MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2024. április 18.

MTK Baráti Kör Hírlevele

V. évfolyam 8. szám

2024. április 18.

Tartalom:

Belépés az MTK Baráti Körbe

Kosárlabda olimpiai álmok

Ütközés nélkül?

Hírességeink – Zsüti

MTK táborok, programok, sportolási lehetőség

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Visszanéző

Eddig se lehetett kétséges, de most már matematikailag is eldőlt:

jövőre is az NB I-ben szerepelhet labdarúgó csapatunk!

a kép forrása: mtkbudapest.hu; fotó: Rácz Ádám

Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Kosárlabda olimpiai álmok

A női kosárlabda NB I/A csoportjában az utóbbi időben azért nem játszott a TFSE-MTK együttese, mert a 3x3-as női kosárlabda válogatott olimpiai selejtezőre készült, majd játszott ott.

Ez óriási dolog és lehetőség, hiszen a „normál" kosárlabdában legutóbb az 1980-as olimpián szerepelt a női válogatott. A mostani olimpiára majdnem kijutott, de a soproni selejtező utolsó meccsén, 22 pontos előnyről, elvesztette a spanyolok elleni sorsdöntő meccset. Akkor is és már előtte is jeleztem egy-két helyen, hogy Szabó Fanninak, Szafinak, a TFSE-MTK legponterősebb és nagyon sokoldalú játékosának mindenképpen a válogatottban lenne a helye.

Szerencsére a 4 főből álló 3x3-as női válogatottba viszont bekerült Szafi és nagyon jól is játszott. Mellette három soproni lány alkotja ezen válogatottunkat. Az egyikük, a center honosított játékos, aki a palánk alatt korlátlan úr - illetve úrnő.

Mivel MTK-érdekeltség, azaz Szafi is a válogatottban van, ezért különösen figyelmesen követem e nemzeti együttesünk sorsát. Meg persze azért is, mert Szafi egyébként is a kedvenc játékosom.

Ezért is mentem el a válogatott felkészülési mini tornájára Székesfehérvárra, ahol két napon keresztül játszott mérkőzéseket az A válogatott a B válogatottal és a fiatalok két válogatott csapatával. Mindegyik meccset megnyerte az A válogatott, de nem is ez a lényeg. Hanem a játék: a csapat fantasztikusan teljesített. Nagyon gyors és látványos a játék, hiszen csupán egy kosárra játszanak, nem kell sokat szaladniuk, de gyorsnak, kreatívnak kell lenniük és szinte mindenhez kell érteniük. Egyszerre három játékos küzd három játékossal, a negyedik játékosok pihennek, majd egyesével cserélnek, persze máshogy nem is lehetne... A lényeg, hogy szinte mindegyik játékos kb. ugyanannyit játszik, hiszen nagyon gyorsan elfárad az ember ebben az őrült iramban. Készítettem képeket és megállapítottam, hogy a válogatottak nagyon kedvesek és velem is jófejek. Meg is lepődtem, pedig azt már ritkán szoktam. A másodedző, Medgyessy Dóra - korábbi játékosunk - is szelfizett a telefonommal, illetve készített képet rólam két játékossal, míg én rengeteg képet készítettem, amelyekből néhányat itt is megmutatok.

fotók: Lantai Tibor

Két lehetősége van kijutni a válogatottnak az olimpiára. Az egyik Hongkongban volt, ahol a legutóbbi héten összesen 8 válogatott küzdött meg az egy darab olimpiai helyért. Két négyes csoportban zajlottak az események és a mieink nagyszerűen kezdtek. Lemosták a házigazdákat, majd az esélyesnek tartott lengyeleket is. Ezután egy lényegtelen meccsen kikaptunk az egyiptomiaktól, de így is csoportelsők lettünk és a négy közé kerültünk. Sajnos a két honosított játékossal felálló azeriek ellen, szoros meccsen, rossz bíráskodás mellett minimális különbségű vereséget szenvedtünk.

De ezzel még megmaradt a reményünk, sőt! Ugyanis májusban lesz az utolsó lehetőség kijutni az olimpiára. Ez viszont itthon, Debrecenben lesz és nem egy, hanem három együttes is kijut. Vagyis most sokkal és okkal nagyobb az esélyünk az olimpiára. Fantasztikus lenne ez, hiszen Szafi személyében egy TFSE-MTK játékos is ott lenne az olimpián. Nem is emlékszem arra, hogy női labdás csapatjátékban mikor volt MTK-s játékos az olimpián. De hogy nem tegnap volt, az biztos! Én úgy szurkolok Szafinak, hogy csak na! Tehát nagyon-nagyon! Pedig, aki ismer, az tudja, hogy általában nem vagyok csendben és ha kell, mert kell, akkor akár egyedül is szurkolok, ahogyan azt például tettem Diósgyőrben, a női kosárlabdameccsen, amikor a 4 közé kerülésért küzdött kitűnő együttesünk, a TFSE-MTK.

Az NB I/A-s női kosárlabdabajnokság a helyosztókkal folytatódik. Szombaton, hazai pályán, a Csörsz utcai új sportcsarnokban 19 órakor küzdünk meg a Vasassal azért, hogy a továbbjutó együttes végül az 5. helyért küzdjön meg a Pécs-BEAC győztese, minden bizonnyal a pécsiek ellen.

Az NB I. B-s női kosárlabda bajnokság viszont zavartalanul zajlott a 3x3-as női válogatott olimpiai selejtezője alatt is. Sajnos nem tudtam kijutni egyik meccsre sem, részben a 3x3-as válogatott mérkőzései miatt.
Második számú csapatunk, az MTK-TFSE – hazai pályán – magabiztosan verte a Mecsek-PVSK U23-as együttesét a felsőházi rájátszás első körében. Együttesünk a hetedik helyen jutott be a rájátszásba, amelynek első fordulójában a mindeddig győzelem nélkül álló pécsiek vártak a mieinkre. Ahogyan korábban az alapszakaszban mindkétszer, Bozsó Ádám tanítványai most is simán verték ezen ellenfelüket. Az első két negyed még szoros volt,de aztán megrázták magukat a mieink és érvényesítették a papírformát, a nagyobb tudásukat és 36 pontos különbségű győzelmet arattak.
A mieink legeredményesebbjeként Vígh Bernadett, Horváth Dóra és Gróf Tímea Anna egyaránt 14-14 ponttal zárt.
Női Amatőr NB I, rájátszás, 1-16. helyért
MTK-TFSE–Mecsek-PVSK U23 75-39 (13-12, 14-13, 26-10, 22-4)

a képek forrása: mtk.hu; fotók Hegedűs Gábor

A visszavágón még nagyobb különbséggel nyertünk, hiszen 39 ponttal vertük a a pécsieket a saját otthonukban.
Bozsó Ádám tanítványai jól kezdték a meccset: az első negyed után 19-9-re vezettek a lányok. Majd a második szakaszban a mieink tovább növelték előnyüket, így a nagyszünetben már 34-18 állt az eredményjelzőn. Hruby Laura és Horváth Dóra vezérletével lányaink a második félidőben is irányították a mérkőzést, így a lényegi kérdések már a záró szakasz kezdete előtt eldőltek (34-56). Ugyanakkor a nagy előny tudatában sem álltak le játékosaink, profi módon kosárlabdáztak: a negyedik negyedben összesen 34 pontot dobtak, s ezzel végül 90-51-es győzelmet arattak idegenben.
A mezőny legponterősebb játékosa Hruby Laura lett 22 ponttal.
A sikerrel csapatunk bejutott a legjobb nyolc közé, ahol a BKG Prima Szigetszentmiklós II. együttese vár a mieinkre.

Szép volt, lányok, gratulálok, folytassátok, teljesüljenek az álmok!

/Lanta Tibor /


Ütközés nélkül?


Évek óta rengeteget dohogok, amiért csapataink még a hazai mérkőzéseiket is rendszeresen egy időben játszák, megakadályozva, hogy a szurkolók egy hétvégén több meccset is meg tudjanak tekinteni. A következő hétvégén mind az öt felnőtt csapatunknak lesz bajnoki mérkőzése. Ezúttal azonban csak kevés ütközés van. A legszorgalmasabb szurkolók akár három és fél meccset is meg tudnak nézni. Nézzük a kínálatot:

Április 20-án, szombaton kényelmesen meg tudunk ebédelni még az első meccs előtt. Női röplabda csapatunk délután 3 órakor kezdi meg az alsóházi rájátszás meccseinek sorát a Kispest ellen, a Villányi úti Szent Gellért Sportcsarnokban. papíron ez hazai meccs lesz, de ugyanitt bonyolítja le a saját rendezésű találkozóit ellenfelünk is, így a hazai pálya most csak formalitás. Hatalmas a tét. Rettenetes, még leírni is szényenlem, a hatalmas tét azt jelenti, hogy ezen és a következő három mérkőzésen dől el, hogy csapatunk meg tud-e kapaszkodni a másodosztályban, vagy osztályozóra kényszerül valamelyik, a harmadosztályból feltörekvő ellenfél ellen. A kilátásaink nem rózsásak, osztályzós helyről vágunk neki a rájátszásnak. Mondanom sem kell, mennyire szüksége van ebben a helyzetben a csapatnak a szurkolásra. 
Persze a buzdítást várják kézilabdázóink is. Szerencsére ők nemesebb célokért küzdenek. A lányok az első hat közé kerülésért hajtanak, amire reális esélyük van. A sorsolás és az eredmények alakulása miatt furcsa módon akácsak az előző fordulóban és idén már máskor is többször, ismét a tabellán közvetlenül mögöttünk álló csapat ellen vívunk rangadót. Ezúttal az egy ponttal mögöttünk álló Vasas együtteséhez látogatunk Angyalföldre, a Vasas Stadion mellett található Sterbinszky Amália Sportcsarnokba. A mérkőzés 18 órakor kezdődik, így a röplabdáról még simán át lehet érni ide. Segítsük szurkolásunkkal a lányokat!

A kézilabda mérkőzés után - aki még tovább szurkolna - az még egy fél meccset elérhet. Két esemény is kezdődik 19 órakor. A TFSE-MTK női kosárlabda csapata a bajnokság 5-8. helyéért zajló rájátszásban most kezdi meg a küzdelmet hazai pályán a Vasas ellen. A második félidő még elérhető a kézilabda után. Aki inkább szabadtéri programra vágyik, az szintén a második félidőt érheti még el Budaörsön, ahol ugyancsak 19 órai kezdettel női labdarúgóink szerepelnek. Miután csapatunk gyakorlatilag biztos, hogy a bronzéremért fog játszani a rájátszásban, ennek a meccsnek szinte semmi tétje nincs, azon kívül, hogy illene nyerni az utolsó előtti helyezett ellenfél ellen. (A mieink a tabella 4. helyén állnak, 16 ponttal megelőzve az 5. DVTK-t és 8 ponttal lemaradva a 2. ETO mögött.) Így egy tét maradt számunkra, az hogy kié lesz a pályaelőny a bronzmeccsen. Riválisunk, a Felcsút pillanatnyilag 1 ponttal van előttünk, de a sorsolás ismeretében simán kell előznünk a hátralévő fordulókban. Nekünk négy, a papírforma szerint nyerhető mérkőzésünk van hátra, riválisunk még játszik az első két helyezett ellen.

Vasárnap egyszerűbb lesz összeállítani a programot. Egyetlen felnőtt élcsapatunknak lesz bajnoki mérkőzése a hét utolsó napján, férfi labdarúgóink látogatnak Újpestre este fél hétkor. Hogy ez mennyire lesz fontos meccs számunkra, azt a forduló többi eredménye is befolyásolja, de mivel mienk az utolsó meccs ebben a körben, ezt a kezdéskor már tudni fogjuk. Elképzelhető, hogy egy győzelemmel már szinte biztosítani tudjuk, hogy az első hatban legyünk a bajnokság végén is, de olyan forgatókönyv is lehetséges, hogy egy vereséggel a mögöttünk lévő négy csapat is közelebb kerül hozzánk.

És ha már foci, írjuk le: április 14-én estére, öt fordulóval a bajnokság vége előtt matematikailag is biztossá vált, hogy bentmaradtunk. Az más kérdés, hogy az MTK történelmében hány olyan szezon volt, amikor egy bentmaradás tehetett minket boldoggá, de valljuk be, a mostani bajnokság kezdete előtt mind aláírtuk volna ezt a forgatókönyvet.  A forduló előtt hat ponttal vagyunk az ugyan bentmaradó, de semmiképp nem szép tizedik hely előtt, hárommal a szerencsés esetben akár európai selejtezőre is feljogosító negyedik hely mögött. Szóval első ránézésre nem sok tétje maradt a hátralévő meccseinknek, de az még csak most dől el, hogy milyen érzésekkel nézünk majd vissza erre a szezonra.

/Sztojcsev Iván, Bodrogi Tamás/


Hírességeink – Zsüti

Guttmann Dénes György neve talán sokaknak semmit nem mond. A Guttmann után Gutinak becézték, amit Karádi Katalin következetesen franciásan Zsütiként ejtett ki. Rajta ragadt. Így alighanem már mindenki ismeri.

Beskatulyáztuk. A közvélemény szemében ő dalszövegíró. Ez jelentős leszűkítése tevékenységének. Szinte minden műfajban alkotott – jelentőset alkotott –, amit egy papíron betűkből meg lehet valósítani. Költőként kezdte, már gyerekkorában jelentek meg versei. De az igaz, hogy a legjelentősebb alkotásai zenés művek szövegei.


Saját dalszövegei mellett rengeteget fordított. Nem csak dalokat, hanem teljes színpadi műveket is. Az ő szövegeivel ismerhettük meg magyarul a My Fair Ladyt, a Hello Dollyt, a West Side Storyt, a Chicagót és a Hegedűs a háztetőnt is többek között.

Minden idők egyik legsikeresebb magyar szövegírója, közismert bohém, a társasági élet központja volt. Talán több időt töltött kávéházakban és a Fészek klubban, mint otthon. Ahol megjelent, körégyűlt a társaság. Mindenki szerette. Egy ember, akinek nem voltak ellenségei, rosszakarói.


Zsüti és az MTK

Egy ősrégi anekdóta:

„G. Dénes György fogadott valakivel, hogy Rejtő kapásból elmondja a csaknem másfél évtizeddel ezelőtti MTK összeállítását a bécsi Amateur ellen. A szövegíró Jenőhöz citálta az illetőt és az író már fújta is a neveket:
Remete, Kocsis, Lenkey, Rebro, Kléber, Nyúl II., Lenkey II., Molnár, Orth, Opata, Jenő — majd gyorsan hozzátette: — Botrányos meccs volt. Tandler kificamította Orth térdét!” – írta a Magyar Szó 1971. május 8-án.

Zsüti és az MTK ennél közelebbi kapcsolatáról olvashatunk a Pesti Hírlap 2022. május 30-án megjelent, Kávéházi sakkélet Pesten című cikkében:
„József Attila költő és a  hozzá hasonlóan szerény életvitelű Nagy Lajos író rendszeresen az erzsébetvárosi Budinszky kávéházban töltik napjaikat és hamarosan állandó sakkpartnerek lesznek. Egy idő után átteszik törzshelyüket az Andrássy úti Japán kávéházba. A Japánba jár Rejtő Jenő író is, valamint az örök bohém Zsüti, azaz G. Dénes György slágergyáros szövegíró. Ők is egymásra találnak és sakkpartnerek lesznek. G. Dénes az MTK sportegyesület megbecsült és eredményes sakkozója is.”

Igen, Zsüti az MTK igazolt sakkversenyzője volt. Adataink hiányosak, de annyi bizonyos, hogy G. Dénes György 1983 és 1988 között az MTK sakkozója volt. 1988-ban ő volt az MTK öregfiúk sakkcsapatának legeredményesebb játékosa, annak ellenére, hogy csapattársai valamennyien korábbi profi sakkozók, első osztályú játékosok voltak.


/Bodrogi Tamás/


MTK táborok, programok, sportolási lehetőségSzületésnapok

A következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Bognár Péter

Chladek Tibor József

Cseh Éva

Dr. Gyuris Gábor

Irsai Péter

Dr. Kárpáti Miklós

Kelemen Gábor

Dr. Kiss Ágnes

Koltai andrás

Micsinai Péter

Molnár Tamás

Radó Bence

Szombathelyi Péter

Winkler Péter

Zádor László

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!


50 éves lesz április 21-én Kovács Krisztián vívónk.

55 éves lesz április 19-én Polgár Zsuzsa sakkolimpiai aranyérmesünk.

55 éves lesz április 22-én Morvay Andrea sokszoros bajnok vívónk.

55 éves lesz április 22-én Pálmai Krisztián vívónk.

55 éves lesz április 26-án Schildkraut Krisztián röplabda edzőnk.

70 éves lesz április 27-én Fehér Ákos az MTK elnökségi tagja.

70 éves lesz május 2-án Gulácsi Ferenc vívó edzőnk.

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Polgár Zsuzsa

a kép forrása: nlc.hu


Évfordulók

10 éve, 2014. április 23-án hunyt el Beer Iván, a Baráti kör elnökségi tagja.

35 éve, 1989 április 23-án hunyt el olimpiai bajnok birkózónk, Hódos Imre.

35 éve, 1989 április 24-én hunyt el Bieliczki István röplabdázónk, edzőnk.

75 éve, 1949. április 28-án született Falus Tamás, a Baráti Kör elnökségi tagja.

115 éve, 1909. április 20-án született Boros István asztalitenisz-világbajnokunk.

115 éve, 1909 április 30-án született Kiss Gábor magyar bajnok labdarúgónk.

115 éve, 1909. április 29-én született Kiss József maratoni futó bajnokunk.

120 éve, 1904. május 2-án született Homonnai Lajos (Homonnai I.) vizilabdázónk.

130 éve, 1894. április 27-én született dr. Kovács Lajos négyszeres bajnok labdarúgónk.

135 éve, 1889. április 30-án született Ellinger Jenő (Ellinger I.) magyar bajnok labdarúgónk.

145 éve, 1879. április 30-án született Weisz Richárd olimpiai bajnok birkózónk, aki egyike volt 1945-ben az MTK újjáalapítóinak.

Weisz Richárd

a kép forrása: Tolnai Világlapja  1908. 08. 02.


Visszanéző


Férfi labdarúgó NB I.

MTK - DVTK 1-1

Tenisz challenger torna döntő Split

Piros Zsombor - Josef Kovalik 1-2

Férfi labdarúgó NB I.

DVSC - MTK 1-2

Ritmikus gimnasztika Világkupa Szófia

15. Magyarország (MTK Budapest)

Női labdarúgó NB I.

MTK - Felcsút 2-1

Az autizmus világnapján

Így segít az MTK

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség: Olvasó szerkesztő: Sztojcsev Iván. Szerzők: Joó Alfréd, Lukácsi Attila, Polivka Dóra, Rózsa Mihály, Sas János, Lantai Tibor .

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *