MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2023. március 23.

MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 6. szám

2023. március 23.

Tartalom:

Belépés az MTK Baráti Körbe

MTK Maccabi Családi Nap

Sikeresen zártuk a téli felkészülést, jöhet a tavasz!

Interjú Nagy Gyula, tenisz edzővel

Hírességeink: Zelk Zoltán

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Az elmúlt két hét eredményei

Pigniczki Fanni

a kép forrása: mtk.hu



Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


MTK Maccabi Családi Nap

 

Március 26-án, vasárnap, 12 órától családi napot tartunk az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.
Az esemény jellege: csapatépítős, szabadidős, ráérős, beszélgetős, evős, ivós.

Gyerekprogram:

            • Arcfestés

            • Lufihajtás

            • Csillámtetoválás

Külön programok:

            • Felfújható ugráló

            • XXL csocsó

            • Óriás logikai játékok

            • Lengőteke

A parkolóban a BRFK óriás KRESZ-pályát épít, hoznak rendőrautót, motort (talán bele/rá is lehet ülni), a VIP-ben kipróbálható a bridzs nevű kártyajáték.

Nincs semmilyen kötelezettség, csak szeretnénk, ha sportolóink, edzőink, a szakmai stábtagok megismernék egymást, illetve azokat a kollégákat, akik értük – is – dolgoznak.

A program házigazdája Dénes Tamás, a Retro Rádió műsorvezetője.


Várunk benneteket, családdal, gyermekkel, testvérrel, férjjel, feleséggel, baráttal, barátnővel (megfelelő rész aláhúzandó)!


Sikeresen zártuk a téli felkészülést, jöhet a tavasz!

 

Az ergométeres országos bajnokságon több korosztályban is bajnokot avattak az MTK Budapest versenyzői közül. A legizgalmasabb futamban, a felnőtt férfi nyílt kategóriában Szabó Márton az Európa bajnoki idejét is egy tizeddel megjavítva (5:50,9), fölényes győzelmet aratott.

 

Szabó Marci ünnepel

a kép forrása: MESZ

 

Aranyérmet szereztek még Nagy Ráhel és Szabó Csaba para kategóriában (edző: Székely Balázs), Bagdács Szonja női ifjúsági korosztályban (edző: Polivka Dóra), T3 és T4 korosztályban pedig Berky Dóra és Markó Lilla (edző: Nagy Attila). Bár a helyszín nem volt ideális a szűkös tér miatt, versenyzőink igyekeztek megbirkózni a nehezebb körülményekkel. Nagy örömünkre ifjúsági és utánpótlás kategóriában is több egyéni csúcs is született.

Szemfüles olvasóink hiányolhatják Darvas Zsolt nevét a bajnokok felsorolásából, hiszen nemrég nyert EB-t masters kategóriában (50-54 és könnyűsúly). Zsolt idén nem indult az országos bajnokságon, ugyanis egy időben rendezték a világbajnoksággal, ahol bronzérmet szerzett! Érdekesség, hogy a Covid-járvány alatt alkalmazott virtuális versenyzés népszerűségére tekintettel, idén kombinált versenyt hirdettek. A mezőny egy része Kanadában, míg a kvalifikációt szerző versenyzők akár otthonaikban is teljesíthették a távot, amennyiben rendelkeztek a megfelelő infrastruktúrával.

 

Darvas Zsolt úton a vb bronz felé

a kép forrása: Worldrowing

 

Az ergométeres szezon ezennel lezárult és elkezdtük a vízi felkészülést. Bár az időjárás egyelőre nagyon szeszélyes volt, tanítványaink rendületlenül rótták a kilométereket, dacolva a széllel és hullámokkal, hiszen mindenki számára nagy motiváció, hogy hónapok után újra evezhet. Legjobbjaink számára rögtön egy vízi válogató teszt volt szükséges, hogy ismét bebizonyítsák, ők a legerősebb páros az országban. Simon Tamás tanítványai, Szabó Márton és Bácskai Máté tehát, amennyiben csapatban kéne nevezni őket a nemzetközi versenyeken, együtt maradhatnak.

 

Elekes Anna kormányzásával száguldanak az ifi lányok, a győri vezér mögött Szente Dórával és Bagdács Szonjával

fotó: Göllner Pál

 

Az evezős versenyévadot hivatalosan a Budapest Kupa regatta nyitotta meg, melyet március 18-án rendeztek a Hajógyári-sziget melletti Duna-ágban. Az immár 11. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi verseny, továbbra is nagy népszerűségnek örvend. A versenytáv közel 4 km, folyóiránnyal megegyezően és döntő részt nyolcasok mérkőznek meg egymással üldözéses formában.

Ifjúság és U23-as válogatott versenyzőink meghívást kaptak a nemzeti csapatokba. Geszti Attila a férfi, Balázs Szonja a női felnőtt nyolcas, míg Bagdács Szonja, Szente Dóra és Elekes Anna a női ifjúsági nyolcas tagjaként szerzett aranyérmet. A következő megmérettetésre április 1-jén kerül sor a csepeli Duna-ágban. A tavaszi hossztávú verseny, melyen a válogatottságra pályázóknak az indulás kötelező, fiataloknak 4, míg serdülő korosztálytól felfele 6 km lesz a versenytáv.

 

Geszti Attila, kezében a Budapest kupával

a kép forrása : Orbán Gergely

 

/Polivka Dóra/


Interjú Nagy Gyula teniszedzővel           

A Park Teniszklubban működő MTK Budapest Tenisz Szakosztályánál ebben az évben is egy újabb változás készülődik. Nagy Gyulát, az egyik legtapasztaltabb edzőt kérdeztük ezzel kapcsolatban, illetve a múltról, jelenről és jövőbeli célokról.


S.P.: Kezdjük a múlttal. Az edzői pálya előtt te is versenyszerűen játszottál. Hogy ismerkedtél meg a tenisszel és hogy alakult a versenyzői pályafutásod?
N.Gy.: 1974-ben egy iskolai toborzáson jelentkeztem a KSI Tenisz Szakosztályába. Itt kezdtem megtanulni a tenisz alapjait. 1979-ben a BSE Tenisz Szakosztályába igazoltam át. Itt több magyar bajnoki címet is szereztem a különböző utánpótlás korosztályokban. 18 évesen I. osztályú játékos lettem és a magyar ranglista 19. helyéig jutottam.
S.P.: Mikor döntötted el, hogy edző szeretnél lenni?
N.Gy.: Már utánpótláskorú versenyzőként foglalkoztatott az, hogy lehet átadni bizonyos tudást másoknak. Először a sporttársaimnak próbáltam segíteni, amit néha mosolyogva fogadtak, de ha megfogadták tanácsaimat, utána megköszönték. Ezért jelentkeztem a Magyar Testnevelési Egyetem edzői szakára, amit 1988-ban sikeresen befejeztem. 

S.P.: Kikkel dolgoztál együtt, akiket ki tudnál emelni az eddigi edzői pályafutásod alatt?
N.Gy.: 1991-ben kerültem az MTK Szakosztályába, mint edző és itt kezdtem el foglalkozni a férfi csapattal, ebben a csapatban játszott:

Kisgyörgy Gergely, későbbi Davis Kupa-játékos

Nagy Zoltán, jelenlegi Davis Kupa-kapitány

Hultai Gergő, Bibza Csongor, Leiter László, Madarassy Péter.

Ezekkel a játékosokkal 1992-1999-ig dolgoztam együtt, ez idő alatt indultak el az ATP ranglistán felfelé, később Szintai Dáviddal és Marozsán Fábiánnal dolgoztam kiemelten.

S.P.: Folytassuk a jelenben. Mi a véleményed, tapasztalatod a magyar tenisz utánpótlásáról, illetve a Play and Stay-ről?
N.Gy.: Az utánpótlás nehéz helyzetben van, mivel jelen helyzetben a gyerekeket sok minden más is érdekli. Vannak olyan szabadidős tevékenységek, ahol sokkal gyorsabban érnek el sikereket.

A Play and Stay rendszer sokat tud javítani ezen, mivel az alapelve az, hogy játékosan tanítja meg a tenisz alapjait. Ha pár mondatban kellene összefoglalnom a Play and Stay lényegét, akkor azt mondanám, hogy egy teniszspecifikus testnevelésórát képzeljünk el, ahol a gyerekek az általános mozgások mellett a teniszmozgás alapjait is elsajátítják. Egy példát mondanék: az ugróiskolát szerintem mindenki ismeri, ezután egy célterületre kell a gyerekeknek ütni egy pár labdát teniszütővel. Mindezt játékosan és vidáman, önmagukkal és egymással versenyezve csinálják.

S.P.: Tavasztól kezdetét veszi egy átalakulás és MTK Teniszsuli néven folytatjátok, amelynek te leszel a szakmai vezetője. Hogyan képzelhetjük ezt el, mik a céljaid?
N.Gy.: A régi időkben az MTK keretein belül zajlottak az oktatások, utána voltak újítások és most ismét visszatérünk a gyökerekhez, így újra az MTK Budapest keretein belül fog működni a kezdő utánpótlás nevelése. Célom és célunk az, hogy a gyerekekkel megszerettessük a tenisz mozgását és minél hamarabb megtalálják ebben a szép sportágban a kihívást és a motívációt. Szeretném, hogy egy életre szóló mozgás szeretetet tudnánk adni a gyerekeknek. 

S.P: Szerencsére a teniszt is bármilyen életkorban meg lehet tanulni, de a Teniszsuliban ki a célcsoport?
N.Gy.: Sosincs késő, de elsősorban 6 és 10 év közötti gyerekeket várunk a Play and Stay rendszerben. Emellett természetesen idősebb korú gyerekek oktatása is megoldható. 

S.P.: Az iskolai időszakban a délutáni foglalkozások, edzések jöhetnek szóba. Mi a helyzet a nyári szünetben, mit terveztek?
N.Gy.: Évek óta szervezzük a nyári tenisztáborokat, heti bontásban, így idén nyárra is várjuk a jelentkezőket. Akik reményeink szerint szeretnének tovább teniszezni nálunk.
S.P.: Van kedvenc jelmondatod, mottód a tenisszel kapcsolatosan?
N.Gy.: "Minél kitartóbban és elszántabban edzel, annál tehetségesebbnek fogod érezni magad!"

Mindenkit szeretettel várunk, mi segítünk abban, hogy megszeresd ezt a sportot!!!

/Simai Péter/


Hírességeink: Zelk Zoltán

A huszadik század második felének egyik kiemelkedő magyar költője az MTK lelkes, rendszeresen meccsre járó szurkolója volt.

a kép forrása: diafilm.hu

Az 1906-ban Érmihályfalván született költő életét két jól elkülöníthető részre lehet osztani. Ifjabb éveiben a költészet mellett intenzíven politizált és részt vett az irodalmi közéletben. József Attila és Radnóti Miklós baráti köréhez tartozott.

A Horthy-korszakban hol kiutasították Magyarországról, hol börtönbe került. A háború idejét munkaszolgálaton, majd bujkálva töltötte. A szocializmus hatalomra kerülésével úgy tűnt, eljött az ő ideje. József Attila-díjat és Kossuth-díjat is kapott.

De hamar kiábrándult a rendszerből. 1956-ban a forradalom oldalára állt, amiért bebörtönözték. 1958-ban amnesztiával szabadult egy számára tragikus időszakban. Szabadon engedése előtt egy héttel meghalt felesége, szabadulása másnapján édesanyját vesztette el.  A 60-as évek elejétől 1981-ben bekövetkezett haláláig élete sokkal nyugodtabb mederben zajlott. Másodszor is megnősült, felesége - aki irodalomtörténész volt - mindenben segítette őt. Ekkoriban már nem vett részt a közéletben, csak írt és persze szurkolt az MTK-nak. Idős korára felfedezte magában a színészt, több filmben is vállalt kisebb-nagyobb szerepet.

/Bodrogi Tamás/


Születésnapok

A következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Barkó Zita

Götli Judit

Grósz József

Grósz Pandzarisz Judit

Gyányi Viktor

Hegedűs Lajos dr.

Hrisztov Alex

Jegyernik László

Kárpáti Tamás

Mach Péter

Molnár Gábor

Róna Dániel

Sipos Imre dr.

Thoman András dr.

Vámos Ambrus

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!


Fábián Éva taekwondo versenyzőnk 55 éves lesz március 26-án.

Elbert László vívónk április 1-én szintén 55 éves lesz.

Dr. Farkas Lajos sakkozónk április 3-án csatlakozik az 55 évesek klubjához.

Karaszi Péter evezősünk március 30-án 60 éves lesz.

Hradeczky Tamás többszörös magyar csapatbajnok sakkozónk két részletben közel 20 évig szerepelt az MTK színeiben. Április 6-án 75 éves lesz.


(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Hradeczky Tamás

a kép forrása: MTK Sakktabló 1967


Kardos István
a kép forrása: mtk.hu

Bartkó Miklós
a kép forrása: Nemzeti Sport 1911. 12. 03.

Évfordulók


3 éve, 2020. március 29-én hunyt el minden idők egyik legjobb magyar kosárlabdázója, Krizsánné Hegedűs Györgyi. 7 bajnoki címet, 5 kupagyőzelmet gyűjtött be csapatunkkal, tagja volt BEK-bronzérmes együttesünknek. Három Eb-n szerepelt. Háromszor volt az év kosárlabdázója. Nem annyira közismert, de atlétának is rendkivül tehetséges, sikeres volt. Bármily meglepő is annak, aki emlékszik az ő kifejezetten sovány alkatára, de súlylökésben és diszkoszvetésben volt magyar bajnok, sőt utóbbi versenyszámban universiadét is nyert.

5 éve, 2018. március 27-én halt meg Demján Sándor, aki szakosztályvezetőként az MTK-t az első kiesés után visszavezette az élvonalba.

10 éve, 2013. április 4-én hunyt el labdarúgó kapusunk Fecske István. 1953-ban egy mérkőzésen őrizte az akkor éppen Vörös Lobogó néven szereplő bajnokcsapatunk hálóját.

Hihetetlen, de már 15 éve, 2008. április 3. óta nincs köztünk Ujváriné Borbély Erzsébet magyar bajnok, sokszoros válogatott kosarasunk. Mindenki kedvenc Nyuszija még most is csak 72 éves lenne.

40 éve, 1983. április 3-án hunyt el Kardos István válogatott labdarúgónk, az MTK örökös bajnoka, aki Schaffer Spéci edzősködése idején két bajnoki címet szerzett a Hungária játékosaként.

50 éve, 1973. április 6-án hunyt el Peti Sándor. A híres színművész a húszas években volt az MTK ökölvívója.

85 évvel ezelőtt, 1938. április 3-án hunyt el Bihámi Béla labdarúgónk. Az 1929-30-as szezonban a Hungária bronzérmes csapatában szerepelt.

Kereken 100 évvel ezelőtt, 1923. április 2-án született Elekfy Ákos gyorskorcsolyázónk, aki az 1950-es évek első felében volt versenyzőnk.

105 éve, 1918. március 28-án halt meg báró csanakfalvi Láng Lajos, az MTK tiszteletbeli tagja.

110 éve, 1913. március 30-án hunyt el Baronyi Artúr, az MTK úszó szakosztályának vezetője.

115 éve, 1908 március 25-én született Vadas Árpád, ikonikus szurkolónk.

120 éve, 1903. március 30-án meghalt Chlán Károly labdarúgó csapatunk kapusa. Még csak 18 éves volt ekkor.

130 éve, 1893. március 25-én született Bartkó Miklós az MTK úszója az I. világháború előtti időszakban. Később a Janda nevet vette fel. Janda Miklós néven a két háború közti időszak egyik leghíresebb magyar magánnyomozója lett. Híres jelmondata volt:
Ha gyanúja sanda
Kinyomozza Janda!

130 éve, 1893. április 4-én született Rádi Vilmos, aki az 1910-es évek első felében volt atlétánk.

135 éve, 1888. március 30-án született Róna (Rosenberg) Ármin, aki az 1910-es - 1920-as években volt az MTK vívómestere.

Ujváriné Borbély Erzsébet
a kép forrása: Képes Sport 1973. 11. 06.


Róna Ármin
Sportélet 1968. 12. 01.


Az elmúlt két hét eredményei:

Atlétika

Fedettpályás U14 Összetett Atlétikai Magyar Bajnokság

9. MTK Budapest / Hangodi Levente - Horváth Zétény - Kaldau Sebestyén/  (összetett csapat)

E-sport

HPCL

Honvéd - MTK Budapest 1-2

MTK Budapest - Veszprém 1-0

Genesis - MTK Budapest 2-1

Covenant - MTK Budapest 1-4

Kézilabda

Női NB I.

Fehérvár - MTK Budapest 26-24

MTK Budapest - Békéscsaba 35-31

Női U19 I. osztály Keleti csoport

MTK Budapest - Békéscsaba 26-39

MTK Budapest - Orosháza 20-19

Női U17 I. osztály Keleti csoport

MTK Budapest - Békéscsaba 25-32

MTK Budapest - Orosháza 22-32


Kosárlabda

Női Amatőr NB I. Zöld Csoport

Nyíregyháza - MTK-TFSE 69-71

DVTK U23 - MTK-TFSE 59-64

Női Amatőr NB I. Piros Csoport

TFSE-MTK U23 - MAFC 47-77

TFSE-MTK U23 - Pécs U23 49-101

Női Kadet Budapest Bajnokság

MTK Budapest - Zsíros Akadémia 58-67

MTK Budapest - Csepel 55-41

Labdarúgás

Női NB I.

Astra - MTK 1-2

MTK - DVTK 3-0

Férfi NB II.

MTK - DVTK 4-2

Csákvár - MTK 0-0

Férfi NB III.

Hódmezővásárhely - MTK 0-2

MTK - Dabas 2-0

Női U19

MTK - Felcsút 1-2

Pécs - MTK 1-2

Férfi U19 "B" Csoport

MTK - Szeged 3-2

Női U17

Felcsút - MTK 5-0

Férfi U17 "A" Csoport

MTK - Győr 2-0

FTC - MTK 3-2

MTK - Paks 0-3

Férfi U16 "A" Csoport

Győr - MTK 2-1

MTK - Debrecen 0-3

Női U15

Felcsút - MTK 1-1

Férfi U15 Kiemelt Csoport

MTK - Illés Akadémia 2-1

Felcsút - MTK 2-1

Férfi U14 Kiemelt Csoport

FTC - MTK 0-3

Vasas - MTK 4-3

RG

Világkupa - Athén

2. Pigniczki Fanni (karika)

10. Pigniczki Fanni (összetett)

10. Pigniczki Fanni (buzogány)

Röplabda

Női U17 I. Osztály

BRSE - MTK Budapest 3-0

MTK Budapest - SZBRA 1-3

Női U17 II. Osztály

Budaörs - MTK Budapest 3-2

MTK Budapest - Vasas 0-3

Sakk

Budapest I. Osztály Lilienthal Csoport

MTK Budapest III. - SENSE 7,5-4,5

Taekwondo

Diákbajnokság - Nagykáta

1. Rácz Alma (K C)

1. Schmidt Boglárka

3. Majzik Zalán (Gy C)

Tenisz

Fedettpályás U16-18 OB - Pécs

Még nem közölt eredmények:

1. Bak-Szabó Norina (U16)

1. Bak-Szabó Norina - (Kis-Czakó Eszter) (U18; páros)

3. (Jeck Viktória) - Nagy Gréta (U18; páros)

ITF Torna - Pretoria

2. Babos Tímea

3. Babos Tímea-(Garcia Perez) (páros)

Metró Kupa - Budapest

3. Liszka Márton

3. Fóti Barnabás (U14)

5. Ladár Levente Lajos (U 16)

Vívás

Olimpici Párbajtőr GP - Pécs

1. Papp-Szilágyi Luca (S)

1. Bacsó Dániel (Gy)

1. Kardos Gergely (Tp)

3. Somody Zorka (Gy)

3. Zoboki Nándor (Tp)

4. Tóth Rozália (Tp)

3. Dobán Zsombor (Gy)

5. Nébald Melinda Hédi (S)

5. Papp-Szilágyi Luca (Új)

6. Tóth Alíz (Új)

8. Harmathy Lotti (Gy)

9. Zlota Emma Nóra (S)

10. Mosolygó Sára (S)

Rövidítések:

A különböző sportágaknál zárójelben azoknak a nem MTK sportolóknak a neveit találjátok, akik a mieinkkel egy versenyegységben szerepeltek. A felnőtt versenyek esetében a korosztályt külön nem jelezzük.

Korosztály jelzések:

U: utánpótlás

M: masters

E: egyetemista

J: junior

I: ifi

K: kadet

S: serdülő

T: tanuló

D: diák

Gy: gyermek

Új: újonc

Tp: törpici

Az egyes kosrosztály jelzések után álló számok/betűk a korosztályon belüli korcsoportokat jelzik.

PR: parasportoló

Rövidítések az evezésnél:

1x, 2x, 4x, 8x : kormányos nélküli pár evezősök

2x+, 4x+, 8x+ : kormányos párevezősök

2-, 4-, 8- : kormányos nélküli váltott evezősök

2+, 4+, 8+ : kormányos váltott evezősök

KS : könnyű súlyú

Rövidítések a kajak-kenunál:

K: kajak

C: kenu

S: SUP

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség tagjai: Sztojcsev Iván-olvasó szerkesztő, Hazai Tamás-bridzs, Holló Iván-A szurkoló szemével, Joó Alfréd-labdarúgás történet, Lantai Tibor: Kék kosár, Lukácsi Attila-Röptében, Pandzarisz Tamás-Ultrakék, Kalocsai László: labdarúgás, Polivka Dóra-evezés, Rózsa Mihály- küzdősportok, Rudas György-A szurkoló szemével, Sas János-Kéktúra.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *