MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2022. szeptember 29.

MTK Baráti Kör Hírlevele

III. évfolyam 12. szám

2022. szeptember 29.

Tartalom:

Belépés a Baráti Körbe

Újraéled(het) a szurkolói klub (4.)

Lehet-e tervezni?

Már nem is annyira csiszolatlan gyémántra leltünk Ukrajnából

Kéktúra

Felavattuk az új MTK Küzdősportcentrumot

Segítsd az MTK ultrák idegenbeli utazását

A szurkoló hangja: Én és az MTK

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Az elmúlt két hét legfontosabb eredményei

az MTK új küzdősportcentruma

a kép forrása: saját fotónk


Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Újraéled(het) a szurkolói klub (4.)

Ugye már ti is nagyon várjátok? Bevallom, én nagyon. Október 6-án 17 órakor találkozunk a Récsei Centerben az MTK Bridzs termében.

A klubnap előtt már nem jelenik meg több hírlevelünk, így most kezdjük néhány praktikus információval.
Kezdjük azzal, ami talán a legfontosabb. Hogy találsz oda? A Récsei Center az egykori Récsei garázs helyén található az Istvánmezei út és a Szabó József utca sarkán. Autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. Őrzött parkoló áll autósok rendelkezésére. (1 óra ingyenes, utána fizetős, de megfizethető.) A gyalog érkezők a Keleti Pályaudvartól kb. 8-10 percnyi, az 5-ös, 7-es, 30-as, 110-es, 112-es, a 133E és a 230-as buszok megállójától kb. 2-3 percnyi sétával érhetik el.

Az épületbe az Istvánmezei út felőli bejáraton belépve egy előtérbe jutunk. Innen a jobb oldalon található lifttel mehetünk fel az első emeletre vagy a lift melleti lépcsőn is felsétálhatunk. Az első emeletre érve a lépcsőházzal szemben található a bridzsterem.

az épület bejárata az Istvánmezei út felől

az előtér, jobb oldalon a lift, mellette a lépcsőház

a bridzsterem a lépcsőház felől nézve

Október 6-án, csütörtökön délután 5 órakor kezdünk. Minden érdeklődőt szeretettel látunk.

A program: találkozás az elmúlt időszak világversenyein sikeresen szerepelt bridzs versenyzőinkkel, beszélgetés Bognár Gyurival, duma, játékok, kártya, sakk, társasjátékok, gombfoci. (Aki gombfocizni szeretne, az hozza magával a „csapatát”.) A teremben büfé működik. Nem hiszem, hogy tömegesen azért jönnétek el, hogy itt ki tudjátok fizetni a tagdíjatokat, de természetesen erre is lesz lehetőség.

Az MTK-ban sokáig nagyon élénk klubélet folyt. Ez sajnos megszünt. Végre eljutottunk odáig, hogy tartunk egy klubnapot, amit szeretnénk rendszeressé tenni. De nézzünk egy kicsit előre. Egy vagy több klubnap még nem klub. A klub több ennél, a klub egy hely, egy program, egy életérzés. A klub egy hely, ahová - természetesen annak nyitvatartási idejében - bármikor bemehetnek a tagok inni egy jó kávét, enni valamit, zsugázni, megnézni együtt valamilyen sport eseményt, csocsózni, vagy csak beszélgetni a haverokkal. Mert egy igazi jó klubban biztosan bármikor talász kedves ismerősöket, klubtársakat. Egy ilyen klubot szeretnénk megvalósítani. Ennek egyebek mellett két fontos feltétele van. Az egyik az infrastruktúra. A másik a tagság. Előbbit a Baráti Kör meg fogja oldani. Az utóbbi rajtatok múlik. Írjátok meg, szeretnétek-e rendszeresen részt venni egy MTK-szurkolói klub életében, ha igen, milyen programokat preferálnátok, milyen gyakran jönnétek el? Válaszaitokat az mtkcsalad@mtkcsalad.hu címen várjuk.

Jó szórakozást kívánva várunk október 6-án délután.


Lehet-e tervezni?

Sokan teszik fel a kérdést, hogy lehet-e egy szakosztály esetében hosszabb távokra tervezni. Erre minden szakosztályvezető csak a saját területére vonatkozóan tud nyilatkozni, hiszen ez nem egységes, nagyon sok körülménytől függ. Az ökölvívó szakosztály esetében nem vagyunk könnyű helyzetben, amikor erre válaszolni kell.

Rózsa Mihály és Drexler Géza

a kép forrása: mtk.hu

Nem szeretek sírni, de a költségvetésünk lényegesen alacsonyabb, mint a rivális egyesületek nagy részének. Az MTK Budapest egyesülettől minden évben kapunk jelentős szakosztályi támogatást, de ez gyakorlatilag csak a szükséges minimális bérek kifizetésére, minimális felszerelés vásárlására és pár verseny költségére elég csak. Ezek mellé kapjuk, hogy a nagyon jó kispesti edzőtermünk bérleti költségét és rezsijét az egyesület átvállalja és fizeti. Ahhoz, hogy sok versenyre eljussunk, hogy edzőtáborokat tarthassunk – erre idén nem volt forrás – külső támogatók segítségére van szükség, azok meg nem igen tolonganak azért, hogy adhassanak.

Sajnos a mi sportágunkban jellemzően nehéz szociális helyzetben élők sportolnak. Tőlük olyan mértékű tagdíjat beszedni nem tudunk, amiből komoly kiadásokat fedezni lehetne. A havi tagdíj összegét azért állapítottuk meg 600 forintban – vannak gyerekek, akik helyett ezt is mi fizetjük –, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a sportolás lehetőségét. A szövetségi támogatások is egyre szerényebbek, ami tovább nehezíti a hosszútávú tervezés lehetőségét.

Jelenleg ott tartunk, hogy képtelenek vagyunk felnőtt versenyzőket megtartani, mert azoknak fizetésigényük van már logikusan – ne focistabérekre tessenek gondolni, havi 150-200 ezer nettóról beszélünk – de ezt számukra nem tudjuk biztosítani a jelenlegi anyagi helyzetünkben. Miközben azok tudnak a ranglistában sok pontot gyűjteni, akik felnőttekkel versenyeznek.

És akkor a sportágra nagyon is jellemző, nem nálunk, hanem a nálunk sokkal jobb anyagi helyzetben lévőknél is, hogy hullámok vannak az eredményességben. Ha kifut egy sikeres korosztály, akkor nem automatikusan jön utána egy ugyanilyen, hanem egy-két év kell ahhoz, hogy újra elinduljon a teljesítmény a sikerek felé.

ökölvívóink otthona a Török Gyula terem

a kép forrása: mtk.hu

Nekünk elvünk, vezetőedzőnk, Drexler Géza elvére építkezve, hogy nem igazolgatunk kész versenyzőket, hanem 10-12 éves kicsiket hozunk a szakosztályba, mi neveljük fel őket, mi visszük el, akit csak lehet a felnőtt korig. Működik a dolog, hiszen számtalan olimpikon, világ- és Európa-bajnok, számtalan országos bajnok került már ki az MTK-ból, a Drexler-iskolából.

Mi tehát magunkra építkezünk és nem véletlen, hogy minden nehézség mellett is a szakma az MTK-t az egyik legjobb utánpótlásnevelő műhelynek fogadja el. Nemrég Drexler Gézát a sportszakemberek a legjobb magyar ökölvívó utánpótlásnevelő edzőnek választották.

Számunkra nem csak a sportsikerek elérése a cél. Persze ezek nagyon fontosak, de mellette komoly hangsúly kerül az integrációra, a hátrányos helyzetű fiatalok támogatására, nevelésére. Megtanítjuk őket jól bokszolni, de mellette életpályamodellt is mutatunk számukra, aminek megvalósításához több formában is segítséget biztosítunk. Büszkék vagyunk arra is, hogy nálunk a gyerekek tudatos MTK-s nevelést is kapnak. Nagy öröm számunkra, hogy a szakosztályunk egy nagy családként tud működni és több oldalról aktívan becsatlakozunk ezzel az MTK nagy családjába.

A Covid nagy károkat okozott a szakosztálynak is, sok tehetségnek induló versenyzőt veszítettünk el. A mi gyerekeink jellemzően erősen ragaszkodnak az MTK-hoz, ezért innen aki elmegy, nem más egyesülethez megy, hanem abbahagyja a sportot. Idő kellett ahhoz, hogy a nehézségekből elkezdjünk kilábalni, ez az év már sorra hozta a hazai és nemzetközi sikereket is pár versenyző esetében. 28 állandó taggal rendelkezünk. Három olyan versenyzőnk van, akik még versenyen nem indulhatnak, mert korosztályon aluliak, de már most kiemelkedő tehetséget látunk bennük. Bemutató mérkőzéseken már részt vettek és sikerrel vették az első akadályokat. Fontos cél, hogy őket tovább fejlesszük. Itt Virág Rolandot emelném ki.

Veiland László

a kép forrása: mtk.hu

Szintén három serdülő versenyzőnk van, akik kiemelkedő tehetséget mutatnak. Már most ebben az évben érmet várhatunk tőlük az év legfontosabb megmérettetésén. Ha itt valakit kiemelnék, akkor egyértelműen Tóth Nikolettet mondanám. Junior versenyzőink közül öt olyan van, aki nagy tehetség és sikeres pálya állhat előttük. Kiemelkedőnek mondanám a nehézsúlyú Jakab Lorenzot, akiből nagyon hamar válogatott versenyző lehet. Három tehetséges ifista versenyzőnk közül Veiland László nevét említeném, akitől szintén már idén érmet várunk az ob-n. Ez az a 14 versenyző, akikre leginkább építkezhetünk, akik menedzselése a legfontosabb cél számunkra. Körülbelül 5 gyerek van, akiben nincs meg igazából a képesség arra, hogy sikeresek lehessenek a versenysportban, de ők is fontos részei a szakosztályunknak ennek ellenére is. 9 versenyző van, akiből még nem lehet tudni, hogy mire lehetnek majd képesek.

Már az idei évre elmondhatjuk, hogy a MÖSZ ranglista versenyében jelentőset tudtunk javítani az előző évi helyezésünkhez képest. Két éven belül, ha ezek a versenyzők megmaradnak és fejlődni tudnak, újra az élmezőnyben lehet csapatunk, főleg ha jobban tudjuk kezelni az anyagi problémákat új támogatók segítségével.

Most az utolsó nagyobb verseny a Kincsem Parkban megrendezett, ökölvívó Budapest-bajnokság volt. Négy versenyzővel indultunk a tornán, ebből két arany és két ezüstérem lett a vége itt már. Igaz, Veiland László mérkőzése egy súlyos bírói tévedésen ment el, mert a harmadik menetben a vezetőbíró teljesen indokolatlanul számolt rá. Sajnos ilyen előfordul ebben a sportágban.

Most minden erővel az előttünk álló országos bajnokságokra koncentrálunk. Ezekről legalább 5-6 érmet szeretnénk elhozni, nem titkoltan két esetben a legfényesebbet várjuk. A jövő évben is folytatni akarjuk a megkezdett munkát és minden reális esély meg van a gyerekek fejlődése mellett arra, hogy a következő évben még jobb teljesítményt adjunk le és járuljunk hozzá aktívan az MTK sikeréhez. A következő évben két versenyzőnk nagyon jó eséllyel be fog kerülni a válogatottba, így ők utána már nemzetközi pontokkal is gazdagíthatnak majd minket.

/Rózsa Mihály/


Már nem is annyira csiszolatlan gyémántra leltünk Ukrajnából

Az már kezd megszokottá válni, hogy az utánpótláscsapatainkban is szerepelnek külföldiek. A tizenéves idegenlégiósaink azonban általában Afrikából érkezett ismeretlen labdarúgópalánták, akik itt próbálják megalapozni a jövőjüket. Az kuriózumnak számít, hogy egy stabil BL-résztvevő csapatból, egy, a magyarnál sokkal erősebb labdarúgó-utánpótlással rendelkező országból jöjjön valaki a Sándor Károly Akadémiába. Most ez is megtörtént. Yurii Matviiv Ukrajnából, a Sahtar Donyeckből jött hozzánk. Persze érkezésében sajnos a háborúnak is jelentős szerepe volt. Olyan posztra érkezett, amiben évek óta nem vagyunk nagyon jól eleresztve. 190 cm magas belső védő. Reméljük, sok örömünk lesz még benne. És az ő reményei? Hallgassuk meg erről őt.

- Hogy érzed magad nálunk?

Yurii Matviiv

a kép forrása: mtk.hu

- Jól, minden rendben.

- Egyedül jöttél vagy a család is elkísért?

- Egyedül.

- Tudod tartani a kapcsolatot a családoddal?

- Édesanyám néha meglátogat. Édesapám nem tud, mivel az aktív korú férfiak most a háború miatt nem hagyhatják el Ukrajnát. Napi kapcsolatban vagyok a családommal, mi Ukrajna nyugati részén, Ternopolban lakunk, ezt a részt szerencsére eddig nem nagyon érintette a háború. Ez eddig egy békés rész.

- Akkor téged és a családodat személyesen nem érintett a háború.

- A családomat nem, de én Kijevben voltam a háború kitörésekor. Szörnyű élmény volt. Azt tudjátok, hogy Donyeckben fociztam, nagyon aggódom az ottaniakért.

- Kialakultak már valami kapcsolataid barátságaid itt?

- Eleinte nehéz volt természetesen, de már konszolidálódott a helyzetem, mindenki befogadott.

- Egy átlagos korodbeli fiatalnak ilyenkor alakulnak ki a kapcsolatai, ilyenkor talál barátokat, szerelmeket. Neked vándor életmód jutott. Remélem, sokáig leszel nálunk, de nyilván az MTK sem végállomás. Hogy tudod a magánéletedet menedzselni?

- Ez nem új helyzet nekem. 12 évesen kerültem el a családomtól. Előbb Lembergbe, aztán Donyeckbe kerültem. Ha valamit el akarok érni, akkor ezt az áldozatot vállanom kell. A barátnőm otthon van Ukrajnában, meg szokott látogatni, amikor teheti. Vannak barátaim még a Sahtarból és már itt is a csapatból, szerencsére angolul tudunk kommunikálni. A Honvédban játszik egy honfitársam, vele már otthon is jóban voltunk.

- Mondtad, hogy beszélsz angolul. Magyarul tudsz már valamit?

- Pár szót, csak a számokat, üdvözléseket és néhány káromkodást. Az edzések magyarul folynak, de figyelem, mit csinálnak a többiek, utánuk csinálom, de ha kell, angolul tudok kérdezni az edzőktől.

- Tudsz valamit az MTK-ról, a csapat történetéről?

- A jelenről igen, de a múltról nem sokat.

Yurii Matviiv és Spiegel Gábor

a kép forrása: saját fotó

- Hallottál róla, hogy 100 éve még a kedvenceid, a spanyolok a Real, a Barca az MTK-tól tanultak és soha nem tudták az MTK-t legyőzni. Illetve tudod-e ki volt Sándor Károly, az akadémia névadója, vagy Hidegkuti Nándor akinek stadionunk a nevét viseli?

- Nem sajnos nem tudom, milyen volt a csapat száz éve és a névadókat sem ismerem.

(Természetesen tolmácsunk, Spiegel Gábor elmondta Yuriinak a legfontosabb tudnivalókat, már amennyire ez néhány mondatban lehetséges. Sikerült felkelteni érdeklődését, a neten utána akar nézni az MTK történetének. )

- Milyen volt a Sahtarból, egy európai élcsapatból átkerülni az MTK-ba, amelyik a Sahtarnál is sokkal híresebb csapat volt, de jelenleg nincs a donyeckiekkel egy szinten?

- Tudom, hogy az MTK akadémiája, a Sándor Károly Akadémia Magyarországon az egyik legjobb. Örülök, hogy idekerültem, hogy szerződést kaptam a csapattól. Hosszú távra tervezek itt. Meglátjuk, én meg vagyok elégedve az itteni helyzetemmel, úgy látom itt van esélyem a felnőtt csapatba is bekerülni.

- Látsz valami jelentős különbséget a Sahtarban és az itt folyó képzés között?

- A Sahtarban sokkal inkább a csapatmunkán van a hangsúly, itt inkább az egyéni képzés van előtérben.

- A saját fejlődésed szempontjából mit gondolsz, jó döntést hoztál-e?

- Mindkét csapat mellett és ellen is szólnak érvek, most úgy érzem, itt van lehetőségem előrelépni, csiszolni a tudásomat.

- Ha most te dönthetnéd el, hogy alakul a következő tíz éved a fociban, mit választanál?

- A minimális tervem egy–másfél éven belül bekerülni az MTK első csapatába. Ha sikeres leszek a felnőttek között, akkor természetesen szeretnék valamelyik topligába bekerülni, a vágyálmom a spanyol bajnokság. Szeretnék a BL-ben játszani. De most az MTK első csapatába való bekerülésre koncentrálok.

- Nagyon csábító, de talán veszélyes is, ha egy sztárcsapattól kapsz ajánlatot. Ha az lenne a kérdés, hogy egy spanyol élcsapat, ahol még az sem biztos, hogy a kispadra kerülsz, vagy egy osztrák, esetleg belga középcsapat, ahol biztosan tagja vagy a csapatnak, mit választanál?

- Nem gondolom, hogy egy spanyol élcsapat azért akarna leigazolni, hogy a kispadra se kerüljek. De természetesen minden focista játszani szeretne, tehát ha így merülne fel a kérdés, akkor inkább a játéklehetőséget választanám.

Yurii Matviiv

a kép forrása: mtk.hu

- Úgy tűnik abból, amit eddig elmondtál, hogy nagyon racionálisan építed a jövődet. Beleszólhatna a döntésedbe az érzelmek. Például ha egy spanyol élcsapat hívna és a Sahtar is számítana rád?

- Az ukrán utánpótlásfoci nagyon erős. Elég az ifi BL eredményeit megnézni, hogy lássuk, az utánpótlásban az ukránok erősebbek a legtöbb nyugati országnál. Felnőtt szinten viszont például a spanyolok sokkal előrébb járnak. Így nem kérdés La Liga.

- Említetted az ifi BL-t. Ez most nálunk nagyon aktuális. Mit vársz ezen a szinten az MTK-tól és magadtól?

- A csapat nagyon jó, jó esélyünk van a playoffig elmenni, a többit majd meglátjuk. Egyénileg? Remélem, lehetőségem lesz megmutatni magamból a legtöbbet, legjobbat. Szeretném felhívni a figyelmet magamra, képességeimre.

- Egy bombaerős utánpótlás csapatból érkeztél. Szerinted az MTK milyen játékerőt képvisel korábbi csapatodhoz képest?

- Mint mondtam, más a két képzés. Ott a csapatjáték dominál, itt az egyéni képességek, a technika. Így nehéz összehasonlítani, de szerintem az MTK az ukrán korosztályos bajnokságban is jól megállná a helyét.

- Szeretnél-e még valamit elmondani, amiről még nem volt szó?

- Talán csak annyit, hogy beszéljünk újra, miután megnyertük az ifi BL-t!

- Sok sikert kívánok neked ehhez is, aztán a felnőttek között is és remélem, nem haragszol meg, ha azt kívánom, hogyha lehet még sokáig nálunk, az MTK-ban legyél sikeres!

Köszönetemet fejezem ki Spiegel Gábornak, aki beszélgetésünkben tolmácsként működött közre. Nélküle nem jöhetett volna létre ez az interjú.

/Bodrogi Tamás/


Kéktúra

Idei ötödik túránk rendhagyó, hisz ellenfelünk a Nyíregyháza, melynek stadionját felújítják, így csapatunkat Sényőn fogadják.

Visszatekintve előző túránkra, sajnos az, hogy hétköznap és elég késői órán került lebonyolításra a DVTK elleni mérkőzésünk Miskolcon, sokaknak elvette a kedvét attól, hogy személyesen tekintse meg. Szerencsére először az idényben az ultráknak sikerült buszt szerezniük, így ők szervezetten látogattak a Diósgyőr otthonába. Nagyjából 30-35 fővel képviseltettük magunkat az idény egyik legfontosabb rangadóján.

Nyíregyháza (Sényő)

2022. október 5. szerda. Kezdés 15 órakor.

A két stadion közti távolság 251 km. Gépkocsival 2 óra 10 perc a menetidő. Nyíregyházáig autópályán mehetünk.

A város nem bővelkedik műemlékekben viszont, a Sóstó városrész a pihenési és szórakozási igényeket maximálisan kielégíti. Itt található az Aquarius élményfürdő, strand és gyógyfürdő, tófürdő, csónakázó tó, állatpark, kalandpark, múzeumfalu, parkerdő és botanikus kert.

A város főtere a Kossuth tér. Itt láthatjuk a városházát. Érdemes elsétálni a környező terekre ahol számos köztéri szobor van és az ott lévő épületek is szépek. Szabadság tér, Hősök tere, Október 23. tér, Mártírok tere, Kálvin tér, Országzászló tér, Luther tér. A Benczúr téren találjuk a Jósa András régészeti és néprajzi múzeumot, a Bessenyei téren pedig a Móricz Zsigmond színházat. Kuriózum még a Színház utca 2.-ben található Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér. Érdekesség, a városban a hétvégeken közlekedő piros busz, mely végig kalauzol a város nevezetességein. A Mártírok tere 6. szám alatt található a zsinagóga és a Kótaji út 5. szám alatt a zsidó temető.

Nyíregyháza, zsinagóga

a kép forrása: nyiregyhaza.varosom.hu

a nyíregyházi piros busz

a kép forrása: nyiregyhaza.info.hu

Sényő

Sényő, zsidó temető

a kép forrása: senyo.hu

Nyíregyházától alig 10 km-re található kis község.

A település életét segíti Nyíregyháza közelsége. A világszerte híres szabolcsi alma termesztés mellett jó minőségű kukoricát és takarmánynövényeket termesztenek.

Az izraelita temetője a Kossuth utca - Rákóczi út kereszteződésénél található.


Nyíregyháza környéke: Tiszavasvári, Tiszalök, Tiszaeszlár, Baktalórántháza, Kállósemjén, Vaja, Kisvárda, Nyírbátor


Tiszavasvárin két kastély is található. A Dessewffy kastély látogatható, a Korniss kastély gyermek intézménynek ad helyet. A zsidó temető az Egység utcában található.


Tiszalöki, vízerőmű

a kép forrása: tiszalok.hu, fotó: Veres József

Tiszalök híressége a Vízerőmű, de ez átmenetileg nem látogatható. Viszont remek kikapcsolódást nyújt a Feketeszakáll élménypark és strand komplexum. Étterem, grillterasz is rendelkezésére áll a vendégeknek. A zsidó temető címe Honvéd utca 49.


Tiszaeszlár: Bashalmi Pongrácz kastély. Ma iskola és óvoda működik benne. Rózsakertje helyén ma focipálya van. A település hírhedt zsinagógájának sorsáról nem találtam semmilyen feljegyzést.

Tiszaeszlár, pongrácz-kastély

a kép forrása: tiszaszlar.hu

Baktalórántháza: A város két kis község, Nyírbakta és Lórántháza egybeépítésével alakult ki. A település földesura gróf Dégenfeld Imre volt, az ő nevéhez fűződik a település központjában a Dégenfeld kastély, melyet gyönyörű park vesz körül. A zsidó temető a Mankó utca 10. alatt található.


Kállósemjén: Kállay kúria, mely múzeumként működik. Az épületet és a benne lévő kiállítást 2016-ban nyitották meg a nagyközönség előtt. Itt nevelkedett az ország későbbi miniszterelnöke, Kállay Miklós. A 45–ös út 2. alatt találjuk a zsidó temetőt.


Vaja: Vajai vár egykor az ország erőssége volt. A vár a település uráé, a kuruc Vay Ádám, II. Rákóczi Ferenc kapitányáé volt.

Vaja, Vay várkastél

a kép forrása: vaja.hu

A várban található a Vay Ádám Múzeum, a kastély parkjában pedig a Rákóczi szabadságharc híres személyeinek mellszobrai találhatók.

Kisvárda: A kisvárdai vár várszínházként működik. Az egykori zsinagóga, amely 1900-ban épült a Rétközi múzeumnak ad otthont. Címe Krúdy park. A zsidó temető az Árpád utcában van.

Kisvárda Rétközi Múzeum a volt zsinagóga épületéban                                

a kép forrása: hu.wikipedia.org                                                                   

Nyírbátor: Báthori várkastély és panoptikum. 2006-ban építették újjá. Az épületben kialakított múzeumban 45 életnagyságú figura mutatja be a kor legfontosabb történéseit, a Báthori család korát és életét. A Hegy utca 1.–ben található a zsidó temető.

Nyírbátor, Báthori Várkastély és Panoptikum

a képek forrása: nyirbator.hu


Szinte valamennyi említett településen találunk fürdőt és a helyi életet bemutató tájházat.

/Sas János/


Felavattuk az új MTK Küzdősportcentrumot

A legutóbbi, 2020-as vagy 2021-es olimpián - ezt most ne feszegessük - két sportágban sikerült MTK-sportolónak érmet szerezni. Tóth Krisztián cselgáncsban, Hárspataki Gábor karatében érte el ezt a bravúrt. E két szakosztályunk jutott csodálatos otthonhoz a napokban. Ahogy Deutsch Tamás elnök úr mondta ünnepi beszédében, ez egy világszínvonalú létesítmény. Olyan, amilyennel az MTK-n kívül egyetlen magyar egyesület sem büszkélkedhet. Azt kell mondanom, Deutsch Tamásnak teljesen igaza van. Új létesítményünk gyönyörű, megvan benne minden, amire csak szüksége lehet a sportolóknak az edzésmunkájukhoz, ideértve az edzések közötti kikapcsolódást is. Ami szintén fontos, a csarnok méretei is impozánsak. Bőven lehetőséget biztosítanak a szakosztályok létszámának bővítésére. Így most már a szakosztályokon a sor, hogy még jobb eredményeket produkáljanak a még jobb lehetőségeknek köszönhetően. Nem gondolom, hogy most áradoznom kellene, hogy milyen szép a tatami, vagy mekkora a konditerem. Ezt csak úgy lehet értékelni, ha látja valaki. Beszéljenek helyettem a képek.
Sok sikert, MTK-sok, az új otthonotokban!

/Bodrogi Tamás/


az MTK Küzdősportcentrum kívülről

karate terem

cselgáncs terem

Kovács Antal a Cselgáncs Szövetség alelnöke

Horváth Csaba Zugló polgármestere

Deutsch Tamás az MTK elnöke

munkában a cselgáncsozók

konditerem

öltöző

pihenő helyek

Az MTK Küzdősportcentrumban készült valamennyi kép a saját felvételünk.


Szurkolás Diósgyőrben

a kép forrása: Ultras MTK facebook oldal

Segítsd az MTK ultrák idegenbeli utazását


Ultráink több évtizede kísérik vidékre szeretett csapatunkat minden körülmények között.

A megváltozott gazdasági helyzet miatt azonban szinte lehetetlen olyan céget találni, amely rendelkezik szabad busszal és sofőrrel a hétvégén.

Ezért keresünk lehetőleg MTK-s kötődésű, megbízható vállalkozót, aki meg tudná oldani az ultrák vidéki meccsekre való lejutását. Emellett arra kérünk mindenkit, akinek az ismeretségi körében van ilyen cég vagy egyéni vállalkozó, keressen fel bennünket email-ben: ultrasmtkofficial@gmail.com

/Pandzarisz Tamás/


A szurkoló hangja: Én és az MTK

Az öt legemlékezetesebb pillanatom

1./ 1946. augusztus 29.

Kötődésem kezdete az MTK-hoz. Elég korán kezdtem, hiszen ezen a napon születtem. Tekintettel arra, hogy ezidőtájt nagyapám az MTK intézője és időnként edzője volt, természetesen azonnal beíratott az MTK-tagok sorába. Erről volt egy írásos dokumentum is, de ez az idők folyamán legnagyobb sajnálatomra valahol elhányódott, de a kötődés töretlen.

2./ 1955. december 28.

Az első emlékem amikor a helyszínen néztem focimeccset az unokabátyám nyakában ülve. Tekintettel a nézőszámra és akkor aztán végképp nem szálfa termetemre, valamit láthattam is a meccsből.

Vörös Lobogó–Reims 4 : 4, Újpest, 36088 néző

3./ 1964. április 29.

Na itt már majdnem felnőttként szurkoltunk a reménytelennek tűnő döntőbe jutásért (Glasgow-ban 3 :0–ra égtünk), de megtörtént a csoda. Érdekes úgy emlékszem, elég hideg volt, mert állva néztük a meccset a majdnem üres stadionban. Akkor az MTK megint a múltját hallhatta a lelátókról, nem újkeletű ez a megnyilvánulás, zsigerből jön.

MTK–Celtic 4:0, Népstadion, 10800 néző.


Majd a döntő, persze csak tévén, fekete-fehérben.

MTK–Sporting CP 3:3, Brüsszel, Heysel stadion, 1964. május 13., 3208 néző.

Nyernünk kellett volna a meccs képe alapján, de jöhetett az ismételt meccs az akkori kiírásnak megfelelően.

MTK–Sporting CP 0:1, Antwerpen, Bosuil stadion 1964. május 15., 13924 néző.

Magyar átok és düh, egy érintés nélküli szögletből esett góllal kaptunk ki.

4./ 2006. augusztus 19.

Illés Béla búcsúmeccse és egy felejthetetlen esemény számomra is, ugyanis a 60.-ra születésnapi meglepetésként ajándékba kaptam a családtól a bajnoki meccs kezdőrúgásának lehetőségét és persze ebből az alkalomból a legnagyobb királlyal való közös fotón való pózolást az unokával. Sajnos egy nagyon szomorú esemény árnyékolta be a fényes ünnepet, unokabátyám, Tomi három nappal korábban elhunyt, pedig nagyon szeretett volna még erre kijönni. De a középkörben éreztem, hogy lenéz és mosolyog rám.

MTK–Sopron 4-1, Hungária körút, 2000 néző.

5./ 2008. május 26.

REAC–MTK 0-3 Sopron, szezonbeli átlagnézőszám: 1293.


A mostanáig utolsó bajnoki cím megszerzése az utolsó előtti fordulóban, ugyanis a Sopron év közben megszűnt és velük játszottunk volna a végén, de mindenki megkapta annak a mérkőzésnek a három pontját, így ezzel a győzelemmel már behozhatatlan előnnyel vezettünk. Mit mondjak, voltunk úgy nagy jóindulattal 200-an Sopronban velünk szemben a 30 REAC drukker, talán több szurkolót érdemelt volna ez a nem várt, de nagyon megérdemelt siker. Sajnos Kanta Józsikáéknak már nem jött össze ismétlés és az utolsó 10 évünket a Schindler csoport szponzorálta. De lesz ez még sokkal jobb is.

+1./ Az a felejthetetlen gól a királytól.

/Rudas György/

* * * * * * * * * * * * *

A Szurkoló hangja rovat a tietek! Várjuk ide rövidebb-hosszabb írásaitokat, melyekkel kapcsolatban csak néhány egészen természetes kikötésünk van. Legyen valamiképp az MTK-hoz kapcsolódó, bírja el a nyomdafetéket és érje el a közölhető minőséget.

Természetesen a mienktől eltérő véleményeket is szívesen közlünk.


Születésnapok

A következő két hétben - szeptember 30-a és október 13-a között - születésnapos tagtársaink:


Dalnoki Ildikó

Dr. Forgács Judit

Gáspár Steckl Katalin

Kottán György

Németh Ádám

Patkó Zsolt

Róth András

Rózsa Mihály

Sipos Hajnalka

Szakonyi Péter

Szűcs János

Turtóczky Sándor

Ujlaki Tamás

Vári György

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.

Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!


Október 2-án lesz 65 éves Csutor Magdolna, az MTK egykori vívója.

Ugyancsak október 2-án ünnepel saját nevelésű labdarúgónk Orovecz György, aki Verebes bajnokcsapatának volt tagja. Ő 55 éves lesz.

Galiotti Gábor kajak-kenu versenyzőnk október 3-án 60 éves lesz.

Kocsis Attila a közelmúltban volt női labdarúgócsapatunk gyúrója. Október 3-án 55. születésnapját ünnepli.

Oborzil Sándor MNK-győztes labdarúgónk 80 éves lesz október 5-én.

Felkainé Gálos Éva is 80 éves lesz, ő október 7-én ünnepel.

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)


Oborzil Sándor

a kép forrása: Holló Iván archívuma



Piel Zoltán

a kép forrása: Képes Nemzeti Sport 1992. 08. 11.


Nyírő Zsolt

a kép forrása: mtk.hu

Évfordulók

135 évvel ezelőtt, 1887. október 3-án született Mellinger Jenő, aki asztaliteniszezőként és vívóként is szerepelt az MTK-ban.

2019. október 4-én, azaz 3 éve hunyt el Piel Zoltán labdarúgó kapusunk. Mindössze 57 éves volt.

65 éve, 1957 október 6-án, 67 évesen halt meg Dobsa Elek. Az MTK saját nevelésű játékosa volt. Szerepel az 1920-21-es és az 1921-22-es bajnokcsapatainkban is.

Tavaly október 10-én fájdalmas veszteség érte az MTK-t. Elvesztettük Fáyné Fehér Magda örökös bajnokunkat. A 60-as evek verhetetlen MTK-kosárlabdacsapatának tagjaként nyolcszoros bajnok, hatszoros kupagyőztes BEK bronzérmes volt.

50 éve, 1972 október 7-én hunyt el Haggenmacher Henrik. Őt inkább mint sörgyáros,t illetve mint a GYOSZ egykori elnökét ismerhetitek. Ifjabb éveiben az MTK gyorskorcsolyázója volt.

5 éve, 2017. október 11-én halt meg Nyírő Zsolt, az MTK asztaliteniszezője. 55 éves korában bekövetkezett haláláig az MTK aktív játékosa volt.

130 éve, 1892. október 12-én született Dr. Hecht Ervin László, az MTK választmányi tagja és klubügyésze.

3 éve, 2019. október 13-án elhunyt Sugár Péter, az MTK Család egyik alapítója, vezetőségi tagja. Az MTK örök szurkolója 64 éves volt .


Sugár Péter

a kép forrása: Sugár Péter facebook oldala

Fáyné Fehér Magda

a kép forrása: Elekes Erzsébet archívuma


Dr. Hecht Ervin László

a kép forrása: Színházi Élet 1931. évi 6. szám


Az elmúlt két hét legfontosabb eredményei:

Atlétika

Atlétikai Magyar Csapatbajnokság Döntő - Debrecen

4. MTK Budapest

Részeredmények:

2. MTK Budapest I. /Weiner Anna - Krizsán Xénia - Endrész Klaudia - Dr. Nguyen Anasztázia/ (4 x 100 m)

2. Szabó Barbara (magasugrás)

2. Moravcsik Angéla (gerelyhajítás)

2. Krizsán Xénia (súlylökés)

2. Kováts Fanni Virág (rúdugrás)

3. MTK Budapest /Silye Andrea Kata - Ferencz Anna - Erdei Tamara - Mátó Sára/ (4 x 100 m)

3. Ferencz Anna (800 m)

3. Endrész Klaudia (távolugrás)

4. Dr. Nguyen Anasztázia (100 m)

4. Krizsán Xénia (100 m gát)

4. Renner Luca Boglárka (magasugrás)

4. Jankovics Dániel János (magasugrás)

4. Járvás Máté Tamás (gerelyhajítás)

5. Szabó Beatrix (magasugrás)

5. Szabó Beatrix (hármasugrás)

5. Ferencz Anna (1500 m)

5. Jancsik Martin (gerelyhajítás)

5. Almási Olivér (110 m gát)

6. Kovács Vivien (súlylökés)

6. Petry Alexandra (rúdugrás)

7. Marosi Viktória (hármasugrás)

7. MTK Budapest II. /Kovács Vivien - Silye Andrea Kata - Renner Luca Boglárka - Kuti Nikolett/ (4 x 100 m)

8. Együd Máté (800 m)

8. Némethy Szabolcs (gerelyhajítás)

9. Erdei Tamara (400 m)

9. Dr. Nguyen Anasztázia (távolugrás)

9. Marosi Viktória (gerelyhajítás)

10. Sári Pálma (gerelyhajítás)

Németh Miklós Gerelyhajító Verseny

1. Jancsik Martin (U20)

2. Moravcsik Angéla

2. Némethy Szabolcs (U20)

4. Jancsik Tamás

7. Magyari Zoltán

Krizsán Xénia

a kép forrása: mtk.hu

Kováts Fanni Virág

a kép forrása: mtk.hu

Jancsik Martin

a kép forrása: mtk.hu

Némethy Szabolcs

a kép forrása: mtk.hu

Szabó Barbara

a kép forrása: mtk.hu, fotó: Hegedűs Gábor

Moravcsik Angéla

a kép forrása: mtk.hu

Cselgáncs

Tóth Péter Emlékverseny - Eger

1. Gáldi Benjámin (DA; -41 kg)

1. Pánczél Csanád (S; -45 kg)

1. Pánczél Csanád (DA; -45 kg)

2. Ulbert Boldizsár István (DB; -32 kg)

3. Sós Anna (S; -57 kg)

3. Sümeghy Vanda (S; -33 kg)

3. Ujhelyi Barna (DC; -50 kg)

3. Gáldi Benjámin (S; -40 kg)

5. Grancsa Attila (DA; -32 kg)

5. Füredi Barnabás (DA; -38 kg)

5. Kótai Kolos Krisztián (DC; -36 kg)

7. Boda Szabolcs (DC; -45 kg)

7. Kasza Péter (S; -50 kg)

Sós Anna

a kép forrása: mtk.hu

Páncél Csanád

a kép forrása: mtk.hu

E-sport

Hungarian E-sport Series Silver

5. Endrődi Dominik

Evezés

MEFOB

3. Szász Gergely - (Hopp Márton Péter) (E; 2- 1000 m)

Szász Gergely

a kép forrása: mtk.hu

Kajak-kenu

Egyetemi és főiskolai VB - Bydgoszcz

3. Gábor Netta (K4 500 m)

Budapesti Diák Kupa

1. Gazdag Lili (U12; MK1 2000 m)

1. Hofer Bianka Vivien - Szabó-Csalló Nadin (U13-14; K1 2000 m)

1. Hofer Bianka (U14; K2 2000 m)

1. Dömök Márk Erik (U13; K1 2000 m)

1. Szabó-Csalló Kolos (U10; MK1 2000 m)

2. Szabó-Csalló Vanda (U16; K1 2000 m)

2. Veres Viktória - Szabó-Csalló Vanda (U15-16; K2 2000 m)

2. Boda Márkó - Jeli Kornél (U15-16; K2 2000 m)

3. Szabó-Csalló Nadin (U14; K1 2000 m)

3. Warvasovszky Benedek (U17-18; K1 2000 m)

4. Jeli Kornél (U16; K1 2000 m)

6. Boda Márkó (U16; K1 2000 m)

7. Veres Viktória (U15; K1 2000 m)

Hofer Bianka vivien

a kép forrása: mtk.hu

Gazdag Lili 

a kép forrása: mtk.hu

Karate

Budapest Open


1. Jakubovics Dalma (-50 kg)

1. Ilankovic Aleksandra (U21; -61 kg)

1. Sala Bíborka (U12; -35 kg)

1. Fejér Milán (U12; -40 kg)

1. Tóth Máté (K; -57 kg)

2. Halmagyi Chanel (K; -47 kg)

2. Kapdebó Botond (+84 kg)

2. Kovács Gergely (K; -52 kg)

2. Kürk Zétény (U12; -40)

3. Baranyi Zsófia (-55 kg)

3. Jakubovics Dalma (U21; -50 kg)

3. Gáspár Laura (K; -47 kg)

3. Török Panka (K; -54 kg)

3. Péter Csiki Csanád (U14; - 45 kg)

5. Ilankovic Alexandra (-61 kg)

5. Badak Barnabás (U12; +45 kg)

5. Csöppü Bence (-60 kg)

5. Dudás Zsombor (J; -61 kg)

5. Kovács Levente (U12; -35 kg)

5. Kozsán Balázs (U21; -67 kg)

Croatia Open


1. Gáspár Laura (K; -47 kg)

1. Ilankovic Alekszandra (-61 kg)

1. Tóth Máté (K; -57 kg)

1. Tamási András

2. Benkő Szonja (kata)

2. Tóth Zsombor (J; -55 kg)

2. Kovács Levente

3. Ilankovic Alexandra (U21; -61 kg)

3. Fleischer Dóra (U21; -66 kg)

5. Fleischer Dóra (-68 kg)

5. Kiss Mátyás

5. Badak Barnabás

Gáspár Laura

a kép forrása. mtk.hu

Halmagyi Chanel

a kép forrása: mtk.hu

Jakubovics Dalma

a kép forrása: mtk.hu

Tóth Máté

a kép forrása: mtk.hu

Kézilabda

Női NB I.

Dunaújváros - MTK Budapest 25-23

Felkészülési mérkőzés

Budaörs - MTK Budapest 26 - 34

Női U19 I. osztály kelet

Vác - MTK Budapest 33-23

MTK - Vasas 19-36

Női U17 I. osztály kelet

Vác - MTK Budapest 35 - 26

MTK - Vasas 21 - 44

Kosárlabda

Női NB I. 

TFSE-MTK - PEAC 47 - 65

TFSE-MTK - Sopron 81-91

Sepsi Kupa - Sepsiszentgyörgy

Elődöntő

TFSE-MTK - CSM Alexandra 80-51

Döntő

Sepsi SIC - TFSE-MTK 67-71

Női junior

Darazsak B - MTK Budapest 44-66

MTK Budapest - ZTE 51-65

Női serdülő

MTK Budapest - Farkasrét 52-80

Labdarúgás

Női NB I.

MTK - Újpest 9-0

Szombathely - MTK 0-3

Férfi Magyar Kupa

XV. kerületi Issimo SE - MTK 0-8

Férfi NB III. 

MTK II. - Szekszárd 0-1

ESMTK - MTK II. 1-0

Női U19

PMFC - MTK 0-2

MTK - FTC 1-7

Férfi U19

Vasas - MTK 0-1

Női U17

MTK - PMFC 2-2

FTC - MTK 4-1

Férfi U17

Fehérvár - MTK 2-1

MTK - Kisvárda 2-0

Férfi U16

Honvéd - MTK 2-3

MTK - DVTK 0-1

Női U15

MTK - PMFC 4-0

FTC - MTK 4-0

Férfi U15

Illés Akadémia - MTK 2-1

Férfi U14

MTK - Honvéd 2-1

Kisvárda - MTK 2-2

Ökölvívás

Ifi OB - Debrecen

3. Veiland László

RG

VB - Szófia

8. Pigniczki Fanni (szalag)

9. Pigniczki Fanni (egyéni összetett)

Röplabda

Női U20

BRSE - MTK Budapest 3-1

MTK Budapest- Gödöllő 3-1

Női U15

MTK Budapest - Szolnok 0-3

Szosi -MTK Budapest 3-0

Rövidpályás gyorskorcsolya

Stez Kupa - Igló

1. Kiss-Gebora Bence (JD)

1 Kun Bence Benedek (JC)

2. Tóth Liza Emma (JC)

2. Corvin-Szabó Máté (JD)

3. Kiss-Gebora Flóra (JD)

3. Sipos Dominik Tamás

3. Pistai Botond (JC)

4. Haszonits Hanna (JC)

4. Olti Miksa (JD)

6. Hemző Botond (JC)

8. Grohoczky Bettina (JC)

8. Győry Péter (JC)

ORV összetett verseny - Budapest

1. Kun Bence Benedek (JD)

3. Kiss-Gebora Bence (JD)

3. Schönborn Melinda (JA)

3. Czank-Varga Benjámin (JB)

5. Kiss-Gebora Bence (JD)

5. Sipos Dominik Tamás (JA)

6. Tóth Liza Emma (JC)

7. Haszonits Hanna (JC)

7. Győry Péter (JC)

8. Hemző Botond (JC)

9.Grohoczky Bettina (JC)

9. Schönborn Virág (JB)

10. Pistai Botond (JC)

10. Dunay Máté (JB)

Kiss-Gebora Bence

a kép forrása: mtk.hu, fotó: Hegedűs Gábor

Kun Bence Benedek

a kép forrása: mtk.hu

Taekwondo

Slovenia Open G2 - Ljubijana

1. Csáki Hanna

5. Tóth Darius

Tóth Darius

a kép forrása: mtk.hu

Csáki Hanna

a kép forrása: mtk.hu

Tenisz

Challenger torna - Budapest

3. Babos Tímea - Tamara Zidansek (páros)

Challenger torna - Bukarest

2. Jani Réka (egyéni)

2. Jani Réka - (Udvardy Panna) (páros)

Kinder Kupa - Budapest

1. Nagy Gréta (U18; egyéni)

5. Tihanyi-Tóth Domonkos (U12; egyéni)

Inter J NET abas Kupa - Jászberény

1. Sinkalovics Patrik Alex (U18; egyéni)

3. Molnár Tamás (U18; egyéni)

Sugo Kupa

5. Olasz Botond (U12; egyéni)

Babos Tímea

a kép forrása: mtk.hu

Jani Réka

a kép forrása: mtk.hu

Vívás

Balaton Kupa - Siófok (korábbi még nem közölt eredmények)

1. Völcsey György (M+60; párbajtőr)

3. Fábián Gábor (M+50; párbajtőr)

3. Kolb Tamás (M+40 +50; kard)

7. Kolb Tamás (M+50; tőr)

8. Fábián Gábor (M+50; tőr)

10. Kolb Tamás (M+50; párbajtőr)

Magyar Kupa 1. forduló

2. Nébald Franciska (K; párbajtőr)

2. Wimmer Dorina (J; párbajtőr)

2. Taivainen Bence (K; párbajtőr)

2. Somody Soma (J; párbajtőr)

6. Koska-G Bendegúz (J; párbajtőr)

7. Papp-Szilágyi Luca (K; párbajtőr)

7. Csendes Luca (J; párbajtőr)

9. Gálfalvy Réka (J; párbajtőr)

9. Dunay Máté (J; párbajtőr)

Nébald Franciska

a kép forrása: mtk.hu

Wimmer Dorina

a kép forrása: mtk.hu


Rövidítések:

A különböző sportágaknál zárójelben azoknak a nem MTK sportolóknak a neveit találjátok, akik a mieinkkel egy versenyegységben szerepeltek. A felnőtt versenyek esetében a korosztályt külön nem jelezzük.

Korosztály jelzések:

U: utánpótlás

M: masters

E: egyetemista

J: junior

I: ifi

K: kadet

S: serdülő

T: tanuló

D: diák

Az egyes kosrosztály jelzések után álló számok/betűk a korosztályon belüli korcsoportokat jelzik.

PR: parasportoló

Rövidítések az evezésnél:

1x, 2x, 4x, 8x : kormányos nélküli pár evezősök

2x+, 4x+, 8x+ : kormányos párevezősök

2-, 4-, 8- : kormányos nélküli váltott evezősök

2+, 4+, 8+ : kormányos váltott evezősök

KS : könnyű súlyú

Rövidítések a kajak-kenunál:

K: kajak

C: kenu

S: SUP

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség tagjai: Hazai Tamás - bridzs, Holló Iván - A szurkoló szemével, Joó Alfréd - labdarúgás történet, Lantai Tibor - Kék kosár, Lukácsi Attila - Röptében, Pandzarisz Tamás - Ultrakék, Kalocsai László - labdarúgás, Polivka Dóra - evezés, Rózsa Mihály - küzdősportok, Rudas György - A szurkoló szemével, Sas János - Kéktúra, Sztojcsev Iván lektor,

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *