MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

125 éves az MTK - 23. A közelmúlt

2013.11.24.

Az MTK utolsó negyed századához érkeztünk. Ez megkönnyíti és egyszersmind meg is nehezíti a krónikás dolgát. Megkönnyíti, hiszen e korszakot már teljes egészében felnőtt fejjel éltem végig, így személyes emlékeim is vannak e korszakról, de éppen ez az, ami megnehezíti a dolgomat.

Mert nem nagy vicc Brüll Alfrédról írni, hiszen ő számomra egy szent. Szentekről könnyű megemlékezni. De mit kezdjek Fekete Jánossal? Ő csak egy ember. Csak János bácsi. Csak az a mosolygós pasas, aki amikor egy teljesen jelentéktelen serdülő futóversenyen dobogóra kerültem, odajött megsimogatta a buksimat és azt mondta szép volt fiacskám, csak így tovább. Orth Gyuri nekem egy félisten. Félistenekről könnyű megemlékezni. De mit kezdjek Illés Bélával? Az Újpest elleni csodagólját személyesen láthattam, miképp azt is mikor egyedül verte rommá a III. ker TVE-t. Illést igaz nagyon ritkán, de láttam formán kívül is játszani. Ő is csak egy hús-vér ember nem félisten. Igen-igen már hallom a választ: Nem félisten, hanem király, a legnagyobb király! Igaz. Republikánus vagyok. Ő az egyetlen király, akit szeretek. Ez a történet azonban nem rólam szól, magamról már ez is több volt a szükségesnél. Vissza az MTK-hoz.

Az előző korszakban megszűnt vizilabda csapatunk, mindkét kézi- és röplabda csaptunktól elbúcsúztunk. A nyolcvanas években újabb sportágak tüntek el az MTK-ból. A kerékpár, a birkózás, a cselgáncs,  a súlyemelés és az úszás. De a legnagyobb pofon még várt ránk. Szurkolóink kedvenc csapata – a labdarúgás után természetesen – évtizedek óta a kosárlabda volt. 1996-ig. Akkor Várszegi Gábor úgy gondolta, a focistáknak szüksége van a csarnokra. Ezért megszüntették a kosárcsapatot. Azt a csapatot, amelyik fennállásának utolsó 10 évében 2 arany- 3 ezüst- és egy bronzérmet szerzett a bajnokságban. Több mint fél évszázadon át működött nő kosárlabda együttesünk. A csapat mérlege 13 bajnoki cím, 14 további érem, ha a Meteortól örökölt érmeket is számoljuk, akkor 15 bajnokság és még 27 érmes helyezés. Megkönnyeztük kosarasainkat.

A legutóbbi negyed század egyik legörömtelibb eseménye a rendszerváltáshoz kötődik. Visszakaptuk nevünket. Ismét MTK néven szerepeltek sportolóink.  Az eredményeinket nehéz értékelni. Voltak csodálatos sikereink. Több mint négyszáz magyar bajnoki címet gyűjtöttek be sportolóink. Huszonnégy év után ünnepelhettünk ismét olimpiai bajnokot. Storcz Botond 2000-ben két alkalommal állhatott a dobogó tetejére. 2004-ben és 2008-ban Kovács Katalin nyert olimpiát. Mindkét olimpiáról egy-egy ezüst érem is jutott neki. Rajta kívül olimpiai ezüstérmet szerzett Rajna András, Kulifai Tamás, Paumann Dániel, Tóth Dávid is, bronzot Bártfai Krisztián. Mindegyikük a kajak-kenu versenyeken volt érdekelt. Másik siker sportágunk a vívás. Kovács Iván és Totola Gábor ezüst-, Kovács Edit, Szőcs Zsuzsa, Tuschák Katalin, Mincza-Nébald Ildikó és Gátai Róbert bronzérmet szerzett az olimpián.


Világ és Európa bajnokságok körülbelül 400 érmet érmet szereztek versenyzőink, ezek legnagyobb részét is vívóink és kajak-kenusaink.

Világbajnok sportolóink:

Bártfai Krisztián, Benedek Dalma, Eőry Diana, Faldum Bereniké, Fazekas Krisztina, Hormay Adrien, Horváth Imre, Kovács Iván, Kovács Katalin, Kulifai Tamás, Magyar Antal, Martonfi István, Mincza Ildikó, Paksy Tímea, Patyi Melinda, Pákai György, Rasztótzky Eszter, S. Kovács Ádám, Storcz Botond, Szényi Péter, Szőcs Zsuzsanna, Tóth Dávid, Várkonyi Marina.

Európa bajnok sportolóink:

Fazekas Krisztina, Hormay Adrien, Keresztesi Alexandra, Kovács Iván, Kovács Katalin, Kucsera Gábor, Mincza Ildikó, Mohamed Aida, Móni Katalin, Paksy Tímea, Patyi Melinda, Patyi Melinda, Storcz Botond, Szőcs Zsuzsanna, Várkonyi Marina.

Voltak szép számmal érem halmozóink. Kovács Kati 36 aranyérmet hozott haza különböző világversenyekről. Paksy Tímea "csak" 17-et. rajtuk kívül fél tucat vagy több aranyérem gazdája Fazekas Krisztina, Hormay Adrienn, Mincza-Nébald Ildikó, Storcz Botond és Várkonyi Marina. Nem lenne teljes a felsorolás nagy éremgyűjtő edzőnk nélkül.  Az egyikükük Fábiánné Rozsnyói Katalin, aki csak rövid időt töltött az MTK-ban, így érmei nagy részét nem a mi versenyzőinkkel szerezte. A másik Szőcs Bertalan, aki tanítványain keresztül 113 érmet szerzett felnőtt világversenyeken. Fél évszázada edzi az MTK - illetve 1975 előtt a Meter - vívóit. A 113 érem között akad néhány, amit vendég versenyzők szereztek, de a legnagyobb rész klubun dicsőségtábláján szerepel.

Fábiánné Rozsnyói KatalinSzőcs bertalan

Hormay AdriennMincza-Nébald IldikóVárkonyi Marina

Fazekas KrisztinaKovács KatalinPaksy TímeaStorcz Botond

A fenti eredmények egyértelműen azt mutatják: sikeres negyed század van mögöttünk. Az olimpiákra rendre kijutnak sportolóink, még a Magyarországon kevésbé eredményes téli sportokban is. Pl. Báló Zsolt és Madarász Csaba gyorskorcsolyázók. Ugyanakkor klubunk folyamatosan anyagi nehézségekkel küszködött, ami miatt sorra vesztettük el legjobb sportolóinkat. Olyan klasszisok igazoltak el tőlünk, mint a súlyemelő Takács Mária és Erika, Kovács Katalin, majd a teljes felnőtt kajak-kenu csapat Ungvári Miklós vagy éppen Mohamed Aida. Újabb szakosztályok szüntek meg. Sakkozóink 2007-ben még az első osztály élcsoportjába tartoztak. 2012-es megszűnésükkor már az NB2-ben vegetált a csapat. Bár hivatalosan létezik a sakk az MTK-ban, de nehéz nem megszüntnek tekinteni egy szakosztályt, amelyiknek egyetlen versenyzője, edzője, sportolója sincs. A cselgáncsozók újra alakultak, majd rövidesen ők is a sakk sorsára jutottak. A legszomorúbb talán az atlétikai szakosztály megszűnése volt. 1888-ban atléták alapították az MTK-t és az atlétika volt legeredményesebb sportágunk. De ami miatt még szomorúbb az atlétika elvesztése. Az atlétika maga az MTK. Az első szakosztályunk volt az alapításkor, elsőnek alakultak újra a háború után és az atlétika az egyetlen, amelyik végig működött az MTK fennállásának 120 éve alatt. Mondjuk ki: Atlétika nélkül nincs MTK!

 Ugyanakkor 1989-től kezdve már nemcsak megszüntek, de alakultak is szakosztályok. Az úttörő sportág a taekwondo volt, amely azóta is a hazai élvonalban van. Patakfalvy Miklós szakosztályvezető Magyarországon taekwondoban vitán felül a jolly joker. Nem sokkal később létrejött műkorcsolya és jégtánc részlegünk, Pavuk Viktória révén ők is dicsekedhetnek nemzetközi sikerekkel is. Őket követte a szektorlabda. A szektorlabda, melyben a világ legjobb szakosztálya volt a mienk. A szakosztály jelenleg is működik, de legjobbjait elvesztette. Már a gombfoci is profi sport lett… Megalakult jégkorong csapatunk is. Sőt a női csapat nem sokkal alakulása után bajnokságot nyer, majd azonnal megszűnt. A férfiakról jobb nem beszélni, hol Szeged, hol FTC, hol Vasas néven szerepelnek.

A bajnok és kupagyőztes női jégkorong csapat

 Deutsch Tamás elnökké választása - ami komoly vitákat váltott ki és vált ki most is – fölgyorsította a szakosztály alapításokat. Itt kell kitérnünk a Deutsch Tamás által hozott változásokra. A Deutsch személye körül kialakult vitába nem szeretnék belefolyni, maradnék a tényeknél. Megválasztásakor egyértelmű volt Deutsch Tamás programja: Visszaállítani az MTK régi dicsőségét, növelni szerepünket a magyar sportban, növelni szakosztályaink számát, különösen a közönség sportokban. Némely sportágak helyzete azóta is sanyarú, ugyanakkor rengeteg új sportág honosodott meg vagy tért vissza klubunkba.

Klubunk jelenleg a következő szakosztályokkal működik: 
Az utóbbi pár évben alakult új szakosztályok: ritmikus gimnasztika, esztétikus gimnasztika, vizilabda, jégkorong, karate, női kézilabda, női és férfi kosárlabda, női röplabda, sí, természetjárás. 

A régebben működő sportágak: Asztalitenisz, evezés, kajak-kenu, gyorskorcsolya, műkorcsolya, jégtánc, ökölvívás, szektorlabda, taekwondo, tenisz, vívás.

Ez a 22 sportág tartozik az MTK sportklubhoz. A judo és a sakk szakosztály formálisan létezik csak, de nem működik.

A férfi és női labdarúgás teljesen különvált az MTK-tól, önállóan működik. (Róluk a sorozat következő részében lesz szó.)

Érdemes néhány szót szólni az új szakosztályok helyzetéről. Legtöbbjük nem a semmiből jött létre, hanem más egyesületekkel történő fúzió eredménye. Sokan idegenként kezelik őket, de a régebben idekerültek példája jól mutatja, hogy alig pár év szükség ahhoz, hogy az újak be tudjanak illeszkedni. Az RG vagy a szektorlabda ma már ugyanúgy „MTK lelkű” szakosztály, mint az alap sportágaink. Férfi kosarasaink harmadik szezonjukat kezdték kék-fehérben, idén már szó szerint is. Hiszen idén először a mezükön is megjelent az MTK felirat. Ami ennél fontosabb Törökbálint MTK-s lett. Néha-néha még hallani hajrá Elite kiabálást, de most már sokkal gyakoribb a Hajrá MTK buzdítás. Amikor kisegyesületekkel fuzionálunk, az nem okoz komoly galibát. Az igazi nehézséget a legújabb egyesülés okozta. A BSE szintén nagy hagyományokkal rendelkező egyesület volt. Híveinek egy része, különösen a kézilabda szurkolók érthetően nehezen emésztik meg a változást. Más csapataik könnyebben illeszkedtek be, de nincs kétségem, rövid időn belül egységes lesz az MTK.

Az MTK pillanatnyilag minden „látvány sportágban” jelen van, többnyire magas szinten. Remélhetőleg ez jó hatással lesz szurkolótáborunk létszámára is.

 

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!