MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2023. szeptember 7.

MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 17. szám

2023. szeptember 7.

Tartalom:


Belépés az MTK Baráti Körbe

A világ tetején

MTK Baráti Kör Program - ezúttal az Ultras MTK csoporttal közösen

Bemutatjuk az MTK létesítményeit - Salgótarjáni úti edzőpályák

Ez a Bíró Sándor nem az a Bíró Sándor ...

Kék túra - Kupa túra

Kék-fehér hírességek - Pataky Jenő

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Visszanéző

Következő hírlevél

Patakfalvy Luca nyerte a taekwondo Bosnyák Opent

a kép forrása: mtk.hu



Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


A világ tetején

Persze ez némi túlzás, de ki túlozzon, ha nem az elfogult szurkoló? Maradjunk talán abban, hogy Magyarország tetején. Hiszen labdarúgó csapatunk a DVTK legyőzésével az NB I első helyére került. Persze nem túl hosszú időre, csak egy napra. Persze még nagyon sok van hátra a bajnokságból, így a csapat még bárhol végezhet, lehetünk elsők, de utolsók is. De akkor is... Ha csak egy napig is, de elmondhattuk, senki nincs előttünk a tabellán. Nagy dolog ez, kérem. Nagy dolog ez, kérem? Ha azt nézzük, hogy az MTK átlagosan öt évente meg szokta nyerni a bajnokságot, akkor 24 óráig vezetni a tabellát említésre sem méltó. De nézhetjük másként is. Legutóbb több mint 9 éve álltunk az NB I élén, 2014-ben, de akkor is csak az első forduló után, ami azért nagyon más. Több lejátszott mérkőzés után legutóbb 2012 szeptemberében, az első 7 meccsen szerzett 17 ponttal vezettük a tabellát.

Az NB I. állása 2023. szeptember 2-án

a kép forrása: MTK Baráti Kör facebook oldal


Az utóbbi jópár évben nem szoktunk hozzá, hogy a lista elején vagyunk. Egy bajnokságban csak a végeredmény számít, az a lényeg, hol végez a csapat 33 lejátszott meccs után. Abban a szurkolók és a szakemberek között szinte teljes az egyetértés, hogy alig van esély a jelenlegi dobogós helyünk megtartására. Azért reménykedjünk, bízzunk a csodában. Most engedjük meg magunknak, hogy egy kicsit felhőtlenül örüljünk. Az utóbbi bő évtizedben, mint a fentiekből is látható, ritkák okozott ilyen örömet nekünk a csapatunk. Bosszankodni még ráérünk. Tartok tőle, hogy lesz még rá lehetőségünk. Most élvezzük ki, hogy az élet napos oldalán lehetünk. Ahogy a mondás tartja: Ne vegyünk előleget a coreszra.

/Bodrogi Tamás/


MTK Baráti Kör Program - ezúttal az Ultras MTK csoporttal közösen

Kedves Szurkolótársak! 3 győzelem után a szintén jó formában lévő Újpest otthonába látogatunk. A csapatnak nagyon nagy szüksége van minden MTK szurkoló jelenlétére és hangjára, ezért a klubbal közösen egy buszos utazást szervezünk. A Hidegkuti Stadiontól induló buszozásra várunk mindenkit, azt is, aki általában csak a hazai meccsekre jár, azt is, aki csak TV-ben szokta nézni a csapat meccseit! Legyünk sokan és szurkoljuk ki az MTK győzelmet! Megkérünk mindenkit, hogy az egységes megjelenés érdekében kék felsőben/mezben érkezzen és töltse ki minél előbb az alábbi regisztrációs ívet : https://forms.gle/7SbLutKFxi3zXPac8 Irány Újpest, Hajrá Kékek! (A meccs 19:30-kor kezdődik, az indulás időpontját később közöljük)

/Ultras MTK/


Bemutatjuk az MTK létesítményeit - Salgótarjáni úti edzőpályák


Folytassuk túránkat egy régebbi helyszínnel, a Salgótarjáni úti edzőpályával, illetve már edzőpályákkal, mely helyszín legújabban a Salgótarjáni úti Sportközpont névre hallgat. A Sportközpont a  Magyar Testgyakorlók Köre Sportegyesület vagyonkezelésében van, tőlük bérelve, az MTK Budapest Zrt. az üzemeltetője a létesítménynek. A létesítményt emberemlékezet óta használja a klub edzésre, régen a felnőtt csapat állandó edzéshelyszíne volt, egy élőfüves és egy földes/salakos pályával. Ez mára annyiban módosult, hogy az élőfüves pálya mellé kialakítottak két műfüves pályát és a helyszínen az U14 alatti gyermekcsapatok edzenek. Konténerekből kialakított öltözők várják a csapatokat, ezeken már árulkodik az SKA logó a használók változásáról.

A régi rozzant fapadok helyére korszerű mobillelátó került, valamint határozottan az előnyére vált a helynek az ultrák által saját kezűleg festett 14 x 3,5 méteres falfestmény is, amely a logójuk mellett az alapítás 1888-as évszámát tartalmazza. A régi öltözők bontása viszont már régóta esedékes volna.

Az ultrák falfestése – sajnos az idő ezt sem kíméli

A régi öltözőépület

Az új műfüves pályák és új mobillelátók

Látkép az edzőpályákat a stadionnal összekötő felüljáróról

Összességében elmondható, hogy a változás mértéke elképesztő, hisz nemrég egy használható edzőpálya  volt a környékén, ma pedig 5 élőfüves és 4 műfüves, tehát összességében kilenc. Ehhez hozzáadva a Lantoson megmaradó egy pályát, jelenleg összesen 10 pályát használhatnak a focisták. Ezen kívül jó eséllyel alakítanak ki majd még pályát / pályákat a most épülő MTK Sportparkban is, amely ha elkészül, akkor a teljes Asztalos Sándor út hosszában MTK-létesítmények lesznek a Kerepesi úttól a Kőbányai útig. Utóbbi létesítményről is tervezek majd beszámolni az építkezés függvényében. Egyelőre nincs tervben a három helyszín összenyitása, ám ez teljességgel nem zárható ki. Ötlet szintjén felmerült egy felüljáró létesítése az akadémiát a többi edzőpályától elválasztó 37-es villamos sínjei felett, azonban konkrétumok nincsenek az ügyben. Ugyanígy nincs konkrétum a Salgótarjáni úti Sportközpont esetleges Sportparkkal történő jövőbeli egybenyitásával kapcsolatban sem.

Az alábbi térképen látható, hogy mit is jelent mindez a gyakorlatban:

/szerző: Kalmár Péter, fotók: Kalmár Péter/


Ez a Bíró Sándor nem az a Bíró Sándor...

A Nemzeti Örökség Intézete gyorsan megoldotta a rejtélyt - intézkedése nyomán most már ez a Bíró Sándor az a Bíró Sándor!

Nem hiába mondják, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró! A történet aktualitását az adja, hogy a közelmúltban volt vb-ezüstérmes futballistánk születésének évfordulója.  

Két éve, az MTK történetét kutatva vettem észre, hogy ez a Bíró Sándor nem az a Bíró Sándor! Érdekes egybeesés, hogy 1988 októberében két azonos nevű és hasonló életkorú játékos néhány nap eltéréssel halt meg.

A sokszoros válogatott, vb-ezüstérmes Bíró Sándor halálát a Népsport 1988. október 14-ei számában közölte:

"Elment a hátvéd is

Életének 77. évében, 1988. október 7-én elhunyt Bíró Sándor. Temetéséről később intézkednek.

Tudtuk, hogy nagyon beteg. Mégis reméltük, hogy szívóssága, amelyről mindig is híres volt, még sokáig legyűri a korral járó nehézségeket. Nem tudta legyűrni. A lesújtó hír hallatán egy pillanatra megáll az írógép is ... Egy nappal hamarabb ment el, mint válogatott- és klubtársa, Titkos Pál.

A III. kér. FC-ből került a nagymúltú Hungáriába. 1934 és 1940 között a Hungária színeiben több mint 200 bajnokin szerepelt, és 53 válogatottság áll a neve mellett. Kétszer is bajnokságot nyert csapat tagja lehetett a Hungária körúton. Gyors, gyémántkemény hátvéd létére gyakran kalandozott előre. Gólt, gólokat akart lőni . ..

Egyik oszlopa volt az 1938-as világbajnokságon ezüstérmet nyert válogatottunknak. A Hungária kényszerű megszűnése után a BSZKRT SE gárdáját választotta. Azután négy éven át erősítette az Újpestet, majd a felszabadulás után visszatért a Hungária körútra. Még 36 évesen is az élvonalban játszott.

Az utóbbi években betegsége miatt — érthetően — eléggé zárkózotton élt. Volt klubjától, az MTK-tól azonban nemcsak jó szót, hanem anyagi segítséget is kapott.

Most Sanyi bácsi is elment. Fent várták már a régi játszótársak, Sas, Titkos, Cseh Matyi és a többiek."

A vb-ezüstérmes Bíró Sándor temetéséről a Magyar Nemzet 1988. október 18-i számában az alábbi hír jelent meg:

"Bíró Sándornak, a közelmúltban 78 éves korában elhunyt sokszoros válogatott labdarúgónak a temetése — az MLSZ és az MTK-VM saját halottjaként — október 24-én, 10 órakor lesz az Óbudai temetőben."

Bíró Sándor "az igazi"

a kép forrása: Színházi Élet 1937. évi 25. szám


S egy rövid hír a Népsport 1988. október 31- számából:

"Halálozás

Bíró Sándor, a Lampart a P. Rákóczi, a III. Kerület, a Budai 11 és a Vasas egykori labdarúgója 79 éves korában súlyos betegség után elhunyt. Temetése november 2-án, 12 órakor katonai tiszteletadás mellett, a Farkasréti Temetőben lesz."

Tehát két Bíró Sándor nevű futballista volt, akik hasonló korúak voltak, s szinte egyidőben hunytak el. A Magyar Nemzet szerint, ami 1988-ban a Hazafias Népfront lapja volt, a sokszoros válogatott, egykori MTK-s játékos, Bíró Sándor temetése az Óbudai Temetőben lesz, míg a Vasasban játszó Bíró Sándoré a Népsport szerint a Farkasréti Temetőben. A sokszoros válogatott, világbajnoki ezüstérmes Bíró Sándor sírja a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság döntése alapján 2004 óta védett, a Nemzeti Sírkert része. A síremlék a Nemzeti Örökség Intézetének honlapja szerint a Farkasréti Temető 2/4-es parcellájában volt (7. sor, 2. sír). A sírkövön, amit megnéztem, ez olvasható: Bíró család.

Nos, itt valami nincs rendben! Az újságok szerint a vb-második Bíró Sándort Óbudán temették el, míg a másik, a válogatott közelébe sem kerülő Bíró Sándort Farkasréten. De akkor hogyan lehet a Farkasréti Temetőben lévő sír védett, amikor a vb-ezüstérmes Bíró Sándor az Óbudai Temetőben nyugszik? A "másik" Bíró Sándor magasrangú rendőrtiszt volt, állami kitüntetésekkel, s katonai tiszteletadással temették. Nem válogatott szinten, de futballozott is, talán emiatt történt a tévedés, a két Bíró Sándor "összekeverése".  Megkérdeztem az Óbudai Temetőt, s a sokszoros válogatott, 1988. október 6-án elhunyt Bíró Sándor náluk van eltemetve, a 20-as parcella (urnafal) 159-es fülkéjében vannak a hamvai. Érdeklődtem a Farkasréti Temetőben is, a "másik" Bíró Sándor 1988. október 27-én halt meg, november 2-án temették. Tehát a Farkasréti Temetőben lévő védett (!) sírban  nem a vb-ezüstérmes Bíró Sándor nyugszik, hanem egy másik Bíró Sándor.

Reméltem, hogy tévedek ezzel az "összekeverés" históriával - de nem... Sajnos, a tévedés, az "összekeverés" igaz volt! Kínos, de az MTK és az MLSZ az évfordulókon eddig más síron, nem a vb-ezüstérmes Bíró Sándorén helyezett el koszorút!

No comment...

Az esettel kapcsolatban rögtön megkerestem a Nemzeti Örökség Intézetét (NÖRI), s ők megoldották a rejtélyt, soron kívül, nagyon gyorsan intézkedtek az ügyben. A Nemzeti Emlékezet és Kegyeleti Bizottság korrigálta a korábbi  tévedést, s a vb-ezüstérmes Bíró Sándor Óbudai Temetőben lévő sírját (20-as parcella, urnafal, 159. fülke) nyilvánította védetté, amit a Magyar Közlönyben ki is hirdetett.

A sírhely védettségének változásáról a NÖRI értesítette az MTK-t és az MLSZ-t is. 

/Joó Alfréd/


Kék túra - Kupa túra

Megtörtént a sorsolás a Magyar Kupában! Az idei első körben Gesztelyre látogat el csapatunk.

A kupa, az mindig más! Ezeknek a mérkőzéseknek megvan a maga varázsa. Sokszor az ország legeldugottabb helyeire juthatunk el általa. Múcsony, Sényő, Ibrány, Felsőzsolca, Bátaszék, Kazincbarcika, Ajka, Iváncsa, Diósd. Hirtelenjében ezek a települések ugranak be, ahol megfordultunk kupameccseken. Szinte mindenhol nagy várakozás előzte meg vendégjátékunkat, hiszen az ország második legsikeresebb csapatát vendégül látni komoly esemény! Minden bizonnyal így lesz ez most is Gesztelyen 2023. szeptember 17–én, 13 órakor.

Mindenek előtt tekintsünk vissza legutolsó túránkra, amikor is Debrecenbe kisértük el csapatunkat. Az idei év egyik legsikeresebb túrája volt a debreceni. Szurkolóink eleve nagy létszámban érkeztek a stadionba – kb. 40-50 fővel – és ehhez még számunkra váratlan erősítést is kaptunk. Megjelent egy apró gyerekekből álló MTK-utánpótláscsapat és jó pár szülő is velük. Így összesen 70-80 fő volt a vendégszektorban. A hangulat és a szurkolás is remek volt, ki kell emelni a kis srácok lelkesedését. Persze a jó hangulathoz a csapat kitűnő játéka és sikere is sokat hozzátett. A meccsek végének, különösen a győztes meccsek végének mindig üde színfoltja a pacsizás. De most ez különösen így volt, az ifjú labdarúgó palánták fantasztikusan élvezték, hogy lepacsizhattak a „nagyokkal”. 

Gesztely

2023. szeptember 17. (vasárnap). Kezdés 13 óra.

A két stadion közötti távolság 189 km. A menetidő gépkocsival 1 óra 40 perc. Az út nagy részét autópályán tehetjük meg. Az utolsó kb. 15 km-t a 37-es főútvonalon tesszük meg.

A 2500 fős község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Miskolc közelében terül el. A szokásos látnivalókon kívül - 3 templom és 2 köztéri szobor - nem találunk semmilyen turisztikai érdekességet. Ha megéheznénk, a Poroszkai étteremben van lehetőség meleg étel fogyasztására.

A községben sem zsinagóga, sem zsidó temető nem található.

Természetesen, úton Gesztelyre számos lehetőségünk van szebbnél szebb helyeken megállni, megpihenni. A teljesség igénye nélkül egy felsorolás a szóba jöhető településekről: Gödöllő, Hatvan, Gyöngyös, Eger, Mezőkövesd, Miskolc. Kis kitérővel útba ejthetjük a Mátra és a Bükk turista nevezetességeit és a Tisza strandjait, horgászparadicsomait.     

Eger: A vár bejárata


Eger: Minaret 

/Szerző: Sas János, fotók: Urbánné Tolvaj Judit/


Kék-fehér hírességek - Pataky Jenő

Aki MTK-s, az MTK-s - gondolhatnánk. Vagy mégsem? Pataky Jenőről, a színészről, kora filmsztárjáról teljes joggal mondhatjuk, az MTK híressége. Pataky Jenő az FTC örökös tagja. Ez, gondolom, némi magyarázatra szorul. Jómagam elkötelezett MTK szurkolóként nehezen értem meg, hogy lesz valakiből Fradi-drukker. Na jó, értem, csak nem akarom érteni. De Pataky Jenő esete az MTK-val és az FTC-vel valóban furcs, bár korántsem egyedi.

Az 1914-ben született Pataky Jenő a 30-as években, tehát már nem is gyerekfejjel volt az MTK atlétája. Az MTK színeiben sprinterként jeleskedett. A legjobb ismert eredménye egy 6. helyezés volt az ifi magyar bajnokság 100 méteres síkfutó számában. Aztán a 40-es évekre nem csak csapatot, de sportágat is váltott. A Fradi vívója lett. Rövid ideig volt az FTC sportolója, de örökre szurkolója maradt a zöldeknek. 


Nem csak sportpályafutása de színészi karrierje is furcsán alakult. Nem a képességei miatt. A Nemzeti Színház tagja volt 1943-ig. Kirúgták zsidó menyasszonya miatt. 1945-ben visszakapta állását, de 1948-ban "B-listázták" és újra kirúgták. Ezután vidéki színházakban szerepelt. Az üldöztetéseket megelégelve 1956-ban emigrált. Franciaországba költözött. 1978-ban hazaköltözött, a Madách Színház művésze lett. Majd 1983-ban ismét belépett a Nemzeti Színház társulatábba és csodás csodájára ezuttal nem tették lapátra, nyugdíjba vonulásáig maradt a színház tagja. Sőt nemcsak nem rúgták ki, de megválasztották a Nemzeti Színház örökös tagjának. 


1943-ban nem csak színházi, de filmes karrierje is megszakadt. Ezt megelőzően majdnem két tucatnyi filmben szerepelt. 1943 és 1979 között mindössze három kisebb szerepet jutatott neki a magyar filmgyártás. Hazatérése után filmes karrierje is ismét beindult, 1996-ban bekövetkezett haláláig még több mint 10 újabb filmben játszott.

/Bodrogi Tamás/


Születésnapok

A következő három hétben születésnapos tagtársaink:

Bujbáczi Roland

Csillag László

Csörgő György

Eisenhauer Szabolcs

Falus András dr.

Gál Tímea

Galamb Dezső

Kannár Attila

Nagy Sándor

Pilácz Andrea

Reinspach Kristóf

Róna Kálmán dr.

Schönné Elbert Viktória

Suták Zsolt

Székely Gergely

Szuchy Márta

Várkonyi Miklós

Vida Gyula

Zierer Zoltán

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!


Szeptember 24-én lesz 50 éves Kovács Zoltán, volt labdarúgónk.

Szeptember 11-én lesz 60 éves sokszoros válogatott kosarasunk, Schwarz Mária.

Szeptember 23-án 65 éves lesz magyar bajnok evezősünk, Kemény Zsuzsa.

Szeptember 14-én lesz 90 éves Vasas Mihály, KEK-ezüstérmes labdarúgónk.

Szeptember 14-én lesz 90 éves világbajnok kajakosunk, Pintér Hilda.


(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Vasas Mihály

a kép forrása: mtk.hu

Schwarz Mária

a kép forrása: Schwarz Mária facebook oldala


Évfordulók

2 éve, 2021. szeptember 18-án hunyt el magyar bajnok kosarasunk, Tóth Andorné

2 éve, 2021. szeptember közepén - a pontos dátumot sajnos nem ismerem - hunyt el Várkonyi Gábor magyar bajnok súlylökőnk.

15 éve, 2008. szeptember 23-án elhunyt Illovszky Rudolf. A kitünő labdarúgó és edző az MTK betiltásáig volt játékosunk.

15 éve, 2008. szeptember 26-án hunyt el Kalocsay Géza dr., labdarúgóink egykori edzője.

60 éve, 1963. szeptember 18-án hunyt el a Hungária bajnoki ezüst- és aranyérmes kapusa, Fehér Ferenc.

70 éve, 1953. szeptember 14-én hunyt el Herczogh Ede. Az MTK választmányi tagja, a labdarúgó szakosztály vezetője volt. 1911-ben a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt.

75 éve, 1948. szeptember 16-án született Siklósi János labdarúgónk.

95 éve, 1918. szeptember 28-án született Palicskó Tibor egykori bajnok labdarúgónk, későbbi edzőnk.

130 éve, 1893. szeptember 8-án született Ginzery Dénes, aki két mérkőzésen védte 1918-19-es labdarúgó bajnokcsapatunk kapuját.

130 éve, 1893. szeptember 14-én született Rácz Béla labdarúgónk, aki több mint egy évtizeden át volt játékosunk, három alkalommal volt bajnokcsapat tagja, de a többi szonban is rendre dobogós együtteseinkben szerepelt.

Palicskó Tibor


Visszanéző


Férfi labdarúgó NB I.

MTK-DVTK 2-1

Férfi labdarúgó NB III.

MTK II. - Fehérvár II. 1-1

Atlétika Szuperliga

Moravcsik Angéla

Férfi labdarúgó NB I.

DVSC - MTK 1-3

Női labdarúgó NB I.

ETO - MTK 1-3

Atlétika Szuperliga

Dr. Nguyen Anasztázia

Női labdarúgó NB I.

MTK - FTC 0-3

Kajak-kenu VB férfi C2 500 m döntő

5. Korisánszki Dávid (MTK) - Fekete Ádám (UTE)

Atlétika Szuperliga

Jankovics Dániel


Következő hírlevél

Kedves Olvasóink! Hírlevelünk következő száma a szabadság miatt a szokásosnál később, október 5-én fog megjelenni. Megértéseteket köszönjük!

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség: Olvasó szerkesztő: Sztojcsev Iván. Szerzők: Hazai Tamás, Joó Alfréd, Lukácsi Attila, Polivka Dóra, Rózsa Mihály, Sas János.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *