MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2023. január 12.

MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 1. szám

2023. január 12.

Tartalom:

Belépés az MTK Baráti Körbe

2022

Híres MTK-sok: Lőrincze Lajos

MTK Baráti Kör Program

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Gyász

Az elmúlt két hét eredményei

Fucsovics Márton

a kép forrása: mtk.hu



Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


2022

A legutóbbi hírlevelünk megjelenése óta, azaz az idei év első napjaiban kevés jelentős sportesemény zajlott, ami az MTK-sportolókat is érintette. Így most van idő egy picit visszapillantani 2022-re. Milyen évünk volt? A korábbi covidos időszak után már az is nagy öröm volt, hogy lehetett nyilvános meccseket, versenyeket rendezni. Ám ez bármennyire is öröm, a sport mégiscsak az eredményekről szól. Jó évünk volt-e nekünk, MTK-istáknak? Alighanem szurkolóink döntő többsége erre kapásból rávágná, hogy dehogy volt jó évünk, sőt kimondottan pocsék évünk volt. Labdarúgóink ismét kiestek az NB I-ből. Ezen nincs mit szépíteni, sajnos tény, az MTK labdarúgó csapata soha nem látott mélységekbe zuhant. Ugyanakkor az MTK nem csak foci. Az MTK összesen durván 20 sportág otthona. A legtöbb szakosztály versenyzői idén is kiemelkedően szerepeltek a hazai és a nemzetközi megmérettetéseken. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csak sikereink voltak idén, a sport természetéből adódóan mindig vannak sikerek és kudarcok is. Nem mindegy, melyikből mennyi. Így volt ez ebben az esztendőben is. Az ember már olyan, hogy szívesebben emlékszik a jóra, mint a rosszra, ha több a siker, mint a kudarc - márpedig az MTK-nál sokkal több a siker - akkor könnyű a szépre emlékezni. Tegyük most ezt mi is. 
Alábbi összeállításunkban 2022 legörömtelibb kék-fehér pillanatai közül válogattunk.

Kezdjünk atlétikával. Krizsán Xénia Eb-5. helyet szezett hétpróbában.

Egyik legifjabb szakosztályunk a magyar sport egyik legnagyobb sikerét hozta az idén. A legnagyobbat? Ezon lehet vitatkozni, de hogy a legváratlanabbat, az biztos. A magyar bridzs sport közel száz éve, az 1930-as évek elején nyerte legutóbbi vb-aranyérmét. 2022-ben az MTK versenyzője, Fischer Brigitta szerzett vb-aranyat! Mellette az utánpótlásunk is csodát tett, Argay Zsolt és Kemény Márk a korosztályos vb-n lett aranyérmes.

Cselgáncsozóink és karatéseink jól teljesítettek idén is, legnagyobb sikerüket mégsem a tatamin érték el, a legnagyobb siker ezúttal maga a tatami volt. Elkészült az MTK régen várt küzdősportcentruma, cselgáncsozóink és karatésaink új világszínvonalú otthona a Lantos Mihály Sporttelepen. 

Kajakosaink és kenusaink idei bőséges éremterméséből Panyik Zsombor junior világbajnoki K1 1000 méteres döntő futamát mutatjuk meg. Talán az MTK-szurkolók számára nem lövöm le a poént, hiszen már ti is tudjátok, versenyzőnk világbajnok lett.

Kézilabdázóink legnagyobb idei sikere nem a pályán született. A 2021-2022-es évet a középmezőny szürkeségében zártuk, ősszel pedig nagyon gyengén kezdtük a bajnokságot. Így joggal jelenthető ki, hogy az év sikere volt új vezetőedzőnk megtalálása. A szezon utolsó négy meccsét már Vágó Attila dirigálta a kispadról. Sikeresen. A szezont három veretlen meccsel zártuk. Egy döntetlent és egy papírforma győzelmet követően jött két meglepetés pont egy elképesztő meccsen a Siófok ellen. A videón az MTK első győzelme Vágó Attilval.

Nehéz mit írni ritmikus gimnasztikázóinkról. Hacsak azt nem, hogy semmit nem fejlődtek az elmúlt évekhez képest, 2022-ben is csak azokat a hazai versenyeket nyerték meg, amiken elindultak. :) A régen remekül működő szakmai stáb, Deutsch-Lazsányi Erika, Lauber Zsófia és Gelle Noémi évről évre újabb és újabb klasszis versenyzőket nevel ki. Nehéz a számos remek sportolónk közül kiemelni bárkit is, de amit Pigniczki Fanni idén művelt, azt csak felsőfokú jelzőkkel lehet illetni. Fanninak fantasztikus sikerei voltak, például egyéni Eb-14. és vb-9. hely, utóbbi bő három évtized legjobb magyar szereplése, a klub világbajnokságon összetett 5. hely és 4. hely az MTK csapatával, a legmegdöbbentőbb számomra mégis a balsikerek hiánya volt. Pigniczki Fanni egyetlen 2022-es versenyén sem szerepelt gyengén, egyszer sem volt formán kívül. Mindezt úgy, hogy az évet lábtöréssel kezdte. Csak ajánlani tudom, hogy gyönyörködjetek egyik remek gyakorlatában.

Női röplabda csapatunk stabil tagja a bajnokság legmagasabb osztályát jelentő Extra Ligának. Stabil? Háááát... Évről évre meg kell küzdenünk a bennmaradásért. Így volt ez 2022-ben is. A rájátszásban a DVTK ellen harcoltunk a bennmaradáért. A videón a három győzelemig tartó párharc negyedik mérkőzése, amelyre idegenben, de 2-1-es vezetésünk mellett került sor. A felvétel a döntő játszma kezdetén indul, de visszatekerhető a meccs elejéig. Azt hiszem, valamennyi sportágat figyelembe véve is ez volt az év meccse. 

Remek évet zártak sakkozóink. A csapatbajnokságban az MTK feljutott a legmagasabb osztályba, a Szuperligába. Terbe Zsuzsa pedig megvédte egyéni bajnoki címét.

Női teniszezőink megnyerték a 2022. évi csapatbajnokságot, a fiúk bronzérmet szereztek. A tenisz-világranglista első 100 helyezettje között  rendre megtalálhatóak versenyzőink. Fucsovics Márton és Gálfi Dalma stabilan a legjobbak között található, de Jani Réka és Babos Tímea is időnként a legjobb 100 között szerepelt. A fiatalok közül talán Molnár Kittit érdemes kiemelni, aki sikert sikerre halmozott. Az alábbiakban Gálfi Dalma egy győztes meccse a US Openről.

Végül - hiszen minden rosszban van valami jó - nézzük meg a tavaszi szezon vége felé lejátszott FTC-MTK mérkőzést. Talán az egyetlen meccset, amire teljesen jó szívvel tudunk visszatekinteni a 2021-22-es fociszezonból.



Híres MTK-sok: Lőrincze Lajos

a kép forrása: hu.wikipedia.org

A XX. század második felének legismertebb magyar nyelvésze volt. A rádiós ismeretterjesztés magyarországi úttőrője. Egy tudományos ismeretterjesztő műsorra manapság azt mondjuk, rétegműsor. Édes anyanyelvünk című műsorának sikere - a valóságshaw-k korszakában - a mai média fogyasztó számára szinte felfoghatatatlan. Az volt ő a nyelvészetben, ami Öveges professzor a fizikában. Tömegek hallgatták, akiknek amúgy sem tudományos, sem anyanyelvi érdeklődése nem volt. 


De hogy kerül a csizma az asztalra? Mi köze Lőrincze professzornak az MTK-hoz? 
Tudomásom szerint soha nem volt aktív sportoló. Még aktív szurkolónak sem mondhatnám, hiszen nem igazán járt meccsre, de többször is kinyilvánította nyilvánosan is szeretetét az MTK iránt.

Talán ő volt a világ egyetlen szurkolója, aki nem szokott meccseket nézni.

/Bodrogi Tamás/


MTK Baráti Kör Program

Zavadszky emléktorna

December 29-én rendeztük meg az immár hagyományos év végi Zavadszky emléktornát. Az MTK kosárlabda csarnokban 8 csapat küzdött meg egymással.  Az első helyen a „Lidl” csapat végzett, soraiban többek között a pár nappal korábban magyar bajnokságot nyert MTK-kardcsapat tagjaival, Szatmári Andrással, Péch Miklóssal és Kovács Istvánnal. Igazán nem szeretném a vívók érdemeit csökkenteni, de sokat egyszerűsítette a dolgukat, hogy a döntőben ellenük játszó és így végül második helyezett Gedeon csapatot e sorok írója is gyengítette. A harmadik helyet kardozóink egy másik csapata szerezte meg.

A tornagyőztes vívók

fotó: Pandzaisz Tamás


Klubdélután

Legutóbb a Verebes-féle bajnokcsapat ászait láttuk vendégül. Boda Imrével, Kajdy Gyurival és Kékesi Rezsővel beszélgettünk. Volt egy ráadásvendégünk is, hiszen Boda Imi magával hozta barátját, Weimper Istvánt is. Közel három órán át csevegtünk, hallgattuk a srácok - ők nekünk srácok maradtak - anekdotáit. Győnyörű este volt, kár, hogy kevesen voltunk!

Bajnokcsapat 1986-87

Hátsó sor: Petry Zsolt, Oroszki Péter, Kovács János, Balogh Gábor, Lőrincz Emil, Híres Gábor, Boda Imre, Gáspár József
Középső sor: Bakos Antal, Valuch Ernő, Kiss László, Orovecz György, Jován Róbert, Szeibert György, Szalai Attila,
Kajdy György, Varga II. István, Turtóczky Sándor, Baranyai István, Brünyi Béla
Ülnek: Makay György, Horváth Attila, Kékesi Rezső, Huszárik László, Verebes József, Turner Csaba, Bognár György, Talapa János, Molnár Ferencr

a kép forrása: Blaha Judit gyüjteménye


Következő klubdélutánunk időpontja: Február 2., csütörtök 17 óra, a helyszín a megszokott, azaz a Récsei Center bridzsterme. Gyertek, érezzük jól magunkat együtt!

Születésnapok

A következő két hétben - október 27-e és november 17-e között - születésnapos tagtársaink:

Gödri-Martis Huba

Horváth Károly

Kécza Daniella

Kolozsvári Gábor

Kovács Attila

Lassú Zsombor

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.

Egykori sportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!

Január 15-én 50 éves lesz Budaházi Zsolt, aki az öregfiúk között játszott az MTK labdarúgócsapatában.

Január 20-án női kézilabda csapatunk volt edzője, Borsodi Péter ünnepli 50. születésnapját.

Január 26-án lesz ötven éves Kopa Rajmund. Közel másfél évtizede erősíti öregfiúk csapatunkat.

Január 17-én 55 éves lesz többszörös magyar bajnok súlyemelőnk, Egervári Attila.

Január 20-án szintén 55 éves lesz Nagy Attila, aki játékosként és edzőként is erősítette tenisz szakosztályunkat.

Január 25-én 60 éves lesz Havasi Tibor Zoltán, aki öregfiúk csapatunkban szerepelt.

Január 14-én lesz 70 éves labdarúgónk, Polyák József, aki a 70-es évek közepén játszott az MTK-ban.

Január 16-án lesz 80 éves egykori NB I-es labdarúgónk, Nagy Ervin. 1966-tól 1968-ig szerepelt az MTK-ban.

Január 18-án ugyancsak 80 éves lesz Rathmann Róbert, öregfiúk csapatunk egykori labdarúgója.

Január 24-én 85 éves lesz Krizsán Gyuláné Láng Edit, az MTK jelenleg is aktív sakkozója. Legnagyobb sikereit még az MTK-ba igazolása előtt érte el, volt egyéni magyar bajnok, sakkolimpiai ezüst- és bronzérmes is.

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Nagy Ervin

a kép forrása: dkse archívum


Nagy József

a kép forrása: Színházi Élet 1924. évi 22. szám

Józsa Dezsőné Szikora Ilona

a kép forrása: Esti Budapest 1953. 11. 04.

Döry Miklós

a kép forrása: monokli.com


Évfordulók

5 éve, 2018. január 22-én elhunyt Lipták Attila kenusunk. 1985-ben C1 10 000 méteren világbajnoki bronzérmet szerzett.

30 éve, 1993. január 13-án hunyt el Neu János, a háború után újjászerveződött MTK főtitkára, a labdarúgó szakosztály vezetője.

55 éve, 1968. január 26-án vesztettük el az 1910-es és 20-as évek kiváló gyaloglóját, Patak Jánost, akit lehet, hogy van, aki Pesti János néven ismer, egy időben ezt az álnevet használta.

60 éve, 1963. január 22-én elhunyt Nagy József,  négyszeres magyar bajnok labdarúgónk. Edzőként még nagyobb sikereket ért el, mint labdarúgóként. Svéd és olasz első ligás csapatok sorának volt trénere. Két világbajnokságon vezette a svéd válogatottat. 1934-ben a legjobb nyolc közé került csapatával, míg 1938-ban az elődöntőig jutottak, ahol éppen az MTK-játékosokkal is felálló magyar csapat búcsúztatta őket.

65 évvel ezelőtt, 1958. január 15-én vesztettük dr. Sacher Róbertet, az MTK első világháború előtti vívóját.

1953. január 20-án hunyt el egy igazi hősünk. 1941-ben a tomboló fasizmus idején állt az MTK mellé, és lett az egyesület alelnöke baráthi Huszár Elemér

80 éve, 1943. január 14-én munkaszolgálatosként a holokauszt áldozata lett Angelus Pál, az MTK korábbi atlétája.

Ugyancsak munkaszolgálatosként, ugyancsak 80 éve, 1943. január 16-án lett a holokauszt áldozata egy másik atlétánk, Kliényi István középtávfutó, aki 400 méteren 1923-ban ifjúsági magyar rekordot ért el.

1943. januárjában, pontosabban 17-én az őrület újabb MTK-s áldozatot követelt. Balla (Blau) Szigfrid is munkaszolgálatosként lett a holokaszt áldozata. Az 1910-es években vívott MTK-versenyzőként. Ugyanezen a napon gyilkolták meg volt atlétánkat, a 30-as évek Hungáriájának egyik vezérszurkolóját Kövesi Imrét.

Sajnos a sor folytatódik. 1943. január 18-án Müller Nándor vált a fasizmus áldozatává. Ő előbb játékosként majd intézőként volt az MTK labdarúgó szakosztályának tagja.

1943. január 23-án Bienenstock Pál birkózónk hunyt el. Ő is a magyar fasizmus áldozeta lett.

100 éve, 1920. január 20-án hunyt el Kornya János, aki még a XIX. században volt atlétánk és kerékpárosunk.

105 éve, 1918 január 17-én született dr. Józsa Dezsőné Szikora Ilona, aki az 1950-es években volt atlétánk.

120 éve, 1903. január 26-án egy egészen kivételes klasszis született. Muskát László atlétánk  négy különböző versenyszámban összesen nyolc ifjúsági magyar rekordot állított fel. Felnőttként gátfutásban szerzett érmeket - minden színből jutott neki - a legnagyobb sikerét mégis síkfutóként aratta. 1924-ben ugyanis az olimpiai 4. helyezett magyar 4x100-as váltó tagja volt. Visszavonulása után is az MTK kötelékében maradt, az egyesület számvizsgálója lett. 

3 éve, 2019. január 12-én hunyt el Zsitnik Béla olimpiai bronzérmes evezős. Élsportolóként nem volt az MTK tagja, hozzánk később, 54 éves korában került. Így is szerzett bajnoki aranyat az MTK-nak, igaz, a veteránok között, mégis rá legtöbben mint a LEI (MTK VM Létesítmény Ellátó Intézet) vezetőjére emlékeznek.

1 évvel ezelőtt, 2022. január 13-án elhunyt Döry Miklós ökölvívó, ökölvívó bíró. Pályafutását az MTK-ban kezdte, bár később a Vasasba került, a szíve mindig kék-fehér maradt.


baráthi Huszár Elemér

a kép forrása: Tolnai Világlapja 1924. 12. 03.

Muskát László

a kép forrása: Pesti Napló Képes Melléklete 1925. 09. 13.

Zsitnik Béla

a kép forrása: MTK.hu


Gyász

Elment Fenyvesi Anti

Az MTK elvesztette egyik leghűségesebb szurkolóját. Anti vagy Antal bá - de semmiképpen nem Antal - gyerekkorától utolsó napjaiig kitartott az MTK mellett. Ott volt az eddigi utolsó bajnoki meccsünkön, ott volt a tavalyi utolsó klubnapunkon, ott volt minden hazai és idegenbeli mérkőzésen. És szurkolt. Hangosan, ha kellett, egyedül is. Mióta az új stadionunkban az ultrák a B oldalra kerültek, azóta bizony előfordult, hogy az A oldalon egyedül buzdította a csapatot. Temetése február 8-án 10:30-kor lesz a Fiumei úti sírkert (Fiumei út 16-18.) szóróparcellájában.

a kép forrása: Fenyvesi Antal facebook oldala


Már biztosan odafenn ultizol Csikarral, Salamon Bélával és a többiekkel. Nyugodj békében drága barátunk, drága barátom!


Az elmúlt két hét eredményei:

Atlétika

MTK Budapest rúdugró verseny

1. Varga Iván (U16)

1. Bernei Balázs János (U14)

2. Szabó Vivien Krisztina (U14)

2. Konta Szabolcs (U16)


E-sport

Szuperkupa döntő

Trollfoci - MTK Budapest 0-1

Kézilabda

Női NB I.

MTK Budapest - Siófok 33-32

Kosárlabda

Női NB I. A csoport

Ludovika - TFSE-MTK 62-57

DVTK - TFSE-MTK 76 - 46

Női Amatőr NB I. zöld csoport

Kecskemét - MTK-TFSE 38 - 107

Női Amatőr NB I. piros csoport

TFSE-MTK U23 - Kiss Lenke KA 72-78

Hepp Kupa

MTK-TFSE - Szent Pál Akadémia 83-47

Labdarúgás

Felkészülési mérkőzés

MTK - Dortmund U23 0-6

Eger SE - MTK II. 1-2

Rövidpályás gyorskorcsolya

Pannónia Open - Budapest

1. Schönborn Melinda (J; 1500 m)

1. Czank-Varga Benjámin (J; 500 m)

3. Schönborn Melinda (J A; összetett)

4. Czank-Varga Benjámin (J B; összetett)

5. Szigeti Dóra (J B; összetett)

7. Szigeti Dóra (J; 1500 m)

Tenisz

Challenger torna - Canberra

1. Fucsovics Márton

Junior 100-as verseny - Chandigarh

1. Molnár Kitti-(Suhitha Maruri)

5. Molnár Kitti

Vívás

Fülöp Mihály MK - Hódmezővásárhely

2. Farkas Ákos (Gy; tőr)

7. Bánhidi Balázs (S; tőr)

Junior párbajtőr csapat VK - Udine

2. Magyarország /(Kovács Gergely - Kulcsár Viktor - pelle domonkos) - Somody Soma/

4. Magyarország /Gálfalvy Réka - (Kálmán Gyöngyvér - Salamon Réka) - Wimmer Dorina/

Rövidítések:

A különböző sportágaknál zárójelben azoknak a nem MTK sportolóknak a neveit találjátok, akik a mieinkkel egy versenyegységben szerepeltek. A felnőtt versenyek esetében a korosztályt külön nem jelezzük.

Korosztály jelzések:

U: utánpótlás

M: masters

E: egyetemista

J: junior

I: ifi

K: kadet

S: serdülő

T: tanuló

D: diák

Gy: gyermek

Új: újonc

Tp: törpici

Az egyes kosrosztály jelzések után álló számok/betűk a korosztályon belüli korcsoportokat jelzik.

PR: parasportoló

Rövidítések az evezésnél:

1x, 2x, 4x, 8x : kormányos nélküli pár evezősök

2x+, 4x+, 8x+ : kormányos párevezősök

2-, 4-, 8- : kormányos nélküli váltott evezősök

2+, 4+, 8+ : kormányos váltott evezősök

KS : könnyű súlyú

Rövidítések a kajak-kenunál:

K: kajak

C: kenu

S: SUP

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség tagjai: Sztojcsev Iván-olvasó szerkesztő, Hazai Tamás-bridzs, Holló Iván-A szurkoló szemével, Joó Alfréd-labdarúgás történet, Lantai Tibor: Kék kosár, Lukácsi Attila-Röptében, Pandzarisz Tamás-Ultrakék, Kalocsai László: labdarúgás, Polivka Dóra-evezés, Rózsa Mihály- küzdősportok, Rudas György-A szurkoló szemével, Sas János-Kéktúra.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *