MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2022. március 03.

MTK Baráti Kör Hírlevele

III. évfolyam 2. szám

2022. március 03.

Kedves Olvasó!

Soha nem jó úgy indítani valamit, hogy elnézést kérek... Most mégsincs más lehetőség, elnézéseteket kell kérnem, amiért hírlevelünk a szokásoshoz képest egy hét késéssel jelent meg. Elmondom a késés okát, alighanem érthetővé, megérthetővé válik, miért csak ma vehetitek kézhez az MTK Baráti Kör hírlevelének idei második számát. Ma érkeztünk el egy gyönyörű kerek évfordulóhoz.

100 éve

1922. március 3-án született az MTK történetének számos világklasszis labdarúgója közül is az egyik legjobb

HIDEGKUTI NÁNDOR, az ÖREG.

Joó Alfréd cikkével, Fekete Pál könyvével - teljes terjedelemben - és számos videóval emlékezünk olimpiai bajnok, VB ezüstérmes labdarúgónkra.  

E-sport: Újabb sportág, amiben az MTK úttörő szerepet vállalt

2017 őszén alakult meg az MTK Budapest e-sport szekciója. A csapat azóta is rendszeresen a HPCL bajnokság (FIFA foci) élmezőnyében végez. A napokban befejeződött idei pontvadászat végén a dobogó harmadik fokára állhattak fel a mieink. Szegő Péterrel, aki a csapat megalakulása óta az MTK Budapest e-sport szakosztályvezetője, beszélgettünk. 

Szegő Péter

kép forrása: mtk.hu

Már az is meglepő volt, hogy ide kerültetek. Korábban egyetlen hagyományos magyar sportegyesületnek sem volt e-sport szakosztálya. Honnan jött az ötlet?

Figyeltük a nemzetközi trendeket és láttuk, hogy az e-sport, kinőve a videójátékok világából, egyre népszerűbbé válik. Tamással – Deutsch Tamás elnök úrral – beszélgettünk arról, hogy az e-sporttal már nem csak kimondottan erre a célra létrejött egyesületek foglalkoznak a világban, hanem tradicionális sportegyesületek is. Akkor fogalmazódott meg először, hogy az MTK lehetne az első magyar egyesület, melyben e-sportolók is versenyeznek. Éppen ebben az időben jelentkezett Tamásnál egy már komolyabb szinten fifázó csapat azzal, hogy őket érdekelné az együttműködés az MTK-val. Megnéztük őket, egy nagyon lelkes társaságot láttunk, hamar kiderült, hogy ők az ország legjobbjai közé tartoznak. Megkezdődött a közös munka az akkori csapatkapitánnyal, Poór Tamással, és két hónap múlva már az MTK Budapest csapataként indultak a bajnokságban. 

Poór Tamás a kezdeményező

kép forrása: mtk.hu

Így alapítottuk meg az MTK e-sport szakosztályát, ami akkor még csak egy szakággal, a FIFA focival foglalkozott. Azt gondoltuk, hogy ha az MTK-nál, azaz egy sportegyesületnél csinálunk egy e-sport szakosztályt, az az e-sportnak valamilyen valós sportot szimuláló ágával foglalkozzon. Ebből a szempontból ideális választás volt a FIFA videójáték, mert nagyon hasonló a valódi focihoz, aki szereti a focit, de még soha nem is hallott az e-sportról, az is azonnal megérti, amit a képernyőn lát. A mai napig is ennek a koncepciónak megfelelően sport szimulációs játékokkal foglalkozunk. Az e-sportban világszerte versenyszerűen, magas szinten űzött játékok között vannak más jellegűek is, de mi megmaradtunk a sport szimulációs játékoknál. Azóta már két másik szakágban is versenyzünk autóversenyben – ezt aligha kell magyarázni – és a Rocket Leagueben, ami egy legegyszerűbben autós focinak nevezhető látványos, pörgős játék. A megalakulásunkat nagy médiafigyelem övezte, ez jót tett a srácoknak, élvezték, hogy az érdeklődés középpontjába kerültek, ez komoly motivációt jelentett, így már az első idényben is nagyon jól szerepeltünk a bajnokságban és a különböző kupákon. Az úttörő szerep az MTK-nak is jelentős médiaérdeklődést hozott. Jó döntés volt a szakosztály megalakítása? Azt hiszem, igen. Ezt igazolja, hogy azóta sok sportegyesület követte az MTK példáját és az is, hogy a FIFA-ban azóta is folyamatosan a bajnokság élmezőnyében vagyunk, és további szakágakkal sikerült bővülni. 

Annak, akik még nem látott ilyet:

Egy MTK Rocket League meccs.

Szinte határtalanok a lehetőségek az e-sportban. Mennyire akartok terjeszkedni, más szakágak felé is nyitni? 

Itt érdemes kettéválasztani a gaming és az e-sport világát. Rengeteg videójáték van, de nagyon kis részük lesz valódi kompetitív játék, melyekben versenyeket is rendeznek. Ilyen jelenleg kb. 10-12 van. Gyártók ontják magukból az újabb és újabb játékokat, de kevés felel meg ezek közül a sport kritériumainak. Például, hogy csapatban legyen játszható, legyen megfelelő szabályrendszere, valódi versenyszituáció legyen kialakítható, mérhető legyen az eredmény stb. Az utóbbi években már a játékgyártók is elkezdtek kimondottan az e-sport irányába fejleszteni, ezek közül választottunk. Rövidesen szeretnénk egy újabb szakág felé is nyitni. Nem sportjáték, hanem egy nagyon népszerű, taktikai alapú akciójáték, a Rainbow Six Siege lesz az új játékunk. 

Ha mindenképpen be kéne sorolni valahova titeket, akkor a szellemi sportok közé kerülnétek. Szellemi sportokban az MTK nagyon erős, a másik két szakosztály – sakk, bridzs – is hozzátok hasonlóan a top szintet képviseli. Közöttük nagyon intenzív a kapcsolat. Nektek van velük kapcsolatotok? 

Nincs. Sokan vannak a csapatban, akik szeretnek sakkozni, de ez azért nem nevezhető kapcsolatnak. De lehetne. A focival – nem virtuális focival – volt már kapcsolódásunk, elsősorban marketingcéllal. Illetve figyelünk arra, hogy a srácok életében legyen valós fizikai sport is. A FIFA játékosaink között a legtöbb srác imád focizni. A kapusunk, Bíró André pedig profi, a magyar elitben versenyző teniszező, valamint egy NB II-es röplabdásunk is van, Kovács András. 

Bíró André egy teniszező e-sportoló

kép forrása: tenisz-palya.hu, fotó: Zádor Péter

A fizikai sportolás csak hobbi, vagy mint más szellemi sportokban, úgy nálatok is a felkészülés része? 

Ha az élsport oldaláról nézzem, akkor szükséges. Ahogy a fizikai sportoknál szükség van mentális felkészülésre is, nincs élsport például sportpszichológus nélkül, ugyanígy fordítva, nálunk is szükséges a fizikai felkészülés is. Hogy kipihentek, kiegyensúlyozottak legyenek, és legyen aktív mozgás is a versenyzőink életében ez nagyon fontos. A világ legjobb e-sport csapatainál, a nagy versenyek előtt vannak hosszabb bootcampek, azokon az összeszoktatáson, a stratégia kialakításán kívül, a közös edzésmunka mellett van erőnléti felkészítés is.

Az MTK Budapest szinte minden sportágban remek utánpótlásáról is ismert. Egy olyan sportágban, ahol az élversenyzők is lehetnek utánpótláskorúak, mennyire beszélhetünk utánpótlásról?

Ha megnézed mondjuk a FIFA focit, ott minden figurát egy játékos irányít. Azaz 11 főnek mindig rendelkezésre kell állnia. Az egyéb játékoknál is 3-6 fős csapatokról beszélünk. Nyilván időnként eljön az a pont, ahol a 11 fős csapatból egy-egy srác valamiért kiválik. Mondjuk családot alapít és már nem a „játék" van a középpontban vagy már inkább egy fizikai sport felé fordul stb. Mindegy is, miért, ha kilép valaki a csapatból, kell lennie valakinek, aki a helyére áll. Ha jól menedzseljük a csapatot, akkor a távozó helyére be tud állni egy hasonló kvalitású játékos. 

Szegő Péter

kép forrása: mtk.hu

A fizikai fociban vannak posztok. Egy jobbhátvédet nem állíthatsz be kapusnak vagy centernek. Nálatok is ennyire specializálódtak a játékosok? 

Általában mindenkinek megvan a posztja, amiben ő a legjobb. Teljesen egyénfüggő, hogy ki mennyire tud szükség esetén más poszton szerepelni. Lehet olyan csatár, aki kapusnak is jó, de nem ez a jellemző. Vannak multitalentumok, akiket bármilyen posztra be lehet rakni hasonló teljesítményt nyújtanak. Náluk sokszor az a jellemző, hogy bár több poszton jók, de egyiken sem kimagaslóak. 

Mennyire profi a sportág? 

Nemzetközi szinten ez egy nagyon érett piac már és igen jól szabályozott is. Magyarországon - az e-sport középmezőnyébe tartozó kis ország vagyunk – nincs még meg az a fajta infrastruktúra, illetve a minden elemében jól szabályozott jogi környezet, ami stabil alapokat adna. De a tapasztalat az, hogy aki Magyarországon e-sport csapatot működtet, az meg tudja találni a mindennapi működéshez és a fejlődéshez szükséges támaszokat. De mivel kicsi a piac, a gazdasági élet szereplői nem tekinthetnek, mint komoly reklámhordozóra az e-sportra, ahogy sajnos sok más sportágra sem. Szponzori attitűdjük inkább mecénási. 

Átigazolási piac ugyanúgy működi nálatok is, mint a normál sportban? 

Igen, csak még ez is gyerekcipőben jár. Nagyon izgalmas látni, ahogy azok a rendszerek, amik a hagyományos sportokban az átigazolási rendszert működtetik, kezednek az e-sportban is kialakulni. Most például, amikor új szakágat szeretnénk indítani, akkor két lehetőségünk van. Vagy fiatal, tehetséges, de a versenyzésben még tapasztalatlan srácokból összefésülünk egy csapatot, és jó sok munkával, 2-3 év alatt elérhetünk a csúcsra, vagy találunk egy már jól működő csapatot, melyet egy vonzó ajánlattal sikerül átcsábítani. A vonzó ajánlat tartalma az, ami évről-évre nagyon gyorsan változik: egyre nagyobb költségvetéssel kell számolni, ha profi csapatot akarsz működtetni. 

Nagyon sokan játszanak ugyanezekkel a programokkal, nem versenyszerűen, csak otthon szórakozásból. Van esélyetek-lehetőségetek megtalálni közülük a tehetségeket?

Vannak amatőr és profi versenyek, ezeken sok még ismeretlen tehetség bukkan fel. A menedzserek, csapatkapitányok innen tudnak meríteni. De a játékbéli tehetségen kívül sok más szempontnak is meg kell felelni. Nem tud érvényesülni például, aki ügyes, de nem csapatjátékos. 

Mennyire kell egy csapatnak fizikailag együtt lennie? Működik- a rendszer úgy, hogy mindenki otthon játszik vagy együtt kell készülni, versenyezni? 

Teljesen általános, hogy még profi csapatoknál is a játékosok nem egy városban vagy akár nem is egy országban élnek. A már említett bootcampekre, közös edzésekre összejönnek időnként egy-egy hétre, de különben mindenki otthon edz. A nagyobb versenyek viszont, ha nincs járványhelyzeti korlátozás, egy adott fizikai helyszínen vannak, tehát ott megint csak együtt van a csapat. Ha a bootcampeken kialakul a megfelelő személyes kapcsolat, kialakul az összhang, akkor onnan kezdve a távolság nem akadálya a csapat jó teljesítményének. 

MTK E-sport Aréna

kép forrása: mtk.hu, fotó: Makó Éva

Említetted az offline versenyhelyszíneket. Van egy olyan e-sport arénánk, ami Magyarországon egyedülálló. Ennek még nézőtere is van. Szoktak lenni a versenyeken nézők, szurkolók vagy a szurkolók is csak az online térben vannak? 

A versenyeken nagy az online szurkolótábor, de mindig vannak a helyszínen is drukkerek. Nálunk is befér kétszáz szurkoló, és ez a tömeg egy viszonylag kis arénatérben már fantasztikus hangulatot tud teremteni. De ha megnézel egy e-sport világversenyt, ott több ezer ember van a helyszínen és olyan a hangulat, mintha bemennél egy teltházas kosárlabda rangadóra. Itt utalnék vissza arra, hogy ennyiben sújtotta a járványhelyzet az e-sportot is: bár online tudtunk működni, de az offline versenyek elmaradtak, ami sok szempontból nagyon hátrányos. 

E-sport szurkolók köztük a szakosztály alapítás ötletgazdái: Szegő Péter és Deutsch Tamás

kép forrása: mtk.hu, fotó: Makó Éva

Mennyire egyformák a feltételek? Például drága számítógépeket használtok. Ez jelenti-e azt, hogy aki többet tud a technikára áldozni, az előnnyel indul? 

Ha PC-n játszol, akkor vannak bizonyos paraméterek, amit teljesítenie kell a gépnek. Megfelelő videokártya, komoly hardware kell. Egy profi játékra alkalmas gép egy millió forint körül van. Enélkül, nem lehet versenyezni, de hiába van esetleg több pénzed, hiába veszel mondjuk három millió forintos gépet, az már nem jelent további előnyt. Olyan ez, mint mondjuk asztaliteniszben. Ha egy nagyon drága ütőd van vagy egy kevésbé drága, azzal egyformán versenyképes lehetsz, de egy profi ütőre mindenképpen szükséged van. Egy nokedliszaggatóval is lehet pingpongozni, csak nyerni nem fogsz.

Kicsit menjünk az MTK felé. Fontos a játékosoknak, hogy egy MTK-ban játszanak, jelent ez nekik valamit, vagy ezeknek a nagyon fiatal sportolóknak egy „igazi" e-sport csapat többet jelent egy hagyományos sportegyesületnél? 

Biztos vagyok benne, hogy sokat jelent. Ha én gründolok magamnak egy e-sport egyesületet, mondjuk Kék Párducok néven, és erre elkezdek toborozni játékosokat, annak teljesen más az akusztikája, mint ha odamegyek ezekhez a srácokhoz, és azt tudom nekik mondani, hogy egy komoly, patinás sportegyesületben, az MTK-ban tudtok majd versenyezni, felöltve ennek az egyesületnek a mezét, az egyesület alapértékeinek megfelelve versenyezhettek. Aki amúgy is sportrajongó, átérzi, mit jelent az MTK tagjának lenni, de aki nem foglalkozik a fizikai sportokkal, azoknak is elmagyarázzuk mit jelent az MTK-hoz tartozni és általában ezt nagyon jól fogadják. Ez eddig az érzelmi része, de legalább ilyen fontos, hogy itt a profi sportszakmai háttér, a sok évtizedes tapasztalat adja azt a stabilitást, ami nélkül elég nehéz tartósan egyben tartani és eredményesen működtetni e-sport csapatokat. Az is fontos, hogy a játékosok tudják, itt mindig meglesz a szükséges eszköztámogatás. 

Maradjunk a már meglévő szakágaknál. A FIFA fociban, amiben van hazai bajnokság, a legjobbak között vagytok. Tartható ez a szint hosszú távon? 

Igen, ezzel küzdünk. Ha lehet, nyerjük meg a bajnokságot vagy legalább legyünk ott a dobogón. Az egyenletes jó teljesítmény elérésének nehézsége abban van, hogy ezeknél a fiatal srácoknál nem tudod kiszámítani, hogy adott játékos, mikor, mitől kopik ki a csapatból. Ha valaki kiszáll – van-e annyira jó játékosod arra a posztra? Ha nincs, a csapategység nem olyan, és ez rögtön meglátszik a játékon. Ha éppen valamiért haragszanak egymásra, valami frakciózás van, az rögtön meglátszik a játékon.
Amiben eddig elindultunk, ott tudjuk tartani az eredményességet. Nyilván figyelni kell az utánpótlásra, az új tartalék játékosok megtalálására vagy kinevelésére. Ez csak akkor garantálható, ha a feltételek adottak. Ezért is nagyon hálásnak kell lennünk az MTK-nak, hogy ezt lehetővé teszi azzal, hogy a költségvetésünk úgy áll össze most már évről-évre, hogy ennek a feltételei megvannak és a szponzorunknak is, hogy ezt évről évre lehetővé teszi. Van egy erős szponzorunk – a Trendency Online Zrt. – az ő támogatásukra is nagy szükségünk van ahhoz, hogy ott tudjunk maradni az élvonalban. Hazai szinten tehát tudjuk hozni az eredményeket. Az már más kérdés, hogy ha például a Rocket League csapatunkkal ki akarunk jutni egy európai tornára, ott milyen eredményt érünk el. Eljutunk-e a döntőig, ott leszünk-e a top négyben? Ehhez a szinthez már kellenek plusz források, mert akár csak a kiutazások költségei is jelentősen megterhelik a büdzsénket. De egyelőre nem fenyeget bennünket és más magyar csapatot sem az a veszély, hogy ki kellene mennünk az USA-ba az 1 000 000 dolláros összdíjazású RLCS Világbajnokságra. Bár így lenne. 

Beszéltél szponzorról. Szponzor vagy mecénás? Azaz van reklámértéke az e-sportnak? Visszatérül-e valami a szponzornak? 

Nincs egzakt visszacsatolás, mert egy ilyen kis piacon nehezen mérhető, hogy az e-sport felületekre kihelyezett reklámok kapcsán milyen a konverzió. Van-e azoknak ügyfélszerző képessége, hogyan közvetít brandeket, megvalósul-e márkaépítés a fiatalabb korosztályoknál? Amit mi biztosan tudunk adni, az a klasszikus szponzori csomag része, vagyis a versenyeken, a mezeken, a közvetítési felületeken, a kommunikációnkban hangsúlyosan meg tud jelenni a szponzor. Vannak terméktípusok, márkák, melyek kifejezett érdeklődést mutatnak az e-sporttal kapcsolatban, mert kiemelten fontos nekik ez a fiatalabb célcsoport.

 Mocsai Norbert

kép forrása:Trendency facebook oldal

Mennyire vagytok elismerve, úgy értem az MTK-n belül mennyire ismernek el titeket sportolóknak? 

Eleve a megalakulásunkhoz vezetői szinten már kellett egy nyitottság. Deutsch Tamás elnök urat én úgy ismerem, mint innovatív, az újdonságok felé nyitott szellemiségű embert. Az, hogy a sporttársadalom, a sportolók hogyan viszonyulnak ez e-sporthoz, az nagyon nagy szórást mutat. Vannak, akik azt mondják, hogy amennyiben vannak analógiák a hagyományos sport és az e-sport között, márpedig vannak, akkor miért ne férne be az e-sport a szellemi sportok közé? A másik véglet, akik azt mondják, hogy egy székben ülve gombokat nyomogatni az nem sport. 

Van-e sportszakmai együttműködés köztetek és a többi szakosztály között? 

Kimondottan sportszakmai együttműködés nincs, kapcsolatok vannak. MTK-s rendezvényeken előfordult, hogy a játékosaink más sportolóknak, akik szeretik a számítógépes játékokat, tartottak „bemutatót", beszélgettek az e-sportról, de ezek inkább emberi, mint sportszakmai kapcsolatok. Lehetőségek vannak, melyeket a jövőben jobban ki tudunk használni. Lehetne izgalmas kapcsolat a valós és az e-foci között. Egy játékos kísérlet lehetne például az is, hogy mikor van egy MTK-Fradi meccs, akkor azt lejátszhatnánk pár nappal korábban FIFA-ban, és ezt a meccset lehetne vetíteni a kijelzőn a valós mérkőzés előtt, amíg gyülekezik a közönség. Vagy csak egyszerűen felhasználni a FIFA meccset a valós mérkőzés promóciójára.
Köszönöm a beszélgetést, további sok sikert kívánok! 


Megkérdeztük Mocsai Norbertet, főszponzorunk a Trendency Online Zrt. tulajdonosát, hogyan és miért lettek az MTK e-sport támogatói?

Gyerekkorom óta MTK-szurkoló vagyok, mellette pedig egy e-sport céget is vezetek. Amikor meghallottam, hogy az MTK az elsők között alapított e-sport szakosztályt, nem volt kérdés számomra, hogy támogatni fogom őket. Nagyon örülök, hogy a szakosztály sikeres és ehhez a támogatásunk is hozzájárult. – nyilatkozta Mocsai Norbert, a Trendency Online Zrt. tulajdonosa, akinek ezúton is köszönjük a támogatást. 

Mocsai Norbert Deutsch Péterrel

kép forrása: mtk.hu 


Hírességeink: Peti Sándor 

Peti Sándor

kép forrása: Színházi Élet  1932. évi 24. szám, fotó: Pécsi

1898-ban Kanitzer Sándor néven látta meg a napvilágot Kiskunhalason.
Eleinte a Vasútnál dolgozott, majd Rózsahegyi Kálmán híres színiiskoláját végezte el. Színészi pályáját az Apolló Kabaréban kezdte el. Ezt követően vezető pesti színházak közkedvelt tagja lett. Játszott többek között az Andrássy úti Színházban, a Vígszínházban, a Magyar Színházban. A 30-as években a magyar filmekben legtöbbet foglalkoztatott epizodisták közé tartozott. Szerepelt az első magyar hangosfilmben a Kék bálványban, a háború előtt 24 filmben játszott és folyamatosan kapott színházi szerepeket is.
 

Úgy tűnt, karrierje folyamatosan felfelé ível. 1938-ban tört meg ez az ív. Ettől kezdve zsidó származása miatt nem kapott filmszerepeket, 1940-ben a Vígszínházból is kitették. Még két évig varietékben fel-fellépett, de 1942-ben végleg becsukódott előtte minden kapu. Ezután már csak az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) Művészakció keretei között léphetett színpadra.
A felszabadulás nem csak a túlélést jelentette számára, hanem egy új művészi korszakot is. Ismét a legnevesebb színházak tagja lehetett, például több mint egy évtizeden át szerepelt a Nemzeti Színházban. Visszatért a filmhez is, negyed évszázad alatt több mint hetven filmben szerepelt. Köztük az ötvenes évek olyan ikonikus alkotásaiban, mint az Állami áruház, a Fel a fejjel, a Hintón járó szerelem, a Budapesti tavasz, az Egy pikoló világos vagy a Körhinta.
 

1953 után a magyar filmgyártás is megújult, letért a szocialista realizmus útjáról, az 1955-1956 körül forgatott filmek – a még javában dúló rákosizmushoz képest – meglepően új szellemiséget képviseltek. Peti Sándor az új stílusban is megállta helyét, ekkoriban szerepelt többek között a Körhinta, a Mese a 12 találatról és a Dollárpapa című remekművekben. A későbbikben is sorra kapta a lehetőségeket. Láthattuk a Gerolsteini kaland, Az aranyember, a Hattyúdal szereplőjeként. Utolsó filmje a Hahó öcsi volt. 

Mondhatjátok, hogy mindez nagyon szép, eddig is tudtátok, hogy Peti Sándor remek színész volt, de mit keres ez a cikk az MTK Baráti Kör hírlevelében? A válasz sokak számára megdöbbentő lesz. No nem az a meglepő, hogy Peti Sándor az MTK szurkolója volt. Talán még az sem, hogy a múlt század húszas éveinek vége felé az MTK-ban sportolt. Az igazán furcsa, hogy ez a törékeny, aprócska ember ökölvívó volt.
Zárszó helyett egy számunkra, MTK szurkolók számára szimbolikus kép. Peti Sándor legjelentősebb művészeti díját, az Érdemes Művész címet 1958. április 4-én nyerte el. Együtt Salamon Bélával.

100 éve született Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat klasszisa, stadionunk névadója

Hidegkuti Nándor

kép forrása: Joó Alfréd archívuma 

Hidegkuti Nándor (eredeti nevén Dvornik), becenevén "Öreg" (Budapest, 1922. március 3 - Budapest, 2002. február 14.) világhírű magyar labdarúgó, az Aranycsapat csatára. Posztja a hátravont középcsatár volt. Olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes. Az MTK Budapest FC Hungária körúti stadionja 2002 óta az ő nevét viseli.
Az MTK 76. válogatott futballistája, a nemzeti csapat 387. játékosa.
Hidegkuti Nándor édesapja 1934-től a Vitézi Rend tagja volt, Hidegkuti Nándor pedig 1939-ben várományos (3371. szám) lett.
Futballozott az Újlaki FC (1934–39), Gázművek (1939–43), Elektromos (1943–45), Herminamezei AC (1945–46) együtteseiben, majd csapatunk, az MTK (Textiles, Bp. Bástya, Bp. Vörös Lobogó) labdarúgója lett. A nagy tiszteletnek örvendő futballista a kék-fehér együttesben 1946 és 1958 között 302 mérkőzésen lépett pályára és 222 gólt lőtt. Háromszor szerzett bajnoki aranyérmet a csapattal (1951, 1953, 1957-58), hatszor lettek másodikok, és egyszer harmadikok. 1952-ben a gárda Magyar Népköztársasági Kupa győztes lett, 1955-ben Közép-európai Kupát nyertek. 

Hidegkuti Nándor iskolai füzete

kép forrása: Joó Alfréd archívuma 

A magyar válogatottban 1945 és 1958 között 69 találkozón szerepelt és 39 alkalommal talált a kapuba. A nemzeti tizenegyben az igazi szerepkörét 1952-ben találta meg Sebes Gusztáv szövetségi kapitány, amikor már 30 éves elmúlt. Feledhetetlen az 1953-ban, az "évszázad mérkőzésén", a londoni 6-3-as találkozón rúgott három csodálatos gólja - ez volt pályafutásának a csúcspontja. Az otthonában hazai földön európai "kontinentális" csapattól kilencven éve veretlen angol válogatott elleni magyar diadalból három góllal vette ki a részét. 

1947-ben megnyerték a Balkán Kupát, 1952-ben Helsinkiben olimpiai bajnok lett, tagja volt az 1954-ben Svájcban világbajnoki ezüstérmes együttesnek, és az olaszokat 1953-ban Rómában 3-0-ra legyőző, ezzel az Európa-kupát elhódító gárdának. Az 1954-es vb-döntős csapatból egyetlenként játszott az 1958-as svédországi világbajnokságon is.

1953-ban az Év labdarúgója. 

Az MTK Örökös Bajnoka! 

1988-ban az MTK centenáriumán jubileumi aranygyűrűt kapott! 

Óbuda (1994) és posztumusz Budapest díszpolgára (2013). 

Hidegkuti edzőként is klasszis volt. A Fiorentina szakvezetőjeként 1960-61-ben Olasz Kupát nyert, és Kupagyőztesek Európa Kupája győztes, a következő évben pedig ezüstérmes lett. A Győri Vasas ETO vezetőedzőjeként az 1963 őszi félidényes bajnokságban magyar bajnok, s a zöld-fehérek az ő irányításával a BEK elődöntőig jutottak. 

Az 1968-as Magyar Népköztársasági Kupa döntőjében csapatunk 2:1-re legyőzte a Bp. Honvéd gárdáját. Érdekes, hogy a sikert szinte mindenhol Kovács Ferencnek tulajdonítják, az ő edzői pályafutása eredményei között szerepel. Pedig az 1968. augusztus 20-i döntő idején még Hidegkuti Nándor volt gárdánk vezetőedzője. A kék-fehér együttest 1968. szeptember 8-án irányította először Kovács Ferenc. 

Hidegkuti Nándor 1968 őszétől a Bp. Spartacus mestere volt, négy szezonon keresztül készítette fel a „szövetkezetieket. 

A Cairo National gárdájával ötször nyert egyiptomi bajnoki aranyérmet (1974-75, 1975-76, 1976-77, 1978-79, 1979-80). Az arab országban nagyon szerették, hiszen már 75 éves volt, amikor az egyiptomi klub a technikai igazgatói állást kínálta neki. 

Hidegkuti Nándor az Aranycsapat kivételes képességű középcsatára, a magyar labdarúgás legkiválóbb játékosainak egyike. Sokoldalúságára jellemző, hogy a válogatottban a támadósor valamennyi helyén szerepelt. Igazi "működési területe" a hátravont középcsatár szerepköre volt. Fénykorában a világ legjobb csatárai között emlegették. Technikailag és taktikailag tökéletesen képzett, rendkívül ötletes, munkabíró, gyors és fejjátékban is igen jó labdarúgónak bizonyult. Sikerekben gazdag pályafutásának egyik érdekessége, hogy harmincadik életévén túl „érett be”. Ekkor derült ki, hogy a mezőnyjátékban képes a legnagyobb és leghasznosabb teljesítményre. Bozsik és Puskás mellett a válogatott csapat egyik karmestere lett. Ez a feladat azonban nem csökkentette játékának eredményességét. Ebben a szerepkörben ért el három gólt az élete legkiemelkedőbb játékát jelentő, 1953. november 25-i, Anglia elleni 6:3-as találkozón. „Az évszázad mérkőzése” mellett még két alkalommal szerzett három-három gólt (1947. Bulgária 9:0 és 1951. Finnország 8:0). 

Egyesületünk 2013. november 16-án ünnepelte alapításának 125. évfordulóját, ennek tiszteletére november 9-én, az MTK–Honvéd bajnoki találkozó előtt felavatták az „Öreg” mellszobrát. Boros Péter szobrászművész alkotása a stadion VIP termében látható Orth György mellszobrával és Brüll Alfréd reliefjével együtt.

Hidegkuti Nándor szobra a róla elnevezett stadionban

kép forrása: Joó Alfréd archívuma 

Hidegkuti Nándor 80 éves korában, 2002. február 14-én hunyt el. 

Végső nyughelye az Óbudai Temetőben van (24-es parcella, 1. sor, 10. sír). Sírja, mint minden olimpiai bajnoké, védett, a Nemzeti Sírkert része. 


Fekete Pál: Óbudától Firenzéig

Óbudától Firenzéig (1. rész)

Óbudától Firenzéig (2. rész)

Óbudától Firenzéig (3. rész)

Óbudától Firenzéig (4. rész)

Óbudától Firenzéig (5. rész)

Óbudától Firenzéig (6. rész)



Hidegkuti Nándor születésének 100. évfordulóján kiállítás nyílik a Nemzeti Múzeumban 


Így állnak csapataink

Asztalitenisz NB III. Budapesti csoport

forrás: moatsz.hu

HPCL (FIFA foci) 

forrás: virtualprogaming.com

Női kézilabda NB I. 

forrás: mksz.hu

Női kosárlabda NB I.

forrás: hunbasket.hu

Női kosárlabda amatőr NB I. piros csoport

forrás: hunbasket.hu

Női labdarúgó NB I.

forrás: adatbank.mlsz.hu

Férfi labdarúgó NB I.

forrás: adatbank.mlsz.hu

Férfi labdarúgó NB III.

forrás: adatbank. mlsz.hu

Női röplabda Extra Liga

forrás: hunvolley.info

Női röplabda NB II. U21 C csoport

forrás: hunvolley.info

Sakk: NB I. 

forrás: chess.hu

Sakk Budapest I. osztály

forrás: chess.hu

Sakk Budapest II. osztály

forrás: chess.hu

Utánpótlás bajnokságok

Női kézilabda Ifjúsági I. osztály keleti csoport

forrás: mksz.hu

Női kézilabda serdülő I. osztály keleti csoport

forrás: mksz.hu

Női U19 labdarúgó bajnokság I. osztály

forrás: adatbank.mlsz.hu

Női U17 labdarúgó bajnokság I. osztály

forrás: adatbank.mlsz.hu

Női U15 labdarúgó bajnokság I. osztály

forrás: adatbank.mlsz.hu

Férfi U19 labdarúgó bajnokság kiemelt csoport

forrás: adatbank.mlsz.hu

Férfi U17 labdarúgó bajnokság kiemelt csoport

forrás: adatbank.mlsz.hu

Férfi U16 labdarúgó bajnokság kiemelt csoport

forrás: adatbank.mlsz.hu

Férfi U15 labdarúgó bajnokság kiemelt csoport

forrás: adatbank.mlsz.hu

Férfi U14 labdarúgó bajnokság kiemelt csoport

forrás: adatbank.mlsz.hu

Női röplabda U19 OIB I. osztály kvalifikációs szakasz M csoport

forrás: hunvolley.hu

Női röplabda U17 OSB I. osztály középszakasz

forrás: hunvolley.info

MTK-szurkoló vagy? Akkor köztünk a helyed!

Kattints ide, lépj be az MTK Baráti Körbe!


 

Az elmúlt egy hónap legfontosabb MTK-eredményei:


Asztalitenisz

NB III.

MTK Budapest - Pénzügyőr 2-14

MAVEX SE - MTK Budapest 10-6

Sanitas Budo - MTK Budapest 6-10

MTK Budapest‒Pénzügyőr SE 7-9


 

Atlétika

Fedett pályás OB

1. Nguyen Anasztázia dr. (60 m)

1 Szabó Barbara (magasugrás)

1. Nagy Marcell (rúdugrás)

2. Nguyen Anasztázia dr. (távolugrás)

2. Répássy Hanna, Ferencz Anna, Erdei Tamara, Mátó Sára (4 X 400 m)

3. Kováts Fanni (rúdugrás)

3. Almási Olivér (60 m gát)

4. Endrész Klaudia (távolugrás)

4. Mátó Sára (400 m)

4. Renner Luca (magasugrás)

5. Mátó Sára (60 m gát)

5. Erdei Tamara (400 m)

5. Együd Máté (800 m)

6. Petry Alexandra (rúdugrás)

6.Jankovics Dániel (magasugrás)

7. Répássy Hanna (800 m)

8. Erdei Tamara (200 m)

8. Ferencz Anna (800 m)

9. Szűcs Imola (200 m)

10. Bartha Lilla (távolugrás) 

 

MTK ugróverseny

U20-as fedettpályás OB

1. Almási Olivér (60 m gát)

1 Nagy Marcell (rúdugrás)

2. Kováts Fanni (rúdugrás)

3. Rákos Bettina (rúdugrás)

4. Bartha Lilla (60 m)

4. Bartha Lilla (távolugrás)

4. Vári Péter (rúdugrás)

7. Bartha Lilla (60 m gát)

7. Weiner Anna (60 m)

U18-as fedettpályás OB

1 Kováts Fanni Virág (rúdugrás)

1. Jancsik Martin (súlylökés)

4. Hornácsik Lili (rúdugrás)

4. Csányi Réka (rúdugrás)

9. Németh Ádám (60 m)

U16-os fedettpályás OB

3. Zámbor Réka (rúdugrás)

3. Szűcs Imola (300 m)

3. Etter Bertalan (rúdugrás)

4. Konta Szabolcs (rúdugrás)

6. Nyitrai Luca (300 m)

6. Pentz Bendegúz (rúdugrás)

9. Szűcs Imola (rúdugrás9

9. Szitt Fruzsina (rúdugrás)

9. Pentz Boldizsár (rúdugrás)

9. Téglás Zsombor (rúdugrás)


 

Cselgáncs

Magyar Kupa

1. Gábor Áron (66 kg)

2. Kalász Ádám (66 kg)

2. Kittler Rudolf (81 kg)

2. Veres Márton (100 kg)

2. Varga Donát (+100 kg)

5. Kalász Ákos (66 kg)

6. Szánti Gábor (66 kg

7. Beringer Dominik (73 kg)

ORV

1. Üveges Attila (60 kg)

5. Gécs Kristóf

Ifi OB

1. Üveges Attila (60 kg)

2. Bötös Noel (90 kg)


 

Evezés

Masters VB (online)

2. Darvas Zsolt (könnyűsúlyú +50)


 

E-sport

Magyar Pro Clubs Bajnokság

MTK Budapest Esport – Vasas SC GLT 5-0

Hell Honvéd – MTK Budapest 1-6 

Felcsút – MTK Budapest Esport 0-2

Genesis Gaming – MTK Budapest Esport 0-11 


Karate

Premier League Fudzsejra

2. Hárspataki Gábor


Kézilabda

Női NB I.

Hungast Szombathely - MTK Budapest 31-32 

Moyra-Budaörs Handball─MTK Budapest 28-28

MTK Budapest - Váci NKSE 29-31 

Motherson Mosonmagyaróvári KC ‒ MTK Budapest 32-27 


Kosárlabda

NB I.

BKG Prima Szigetszentmiklós - TFSE-MTK 78-81

Magyar Kupa

TFSE-MTK - Sopron 35 - 80

Női NB I. B Piros csoport

MTK-TFSE - Kanizsai Vadmacskák 85-55

MTK-TFSE -Universitas PEAC 61 - 51

MAFC – MTK-TFSE 84–82


 

Labdarúgás

Férfi NB I.

MTK - ZTE 0-2 

Felcsút - MTK 1-2 

MTK - FTC 0-0 

DVSC - MTK 1-0 

Férfi NB III.

FTC II. - MTK II. 0-2 

MTK II. - ESMTK 2-1 

MTK II. - Gerjen 1-0 


Röplabda

Női Extra Liga

1.MCM Diamant Kaposvár - MTK Budapest 3-0 

Vasas Óbuda - MTK 3-0

Fatum-Nyíregyháza─MTK Budapest 3-1

DVTK─MTK Budapest 1-3 

Női NB II.

MTK Budapest-U21 ─ TFSE-U21 3:0


 

Rövidpályás gyorskorcsolya

Junior OB

1. Schönborn Melinda (1500 m "B" korcsoport)

1. Schönborn Melinda (1000 m "B" korcsoport)

1. Schönborn Melinda (összetett "B" korcsoport)

1. Dobrán Réka (777 m "D" korcsoport)

1. Kiss Gebora Bence (777 m "E" korcsoport)

1. Czank-Varga Benjámin (500 m "B" korcsoport)

1. Kun Bence Benedek (1000 m "D" korcsoport)

1. Kun Bence Benedek (777 m "D" korcsoport)

1. Kun Bence Benedek (összetett "D" korcsoport)

2. Dobrán Flóra (1500 m "B" korcsoport)

2. Dobrán Flóra (1000 m "B" korcsoport)

2. Szigeti Dóra (1500 m "C" korcsoport)

2. Schönborn Melinda (500 m "B" korcsoport)

2. Kiss Gebora Bence (összetett "E" korcsoport)

3. Schönborn Virág (500 m "B" korcsoport)

3. Szigeti Dóra (500 m "C" korcsoport)

3. Szigeti Dóra (összetett "C" korcsoport)

3. Dobrán Fanni (1500 m "A" korcsoport)

3. Dobrán Fanni (1000 m "A" korcsoport)

3. Dobrán Fanni (500 m "A" korcsoport)

3. Zsang YU Jie Dominik (1500 m "A" korcsoport)

3. Zsang YU Jie Dominik (500 m "A" korcsoport)

3. Czank-Varga Benjámin (1000 m "B" korcsoport)

3. Czank-Varga Benjámin (összetett "B" korcsoport)

3. Dobrán Fanni (összetett "A" korcsoport)

3. Dobrán Réka (500 m "D" korcsoport)

3. Dobrán Réka (összetett "D" korcsoport)

4. Dobrán Flóra (összetett "B" korcsoport)

4. Szilágyi Ábel (1500 m "B" korcsoport)

4. Zsang YU Jie Dominik (1000 m "A" korcsoport)

4. Zsang YU Jie Dominik (összetett "A" korcsoport)

4. Szilágyi Ábel (1000 m "B" korcsoport)

5. Szigeti Dóra (1000 m "C" korcsoport)

5. Imre Patrik (1500 m "B" korcsoport)

5. Krausz Ármin (1500 m "A" korcsoport)

5. Krausz Ármin (1000 m "A" korcsoport)

5. Krausz Ármin (összetett "A" korcsoport)

5. Kun Bence Benedek (500 m "D" korcsoport)

5. Kiss Gebora Bence (500 m "E" korcsoport)

6. Schönborn Virág (összetett "B" korcsoport)

6. Haszonits Hanna (1000 m "D" korcsoport)

6. Czank-Varga Benjámin (1500 m "B" korcsoport)

6. Szilágyi Ábel (összetett "B" korcsoport)

7. Schönborn Virág (1500 m "B" korcsoport)

7. Dobrán Réka (1000 m "D" korcsoport)

9. Haszonits Hanna (összetett "D" korcsoport)

10. Csörgő Lilien (összetett "D" korcsoport) 

 

 


Sakk

NB I.

Balatonfüred - MTK Budapest 3,5 - 8,5

MTK Budapest - Paks 8,5 - 3,5


 

Taekwondo

President’s Cup

3. Salim, Kamilah

5. Salim, Omar


 

Tenisz

Fedettpályás OB

1. Dankó Vanesa (női egyes)

1. Cseresznyés Máté-Bartakovics Marcell (Kőszegi SE-vel) (férfi páros)

2. Kincses Kristóf /férfi egyes)

2. Kincses Kristóf-Kincses Kolos (férfi páros)

ITF torna Antalya

1. Jani Réka 

ITF torna Monterrey

1. Gálfi Dalma (párosban Nuria Parrizas Diazzal)


 

Vívás

Junior EB

5. Bartkó Levente (párbajtőr csapat)

41. Bartkó Levente (párbajtőr egyéni)



Köszöntjük márciusban szülinapos tagjainkat: 

 

Barkó Zita

Bodrogi Dávid

Dávid Tamás

Endler Judit

Farkas Bálint

Ferenczi László

Gáspár András

Gáspár Steckl Katalin

Géczy András

Götli Judit

Gross József

Grósz Gábor

Grósz Pandzarisz Judit

Gunyhó Zsófia

Hagymási Tamás

Hála József

Hrisztov Alex

Jegyernik László

Jónás Bence

Kárpáti Tamás

Kiss Csaba

Koltai Péter

Mach Péter

Molnár Gábor

Nagy Ervin

Pálinkás Adrienn

Reményi Dezső

Róna Dániel

Schäfer Péter

Spielberger Róbert

Szabó Tamás

Szende Iván

Szűcs Réka Eszter

Thoman András dr.

Tóth Alexandra

Tóth Kornél

Turai Tamás

Tusinger Richárd

Vacsora Orsolya

Vámos Ambrus

Varga Fanni

Zelei Karolina








 

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele megjelenik havonta egyszer

felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az egyesület elnöke

felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás

lektor: Sztojcsev Iván

Felíratkozás hírlevelünkre.

Leiratkozás hírlevelünkről.

 MTK Baráti Kör

cím: Budapest, Brüll Alfréd utca 2.

Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide.

Bankszámla: OTP 11715007-21515664

Weblap: www.mtkcsalad.hu

Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor

E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu