MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2023. július 27.

MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 14 szám

2023. július 27.

Tartalom:


Belépés az MTK Baráti Körbe

Kezdődik

MTK Baráti Kör Program - Megkoszorúztuk Weisz Richárd sírját

Kék túra - Új idény, új túrák!

Homonnay Gézával beszélgettünk a csapatbajnoki sikerekről

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Visszanéző

Galambos Péter négy érmet, közte egy aranyat szerzett az evezős OB-n

a kép forrása:nso.hu





Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Kezdődik

Nem volt nagyon hosszú a nyári fociszünet, de mi, akik MTK-függők, focifüggők vagyunk, már nagyon várjuk a rajtot. Az elmúlt évek sorozatos kiesései után reménykedve, de aggódva várjuk az első és az azt követő fordulókat. Bízunk a biztos bennmaradásban, de ugyanakkor féltjük is a csapatot. Nem tudhatjuk, az erősítések elegendőek-e ahhoz, hogy a csapat a hagyományainak megfelelően szerepeljen. Persze nem az utóbbi egy évtized hagyományaira gondolunk.

Vezetőedzőnknek, Horváth Dávidnak szerettük volna feltenni kérdéseinket, az elmúlt szezon sikereiről és bukdácsolásairól is, de legfőképpen az idei tervekről, a várható szereplésről. Horváth Dávid – mint általában minden felkért riportalanyunk – készséggel állt a beszélgetés elé. Sajnos ezt a lehetőséget elvette klubunk Bodrogi Tamástól, a hírlevél főszerkesztőjétől.  Többszöri egyeztetés után sem közeledtek az álláspontok, így az olvasóink sajnos nem olvashatják riportjainkat, közvetlen tájékoztatásainkat a labdarúgókról.  A vélt vagy valós sérelmek, amelyek idáig vezettek, reméljük hogy a nem nagyon távoli jövőben elcsitulnak és folytatódhat a munka, amit nagyon szerettek az olvasóink a visszajelzések alapján. Persze ehhez szükséges, hogy csapatunk ne csak egy liftező, bukdácsoló kiscsapat szintjén teljesítsen. A szakmai munka eredményessége hamarosan körvonalazódni fog, hiszen pár nap múlva kezdődik a bajnokság.

Mindörökké MTK !

/Pandzarisz Sándor/


MTK Baráti Kör Program

Megkoszorúztuk Weisz Richárd sírját

A Kozma utcai zsidó temetőben, a Londonban aratott olimpiai győzelmének évfordulóján, megkoszorúztuk Weisz Richárd sírját. A megemlékezést Joó Alfréd szervezte az MTK Baráti Kör nevében. A sírnál - természetesen az MTK Baráti Kör képviselőin kívül - a Magyar Birkózó Szövetség vezetői is lerótták tiszteletüket. Sajnálatos, hogy a MOB képviselői - noha természetesen kaptak meghívást - nem jelentek meg. 

fotó: Róth Tamás

A beszédek sorát az MTK Baráti Kör nevében szóló Pandzarisz Tamás nyitotta meg, aki elmondta többek között, hogy Weisz Richárd nem csak birkózóként volt kiemelkedő, más sportágakban is jeleskedett. Magyar bajnoki címeket szerzett súlyemelésben, és az atlétika több ágában is kimagasló eredményeket ért el, például kalapácsvetésben, távolugrásban is. Egész életében hű maradt az MTK-hoz. 1945 elején Budán még dörögtek a fegyverek, amikor Weisz Richárd lakásán, az ő kezdeményezésének eredményeként összegyűlt néhány a borzalmakat túlélő régi MTK-sportoló, akik újra alapították az MTK-t. Weisz Richárd hivatalosan nem holokausztáldozat, hiszen 1945 végén halt meg, de az ő halála is az antiszemita üldöztetések következménye. Az éhezéstől korábban legyengült szervezete nem tudott legyőzni egy epegyulladást. Még csak 66 éves volt.
Ezután a birkózó szövetség képviselői méltatták Weisz Richárdot, majd a szervező Joó Alfréd szólt néhány szót. 

Az ilyenkor szokásos imákat Radnóti Zoltán főrabbi úr mondta el.

/Bodrogi Tamás/


Kék túra

Új idény, új túrák!

Csapatunk feljutott a nemzeti bajnokság első osztályába, így az új idényben új helyekre látogathatunk, hogy buzdítsuk őket. Az idény során ellátogatunk Paksra, Miskolcra, Felcsútra, Székesfehérvárra, Zalaegerszegre, Kisvárdára, Debrecenbe, Mezőkövesdre és Kecskemétre.

Ezúton is köszönöm mindazoknak, akik az elmúlt idényben útra keltek és elkísérték kedvenceiket a vidéki mérkőzésekre is.

A második fordulóban játszunk először vidéken és az ellenfél nem más, mint az előző idény kupagyőztes csapata, a Zalaegerszeg. Az összecsapásra augusztus 6-án, vasárnap 20 órai kezdettel kerül sor. Bár az időpont nem túl szurkolóbarát, azért arra kérem a szurkolótársaimat, jöjjenek és biztassuk minél nagyobb létszámban együttesünket. Némi segítség lehet, hogy az első osztályban már van lehetőség előzetes internetes, kedvezményes jegyvásárlásra, így kényelmesebbé tehetjük a stadionba való bejutásunkat.

A két stadion közötti távolság 234 km. A menetidő gépkocsival 2 óra 18 perc. Az út nagy részét autópályán tehetjük meg. (M7, M76). Az utolsó kb. 40 km-t a 76-os főútvonalon tesszük meg.

A városnak nincsenek különösebb nevezetességei. A belváros sétálóutcája és a főtere kellemes kikapcsolódást nyújt az oda látogatóknak. A Dísz téren számos vendéglátóhelyet találunk és a sakkozók szobra említhető meg, mint érdekesség. A Batthyány utca 2-ben látogathatjuk meg a Göcseji múzeumot. Termálfürdő és Aquacity Élménypark működik a városban, melyek pihenést és egyben szórakozást is nyújtanak.

A város zsinagógája az Ady út 14. alatt található. Jelenleg Városi Hangverseny- és Kiállítóteremként működik.

A zalaegerszegi zsinagóga építését Stern József tervei alapján Morandini Tamás építőmester irányításával 1903 áprilisában kezdték meg, és már 17 hónap múlva állt az épület. A felavatási ünnepséget 1904 szeptemberében tartották. A román és keleti stíluselemeket ötvöző zsinagóga az 1920-as években a város egyik legjelentősebb épülete volt, két tornya messze kiemelkedett a századelejei városképből. Kiváló orgonáját a pécsi Angster cég készítette. Az épületet fénykorában az eklektikus zsinagógaépítészet szép példájaként emlegették: odabent 226 férfi és a karzaton 152 nő számára alakítottak ki ülőhelyet; belsejét színes festések, stukkók díszítették.


A zsidó temető a Göcseji út 6. címen található.

Útban Zalaegerszegre számos érdekességet megnézhetünk. Természetesen nyár lévén főleg a strandolás, fürdés kerülhet előtérbe. Bármelyik oldalán megyünk a Balatonnak, rengeteg lehetőségünk adódik megállni és pihenéssel, szórakozással tölteni az időnket. Nem sorolnám ezeket, csupán Keszthelyt említeném meg, valamint a világhírű Hévízt, mint érdekességet. Eltávolodva a Balatontól Kehidakustyánban van még termálfürdő, ahol érdemes megpihenni, felfrissülni.

a kép forrása: szallas.hu


a kép forrása: kehidatermal.hu 

Jó utat, jó szurkolást kívánok mindenkinek, csapatunknak jó játékot, sok győzelmet!

/Sas János, fotók a külön jelzettek kivételével: Urbánné Tolvaj Judit/


Homonnay Gézával beszélgettünk a csapatbajnoki sikerekről 

Homonnay Géza

Homonnay Géza nem „csak” tenisz szakosztályunk elnöke és a Park Teniszklub tulajdonosa, hanem több más kedvenc időtöltése mellett rendszeresen teniszezik is. Sőt aktív résztvevője a Budapest Csapatbajnokságnak és szívügyének tekinti az MTK Budapest minél jobb szereplését a csapatbajnokságokban, elsősorban a Szuperligában. Tavaly a lányok nyertek, idén pedig a fiúk. Gratulálunk az idei csapatbajnoki sikerekhez!

Időrendi sorrendben:

- A férfi 1. osztályú csapat újoncként a 4. helyen végzett.

- A női Szuperliga csapat a 2. helyen zárt.

- A férfi Szuperliga csapat az 1. helyet megszerezve, BAJNOK lett.

S.P.: Mit jelent neked a csapatbajnokság?

H.G.: A tenisz alapvetően egyéni sportág, de amióta (1997-ben) elkezdtünk játszani a különböző csapatbajnoki osztályokban (az első pár évben még Tordas SE néven), egyre inkább azt érzem, hogy szinte mindenki számára élmény az együttsportolás, az egymásért szurkolás lehetősége, hogy a sikereknek közösen lehet örülni, a vereségekért van, aki megvigasztal. Ezt az élményt teniszben egyedül a csapatbajnokság teremti meg a játékosok számára és én mindig nagyon élvezem ezt a hangulatot. Nem utolsósorban az se baj, ha néha bajnokok leszünk….

S.P.: Egyedülálló, hogy mindkét csapatod a döntőbe jutott és majdnem sikerült a duplázás is a Szuperligában. Hogyan értékeled az idei csapatszereplést?

H.G.: A tízes évek elején volt egy hosszú, hatéves időszak, amikor mindig mindkét bajnokságot megnyertük. Azóta sokkal izgalmasabb lett mind a női, mind a férfi bajnokság, főleg utóbbiban a Győr már évek óta rendkívül erős, alig volt ellene esélyünk. Idén egy román sráccal erősítettünk és Madarász Gergely átigazolása is sokat jelentett, úgyhogy bíztunk a bravúrban. Nos, ez annak ellenére csak kisebb csoda árán, Kincses Kolos 6 meccslabdát hárítva megnyert szinglije révén jött össze, hogy az ellenfélnél két remek játékos sérült volt. Ugyanakkor a lányoknál, ahol az elmúlt időszakban mi nyertünk, pont fordított lett a helyzet, nálunk Gálfi Dalma sérülése okán gyengült a csapat és pont ennyi kellett a megerősödött Kiskútnak ahhoz, hogy megnyerje a találkozót. Mindkét meccs végletekig kiélezett, igazi sportélményt nyújtott. Nagyon elégedett vagyok mindkét csapatunkkal.


S.P.: Mindkét döntőn kint voltál. Mik a személyes tapasztalataid, ill. mi volt a legizgalmasabb szituáció vagy meccs?

H.G.: Nagy örömömre nagyon sportszerűek voltak a találkozók, jó színvonalú volt a bíráskodás is. A legizgalmasabb nyilván a férfi Szuperligát gyakorlatilag eldöntő Kincses-Bíró mérkőzés volt, a döntő szuper tie-breakben a rutinos Bíró André már 9:4-re is vezetett, és a tapasztalt öreg rókák is hitetlenkedve szemlélték, hogy innen a 16 éves Kincses Kolos megfordította az eredményt és 13:11-gyel abszolválta ezt a tie-breaket. Sokáig emlékezetes élmény lesz.

/Simai Péter, fotók Bor Péter/


Születésnapok

Az elmúlt és a következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Dajka Norbert

Dobolyi László

Feit Gábor

Fonó Tibor

Havas Tamás

Laky Sándor

Major László

Német Péter

Rozsos Péter

Sas Dávid

Sándor Dániel

Schumi Dóra

Szántó György

Vágó Fanny

Vámos Tamás

Veres András

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!


Augusztus 5-én 55 éves lesz magyar bajnok jégkorongozónk, Slemmerné Bajusz Györgyi.

Augusztus 1-én lesz 60 éves Kállai Róbert kenusunk.

Július 24-én volt 65 éves sakkozónk, Anthony Cornelis Kosten.

Július 25-én volt 75 éves sakkozónk, Birinyi István.

Augusztus 2-án 80 éves lesz Hatala Sándor sakkozónk.


(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Birinyi István

a kép forrása: mtk.hu


Évfordulók

1 éve, 2022. július 28-án magyar bajnok teniszezőnket, Szőke Pétert vesztettük el.

1 éve, 2022. augusztus 1-én hunyt el Dehény Ferenc atlétánk.

3 éve, 2020. július 30-án elhunyt Borsos Olivér tenisz-szakosztályvezetőnk.

3 éve, 2020. augusztus 5-én elhunyt Nánási András kajak-kenu edzőnk.

3 éve, 2020 augusztus 8-án elhunyt volt röplabdaedzőnk, Kasziba István.

4 éve, 2019. július 1-én elhunyt Popovics Sándor labdarúgó edzőnk.

4 éve, 2019. július 21-én elhunyt Felméri János sakkozónk.

5 éve, 1998. augusztus 10-én elhunyt Fábián László kajak-kenu edzőnk.

5 éve, 2018. augusztus 10-én elhunyt Fazekas Árpád labdarúgó kapusunk, aki legnagyobb sikereit a Bayern München színeiben aratta.

25 éve, 1998. július 20-án vesztettük el magyar bajnok sakkozónkat, sakk szakosztályunk technikai vezetőjét, Jancsek Antalt, aki 44 éven át volt az MTK sakk szakosztály tagja.

25 éve, 1998. augusztus 8-án elhunyt Szabó László sakk olimpiai bajnok, edző, szakvezető, talán minden idők legnagyobb magyar sakkozója.

35 éve, 1988. július 24-én meghalt Deményi András Péter, az MTK Baráti Kör vezetőségi tagja.

35 éve, 1988. augusztus 1-én halt meg dr. Bitskey Zoltán, aki az MTK-ban kezdte úszó pályafutását, de bajnoki címeit és Eb-ezüstérmét már egri versenyzőként szerezte.

45 éve, 1978. július 17-én hunyt el sokszoros magyar bajnok, világklasszis labdarúgónk Konrád Jenő.

55 éve, 1968. július 15-én halt meg Brünn Jenő, az MTK atlétája, aki 1945-ben az MTK egyik újraalapítója volt.

55 éve, 1968. július 16-án elhunyt Keserű Ferenc olimpiai bajnok vizilabdázónk.

60 éve, 1963. július 21-én hunyt el Hajós József úszó, vizilabdázó, az MTK úszó szakosztályának vezetőségi tagja.

80 éve, 1943. augusztus 6-án született dr. Bartha Ferenc az MTK elnökségi tagja, a tenisz szakosztály vezetője.

85 éve, 1938. július 22-én született Kuti István KEK-döntős labdarúgónk.

90 éve, 1933. augusztus 1-én született Kovalik Ferenc KEK-döntős labdarúgó kapusunk.

90 éve, 1933. augusztus 3-án halt meg Holub Nándor magyar bajnok labdarúgónk.

95 éve, 1928. július 15-én született Benkő Pál magyar bajnok sakkozónk, aki 1954 és 1999 között volt - megszakítással - az MTK versenyzője.

95 éve, 1928. július 19-én született dr. Kenderessy Balázs magyar bajnok jégkorongozónk.

100 éve, 1923. július 20-án született Pásztor István sakkozónk.

100 éve, 1923. július 7-én született Tarlós Rezsőné, az MTK könyvelője.

100 éve, 1923. július 29-én született Kovács József (Kovács II.) többszörös magyar bajnok labdarúgónk.

110 éve, 1913. július 17-én született Hazai Kálmán olimpiai bajnok vizilabdázó, akit 1945-ben nyilas múltja miatt kizártak az MTK-ból.

115 éve, 1908. július 20-án született dr. Ballya Hugó evezős edzőnk.

130 éve, 1893. augusztus 4-én született Helfer Béla sokszoros magyar bajnok, magyar rekorder gátfutónk.

135 éve, 1888. július 24-én született többszörös magyar bajnok, olimpiai ezüstérmes tornászunk, Gellért (Grünfeld) Imre.

140 éve, 1883. július 25-én született baráthi Huszár Elemér, aki a zsidótlanítás után, 1941-ben az MTK alelnökeként próbálta életben tartani klubunkat.

Szőke Péter

a kép forrása: mti.hu, fotó: Petrovics László

Szabó László

a kép forrása: Sakkélet 1954. augusztus

Kovács József

a kép forrása: mtk.hu


Visszanéző

Labdarúgás: Felkészülési mérkőzés

MTK - Vasas 2-1

Labdarúgás: Felkészülési mérkőzés

Celje - MTK 2-2

Atlétika: Gyulai Memorial

Nguyen Anasztázia távolugrása

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség: Olvasó szerkesztő: Sztojcsev Iván. Szerzők: Hazai Tamás, Joó Alfréd, Lukácsi Attila, Polivka Dóra, Rózsa Mihály, Sas János.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *