Menü
MTK Baráti Kör Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!
MTK Baráti Kör

2023. május 18.

MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 10. szám

2023. május 18.

Tartalom:

Belépés az MTK Baráti Körbe

Irány az NB I.

Irány az NB I. és mégis milyen más...

Büszkeségünk: Tóth Krisztián

Új sorozatunk: Bemutatjuk az MTK létesítményeit

MTK Baráti Kör Program

Kék túra

A szurkoló hangja

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Gyász

Visszanéző

Búcsúzik "Az elmúlt két hét eredményei" rovatunk

Az elmúlt napokban világkupa versenyeken sikeresen szerepelt MTK versenyzők

Szatmári András

Korisánszky Dávid

Galambos Péter



Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Irány az NB I.

Felemás szezonon vagyunk túl. De a lényeg mégiscsak az, hogy feljutottunk. Újra ott van az MTK a helyén, az első osztályban. Szurkolóink meglehetősen szélsőségesen értékelik az elmúlt évet. Van aki szerint az MTK történetének ez volt a legrosszabb bajnoki szereplése. Mások szerint ennek az évnek egy fontos célja volt, felkerülni ismét az első osztályba. Mivel ez teljesült, sikerévünk volt. A vicc az, hogy tényszerűen mindkét állítás egyszerre igaz.

Furcsa egy szezonunk volt. Azt már megszoktuk, hogy ebben az évezredben egyetlen kivétellel, minden évben tavasszal rosszabbul teljesít az MTK, mint ősszel. Ez még azokban az években is így volt, amikor bajnokságokat nyertünk. De az a szakaszolása a bajnokságnak, amit most mutattunk, az egészen példátlan. Az első szakasz (7 mérkőzés) és a harmadik szakasz (17 mérkőzés) alapján utcahosszal nyertük volna a bajnokságot. A második és a negyedik 6-6 mérkőzésből álló periódus alapján viszont még ebben a gyengécske NB II-ben is tök utolsók lettünk volna. Érthetetlen, magyarázhatatlan.

Abban teljes az egyetértés szurkolók és szakemberek között, hogy a jelenlegi csapat nem elég az NB I-re, alapos erősítés szükséges. Abban már sokkal nagyobb az eltérés a nézetek között, hogy a játékosaink közül ki maradjon és kire nincs szükség. Neveket azért nem írok, mert szinte minden játékosunkról sokan mondják, hogy maradhatnak, jók lesznek az NB I-re is, míg mások ugyanezeket a labdarúgókat megye kettes szintűnek tartják. Hasonló az értékelése az edzőnknek, Horváth Dávidnak is. Róla viszont kifejteném a meglehetősen bizonytalan véleményemet. Azt gondolom ugyanis, hogy Dávid egy fantasztikus edzőtehetség. Szerintem hosszú idő után ő lehet az első magyar edző, aki itthon kezdte el működését, de eljuthat egy komolyabb szintű bajnokság kispadjára is. Ugyanakkor az is látszik, hogy még nincs készen a nehezebb helyzetek kezelésére. Márpedig az szinte biztos, hogy az NB I-ben lesznek nehezebb helyzetek számunkra. Ha valaki megkérdezné tőlem, ki legyen az MTK edzője mondjuk 2025-26-ban, habozás nélkül azt válaszolnám, hogy Horváth Dávid. De ugyanerre a kérdésre, ha az a 2023-24-es szezonra vonatkozik, sokkal bizonytalanabb választ tudnék csak adni. Szerencsére senki nem kérdezi meg tőlem, ki legyen az edző a következő szezonban. Nem tudom, kibírná-e az MTK a Dávid kezdősége miatt esetleg elveszthető pontokat. Mert az nem engedhető meg, hogy ismét kieső legyen az MTK. A liftező szerep méltatlan a mi múltunkhoz!

a kép forrása: mtk.hu

Sikeres szezont várunk jövőre. Azt várjuk, hogy a tulajdonos teremtse meg az ehhez szükséges anyagi hátteret, a szakvezetés rakjon össze egy NB I-es szintű keretet. A szakmai stáb végezze el a megfelelő felkészítést és a játékosok tudásuk legjavát nyújtsák amellett, hogy szívüket-lelküket kitéve hajtsanak minden meccsen. (Ez ugye a minimum.) De... a csapatnak is lehetnek elvárásai velünk, szurkolókkal szemben. Elvárható, hogy járjunk meccsre, szurkoljunk. Persze nem a nézők lövik a gólokat, de tudjuk, a szurkolók erőt adhatnak a csapatnak. Lehangoló lehet az első osztályban pár száz ember előtt játszani. Bármilyen összetételű csapatunk is lesz, bárki is lesz az edzője, legalább az elején adjátok meg nekik a bizalmat, tegyétek félre a sértettségeiteket, gyertek, szurkoljatok!

Hajrá MTK az NB I-ben is!

/Bodrogi Tamás/


Irány az NB I., és mégis milyen más...

Női röplabda csapatunk is az NB I-be jutott. Ugye milyen jól hangzik? Csak némi szépséghibája a dolognak, hogy ők felülről. Röplabdában ugyanis a legmagasabb szint az Extra Liga, az NB I a másodosztály. Mit szépítsük, kiestünk. 

Lehetne itt sok mindenről beszélni. Arról, hogy micsoda hülye versenykiírás az, ahol hónapokig játszanak a bajnokság résztvevői az úgynevezett alapszakaszban a semmiért, mert az alapszakasz eredményei semmit nem befolyásolnak. De ez persze mindenkinek így van, nem az MTK-val akarnak kibabrálni ezzel a rendelkezéssel.

Lehetne azt írni, hogy magyar csapatunknak külföldiekkel teletűzdelt ellenfelekkel kellett megküzdenie. Csak ugye nálunk is volt két légiós, arról pedig nem a szövetség és nem is az ellenfelek tehetnek, hogy a többiek több és jobb légióst igazoltak.

Aztán azt is lehet mondani, hogy szerethető fiatal csapatunk volt. Ez még igaz is, csak semmit nem ér. A szerethető fiatal csapatnak akkor lenne értelme, ha ezek a fiatalok a jövőnket jelentenék. De nem. Mert mi évről évre elengedünk, elküldünk mindenkit, aki egy picit is értékes játékos és évről évre újabb nyeretlen kétévesekkel reménykedünk a csodában. Az MTK-ban semmiféle építkezés nincs, semmiféle jövőképünk nincs.

Lehetne azt is mondani, hogy pechünk volt a kieséséről döntő mérkőzéseken. De lehet-e pechről beszélni, ha a mieinket nem számítva leggyengébb ellenféltől öt meccsen ötször kapunk ki?

a kép forrása: MTK Budapest női röplabdacsapat facebook oldal


Az is el szokott hangzani, hogy az ellenfeleink az alapszakasz lezárulta után újabb igazolásokkal erősítettek a rájátszásra. Ezt soha nem értettem. Van talán olyan szabály, amelyik az MTK-nak külön megtiltja, hogy a rájátszásra erősítsen? 

Idén volt egy kuriózum is. A MÁV Előre ellen elvesztett 4., illetve a zsinórban elvesztett 9. mérkőzésünk után a vereség okát edzőnk abban látta, hogy a játszmák végén nem volt szerencsénk.

Végül: Aki a tűzzel játszik, az előbb-utóbb megégeti magát. Négy szezont töltöttünk az Extra Ligában. Ebből három alkalommal a végén a kiesés ellen küzdöttünk. Harmadszorra sikertelenül. Nem, ez nem azt jelenti, hogy egyszer legalább eredményesebbek voltunk, csak azt, hogy egyszer nem fejeződött be a bajnokság a Covid miatt.

Gyökeres változásokra van szükség a szakosztálynál! 

/Bodrogi Tamás/


Büszkeségünk: Tóth Krisztián

Az MTK a magyar judosport egyik létrehozó egyesülete volt. Az 1960-as évekig egyesületünk a hazai cselgáncsélet meghatározó szereplője volt. Sajnos a szakosztály folyamatos visszaesést követően megszűnt. Csak a kétezer tízes években – egy sikertelen kísérletet követően – éledt újjá. Akkor viszont ismét nagyon magas színvonalon. E sikeres szakosztály legsikeresebb versenyzője Tóth Krisztián. A hazai mezőnyben gyakorlatilag legyőzhetetlen. Nemzetközi eredményei is tiszteletre méltóak. Felnőtt és utánpótlás világversenyeken több mint tucatnyi érmet szerzett. Köztük Tokióban egy bronzérmet, amelyik a magyar sport 500. olimpiai érme volt. Tóth Krisztiánnak ez volt az első medálja az ötkarikás játékokon, de reméljük, nem az utolsó.


* * * * * * * *


B.T.: Nem vagy egy vándormadár. Formálisan három egyesületben sportoltál. De tulajdonképpen soha nem váltottál klubot. Hogy is volt ez?

T.K.: A Stefánia úton laktunk. Túlmozgásos gyerek voltam. Török Bódog bácsi javasolta, hogy valami küzdősportot kéne kezdenem, az én alkatommal kézilabdázni nem mehettem. A hozzánk közeli Csanádi Árpád általános iskolába kerültem. Az iskola a KSI-vel működött együtt, így szinte adott volt, hogy KSI-sportoló leszek. Három küzdősportból választhattam, a ökölvívás, a birkózás és a cselgáncs kerülhetett szóba. Szinte véletlenül lett ebből cselgáncs. Utólag persze tudom, jó döntés volt, nagyon megszerettem ezt a sportágat. 17 évet húztam le a KSI-ben. Akkor ott egy vezetőségváltás volt. Az új vezetőség inkább azt preferálta, hogy a KSI maradjon csak utánpótlásnevelő egyesület, mint korábban, ezzel párhuzamosan a gazdasági lehetőségeink is romlottak. Csoportosan léptünk át a PSE-be. Itt szinte ugyanez a történet játszódott le. Jött a vezetőségváltás, az új vezetők nem pártolták a küzdősportokat, ismét új egyesület után kellett néznünk. Már a KSI-ből történt távozásunkkor is felmerült, hogy az MTK-ba lépjünk, a PSE után realizálódott ez a lehetőség. Nem szeretnék a KSI-re semmi rosszat mondani, csodálatos éveket töltöttem ott, a PSE-be történő átlépésünk teljesen formális volt, néhány papírt aláírtam, és ezután a dzsudogim hátán nem KSI, hanem PSE felirat volt, de ugyanúgy a KSI termében edzettünk tovább, ugyanazokkal a társakkal, ugyanazokkal az edzőkkel. Tulajdonképpen az első időszakban az MTK esetében is ez történt, hiszen az MTK Küzdősport Centrum elkészültéig MTK-versenyzőként is maradtunk a KSI-nél.

B.T.: Három egyesület, de ennek ellenére ugyanaz a társaság. Mégis tudsz valami különbséget tenni?

T.K.: Az első váltás, mint említettem teljesen formális volt a Pénzügyőrben lényegében semmi nem változott a KSI-hez képest. Az MTK Budapest már más, ez egy nagy egyesület csodás hagyományokkal, itt érezzük a törődést, a Küzdősport Centrum megépítése is mutatja, itt hosszú távon számolnak a cselgánccsal. Ugyanakkor nem szeretnék semmi rosszat mondani a KSI-re, ahol majdnem két évtizedet töltöttem, mindig szeretettel gondolok rájuk, a KSI-nek helye van a szívemben. Persze ma már az MTK Budapest mellett.


B.T.: Volt szerencsém megnézni a Küzdősport Centrumot, amiről beszéltél. Ránézésre gyönyörű, hatalmas és jól felszerelt. De milyen ez versenyző szemmel?

T.K.: Karrierem vége felé járok, így nagyon sok helyen versenyeztem már, van összehasonlítási alapom. Azt mondhatom, hogy a mi létesítményünk világszínvonalú, semmivel nem rosszabb, mint bármelyik másik judoterem, ahol versenyezhettem. Minden feltétel adott a minőségi munkához, sőt mondhatom, luxus körülmények között készülhetünk. Ennek az eredményekben is jelentkeznie kell. Ha nem leszünk sikeresek, azt nem foghatjuk a körülményekre, az a mi hibánk lesz. A következő nemzedéknek, a mostani fiataloknak, akik már ilyen feltételek között kezdhetik meg a sportot, nem lehet majd másban keresni a hibát, ha nem jönnek az eredmények, csak magukban. De hiszem, hogy sikeresek lesznek.

B.T.: A siker téged végigkísért pályádon. Itthon egyeduralkodó vagy, világversenyekről szakajtónyi érmet hoztál eddig is – csak az arany hiányzik – de még bőven van lehetőséged. A jövő héten például vb lesz. Mit vársz itt és a jövőben?

T.K.: A cselgáncsversenyek lebonyolítási formájából következően nehéz jósolni. Egyetlen rosszul sikerült meccsen elúszhat minden. Azért a minimális elvárásom magammal szemben, hogy a legjobb nyolc közé kerüljek. Ott aztán már bármi lehet. Később? Én már kifelé megyek a sportból, de a következő olimpia még biztosan belefér. (Beszélgetésünk óta lezajlott a vb. Tóth Krisztián, akárcsak klub- és súlycsoporttársa, Gőz Roland a legjobb 32 között búcsúzott - a szerk.)

B.T.: A cselgáncs nem a gyerekek sportja. Jóval 30 felett is lehet világversenyeket nyerni, te mégis többször is jelezted, hogy karriered vége felé jársz. Eldöntötted már véglegesen, még meddig?

T.K.: A szerződésem a párizsi olimpiáig szól, hogy folytatom-e, azt nagyban befolyásolja az, hogy ott mit érek el. Szerencsére az egészségemmel nincs gond, így csak az elhatározásomon múlik, folytatom-e. Ha sikerül Párizsban legalább megismételni a legutóbbi sikert, akkor biztosan. Az szól a folytatás ellen, hogy sok minden mást is szeretnék kipróbálni. Érdekel a mezőgazdaság, az építőipar, de az is lehet, hogy maradok „civilben” is a judónál. Jelenleg ugyanis a TF hallgatója vagyok, cselgáncsedző szakon.


B.T.: Kicsit ezzel már áttértünk a magánéletedre. Mit lehet tudni a családodról? Erre a beszélgetésre készülve meglepődve olvastam, hogy Darmstadtban születtél.

T.K.: Igen, édesanyám akkor Németországban dolgozott, én ott születtem, a vér szerinti apám algíri, de őt én nem is ismerem. Németországból csecsemőkoromban jöttünk haza, akkor már a nevelő apámmal. De ez rossz kifejezés, nekem ő az édesapám! Időközben megnősültem, két gyermekem van. Csömörre költöztünk, ahol nagyon jól érzem magam.

B.T.: Régen készültünk erre a beszélgetésre. Nagyon nehéz volt veled időpontot egyeztetni. Mindig ilyen sűrű a programod? Hogy viseli ezt a családod?

T.K.: Igen. Sajnos nem sok szabadidőm van. Szerencsére a család, ha nehezen is, de megértően fogadja ezt el.

B.T.: Köszönöm a beszélgetést!

/szerző: Bodrogi Tamás, fotók: mtk.hu/


Új sorozatunk: Bemutatjuk az MTK létesítményeit


Az MTK sporttevékenysége sokáig szinte teljesen a Hungária körútra korlátozódott itt treníroztak a labdarúgók mellett hosszú ideig számos más sportág képviselői is. A teljesség igénye nélkül ez volt az otthona hosszabb rövidebb időszakokon át atlétáinknak, súlyemelőinknek, ökölvívóinknak, birkózóinknak, teniszezőinknek, kosárlabdázóinknak, röplabdázóinknak, kézilabdázóinknak. Azután többnyire fúziók útján számos további létesítményhez jutottunk. Ezek egy részét már eleve rossz állapotban vettük át, mások a XX. század végére lettek egyre kevésbé használhatóak. Mára szinte mindegyik megújult. Kalmár Péter szurkolótársunk vállalkozott rá, hogy fényképezőgépe társaságában végigjárja sporttelepeinket, melyeket be fog mutatni nektek.
A sorozat első darabjaként a Csömöri úton található létesítményről olvashattok. Ezt a sporttelepet 1950-ben hozta létre a Vörös Meteor, az 1975-ös fúzió óta sportolnak itt az MTK versenyzői.

 a kép forrása: Friss Újság 1950. 01. 19

* * * * * * *

Vörös Meteortól Lantos Mihályig

Azt hiszem, abban minden szurkolótársam egyetért, hogy klubunk és azon belül szinte minden szakosztályunk életében hatalmas változást hozott az elmúlt közel 10 év során megvalósult „Út a kék-fehér csodához” fantázianevű létesítmény-fejlesztési program. Elég csak a mindannyiunk által ismert Új Hidegkuti Nándor Stadionra gondolnunk, ahol a közhiedelemmel ellentétben az „új” szó nem a létesítmény jelenlegi állapotára utal, hanem egyszerűen arra a tényre, hogy az előző stadion volt a „régi”.

De ezen felül teljesen megújult és új létesítményekkel bővült a Csömöri úton található Lantos Mihály Sportközpont és felújították a Salgótarjáni úti edzőpályát is, ahol két újabb focipályát is kialakítottak. A volt Józsefvárosi pályaudvar területén elkészült az új Sándor Károly Labdarúgó Akadémia, Kispesten megnyílt a korszerű ökölvívóterem, valamint felújították a népszigeti kajak-kenu és Gubacsi úti kajak-kenu- és evezős központokat is. Végezetül fontos megemlíteni, hogy már folynak az előkészületei a Kerepesi úton található, volt Taurus gumigyár területén kialakítandó MTK Sportparknak, amely a tervek szerint kiváltja majd a jelenleg a Városmajorban található elöregedett és korszerűtlen létesítményeket és itt lelhet végleges otthonra az MTK női röplabda, női kosárlabda, női kézilabda, ritmikus gimnasztika, kard, valamint bridzs szakosztálya is.

Ez a rengeteg változás adta az ötletet egy reményeim szerint rendszeresen jelentkező cikksorozathoz, amelynek első állomásaként a Lantos Mihály Sportközpontot mutatom be részletesebben.

a kép forrása: mtk.hu

Cím: 1149 Budapest, Rákospatak utca 13-27.

Tulajdonos: Zugló Önkormányzata

Üzemeltető: MTK 1888 Sportlétesítmény Kft.

Klubunk honlapjának tájékoztatása alapján az alábbi fontos mérföldköveket érdemes megemlíteni:

1973-tól itt kaptak igazi központot a vívók, emellett a különböző korosztályos labdarúgócsapataink is rendszeresen használták az itt kialakított focipályákat

2009 óta a létesítmény neve: Lantos Mihály Sportközpont

2016-ban elkészült az Atlétikai Centrum (centerpálya körüli új rekortán, villanyvilágítás)

2019. december 10-én birtokba vehették az atléták az atlétikai munkacsarnokot

2021-ben átadták a felújított, Szőcs Bertalanról elnevezett tőr-, párbajtőr termet

2022-ben pedig elkészült a Küzdősportcentrum, a dzsúdósok és karatésok új otthona

A fejlődés azonban nem áll meg, jelenleg is folynak a munkálatok a létesítményben. Egy személyes bejárás alkalmával volt alkalmam megtekinteni a mostani állapotokat és betekintést nyerni a közeljövő terveibe. Ezúton szeretném megköszönni a kalauzolást és a cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget Nyéki Anita létesítményüzemeltetési igazgatónak. Nézzük tehát a részleteket egy képriport formájában!

A létesítmény három egymástól különálló csarnokból, valamint 3 kültéri füves pályából áll. A Csömöri út és a Rákospatak utca sarkán található az utcaképet meghatározó, 2016-ban átadott Atlétikai Centrum. A Csömöri út felől a sportklub címere, míg a Rákospatak utca felől a Lantos Mihály Sportközpont felírat díszíti a létesítményt. Ez a hosszanti rész rejti magában a 120 méter hosszú fedett futófolyosót. A sorompóval lezárt belső részre érve egy parkoló fogadja a sportolókat és látogatókat, melyet egy parkosított rész választ el a csarnoktól.

Innen a csarnok főbejáratán át a recepcióra jutunk, ahonnan megközelíthető a munkacsarnok, valamint egy folyosón keresztül az öltözők és edzői irodák is. 

A stílszerűen 1888 négyzetméteres atlétikai munkacsarnokban a távol-, magas-, hármas- és rúdugrók mellett a súlylökők és gerelyhajítók is készülhetnek.

Az emeleten pedig a hatpályás futófolyosó található.

Az atlétikai csarnokot kívülről a parkoló felől megkerülve jutunk el a 2022-ben átadott Küzdősportcentrum bejáratához, melyet szintén egy szép parkosított rész ölel körül. Innen nyitottak egy új kijáratot is a Németpróna utca felé. Érdekességként megemlíthető, hogy bár a Küzdősportcentrum és az atlétikai csarnok két teljesen különálló épületet alkot, amelyek közt nincs közvetlen átjárás, mégis egymáshoz vannak építve egy tűzgátló fallal határolva. 

Szemben a Küzdősportcentrum bejárata, a lépcsőn az atlétikai futófolyosó közelíthető meg.

A Küzdősportcentrum előtere büfével, az MTK-címeres üvegajtón keresztül közelíthetők meg az edzőtermek.

A csarnok földszintjén találhatóak az öltözők, a cselgáncs- és konditermek, az emeleten pedig a karate szakosztály otthona, valamint egy szauna. 

Konditerem 

A cselgáncs szakosztály otthona 

Karate az emeleten

Harmadik helyszínünk az 1973-ban átadott és 2021-ben teljes felújításon átesett Szőcs Bertalan Vívóterem, amely az előző két épülettől teljesen különálló egységet alkot.

A vívócsarnok bejárata

Az előtérben a szakosztály által elnyert trófeákból látható egy kiállítás, valamint itt alakították ki a klub híres vívóinak fényképgalériáját is.

 

A címerrel ellátott üvegajtón keresztül lehet bejutni a terembe. 

A csarnok két teremből áll. Elöl található a nagy terem, a hátsó kisebb terem pedig kétszintes. Mindkét helyszínen a klub színeiben pompázó dizájnos világos-sötétkék-fehér vívóállásokban gyakorlatozhatnak a klub sportolói. Összesen 17 pást található a létesítményben. Érdekesség, amit talán kevesebben tudnak, hogy a „Lantoson” csak a tőrőzők és a párbajtőrözők otthona található, míg a kardvívók egyelőre a Városmajorban tréningeznek. Ez utóbbi azonban a tervek szerint változik majd a Sportpark elkészülte után. 

A nagy terem 

A kis terem lenti része 

Kis terem - galéria

A sporttelep szabadtéri részén három szabvány focipálya méretű füves terület található, melyek jelenleg nagy átalakítás alatt vannak, ahogy azt az alábbi tábla is jelzi. Ez az idei projekt.

A 2016-ban átadott – centerpálya körül található – atlétikai rekortánt kicserélik, és a helyét átveszi az a világszínvonalú Mondo burkolat, amely az atlétikai vb stadionjának borítása is. A „Lantos” pedig az atlétikai vb egyik edzőhelyszíneként lesz kijelölve, tehát a munkálatoknak mindenképp be kell fejeződniük nyár elejéig. A centerpályához tartozó mobil lelátó helye jelenleg munkaterület, itt a munkálatok befejezését követően a lelátót visszahelyezik. A centerpályával párhuzamos „2-es” pálya futball hasznosítása az új akadémia átadásával megszűnik, dobócentrummá alakítják át: gerelyhajítás, súlylökés, kalapácsvetés főbb funkciókkal. A benzinkút oldalán található „3-as pálya” viszont megmarad a focistáké. Az, hogy mely csapatok használják majd, még kidolgozás alatt áll, de a legvalószínűbb tippnek a női NB I-es és utánpótlás csapatok tűnnek, hisz az NB III-as csapat az új akadémia centerpályáját használja majd hazai pályaként a jövőben. Ez a pálya is rendelkezik mobil-lelátóval valamint egy kisméretű elektromos eredményjelzővel is. A kültéri létesítmények öltözőit egy konténerblokk szolgálja ki, mely hamarosan a végleges helyére kerül a Németpróna utca és Rákospatak utca sarkára. 

A kettes számú focipálya (a most folyó építkezés előtti kép)

A centerpálya (a most folyó építkezés előtti kép)

A futópálya, háttérben az atlétikai csarnokkal (a most folyó építkezés előtti kép)

Összességében zárszóként elmondható, hogy a körülmények abszolút 21. századiak és minden adott, hogy ezek a szakosztályok megfelelően készülhessenek fel az eljövendő világversenyekre, ahol reményeink szerint a tokiói olimpiáéhoz hasonló sikerekkel öregbítik majd klubunk hírnevét. 

/szerző: Kalmár Péter, fotók az utolsó 3 kivételével: Kalmár Péter, az utolsó 3 fotó: Bodrogi Tamás/


MTK Baráti Kör Program

Idén lejár az MTK Baráti Kör vezetőségének mandátuma. Így következő közgyűlésünkön - melyet várhatóan szeptemberben, a nyári szabadságolási időszak után fogunk megtartani - új vezetőséget választhat a tagság. Kérjük tagjainkat, segítsetek ebben. Kérjük, küldjétek el javaslataitokat, kit látnátok szívesen a Baráti Kör elnökeként, alelnökeként, kiket szeretnétek vezetőségi tagnak. (Természetesen javasolhatjátok a jelenlegi vezetőket is vagy jelölhettek új embereket is a különböző posztokra.) Másrészt azt is írjátok meg, milyen Baráti Kört szeretnétek, szerintetek mivel kellene a Baráti Körnek foglalkoznia, ti milyen tevékenységben vennétek részt szívesen?
A közgyűlés természetesen nyilvános lesz, azon bárki részt vehet. Ugyanakkor felszólalási és szavazási joga csak azoknak van, akik tagjai a Baráti Körnek és befizették idei tagdíjukat. Javaslataitokat az mtkcsalad@mtkcsalad.hu címen várjuk.
Tagdíjat a szokott módon az OTP Banknál vezetett 11715007-21515664 számú számlánkra utalva tudjátok legegyszerűbben befizetni. Akinek ez nem megfelelő, keressen meg a fenti címen, megbeszéljük, milyen más mód lenne alkalmas az érintettnek.

Kék túra

Az utolsó, 38. másodosztályú fordulóban már mint az első osztályba feljutó csapat, a Gyirmót gárdájával mérkőzünk Győrött, május 21-én vasárnap 17 órakor.

Visszatekintés Pécsre. A tét nagyságához képest kevesen, a lehetetlen időponthoz és a viszonylag nagy távolsághoz képest sokan – másfél-két tucatnyian – szurkoltunk csapatunknak Pécsett. Akik nem jöttek el Pécsre, sajnálhatják, hiszen ezen a meccsen gyakorlatilag bebiztosította csapatunk a jövő évi NB l-es tagságát. Akik nem jöttek el Pécsre, nagyon jól jártak. Kihagyták az év legunalmasabb meccsét. Végül a legnagyobb veszteség talán azzal érte a hiányzókat, hogy kihagytak egy időutazást. Az őskorban jártunk. Ha egy ókori római amphiteátrumban lettek volna ilyen állapotok, mint a pécsi vendégszektorban, akkor valószínűleg oroszlánok elé vetették volna azokat, akik ezért felelősek.

Gyirmót

2023. május 21. (vasárnap). Kezdés 17 óra. A két stadion közötti távolság 130 km. A menetidő gépkocsival 1 óra 11 perc. Az utat végig autópályán tehetjük meg.

Az egykori önálló települést Győrhöz csatolták a hetvenes években. A városrészben nincsenek látnivalók igazából. Zúgó park néven egy játszóteret találunk, és a Rába holt ágában kialakított pihenő parkot, ahol biztosított a kikapcsolódás. A Gyirmót Sport és Wellness Hotel amellett, hogy szállást biztosít, mint fürdő is funkcionál. Megemlíthető még a stadion melletti Aranyhal étterem, ahol jó áron finomságokat fogyaszthatunk.

Sem zsinagógát, sem zsidó temetőt nem találunk Gyirmóton. 

Nemrég Győrbe látogattunk az ETO elleni mérkőzésre, ezért a várost akkor már részletesen bemutattam. Most pár útba eső érdekességet mutatnék be.

Tatabánya

A város fölé emelkedő Kő hegyet érdemes meglátogatni. Autóval jutunk fel a Turul emlékműhöz, majd a parkolóból kényelmes séta után megcsodálhatjuk a kilátást a környékre a Ranzinger Vince kilátóból. Innen visszafelé útba ejthetjük a Szelim barlangot, mely jelentős régészeti lelőhely, amelyhez sok középkori történet fűződik. 

A zsinagógát 1959-ben lebontották, és ma már csak egy 2005-ben emelt műalkotás emlékezteti az arra járókat a Gábor Áron utca Tatai út felőli részén egykor állt épületre.

Az 1-es számú főút mellett, az erdőben eldugva találjuk az egykori felsőgallai, ma tatabányai zsidótemető pár sírkövét. A sírkertet 1994-ben emlékparkká nyilvánították.

Tata

Tata jelképe és legjelentősebb műemléke az Öreg-tó északi partján álló romantikus Öreg-vár. A XIV. század végén épült gótikus vízi vár aranykora Zsigmond és Mátyás király idejére esett. A 2018–2020-ban felújított, műemlékileg teljes körűen helyreállított Esterházy-kastély összes terme várja a látogatókat. Berendezett szobái és kiállítóterei egységes élményt kínálnak.

Tata egyik kedvelt látnivalója a város délnyugati részén magasodó kopár Kálvária-domb. A kietlen mészkősziklán megkapó látványt nyújt a Kálvária szoborcsoportja, a bájos, fehér falú kápolna, az ipari műemlék víztorony, és a fantasztikus panorámájú kilátótorony – Fellner Jakab kilátó. Gyönyörű panoráma a város legmagasabb pontjáról. A tatai Kálvária-dombon álló 37 méter magas kilátóba 175 lépcsőfok vezet fel. Megéri megküzdeni a felmászással és a tériszonnyal, mert csodaszép a tetejéről a város és a környező vidék.

Tata a vizek városa

Cseke-tó

A 23 hektáros, két kis szigettel rendelkező, hangulatos Cseke-tavat mesterséges töltés mögött, a hajdan bővizű források vizével hozták létre.

 

Öreg-tó

A tó Tata közepén helyezkedik el, háromnegyed részben körülöleli a város, a déli és délnyugati oldalán erdős területek találhatók. A tavat tápláló Által-ér délkeleti irányból folyik be és öt ágon távozik észak felé a városon át. A város legnépszerűbb és központi látványossága.

Derítő-tó

A tatai Derítő-tó 1961-ben, a tatabányai szénbányák az Öreg-tó védelme miatt jött létre ez a biológiai szűrőmező. Az elsődleges szempont az volt, hogy az Által-ér itt tegye le a hordalékot.

A volt zsinagóga kiállítóhely.  A közép- és a kora újkorban jelentős zsidó közösség élt a városban. A zsinagóga Tata területén álló jelenlegi épülete az 1861. évi, Wechselman Ignác (1828-1903) építész tervei szerint végzett romantikus stílusú átépítést tükrözi.

A zsinagóga kertjében került sor 2004. november 18-án, a holokauszt-emléknap alkalmából a Komárom-Esztergom Megyei Holokauszt-emlékhely és Lugossy Mária „Minden idők mártírjainak emlékére” című szoborkompozíciója felavatására. Cím: Hősök tere 7. A zsidó temetőt a Kálvária utca 61 alatt találjuk.

/szerző: Sas János, fotók: Urbánné Tolvaj Judit/


A szurkoló hangja

Kedves kék-fehér vérű mazochista szurkolótársaim!

Van egy – sajnos csak ez az egy – jó hírem, ha nyögvenyelősen is, de csont nélkül visszajutottunk a NER-1 be. Igaz, csak a minimál terv teljesült, de ezzel a minimálisnál is kisebb teljesítménnyel ez is nagy csoda és híven tükrözi a magyar második vonal színvonalát. Mindezek mellett is gratuláció jár a csapatnak, bár szerintem összesen egyetlen negyedórát játszottak NB I-es minőséggel (a DVTK elleni második félidő elején a 11-esig).

Most majd abban a 11-1 bajnokságban kellene benn maradni, ahol mindenki mindenkit megverhet, ha kicsit akar és fut. Ez a mi szezonunkból már az alacsonyabb osztályban is hiánycikk volt, kérdés mi lesz majd, ha produkálni kell.

A jelenlegi legfelső osztály a NER csinálta kreatíváival a magyar futball halála több szempontból is. Elsősorban a magyar fiatalok szempontjából, akik semmilyen türelmet, támogatást és fejlődési lehetőséget nem kapnak ebben a közegben, mert egy-egy gyengébb teljesítmény esetén azonnal partvonalra kerülnek. Így csak azok fejlődhetnek, akik külföldre menekülnek és bizony sokan nem tudnak beilleszkedni az ottani, a mienknél sokkal nagyobb tempóba saját közegükből kiszakítottan.

Maga a rendszer eleve teljesen igazságtalan, hiszen páratlan számú meccs lévén egyes csapatok előnybe, mások hátrányba kerülnek. Ezt még tetézi, hogy nagyon nem mindegy, hogy a Fradival, vagy a Vasassal , meg a közvetlen riválisokkal játszol-e kétszer hazai pályán.

De most felcsillant a remény. A kis kedvenc a kiesés szélére sodródott és bizony a főnöknek torkán akadt a tokaszalonna ennek ismeretében. Már nincs az a pálinka, ami jobb kedvre derítheti. De azért lenne megoldás, jöjjön ez tőlem, tőlünk, akik már saját jogon sütögethetjük a pecsenyét. Azonnali hatállyal közfelkiáltással (így döntöttem) vissza kell állítani a 16 csapatos első és másodosztályt úgy, hogy nincs kieső az első osztályból, a második vonal első négy helyezettje felkerül és a második vonal utolsó három helyezettje játssza az osztályozót a harmadik vonal bajnokaival. Mindenki jól járna és a főnök továbbra is vidáman ropogtathatná a szotyit. Ami ebben az önzőség, hogy így talán van esély arra, hogy ne egy évig legyünk az első osztályban.

Hajrá MTK!

/Rudas György/

* * * * * * *

A Szurkoló hangja rovat a Tietek! Várjuk ide rövidebb-hosszabb az MTK-hoz kapcsolódó írásaitokat. E rovat cikkei értelemszerűen nem az MTK Baráti Kör vagy a szerkesztőség véleményét tükrözik, mivel természetesen a mienktől eltérő véleményeket is szívesen közlünk. Ugyancsak szívesen adunk helyt a cikkeinkkel kapcsolatos reflexióitoknak - akár a szurkolók hangja rovattal, akár más írásunkkal kapcsolatban - ezek közlésében elsőbbséget élveznek az esetlegesen érintettek reakciói.


Születésnapok

A következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Ajtai Péter

Budai Róbert

Gosztonyi Péter

Hangai László

Lendvai Zoltán

Molnárné Soós Réka

Nagy Sándor

Rákosi Dóra

Sas János

Spielmann János dr.

Sugár Ádám

Szabcsik Márk

Török Viktória

Vancsa Miklós

Verebes András

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!


50 éves lesz május 21-én Abonyi Barbara taekwondo versenyzőnk.

60 éves lesz május 25-én Molnár Éva sokszoros magyar bajnok, olimpiai 6. helyezett evezősünk.

65 éves lesz május 19-én Nikandish Hossein, aki első bajnokságot nyert női labdarúgó csapatunk edzője volt. 

70. születésnapját ünnepli május 20-án Sas János, hírlevelünk rendszeres szerzője, az MTK Baráti Kör vezetőségi tagja.

80 éves lesz május 27-én Romvári László, korábbi veterán evezősünk.

Almási Gábor vb 3. helyezett többszörös magyar bajnok kajakosunk május 27-én lesz 80 éves.

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Nikandish Hosszein

a kép forrása: Nikandish Hossein facebook oldala


Évfordulók


5 évvel, 2018. május 30-án meghalt Kovács Ferenc (Kovács III) válogatott labdarúgónk. Amit lehet, megnyert az MTK-val. Volt magyar bajnok, szerepelt KK-győztes csapatunkban, tagja volt a KEK-döntős és a VVK-elődöntős kék-fehér alakulatnak. Vitrinjébe egy olimpiai érem is került az 1960-as olimpia 3. helyezett csapatának tagjaként. Gyerekként 1947-ben az MTK-ban kezdte a focit és anélkül, hogy egyetlen meccset is játszott volna más mezben, nálunk fejezte be pályafutását 1965-ben. Edzői pályáját is az MTK-nál kezdte. Trénerként legnagyobb sikerét a Videotonnal érte el, amikor a fehérváriakat az UEFA Kupa-döntőbe vezette.

80 éve, 1943. június 1-én hunyt el Bárczy (Sacher) István, Budapest egykori polgármestere, az MTK szurkolója és tiszteletbeli tagja. Jelentős szerepe volt abban, hogy csapatunk megkapta használatra azt a telket az akkori Pékerdőben, ahol azóta is található a stadionunk.

80 éve, 1943. május 23-án született Lakinger Lajos labdarúgónk, aki legnagyobb sikereit már Vasas-focistaként aratta. Tavaly búcsúztunk tőle.

85 éve, 1938. május 20-án született Barcsa Zoltán cselgáncsozónk, aki egyéni és csapatbajnoki aranyérmet is szerzett az MTK (Vörös Lobogó) sportolójaként.

100 éve, 1923. május 23-án született Forgács Pál veterán evezősünk.

100 éve, 1923. május 28-án született Metzner Ödön. 1975-től haláláig 1995-ig volt az MTK hajóépítője. Ha valakiről, akkor róla valóban elmondható, hogy joggal kapta meg az MTK örökös tagja címet, hiszen az 1975-öt megelőző 20 évben is kötődött klubunkhoz, hiszen egyik jogelődünk, a Vörös Meteor tagja volt. 

150 éve, 1918. június 1-én született Balázs Béla, egykori veterán evezősünk.

110 éve, 1913. május 23-án született Brandi (Brandeiszky) Jenő olimpiai bajnok vizilabdázónk

110 éve, 1913. május 30-án született Kalocsay Géza dr. labdarúgó mesteredző. 1972 és 1974 között volt az MTK trénere. Az ő működése idején még a világ legjobbjai között voltak a magyar edzők. Jellemző, itthon ő csak egy volt a sok közül, de Lengyelországban félistenként tisztelték.

120 éve, 1903. május 25-én született Mandik Béla. 1938 és 1954 között változatos posztokat töltött be az MTK-ban volt klubtitkár, labdarúgó edző, klubkapitány, labdarúgó szakosztályvezető. Elévülhetetlen érdemei voltak az MTK holokauszt utáni újra alapításában. De ha tőle kérdeznénk, mi volt a legfontosabb szerepe az MTK-ban, alighanem habozás nélkül rávágná: Szurkoló.

135 éve, 1888. június 11-én született Payer Imre egykori labdarúgónk.

155 éve, 1868. május 20-án született Somogyi (Spitzer) Lajos dr., aki az 1890-es években volt az MTK kluborvosa.

Kovács Ferenc

a kép forrása: mtk.hu

Bárczy István

a kép forrása: hu.wikipédia.org



Gyász

a kép forrása: Holló Iván gyűjteménye

Május 6-án, életének 77. évében elhunyt Hajdú József. 1964 és 1973 között volt az MTK kapusa. Eleinte főleg a kispadon jutott neki hely Lanczkor Sándor mögött, de később ő lett a csapat elsőszámú hálóőre. Azért „csak” 9 évet töltött az MTK-nál, mert annak idején részt vett a kilencek lázadásában. A mai napig is vitatott, hogy e lázadás egy elfogadhatatlan játékosuralmi törekvés vagy egy jogos sztrájk volt-e. Az viszont tény, hogy a kilencek közül a legtöbb játékost - Koritár Lajos kivételével - néhány éven belül elküldték az MTK-ból. Így járt Hajdú József is. Elküldése után rövid időt az Egyetértésnél töltött, de a fúzió után nem fogadta őt vissza az MTK, ekkor igazolt az FTC-be, ahol még 8 évet védett az élvonalban, 1983-ig, 37 éves koráig volt NB I-es kapus. A mi csapatunkkal MNK-győztes lett, ezt a sikert a Fradival is megismételte, velük bajnoki címeket is gyűjtött. Attila fia édesapjához hasonló pályát járt be, ő is volt előbb a mi kapusunk, aztán a Ferencvárosé. 

Nyugodj békében, Józsi!

* * * * * * *

a kép forrása: Sakkélet 1978 februári szám

Május 11-én, életének 74. évében elvesztettük Adorján (Jocha) Andrást. 1963 és 1978 között volt - rövid megszakítással - az MTK sakkozója. Az MTK sakktörténetének legnagyobb generációjával szerepelhetett együtt. Ő volt az egyik híd a generációk között. Egy csapatban szerepelhetett még Szabó Lászlóval, a mesterrel, Ejury Jenővel, Kluger Gyulával és ott volt még akkor is, amikor az ifjú Polgár lányok első (sakk)lépéseiket tették meg. Szabó László és Polgárék között olyan fantasztikus sakkozókkal szerepelt együtt az MTK-ban, mint Ivánka Mária, Karakas Éva, Kas Rita, Sinka Brigitta vagy a fiúk közül Portisch Lajos, Forintos Győző, Kállai Gábor, Benkő Pál, Faragó Iván, Lengyel Levente, Sápi László és a sort még lehetne folytatni. Ezzel a társasággal természetes, hogy részese lehetett csapatbajnoki sikereinknek. A nemzetközi mezőnyben is csapatban ért el kiemelkedő eredményeket. Tagja volt az olimpiai és Európa-bajnok magyar válogatottnak, a csapat-vb-n ezüstérmet akasztottak a nyakába. Egyéniben három magyar bajnoki aranyérmet szerzett - egyiket sem az MTK-val -, legjobb egyéni nemzetközi eredményeit, a junior Eb- és vb-ezüstérmet is kék-fehér színekben szerezte, csakúgy mint a korábban már említett olimpiai bajnoki címet. Számos sakkszakkönyv szerzője volt és szekundánsként segítette a világbajnok Kaszparovot. Féltestvére, Jocha Károly a Jocha Press alapító tulajdonosa is az MTK színeiben sakkozott.

Nyugodj békében, András!


Visszanéző

Korisánszky Dávid az újpesti Fekete Ádámmal megnyerte a C2 500 méteres Világkupa versenyt Szegeden


Szatmári András 6. helyen végzett Madridban a Kard Világkupa versenyen


Női labdarúgó NB I. MTK-Győr 1-1


Férfi labdarúgó NB II. MTK-Kazincbarcika 1-0


Férfi labdarúgó NB II. Pécs-MTK 0-0 


Férfi labdarúgó NB II. MTK-Ajka 1-1


Férfi labdarúgó U15 MTK - Pécs 14-0


Női kézilabda NB I NEKA - MTK Budapest 27-26


Női röplabda Extra Liga: MÁV Előre - MTK Budapest 3-1









Búcsúzik Az elmúlt két hét eredményei rovatunk

Az online média nagy előnye, hogy lehetőség van a nézettség részletes vizsgálatára. Természetesen mi is kíváncsiak vagyunk, hányan olvassák cikkeinket. Valamennyi rovatunk közül az eredményekre visszatekintő váltja ki messze a legkisebb érdeklődést. Nem tudhatjuk, ennek oka az érdektelenség, vagy éppen ellenkezőleg, annyira kíváncsiak szurkolóink az eredményekre, hogy rendszeresen nyomon követik azokat a napi sajtóban, így két hét után már nincs hírértéke a közölt sikereknek. Remélni tudjuk csak, hogy az utóbbi lehetőség a valós. Az ok tulajdonképpen mindegy, a lényeg, hogy olyan információkat szeretnénk csak közölni, ami olvasóinkat érdekli. Így megszűnik az elmúlt hetek eredményeire visszatekintő rovatunk. pontosabban annak is csak egy része. A sporteseményekről készült videókat sokan néztétek, így azok a jövőben is jelen lesznek hírlevelünkben, ezután "Visszanéző" elnevezéssel láthatjátok a mérkőzéseket.

Hírlevelünk tartalma nem lesz szegényebb az eredményeket felsoroló rész nélkül. Más tartalmaink bővülnek, új rovatok indulnak. Például már ebben a számunkban is olvasható új sorozatunk első része, amely az MTK létesítményeit mutatja be.

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség tagjai: Sztojcsev Iván-olvasó szerkesztő, Hazai Tamás-bridzs, Holló Iván-A szurkoló szemével, Joó Alfréd-labdarúgás történet, Lantai Tibor: Kék kosár, Lukácsi Attila-Röptében, Pandzarisz Tamás-Ultrakék, Kalocsai László: labdarúgás, Polivka Dóra-evezés, Rózsa Mihály- küzdősportok, Rudas György-A szurkoló szemével, Sas János-Kéktúra.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.