MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2023. január 26.


MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 2. szám

2023. január 26.

Tartalom:

Belépés az MTK Baráti Körbe

Új seprő jól seper – beszélgetés Vágó Attilával, kézilabdacsapatunk edzőjével

Film készül az MTK két legendás játékosáról, Orth Györgyről és Guttmann Béláról

Tavaszból télbe

2023: Az új menetek 

Tisztes helytállás Kaposváron, bravúrgyőzelem Budaörsön

MTK Baráti Kör Program - Magánügy

Kék túra

A szurkoló hangja

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Az elmúlt két hét eredményei

Szigeti Dóra

a kép forrása: mtk.hu, fotó: Makó Éva




Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Új seprő jól seper – beszélgetés Vágó Attilával, kézilabdacsapatunk edzőjével

Az MTK-ban nagy hagyománya volt a kézilabdának. Igaz, főleg nagypályán. Az 1950-es években remek férfi csapatunk és még jobb női csapatunk volt. Utóbbiak bajnokságokat nyertek. Az átállás a kispályára nem jött be nekünk. A lányok egy darabig még az első osztályban szerepeltek, aztán már az NB I. B és az NB II. között ingáztak, míg az 1970-es évek végén megszűnt a csapat. Bő három évtizeden át hiányzott ez a szép sportág az MTK-ból, amíg az MTK és a BSE fúziója révén ismét szurkolhattunk – szurkolhatunk kézilabdameccsen is a kék-fehéreknek. Nem indult jól. Az első év végén kieső helyen végzett a csapat és csak annak köszönhettük első osztályú létünk meghosszabbodását, hogy senki nem akart feljutni az NB II-ből. De egyértelműen egy folyamatos tervszerű munka folyt a klubnál, aminek köszönhetően évről évre egy picit előbbre léptek a lányok. A kispadon eleinte sűrűn váltották egymást az edzők, míg idekerült Vlagyimir Golovin. Ő aztán éveket töltött nálunk. Sikeres éveket. Utolsó teljes MTK-s évében az Európa Ligába juttatta a csapatot és ott is derekasan helytállt a lányokkal. Amikor ő lett a szövetségi kapitány, tudtuk, hogy pótolhatatlan űrt hagy maga után. Utódja, Vida Gergő szinte lehetetlen feladatra vállalkozott, amikor egy klubikont kellett volna pótolnia. Bele is tört a bicskája. Most ismét új edzővel, Vágó Attilával készül a csapat. Néhány mérkőzés után nehéz még értékelni, de eddig az új seprő valóban jól seper. Ha hosszabb távon is így lesz – miért ne lenne így – akkor elmondhatjuk, megtaláltuk Vova méltó utódját.

B.T.: Amikor idekerültél, akkor még kívülről milyennek láttad a csapatot?

V.A.: Sosem egyszerű beugróként átvenni egy csapatot, úgy, hogy az még nem az én csapatom, nem én formáltam, nem én alakítottam ki a keretet, nem én irányítottam a felkészülést, láttam persze játszani az MTK-t, de más TV-ben látni, más ellenfélként és más, amikor velük dolgozom. Örültem az MTK Budapest megkeresésének.  Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen patinás klub keresett meg, egy olyan csapat, ahol az elődök már letettek valamit az asztalra. Amikor elkezdtünk beszélgetni az MTK Budapest vezetőivel, akkor elkezdtem visszanézni a mérkőzéseket, próbáltam elemezni, mik lehettek a hiányosságok, de láttam, hogy nagyon jó a játékosállomány. Jó a keret összetétele, nagy öregekkel, akik válogatottak voltak, nemzetközi kupákban szerepeltek és tehetséges fiatalokkal utóbbiak is nemzetközi tapasztalattal, olyanok, akik korosztályos világversenyeket nyertek. Minden posztra legalább két jó játékossal. Ez egy jó csapat, valamiért nem jött ki a szezon elején, amit elterveztek. Ez volt a kiindulópont. Aztán … A szerződéskötés napján kiderült, hogy máris van egy mínusz, Koronczai Petra megsérült, hónapokig nem számíthatok rá. Majd egyetlen közös edzés után az első bajnoki meccsen ugyanarról a posztról Anna Kekezovity is megsérült, ugyanúgy szalagszakadás, ugyanúgy hónapokig nem számíthatunk rá. (Időközben mindkét játékos sikeres műtéten esett át - A szerk.) -  Majd még ugyanazon a héten jött még egy játékos mínusz. Úgy számoltunk, hogy Mihálffy Adrienn sérülése után már a december végi meccseken szerepelhet, de még nem forrt össze a keze, így rá is újabb 5 hét kihagyás várt. Január közepén kezdett el száz százalékosan edzeni. Ő rövidesen már játszhat. Amit gondoltam a szerződéskötéskor, hogy ez egy erős keret, abból hirtelen három játékos már kiszállt, mire ideértem.

B.T.: Hogy fogadtak?

V.A.: Én azt éreztem, hogy örömmel fogadott itt mindenki a klubnál. Dolgoztam már több helyen, de itt nagyon megadták annak a módját, amikor egy új edzőt bejelentenek. Találkoztunk a stadionban, fotókat csináltak, sajtónyilvánosság volt. Volt egy olyan körítés, hogy látszodott, fontos, aki ideérkezik, az edző személye, másrészt pedig azt a körítést, amit egy NB I-es klubnál kell azt mellé is tették. Jólesett, így jó a munkát kezdeni.

B.T.: Mondtad, hogy NB I. Furcsa ez a magyar NB I. Van két csapat, aki bajnoki címért küzd, másik kettő a harmadik helyet szeretné elérni és van 2-3 csapat, akik csak szeretnének nem kiesni. A köztük levő 7-8 csapat az, aki valóban bajnokságszerűen harcol. Ebben vagyunk mi is.

V.A.: Így van.

B.T.: A mezőnynek ebben a szorosabb részében van-e még szerinted esély elérni az eredeti céljainkat, be lehet-e hozni az elején elhullajtott pontokat?

V.A.: Nyilván hiányzik az 3-4 pont, ami tulajdonképpen lehetett volna szerencsés esetben akár 6 is. Persze, ha ez meglett volna, akkor mi most nem beszélgetnénk, nem én lennék az MTK Budapest edzője. Én úgy gondolom, a hétvégén egy nagyon fontos mérkőzésünk lesz a NEKA ellen. Ez arról fog dönteni, hogy a középmezőny elején az 5-9. helyért fogunk-e csatázni, vagy csak a 9-12 hely lebeghet a szemünk előtt és lecsúszunk abba a társaságba, akiknek a biztos bennmaradás a célja. Vízválasztó lesz ez a meccs. (Időközben lejátszottuk és megnyertük ezt a meccset. Az eredmény: MTK Budapest – NEKA 28-25 – a szerk.) Úgy gondolom, hogy jó formában vagyunk, jó hullámban lovaglunk éppen. Ha ezt át tudjuk vinni még erre a mérkőzésre is, akkor lesz annyi pontunk, hogy hátra már ne kelljen nézegetni. Biztos NB I-es tagok legyünk a következő szezonban is, és egy jó tavasszal még elérhetjük azokat a célkitűzéseket is amik az előzetes célkitűzései voltak a klubnak. (A célkitűzés az 5-8. hely volt.)

B.T.: Gyakorlatilag egy másodperc híján veretlen vagy az MTK-val. Ez már tisztán a te munkád gyümölcse, vagy ebben a szerencse is benne van?

V.A.: Nem hiszek a szerencsében. Az elvégzett munkában hiszek. Amit az ember az edzésen dolgozik egész héten, azt kapja vissza a mérkőzésen. De ebben természetesen nem csak az én munkám van benne. Ebben benne van az elődöm munkája is és a stáb többi tagjának a munkája is. Plusz annak a pár átmeneti hétnek a munkája, amikor a Gergő már nem volt itt, én még nem voltam itt. Ezt az időszakot az akkor két meccset is beleértve nagyon szépen megoldotta Kekezovity Marinkó és Rutka Péter, valamint a stáb többi tagja Tóth Péter erőnléti edző, Albert Helga gyógytornász és Sándor Dániel masszőr. Az ő munkájuk kellett ahhoz, hogy én ne egy mentálisan szétesett, fizikálisan leamortizálódott csapatot vegyek át, hanem egy olyan társaságot, akik fizikailag teljesen rendben voltak, egy pici önbizalomhiányuk persze a sikertelenség miatt volt. Kellett neki egy új inger, egy új impulzus, valamint egy olyan vezér, aki beállt melléjük, mögéjük.

B.T.: Amikor a Debrecentől kikaptunk azzal a bizonyos utolsó másodperces góllal, engem a guta ütött meg. Akkor egy napja voltál az MTK Budapest edzője. Mit gondolsz, ha két héttel később lett volna az a meccs, más lett volna?

V.A.: Szerintem az a meccs is más lett volna, meg a Budaörs-meccs is. Idő kellett, hogy úgy megismerjem a játékosokat, hogy tudjam, egy mérkőzésen belül kire mikor milyen szerep osztható. Ki az, aki mentálisan annyira erős, hogy számíthatok rá egy szoros végjátékban, ki az aki annyira vagány, aki elvállalja a helyzetet és be is tudja lőni. Van olyan, aki ezt a részét nem bírja, de a meccs többi szakaszában nagyon jól tud teljesíteni. Ehhez nyilván tapasztalat és idő kellett.

B.T.: Elég volt ez a kevés idő? Most a hétvégén már úgy ülsz le a padra, hogy biztosan tudod, kitől mit várhatsz?

V.A.: Még nem. Van aki még mindig nagyon meg tud lepni pozitív irányba, de van akibe meg én képzeltem egy kicsit többet, de azért most már egyre jobban tudunk együttműködni.

B.T.: Szezon közben vetted át a csapatot, a következő bajnokság lesz az első „sajátod”. A jövő évi keretbe lesz beleszólásod?

V.A.: Az első feladatom természetesen az idei csapat stabilizálása volt. De a jövő évi csapatépítés is a feladatom lesz, bizalmat kaptam ezen a téren is Kuti Mátétól és Rutka Pétertől is. Mikor érkeztem, már elkezdődött az átigazolási szezon. Hihetetlen és szerintem egyáltalán nem jó, hogy novemberben már arról kell beszélni, hogy a következő ősszel ki hol fog kézilabdázni. Ez a téma nem túl régen még csak tavasszal jött elő. Vannak játékosaink, akiket még jövőre is ideköt a szerződésük, van, aki erre a szezonra kötelezte el magát az MTK Budapesthez, de szeretnénk megtartani és természetesen vannak posztok, ahol erősíteni szeretnénk.

B.T.: Mennyire szeretnénk, mennyire tudunk erősíteni? Mi lesz a cél jövőre?

V.A.: Nekem edzőként mindig vannak céljaim. Gyerekekkel kezdtem, akkor az volt a cél, hogy legyenek közös sikerek, legyenek olyan általam nevelt játékosok, akik majd eljutnak a felnőtt válogatottba. Ez sikerült. Aztán az volt a célom, hogy az utánpótlásban válogatott csapatnál tudjak dolgozni. Ezt is elértem. 10-12 utánpótlásban töltött év után NB I-es edző szerettem volna lenni. Ez is megvalósult. A következő célom, hogy nemzetközi kupában szereplő csapat edzője legyek. Úgy érzem, hogy az MTK-nál ennek a lehetősége adott, azt csak remélem, hogy a következő szezonban ennek megfelelő eredményt érünk el, abban viszont biztos vagyok, hogy a klubban folyó szisztematikus munka eredményként két éven belül nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyen fogunk végezni. A vezetés támogatásával a játékoskeretet is ennek megfelelően alakíthatjuk.

B.T.: Tavaly játszottunk nemzetközi kupát. Borzasztó volt a hangulat. Szokás szerint voltak nézők, de néma csendben. Hogy érint titeket, hogy viszonylag jelentős a nézőszámunk, de csak nézőink vannak, nem szurkolók, szinte temetői csendben játszunk?

V.A.: Például az utolsó hazai meccsen a Siófok ellen nagyon sokan voltak. Ez volt az meccs, ahol 10 góllal vezettünk, amikor gödörbe került a csapat. Jött fel az ellenfél, egyre közelebb kerületek. Az ilyen szituációkban biztosan segítene, ha lenne egy olyan kemény mag, egy-két dobbal, egy-két rigmussal, akik át tudják lendíteni a csapatot a holtponton. Ott a legvégén elkezdte valaki az MTK, MTK-t skandálni, biztos, hogy ez is segített. De valóban sok a nézőnk és kevés a szurkolónk.

B.T.: Térjünk vissza hozzád. Van elképzelésed, hogy mennyi ideig szeretnél az MTK Budapest edzője lenni?

V.A.: Nem időben tervezek. Amig van cél, amíg motivált tud lenni az ember addig érdemes maradni akár edzőről, akár játékosról legyen szó. Nyilván a játékoskeretben mindig van bizonyos rotáció. Az az edző, aki követi a trendeket, amik vannak a kézilabdában, mind edzésvezetésben, edzésgyakorlatokban, mind a taktikai dolgokban, továbbképzésekre elmegy, követi az igazán nagy csapatoknál lévő új terndeket, támadási figurákat, védekezési szisztémákat, az nem fog belesavanyodni, belefásulni. Az a legrosszabb, mikor valaki hátradől, hogy ő mindent tud, amit csinál, az minden jó, ilyenkor szokott jönni a nagy bukás. Én is folyamatosan képzem magam, próbálok fejlődni, vannak komoly terveim edzőként. Szeretném, hogy ezeket az MTK-val közösen tudjuk megvalósítani. Bízom benne, hogy közöttem és a klub között ez egy hosszútávú, gyümölcsöző kapcsolat tud lenni.

B.T.: Beszéltél az edző szerepéről. Általában egy sportág színvonalában meghatározó, milyen edzőink vannak. A magyar kézilabda a világ élvonalában van. Milyenek a magyar edzők?

V.A.: A magyar edzők jók. A magyar edzők nem rosszabbak, mint a külföldiek. Csak Magyarországon van egy olyan szemlélet, hogy a messziről jött ember biztosan sokat tud, biztos jobb, mint a mi kutyánk kölyke. Valamiért mi, magyar edzők kevesebb lehetőséget kapunk. Külföldön, például Németországban sokszor 26-28 évesen már első ligás csapatokat irányíthatnak az edzők. Nálunk ilyen szinte nem fordul elő. Például nekem is 15-16 éven keresztül kellett dolgoznom, hogy egy NB I-es csapathoz kerüljek és én még fiatalnak számítok itthon. Végigjártam a szamárlétrát kisgyerekektől, az NB I. B-n át vért izzadva hol jobb, hol rosszabb körülmények között. Két évvel ezelőtt 36 évesen kerültem az első NB I-es klubomhoz Dunaújvárosban. Persze a szamárlétrát végig kell járni, de nem így. A jobban működő rendszerekben – ha látszik, hogy egy edző tehetséges, akkor őt akár csak néhány utánpótlásban eltöltött év után is maga mellé veszi egy felnőtt edző. Tanítja, felkarolja, részfeladatokat ad neki. Így gyorsabban lehet bekerülni az élvonalba. Ez hiányzik Magyarországon, itt edző edzőnek a farkasa. Mindenki őrzi a kis titkait, senki nem beszél arról, mit csinál az edzéseken, nem adják tovább a tudásukat. Azt is problémának érzem, hogy ha oda is kerül egy fiatal magyar edző az élvonalba, akkor is kevesebb bizalmat kap, mint egy külföldi szakember, utóbbinak sokkal több botlás is belefér.

B.T.: Köszönöm a beszélgetést. Sok sikert kívánok, remélem – terveidnek megfelelően – rövidesen az MTK nemzetközi kupaszerepléséről beszélgethetünk. Remélem, mikor te fogsz bekerülni a nagy öregek közé, akkor is emlékezni fogsz a fiatal Vágó Attilára és te tovább fogod adni a tudásodat.

/Bodrogi Tamás/

A cikkben lévő képek forrása: mtk.hu, fotók: Hegedűs Gábor


Film készül az MTK két legendás játékosáról, Orth Györgyről és Guttmann Béláról

Készülnek, és jövőre, 2024-ben készen is lesznek azok a filmek, amelyek két legendás játékosunk életéről szólnak. Orth György és Guttmann Béla életútját, pontosabban annak egy részét tárják majd elénk a filmek alkotói. 

Mindkét alkotás európai uniós pályázaton kapott pénzből jön létre.

* * * * * * * 

Az Orth Györgyről készülő játékfilm az egyik legnagyobb magyar futballista életének első három évtizedét, benne ebből az időszakból az MTK, a Hungária FC és a magyar futball történetét mutatja be.

Szó lesz az édesanyjáról, valamint Brüll Alfrédról, Mándi Gyuláról, iskolai éveiről, amikor matematikából az egész osztály megbukott, Jimmy Hoganról, a kék-fehér klubban töltött éveiről, súlyos sérüléséről, az  "MTK-aranylánc" csatársorról, válogatottbeli szerepléséről, a szurkolók rajongásáról, s persze magánéletéről, benne két magyarországi házasságáról, és két válásáról...

A film története 1930-ban az első futball világbajnoksággal fejeződik be, amikor Orth György a chilei válogatott szövetségi kapitánya volt, s ötödikek lettek a vb-n.

Orth György

a kép forrás: mtk.hu

* * * * * * *

Az 1901. április 30-án Budapesten született Orth 1914-ben a Terézvárosi SK kölyök csapatában  kezdte a labdarúgást, 1915-ben a Vasas ifjúsági gárdájához került, majd 1917-ben az MTK  középcsatára lett. Terézvárosban egy grundon Révész Béla, az MTK többszörös bajnok, válogatott játékosa látta futballozni, csábította a kék-fehérekhez, ahova aztán kis kitérővel került. Jimmy Hogan volt ekkor az együttes edzője.

Az MTK elnöke, Brüll Alfréd vette szárnyai alá Orth Györgyöt, a kék-fehérek és a magyar futball csatárlegendáját. Brüll a nevelt fiának tekintette, a legtöbbször náluk ebédelt az Andrássy út 9. szám alatti Brüll-palotában, kapott zsebpénzt is, amit hazavitt az őt egyedül nevelő édesanyjának. Orth édesanyja, Orth Mária cseléd volt, és 42 évesen leányanyaként szülte fiát.

Ruházták, taníttatták, a Vas utcai felső kereskedelmi iskolába járt, érettségi után pedig az angol–osztrák bankban helyezték el. A későbbi MTK-s csapattárs, az Orthnál két évvel idősebb Mándi Gyula, a 31-szeres válogatott fedezet, a majdani Aranycsapat állami edzője is a Vas utcai kereskedelmiben tanult.

Tehetsége mellett Orth György Brüll Alfrédnak is köszönhette, hogy nagy játékos lett.

1928-ig erősítette az MTK-t, majd a Hungária FC-t. Miután 1925 őszén Bécsben súlyosan megsérült, csak az 1926-1927. évi profi-bajnokságban játszott ismét a Hungária FC csapatában.                                      

1918-ban az Év labdarúgójává választották. (Bár, hogy akkor egyáltalán létezett-e ez a cím, azt több futballtörténész is vitatja)

Az 1920-1921-es bajnokságban Takács Béla, a "Vörös Taki", Holics Ödön korábbi segédedzője irányította az MTK-t, munkáját Orth György segítette.

A válogatottban 16 éves és 188 napos korában mutatkozott be. Csak három olyan játékos van (Horváth József - BTC, Bíró Gyula - MTK, Holits Ödön - MÚE, MTK), akik nála is fiatalabbak voltak, amikor először szerepeltek a nemzeti tizenegyben. Orth 1917 és 1927 között 32 alkalommal játszott a címeres mezben,  és 13 gólt szerzett. Tagja volt az 1924. évi nyári olimpiai játékokon sikertelenül szereplő csapatnak.

Az 1924-es párizsi nyári olimpián Faludy néven játszott a válogatottban. Ugyanis azoknak a kiutazó játékosoknak a nevét, akiké nem tűnt elég magyarosnak, az ötkarikás játékokra megváltoztatták.

Sokoldalúsága is szinte páratlan. Kapustól balszélsőig talán minden helyen játszott — válogatott színvonalon. (Szereplése a legjobb tizenegyben így oszlik meg: középcsatár 19, középfedezet 5, jobbösszekötő 3, jobbfedezet 2, balfedezet 1 mérkőzésen volt.) A sérült Zsák helyett a kapuba is többször „beugrott”, sikerrel. Zseniális taktikusnak bizonyult. A legváratlanabb pillanatokban, a másodperc törtrésze alatt kedvező helyzetet tudott teremteni saját vagy társai számára. Ellenállhatatlanul cselezett, nagy erővel és pontosan lőtt, illetve fejelt.                                                                   Vasárnaponként sok ezer ember csak azért járt mérkőzésre, hogy az ő játékában gyönyörködhessen.

Orth Györgynek két házassága, meglehetősen viharos magánélete volt. 1925-ben Krisztiány Vilmát vette feleségül, akitől 1927-ben elvált. Második neje Ftacsik Anna Mária, a Nemzeti Színház művésznője volt, akitől 1931-ben vált el.

* * * * * * *

A Guttmann Béláról készülő alkotás dokumentumfilm jellegű lesz, benne játékfilmelemekkel, amely a nagyszerű labdarúgó és világhírű edző életének történetét mutatja be. 

Szó lesz futballista pályafutásáról, a párizsi olimpiáról, ahol Gárdos néven szerepelt, edző pályájáról, melynek során 12 ország 25 csapatát irányította, aztán tréneri mottójáról, „a harmadik szezon végzetes" (vagyis nem szabad megvárni...), és brazíliai edzői munkájáról. Részletesen foglalkozik a film a Benficára vonatkozó Guttmann-átokkal - a portugálok bíznak abban, hogy az MTK-szurkoló Radnóti Zoltán budapesti főrabbi hozzájuk eljuttatott héber, portugál és magyar nyelvű áldása segíthet feloldani, felülírni az évszázados Guttmann-átkot. 

Életének egy időszakáról szinte semmit sem tud a nyilvánosság. A zsidóüldözések idején állítólag évekig a Moldován család bújtatta (Moldován Mariann volt Guttmann felesége) az Árpád út, Virág utca, Petőfi utca sarkán állt házban és fodrászüzletben. A kor viszonyainak ismeretében nehezen hihető, hogy ezt hosszú ideig tudták volna tenni. De vannak olyan feltevések is, hogy Svájcban élt emigrációban. 

A filmből kiderül majd, hogy Guttmann Béla hogyan és hol élte túl a holokausztot, s emiatt miért volt élete végéig  lelkiismeretfurdalása a világjáró mesternek.

Guttmann Béla
a kép forrása: Dénes Tamás, Sándor Mihály, B. Bába Éva: A magyar labdarúgás története

* * * * * * * 

Az 1899. január 27-én  született Guttmann Béla zsidó családból származott.

Labdarúgó pályafutását 14 évesen a Vasasnál (1913–1917) kezdte, majd a Törekvés (1917–1920), az MTK (1920–1922), az SC Hakoah Wien (1922–1926), a New York Giants FC (1926–1928), a New York Hakoah FC (1928–1929), a Hakoah All Stars Brooklyn (1929–1930), a New York Soccer Club (1930–1931), a Hakoah All Stars Brooklyn labdarúgója (1931–1932) volt.

Az MTK-hoz történt igazolása után vált igazán ismert labdarúgóvá. 1921 és 1924 között 4 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban.

Tagja volt az 1924-es párizsi nyári olimpián részt vevő csapatnak, Gárdos Béla néven.

Edzőként hatalmas nemzetközi karriert futott be! Guttmann Béla pályafutása során 12 ország 25 csapatát irányította, de sehol sem maradt sokáig. Ennek két oka volt: egyrészt a nehéz természete, másrészt mert hű maradt a mottójához,  „a harmadik szezon végzetes" (vagyis nem szabad megvárni...). Az egyik legnagyobb és legismertebb magyar edző volt. Ő honosította meg Brazíliában a 4-2-4-es formációt, amivel 1958-ban világbajnokok lettek. Egymás után kétszer BEK-győzelemre vezette a Benficát. A világ minden táján elismerték és értékelték tudását.

Szinte felsorolhatatlan azon csapatok neve, amelyeknél edzősködött - a legtöbbször hatalmas sikerrel.

Guttmann Béla fedezte fel Portugália számára Eusebiót, Costa Pereirát, Colunát Mozambikból, José Aguast Angolából.

És ami egyetlen, Guttmann Bélával kapcsolatos írásból sem maradhat ki: a Guttmann átok! 1962-ben egymás után a második Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK)  trófeáját is megnyerte a Benficával, ezért Guttmann extraprémiumot követelt a klubelnöktől, dr. António Mundrungától, aki azt felelte, hogy ez nem szerepel a szerződésben. Guttmann Béla dühbe jött, s mielőtt rácsapta volna az ajtót a szerinte zsugori főnökre, megátkozta a klubot azzal, hogy soha többé (más források szerint 100 évig) nem nyer európai kupát a csapat. Azóta 8 finálét is elbukott a Benfica. Ötször a BEK / BL-ben, háromszor pedig az UEFA Kupa / Európa Ligában maradt alul.

Guttmann Béla volt az első három edző egyike, aki Brazíliában európaiként sikeres munkát végzett. A másik két edző is magyar: Mándi Gyula és Kürschner Izidor. Mindhárman egykori MTK játékosok voltak, s mindhárman megkapták a brazil állampolgárságot is.

Guttmann a France Football által 2019-ben összeállított listán, ahol a valaha volt legnagyobb futballedzőket rangsorolták, a huszadik helyen végzett. Ő volt az egyetlen magyar, aki az első ötvenben helyet kapott.

Guttmann Béla 82 éves korában Ausztriában, Bécsben hunyt el, a császárvárosban, a Zentralfriedhofban nyugszik.

* * * * * * *

Mindkét film esetében jelenleg a dokumentumok összegyűjtése, a forgatókönyv írása történik.

Ha valakinek a birtokában van olyan dokumentum, vagy tud olyan érdekes történetről, ami felhasználható a filmben, írja meg az alábbi e-mail címre: futballorokseg@gmail.com

/Joó Alfréd/


Tavaszból télbe

Januári evezés szabadban és beltéren

Mozgalmasan kezdődik az év evezőseink számára. Az újév első hetét vízen töltöttük, köszönhetően a tavaszi időjárásnak, majd az iskola kezdetével visszaállt minden a szokásos kerékvágásba. Tanmedencés evezés, spinning, evezős ergométer, tornatermi és konditermi edzések, úszás és futás tölti ki evezőseink mindennapjait. Futni ezúttal versenykörülmények közt is lehetőség volt, hiszen január 14-én rendezték meg az 5 km-es futóversenyeket a tanuló és serdülő korosztály számára. Serdülőink a Margit-szigeten, míg tanulóink a szegedi pályán teljesítették a távot. Edzőik Polivka Dóra, Lukácsovics Gábor és Nagy Attila.

Aranyérmet szerzett Kántor Borbála (baloldalt) és Markó Lilla (középen) T2, illetve T3as kategóriában, míg a T1eseknél Zalánfi Eszter (jobb oldalt) szerzett bronzot. Serdülő lányaink nagyot hajráztak, végül azonban nem sikerült megfogniuk a FEC-es versenyzőt, hajszállal lemaradva Vágó Emma ezüst-, Szente Dóra pedig bronzérmet szerzett.

a képek forrása: Szeged Evezés Facebook oldal

Szente Szonja, Szente Dóra, Strochmayer Maja, Vágó Emma, Szikora Gergő, Szente Márton, Oláh Barnabás, Szikora Ference, Szente Lóránt és Polivka Dóra

Jelenleg Mátraházán folytatódik a felkészülés, 21-25-éig ugyanis a csapat apraja nagyja az – immár hagyományos – téli edzőtáborban folytatja a munkát. Remek körülmények közt, összesen 28 fiatal (12-19 évesek) edz, kiegészülve edzőikkel és egy-két masters versenyzővel. A tábor – az edzésmennyiség növelése mellett – mindig remek lehetőség arra, hogy a különböző csoportokban edzők jobban megismerhessék egymást, a fiatalabbak leshessék az ifi- és U23-as válogatott versenyzőket, és persze remek csapatépítő lehetőség is. A futó, konditermi és ergométeres edzések mellett, közös nyújtás, kidobós, kosárlabda, pingpong, kvízek, túra, és az idei évben szánkózás is a program része lett.

Rég nem látott hómennyiség a Kékesen

Az ország csúcsán

Székely Balázs szakosztályvezető tornatermi edzést tart a népes csapatnak

A hangulatra nem lehet panasz, egyelőre remekül telik a tábor, mely remélhetőleg lapzárta után is így marad. Simon Tamás elit versenyzőiről a következő számban adunk jelentést, Francia-, Olasz- ás Írországból!

/Polivka Dóra/

A cikk képei - a külön jelzettek kivételével - a szerző Polivka Dóra fotói.


2023: Az új menetek 

2022 nagyon nehéz év volt. Az energiai és a háborús válság nálunk is éreztette hatásait. Az önkormányzattal folytatott sikeres és pozitív tárgyalásokon elértük, hogy az edzőtermünk bérleti díja szerencsére nem emelkedik. Viszont a rezsi horrorisztikusan megnőtt. Eddig távfűtésre fizettünk havi 100 ezer körül, most ez több, mint 600 ezer lett. Sokáig kérdés volt, hogy ilyen drasztikus emelkedés mellett nyitva tudjuk e tartani a termünket, tudjuk-e folytatni a versenyszerű működést vagy sem. De szerencsére az MTK vezetésének nagyon aktív segítségével sikerült megoldani, hogy minden maradhat úgy, ahogy eddig volt a működésünkben. Nem kell gyerekeket elengednünk, nem kell csökkenteni a versenyek számát, nem kellett megszorításokat bevezetni. Az ökölvívás fontos az MTK számára, és biztosítják számunkra a működéshez szükséges anyagi és egyéb feltételeket. Megyünk tovább előre.

Lakatos Ottó

Közben a Magyar Ökölvívó Szakszövetségnél is érdemi változások történtek. Betegsége miatt lemondott az elnöki tisztségéről Bajkai István és január 14-én Kurtucz Csabát választottuk meg új elnöknek. Csaba régen sikeres magyar ökölvívó volt, többszörös magyar bajnok, így jól ismeri belülről az ökölvívást. Drexler Géza vezetőedzőnk hajdanán, többször állt a sarkában is. Jól ismeri, nagyon jó viszony van ezért közöttük. Kurtucz jelenleg a bankvilágban dolgozik, egy nagyon értelmes, szimpatikus fiatal pali, aki komoly reformokat akar megvalósítani a hazai amatőr ökölvívásban. Bizakodva fogadtuk, hogy ő lett az új elnökünk.

Versenyzői létszámunkban minimális változások történtek. Nagyon alacsony számban vannak azok, akik befejezték a versenyzést, igen szép számban jöttek most hozzánk új tehetségek. Nem akarom még elkiabálni, de nagyon úgy fest, hogy ez az év, több felnőtt ökölvívót is hoz a szakosztályba, ami szintén nagyon hasznos lesz terveink megvalósításának céljához. Stábunkhoz új edző is csatlakozni fog februártól, Lakatos Ottó személyében.

Barbosu Tibor, nagy visszatérőnk

Jelenleg azzal foglalkozunk, hogy felmérjük a versenyzők állapotát és megkezdjük az alapozó edzéseket a versenyévhez. Az ezekből nyert információk alapján fogja Drexler Géza, minden egyes versenyzőre elkészíteni a személyes edzéstervet. Úgy gondolom, ez egy sikeres év lesz a szakosztályunk számára. Egyetlen negatívum, hogy Jakab Lorenzo junior versenyzőnknek meg kell műteni a térdét, így rá hosszabb kihagyás vár sajnos.

Jakab Lorenzo

Szurkoljatok nekünk, kövessétek eredményeinket. Minden kedves szurkolónknak, barátunknak, eredményekben, egészségben gazdag új esztendőt kívánunk.

/Rózsa Mihály/

A cikk képei a szerző Rózsa Mihály fotói


Tisztes helytállás Kaposváron, bravúrgyőzelem Budaörsön 

Hosszabb szünet után a bajnokság január 13-án folytatódott, amikor is Kaposvárra látogattunk, méghozzá pont, vagy pontok szerzésének reményében (itthon sikerült őket megszorongatni, de ez akkor sajnos játszmagyőzelmet sem ért, csak szoros szetteket). Ellenfelünk a szünetet két új játékos (egy brazil és egy török légiós) igazolására használta ki, a mi keretünk annyiban változott, hogy felkerült a felnőttkeretbe az utánpótlásból két tehetség (Gellér Timi, Kollár Petra), és nagy örömünkre felépült sérüléséből Berkó Lili és Garai Zsófi. A meccs sajnos csak részben alakult a szánk íze szerint, igazán a második szettben tudtuk megmutatni a valós tudásunkat, amit hatalmas küzdelemben 31:29-re megnyertünk, egyébként többnyire a hazaiak domináltak, különösen az utolsó szettben, amikorra már elfogyott az erőnk. A meccs főleg a nyitások és a nyitásfogadás közötti különbségen ment el (a szövetség statisztikái szerint előbbinél az ászok aránya 17:1, utóbbinál 41%-30% volt). Összességében nem vallottunk szégyent, de sajnos pontot nem sikerült szereznünk, a végeredmény így: Kaposvári NRC – MTK Budapest 3:1 (17, -29, 18, 10).

Győzelem a dobogós helyen álló balatonfürediek ellen

a kép forrása: mtk.hu, fotó Hegedűs Gábor

Ezt követően január 21-én a balatonfüredi Szent Benedek RA látogatott hozzánk. A füredieket nagyon régen győztük már le (2 éve, akkor is idegenben, hazai pályán még régebb óta nyeretlenek voltunk velük szemben), és most is ők számítottak esélyesebbnek, viszont amiben bízhattunk, az az volt hogy ellenfelünk két nappal korábban még Csehországban játszott CEV kupa mérkőzést, ezért mi  mindenképpen frissebbek voltunk. A Szent Benedek ugyan megpróbálta azt a kártyát kijátszani, hogy kéri a mérkőzés elhalasztását a Facebook oldaluk szerint, de mi ebbe nem mentünk bele (hozzáteszem, a Vasas például ugyanúgy nemzetközi kupamérkőzést játszott a héten, mégse merült fel, hogy halasztják a saját bajnokijukat). A meccset a vendégek kezdték jobban, 4:5-ről csakhamar elmentek 4:11-re, ezt követően viszont elkezdtük a felzárkózást, majd a szett második felében már mi vezettünk. Ugyan végül ők jutottak szettlabdához, de fordítani tudtunk, és 26:24-re miénk lett az első játszma. A második szettet hasonlóan rosszul kezdtük, mint az elsőt, 1:7-nél viszont jött egy fordulópont: a vendégek játékosa, Dejana Lekic súlyos sérülést szenvedett (ezúton is mihamarabbi jobbulást kívánunk neki), és ez láthatóan meg is zavarta a füredieket. Linda Jessica és Anja Asonja vezetésével elkezdtük a felzárkózást, Szabó Lili is belejött a ponttermelésbe, Garai Zsófi is fontos pontokat szerzett, így most is fordítani tudtunk, és ezt a játszmát 25:21-re nyertük meg. A harmadikban már szinte végig domináltunk, ellenfelünk csak a végén tudott feljönni 24:23-ra, ám végül nyitást rontottak, és kezdetét is vehette az ünneplés, mert óriási bravúrt hajtottunk végre: MTK Budapest - Szent Benedek RA 3:0 (24, 21, 23)!

A folytatásban jövő szombaton Székesfehérvárra megyünk, ahol nagyon fontos mérkőzést játszunk a MÁV Előrével (akik itthon megleptek minket, úgyhogy van miért visszavágnunk), utána pedig a Békéscsabát fogadjuk. Nem lehet más cél, mint tovább folytatni a jó szereplést, és a táblázaton való felzárkózást, hajrá MTK! 

/Lukácsi Attila/


MTK Baráti Kör Program
Magánügy
Magánügy, hogy e kiadvány szerkesztőjeként milyen érzelmekkel ülök le a billentyűzethez. Ehhez a kedves olvasónak részint semmi köze, részint nem is érdekli. Ennek megfelelően negyedik éve megjelenő hírlevelünkben erről még soha nem is írtam. Most mégis kénytelen vagyok saját érzelmeimmel is terhelni titeket drága olvasóim, drága szurkolótársaim. 

1989 ... amikor még volt érdeklődés

a kép forrésa: Blaha Judit gyűjteménye

Negyedik éve szerkesztem, írom az MTK Baráti Kör hírlevelét. Soha nem volt ez munka, vagy fárasztó kötelezettség számomra. Mindig nagy örömmel ültem a géphez, hogy hírekről, érdekességekről, kék-fehér sikerekről számoljak be neketek. Néha persze rossz hírek is jöttek, amiket fájó szívvel kellett megírnom, de azt is a szerkesztés természetes részeként fogtam fel. 
A mostani az első olyan eset, amikor nehezen tudtam rászánni magam, hogy elkezdjem a klaviatúrát ütni, nehezen jönnek a szavak. Miért? Mert a vereségek rosszul esnek az embernek, de tudjuk azok is természetes részei a sportnak. Így néha rossz hírekről is be kell számolni. Ez érthető, elfogadható. Hogy a munkámat kritikával fogadjátok, az természetes, nemhogy nem bánt, örülök is neki. Néha nemtelen támadások is értek, de ismerve az emberi természetet, ezeken könnyedén túltettem magam.
Miért írom most mégis nagyon nehezen, végtelenül szomorúan ezeket a sorokat? Mert a számomra nehezen feldolgozható és alig elfogadható közönyötökről kell beszámolnom. Elmarad a február 2-ára tervezett klubdélután. Nem a fűtés hiánya miatt, amiért mostanság rengeteg eseményt mondanak le, a Récsei Centert fűtik. Nem is azért, ami szintén gyakori ok a lemondásra, mert elfogyott a pénz az eseményre. A helyzet rosszabb, a szurkolók fogytak el. Az utóbbi jópár alkalommal alig fél tucatnyian lézengtünk a klubnapon. Az előzetes jelzések alapján ennél most sem lettünk volna többen. Így minek. Komolyan, nincs másfél tucat MTK szurkoló, aki szeret együtt lenni, aki havonta 2-3 órát egy közösségi programra szánna? Sajnos nincs. Talán érthető az emiatt érzett szomorúságom. A klub bezár. Végleg! Végleg? Rajtatok múlik. Ha lesz rá igény, akkor újrakezdjük. Akkor. Csak akkor. Így semmi értelme.

/Bodrogi Tamás/

Kék túra

Fenyvesi Antal Szegeden

fotó Rózsa Mihály

2023 első idegenbeli bajnoki mérkőzését csapatunk Dorogon, a Buzánszky Jenő stadionban játssza. A bányászváros nagy múltú csapatához a tavaszi idény harmadik fordulójában, február 5-én látogatunk el.

Visszatekintve a tavalyi utolsó túránkra, szerencsés volt Szegedre elkísérni csapatunkat. A mérkőzés előtti rövid városnézés, valamint az elfogyasztott remek halászlé megalapozta jó kedvünket, mely a győzelem megszerzése után csúcsosodott ki igazán! Mintegy 50 szurkolónknak nagy élmény volt a mérkőzés megtekintése.

Itt szeretném megjegyezni, hogy ezen a túrán kísérte el utoljára kedvenc csapatát, Tóni bá (Fenyvesi Antal), aki nyugodtan mondhatom, a legnagyobb szurkolója volt idegenben is csapatunknak. Szinte minden kéktúrán ott volt! Tóni, ígérem szívünkben ezen túl is velünk leszel valamennyi mérkőzésünkön!  Hiányozni fogsz!

Fenyvesi Antal temetése 2023. február 8-án, szerdán, 10:30-kor lesz Budapesten a Fiumei úti Sírkert szóróparcellájában. (1086 Budapest, Fiumei út 16-18).

Dorog

2023. február 5. (vasárnap). Kezdés 14 órakor.

A két stadion közötti távolság 43 km. A menetidő gépkocsival 48 perc.

A 10. számú főúton érjük el Dorogot.

A város nem bővelkedik különösebb látnivalókkal. Néhány köztéri szobron és épületen kívül nincs érdemleges látványosság. Bár közigazgatásilag Esztergomhoz tartozik, de a dorogi stadiontól 5 percre lévő Palatinus tó igen kellemes kikapcsolódást és pihenést nyújt.

Sem zsinagógát, sem zsidó temetőt nem találunk a településen.

Palatinus tó

a kép forrása: visitesztergom.hu

Dorog környéke: Esztergom, Bajna

Esztergom

A város fő látványossága a bazilika. Magyarország egyik legfőbb zarándokhelye. A kupolakilátóból csodálatos kilátás nyílik az egész környékre. Az Esztergomi vár múzeumként üzemel. Érdekesség még a Mária Valéria híd. A városnak wellness fürdője és strandja is van. Ezek az Aquasziget és a Szent István strandfürdő.

Esztergom, bazilika

Látkép a bazilikából

a képek forrása: a szerző képei, fotó: Urbánné Tolvaj Judit

A volt zsinagógát az Imaház utca 2-ben találjuk. A II. világháborúban elhurcolták a helyi zsidóság nagy részét, így ma már nem tölt be vallási célokat, művelődési ház működik a falai között. Az elhurcoltaknak emléktáblát állítottak a zsinagóga falán, az épület előtt pedig Martsa István Mártíremlékművének másolata található, amelynek eredetije az auschwitzi lágermúzeum magyar barakkjában van.

Esztergom, zsinagóga

a kép forrása: funiq.hu

A zsidó temető a Petőfi Sándor utca 50. szám alatt található Belvárosi temető szélén helyezkedik el.

Bajna

A falu központjában találjuk a szépen felújított Sándor-Metternich-kastélyt. Az épület és szép parkja is látogatható! A II. világháború utáni évtizedek lassan, de biztosan rombolták az épületet: működött itt tábori kórház, majd szükséglakásokat alakítottak ki a falai között. A szocializmusban a helyi termelőszövetkezet gépállomást rendeztek be a kastélyban, de az utolsó löketet az adta a pusztulásnak, hogy az 1960-as évek végétől már üresen állt a főépület. Az 1980-as évek közepén végre műemléki felügyelet alá került a kastély, de az első érdemi munkára az 1990-es évekig kellett várni, ekkor legalább az összeomlástól megvédték az épületet. 2016-ra Bajna egykori díszéből egy romos, elhanyagolt, életveszélyes állapotú váz lett – ekkor kezdődött meg az az átfogó felújítás, amelynek köszönhetően 2021-re újjávarázsolták ezt a klasszicista építészeti remekművet.

Sándor-Metternich-kastély

a kép forrása: termeszetjaro.hu

Sem zsinagóga, sem zsidó temető nincs a településen.

Dorog környékén számolatlan remek túrázásra alkalmas helyet kereshetünk fel. A Pilis hegység közelsége biztosíték rá, hogy kellemes erdei kirándulásokon vegyünk részt.  

/Sas János/


A szurkoló hangja

 Kedves Szurkolótársaim ! 

Néhány nap múlva folytatódik a bajnokság. Mindannyiunk vágya a visszakerülés. Nem rosszak az esélyeink erre, miután egyetlen pont a hátrányunk a jelenleg második Péccsel szemben, akiktől játékosanyaguk alapján meglepetés lenne az őszi teljesítmény megismétlése. 

Ezúttal nem hazudik a statisztika, nevezetesen a 60:35-ös gólarányunk. Kiemelkedően sok rúgott gólunk válogatott támadóinkkal és az ország egyik legtechnikásabb irányító középpályásával magyarázható. De a 20 meccsen bekapott 35 gólnak még a fele is sok lenne a másodosztályban. Az általam továbbra is nagyra tartott Bognár Gyuri egyik meglátásával viszont nem lehet egyetérteni: "Nem számít, hány gólt kapunk, csak rúgjunk mindig eggyel többet." Egyrészt ez nem mindig várható el, ha például az ellenfeleink szervezetten, zártan védekeznek, ezzel szinte megfojtják a játékunkat (lásd Bognár Gyuri utolsó 6, kudarcos meccse). Másrészt az NB II-es csapatok ellen meccsenkénti bekapott 0,5-es gólátlag lenne elvárható egy, az első osztályba törekvő csapattól.

Szurkolóink véleménye megoszlik abban a tekintetben, hogy játékosállományunk kiemelkedik-e az NB II-ből. Szerintem a támadószekció igen, de a védelem sem lenne ennyire gyenge, hogy 20 meccsen 35 gólt kapjon. Akkor hol a hiba? Részben hátvédeink szigorú felelősségre vonását hiányolom a kapott óvodás góljaink kapcsán. A gólok visszanézése azt igazolja, hogy Varjúék nem tesznek meg mindent azok elkerülése érdekében. Az iskolában a diák csak akkor tanul, ha van dolgozat vagy felelés. Ha a lövésre lendülő lábak esetében a labda elé nem lépünk, nem csúszunk oda, nem vetődünk bele a labda útjába tavasszal sem, akkor nem jutunk fel.

Sajnos viszont az is igaz, hogy a keretben nincs elég védő, a jan. 20-i állapot szerint legalábbis. Egy 25-ös keretben 6, de legalább 5 belső védő kellene. Lehet ugyanis egyszerre 2 sérült, 1 pedig eltiltott. De a széleken is "soványak" vagyunk. Molnár Zoli óta szinte évente új jobboldali védőnk van, de egyik sem volt jó. Hasonló a helyzet a baloldalon is. Továbbá tavasszal talán jobb lenne két szűrővel felállni.

A szakvezetésnek kellene választ adnia arra is, hogy mi történt a három évvel ezelőtt nagy tehetségnek induló fiataljainkkal, Varjúval, Katával, Mezeivel, Naggyal és Palincsárral ? Miért csak közepesen teljesítenek? Azt is megkérdezném a szakvezetéstől, hogy ezúttal is beáldozzuk-e a kupát? Marco Rossi 2022 júniusában bebizonyította, hogy egy hosszú és fárasztó idény után, 11 nap alatt 4 meccset játszva a világ legjobbjai ellen, rotálás nélkül is lehet bírni a tempót !

Ha komolyan gondoljuk az NB I-et, akkor ősztől a mezőny második feléhez tartozó csapatok ellen (lásd most Mezőkövesd) hazai pályán a győzelem elvárható. Most tovább kell jutnunk, utána pedig bármi megtörténhet...

Összefoglalva : Ha sikerül stabilizálni a védelmünket, szerintem feljutunk !

/Holló Iván/

* * * * * * *

Pár nap múlva kezdődik a bajnokság tavaszi, számunkra döntő szakasza. Ma még biztosak vagyunk benne, hogy ha nem is könnyen, de odaérünk a feljutást jelentő első két hely egyikére.

Szembe kell néznünk azzal, hogy paradigmaváltás volt a vezetés részéről és felhagyva a saját utánpótlásban való gondolkodással a feljutás elsődlegességére helyezték a hangsúlyt, bár – szerintem – nem túl sikeres igazolások árán. A korábbi időszakokhoz viszonyítva két lényeges különbséget látok: Az első az, hogy a korábbi másodosztályú szezonokhoz képest, amikor olyan cseréink voltak, akik önmagukban is húzó embernek számítottak, most nagyon halvány és szűk a pad, ha valaki megsérül – márpedig ez nálunk alapállapot – akkor kevés vagy nincs megfelelő színvonalú csereember.  A másik, amire majd az idő adja meg a választ, az edző szerepe. Dávid eddig minden esetben egy mélypontra került csapatot vett át azzal a feladattal, hogy lelket öntsön beléjük. Ezt maximális sikerrel teljesítette mindkét alkalommal. Most a feladat egészen más. Össze kell raknia és fel kell készítenie a csapatot fizikálisan és mentálisan arra, hogy a kudarc nem megbocsátható. Az eddigi kép azt mutatja, hogy nagyon sok feladat vár rá, mert a csapat mostani állapotában még egyáltalán nem emlékeztet erre.

Mit várhatunk a szezontól? Az elején megint viszonylag könnyebb meccsek lesznek, ennek alkalmasnak kell lennie az eredményes csapat kialakulására és aztán ezzel a hátszéllel a végső cél elérésére. Nem engedhetünk meg magunknak még egy edzőbuktató mélyrepülést, mint azt ősszel tettük. A csapatban benne van a feljutás képessége, bízzunk benne, hogy ez ki is jön belőlük. Aztán jönne az igazi fejfájás, hogyan lesz ebből a játékosállományból az első osztályban bennmaradásra esélyes csapat? De ez a jövő zenéje!

Addig is hajrá fiúk, mindent bele!

/Rudas György/

* * * * * * *

A Szurkoló hangja rovat a Tietek! Várjuk ide rövidebb-hosszabb az MTK-hoz kapcsolódó írásaitokat. E rovat cikkei értelemszerűen nem az MTK Baráti Kör vagy a szerkesztőség véleményét tükrözik, mivel természetesen a mienktől eltérő véleményeket is szívesen közlünk. Ugyancsak szívesen adunk helyt a cikkeinkkel kapcsolatos reflexióitoknak - akár a szurkolók hangja rovattal, akár más írásunkkal kapcsolatban - ezek közlésében elsőbbséget élveznek az esetlegesen érintettek reakciói.


Születésnapok

A következő két hétben - január 27-e és február 9-e között - születésnapos tagtársaink:

Balog Antónia

Csonka László

Földvári Gábor

Fränk Sándor

Kamarás Dániel

Simonyi András György

Szentgyörgyi Róbert

Szily László

Tigyi Zoltán

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.

Sok szeretettel köszöntjük egykori sportolóinkat, sportvezetőinket születésnapjukon!


Farkasházy László, labdarúgó bajnokcsapatunk tagja január 27-én lesz 55 éves.

Egy nappal később ugyancsak 55 éves lesz Csobaji Botond egykori kenusunk.

Lesz még egy 55. szülinapjához érkezőnk, Wassel Gusztáv kajakosunk, ő február 2-án ünnepel.

Előd István Gyula ökölvívónk 70. születésnapját ünnepli január 29-én.

Január 30-án Révész Ferenc bridzs versenyzőnk is 70 éves lesz.

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

a kép forrása: adatbank.mlsz.hu


Wichmann Tamás
a kép forrása: mtk.hu


Bánhalmi Ferenc
a kép forrása: Képes Sport 1963. 11. 05.


Ódry Lajos
a kép forrása: Nemzeti Sport 1998. 12.24.


Merényi József
a kép forrása: olimpia.hu


Gellért Lajos
a kép forrása: Tolnai világlapja 1926. 11. 10.

Évfordulók

150 éve, 1873. február 2-án született Opravill Dezső Lajos, az MTK evezős versenyzője.


140 évvel ezelőtt, 1883. január 30-án született az egyik legkíválóbb magyar hárfaművész, Revere Gyula az MTK szurkolója. 1945 elején a nyilasok agyonrugdalták.


125 évvel ezelőtt 1898. február 3-án született holokausztáldozat atlétánk Elbert Béla.


120 éve, 1903. február 5-én született a világhírű operaénekes, Alpár Gitta. MTK-szurkoló volt. Majdnem olyan gyakran lehetett látni a Hungária körúton, mint az operában.


90 éve, 1933. február 7-én hunyt el gróf Apponyi Albert, az MTK szurkolója. Fia Apponyi György volt a "zsidótlanított" MTK elnöke 1940-től.


80 éve, 1943. január 29-én gyilkolták meg Horthy pribékei birkózónkat, Bienenstock Imrét.


80 éve, 1943. február 3-án született Beer Iván az MTK Baráti Kör elnökségi tagja. Az OR-ZSE docense a MAZSIHISZ elnökhelyettese volt, korszakának egyik legkiemelkedőbb judaisztika tudósa.


75 évvel ezelőtt, 1948. február 1-én halt meg Hável Pál, aki az MTK kerékpárosa volt. Civilben aranyműves és sportéremkészítő volt, mint ilyen számos MTK-érem alkotója.


75 évvel ezelőtt, 1948. február 4-én született legendánk Wichmann Tamás. Olimpiai ezüst- és bronzérmes sokszoros világbajnok kenusunk. Az MTK volt az élete. Még halála előtt pár nappal is velünk bálozott a Blue and White partyn. Február 4-én, szombaton délelőtt 11 órakor a Hidegkuti Stadion Wichmann Tamásról elnevezett 5-ös számú kapujánál (Salgótarjáni út - Brüll Alfréd u. sarok) tart csendes megemlékezést az MTK Budapest kenusunk születésének 75. évfordulója alkalmából. Ide várják - várjuk Wichman Tamás minden tisztelőjét, minden MTK szurkolót!


60 éve, 1963. január 28-án hunyt el Gellért (Grünfed) Lajos tornászunk. Tornászként testvére, Imre vitte többre, aki olimpiai ezüstéremig jutott. A sportkarrierjüket követően mindketten a művészet felé fordultak, Imre festő lett Lajos író, rendező, színművész. Többek között a Nemzeti Színház elismert tagja is volt hosszú évekig. Számos filmben is szerepelt, az Egér című némafilmet rendezőként jegyezte.


40 éve, 1983. február 2-án elhunyt Bánhalmi Ferenc, korábbi atlétánk, aki 1963-tól 1970-ig az MTK elnöke, majd 1970-től 1974-ig az MTK ügyvezető elnöke volt.


20 évvel ezelőtt hunyt el Ódry Lajos, a Hungária labdarúgója. Az 1934-35-ös szezonban bronzérmes csapatunkat erősítette.


15 éve, 2008. február 2-án egy korszakos legenda hagyott itt minket. Fogarasi Mihály 1957-től haláláig, csak azokban az években nem volt az MTK ökölvívó edzője, amikor az MTK-nak nem volt boksz szakosztálya. Pályafutása "Gyulától - Gyuláig" tartott. Azaz Török Békától Káté Gyuláig.


5 éve, 2018. január 28-án hunyt el Merényi József egykori gyorskorcsolyázónk és későbbi gyorskorcsolya edzőnk.


1 éve, 2022 február 8-án hunyt el Ritter Gábor dr. szurkolónk, aki korábban az MTK sakkversenyzője volt.

Revere Gyula
a kép forrása: Szinházi Élet 1927. évi 31. szám


Alpár Gitta

a kép forrása: Új Idők 1927. 01. 23.


Beer Iván
a kép forrása: orzse.hu


gróf Apponyi Albert
a kép forrása: erdely.ma


Ritter Gábor
a kép forrása: Ritter Gábor Facebook oldala


Az elmúlt két hét eredményei:

Atlétika

FTC fedettpályás versenye - Budapest

2. Endrész Klaudia (távolugrás)

8. Endrész Klaudia (60 m)

BHSE rúdugró verseny - Budapest

3. Petry Alexandra

4. Varga Iván

5. Kováts Fanni Virág

8. Szabó vivien Krisztina

Nyíregyháza fedettpályás versenye - Nyíregyháza

1. Nguyen Anasztázia dr. (távolugrás)

Petry Alexandra

a kép forrása: mtk.hu

Endrész Klaudia

a kép forrása: mtk.hu, fotó: Makó Éva

Cselgáncs

Országos rangsorverseny

1. Varga Brigitta Tímea (-63 kg)

1. Farkas  Bence (-60 kg)

1. Kalász Ádám (73 kg)

1. Demeter Bendegúz (-81 kg)

1. Tóth Benedek (-90 kg)

1. Gőz Roland (-100 kg)

2. Vit Lili (-63 kg)

3. Gábor Áron (-66 kg)

3. Kittler RudolfKevin (-81 kg)

3. Beviz Barnabás (-90 kg)

7. Alacsony Bátor  (-90 kg)


Tóth Benedek

a kép forrása: mtk.hu

Varga Brigitta

a kép forrása: pestibulvar.hu

E-sport

HPCL

MTK Budapest - Vasas 1-2

DVTK - MTK Budapest 0-3

MTK Budapest - Felcsút 0-4

ZTE - MTK 0-1

Karate 

Karate 1 Series A - Athén

7. Jakubovics Dalma (-50 kg)

9. Ilankovis Aleksandra (-61 kg)

Grand Prix Croatia - Samobor

5. Benkő Nóra (U11; Kata)

5. Knirsch Patrik (U21; -75 kg)

7. Benkő Szonja Lola (U13; Kata)

7. Bacsó Kata (U14; Kata)

Jakubovics Dalma

a kép forrása: Jakubovics Dalma Facebook oldala

Ilankovic Aleksandra

a kép forrása: mtk.hu

Kézilabda

Női NB I.

Vác - MTK Budapest 23-23

MTK Budapest - NEKA 28-25

MTK Budapest - FTC 36-37

U19 Kelet

BVSC - MTK Budapest 31-27

MTK Budapest - FTC 22-31

U17 Kelet

Algyő - MTK 39-16

MTK Budapest - FTC 14-47

Kosárlabda

Női NB I.

Cegléd - TFSE-MTK 60-81

TFSE-MTK - BEAC 78-59

Női amatőr NB I. zöld csoport

MTK-TFSE - Szolnok 112-27

Labdarúgás

Felkészülési mérkőzés

MTK - Kapaz 0-1

MTK II. - Putnok 2-4

Röplabda

Női Extra Liga

Kaposvár - MTK Budapest 3-1

MTK Budapest - SZBRA 3-0

U20 I. osztály

BDSE - MTK Budapest 3-1

MTK Budapest - Vasas 3-0

U17 II. osztály

MTK Budapest - BDSE 1-3

MTK Budapest - Vasas 3-2

Rövidpályás gyorskorcsolya

EB - Gdansk

2. Magyarország /Bácskai Sára Luca - (Jászapáti Petra - Kónya Zsófia - Sziliczei-Német Rebeka)/ (3000 m váltó)

8. Tiborcz Dániel (1000 m)

XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál

1. Szigeti Dóra (1000 m)

1. Magyarország /Szigeti Dóra - (Haltrich Luca - Jancsó Zalán - Major Dominik)/ (2000 m váltó)

2. Szigeti Dóra (500 m)

3. Szigeti Dóra (1500 m)

Jász Kupa - Jászberény

5. Tóth Liza Emma (J C; összetett)

5. Hemző Botond (J C; összetett)

5. Belinszky Dániel (J G; összetett)

6. Sipos Dominik Tamás (összetett)

7. Dunay Gerda (J D; összetett)

8. Grohoczky Bettina (J C; összetett) 

8. corvin-Szabó Máté (J D; összetett)

Szigeti Dóra

a kép forrása: mtk.hu

Bácskai Sára Luca

a kép forrása: mtk.hu

Sakk

Budapest I. o. Lilienthal csoport

Vasas II. - MTK III. 3,5 - 8,5

Budapest III. o. Szén csoport

SDSE III. - MTK IV. 9,5-2,5

Tenisz

J60 ITF verseny - Oberpullendorf

1. Bak-Szabó Norina - Bíró Melinda (J; páros)

Hotel Makár Open - Pécs

5. Tihanyi-Tóth Domonkos (U12)

5. Tóth Barnabás László (u12)

Viszló Transz Kupa - Székesfehérvár

1. Almádi Attila (U16)

3. Ruzsinszky Hanna (U16)

5. Kincses Kolos

GS & Bebto Team Kupa - Budapest

5. Egeressy Mátyás (U16)

Volvex Kupa - Dunakeszi

3. Ruzsinszky Hanna (U16)

Kincses Kolos

a kép forrása: mtk.hu

Bak-Szabó Norina

a kép forrása: mtk.hu

Vívás

Kard Grand Prix - Tunisz

3. Szatmári András

Magyar Kupa 3. forduló - Budapest

1. MTK /Fábián Kamilla - Gálfalvy Réka - Kardos Edina - Miskó Dorina/ (párbajtőr csapat)

3. Gálfalvy Réka (párbajtőr)

3. Bartkó Levente (párbajtőr)

4. Wimmer Dorina (párbajtőr)

5. MTK /Koska-G Bendegúz - Somody Soma - Stubnya Márton/ (párbajtőr csapat)

10. Somody Soma (párbajtőr)

Junior OB - Budapest

1. MTK /Fábián Kamilla - Gálfalvy Réka - Miskó Dorina - Wimmer Dorina/ (párbajtőr csapat)

1. Wimmer Dorina (párbajtőr)

1. MTK /Balázs Bence - Gálik Balázs - Koska-G Bendegúz - Somody Soma/ (párbajtőr csapat)

3. MTK /Csendes Luca - Marschall Réka - Nébald Franciska - Rózsás Júlia/ (párbajtőr csapat)

3. Gálfalvy Réka (párbajtőr)

3. Somody Soma (párbajtőr)

6. MTK II. /Bagyula Tamás - Dunay Máté - Fehér Mátyás - Somody Bonca/ (párbajtőr csapat) 

8. Miskó Dorina (párbajtőr)


Wimmer Dorina és Miskó Dorina

a kép forrása: mtk.hu

Nébald Franciska

a kép forrása: mtk.hu

Szatmári András

a kép forrása: mtk.hu

Bartkó Levente

a kép forrása: mtk.hu

Rövidítések:

A különböző sportágaknál zárójelben azoknak a nem MTK sportolóknak a neveit találjátok, akik a mieinkkel egy versenyegységben szerepeltek. A felnőtt versenyek esetében a korosztályt külön nem jelezzük.

Korosztály jelzések:

U: utánpótlás

M: masters

E: egyetemista

J: junior

I: ifi

K: kadet

S: serdülő

T: tanuló

D: diák

Gy: gyermek

Új: újonc

Tp: törpici

Az egyes kosrosztály jelzések után álló számok/betűk a korosztályon belüli korcsoportokat jelzik.

PR: parasportoló

Rövidítések az evezésnél:

1x, 2x, 4x, 8x : kormányos nélküli pár evezősök

2x+, 4x+, 8x+ : kormányos párevezősök

2-, 4-, 8- : kormányos nélküli váltott evezősök

2+, 4+, 8+ : kormányos váltott evezősök

KS : könnyű súlyú

Rövidítések a kajak-kenunál:

K: kajak

C: kenu

S: SUP

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség tagjai: Sztojcsev Iván-olvasó szerkesztő, Hazai Tamás-bridzs, Holló Iván-A szurkoló szemével, Joó Alfréd-labdarúgás történet, Lantai Tibor: Kék kosár, Lukácsi Attila-Röptében, Pandzarisz Tamás-Ultrakék, Kalocsai László: labdarúgás, Polivka Dóra-evezés, Rózsa Mihály- küzdősportok, Rudas György-A szurkoló szemével, Sas János-Kéktúra.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *