Menü
MTK Baráti Kör Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!
MTK Baráti Kör

125 éves az MTK - 11. rész: Asztalitenisz - Az MTK a világ tetején!

2013.11.11.

Már az I. Világháború előtt a világ legjobbjai szerepeltek csapatunkban – Mechlovits Zoltán, Jacobi Roland, Pécsi Dániel – de a háború alatt szétesett a szakosztály, hogy a huszas években azután még ragyogóbban támadjon fel.

1924-ben létre jött a Magyar Országos Asztalitenisz Szövetség, az MTK alapító tag volt. Két évvel később a nemzetközi szövetség megalakulásában is kezdeményező szerepet töltött be az MTK. Bátran kijelenthetjük, hogy az MTK sportolói tették naggyá nem csak a hazai, de a nemzetközi asztalitenisz sportot is. Amit ma Kína jelent az asztaliteniszben egykoron azt Magyarország, sőt az MTK jelentette. Nincs birtokomban minden szükséges adat, ennek ellenére ki merem jelenteni: A világon sem azelőtt, sem azóta soha semmilyen sportágban nem fordult még elő olyan sikersorozat, amit az MTK versenyzői elértek 1927 és 1935 között. Kilenc egymást követő világbajnokság mindegyikén a hat megnyerhető aranyéremből legkevesebb négyet a kék-fehér egylet versenyzői hódítottak el, de volt két olyan év is, amikor minden világbajnoki címet besöpörtek versenyzőink. Ez akkor is példátlan teljesítmény, ha hozzá kell tenni, hogy az elnyert 42 (!) aranyérem egy részének megszerzésében más egyesületek versenyzőinek is volt része. A különböző páros számokban aratott 24 győzelem közül kilencben a páros egyik tagja volt csak MTK versenyző. A kilenc „idegen” arany közül 7 az NSC-s Sipos Anna nevéhez fűződik. Volt 7 aranyérem a csapatversenyben is, az öt fős csapatban rendszerint 2 MTK versenyző szerepelt.

Néhány versenyzőről külön is meg kell emlékezni. Mindenek előtt az asztalitenisz sport legeredményesebb női és férfi játékosáról.

Mednyánszky Mária pályafutása során 18 világbajnoki címe mellé 6 ezüst és 4 bronzérmet is begyűjtött. Öt alkalommal szerzett egyéni aranyat, hétszer női hatszor vegyes párosban aratott győzelmet. Teljesítményét a mai napig sem tudta senki felülmúlni. Legeredményesebb partnere Sipos Anna volt, vele hat páros sikert értek el.

 

Mednyánszky Mária

 

Barna Viktor 5 egyéni, 8 férfi és 2 vegyes páros siker mellett 7 alkalommal a világbajnok magyar csapat tagja is volt. 22 VB győzelme közül 20-at MTK versenyzőként szerzett. 8 férfi páros sikeréből 6-ban gyermekkori barátja Szabados Miklós volt társa. Barna Viktor teljesítményét sem tudta még senki felülmúlni. Mint annyi más sportolónknak, zsidó származása miatt, neki is menekülnie kellett Magyarországról, utolsó világbajnoki címét már angol színekben szerezte.

 

Barna Viktor

 

E két világnagyság mellet meg kell emlékeznünk a többi világbajnokunkról is. Pécsi Dánielről, aki csak 3 VB arannyal büszkélkedhet. Rosszkor született. Amikor az első VB-t rendezték már 30 felett járt. Mechlovits Zoltán – aki a magyar mellett a nemzetközi szövetség alapításában is főszereplő volt – már közelebb járt a 40-hez, mint a 30-hoz, amikor megkezdődtek a világbajnoki versengések, így is hatszor lett VB győztes.
Boros István csapatban szerzett egy aranyérmet, Kelen István négy csapat arany mellé szerzett kettőt vegyes párosban is. Végül Szabados Miklós, aki csak azért nem a világ legeredményesebb versenyzője 15 VB aranyérmével, mert barátját Barna Viktort nem lehetett felül múlni. A felsorolt világbajnoki címek egy - kisebb -  részét az MTK-ból már más egyesületbe igazolva érte el néhány játékosunk.

 

 Mechlovics, Pécsi, Mednyánszky, Kehrling (MAC), Jacobi

 

Pingpongozóink az MTK feloszlatásáig 46 hazai bajnoki címet szereztek. A már említett versenyzőkön kívül bajnoki címet szerzett Friedmann Lilli és csapatban Földi Ernő, Kabos István, Klucsik Jenő, Lovászy János, Borgida, Barna Tibor, Fischer István, Láng Endre, Rózsa László, Till Károly, Zádor Ilona.

Külön említést érdemel, hogy Mednyánszky Mária a férfi csapat tagjaként is magyar bajnok lett.

Játékosaink 11 német, 11 angol, 5 osztrák, 3-3 szlovák, csehszlovák és francia bajnoki címet is szereztek, utóbbiból egyet az eddig nem említett Almási.

A szakosztály története 1935-ben a csúcson lényegében véget ért. Asztalitenisz csapatunk ugyan 1940-ig még létezet, sőt bajnoki címeket is szereztünk, de a fasizálódó Magyarországról sorra menekültek el versenyzőink, mások egyesületet változtattak. Legsikeresebb sportágunk – átmenetileg – elbúcsúzott az MTK-tól.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.