta, csakis a feljutás lehet a cél, nyilvánvaló, hogy vissza kell jutnunk az NB I-be, és a játékosok a képzettségük alapján alkalmassá is tehetik erre a csapatot. Nem számít könnyű sikerre, de meglátása szerint, ha a keret felvállalja az általa elképzelt játékot, akkor a játékosokban meglévő képesség biztosíthatja az elvárt eredményt.

Van-e valami hosszú vagy legalább középtávú koncepció arra, hogy ne legyünk liftező csapat, hanem az MTK múltjához méltóan szerepeljünk?

- Egy számunkra is fájdalmas eredménnyel zárult NB I-es szezon nem ok arra, hogy a hosszútávú, modellteremtő és Magyarországon egyedülálló víziónkat sutba dobjuk, de attól, hogy egy projekt hosszú távra szól, időről időre értékeljük az elért eredményeket, és ha kell, változtatunk. Mi magunk is tanulunk, a most kezdődött szakasz egy ilyen értékelő és finomhangoló időszak, melynek eredményeit az őszi szezonban látjuk majd.


A legfrissebb hírek labdarúgó csapatunkról

Új játékosok: 

Balázs József kapus a III. ker. TVE-ből

Bognár István középpályás Ciprusról

Medgyes Sinan védő Paksról

Németh Krisztián csatár

Zuigéber Ákos kölcsönből vissza

Távoztak:

Baki Ákos, Gheorghe Grozav, Sebastian Herrera, Andrej Kadlec, Milan Mijatovic, Bojan Miovszki, Ylber Ramadani, Branislav Sluka, Stefan Spirovski, Szakály Dénes, Vancsa Zalán

Az előző szezonban kölcsönadott MTK játékosok döntő többségének sorsáról még nincs információnk. 


A magyar futball történetének második legsikeresebb csapata megkezdte a felkészülést az NB II-es bajnokságra

Az MTK célja nem lehet más, mint a hatodik (ami tulajdonképpen az ötödik) NB II-es bajnoki cím, és a felkerülés az első osztályba

Visszatekintés a kék-fehérek második vonalban eltöltött éveire


Július 31-én kezdődik a 2022-2023. évi bajnokság a labdarúgó NB II-ben. Az MTK, a magyar futball történetének második legsikeresebb csapata hetedik alkalommal indul a második osztály pontvadászatában. A kék-fehér futballtörténet 121 esztendeje, 1901-ben kezdődött.

A Millenárison folytatott tréningek során az MTK-sportolók jelentős része megkedvelte a BTC által felkarolt labdarúgást. A Kertész Sándor köré tömörülő mag 1897. február 28-ra ki is tűzte a labdarúgó szakosztály megalapítását.

A klasszikus sportágakhoz ragaszkodó elnökség anyagiakra, és a klub által akkor még nem sportoltatott ifjúságra hivatkozva elvetette a javaslatot. Erre a futball hívei Kertésszel az élen, elkezdtek átszivárogni a BTC-be. A folyamat 1900-ban szakadáshoz vezetett: az ifjak kiváltak az egyesületből és megalapították a Budapesti Atlétikai Clubot. Az MTK tagsága 62 főre zsugorodott.

Heteés (Hirschfeld) Antal

A kép forrása: Fodor Henrik: Huszonöt év

A válságos helyzetben Galgóci dr. Heteés Antal került az elnöki, Sas Kálmán pedig a titkári posztra. Nevükhöz fűződik a labdarúgócsapat megalakítása.

Brüll Alfréd és Sas Kálmán (kicsit takarva)

A kép forrása: Színházi Élet 1930. évi 40. szám fotó: Bús Fekete László

Módosították az alapszabályt, engedélyezték a labdarúgást és a fiatalkorúak tagságát, így megmentve az egyesületet. Felkérték Kertész Sándort az 1901. március 12-én alapított szakosztály vezetésére.

Bajnokcsapat 1904

A kép forrása: Nemzeti Sport 1905. 01. 08.

Innen a történet már ismert - 1902-ben ezüstérem az NB II-ben, 1903-ban bajnoki harmadik helyezés az NB I-ben, 1904-ben az első magyar bajnoki cím, amit még 22 követett, aztán 12 Magyar Kupa-győzelem, 2 Közép-európai Kupa siker.


Az MTK 1902-ben a másodosztályba nevezte csapatát


Az új csapat megalakulások 1901-ben és 1902-ben sem maradtak el. Budapesten a Fővárosi Torna Club, a pénzintézeti tisztviselőkből szervezett Tisztviselők Labdarúgó Egylete, Pest környékén az Erzsébetfalvai Torna Club, az Újpesti Törekvés Sport Egyesület és a Rákospalotai Football Club növelte a labdarúgó klubok számát.

A bajnoki nyitány előtt már 18 fővárosi és főváros környéki egyesülete volt a szövetségnek. Az 1902. évi II. osztályú bajnokságra a jogosult 13 egyesületből öt, a Magyar Athletikai Club, a Ganz Tisztviselők Labdarúgó Egylete, a Budai Ganzgyár Football-csapata, az Építési-rajzolók, valamint a Műszaki Tisztviselők csapata nem nevezett.

Az MTK-t a II. osztályba sorolták be.

Történetének első hivatalos bajnoki mérkőzését az MTK 1902. március 2-án délelőtt 10 órakor a Millenárison játszotta a Törekvés SE ellen, s Kertész Sándor játékos-edző vezetésével 4:1-re győzött. A találkozót a MÚE középfedezete, Pozsonyi Imre vezette, aki egy esztendő múlva már az MTK-t erősítette, s az ún. MTK-iskola egyik megteremtője volt.

Az összeállításról nincsenek pontos feljegyzések - a fenmaradt, erősen hiányos adatok szerint Auerbach Rezső, Deutsch Leó, Frank Imre, Freund Henrik, Herquett Rezső, Hoffer István, Káldor Lipót, Károly Jenő, Kertész Sándor, Lipovetz Géza, Markovits Péter, Nagy Ferenc, Révész Árpád, Roóz Imre, Ságody Ervin, Schaar Izidor, Sebő Gyula, Steiner Rezső, Tausz Vilmos, Ugró Gábor, Weisz Ármin és Weisz Lajos játszott a mérkőzéseken. Az, hogy ki, hányszor lépett pályára, ma már kideríthetetlen. Főleg úgy, hogy abban az időben lehetőség volt arra is, hogy valakinek kettős igazolása legyen, játszhatott az első és a második vonalban is.

Későbbi visszaemlékezések szerint az első MTK-gólt Herquett Rezső szerezte.

Az ezüstérmes kék-fehér gárda a bajnokság 14 találkozójából tízet   megnyert, kettő  döntetlenül végződött, s kettőt elveszített, 27 gólt rúgott, és 14-et kapott. Mindkét vereségét a bajnok Postástól szenvedte el (3:1, 5:2).

A krónikák ugyan 14 találkozót jegyeznek, de ebből hármat nem játszottak le, megállapított eredmény (0:0) született, ám a két pontot, ami akkor a győzelemért járt, a kék-fehér gárda kapta.

2.  MTK     14     10     2     2     27:14     22 (32)   -   76 %

A nyolc csapat közül három nem ért célba: a Magyar FC, az Újpesti TE és a Rákosszentmihályi STE bajnokság közben visszalépett.

Az egyre népszerűbbé váló magyar labdarúgás szervezeti átalakítása következtében az MTK az 1903-as bajnoki évet már az első osztályban kezdhette el.

Az 1903-ban bronzérmes csapat

A kép forrása: Ország-Világ 1903. 06. 14.

1981-1982:  Majd nyolc évtized NB I-es tagság és 18 bajnoki cím után a második vonalban

Nyolc évtized után az MTK labdarúgó-szakosztályának legsúlyosabb kudarca az 1980-1981-es kiesés volt. A csapat a 17. helyen végzett, és  története során először esett ki a labdarúgás első vonalából. A bajnokság közben Szentmihályi Antalt a 17. forduló után Szarvas László váltotta a kispadon, de ez sem segített, a kék-fehérek a Kaposvári Rákóczival és a Dunaújvárosi Kohásszal együtt kiestek az NB II-be.

Az MTK  vezetői Sárosi Lászlót, a Vasas egykori sokszoros válogatott hátvédjét, a nagy tapasztalattal rendelkező, a magyar utánpótlás válogatottal 1974-ben Európa-bajnoki címet nyert mestert kérték fel vezetőedzőnek.

Három csoportban rendezték az NB II 1981-1982. évi küzdelmeit. A Közép-csoport élén az MTK végzett, megelőzve a 22. sz. Volán és a Dorogi AC együtteseit.

1.  MTK-VM     30     21     2     7     67:23     44 (65)   -   72 %

A  három csoport (Kelet - Kazincbarcikai Vegyész,  Közép - MTK, Nyugat - Nagykanizsai Olajbányász) győztesei, illetve az NB I 15. helyezettje (Nyíregyházi VSSC) részvételével osztályozó mérkőzések döntöttek az NB I-es tagságról.

Az osztályozók eredményei: 1982. május 30.: Kazincbarcikai Vegyész - MTK-VM 0:2 (0:1), illetve 1982. június 6.: MTK-VM - Kazincbarcikai Vegyész 0:1 (0:0). Nyíregyházi VSSC - Nagykanizsai Olajbányász 3-1 (2-1), illetve Nagykanizsai Olajbányász - Nyíregyházi VSSC 1-4 (1-2). Ezek alapján az MTK jutott az első osztályba, illetve a Nyíregyházi VSSC maradt az NB I-ben.

Tehát egyéves kitérő után az 1982-1983-as bajnokságot újra az első osztályban kezdhette a gárda, és a 12. helyen zárta az idényt. Sárosi elköszönt, Palicskó Tibor lett a vezetőedző, akinek az irányításával a 8. helyen végzett az együttes.

1982 ősz újra az NB I-ben

A kép forrása: Labdarúgás 1982 október fotó Lovas Albert

1994-1995:  Egy tucat első osztályban töltött bajnoki év után ismét az NB II-ben

A nyolcvanas évekbeli kiesést egy másik követte az 1993-1994-es bajnokságban. A kék-fehérek búcsúja hatalmas meglepetésnek számított, hiszen az előző évben negyedik helyen végzett a csapat. A válogatott játékosokat is felvonultató együttes úgy lett utolsó, hogy a riválisok a bajnokság vége felé botlásaikkal fordulóról fordulóra tálcán kínálták fel a lehetőséget a bennmaradásra. Ám Gellei Imre, majd az őt az utolsó nyolc fordulóra váltó Popovics Sándor vezetőedző legénysége ezzel nem tudott élni.

Az utolsó forduló, amikor mármindegy volt

Végül az MTK mellett a Szombathelyi Haladás esett ki egyenes ágon az első osztályból, míg osztályozó után a Siófoki Bányász FC. Az EMDSZ-Soproni LC az FC Hatvan ellen 11-es rúgásokkal őrizte meg NB I-es tagságát.

Két csoportban rendezték az NB II 1994-1995. évi küzdelmeit. A Keleti-csoport élén az MTK végzett, megelőzve a Salgótarjáni BTC és a Kazincbarcikai SC     együtteseit. A Nyugati-csoport küzdelmeit a Szombathelyi Haladás VSE nyerte.

1.  MTK        30     24     3     3     74-21     75   -   83 %

Az MTK Bicskei Bertalan vezetőedző irányításával, és a Haladás egyenes ágon feljutottak, visszakerültek az első osztályba.

A két NB II-es csoport 2. helyezettjei osztályozót játszhattak az NB I-ért: Salgótarjáni BTC - Parmalat FC 0-1, illetve Parmalat FC - Salgótarjáni BTC 2-1. A Salgótarjánnak nem sikerült az NB I-be jutás. A másik osztályozón: Vác FC-Samsung - BKV Előre SC 4-0, illetve BKV Előre SC - Vác FC-Samsung 1-1. A BKV Előre sem jutott be az NB I-be.

Az 1995-1996-os bajnokságot Bicskei Bertalannal kezdte a csapat, akit Kisteleki István, aztán Garaba Imre váltott a kispadon. A  kényszerű egy esztendős NB II-es tagság a megújulás, és egy fényes sikerkorszak kezdetét is jelentette. Ebben az időben érkezett klublegendánk, Sándor Károly közvetítésével az együtteshez a milliárdos üzletember Várszegi Gábor, akinek jóvoltából az MTK Magyarországon egyedülálló anyagi pozícióba került. A Várszegi nevéhez köthető 16 év a klubtörténet egyik legsikeresebb korszaka.

2011-2012:  A 21. században először a második vonalban az MTK Budapest FC

A 2010-2011-es bajnokságban története folyamán immár harmadszor nem sikerült megkapaszkodnia az NB I-ben csapatunknak. Garami József vezetőedző gárdája csak a Szolnoki MÁV FC-t tudta megelőzni, de ez kevés volt az üdvösséghez.

Az NB II 2011-2012. évi küzdelmeit két csoportban rendezték. A Nyugati-csoportban együttesünk nyerte a bajnoki címet a Gold-Sport-Kozármisleny SE és a Gyirmót FC előtt. Az MTK-tól  2 pontot levontak, melynek oka, hogy Poór Patrik a Győri ETO II elleni mérkőzésen (0-0) érvényes sportorvosi engedély nélkül lépett pályára.

1.  MTK Budapest FC      30     21     6     3     67-20     67   -   74 %

Az NB II-ből a kupadöntőbe...

A Keleti-csoport bajnoka az Eger FC lett, így a hevesi gárda is felkerült az NB I-be.

A 2012-2013-as első osztályú pontvadászatot a 4. helyen fejezte be a   Garami József által vezetett együttes, mindössze egy ponttal lemaradva a bronzérmes Budapest Honvéd mögött, de megelőzve a Ferencvárost.

2017-2018:  Újra az NB II-ben a kék-fehér együttes

A 2016-2017-es bajnokságban ismét kieső helyen végzett a kék-fehér csapat. Az MTK Budapest Teodoru Vaszilisz vezetőedzővel kezdte a szezont, akit menet közben, a tavaszi idény kezdetén az a Tamási Zsolt váltott a kispadon, aki hosszú ideig a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiát irányította. Azonban hiába volt a vezetőedző csere, a Diósgyőri VTK-val azonos pontszámmal végző kék-fehérek a Gyirmót FC-vel együtt búcsúztak az NB I-től.

Még az utolsó meccsen is a kezünkben volt a sorsunk.

A 2017-2018-as egy csoportos NB II-es pontvadászatot Feczkó Tamás vezetőedzővel kezdte az MTK, s meg is nyerte a bajnokságot a szintén az NB I-be jutó Kisvárda Master Good együttese előtt.

Egy szép győzelem a sok közül

1.  MTK Budapest FC      38     26     4     8     88-44     82   -   72 %

A 2018-2019-es bajnokságot újra a legfelső osztályban kezdhette a kék-fehér együttes, melynek vezetőedzője továbbra is Feczkó Tamás maradt. A bajnokságban ősszel jól szerepelt az MTK, de aztán tavasszal megtorpant a gárda. A csapatnak új vezetőedzője lett, Feczkó Tamás helyett Lucsánszky Tamás ült le a kispadra. Miután az ő irányításával játszott 9 mérkőzésből a csapat nyolcat elveszített, ismét, immár ötödik alkalommal kiesett az élvonalból.   

Egy felcsuti meccs, amiben kicsiben benne volt az egész szezonunk 

2019-2020:  Egy felfüggesztett bajnokság után újra az  NB I-ben

Az MTK így a 2019-2020-as idényben újra az NB II-ben folytathatta. A cél nem lehetett más, mint a visszakerülés az első osztályba. A korábbi négy kiesést követően a csapat mindig azonnal, bajnokként tért vissza a legjobbak közé. A vezetés, és a szurkolók nyilván újra ugyanezt várták az új vezetőedző, a német Michael Boris gárdájától - az ötödik NB II-es bajnoki címet!

Ez a bajnokság azonban a koronavírus járvány miatt 2020. május 4-én véget ért. A 28 fordulót követően az MLSZ úgy döntött, hogy a felfüggesztett NB II-es bajnokság nem folytatódik, a bajnokság elmaradt és hátralévő mérkőzéseit nem rendezik meg. A bajnoki tabella akkori  állapota a záró táblázat, a bajnokság hivatalos végeredmény nélkül zárult  le, nincs bajnok, nincsenek végső helyezések, és nincsenek végeredmény alapján feljutók és kiesők sem.

A záró táblázat 1. és 2. helyén álló csapatok lettek jogosultak a 2020-2021-es idényben az OTP Bank Liga NB I-es bajnokságba történő nevezésre.

Talán ekkor dőlhettünk végleg hátra

A kék-fehérek ötödik alkalommal is első helyezettként (ha most a döntés értelmében nem is bajnokként) térhettek vissza a legmagasabb osztályba!

1. MTK Budapest            27     18     5      4     60-33      59   -   73 %

Az NB I-be jutott a Budafoki MTE gárdája is. Ők történetük során csupán egyetlen alkalommal, az 1945-1946. évi, úgynevezett "hosszú bajnokság" Nyugati csoportjában szerepeltek a legjobbak között. A budafokiaknál kezdte pályafutását legendás labdarúgónk, Zakariás József, az Aranycsapat balfedezete, de a csapatnál edzőként Sebes Gusztáv is megfordult. A Budafok technikai vezetője volt Schneider Sándor, aki két évtizedig az MTK-nál is dolgozott.

A 2020-2021-es NB I-es bajnokságban Michael Boris irányította a kék-fehéreket, s a gárda a 7. helyen végzett.

Ennek ellenére a 2021-2022-es első vonalbeli pontvadászatot új vezetőedzővel kezdte az MTK, az az olasz  Giovanni Costantino ült le a kispadra, akinek szinte semmi edzői tapasztalata sem volt. Az biztos, hogy az MTK 121 éves futballtörténete során egy bajnokságban sem váltotta ennyi edző, megbízott edző egymást a kispadon! Costantinót megbízott edzőként Teodoru Vaszilisz követte, aztán jött Márton Gábor, aki hatalmas csalódást okozott!

A változ(tat)ás későn jött! Horváth Dávid vezetésével ugyan négy  meccsből tíz pontot szerzett az MTK, így legalább felemelt fejjel búcsúzhattak immár hatodik alkalommal az élvonaltól, ebben a században negyedszer!

A ritka pillanatok egyike, amikor őszintén örülhettünk

2022-2023: A cél a 6. (ami tulajdonképpen az ötödik) NB II-es bajnoki cím, és a felkerülés az első osztályba 

Az MTK a 2022-2023-as idényben ismét az NB II-ben folytathatja. A cél nem lehet más, mint a visszakerülés az első osztályba. A korábbi öt  kiesést követően a csapat mindig azonnal, bajnokként tért vissza a legjobbak közé. A vezetés, és a szurkolók nyilván újra ugyanezt várják a régi-új szakmai igazgató, Bognár György gárdájától - a hatodik (ami tulajdonképpen az ötödik) NB II-es bajnoki címet, annak ellenére, hogy nagy a konkurencia (Haladás, Gyirmót, Diósgyőr, Győr, Szeged, Nyíregyháza...).

S nem említettük, hogy a magyar futball egyik nagy szervezési ellentmondása az, hogy az első és a második vonal között nagy a különbség az igazolásokat illetően, pontosabban, hogy az NB I-ben nincs limitálva a külföldiek száma, az NB II-ben pedig anyagilag "büntetik" azokat a csapatokat, akiknél nem magyar állampolgárok is fociznak. Tehát, ha felkerülnek a kék-fehérek, kezdődhet elölről az igazolási forgatag...

Az MTK NB II-es statisztikája (1902, 1981-1982, 1994-1995, 2011-2012, 2017-2018, 2019-2020)

Mérkőzés:  169  (14 - 30 - 30 - 30 - 38 - 27)

Győzelem:  120  (10 - 21 - 24 - 21- 26 - 18)

Döntetlen:  22 (2 - 2 - 3 - 6 - 4 - 5)

Vereség:  27 (2 - 7 - 3 - 3 - 8 - 4)

2 osztályozó mérkőzés (Kazincbarcika 2-0, 0-1)

Rúgott gól:  383 (átlag: 2,26) - 27 - 67 - 74 - 67 - 88 - 60)

Kapott gól:  155 (átlag: 0,91) - 14 - 23 - 21 - 20 - 44 - 33) 

Pontszám:  380 - 75 %-os teljesítmény (az 1902-es, és az 1981-1982-es bajnokságot is a mai pontrendszer szerint számoltuk) - 32 - 65 - 75 - 67 - 82 - 59

Az MTK (Hungária FC, Bp. Textiles, Bp. Bástya, Bp. Vörös Lobogó) a 2021-2022-es bajnoksággal bezárólag összesen 3.072 bajnoki mérkőzést játszott - ebből 2.903-at az első osztályban (az összes mérkőzés szám nem tartalmazza az osztályozókat, valamint a Brüll serlegért, a Hungária serlegért és a Hadi kupákért játszott találkozókat, és az MLSZ által nem hivatalosnak tekintett bajnokságokat).

Hazai átlag nézőszám a második vonalban: 1981-1982: 1.527 - 1994-1995: 1.940 - 2011-2012: 1.380 - 2017-2018: 2.743 - 2019-2020: 1.752

Kialakult a július 31-én rajtoló NB II, a Merkantil Bank Liga mezőnye

2022-2023-ban már osztályozókat is rendeznek 18, majd pedig 16 csapatra apad az NB II

Néhány hete befejeződött a labdarúgó NB II - így véglegessé vált a 2022-2023-as bajnokság mezőnye.

Az 1. helyen végzett Vasas és a 2. pozícióban záró Kecskemét feljutott az NB I-be, míg a Szolnok, a III. kerületi TVE és a Budaörs kiesett a harmadosztályba.

Az NB III-ból a Mosonmagyaróvár, a Kazincbarcika és a Kozármisleny jutott fel.

Az NB I-ből csapatunk és a Gyirmót esett ki, és folytatja a Merkantil Bank Ligában.

Az NB II 2022-2023-as, 20 tagú mezőnye így alakul: MTK, Gyirmót, Szombathelyi Haladás, Diósgyőr, Szeged, Siófok, ETO FC Győr, Soroksár, Ajka, Nyíregyháza, Pécs, Csákvár, Tiszakécske, Budafok, Békéscsaba, Szentlőrinc, Dorog, Mosonmagyaróvár, Kazincbarcika, Kozármisleny.

A bajnokság július 31-én rajtol, az őszi idény december 11-ig tart - azaz a téli, katari világbajnokság alatt is rendeznek mérkőzéseket.

Az MLSZ öt hétközi fordulót iktatott be, a 4., a 10., 16., a 31. és a 34. forduló játéknapja szerda.

2023 nyarától 18, 2024-től pedig majd 16 csapatra csökken a most 20 csapatos NB II.

Az előttünk álló bajnokságban az első két helyezett feljut az élvonalba, a bajnokság utolsó két (19. és 20.) helyezettje kiesik, míg három csapat (a 16., a 17. és a 18. helyezett) osztályozót vív a három NB III-as csoport első helyezettjeivel.

Így alakul ki a 18-as mezőny - ami aztán egy esztendő múlva 16-ra csökken.

Egy ma már hihetetlennek tűnő adat: a legnagyobb nézőszám az NB II történetében 1964. május 31-én a 12. fordulóban volt:  a Láng Vasas SK – BVSC (1:2) összecsapáson 55 000 néző szurkolt a Népstadionban - igaz, ez a találkozó a Vasas - Ferencváros rangadó előmérkőzése volt!

Egy érdekesség az NB II-es Szombathelyi Haladásról: az RSSSF, a labdarúgással kapcsolatos információkat, adatokat, statisztikákat gyűjtő szervezet szerint a vasi csapat a legnagyobb "ingázó" az első és másodosztály között: 14 feljutást és 13 kiesést számlál (ebben benne van a Lombard Haladás-Lombard Pápa „kavarodás” is). Az RSSSF szerint ez világcsúcs.

/Joó Alfréd/

A legfontosabb MTK eredmények előző hírlevelünk megjelenése óta:

Atlétika 

Continental Tour Silver (Szlovákia)

8. Nguyen Anasztázia (felnőtt távolugrás)

10. Nagy Narcell (felnőtt rúdugrás)

Continental tour Bronze (Csehország)

5. Szabó Barbara (felnőtt magasugrás)

Continental tour Bronze (Svájc) 

2. Szabó Barbara (felnőtt magasugrás)

Magyar Bajnokság (felnőtt)

1. Szabó Barbara (magasugrás)

1. Nagy Marcell (rúdugrás)

3. Krizsán Xénia (100 m gát)

3. Ferencz Anna (800 m)

3. Endrész Klaudia (távolugrás)

3. Moravcsik Angéla (gerelyhajítás)

3. Együd Máté (800 m)

3. Járvás Máté Tamás (gerelyhajítás)

4. Erdei Tamara (400 m)

4. Kováts Fanni Virág (rúdugrás)

4. Szabó Beatrix (hármasugrás)

4. Nguyen Anasztázia dr. (távolugrás)

4. Almási Olivér (110 m gát)

4. Jankovics Dániel János (magasugrás)

5. Petry Alexandra

5. Krizsán Xénia (távolugrás)

6. Némethy Szabolcs (gerelyhajítás)

6. Krizsán Xénia (gerelyhajítás)

7. Jancsik Martin (gerelyhajítás) 

VITANIKA Rúdugró Kupasorozat 2.forduló

1. Szabó Vivien Krisztina (U14)

2. Zámbor Réka (U16)

2. Bernei Balázs János (U14)

3. Etter Bertalan (U16)

3. Varga Iván (U16) 

8. Szitt Fruzsina Katalin (U16)

ARAK Ligaverseny

1. Erdei Tamara (felnőtt 400 m)

2. Endrész Klaudia (felnőtt távolugrás)

2. Némethy Szabolcs (U20 gerelyhajítás)

3. Jancsik Martin (U20 gerelyhajítás)

5. Németh Ádám (U20 100 m)

6. Pena, Sebastian (U20 100 m)

MATE - GEAC Ugrónap és nyílt verseny (felnőtt)

2. Erdei Tamara (200 m)

2. Kováts Fanni Virág (rúdugrás)

2. Vágvölgyi Csaba Rezső (200 m)

3. Szűcs Imola (200 m)

5. Kuti Nikolett (200 m)

6. Petry Alexandra (rúdugrás)

7. Silye Andrea Kata (200 m)

U16, U14 Területi Atlétikai Bajnokság 2022 - Centrum - 2. forduló

1. Szabó Vivien Krisztina (U14 rúdugrás)

1. Karkiss Gergely (U14 80 m)

1. Varga Iván (U16 rúdugrás)

1. Bernei Balázs János (U14 rúdugrás)

2. Szűcs Imola (U16 100 m)

2. Zámbor Réka (U16 rúdugrás)

2. Etter Bertalan (U16 rúdugrás)

3. Csizmazia Luca Léna (U14 ötösugrás)

3. Konta Szabolcs (U16 rúdugrás)

3. Bernei Balázs János (U14 80 m)

4. Nyitrai Luca (U16 300 m)

4. Kecskés Péter (U16 rúdugrás)

5. Téglás Zsombor (U16 rúdugrás)

7. Boutros Zoé (U14 ötösugrás)

7. Szommer Vivien Katarina (U16 300 m)

7. Csaba Miklós (U14 rúdugrás)

9. Weiner Áron (U16 100 m)

Honvéd Kupa Székesfehérvár (felnőtt)

1. Moravcsik Angéla (gerelyhajítás)

1. Krizsán Xénia (hárompróba)

1. Járvás Máté Tamás (gerelyhajítás)

2. Endrész Klaudia (távolugrás)

2. Almási Olivér (110 M gát)

2. Jankovics Dániel János (magasugrás)

3. Nguyen Anasztázia dr. (távolugrás)

4. Jancsik Martin (gerelyhajítás)

6. Némethy Szabolcs (gerelyhajítás)

7. Kovács Vivien (hárompróba)

8. Zelena Zalán (magasugrás)

Paulinyi Jenő emlékverseny

1. Kováts Fanni Virág (felnőtt rúdugrás)

2. Weiner Anna (U20 100 m)

2. Petry Alexandra  (felnőtt rúdugrás)

2. Németh Ádám (U20 100 m)

3. Tóth Barbara (U20 100 m)

4. Pena, Sebastian (U20 100 m) 


Cselgáncs

Grand Slam Ulanbator (felnőtt)

3. Varga Brigitta Tímea (-63 kg)

A kép forrása: mtk.hu

Ifjúsági diákolimpia 

1. Lauter Viktor Botond (-66 kg)

1. Bertalan Balázs (-73 kg)

3. Csarankó Márk (-60 kg)

Junior Európa Kupa Graz

5. Gábor Áron (-66 kg)

Junior Európa Kupa Banja Luka

5. Demeter Marcell (-81 kg)


E-sport

Puskás-Suzuki Kupa

1. Pápai Bálint

HPCL

MTK Budapest - Veszprém 0-1

ZTE - MTK Budapest 1-0

Grosics Alapítvány - MTK Budapest 2-0

MTK Budapest - Felcsút 0-5

MTK Budapest - Fertőszentmiklós 1-0

Hajdúnánás - MTK Budapest 0-2

HPCL Magyar Kupa döntő

Honvéd - MTK Budapest 1-2 


Evezés

Kalocsai Duna Kupa

1. Strohmayer Maja (tanuló 4 egy pár)

1. Zalánfi Eszter (tanuló 1 egy pár)

1. Váczi Emma Teodóra (tanuló 4 egy pár)

1. Berky Dóra (tanuló 2 egy pár)

1. Marton Enikő (tanuló 3 egy pár)

1. Molnár Titanilla (tanuló 3 egy pár)

1. Markó Lilla (tanuló 3 egy pár)

1. Strohmayer Maja, Váczi Emma Teodóra (tanuló 4 két pár)

1. Berky Dóra, Markó Lilla, Molnár Titanilla, Marton Enikő, k Berky Hanna (tanuló 1-3 kormányos négyes)

1. Majsai Máté Zoltán (tanuló 3 egy pár)

1 Faragó Áron (tanuló 3 egy pár)

2. Mónus Csanád (tanuló 2 egy pár)

2. Temesi Dominik (serdülő egy pár)

2. Majsai Máté Zoltán, Faragó Áron (tanuló 4, két pár)

3. Lántor Borbála (tanuló 2 egy pár)

3. Zsolnai Hanna Mária (tanuló 2 egy pár)

3. Mészáros Csaba, Pál Bendegúz András (tanuló 4 két pár)

4. Darázsi Szabolcs (ifi egy pár)

4. Molnár Bulcsu Richárd, Temesi Dominik Béla (ifi két pár)

4. Molnár Bulcsu Richárd, Temesi Dominik (serdülő két pár)

5. Mészáros Csaba (tanuló 4 egypár)

5. Pál Bendegúz András (tanuló 4 egy pár)

6. Mónus Csanád (tanuló 3 egy pár)


 Kajak-kenu

SUP Világkupa

3. Kolb Tamás (+40)

A kép forrása: Kolb Tamás facebook oldala

U23 és Ifi EB

2. Opavszky Márk, (Fodor Bence) (U23 K2 500 m)

Magyar Kupa Döntő

1. Gazdag Lili (U12 MK1 2000 m)

1. Börcsök Csenge Anna, (Fölsz Eszter) (U13-14 K2 500 m)

1. Gazdag Marcell (U15 K1 1000 m)

2. Börcsök Csenge Anna (U13 K1 2000 m)

2. Hofer Bianka Vivien, Szabó-Csalló Nadin (U13-14 K2 500m)

2. Börcsök Csenge, Hofer Bianka Vivien, Szabó-Csalló Nadin, (Fölsz Eszter) (U13-14 K4 500 m)

2. Herk László, (Kárpáti, Borda, Erdrényi) (U13-14 K4 500 m)

3. Hofer Bianka Vivien (U14 K1 500 m)

3. Tarácsky Laura Tamara, Kirs Alma (U13-14 C2 500 m)

3. Szabó-Csalló Kolos (U10 MK1 2000 m)

4. Tarácsky Laura Tamara (U14 C1 500 m)

5. Gazdag Marcell, (Gál, Bence, Nádasdi) (U15-16 K4 500 m)

6. Jancsó Levente (U15 K1 1000 m)

6. Dömök Márk Erik, (Kemény, Kukely, Kovács) (U13 MK4 2000 m)

9. Bélavári Martin Tibor, Nyakas Ádám, Szilágyi Szabolcs, Jancsó Levente (U15-16 K4 500 m)

Felnőtt, U23, Parakanu válogató Szolnok

1. Kulifai Tamás, (Noé Bálint) (Felnőtt K2 1000 m)

1. Korisánszky Dávid (felnőtt C1 200 m) 

2. Szentesi Réka (felnőtt parakajak K1 200 m)

2. Balogh Gergely, (Béke, Gál, Erdőssy) (felnőtt K4 500 m) 

2. Balogh Gergely, (Kurucz Levente) (felnőtt K2 500 m)

3. Szendy Maximilián, Kulifai Tamás, Kós Benedek Tibor, (Szendy Márk) (felnőtt K4 500 m) 

3. Molnár Rebeka, (Molnár Csenge) (felnőtt C2 200 m) 

4. Takács Tímea, Potoniec Zsófia (felnőtt K2 1000 m)

4. Balogh Gergely (felnőtt K1 500 m)

4. Kállai Róbert Gida (felnőtt C1 200 m)

5. Kós Benedek Tibor, (Tamási Zsombor) (felnőtt K2 1000 m)

6. Molnár Rebeka (felnőtt C1 200 m)

6. Panyik Zsombor (felnőtt K1 1000 m)

6. Szendy Maximilián, (Szendy Márk) (felnőtt K2 1000 m)

6. Kulifai Tamás, (Noé Bálint) (felnőtt K2 500 m)

9. Kós Benedek Tibor, (Tamási Zsombor) (felnőtt K2 500 m)

Ifi válogató

2. Szulovszky Petra, Szulovszky Csenge, (Pólai Petra, Debreczeni Lora) (K4 500 m)

2. Szuluvszky Csenge (K1 200 m)

3. Panyik Zsombor (K1 1000 m)

3. Panyik Zsombor (K1 500 m)

4. Szulovszky Petra (K1 200 m)

4. Szuluvszky Petra, Szulovszky Csenge (K2 500 m)

6. Gazdag Marcell, (Mircse Zoltán) (K2 1000 m) 


Karate

Korosztályos EB

1. Baranyi Zsófia (U21 - 55 kg)

Baranyi Zsófia

A kép forrása: mtk.hu

Ilankovic Alexandra

A kép forrása: mtk.hu

2. Ilankovic Alexandra (U21 -61 kg)

9. Knirsch Patrik (junior -76 kg)


Kézilabda

Ifi strandkézilabda VB

4. Magyarország 

Zentai Dorottya, (Bartók, Buzsáki, Czifrik, Kazeem, Kreutz, Lávai, Orbán, Pelle, Szabó)

Zentai Dorottya

A kép forrása: mtk.hu


Ölölvívás

Bornemissza Gergely Emlékverseny

1. Jakab Lorenzó (+80 kg)

A kép forrása: Jakab Lorenzó facebook oldala


RG

Európa Bajnokság Tel-Avív

8. Magyarország (együttes kéziszer csapat)

Jurca Lilla, Szabados Dóra, Varga Lujza, Mészáros Mandula Virág, Urbán-Szabó Mónika, (Farkas Júlia)

BSEV

1. Jósa Jázmin (junior szabad)

4. Pacsay-Tomassich Paula (2011 egyéni összetett)

4. Menyhárt Hanna (junior szabad)

4. Menyhárt Hanna (junior egyéni összetett)

5. Szalay Bobrovniczky Anna (2012 egyéni összetett)

6. Menyhárt Hanna (junior karika)

9. Zsebők Zoé (2012 egyéni összetett)

9. Jósa Jázmin (junior egyéni összetett)

MB VSK

1. Németh Berta Júlia (2011 egyéni összetett)

1. Németh Berta Júlia (2011 karika)

1. Németh Berta Júlia (2011 szabad)

1. Barkóczi Boglárka (2009 egyéni összetett)

1. Barkóczi Boglárka (2009 buzogány)

1. Barkóczi Boglárka (2009 karika)

1. Barkóczi Boglárka (2009 labda)

1. Barkóczi Boglárka (2009 szabad)

1. Lindmayer Johanna Éva (2012 egyéni összetett)

1. Lindmayer Johanna Éva (2012 karika)

1. Lindmayer Johanna Éva (2012 szabad)

1. Laposa Helka (2013 egyéni összetett)

1. Laposa Helka (2013 karika)

1. Laposa Helka (2013 szabad)

1 Lendvay Emese (2014 szabad)

1. Vukmir Elena (2010 egyéni összetett)

1. Vukmir Elena (2010 buzogány)

1. Vukmir Elena (2010 karika)

1. Vukmir Elena (2010 szabad)

1. Koch Alessia (2011 egyéni összetett)

1. Koch Alessia (2011 buzogány)

1. Koch Alessia (2011 karika)

1. Koch Alessia (2011 labda)

1. Koch Alessia (2011 szabad)

1. Soni Bindia Hajnalka (2011 egyéni összetett)

1. Titonelli Réka (2009 szabad)

2. Somogyi Fanni Zsófia (2012 egyéni összetett)

2. Horváth Boglárka (2009 egyéni összetett)

2. Horváth Boglárka (2009 buzogány)

2. Somogyi Fanni Zsófia (2012 szabad)

2. Kovács Kincső (2013 szabad)

2. Zöllei Norina (2014 szabad)

2. Faluvégi Réka (2015 szabad)

2. Grek Fruzsina Orsolya (2009 szabad)

2. Vukmir Elena (2010 labda)

2. Jenei Lívia (2011 egyéni összetett)

2. Jenei Lívia (2011 buzogány)

2. Jenei Lívia (2011 karika)

2. Jenei Lívia (2011 szabad)

2. Tanka Natália (2012 szabad)

2. Titonelli Réka (2009 egyéni összetett)

2. Titonelli Réka (2009 labda)

3. Somogyi Fanni Zsófia (2012 karika)

3. Grek Fruzsina Orsolya (2009 buzogány)

3. Fintha-Nagy Jázmin (2009 karika)

3. Horváth Boglárka (2009 labda)

3. Horváth Boglárks (2009 szabad)

3. Jenei Lívia (2011 labda)

3. Vass Xavéria (2011 egyéni összetett)

3. Markovics Míra Roberta (2010 egyéni összetett)

3. Markovics Míra Roberta (2010 labda)

4. Grek Fruzsina Orsolya (2009 egyéni összetett)

4. Grek Fruzsina Orsolya (2009 karika)

4. Kovács Kincső (2013 egyéni összetett)

4. Perényi Anna (2015 szabad)

4. Fintha-Nagy Jázmin (2009 szabad)

4. Markovics Míra Roberta (2010 szabad)

4. Imre Liza (2011 labda)

4. Csák Zsófia Léna (2011 szabad)

5. Fintha-Nagy Jázmin (2009 labda)

5. Bene Júlia (2010 buzogány)

5. Imre Liza (2011 egyéni összetett)

5. Imre Liza (2011 szabad9

6. Piscitelli, Alice Sofia (2012 egyéni összetett)

6. Fintha-Nagy Jázmin (2009 buzogány)

6. Bene Júlia (2010 szabad)

7. Piscitelli, Alice Sofia (2012 szabad)

7. Kovács Kincső (2013 karika)

7. Nótás Csilla (2014 szabad)

7. Süli Szonja (2012 karika)

8. Süli Szonja (2012 egyéni összetett)

8. Piscitelli, Alice Sofia (2012 karika)

8. Vörös Veronika (2011 egyéni összetett)

8. Csák Zsófia Léna (2011 egyéni összetett)

8. Csák Zsófia Léna (2011 labda)

9. Tischner Zara (2013 karika)

10. Tischner Zara (2013 egyéni összetett)

10. Tischner Zara (2013 szabad)

10. Bene Júlia (2010 egyéni összetett)


Taekwondo

Croatia Open

2. Patakfalvy Luca (felnőtt -53 kg)

2. Csáki Hanna (junior - 46 kg)


Tenisz

ITF Torna Madrid

3. Babos Tímea, (Valeria Szavinyih) (páros)

5. Babos Tímea (egyes)

ITF W100 Ilkley

1. Gálfi Dalma 

MPPSK

3. Siklósi Odett (U9)

3. Gyuricza Ákos (U9)

TM Kupa

3. Almai Dávid (U12)

Budapest Bajnokság

1. Kántor Anna (U18)

1. Bodó Blanka Fruzsina, (Eperjesi Kata) (U18 páros)

3. Ragyánszki Virág (U18)

3. Grossmann Maxim Noel (U16)

3. Almádi Attila, Grossmann Maxim Noel (U16 páros)

3. Laczkó Béla, Visontai Milán Dávid (U18 páros)

3. Mazán Alíz, Galla Liza (U12 páros)

3. Kovács-Sebestyén Lili (U16)

3. Kovács-Sebetyén Lili, (Burkus Bella) (U16 páros)

5. Horváth Petra (U16)

5. Molnár Hanna (U16)

5. Tóth Kata Martina (U18)

5. Bodó Blanka Fruzsina (U18)

5. Simon Amanda Vanda, Kővári Olívia Sophie (U12 páros)

5. Galla Liza (U12)

5. Kővári Olívia Sophie (U12)

5. Almádi Attila (U16)


Vívás

Felnőtt Európa Bajnokság Antalya

1. Magyarország (kard csapat)

Szatmári András, (Szilágyi Áron, Gémesi csanád, Decsi Tamás)

Challenge Wratislavia

1. Bánhidi Balázs (U13, tőr)

A kép forrása: mtk.hu

Kadet Párbajtőr Előválogató

7. Nébald Franciska

8. Gajzinger Dóra

9. Zlota Emma Nóra

Junior Párbajtőr Előválogató

1. Wimmer Dorina

3. Somody Soma

3. Balázs Bence

Kadet Párbajtőr Előválogató

7. Papp-Szilágyi Luca

Junior Párbajtőr Előválogató

3. Balázs Bence

5. Koska Bendegúz

9. Somody Soma

Junior Párbajtőr Előválogató

3. Nébald Franciska

3. Wimmer Dorina

5. Miskó Dorina

6. Pallagi Regina

Serdülő Párbajtőr Magyar Bajnokság

2. Zlota Emma Nóra

4. Rózsás Júlia

8. Kátai Boglárka

Idényzáró Olimpici Törpici Párbajtőr Verseny

2. MTK Budapest

Horváth Ádám, Kardos Gergely, Tímár Péter, Zoboki Nándor

2. Somody Zorka

3. MTK Budapest

Pernyész Lujza, Somody Zorka, Tóth Rozália, Vásárhelyi Zelma

3. Kardos Gergely

Serdülő Párbajtőr Csapat Magyar Bajnokság

3. MTK Budapest

Duránszkai Lilla, Kátai Boglárka, Rózsás Júlia, Zlota Emma Nóra

10. MTK Budapest

Fejes Áron, Kömöz Patrik Márk, Körtvélyessy Bendegúz, Szántó Zalán

Gyermek Párbajtőr Magyar Bajnokság

1. Papp-Szilágyi Luca

3. MTK Budapest

Nébald Melinda Hédi, Papp-Szilágyi Luca, Tímár Júlia, Tóth Alíz

3. MTK Budapest

Papp Dávid Ádám, Bacsó Dániel, Mosolygó márton, Dobán Zsombar

6. Nébald Melinda Hédi

10. Bacsó Dániel

Újonc Párbajtőr Olimpici Magyar Bajnokság

1. MTK Budapest

Mosolygó Sára, Nébald Melinda Hédi, Papp Szilágyi Luca, Zlota Emma Nóra

15. Völgyi Nóra

6. Nébald Melinda Hédi

8. Papp-Szilágyi Luca 


A különböző sportágaknál zárójelben azoknak a nem MTK sportolóknak a neveit találjátok, akik a mieinkkel egy versenyegységben szerepeltek. 







 

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele megjelenik minden hónap utolsó csütörtökjén.

felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az egyesület elnöke

felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás

lektor: Sztojcsev Iván

Felíratkozás hírlevelünkre.

Leiratkozás hírlevelünkről.

MTK Baráti Kör

cím: Budapest, Brüll Alfréd utca 2.

Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide.

Bankszámla: OTP 11715007-21515664

Weblap: www.mtkcsalad.hu

Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor

E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu

 


Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.