MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2023. március 9.

MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 5. szám

2023. március 9.

Tartalom:

Belépés az MTK Baráti Körbe

Horváth Dávid

Pinczi Anita

Kék túra

Talán eldőlt egy régóta vitatott futball történeti kérdés

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Gyász

Az elmúlt két hét eredményei

Krizsán Xénia

a kép forrása: mtk.hu




Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Horváth Dávid

a kép forrása: saját képünk, fotó: Bodrogi Dávid

Harmadik helyen zártuk az őszi szezont. A dobogón végezni általában jó eredmény. Mi mégsem voltunk ettől boldogok. Hiszen ez az MTK. Mi NB I-es dobogókban, bajnokságokban mérjük a sikert. Nekünk kimondottan elkeserítő volt, hogy az NB II-ben nem feljutó helyen állunk. Ugyanakkor az ősz Horváth Dávid érkezése utáni záró szakasza kimondottan biztató volt. Tavasszal pedig remekel a csapat. Fiatal vezetőedzőnkkel nem csak arról beszélgettünk, mi volt, de arról is, mi lesz. 

* * * * * * *

B.T.: Most már viszonylag sok meccsel a hátad mögött mit gondolsz, mennyire sikerült azt kihoznod a csapatból, amit terveztél?

H.D.: Szerettem volna, ha jobban kontroll alatt tartjuk a mérkőzéseket. Ősz végére ez csak részben sikerült. Tavasszal ebben lényegesen léptünk előre. Ehhez kellettek átigazolások is és a közös munka, még jobban összehangolódtunk a játékosokkal.

B.T.: Egy teljesen más MTK-t látunk tavasszal, mint ősszel. Még Bognár Gyurival az a felfogás érvényesült, hogy rúgjunk sok gólt, nem baj, ha kapunk is közben. Ősszel veled sem változott ez, hiszen az őszi meccseiden rúgtunk 25 gólt, de kaptunk is 12-t. A tavasz viszont teljesen más, 12 találatunkra ellenfeleink egyszer sem tudtak válaszolni.

H.D.: Most is szeretnénk „számolatlanul” rúgni a gólokat. Tavasszal eddig viszonylag passzív karakterű csapatokkal játszottunk. Ezeket a védelmeket fel kellett törni. A kozármislenyit megelőző két 1-0-s meccsünk sem tipikus 1-0 volt. Nem az történt, hogy mi hátul játszadoztunk, hanem az ellenfél térfelére ment át a labdabirtoklásunk. Ezt mutatják a statisztikák is, nőtt a passzszámunk a támadó térfélen, csökkent a labdavesztésünk a védő térfélen. Így sokkal kiszámíthatóbb, sokkal tervezhetőbb a játékunk. De ezeken a meccseken is megvoltak a lehetőségeink, csak a befejezések nem sikerültek.

a kép forrása: saját képünk, fotó: Bodrogi Dávid

B.T.: A Mosonmagyaróvár elleni meccs – a nézőtérről nézve – más volt, mint a korábbiak. Az előző meccseken, akárcsak Kozármislenyben úgy tűnt – még a szoros meccseken is – hogy az ellenfélnek esélye nincs a pontszerzésre. Ezen viszont a hajrában volt miért izgulnunk.

H.D.: Egy-két beívelés és szöglet volt, ami meleg lehetett volna, de nem lett, mert a védők jól védték a tizenhatosunkat, a beadások elleni védekezésünk lényegesen javult. Olyan csapatokkal játszottunk, akik előrerúgott labdákkal próbálkoznak jellemzően. Ősszel a hosszú labdák levédekezésében 30-40 százalékosak voltunk. Most 70 százalékban megnyertük a légi párharcokat egy tipikusan olyan csapat ellen, aki csak erre megy rá. Ez egy nagyon komoly előrelépés a játékosok részéről.

B.T.: A viszonylag könnyebb meccsek után kezdődik az a sorozat, amibe ősszel Bognár Gyuri belebukott. Mit vársz a folytatásban?

H.D.: Úgy érzem, hogy a csapatban még van tartalék. Ha potenciálról, fejlődési ívről beszélünk, akkor még fölfelé megyünk ebben a bajnokságban. Az igazi erőnket még mindig nem mutattuk meg. Mindig meccsről meccsre készülünk, de mind kondicionálisan, mind formaidőzítésben van egy íve a szezonnak. Mi most fogjuk majd elérni a csúcsot. Ez így is volt tervezve. A keret menedzselése, a játékosrotáció miatt úgy gondolom, nagyon jó állapotba kerülhetünk azokra a meccsekre, amik ősszel a hullámvölgyet jelentették. Erős a keretünk, alkalmas a céljaink megvalósítására. Ezt mutatja, hogy a kispadról beszállók rendre hozzá tudnak tenni a csapat teljesítményéhez, gólok, gólpasszok érkeznek a kispadról.

Most következnek olyan mérkőzések, amik papíron nehezebbek, de nem lesznek annyira passzívak az ellenfelek, focizni akaró csapatok ellen fogunk játszani, jobban meg fognak nyílni a területek, ezt szerintem képesek leszünk kihasználni.

a kép forrása: saját képünk, fotó: Bodrogi Dávid

B.T.: Már csak két pontra vagyunk a Diósgyőrtől, jelentős az előnyünk a harmadik helyezett előtt. Remélhetően ez tovább fog nőni. Van-e, lehet-e egy olyan pont, amikor azt mondjátok: Ez már megvan, most már nem erre a szezonra koncentrálunk, inkább kezdünk az NB I-re készülni?

H.D.: Az NB II egy annyira más karakterű bajnokság, hogy felkészülni az NB I-re ezekkel a meccsekkel nem lehet. Mi úgy készülünk, a keret is úgy lett összerakva, hogy nekünk az NB II-es bajnokságot meg kell nyerni. A jövőre való felkészülésért nem áldozhatjuk fel a jelent. Ez az MTK! Mi nem elégedhetünk meg a biztos feljutással, persze ez a minimum, de mi az elérhető maximumot célozzuk meg, ez a bajnokság megnyerése.

Abból a szempontból lehet készülni az NB I-re, hogy beáll egy rendszer, nem lesznek már kijavítandó gyermekbetegségeink, a fiatalok fejlődhetnek még jobban. Vannak ilyen pontok, amiket majd fel fogunk tudni használni az NB I-ben, de most az NB II-re kell koncentrálnunk.

B.T.: Legutóbbi beszélgetésünkkor említetted, hogy a tavaszi szezonban szeretnétek „kitalálni” az NB I-es keretet és tárgyalni a leigazolandó játékosokkal. Neveket nyilván nem tudsz még nyilvánosságra hozni, de fejben megvan már a csapat? Folynak a tárgyalások?

H.D.: Tudjuk, hogy milyen pozíciókban keresünk játékosokat. Nem zárunk ki semmi olyan lehetőséget, ami a csapatnak jó lehet. Az NB I-re igazolásokkal is fel kell készíteni a keretet. A korábbi tapasztalatok alapján tudatosan kell igazolnunk. Figyelni kell arra, milyen legyen az öltöző, figyelni kell az ideális arányokra a fiatalok és a rutinosabbak között, arra hogy saját nevelésű játékosok és légiósok milyen arányban legyenek, úgy hogy az NB I-es tagságunkat biztosan megőrizzük hosszú éveken keresztül. Ennek megfelelően nézünk körül a játékospiacon, több lépcsős szűrőn keresztül vizsgáljuk a szóba jöhető játékosokat. Jelenleg ez a folyamat zajlik.

B.T.: Ha korlátlan lehetőségeid lennének, hány játékost hoznál?

H.D.: Konkrét számot nem tudnék mondani, de ha egy edzőnek korlátlan lehetőség a rendelkezésére állna, akkor jellemzően nyilván minden csapatrészbe igazolna. Még több dinamikus, modern focit játszó játékost hoznék - az eddigi igazolásaink is ebben a szellemben történtek - akikkel még inkább meg tudnánk valósítani azt a játékot, amit mi szeretnénk, hiszen célunk, hogy minél több támadást tudjunk vezetni, minél gyorsabbak legyünk az átmenetekben. 

a kép forrása: saját képünk, fotó: Bodrogi Dávid

B.T.: Ha már játékosokról van szó: Mi van a sérültekkel?

H.D.: Futács Márkó rehabilitációja zajlik. Most érte el azt az állapotot, hogy kezdheti erősíteni a sérült lábát. Remélem, hogy hamarosan pályán lesz. Nagy Zsombi már ebben a félévben nem fog rendelkezésünkre állni. Ő valószínűleg a nyári felkészülésbe fog tudni bekapcsolódni. Mezei Szabi úgy játszotta végig a legutóbbi meccsét, hogy nem hallott az egyik fülére, beszakadt a dobhártyája. Szerencsére ez várhatóan gyorsan és teljesen gyógyuló sérülés, néhány nap múlva számíthatunk rá. Voltak betegek a csapatban (Horváth Artúr, Stieber, Godwords), de ők már meggyógyultak. 

B.T.: Kicsit beszéljünk rólad. Nem jellemző, hogy egy edző úgy kezdi egy csapatnál a pályafutását, hogy 4+13 meccsen veretlen. Számítottál erre? Hogy éled ezt meg? Egyáltalán milyen érzés, hogy szintet ugrottál, az utánpótlásból az egyik legeredményesebb – bár éppen gödörben lévő – magyar csapat vezetőedzője lettél?

H.D.: Tavasszal óriási megtiszteltetés volt, hogy leülhettem a csapat kispadjára. Most októberben is ezt éreztem. Erre a sorozatra nem számítottam, de nem is foglalkozom vele. Nem a sorozatomat akarom védeni, hanem azt szeretném, hogy a csapat eredményes legyen. Soha nem vagyok elégedett a játékunkkal, sem a mi munkánkkal. Mindig lehet tovább javítani. Az önkritika, az önellenőrzés, motivál, ez visz előre. Nekem siker persze ez a sorozat, de az MTK-nak ez csak egy minimum, egy részeredmény. A lényeg, hogy feljusson a csapat.

a kép forrása: saját képünk, fotó: Bodrogi Dávid

B.T.: Ez már a te csapatod? Abban az értelemben, hogy ősszel szezon közben beugorva egyik napról a másikra nem lehetett forradalmi változásokat csinálni. Télen viszont már te alapoztál a csapattal. Most már azt az arcát látod a csapatnak, amit szeretnél?

H.D.: Egyre inkább. A pragmatikusabb és a racionálisabb edzők közé tartozom. Az a mozgatórugó, hogy mindenre felkészítsük a csapatot. Bármit próbál az ellenfél, mindenre legyen válaszunk, sikeres legyen a csapat.

B.T.: Az utánpótlásunkból érkeztél. Sokan azt várták, hogy telerakod a csapatot fiatalokkal. Nem ez történt. Miért?

H.D.: Nem fiatalban vagy idősben gondolkozom. Az a fontos, hogy a lehetséges legerősebb csapatot küldjem a pályára. Nem tartom célszerűnek, hogy bedobáljuk a fiatalokat, hanem fel kell építeni őket, azokat, akik erősségei lehetnek a klubnak. Horváth Artúrra és Kovács Matyira már stabilan lehet számítani. Szépen csendben Molnár Ádin is bekerült a keretbe, sőt legutóbb már a kezdőcsapatban szerepelt. Ahogy beérik, akkor többet is fog játszani. Ne felejtsük el, hogy a náluk alig idősebb Kata Misi és Zuigéber ott van a csapatban. Figyelni kell itt is az arányokra. Nem a próbálkozások időszaka van, hanem tudatos építkezéssel kell előrébb jutnunk.

B.T.: Köszönöm a beszélgetést. Az eddigiekhez hasonló sikereket kívánok a tavasz többi mérkőzésére és azután az NB I-re is!

H.D: Én is köszönöm! Egyúttal hadd ragadjam meg az alkalmat arra, hogy minden szurkolónkat ezúton is meghívjam a Diósgyőr elleni rangadóra a lelátóra, jöjjenek minél többen, mert nagy szükségünk van az ő támogatásukra és hangjukra!


Pinczi Anita

a kép forrása: mtkbudaopest.hu

Hétszeres magyar bajnok labdarúgónk. Abban a korban van, amikor már abba lehet hagyni a focit, de akár még évekig folytatni is lehetne. Ő most abbahagyta, átállt a másik oldalra. Sportvezető lett. Természetesen az MTK-ban. Női szakág vezető és szakmai igazgató. MTK-s múltjáról és MTK-s jövőjéről beszélgettünk.

* * * * * * *

B.T.: Hogy kerültél az MTK-ba?

P.A.:  A Grund 1986 FC-ben kezdtem focizni idősebb Buzsáky Ákosnál. Ott fiúk között kezdtem el futballozni, a testvérem játszott ott.  Ez úgy kilencéves korom körül volt. Rögtön nagyon beleástam magam a fociba, heti 5-7 edzésem volt, sportiskolába jártam. Tizenöt éves koromban Buzsáky Ákos ajánlott be Turtóczki Sándornak. Így lettem MTK-sportoló. Rögtön a felnőtt csapatba kerültem.

B.T.: Milyen volt akkor az MTK játékosának lenni?

P.A.: Szerencsés időben kerültem ide. Turtóczky Sanyi bácsi akkor épített ki egy új csapatot, néhány rutinos és sok fiatal játékosból. Ezzel a csapattal 4-5 évig nem voltkérdés, ki lesz a bajnok. Olyan játékosokkal szerepelhettem együtt, mint Méry Rita, Gál Tímea, Vágó Fanny, Tell Zsófi, Palkovics Nóri, Hummel-Smuczer Angéla, Pádár Anita… Rengeteg jó játékosunk volt, akkor egyeduralkodó volt az MTK, nem nagyon volt ellenfelünk a bajnokságban. Sokat tanultam a játékostársakttól és Sanyi bácsitól, hiszen 15 évesen még messze nem voltam kész játékos, voltak hiányosságaim, de azáltal, hogy be tudtam kerülni a csapatba, rengeteget tudtam fejlődni.

B.T.: Az MTK után külföldre mentél, de rövid idő után hazajöttél, mert profi labdarúgóként is tanulni akartál. Ez hogy történt?

P.A.: Érettségi után kerültem Kolozsvárra, egy nagyon jó csapatba, az aktuális román bajnokhoz. A szövetségi kapitány volt az edzőnk, tele volt a csapat román válogatottal. Jól éreztem ott magam, csak jókat tudok mondani az ottaniakról. De mindig az volt a fejemben, hogy tovább akarok tanulni. Szerencsés voltam, könnyen ment a tanulás, jól is tanultam. Egy évig jól éreztem magam Kolozsvárott, de hiányzott a tanulás az életemből. Jelentkeztem az ELTE pszichológia szaákra. Felvettek, ezért hazajöttem. Mindenképpen folytatni akartam a focit. Így eldőlt, hogy ismét itthon fogok játszani, ami belefér a tanulás mellett is.

B.T.: Belefért?

P.A.: Igen. Rengeteg lemondással, de belefért, a szabadidőm, a családdal, a barátokkal töltött időm minimálisra csökkent, főleg vizsgaidőszakban, de a focival össze tudtam egyeztetni.

B.T.: Hazajöttél, de sokunk meglepetésére és sajnálatára nem az MTK-ba. Miért?

P.A.: Szezon közben jöttem haza, futsaloztam is. Az akkori futsalcsapatomnak volt együttműködése a Doroggal. Így kerültem Szabados Gyuri bácsiékhoz. Jó volt Dorogon, de éreztem, hogy nekem nem ott van a helyem. Nyáron megkeresett az MTK, azonnal igent mondtam. Ha nem kerestek volna meg, valószínűleg én kerestem volna meg az MTK-t.

a kép forrása: mtk.hu

B.T.: Milyen érzés volt, hogy egy egyre gyengébb MTK-ban lettél alapember? Korábban, ahogy te is mondtad, az volt a kérdés, mekkora előnnyel nyerjük a bajnokságot, most már azért küzdünk, hogy elérjük a dobogót.

P.A.: Mikor visszajöttem, még nyertünk két bajnokságot, jó csapatunk volt, rendre ott voltunk a bajnoki döntőben. Nekünk, régebbi játékosoknak, akik többszörös bajnokok, nem volt könnyű ezt megélni. Azt láttuk, hogy a Ferencváros mögött olyan anyagi lehetőségek voltak, amivel nem tudtuk felvenni a versenyt. Hogy sikerült lecsúszni a harmadik helyre, az annak a következménye, hogy megjelent több olyan klub, akik elkezdtek befektetni a női fociba, az utánpótlásba. Tőlünk is több játékost el tudtak vinni. Talán későn kapcsolt az MTK. Ugyanakkor az, hogy több klub között van verseny, az egy természetes folyamat és jót tesz a magyar női focinak.

B.T.: Szabados Gyuri után iszonyatos edzőkeringő jött az MTK-nál. Játékosként milyen az, hogy még meg sem ismersz jóformán egy edzőt, máris jön egy új?

P.A.: Játékosként nehéz volt alkalmazkodni, próbáltunk az edzőkhöz idomulni.  Abból a szempontból jó volt, hogy sokféle edzői szemléletet ismertem meg. Nem volt egyszerű, de jó volt, hogy a női labdarúgásba a férfi fociban is elismert edzők például Tóth Misi, Varga Attila is bekerültek.

B.T.: Ha nem jött volna ez a lehetőség, hogy vezető legyél az MTK-ban, akkor folytattad volna még a focit?

P.A.: 2009-óta játszottam az NB I-ben. 14 év, ami nem csak fizikailag, de mentálisan is megterhelő volt. Egy-egy meccs után már nehezebben regenerálódtam. Szerettem volna már kamatoztatni, amit tanultam. Ha most télen nem jött volna ez a megkeresés, akkor nyárig még biztosan játszottam volna, de tovább már nem hiszem. Akkor jött volna egy elgondolkodás, hogy merre tovább. De örülök, hogy így alakult és továbbra is az MTK-t segíthetem.

a kép forrása: MTK Hungária FC Női Labdarúgó csapat Facebook oldala

B.T.: Mikor és ki keresett meg az új feladattal, egyáltalán mi pontosan most a szereped az MTK-ban?

P.A.: Váratlan volt a megkeresés és nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen komoly klub, mint az MTK számít rám vezetőként. Dr. Selei András klubigazgató fordult hozzám ezzel a megkereséssel, kis gondolkodás után igent mondtam. Nem kellett sokat hezitálnom, hiszen nekem eleve voltak sportvezetői ambícióim. Hozzám tartozik a teljes leány utánpótlás, és a felnőttek is. Székely Zsolt akadémiai igazgatóval közösen alakítunk ki egy koncepciót a női szakág részére, ami hasonló a fiúk filozófiájához. Ezen felül a felnőtt csapat menedzselésével is én foglalkozom.

B.T.: Mi az elvárás – eredményben mi az elvárás – tőled, és milyen türelem van ehhez?

P.A.: A türelem megvan a vezetőség részéről. Azzal kezdtük a munkát, hogy felmértük az utánpótlás és a felnőtt csapat helyzetét is. A klub és a tulajdonos részéről abszolút érzem a támogatást.

B.T.: A támogatásnak van egy erkölcsi része, de van egy anyagi része is. Versenyképesek vagyunk anyagiakban a többiekkel vagy akár a Fradival is?

P.A.: Nincs pontos tudomásom a többiek anyagi lehetőségeiről, de a Fradi akárcsak a fiúknál, nálunk is kilóg a többiek közül. Mögöttük néhány csapatnak, beleértve minket is hasonlóak a lehetőségei. Az ide tartozó csapatokkal, a Felcsúttal, a Győrrel, a Haladással, a Diósgyőrrel – de ez évente változó – küzdünk a döntőbe jutásért.

B.T.: Egyik első nyilatkozatodban jelezted, hogy szeretnél MTK-kötődésű játékosokat visszahozni. Közülük elsőnek Zágor Detti érkezett, számíthatunk-e további erősítésre?

P.A.: Fontos, hogy legyen egy erős, rutinos játékosokból álló mag, akik köré tudunk fiatalokat beépíteni, olyanokat, mint Vas Hajni, Bánfi Gréta és mások az akadémiáról, akik az MTK hírnevét azzal is tudják öregbíteni, hogy MTK nevelésű NB I-es játékosok lesznek. Zágor Detti egy nagyon jó igazolás BL-t megjárt, válogatott játékos, a személyisége, a játéktudása előre fogja vinni a csapatot. Télen igazoltuk  a 30 éves támadót Lyubov Gudchenkot. A fehérorosz válogatott támadó az orosz bajnokságból igazolt hozzánk. Hasonlóan jó személyiség, mint Detti, ami nagyon fontos számomra, hogy olyan játékosok alkossák az öltözőt, akik példát tudnak mutatni a fiataloknak. Mentalitásával sokat tud adni a csapatnak, hogy elérjük céljainkat. Szeretnénk még igazolni, de télen nehéz, nyáron fogunk tudni ebben jelentősen előre lépni.


B.T.: Beszéltél a fiatalok beépítéséről. Azelőtt sokan nagyon fiatalon bekerültek a csapatba és aztán hosszú évekig nálunk szerepeltek, mint például Te is. Sajnos beindult egy negatív fordulat, a tehetségeink közül sokan néhány MTK-ban lejátszott meccs után eligazolnak, ráadásul többnyire nem külföldre, hanem konkurens csapatokhoz. Meg lehet állítani, vissza lehet fordítani ezt a folyamatot?

P.A.: Igen. Abszolút ez a célunk. Látjuk az MTK-ban, a fiúknál milyen magas szintű utánpótlás nevelés zajlik. Ezt szeretnénk a lányoknál is megvalósítani. Szeretnénk, ha a legjobb fiataljaink bekerülnének a felnőtt csapatba és ott hosszabb távon is szeretnénk rájuk számítani. Jó lenne nem külföldi játékosokat igazolni, hanem magyar, ha lehet saját nevelésű játékosokkal szeretnénk versenyképesek maradni.

B.T.: Van-e valami, amit te másképp szeretnél csinálni, mint az elődeid?

P.A.: Nagyon szeretném mindazt megadni mind a felnőtt, mind az utánpótlás csapatoknak, amit én nem kaphattam meg. Több anyagi támogatás, több odafigyelés van az MLSZ részéről is. Talán nőként jobban átlátom, átérzem a lányok igényeit. Érezzék jól magukat itt, ne akarjanak elmenni, szeressenek az MTK-ban focizni. Eddig komoly infrastrukturális hiányosságaink voltak, ez most enyhülni látszik. Az akadémia elkészültével a fiúk kiköltöznek a Lantosról, így ott lesz a felnőtt csapat otthona, remélhetőleg már tavasszal bajnoki mérkőzéseket is játszhatunk ott.

B.T.: Mik a személyes terveid, mondjuk a következő 4-5 évre?

P.A.: Nagyon sok tervem, nagyon sok célom van az MTK női csapatával, ezeket szeretném, ha mind-mind meg tudnánk valósítani. Szeretném, ha a jövőben is komolyan kellene számolni az MTK női csapatával. Ez rengeteg munkával jár, nem csak nekem, a velem dolgozóknak is. Látom, hogy mindenki beleáll a munkába. Nem egyik pillanatról a másikra fog bekövetkezni itt egy komolyabb változás. Ez nem lesz egy gyors folyamat, türelem kell hozzá a szurkolóktól és a klubvezetőktől is. Van hova fejlődni és fogunk is fejlődni. Szeretnék minél több energiát beletenni abba, mind a játékosoknak, mind az edzőknek jó lehetőségeik legyenek arra, hogy eredményes munkát tudjanak végezni.  

B.T.: Azt mondtad, komolyabb változás. Min vagy milyen irányba kell szerinted változtatni?

P.A.: Szeretném, ha rendszerben dolgozna mindenki. Magyar játékosokat szeretnénk az NB I-be beépíteni. Ehhez az utánpótlásunknak a magyar női futball meghatározó tényezőjévé kell válnia. Fontos, hogy olyan edzők legyenek, olyan háttér legyen, amiben a lányok tudnak fejlődni. Ezt természetesen megvitattuk a vezetőkkel és ebben számíthatok a támogatásukra.

Pár napon belül a fiúk és a lányok is fogadják a DVTK. Mindkét meccs után szívesen látnánk ezt a képet.

a kép forrása: MTK Hungária FC Női Labdarúgó csapat Facebook oldala

B.T.: Végül nekem nagyon fájó, hogy az MTK örökös bajnokai közül kimaradtak a lányok. Ebben szeretnél-e valamit kezdeményezni?

P.A.: Nem csak szeretnék, hanem már el is indult ez a folyamat. Összegyűjtöttük azokat, akiket méltónak tartunk, hogy az MTK örökös bajnokai, örökös tagjai legyenek. Felterjesztettük a listát a klub felé, várhatóan még ebben a félévben ez kedvezően rendeződni fog.

B.T.: Úgy szoktam a riportokat befejezni, hogy megköszönöm a beszélgetést. Ezúttal többet kell megköszönnöm, az elmúlt másfél évtized munkáját, sikereit, küzdelmeit magamon kívül az MTK Baráti Kör és minden MTK szurkoló nevében. Kívánom neked, hogy sportvezetőként ugyanolyan eredményes legyél, mint labdarúgóként.


Kék túra

Csapatunk március 19-én, 14 órakor Csákváron játssza következő vidéki bajnoki mérkőzését. Az előző kozármislenyi vendégjátékunkra nagyjából húszan látogattunk el. Elég nehéz volt számba venni a létszámunkat, mert a vendégszektor, - ami egy széksor az alapvonal mögött – tele volt hazai szurkolókkal!

Csákvár

2023. március 19. (vasárnap). Kezdés 14 óra. A két stadion közötti távolság 62 km. A menetidő gépkocsival 50 perc. Az út nagy részét autópályán tehetjük meg. A várost Fejér vármegyében, a Vértes lábánál találjuk. Budapest közelsége miatt is sokan keresik fel, kedvelt kirándulóhely. Az épített értékek között szerepel az Esterházy-kastély, melyben ma a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórház tüdőszanatóriuma működik. Ez azonban nem befolyásolja azt, hogy a belső teret megtekintsék az érdeklődők, illetve a nyári időszakban kifejezetten kellemes sétát lehet tenni a kastély angolparkjában.  

Meg kell említeni a Vértes Múzeum, a Fazekas Emlékház, a Geszner-ház és Ébner-ház épületét is, melyek mindegyike önálló turisztikai attrakció. A Geszner-házat az Esterházy család nyári pihenőhelyként használta, s helységeiben könyvtárat, képtárat rendezett be. A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány építette újjá 1996 és 2000 között, és ma a Vértes Natúrpark látogatóközpontjaként működik. Csákvár a „Vértes fővárosa”, a Gidrán ménes, Puskaporos torony, a Kőlik, a Vadászkápolna, Tűzoltótorony turisztikai értékek.

Csákvár Eszterházy kastély

Csákvár Geszner-ház

a képek forrása: cste.hu

Aki a településen jár, nem hagyhatja ki a Csuta cukrászdát. Remek tortáik és messze földön híres fagylaltjuk van!

Sokan nem is tudják, hogy Csákváron is állt valaha zsinagóga, melyet az egykori helyi zsidó közösség létesített és tartott fenn. Az elmúlt évszázad hatalmas tragédiája megsemmisítette 1944-ben e közösséget. Faragott kőtömb, árva kavicsok, szomorú névsor – az elhurcolt zsidó családoknak állítottak emléket a hajdani zsinagóga közelében a félévszázados tragédia mementójaként. 2014-ben állítottak emlékművet az elhurcolt zsidó családoknak az egykori zsinagóga helyének közelében. Az egykori zsinagóga (1909-1944) Csákvár, Mikes u. 3. szám alatt volt.

Csákvár, az egykori zsinagóga

Csákvár emlékmű

a képek forrása: kibucibucik2015csakvar-gant.blogspot.com

A zsidó temetőt a Temető utca, Gyümölcs utca vonalában találjuk. Pontos címet nem találtam.

Csákvár környéke: Alcsútdoboz, Csókakő, Várgesztes

Alcsútdoboz

Az alcsúti arborétum  40 hektáros, természetvédelmi terület. Növényritkaságok egész sorát rejtő angolpark. Minden évben, február közepétől várja a látogatókat a híres Hóvirágünnep. Csodálatos látvány a két és fél hektáron elterülő hófehér virágmező, egyedülálló az országban.

Alcsút arborétum

a képek forrása: a szerző képei, fotók: Urbánné Tolvaj Judit

Csókakő

Csókakő vára a Vértes déli letörésének kis szirtjén álló impozáns, gótikus vár már messziről szembetűnik. A vár létezéséről egy 1299-ben kelt irat számol be először, de feltételezhető, hogy már korábban is állt. Az 1241-42. évi tatárjárás hozott alapvető változást a magyar várrendszerben, a korszerűtlen, fa szerkezetű, rosszul védhető várak helyett számos kővárat építettek. 2014 tavaszára a vár nagy része teljesen újjáépült, a fal körbeért a vár körül, elkészült az újjáépített kaputoronyhoz vezető felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A kilátás a várból egészen csodálatos a Móri-árok völgyteknőjére és a Keleti-Bakonyra. A romvárak szerelmeseinek mindenképp érdemes ellátogatni ide.  A vár ingyenesen látogatható.

Csókakő vára

a kép forrása:kirandulastippek.hu 

Várgesztes

A Vértes hegység mélyén, sűrű erdőben egy kis magaslaton áll a gótikus gesztesi vár romja. A Várgesztestől nem messze fekvő vár és környéke a régió népszerű kirándulási célpontja. Az 1961-63 közötti műemléki helyreállítás során az egyik tornyot turistaszállóvá alakították, ahol étterem és egy kis büfé működött, a tetején pedig kilátóhelyet létesítettek. Az 1990 óta egy lelkes vállalkozó által üzemeltetett vár, több jelentősebb várfalrészlet leomlása után, 2013. október 31-én bezárta kapuit. Jövőbeli működtetése, helyreállítása egyelőre még nem tisztázott. Jelenleg csak kívülről lehet megnézni.

Várgesztes vár

a kép forrása: kirandulastippek.hu

A három település egyikében sem találunk zsinagógát vagy zsidó temetőt.

/Sas János/


Talán eldőlt egy régóta vitatott futball történeti kérdés

Károly Jenő, vagy Pozsonyi Imre...

 

Hosszú évek óta vita van a futballtörténettel foglalkozók között, hogy ki volt az MTK első válogatott játékosa. Egyesek szerint Károly Jenő, míg mások szerint Pozsonyi Imre.

Nem tudom, hogy perdöntő lehet-e egy könyv, de talán az, ha olyan valaki írta, aki a kezdetektől, 1901-től ismeri a kék-fehérek futball históriáját. 1913-ban, az MTK 25. születésnapjára jelent meg a Huszonöt év című, A Magyar Testgyakorlók Köre története 1888-1913 alcímű kötet, melyet a klub főtitkára, dr. Fodor Henrik állított össze. Ebben ez olvasható a 160. oldalon (betűszerinti átírás):

Károly Jenő

a kép forrása: Dénes Tamás, Sándor Mihály, B. Bába Éva: A magyar labdarúgás története

Az MTK tagjainak szereplése az MLSZ válogatott csapatai mérkőzéseiben

1903. április 5-dikén 2:1 győz a prágai válogatottak ellen Budapesten. Játszott: Károly Jenő

Aztán felsorolja a későbbi válogatott találkozókon szereplő MTK futballistákat is. Ez az 1903-as mérkőzés volt Károly Jenő első pályára lépése a válogatottban.

Tehát Fodor doktor a jubileumi könyvben nem Pozsonyi Imrét írja első kék-fehér válogatott játékosként, hanem Károly Jenőt. Mint olyan MTK-s tisztviselő, aki az átigazolásokat intézte, nyilván tudta, hogy Pozsonyi Imre mikor lett hivatalosan az MTK játékosa, s tudta azt is, hogy Pozsonyi Imre, aki futballozott a magyar válogatott első mérkőzésén, akkor még a MÚE labdarúgója volt.

Úgy gondolom, ez eldöntötte a vitát...

/Joó Alfréd/

Pozsonyi Imre

Dénes Tamás Sándor Mihály B Bába Éva A magyar labdarúgás története

Talán eldőlt... talán. Ugyanakkor számos dokumentumokkal alátámasztott kétely is van az ügyben. Kérjük, akinek van olyan dokumentum a birtokában, ami megerősíti vagy megcáfolja szerzőnk álláspontját ebben az ügyben, az ossza meg olvasóinkkal a bizonyítékokat. Nagyon jó lenne teljesen egyértelműen és vitathatatlan módon tisztázni, ki is volt az MTK első válogatott labdarúgója. Annyi bizonyos, hogy Károly Jenő a kezdetektől, 15 éves korától az MTK tagja volt, így biztosan ő volt az első saját nevelésű válogatott játékosa. De hogy ő volt-e az első válogatottunk, az nem biztos. 

/Bodrogi Tamás/


Születésnapok

A következő két hétben - március 10-e és március 23-a között - születésnapos tagtársaink:

Bodrogi Dávid

Dávid Tamás

Gáspár András

Grósz Gábor

Gunyhó Zsófia

Hála József

Jónás Bence

Kiss Csaba

Koltai Péter

Nagy Ervin

Pálinkás Adrien

Reményi Dezső

Schäfer Péter

Schpielberger Róbert

Szende Iván

Szűcs réka Eszter

Tóth Kornél

Vacsora Orsolya

Varga Fanni

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.

Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!

Kevés születésnao esik a következő két hétre. Érdekesség, hogy ünnepeltjeink mindegyike 60. szülinapjához közeledik. Sárközi Zoltán egykori birkózónk, Rácz Péter volt kenusunk és Puskár Sándor veterán labdarúgónk is a közeli napokban lesz jegyezheti fel, hogy a hatodik X került a neve mellé.

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

a kép forrása: 


Évfordulók

1 évvel ezelőtt (2022. március 16-án) hunyt el az MTK ügyvezető elnöke, Jóny István.

2 éve (2021. március 11-én) elhunyt Kocsis József, sakk szakosztályunk vezetője.

10 éve (2013. március 19-én) hunyt el Bánkuti László egykori KEK-ezüstérmes labdarúgónk. (A döntő meccsein nem játszott.)

15 éve (2008. március 12-én) halt meg Königh György. Sportoló korában úszott és vízilabdázott az MTK-ban, később szakosztályvezetőnk volt. Mégis a sportközvélemény talán mint világszerte  elismert vízilabda-játékvezetőre emlékezhet rá leginkább.

25 éve (1998. március 18-án) elhunyt Bakos László aki az MTK egykori ifibajnok birkózója volt az 1930-as évek második felében. Később, már nem MTK-sportolóként eljutott az 1948-as olimpiára is, ahol a 8. helyen végzett.

Március 19-én még mindig csak 60 éves lenne fiatalon elhunyt közönségkedvenc labdarúgónk, Foci azaz Fodor Imre.

75 évvel ezelőtt, 1948. március 20-án hunyt el Baráth Elemér dr., aki tucatnyi évig volt az MTK sportvezetője a kerékpáros szakosztály igazgatójaként, majd klubügyészként.

Révi Pál vizilabdázónk 80 évvel ezelőtt (1943. március 10-én) munkaszolgálatosként vált holokausztáldozattá.

100 évvel ezelőtt (1923. március 12-én) született Hochberg Iván szurkolónk, akit a leitmeritzi lágerban gyilkoltak meg.

100 évvel ezelőtt (1923. március 12-én) született síelőnk Mazány Sándor. 1952-ben műlesiklásban Bástya sportolóként lett magyar bajnok.

100 évvel ezelőtt (1923. március 16-án) halt meg Hajós (Guttmann) Miklós. Hajós Alfréd testvére az akkori korban megszokott módon allround sportember volt. Természetesen az úszás volta fő sportága, de versenyzett tornászként és súlyemelőként is. Részt vett az MTK vezetésében is, volt úszókapitány, az úszó szakosztály vezetőségi tagja, az MTK választmányi tagja és számvizsgáló is. Hogy az old-boy kategóriában is versenyzett, az nem meglepő, az talán inkább csodálkozásra méltó, hogy 26 évesen a kor szokásainak megfelelően már indulhatott veterán versenyen. Civilben építészmérnök volt, de sportújságíróként dolgozott, a Sport-Világ úszó rovatát vezette.

115 éve (1908. március 21-én) született magyar bajnok labdarúgónk, Kalmár Jenő.

130 éve (1893. március 13-án) született Rezsek Tibor László atlétánk, aki később a Drogisták SE atlétikai szakosztályának alapítója, vezetője lett.

140 éve (1883. március 21-én) született Juventius Károly, az MTK egykori úszója.

Kocsis József

a kép forrása: mtk.hu 

Kalmár Jenő

a kép forrása: mtk.hu


Gyász

Elhunyt világbajnok kajakosunk Vagyóczki Imre. Aranyérmét a magyar kajak sikereket megalapozó maconi világbajnokságon a Vagyóczki Imre, Nagy László, Kovács László, Szigeti Zoltán összetételű K IV-es egység tagjaként szerezte. Vagyóczki Imre 91. évébén járt.
Az MTK Baráti Kör részvétét fejezi ki a családnak!


Az elmúlt két hét eredményei:

Atlétika

EB - Isztambul

5. Krizsán Xénia (ötpróba)

Reménység SE Fedettpályás Rúdugró Versenye - Vác

3. Vas Rea Lili (U12)

6. Vas Míra (U14)

6. Provisinszki Ábel  (U12)

7. Molnár Fanni Georgina (U14)

Fedettpályás U20 és U18 Atlétikai Magyar Bajnokság - Budapest

1. Kováts Fanni Virág (U20; rúdugrás)

2. Boczonádi Bora (U18; távolugrás)

4. Jancsik Martin (U20; súlylökés)

5. Weiner Anna (U20; 200 m)

6. Weiner Anna (U20; 60 m)

Cselgáncs

Grand Slam - Taskent

3. Tóth Krisztián

Junior Európa Kupa - Lignano

1. Gábor Áron (-66 kg)

2. Demeter Bendegúz (-81 kg)

7. Demeter Marcell (-81 kg)

7. Farkas Bence (- 60 kg)

Budaörs Kupa 

1. Kabályi Zsófia (D B; -44 kg)

1. Szilágyi Patrik (D A; -35 kg)

2. Sipos Zsófia (D A; -45 kg)

2. Szilágyi Patrik (S; -36 kg)

2. Molnár Gábor (S; -66 kg)

2. Boda Szabolcs (D B; -45 kg)

2. Nagy Agmánd Kristóf (D A; -35 kg)

3. Schmuck Olivér (D B; -50 kg)

5. Ulbert Boldizsár (D A; -35 kg)

5. Nagy Igmánd Kristóf (S; -36 kg)

E-sport

HPCL

Vasas - MTK Budapest 0-0

Live4eSport - MTK Budapest 0-2

Felcsút - MTK Budapest 0-2

MTK Budapest - DVTK 1-0

Evezés

Magyar Evezős Ergométeres Országos Bajnokság, Egyetemi Evezős Ergométeres Országos Bajnokság, Evezős Ergométeres Diákolimpia

1. Nagy Ráchel (PR A; 2000 m)

1. Bagdács Szonja (I; 2000 m)

1. Berky Dóra (T3; 1500 m)

1. Markó Lilla (T4; 1500 m)

1. Szabó Csaba (PR D; 2000 m)

1. Szabó Márton (2000 m)

2. Balázs Szonja (U23; 2000 m)

2. Novák Richárd (PR A; 2000 m)

2. Tóth Balázs  (PR A; 2000 m)

2. Galambos Péter (ks; 2000 m)

2. Mészáros Áron (T4; 1500 m)

3. Kovács Zsolt (PR A; 2000 m)

4. Strochmayer Maja (S I.; 2000 m)

4. Vágó Emma (S II.; 2000 m)

4. Kántor Borbála (T3; 1500 m)

4. Oláh Barnabás (S II.; 2000 m)

5. Szente Dóra Rebeka (I; 2000 m)

5. Szente Lóránd Péter (T4; 1500 m)

6. Mónus Csanád(T3; 1500 m)

7. Hrubos Fanni (T3; 1500 m)

7. Ördög Áron (S I.; 2000 m)

8. Váczi Emma Teodóra (S I.; 2000 m)

8. Szekér László (2000 m)

8. Geszti Attila (U23; 2000 m)

10. Zalánfi Eszter (T3; 1500 m)

Kézilabda

Női NB I.

MTK - Dunaújváros 31-28

Női U19 I. osztály Kelet

Vasas - MTK Budapest 37-21

Női U17 I. osztály Kelet

Vasas -  MTK Budapest 39-29

Kosárlabda

Női NB I.

BKG - TFSE-MTK 64-73

TFSE-MTK - Vasas 94-78

Női amatőr NB I. Zöld csoport

MTK-TFSE - Vasas 60-52

Női amatőr NB I. Piros csoport

Szeged - TFSE-MTK U23 56-62

TFSE-MTK U23 - BEAC 57-89

Női junior Regionális bajnokság

Dávid Kornél Akadémia - MTK Budapest 73 - 84

Női serdülő Regionális bajnokság

Parthus - MTK Budapest 66-82

MTK Budapest - Dunaharaszti 108-48

Női kadet Budapest A

MTK Budapest - BEAC 49-80

Labdarúgás

Férfi NB II.

MTK - Mosonmagyaróvár 1-0

Kozámisleny - MTK 0-3

Férfi NB III. Közép csoport

Majos - MTK II. 1-1

MTK II. - Kecskemét 2-1

Női U19 

Szentmihály- MTK 2-2

Férfi U 19 "B" csoport

DVSC - MTK 0-1

Női U 17

MTK - Szentmihály 5-1

Férfi U 17 "A" csoport

MTK - Fehérvár 1-1

Férfi U 17 "A" csoport

MTK - Paks 1-3

Felcsút - MTK 2-1

Női U15

MTK - Szentmihály 9-2

Férfi U15 Kiemelt csoport

Győr - MTK 0-1

Férfi U14 Kiemelt csoport

MTK - Győr 1-2

RG

Gymnastik International - Fellbach-Schmiden

4. Magyarország /Antal Panni - Grek Fruzsina - Horváth Boglárka - Kőszegi-Koháry Georgina - Rakamazi Vivien - (Boncz Nóra)/ (J; együtes kéziszer csapat)

6. Vukmir Elena (J; karika)

8. Barkóczy Boglárka (J; buzogány)

Röplabda

Női Extra Liga

Nyíregyháza - MTK Budapest 3-0

Női U20 I. osztály

MTK Budapest - Nyíregyháza 3-0

SZBRA - MTK Budapest 1-3

Női U17 I. osztály

MTK Budapest - KESI 3-2

MTK Budapest - Nyíregyháza 0-3

Női U17 II. osztály

KASI - MTK Budapest 3-0

Közgáz - MTK Budapest 3-1

Női U15 II. osztály

MTK Budapest - VSD 3-1

Gödöllő - MTK Budapest 0-3

Női U15 III. osztály

Tata - MTK Budapest 3-1

MTK Budapest - Budaörs 3-0

Női U13 I. osztály

Vasas - MTK Budapest 3-0

MTK Budapest - Gödöllő 2-1

Sakk

Budapest I. osztály

UKSE - MTK Budapest 4,5-7,5

U 20 OB

3. Buri Kata

8. Juhász Ágoston

9. Tóth Lili (a fiúk között)

10. Mátyássy Lázár

Taekwondo

Sloven Open G1 - Ljubijana

1. Csáki Hanna (J; 46 kg)

3. Patakfalvy Luca (53 kg)

US open - Las Vegas

2. Omar Salim (48 kg)

Tenisz

Fedettpályás OB - Pécs

1. Kincses Kolos

3. Wiandt Viktória Veronika

3. Bak-Szabó Norina - (Benke-Giosanu Izabella) (páros)

3. Kincses Kolos - (Nagy Botond) (páros)

5. (Jeck Viola Hajna) - Nagy Gréta (páros)

Korosztályos fedettpályás OB - Pécs

1. Kincses Kolos (U16)

3. Nagy Gréta (U18)

3. Almádi Attila (U16)

3. Visontai Milán - Lackó Bence (U18; páros)

5. Ruzsinszky Hanna (U16)

5. Kincses Kolos - (Nagy Botond) (U 16; páros)

5. Visontai Milán (U18)

Lapzártakor Bak-Szabó Nórina (U16) még mérkőzése a döntőbe jutásáért még nem kezdődött meg.Az U 18-as párosok küzdelme is zajlik még. Az elődöntőben a Bak-Szabó Norina - (Kis-Czakó Eszter) páros a (Jeck Viktória) - Nagy Gréta páros elen szerepel, így biztosan lesz egy döntősünk és egy harmadik helyezettünk.

ZTE Kupa - Zalaegerszeg

1. Siklósi Odett (U9)

3. Náray Júlia (U9)

Golden Ace Kupa - Budapest

3. (Sonkodi Boldizsár) - Fóti Barnabás (U14; páros)

5. Fóti Barnabás (U14)

Római TA Kupa - Budapest

2. Tóth Barnabás László (U12)

5. Tihanyi-Tóth Domonkos (u12)

Viszló Transz Kupa - Székesfehérvár

5. Galla Liza (U12)

Metró Kupa - Budapest

3. Savgira Aleksei

5. Montague Attila

Vívás

Világkupa - Pádova

1. Magyarország /(Decsi Tamás) - (Gémesi Csanád) - Szatmári András - (Szilágyi Áron)/ (kard csapat)

7. Szatmári András (kard)

Kadet EB - Tallin

1. Magyarország /Balázs Bence - (Horváth Márk) - Király Mátyás - Pelle Domonkos) (párbajtőr csapat)

Junior EB Tallin

1. Magyarország /(Csabai Máté) - (Kovács Gergely) - (Kulcsár Viktor) - Somody Soma/ (párbajtőr csapat)

3. Somody Soma (párbajtőr)

6. Magyarország /(Kálmán Gyöngyvér) - (Salamon Réka) - (Szarvas Rita) - Wimmer Dorina/ (párbajtőr csapat)

7. Wimmer Dorina (párbajtőr)

Fülöp Mihály Kupa - Piliscsaba

3. Farkas Ákos (Gy; tőr)

5. Bánhidi Balázs (Új; tőr)

Komló Kupa - Komló

3. Rózsás júlia (párbajtőr)

Veterán válogató - Budapest

1. Völcsei György (M +60; párbajtőr)

3. Kolb Tamás (M +50; kard)

9. Fábián Gábor (M +50; tőr)

10. Kolb Tamás (M +50; tőr)

10. Fábián Gábor (M +50; párbajtőr)

Rövidítések:

A különböző sportágaknál zárójelben azoknak a nem MTK sportolóknak a neveit találjátok, akik a mieinkkel egy versenyegységben szerepeltek. A felnőtt versenyek esetében a korosztályt külön nem jelezzük.

Korosztály jelzések:

U: utánpótlás

M: masters

E: egyetemista

J: junior

I: ifi

K: kadet

S: serdülő

T: tanuló

D: diák

Gy: gyermek

Új: újonc

Tp: törpici

Az egyes kosrosztály jelzések után álló számok/betűk a korosztályon belüli korcsoportokat jelzik.

PR: parasportoló

Rövidítések az evezésnél:

1x, 2x, 4x, 8x : kormányos nélküli pár evezősök

2x+, 4x+, 8x+ : kormányos párevezősök

2-, 4-, 8- : kormányos nélküli váltott evezősök

2+, 4+, 8+ : kormányos váltott evezősök

KS : könnyű súlyú

Rövidítések a kajak-kenunál:

K: kajak

C: kenu

S: SUP

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség tagjai: Sztojcsev Iván-olvasó szerkesztő, Hazai Tamás-bridzs, Holló Iván-A szurkoló szemével, Joó Alfréd-labdarúgás történet, Lantai Tibor: Kék kosár, Lukácsi Attila-Röptében, Pandzarisz Tamás-Ultrakék, Kalocsai László: labdarúgás, Polivka Dóra-evezés, Rózsa Mihály- küzdősportok, Rudas György-A szurkoló szemével, Sas János-Kéktúra.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *