MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2023. december 14.

MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 23. szám

2024. december 14.

Tartalom:

Belépés az MTK Baráti Körbe

Megtartotta első összejövetelét az új elnökség

Kosárlabda - Győzelmek minden szinten

Illés Béla előre tör, avagy a károgó libák

MTK Baráti Kör Program - Idén is volt közös hanukai gyertyagyújtás

MTK Baráti Kör Program - Brüll Alfrédre emlékeztünk

MTK Baráti Kör Program - Zavadszky emléktorna

Kék túra

Balázs Szonja a tengeren túlra evez

A szurkoló hangja - Várjuk véleményeteket

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók december 15. és január 11. között

Visszanéző

Babos Tímea Vera Zvonarjovával párosban ITF tornát nyert Dubaiban

a kép forrása: mtk.hu



Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Megtartotta első összejövetelét az új elnökség

A közgyűlést követően első alkalommal ült össze az új elnökség. Az új vezetőségnek számos azonnal intézendő tennivalója akadt, hiszen a december számunkra nagyon mozgalmas hónap. Többek között  a hanukai gyertyagyújtást és Brüll Alfréd születésnapi megemlékezését készítettük elő. Mostanra már mindkettő lezajlott, ezekről külön cikkekben olvashattok. Az idei év utolsó hónapjában és a jövő év elején tradícióinknak megfelelően több rendezvényünk is lesz. Időben legközelebb a Zavadszky-emléktorna vár ránk. A megszokottaknak megfelelően idén is a két ünnep között focizunk egykori bajnok labdarúgónkra emlékezve. A helyszín is már megszokott, az MTK városmajori kosárlabdacsarnoka, az időpont december 28. reggel 9 órától.

A Zavadszky-tornával kapcsolatban több változtatás lehetősége is felmerült. Az egyik, hogy jövőre jubileumi év lesz – kimondani is borzasztó, Zava még mindig csak 50 éves lenne – ebből az alkalomból szeretnénk egy rangosabb megemlékezést tartani. A másik, hogy más tragikusan korán elhunyt sportolóinkról is szeretnénk megemlékezni. Borzasztó sokakat vesztetünk el az utóbbi években, sajnos nincs lehetőség mindenkinek a tiszteletére egy focitornát rendezni. De gondolkozunk rajta, hogyan ápolhatnánk legalább még néhány kiemelkedő sportolónk emlékét. Például Fülöp Marci és Kállai Gábor neve merült fel. Várjuk tagságunk javaslatait is, hogy még kikről és hogyan emlékezzünk meg. Ide tartozik, hogy noha formális döntés még nem született, de teljes az egyetértés abban, hogy létrehozunk egy hagyományőrző és kegyeleti bizottságot.

A Zavadszky-tornát követően az év legnagyobb feladata vár ránk: az MTK BÁL. Ami a legfontosabb, az eldőlt, hogy 2024 elején – három év után - ismét lesz bál. Pontosabb infó erről még nincs, azon dolgozunk, hogy méltó körülmények között rendezhessük meg az MTK-sok legnagyobb közös partyját, de az elszabadult árak ellenére ez az átlagos jövedelmi helyzetű szurkolóinknak is megfizethető legyen. A bál kapcsán arról is döntöttünk, hogy ezen az eseményen adjuk át a Gedeon díjakat utánpótlás sportolóinknak és a Koltai István díjat is év szurkolójának. Ugyanakkor szeretnénk a legutóbbi bálokon megszokottnál kevesebb beszédet és több szórakozást nyújtani a résztvevőknek.

Egységes volt az elnökség abban a kérdésben, hogy aktívabb, a tagságnak több szolgáltatást nyújtó Baráti Kört szeretnénk kialakítani. Ennek jegyében tervezzük Facebook-oldalunk megújítását és a tagság igényeinek felmérését követően újabb típusú programokat is be fogunk vezetni. Reményeink szerint már a tavasszal minden tagunk számára észlelhető pozitív változások következnek az MTK Baráti Kör életében. Ehhez szeretettel várjuk véleményeteket, javaslataitokat is.


Kosárlabda - Győzelmek minden szinten

2023 december 2-án a TFSE-MTK NB1/A-ban vitézkedő csapata a BKG-Prima Natura Szigetszentmiklóst fogadta hazai környezetben, ahol 41 ponttal győzte le riválisát! A mérkőzésen minden játékosunk pályára lépett és így a nagyszerű sikerből mindenki kivehette a részét. Pedig nehezen  indult az összecsapás számunkra. Az ellenfél agresszíven és lendületesen játszott, amivel eleinte nehezen boldogultunk. Tíz perc után viszont nem volt megállás és ellenállhatatlanul játszott együttesünk. Sokan nyújtottak nagyszerű teljesítményt, az MVP Dúl Panka lett, aki válogatott szintű játékot produkált.

TFSE-MTK – BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS 90-49 (21-18, 21-11, 26-12, 22-8)

NB I. A csoport
Budapest, Dr. Koltai Jenő Sportközpont
TFSE-MTK: Carter 11/6, Baa 7/3, Szabó 15/6, Czinano 18, Dúl 13/9. Csere: Vigh 5/3, Dúl T 2, Király 7/6, Németh-, Burján 5, Vladár 5/3, Horváth 2.

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Koch 2, Mullings 9, Zsámár 3/3, Marotta 10, Baltkojiene 16/6. Csere: Duka-,Rozmán 3, Aldazabal , Takács-, Gróf 2, Bajzáth 4

Női első számú kosárlabdacsapatunk, a TFSE-MTK még egy győzelmet aratott, ezzel már  a negyedik helyen áll az élvonalban, a szezonbeli ötödik győzelmmel, melyet december 9-én, szombaton este az E.ON ELTE BEAC otthonában arattak a lányok. Az első két negyedben még fej fej mellett haladtak az együttesek, mindkét negyed döntetlenre végződött, így a nagyszünetre is így mentek a csapatok. A második félidőben viszont kemény védekezéssel és nagyszerű támadásokkal  megérdemelten nyertünk. Többen nyújtottak jó teljesítményt, viszont Szabó Fanni, Szafi egészen különleges volt, mondhatni szokás szerint. Szerintem bármelyik csapatban és válogatottban megállná a helyét. Elképesztően jó játékos és szerencsére több ilyen nagyszerű kosarasunk is van.

E.ON ELTE BEAC – TFSE-MTK 73-94 (25-25, 19-19, 18-34, 11-16)

NB I.A csoport
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
E.ON ELTE BEAC: Morgan 9, Angyal 17/3, Katona 9/3, Ozola 2, Tóth 19/6. Csere: Gábor 6, Drahos-, Pavic 11/3, Zsámár-, Milkovics-, Orosz-.

TFSE-MTK: Dúl T. 5/3, Németh 8, Szabó 27/9, Czinano 17, Dúl P. 11/6. Csere: Carter 19/9, Vigh-,Baa 4, Király-, Burján-, Vladár 3/3, Horváth.

Az évzáró utolsó mérkőzésre szombaton (12.16.) 19 órától kerül sor a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban, ahol az eddig nyeretlen Cegléd együttesét fogadjuk és reményeim szerint a győzelmeink számát gyarapítjuk. 

Második számú együttesünk, az MTK-TFSE kosárlabdacsapata egy ponttal bravúrosan verte meg a  Dávid Kornél KA együttesét a női NB I/B-ben december 10-én, vasárnap délután. A Női Amatőr NB I Piros csoportjának 9. fordulójában együttesünk hazai pályán látta vendégül a tabella második helyén álló ellenfelét. A lányaink kitűnően kezdték a meccset, és az első negyed végére tízpontos előnybe kerültek (21-11). A második negyed viszont a vendégekről  szólt, és a rivális  nemcsak egyenlített, hanem a nagyszünetben már náluk volt az előny (31-37). Bozsó Ádám csapata a harmadik negyedben  nem engedte elszakadni ellenfelét, a negyedik játékrészben pedig visszavette a vezetést. A hajrá így nagy izgalmakat tartogatott, és bár az utolsó perc kezdetekor még öt ponttal jobban állt az MTK-TFSE, a végén egyetlen ponttal tudtunk nyerni. A 64-63-as siker bravúrnak számít a javából. Mindegyik hazai játékos kitett magáért, Vladár Róza a 18 pontjával kiemelkedett a mezőnyből.

Női Amatőr NB I, Piros csoport

MTK-TFSE – Dávid Kornél KA 64-63 (20-11, 10-26, 16-15, 17-11)

Mindenkinek,de különösen a kék-fehér híveknek kellemes ünnepeket, boldog új évet és sikereket kívánok! A focisták is találják meg még jobban a góllövő cipőjüket és használják is azokat! Ne keveset, inkább sokat, mi pedig támogassuk a játékosokat, az MTK-sokat!

/Szerző és fotók: Lantai Tibor/


Illés Béla előre tör, avagy a károgó libák (9. rész)



MTK Baráti Kör Program - Idén is volt közös hanukai gyertyagyújtás

Hírlevelünk hanuka utolsó napján jelenik meg. A Hidegkuti Stadion előtti hatalmas hanukián is ma lobban fel a nyolcadik lángocska. Ebben az évben az első láng volt, amit közösen gyújtottunk meg. A hanuka a fény ünnepe. A fény csodájának ünnepe. Amikor a sötétség korszakát a világosság korszaka váltja fel.


A sötétség után már nagyon várjuk a világosságot. Mint Radnóti Zoltán főrabbi úr is elmondta, a mostani helyzetben a szokottnál is jobban várjuk a fényt, várjuk a helyzet jobbra fordulását. Imádkozunk, hogy elrabolt testvéreinknek is felragyogjon a fény, hogy épségben hazatérhessenek.


De a Hidegkuti Stadionnál velem együtt talán mások is gondoltak arra, hogy mi, MTK-szurkolók a csapatunkra gondolva is várjuk, hogy a hosszú gondterhes, mondhatni sötét időszak lezáruljon a csapatunk életében és az MTK-pályát is beragyogja a fény. A siker fénye. Amire hosszú idő után idén végre látszik a remény.


Az eseményen jelen volt Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam nagykövete, Deutsch Tamás, az MTK elnöke, az MTK labdarúgó csapatának több vezetője és Pandzarisz Sándor, az MTK BK elnöke, akinek köszönhetően mindenkinek jutott hanukai fánk is, amit a szép számban megjelent szurkolóink jóízűen elfogyasztottak.

/szerző és fotók: Bodrogi Tamás/


MTK Baráti Kör Program - Brüll Alfrédre emlékeztünk

A gyertyagyújtást gyertyagyújtás követte. Azaz idén hanuka idejére esett legendás, mártír elnökünk, Brüll Alfréd születésnapja, melyre a szokott módón mécsesek gyújtásával emlékeztünk a róla elnevezett utcában. Brüll Alfréd 147 éve, 1876. december 10-én született. Vagyis közeledik a 150 éves évfordulója. A gyertyagyújtásnál több ötlet is elhangzott, hogyan kellene méltó módon megünnepelni 2026. december 10-én a jubileumot.

Volt aki elmondta, hogy bár nagyon nagy öröm, hogy sok éves vagy talán évtizedes küzdelem eredményeként az egykori Törökbecse utcát Brüll Alfrédról nevezték el, de Brüll emlékéhez méltóbb lenne, ha a stadion előtti részt - ami jelenleg a Százados út tartozéka - neveznék el Brüll Alfréd sétánynak. Másik elképzelés szerint Brüll Alfréd is megérdemelne egy szobrot a stadion előtt Hidegkuti mellett. Talán korainak tűnhet még arról beszélni, mi történjen 2026-ban, de ezek nem egyik napról a másikra megvalósítható kezdeményezések. Vitassuk meg és ha van támogatottságuk - remélem, lesz - akkor kezdjük el a szervezést.

/szerző: Bodrogi Tamás, fotók: Kék Taták facebook oldal/


MTK Baráti Kör Program - Zavadszky emléktorna

Hosszú évek óta kialakult hagyományainknak megfelelően ezúttal is sportosan búcsúztatjuk az óévet. Szezonzáró eseményünk a Zavadszky emléktorna. A megszokott módon idén is csupa MTK-érdekeltségű csapatok vesznek majd részt az évzáró focitornán, mellyel fiatalon elhunyt magyar bajnok labdarúgónkra, Zavadszky Gáborra emlékezünk. 

a kép forrása: mtk.hu

Legutóbb a vívók csapata hódította el a kupát, a döntőben nagy küzdelemben hátrányból fordítva az egyik szurkolói csapat ellen.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az MTK városmajori kosárlabda csarnokába december 28-án 9 órától.


Kék túra

Idei utolsó vidéki mérkőzésünk 2023. december 16-án, szombaton 17:30-kor Miskolcon lesz, a Diósgyőr csapata ellen. December 2-án, a győztes kecskeméti mérkőzésünkre mintegy harmincan látogattunk el.

Miskolc

A két stadion közötti távolság 189 km. A menetidő gépkocsival 1 óra 44 perc. Az utat végig autópályán tehetjük meg. Sorozatunkban már szerepelt Miskolc és környéke, így most újra nem ismételném magam. Ezt megtalálhatjátok ide kattintva régebbi hírlevelünkben Kérem, minél többen kisérjük el, és szurkoljunk kedvenc csapatunknak!

Diósgyőri vár

a kép forrása: saját kép, fotó Urbánné Tolvaj Judit

Miskolctapolcai barlangfürdő

a kép forrása: saját kép, fotó Urbánné Tolvaj Judit

Rovatunk legközelebb februárban, a tavaszi idényben jelentkezik újra.

Valamennyi sporttársamnak kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok!

/Szerző: Sas János/


Balázs Szonja a tengeren túlra evez

Korábban Bácskai Mátéval készült interjú, aki az egyetemi tanulmányai és az élsport összeegyeztetéséről mesélt. A mostani cikkben ismét egy fiatal tehetséget mutatunk be, aki most kezdi egyetemi tanulmányait, igaz, egészen másképp és máshol.

P.D.: Idén júniusban érettségiztél, egyetemi tanulmányaidat pedig januárban kezded majd, Los Angelesben a USC-n. Hogy jött az ötlet? Kerested a lehetőséget, hogy kint tanulhass vagy az talált meg téged?

B.Sz.: Amint közeledett az érettségi, úgy jött elő a továbbtanulás kérdése is. Döntenem kellett, hova megyek tovább, de őszintén fogalmam sem volt. Jelentkeztem néhány egyetemre itthon, de hidegen hagyott, hogy bejutok-e vagy sem, itt már gondolkoztam Amerikán. Komolyabban júliusban a világbajnokságon fogalmazódott meg bennem, hogy ki szeretnék menni. Látva a sok elkötelezett sportolót, akik már azt az életet élik, ami számomra is lehetséges lenne, nagyon motivált. Valamint a lányok a csapatomból is kint folytatják az evezést és a tanulmányaikat, ezért egy kis belső nyomás is volt bennem. Én kerestem fel Dórit még a vb alatt, ő segédedzőként dolgozik kint az egyetemen és ő segített nekem mindenben.

P.D.: Hogy nézett ki a felvételi folyamat, milyen kritériumokat kellett teljesítened, hogy bekerülhess az egyetemre?

B.Sz.. Először is a 2000 méteres ergo időmet vették figyelembe, ezután küldenem kellett néhány videót magamról, ahogy evezek szkiffben és váltottevezős egységekben, ugyanis kint a nyolcasé a négyesé lesz a főszerep. Valamint egy-két ergózós videót és néhány eredményemet az elmúlt évekből. Ezután jött egy Duolingo English teszt, és ezután már jelentkeztem is hivatalosan az egyetemre. Írnom kellett két esszét, egyet arról, hogy miért a USC a tökéletes egyetem a számomra, egyet pedig egy választott témáról, ami fontos nekem és/vagy meghatároz engem. Ezután kaptam az értesítést, hogy felvettek, utána pedig már csak az adminisztrációs dolgok maradtak hátra.

A University of Southern California épületei

P.D.: Milyen szakon tanulsz majd tovább?

B.Sz.: A terv Business of cinematic arts volt, de kiderült, hogy oda nagyon kevés embert vesznek fel egy évben és nem férnék be, úgyhogy International relations and business szakban egyeztünk meg, de ez valahogy nem áll közel hozzám. Így Public relations and advertising majorre váltottuk. Egyébként most az elején függetlenül a szakomtól, általános oktatást kapok majd és bármilyen tetszőleges órát felvehetek, nem kell, hogy kapcsolódjon a szakomhoz sem.

P.D.: Evezős ösztöndíjjal fogsz tanulni. Hogy néz ez ki ott az egyetemen, milyen napirendben tudjátok majd összeegyeztetni az edzéseket és a tanulmányaitokat?

B.Sz.: Nemrég kaptam meg az edzések időpontját, aztán ehhez kellett igazítanom az órákat amiket felveszek. Ez volt talán az egyik legnehezebb rész, ugyanis majdnem minden ami tetszett edzésidőben volt, vagy már lezárult a jelentkezés. Minden reggel 6-kor fog indulni a busz, ami elvisz minket a csónakházba, ezt követően 10-11 körül már órán tudok ülni, röviddel ezután pedig már jön is a 2.edzés az egyetem konditermében. Minden esetben végzünk az edzéssel 3 előtt, így délután még be tudok ülni órára vagy adott esetben kicsit pihenni.

Az egyetemi nyolcas és a kikötő

P.D.: A közelmúltban kirepültél a helyszínre, egy végső szemlére. Milyen tapasztalatokat szereztél?

B.Sz.: Amire elsőnek felfigyeltem, az az emberek nyitottsága és kedvessége, valahogy mindenki laza és nem aggódnak semmi miatt. Ez nagyban meghatározta az ottani hangulatot. Mindenki komolyan veszi a tanulást és az edzést is, és egyben nagyon segítőkészek, mind a diákok/sportolók, mind az edzők. Többször hangsúlyozták, hogy bármilyen minimális problémával fordulhatok bárkihez. Ami még nagyon fontos náluk, az az iskolaszellem, mindenki lelkesen megy a focimeccsekre, ahol a kabalánk is feltűnik Tommy Trojan, Traveler nevű lován. Az biztos, hogy folyamatos a pörgés és nem fogok unatkozni.

Első látogatás az egyetemen, ismerkedés, szurkolás az egyetemi focicsapatnak

P.D.: Kint az egyetemen alapvetően nyolcasban fogtok edzeni. Mit vársz az ottani felkészüléstől?

B.Sz.: Az az egy biztos, hogy a csapat nagyon összetartó és segítőkész. Folyamatosan megy a harc a jobb hajóba kerülésért, de ez nem határozza meg a személyes kapcsolatokat. Ami még biztos, hogy magas tempóból nem lesz hiány, így végre azt is elsajátíthatom. Egyénileg és csapat szinten is fejlődni fogok majd és egy összetartó közösség része leszek.

P.D.: Mikor utazol ki? Számolod már vissza a napokat?

B.Sz.: December 29-én hajnalban pattanok repülőre. Már nagyon izgulok és várom az új élményeket, biztos vagyok benne, hogy sokat fogok fejlődni és nagyon jól fogom magam érezni. Ugyanakkor sok mindent és sok mindenkit itt fogok hagyni, ami miatt nagyon szomorú vagyok és nem teljesen tudom feldolgozni. Az életben egy dolog biztos, ami a változás. Nem mindig érezzük, van, hogy csak később eszmélünk rá. De ebben a helyzetben nem tudom nem érezni, minden egyes nap, ahogy közelebb kerülök az utazás napjához.

Hamarosan elkezdődik egy új kaland

 

/Szerző: Polivka Dóra; fotók: Balázs Szonja/


A szurkoló hangja - Várjuk véleményeteket

Amint feljebb olvashattátok, az új vezetés a korábbinál sokkal aktívabb Baráti Kört szeretne és ezért mindent meg is fog tenni. De a Baráti Kör ti vagytok, a tagság, az MTK-szurkolók. Legyetek ti is sokkal aktívabbak. Várjuk véleményeteket, kezdeményezéseiteket. A Szurkoló hangja rovat a Tietek! Várjuk ide rövidebb-hosszabb az MTK-hoz kapcsolódó írásaitokat. E rovat cikkei értelemszerűen nem az MTK Baráti Kör vagy a szerkesztőség véleményét tükrözik, mivel természetesen a mienktől eltérő véleményeket is szívesen közlünk. Ugyancsak szívesen adunk helyt a cikkeinkkel kapcsolatos reflexióitoknak - akár a szurkolók hangja rovattal, akár más írásunkkal kapcsolatban - ezek közlésében elsőbbséget élveznek az esetlegesen érintettek reakciói.


Születésnapok

A következő négy hétben születésnapos tagtársaink:

Bódi Máté

Bodroginé Dévényi Krisztina

Csanády László

Eichner András

Fazekas Gáborné

Ferenci Gábor

Füstös István

Gárdos János

Horváth Károly

Kádár Balázs

Kalocsai László

Király István dr.

Kollár Barbara

Makrai János

Moskovits Gábor

Nagy Balázs Ágoston

Pavuk Viktória

Pelczéder Zoltán

Peterman Sándor

Salamon Imre

Solt Endre Krisztián

Sperber Emil

Stégner György

Steiner Gyula

Szalai Kristóf

Tokai Dávid

Zagyvai Márton

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Köszöntjük a következő időszakban születésnapos egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket!


60 éves lesz Gabura Gyula labdarúgó edzőnk.

60 éves lesz Cseh András labdarúgó edzőnk.

65 éves lesz Singer Imre kajak versenyzőnk.

75 éves lesz Hidasi József, vívószakosztályunk technikai vezetője.

85 éves lesz egyik legismertebb szurkolónk, Korda György.


(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Hidasi József

a kép forrása: Hidasi József facebook oldala


Évfordulók december 15. és január 11. között


1 éve halt meg legidősebb ultránk, Anti bá azaz  Fenyvesi Antal.

2 éve halt meg Borsy Enikő, az MTK gazdasági vezetője.

3 éve halt meg Gervai István szurkolótársunk, az MTK sakkozója.

4 éve hunyt el Juhász András, az MTK Létesítmény Ellátó főmérnöke.

4 éve hunyt el Moór Ferenc dr., az MTK Baráti Kör felügyelő bizottságának elnöke.

4 éve halt meg Ölveczky Péter vizilabdázónk.

4 éve hunyt el Gesztesi Károly, a Baráti Kör elnökségi tagja.

10 éve halt meg Koltai István vezérszurkolónk, a Kék Közép szurkoló csoport egyik alapítója. Emlékét többek között a  róla elnevezett Koltai István díjjal ápoljuk, melyet az év szurkolójának ítél oda az MTK Baráti Kör. Következő hírlevelünkben bővebb megemlékezést is olvashattok majd Pistiről.

15 éve hunyt el Koppány István aki fél évszázadon át szolgálta az MTK-t. A mi klubunkban röplabdázott, majd edzőskösött végül az MTK Stadion igazgatója és az ottani mérkőzések főrendezője volt.

30 éve vesztettük el Kropacsek (Keveházi) Ferencet, aranycsapatunk válogatott labdarúgó kapusát, aki hétszer lett magyar bajnok csapatunkkal.

30 éve hunyt el Halápi István labdarúgónk.

40 éve hunyt el Kurunczy Lajos sprinterünk. Nyolcszoros magyar bajnok, olimpiai 4. helyezett volt. Sikereit hol az MTK, hol a KAOE színeiben aratta. Ő volt az első magyar futó, aki a 400 métert 50 másodpercen belül futotta.

45 éve hunyt el Mednyánszky Mária (Klucsik Jenőné) A világ valaha élt legeredményesebb asztaliteniszezőnője. 18-szoros világbajnok. Másfél évtizeden át volt az MTK játékosa, akkor sem hagyta el csapatunkat amikor az egyre erősödő fasizmus nyomására már világklasszisaink legtöbbje átigazolt a DSC-be. Nem igaz, hogy az MTK volt az egyetlen egyesülete, de az elmondható róla, hogy sportpályafutása első napjától az utolsóig az MTK igazolt versenyzője volt. Ugyanis rövid ideig egyszerre volt az MTK női csapatának és a BBTE férfi csapatának is a játékosa. Utóbbi egyesülettel lett férfi magyar csapatbajnoki aranyérmes.

60 éve halt meg Hajós (Guttmann) Henrik úszónk. A nem hivatalos pánhellén olimpia aranyérmese, aki öt magyar bajnoki címe mellé osztrák és cseh bajnokságot is nyert.

75 éve hunyt el Riff Emil (Rief?) magyar bajnok labdarúgónk.

80 éve született Horváth György olimpiai bronzérmes súlyemelő, aki az MTK-ban nevelkedett, 20 éves koráig volt a mi versenyzőnk, kiemelkedő eredményeit már más egyesületek tagjaként érte el.

90 éve született Kovács Ferenc (Kovács III.) magyar bajnok labdarúgónk, később edzőnk.

110 éve született jégkorong bajnokcsapatunk játékosa, Helmeczi Frigyes.

120 éve született Kilényi István, holokausztáldozat középtávfutónk. 1923-ban 400 méteren ifjúsági magyar rekordot ért el.

120 éve született Prisender György, holokausztáldozat atlétánk.

130 éve született Hertzka Lipót magyar bajnok labdarúgónk, akit a világ inkább edzőként ismer. Volt a Real Siciedad, a Bilbao és a Benfica mestere is.

140 éve született bajnoki ezüstérmes súlyemelőnk, Czaich Zsigmond Kornél.

150 éve született Schlotzer Gáspár (később Törpényi Gáspár) vívóedzőnk.

Koltai István

a kép forrása: Koltai István facebook oldala


Kropacsek Ferenc

a kép forrása: Új Tükör 1983. 07. 03.


Mednyánszky Mária

a kép forrása: 100hires.hu


Kovács Ferenc

a kép forrása: mtk.hu


Visszanéző

Férfi labdarúgó NB I.

MTK - Debrecen 2-1

Férfi labdrúgó NB I.

Kecskemét - MTK 1-2

Női kosárlabda NB I.

BEAC - TFSE-MTK 73-94


Az ünnepek alatt nem jelenik meg hírlevelünk, következő számunkat január 11-én olvashatjátok.

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség: Olvasó szerkesztő: Sztojcsev Iván. Szerzők: Hazai Tamás, Joó Alfréd, Lukácsi Attila, Polivka Dóra, Rózsa Mihály, Sas János.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *