MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2023. augusztus 24.

MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 16. szám

2023. augusztus 24.

Tartalom:


Belépés az MTK Baráti Körbe

Hatalmas sikerrel kezdtük az atlétikai világbajnokságot

Idén nem mehet lefelé a lift

Amszterdamban versenyeztek legjobb ifjúsági evezőseink

Szezon előtt kézilabdázóinkról

Pepita Sárkányokból MTK

MTK Baráti Kör - Szurkolói buszt kaptak kézilabdásaink

Kék túra

Bíró Gyulától Zakariás Józsefig

Sportolj az MTK-ban

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Visszanéző

Tóth Krisztián nyerte a zágrábi cselgáncs Grand Prix versenyt.

a kép forrása: mtk.hu





Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!



Hatalmas sikerrel kezdtük az atlétikai világbajnokságot

A hazai rendezésű vb-n az MTK Budapest atlétái közül a hétpróbázó lányok szerepeltek elsőként. Mindketten a vártnál is jobb helyezést értek el. Krizsán Xénia a 4., Nemes Rita a 10. helyen végzett. Gratulálunk versenyzőinknek!

Krizsán Xénia

a kép forrása: mtk.hu

Nemes Rita

a kép forrása: mtk.hu

Az MTK Budapest szakosztályvezetőjét, Knipl Istvánt kértük szereplésük értékelésére.

B.T.: Még a vb elején tartunk (az interjú a világbajnokság második napja után készült - a szerk.), de szerencsére máris gratulálhatok az MTK-sportolók szerepléséhez. Hogy láttad?

K.I.: Azt a célt tűztük ki, hogy legyen 3-4 atlétánk, aki szerepelhet a világbajnokságon. Ennél már a kvalifikáció során is jobban alakultak a dolgok. Nagyon boldog voltam, hogy 6 atlétánk képviselheti a kék-fehér színeket. Xénin és Ritán kívül Moravcsik Angéla, Mohai Regina, Dr. Nguyen Anasztázia és Szabó Beatrix is csapattag a vb-n.

Tudtuk, hogy Xéninek vannak a legjobb esélyei. Sajnos az idei éve eddig nehezen alakult, voltak sérülései, betegségei, nem úgy tudott felkészülni, ahogy szerettük volna. Gyakorlatilag az utolsó egy hónapban tudott teljes értékű edzésmunkát végezni. Így különösen öröm a sikere. Ő is és Rita is remek eredményt ért el. Én a 6-10. hely közé vártam Xénit, álmomban sem gondoltam volna, hogy akár 4. is lehet. A lányok is nagyon boldogok voltak ezekkel az elért helyezésekkel.

B.T.: Jövőre Párizs. Lehet a mostani sikerből bármi következtetést levonni az olimpiára?

K.I.: Azt lehet mondani, hogy Párizsban egy első nyolcba kerülést meg lehet célozni – minden nagyképűség nélkül –, ha sérülésmentes felkészülése lesz Xéninek.

B.T.: Köszönöm, hogy rendelkezésemre álltál, és még egyszer gratulálok a lányoknak és felkészítőiknek!


* * * * * * *

Riportunk elkészülte után lépett pályára Moravcsik Angéla és Szabó Beatrix. Előbbi gerelyhajításban a 26. helyezést szerezte meg, utóbbi hármasugrásban lett 36.

/Bodrogi Tamás/


Idén nem mehet lefelé a lift

Első dolog, amit leszögeznék: Az MTK a csapatom, amiért képes lennék meghalni, bármely osztályban van éppenséggel. Ugyanakkor, amióta MTK-szurkoló vagyok, Magyarország második legsikeresebb klubja kétszer esett ki a másodosztályba, és legalább 4 borzalmas edző fordult meg nálunk.

Most az a helyzet, hogy ismét feljutottunk, van egy nagyon jó edzőnk. Az NB I-ben vagyunk, ahol lennünk kell mindig is. Négy mérkőzés van eddig a hátunk mögött. Az eredmények szerintem minden szurkolótársam előtt ismertek, nem is szeretném ezt taglalni. Ami fontos, hogy négy meccs alatt három rúgott gólunk volt. És ezt triplán aláhúznám. A szezonnyitó ankéton dr. Selei András a klubvezetés részéről azt az ígéretet tette, hogy ha nagy a baj, akkor a 6. fordulóig reagálni fognak, és igazolnak egy csatárt.

Azt gondolom, hogy a Debrecen elleni vasárnapi bajnoki hatására dőlhet el, hogy ezt az ígéretet beváltja-e a klubvezetés. Mert egyszerűen már ők maguk sem tagadhatják, hogy szükség van egy gólerős támadóra, de azonnal. Anyagi akadály sem lehet, hisz az MTK a top 5 legtöbb pénzből gazdálkodó NB I-es csapat között van. Egyszerűen mélyen bele kellene nyúlni a zsebbe. Ha rajtam múlna, én hoznék még egy olyan jobbszélső védőt, aki a támadásokhoz is hatékonyan hozzá tud járulni úgy, hogy vissza is ér védekezni.

A három védős rendszer be fog érni az NB I-ben, és egyáltalán nem lesz gond a védelemben szerintem. A támadások terén lesz szükség extra bátorságra, motivációra. Az elmúlt négy mérkőzésen többször tapasztalhattuk, hogy a támadóink elkezdtek totojázni az ellenfél tizenhatosánál, és nem vállalták el a lövést. Addig-addig passzolgattak, míg teljesen felállt az ellenfél védelme.

Az idény jelentős része még hátra van. Bármi és annak az ellenkezője is megtörténhet, ezzel újat nem mondok. Én egy dolgot várok ettől a csapattól most, tisztességes helytállást, és hogy legyünk jobbak legalább 2 csapatnál. Nem engedhetjük meg, hogy újra elinduljon a másodosztály nevű emeletre a lift.

a kép forrása: Ultras MTK Facebook oldal

Végezetül ebben a rövid eszmefuttatásban a szurkolótársaimhoz fordulnék, károgókhoz, hurráoptimistákhoz, realistákhoz egyaránt. (Már amennyire lehet reálisan, objektíven hozzáállni szeretett klubunkhoz.)

Azt szeretném kérni mindenkitől, hogy amikor a bíró a 0. percben belefúj a sípjába bármelyik meccsen, teli torokból kezdjünk el szurkolni a csapatnak. A szurkoló, pláne az ultra nem azt jelenti, hogy percenként siránkozunk, hogy jaj ki fogunk esni, jaj milyen rossz már ez a játékosunk. Ezeket a kritikákat, lamentációkat meg lehet fogalmazni bármikor máskor, de nem az alatt a 90 perc alatt, amikor a csapat játszik.

Másodszor azt kérném, hogy ha látszik, hogy nem csak lóláb, de az egész lovarda kilóg annak kapcsán, hogy ez a csapat nem lesz top 6-ban 50 ponttal, akkor könyörgöm, ne mondjuk már az ellenkezőjét, mert ez önbecsapás. Az önámítás és a károgás ugyanazon érme két oldala. Mi, szurkolók egyikkel sem leszünk előrébb, ahogy a csapat sem.

Hajrá MTK!

/Tóth Attila Ferenc/


Amszterdamban versenyeztek legjobb ifjúsági evezőseink

Az országos bajnokság után három héttel, július 27-29. között rendezték meg az evezősök harmadik legrangosabb ifjúsági versenyét, a Coup de la Jeunesse-t, avagy Jeuness kupát. Ezt a versenyt annak idején abból a célból alapították az európai tagországok, hogy az ifjúsági versenyzők megismerhessék, milyen a nemzetközi mezőnyben való versenyzés. Erre rögtön két lehetőséget is kapnak, hiszen a kétnapos verseny mindkét napján rendeznek előfutamokat és döntőket is, mely egyedülálló lehetőség az ilyen színvonalú nemzetközi versenyek közt. Egy későbbi sikeres pályafutás jó első lépcsőfoka lehet így ez az esemény. Ebből kifolyólag minden évben közvetlen az ifjúsági világbajnokság előtt rendezik, így az ott induló csapatok nem indulhatnak, lehetőséget adva ezáltal az „új belépőknek”.

Ilyen új belépő volt klubunkból Szente Dóra és Bagdács Szonja, akik a tavalyi serdülő válogatottság és egy ORV arany és ezüstérem után, idén kiérdemelték az ifjúsági válogatottságot, és lehetőséget kaptak, hogy egy négyes tagjaiként részt vegyenek az Amszterdamban megrendezésre kerülő versenyen. Nagy megtiszteltetés volt, hogy a kontinens legelső épített evezős pályáján, a legendás Bosbaanon evezhettek.

MTK-s különítmény Amszterdamban (Szente Dóra, Polivka Dóra, Bagdács Szonja)

A tavalyi ORV-s négyesből a szegedi Szabó Blanka Napsugár idén is a csapattársuk maradt, így csak a negyedik helyre kellett találnunk új embert. Ez kissé döcögősen indult, több versenyzővel is készültünk, akik vagy visszamondták, vagy nem bizonyultak alkalmasnak a feladatra, végül a bledi nemzetközi regattán győztes kombináció indult Hollandiában is, Szabó Dorkával. Az országos bajnokság két hétre ugyan megszakította a csapat felkészülését, ugyanakkor nagyon sok tapasztalatot szerezhettek ott is a lányok, mely fiatal csapat esetén sokat hozzátehet a teljesítményhez. Emellett a sikeres szereplésük (két arany, egy ezüst és két bronz a felnőttek között) bizakodásra adott okot a formát illetően.

A felkészülés végig az MTK evezős csónakházában zajlott Polivka Dóra edzőnk irányítása alatt. Az erőnléti mutatóknak és az egyre javuló technikai képességeknek és csapatösszhangnak köszönhetően úgy utaztunk ki, hogy nem üres kézzel szeretnénk visszatérni. Már Bledben látszott, hogy az Európa-bajnokság mezőnyében is döntőbe kerülhettek volna, így bíztunk benne, hogy hasonló erősségű mezőnyben, a közös készülésnek köszönhetően előrébb tudnánk lépni.

Az itthoni kánikula után Hollandiában szeles, esős, hideg idő fogadott minket, így a kiutazás napján nem is tudnunk vízre szállni, csak szárazföldi munkát végeztek a lányok. Pénteken két edzésünk is volt, melyen megismerhették a pályát, majd következett a megnyitó ünnepség.

Bár az idő csúnya, az MTK-s hajó szépen csillog

A csapatok egyébként közös szálláson, egy nagy szállodában szálltak meg, mely hatalmas élmény volt a lányok számára, hiszen korábban nem volt még részük abban, hogy ilyen sok ország sportolóival ismerkedhessenek meg. Ez sok motivációt is adott számukra.

A szombati versenynap előfutamában erős tolószél fogadta a csapatot, ez aztán az egész hétvégén velünk maradt. Bár az első 1000 méter nem sikerült annyira jól, a táv második felében gyorsulni tudott a csapat és magabiztosan jutott a döntőbe az osztrák és brit egységek mellett. A döntőben ott volt még Olaszország, Lengyelország és Hollandia is. Tudtuk, hogy a döntőre javulni kell az első 1000-en, ha érmet szeretnénk szerezni, ez azonban nem sikerült olyan jól, mint terveztük. Az osztrákok meglógtak az elején, őket követve a lengyel és brit csapat pedig folyamatosan kúszott fel. A mieink hosszasan loholtak az élmezőny után, s végül egy őrületes hajrával sikerült elcsípni a szomszédokat, így megszerezték a bronzérmet a lengyel és brit egységek mögött!

Bronzérmet ünnepelhettünk! (Szabó Blanka Napsugár, Szabó Dorka, Bagdács Szonja, Szente Dóra)

A másnapi előfutamban ismét a rajton és egy erősebb kezdésen volt a hangsúly, melyet végre sikerült megvalósítani és magabiztosan, legjobb idővel jutottak döntőbe. Nem volt sok idő pihenni, három órával később már el is érkezett a döntő. Nagyon bizakodóan álltunk oda. Sajnos a délelőtti kezdést nem sikerült megismételni, így ismét negyedik helyen utazott a csapat, s bár az osztrákok sokkal jobban teljesítettek, mint szombaton, ennek ellenére óriási lélekjelenlétről tettek tanubizonyságot a lányok, ismételten le tudták hajrázni a piros fehéreket, s így begyűjthettek egy második bronzérmet is.

Nagy öröm volt, hogy az érmek mellett minden pályán jó időt tudtak evezni, mely korábban nem sikerült. Ez mindenképpen bíztató a jövő évre nézve, hiszen akkor másodéves ifiként már Európa- és világbajnokságon való szereplés lesz a fő cél, ahonnan hasonlóan kemény munkával talán ismét a mezőny elejére kerülhetnek.

/Szerző és fotók: Polivka Dóra/


Szezon előtt kézilabdázóinkról

Jelentősen átalakult az idei évre az MTK Budapest női kézilabdacsapata. A lányok futószalagon játszák a felkészülési mérkőzéseket. A Kisvárdán megnyert torna zárómérkőzését követően – melyben a hazaiakat győztük el – beszélgettem edzőnkkel, Vágó Attilával.

B.T.: A felkészülés kellős közepén vagyunk. Hogy látod, hogy állunk?

V.A.: Nincs könnyű dolgunk. Sok új játékos érkezett. Azt szokták mondani, ahány új játékos, annyi hét kell az összeszokáshoz. Így várhatóan – remélem – a felkészülés végre lesz a csapat abban az állapotban, ami kel, amit elképzeltem. Sok a fiatal, tizenegyen vannak 22 év alattiak, emiatt, még nagyon hullámzó az edzőmérkőzéseken mutatott teljesítményünk. Még egy-egy mérkőzésen belül is vannak olyan 10-15 perces szakaszok, amikor álomkézilabdát játszunk, amik után olyan 5-10 perces szakaszok jönnek, amik úgy néznek ki, mintha csak most álltunk volna össze. Keressük még a legjobb felállásokat, próbáljuk összecsiszolni az új és a régi játékosokat. Nem szabad elfelejteni, hogy meghatározó játékosaink, a legtöbb gólt szerző játékosaink távoztak. Nagy érvágás a Simon Petra, Pál Tamara, Szabó Laura hármas elvesztése. Az ő jó teljesítményüket most még nem tudják a fiatalok azonos szinten pótolni.

B.T.: Ehhez képest most éppen itt Kisvárdán tornagyőzelmet ünneplünk, amihez gratulálok. A bajnokságban szerinted mire lehetünk képesek?

V.A.: A csapattal és a vezetéssel is egyeztetve kimondtuk, hogy legalább az 5-6. helyre szeretnénk odaérni. Nemzetközi kupainduló pozíciót szeretnénk szerezni. Ez egy nagy feladat, nemes feladat, de elérhető. De látni kell, hogy a Győr, Fradi, Debrecen, Mosonmagyaróvár négyes mögött nagyon szoros lesz a középmezőny, nagyon sok szinte egyforma csapat van. A pillanatnyi forma fog dönteni, remélem, elérjük a célunkat.

B.T.: Ha már említetted a tavalyi bajnokságot. Furcsa egy hullámvasút volt. Átvettél egy utolsó helyezett csapatot, aztán meccsről meccsre jöttünk előre, miközben sajnos jöttek a súlyos sérülések is szinte minden héten. A tavasz közepére már úgy tűnt, az ötödik hely és ezzel a nemzetközi kupa is meglehet, de a végére teljesen elfogytunk, szinte csere nélkül kellett játszanunk. Odalett az álom. Belülről ezt hogy élted meg?

V.A.: Nagyon nehezen. A Magyar Kupa négyes döntője előtt ott voltunk már az ötödik helyen. Amikor Simon Petra megsérült a válogatottban, Szabó Kitti, Mihálffy Adrienn és Román Dorina a kupa négyes döntőjében dőlt ki. A hátralévő meccsekre 8-9 mezőnyjátékossal maradtunk. Rossz volt megélni, hogy a sors elvette tőlünk a nemzetközi szereplés lehetőségét. Nyilván nekem edzőként is az az álmom, hogy kijussunk a nemzetközi porondra a csapatommal, és ez a csapat legyen az MTK Budapest. De most látva ezt a rengeteg változást a keretben, talán nem is baj, hogy így alakult. Ez a csapat szeptemberre még nem biztos, hogy érett lenne a nemzetközi szintre, most még talán nem bírnánk el a szerda-szombat ritmust. Lehet, hogy ebből a szempontból, jó lesz még egy év közös munka a nemzetközi szereplés előtt és jó lenne már most azon dolgozni az edzéseken és az igazolások tervezésekor is, hogy a következő szezonban komoly reményekkel léphessünk ki az európai színpadra is.

B.T.: Köszönöm a beszélgetést. Sok sikert először itthon, aztán remélhetőleg valamelyik európai kupában is.

/Bodrogi Tamás/


Pepita Sárkányokból MTK

Kék-fehér női futball történet

A Pepita Sárkányok SC női labdarúgó csapatát 1991-ben Budapesten alapították. A klub színe lila-sárga lett. Nevét onnan kapta, hogy hivatalos címe a 8. kerületi Sárkány utcában volt. A gárda 1992 és 2001 között hat alkalommal szerepelt az NB I-ben, és három idényen át az NB II-ben.

Az együttes az 1992-1993-as idényben indult először az élvonalban. Egy nyolcadik, majd egy hetedik helyezés után az 1994–1995-ös szezonban a 12. helyen végzett, és kiesett az újonnan létrehozott másodosztályba. A második vonalban egy negyedik és egy ötödik helyezés után az 1997-1998-as idényben megnyerte az NB II-es bajnokságot és visszajutott az első osztályba. A következő két évben az alsóházban szerepelt a csapat, hetedik, illetve ötödik lett, míg a 2000-2001-es idényben a negyedik helyen végzett.

2001 nyarán a nagypályás csapat megszűnt, mert átadta játékjogát az újonnan alakult MTK Hungária együttesének, amely a következő bajnokságban a másodosztályban indult, átvéve a megszűnt Pepita Sárkányok játékosainak jelentős részét. Közülük a legismertebb játékosok Buj Emese, Bukovszki Jenőné Boros Piroska, Matskássy Imréné és Varró Erzsébet voltak. 

Bajnokcsapat 2005

a kép forrása: nso.hu

Az MTK női csapata 2001-ben alakult a Pepita Sárkányok együttesének átvételével, és már az első, 2001-2002-es idényében megnyerte a másodosztályt, így kiharcolta az NB I-es tagságot. Az élvonalban a harmadik szezonban sikerült a kék-fehér csapatnak bajnokságot nyerni, és a 2004-2005-ös évben Magyar Kupát és utánpótlásbajnoki címet is nyert az együttes. Ezt követően ezüstérmesek lettek, majd 2006-ban Turtóczki Sándor került a csapat kispadjára, s vele két bronzérmet, egy ezüstérmet, majd sorozatban három aranyérmet, és egy Magyar Kupát nyert a csapat. Az elért eredmények annak tükrében, hogy a játékosok munka, illetve iskolai elfoglaltság mellett űzték a sportágat, még inkább tiszteletre méltók. 

Az évek során az egyesületből számos tehetség került ki. Az egyik legismertebb Jakabfi Zsanett, aki 2009-ben került a német Bundesligában szereplő Wolfsburg együtteséhez. 

A gárda 2014-ben sorozatban ötödik alkalommal nyerte meg a bajnokságot. A szezon végén távozó Turtóczki Sándort Medgyes Péter váltotta a kispadon.

2016 nyarán Szabados György került Medgyes Péter helyére a vezetőedzői poszton. A gárdából több játékos is eligazolt, és a csapat  megfiatalított kerettel vágott neki a 2016-2017-es bajnoki szezonnak. Ennek ellenére hatalmas meglepetést okozva, a két bajnoki döntőt megnyerve bajnoki címet szereztek. A következő, 2017-2018-as szezonban megvédte bajnoki címét a csapat, a két győzelemig tartó bajnoki döntőt 2-1-es összesítéssel megnyerte a Ferencváros ellen.

A szezon végén a klub korábbi utánpótlásedzője, az egykori honvédos bajnok, egykori válogatott Cseh András vette át a csapat vezetését. Majd a következő időszakokban Varga Attila, Tóth Mihály és Farkas Attila ült a kispadon.

A legutóbbi, 2022-2023-as bajnokság alapszakaszában az MTK a 3. helyen végzett, a helyosztón megszerezte a brozérmet.

2023 bronzérmesei

a kép forrása: nso.hu

Az MTK Budapest gárdáját ma Makrai László irányítja. 

Az együttes 22 éves fennállása alatt nyolc bajnoki arany, hét ezüst és négy bronzéremmel, valamint négy Magyar Kupa-elsőséggel büszkélkedhet. A bajnoki címek örökrangsorában csak a tízszeres győztes 1. FC Femina, és a kilenc alkalommal aranyérmes László Kórház SC előzi meg az MTK Hungária FC-t, amelynek ma már MTK Budapest a neve.

A klub négyszer is továbbjutott a Bajnokok Ligája selejtezőjéből (2010, 2012, 2013, 2014), és a legjobb 32 között olyan csapatok ellen léphetett pályára, mint az angol Everton, a svéd LdB Malmö, a sorozatot korábban kétszer megnyerő német 1. FFC Turbine Potsdam, vagy az osztrák SV Neulengbach. 

Az együttes 2019 nyara óta az MTK Budapest Zrt. kötelékébe tartozik, mely biztos alapot jelent a sikeres jövőhöz. A 2021-2022-es bajnoki évadtól az eddig MTK Hungária FC néven induló csapataink csatlakoztak az MTK Budapest Zrt.-hez. A szakág beolvadásának célja az egységes képzési, jogi és adminisztrációs rendszer kialakítása mellett az egységes arculat megvalósítása. Ezért női labdarúgócsapataink a továbbiakban az MTK Budapest nevét, címerét, valamint hivatalos felszereléseit viselik. A döntéssel összhangban a klub fontos célként fogalmazta meg a női labdarúgás bázisának fejlesztését. A klub utánpótlásában közel 100 futballista fejlődik nap mint nap szakképzett edzők kezei alatt. 

A felnőtt együttes és a korosztályos csapatok (U19, U17, U15, U14) adják hosszú évek óta a felnőtt és az utánpótlás válogatottak gerincét. 

A kék-fehér gárda eredménylistája:

Magyar bajnokság, NB I - bajnok (8): 2004–05, 2009–10, 2010–11, 2011–12, 2012–13, 2013–14, 2016–17, 2017–18,  ezüstérmes (7): 2003–04, 2005–06, 2008–09, 2014–15, 2015–16, 2018–19, 2020-21,  bronzérmes (4): 2006–07, 2007–08, 2021-22, 2022-23

Magyar Kupa - győztes (4): 2005, 2010, 2013, 2014,  döntős (2): 2008, 2011

NB II - bajnok (1): 2001-2002

Bajnokok Ligája - csoportkör (4): 2010, 2012. 2013, 2014 

/Joó Alfréd/


MTK Baráti Kör - Szurkolói buszt kaptak kézilabdásaink

Ritka öröm érte női kézilabda csapatunk szurkolóit. Egy szurkolótársunk - aki szerényen neve elhallgatását kérte -  egy 18 személyes busszal kedveskedett csapatunknak, mellyel vidéki mérkőzéseinkre szeretné megkönnyíteni szurkolóink eljutását. További felajánlásokat is tett az utazás további megkönnyítéséhez: A buszra 10 ezer forintért lehet éves bérletet váltani, már ez is csak jelképes árnak tekinthető, de azt is felajánlotta, hogy az első busznyi jelentkező mindössze 1000 forint éves áron válthatja meg bérletét. (Ha több mint 18 szurkolótársunk szeretne egy idegenbeli kézilabda mérkőzésre eljutni, természetesen azt is megoldjuk.) Annak sem lesz akadálya, hogy aki nem akar rendszeresen vidékre utazni a lányokat buzdítani, az eseti jelleggel csatlakozzon a túrákhoz. A felajánló a kézilabda szerelmese, de amikor éppen a lányok nem játszanak idegenben, akkor más sportágak szurkolói is igénybe vehetik a buszt. Így már most vasárnap is Debrecenbe, a labdarúgó mérkőzésre indul a járat, jelentősen kedvezőbb áron, mint amennyiért eddig tudtak buszt bérelni szurkolóink.
Bérletet igényelni az mtkcsalad@matkcsalad.hu címen tudtok.

Kék túra

Visszatekintve zalaegerszegi túránkra elmondhatom, hogy kellemes meglepetésre mintegy 30 fővel képviseltettük magunkat a mérkőzésen. Vasárnap lévén, valamint a késői kezdés okán nem volt várható, hogy túl sokan vesszük a fáradtságot, hogy elkísérjük kedvenc csapatunkat. Ráadásul az időjárás-előrejelzés szerint az évszakhoz képest igen hideg, esős idő volt várható. Szerencsére a kezdés időpontjáig javulást tapasztaltunk ebből a szempontból, hisz nem esett az eső, és túlzottan hideg sem volt, amikor elkezdődött a mérkőzés. Nagy örömünkre ez nem változott a mérkőzés végéig már!    

Az új idény második vidéki mérkőzése Debrecenben lesz augusztus 27-én vasárnap, 15 óra 30 perckor. A kezdési időpont biztosíték rá, hogy nem kell túl korán elindulni Debrecenbe és a hazaérkezés is még emberi időpontban várható.

Debrecen

2023. augusztus 27. (vasárnap). Kezdés 15:30 óra.

A két stadion közötti távolság 231 km. A menetidő gépkocsival 2 óra 3 perc. Az utat végig autópályán tehetjük meg.

A Nagy Templom

Debrecen Magyarország harmadik legnagyobb területű és második legnépesebb települése, Hajdú-Bihar vármegye és a Debreceni járás székhelye, megyei jogú város. A vármegye lakosságának mintegy 38,2%-a él itt, a Tiszántúl legnagyobb városa. Időnként „a kálvinista Róma” néven vagy cívisvárosként emlegetik. Látványosságok sorát találjuk a városban. Élén a Református Nagytemplommal. Látni kell még a Tímárházat, a Déri Múzeumot, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központját, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumot és a Debreceni Irodalom Házát. A debreceni Déri Múzeum legnagyobb vonzereje Munkácsy Mihály világhírű trilógiája. Jelentős építészeti alkotások a megyeháza és a városháza. A város híressége még az Aranybika Szálló is.

Déri Muzeum

Arany Bika Szálló

A Nagyerdei Park százéves fák alatt kínál teljes körű kikapcsolódást és számtalan szórakozási lehetőséget a szabadba vágyóknak. Az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont is a pihenést biztosítja az idelátogatóknak. Füvészkert és Állatkert is található a városban.

Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont

a kép forrása: termalfurdok.com

Füvészkert

a kép forrása: traveladdict.hu

A Pásti utcai orthodox zsinagógát 1893 augusztusában kezdték el építeni és alig egy hónap alatt álltak a falak – a debreceni orthodox közösség az őszi ünnepeket már itt köszöntötte. 1902-ben avatták fel hivatalosan, első főrabbija Strasszer Salamon volt. 

Pásti utcai zsinagóga

a kép forrása: szallas.hu

Kápolnási utcai zsinagóga

1909-re a debreceni zsidók száma indokolttá tette egy újabb templom építését, amely a ma is változatlan helyen működő közösségi székház melletti telken kapott helyet. A hatszáz főt befogadó épületet egy év múlva adták át, az akkori főrabbi, Krausz Vilmos avatta fel. 

Kápolnási utcai zsinagóga

a kép forrása: dzsh.hu

A Debreceni zsidó temető 1842-től változatlan helyen és szervezetben működik. A debreceni hitközség temetője a Monostorpályi úton található.

Úton Debrecenbe számos érdekes helyet is lehetőségünk van megtekinteni. Hajdúszoboszló az ország egyik leghíresebb fürdővárosa, messze földön híres gyógyvizéről. A természetes vizek kedvelőinek a Tisza közelsége nyújthat remek kikapcsolódást, jó időtöltést. Kuriózum még ellátogatni a Hortobágyra is.  

/szerző: Sas János; fotók: a külön jelzettek kivételével Urbánné Tolvaj Judit/


Bíró Gyulától Zakariás Józsefig

Az MTK örökös bajnok labdarúgói, legendás edzői és elnökei

1888. november 16-án, 135 éve alakult meg az MTK, a Magyar Testgyakorlók Köre.

Az évforduló kiváló alkalom arra, hogy feldolgozásra kerüljön a klub futball történetének egy dicsőséges része "Bíró Gyulától Zakariás Józsefig - Az MTK örökös bajnok labdarúgói, legendás edzői és elnökei" címmel.

A kötet bemutatja azt a 68 futballistát, akik megkapták "Az MTK Örökös Bajnoka" címet, azokat az edzőket, akik a legnagyobb sikereket érték el a csapattal, s a klub második világháború előtti elnökeit. Természetesen benne lesz a kötetben, hogy ki az a 101 futballista, aki megkapta az MTK Örökös Tagja címet.

Készen van a könyv kézirata, hogy megjelenik-e, az az anyagi lehetőségektől függ. A kötet a tervek szerint 2023. november elején kerül majd az olvasókhoz - ha az anyagi lehetőségek lehetővé teszik. A kötet ára 3.600 - 4.000 Ft lesz, a megrendeléshez előleget nem kell fizetni!

A megrendelést az alábbi e-mail címre kell elküldeni: mtk.konyv@gmail.com


Sportolj az MTK-ban

Születésnapok

A következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Feit-Jarabin Liza

Hegedűs János

Hegedűs Zsuzsanna

Hunyás Adrienn

Karakas József

Keresztesi László

Kőrösi Sándor

Krammarics László

Megyeri Gábor

Pálfy Márk

Rudas György

Sevcsik László

Spiegel Zoltán

Szabó Imre

Varga József

Vámosi Zsolt

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!

Szeptember 4-én 50 éves lesz Monostori Mónika jégtáncedzőnk.

Szeptember 6-án lesz 50 éves Cao Sang sakkozónk.

Szeptember 3-án 60 éves lesz Petres Tamás labdarúgó edzőnk.

Szeptember 6-án 60 éves lesz sokszoros bajnok evezősünk, Gáspár Ágnes.

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Gáspár Ágnes


Évfordulók

2 éve, 2021. szeptember 6-án elhunyt Korenné Mogyorosy Sára kosárlabdázónk.

3 éve, 2020. szeptember 6-án hunyt el magyar bajnok labdarúgónk, Füle Antal.

4 éve, 2019. augusztus 25-én elhunyt Benkő Pál, magyar bajnok sakkozónk.

10 éve, 2013. szeptember 1-én elhunyt Kakucsi Sándorné Simonek Lídia, nagypályás női kézilabda bajnokcsapatunk tagja.

25 éve, 1998. szeptember 7-én elhunyt Peller Béla, kétszeres bajnok labdarúgónk.

35 éve, 1988. szeptember 3-án elhunyt Sas (Sohn) Ferenc magyar bajnok, vb-ezüstérmes labdarúgónk.

45 éve, 1978. augusztus 30-án hunyt el Princz Róbert sakkozónk.

80 éve, 1943. szeptember 2-án gyilkolták meg holokausztáldozat atlétánkat, a Kék-közép egyik vezérszurkolóját Lukács Simont.

95 éve, 1928. augusztus 25-én született Komáromy Ede kosárlabdaedzőnk.

105 éve, 1918. szeptember 4-én született az MTK elnöke, Fekete János. A szinte mindenki által szeretett Fekete János  - Brüll Alfréd után - az MTK második leghosszabb ideig regnáló és egyben az egyik legsikeresebb elnöke volt.

115 éve, 1908. szeptember 4-én született Neu János, az MTK főtitkára és labdarúgó szakosztályvezetője.

120 éve, 1903. augusztus 27-én született Keserű Ferenc olimpiai bajnok vizilabdázó.

145 éve, 1878. szeptember 6-án született Borsody László vívómesterünk.

Sas (Sohn) Ferenc

a káp forrása: Sas János gyüjteménye



Lapzárta után érkezett a hír: Pigniczki Fanni VB bornzérmet szerzett.

Gratulálunk ritmikus gimnasztikázónknak, sikerérekövetkező hírlevelünkben viszatérünk!

Visszanéző

Labdarúgás: férfi NB I.

MTK - Kisvárda 0-0


Cselgáncs: Grand Prix Zagreb

Tóth Krisztián - Altanbagana Gantulga

Labdarúgás: férfi NB I.

MTK - Kecskemét 1-0


RG: Világbajnokság

Pigniczki Fanni karika gyakorlata

Labdarúgás: Női NB I.

Haladás - MTK 0-1


Atlétika: Világbajnokság

Krizsán Xénia 800 méteres futása


Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség: Olvasó szerkesztő: Sztojcsev Iván. Szerzők: Hazai Tamás, Joó Alfréd, Lukácsi Attila, Polivka Dóra, Rózsa Mihály, Sas János.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *