MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2024. február 8.

MTK Baráti Kör Hírlevele

V. évfolyam 3. szám

2024. január 8.

Tartalom:


Belépés az MTK Baráti Körbe

Elkezdődött a focitavasz

Kosárlabda

Kézilabda

Kék túra - Átmeneti búcsú

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Gyász - Elhunyt Smulovics Róbert

Visszanéző

Az Újpest elleni győztes csapatot ünnepeljük

a kép forrása: mtkbudapest.hu, fotó: Rácz Ádám



Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Elkezdődött a focitavasz

A szurkoló nehezen bírja foci nélkül. Szerencsére az idei téli szünet rövidebb volt a szokottnál, megkezdődött a tavaszi szezon. Az eddigi két mérkőzésen két nagyon különböző arcát mutatta csapatunk. Az első meccsünkön hazai pályán az Újpest ellen sima győzelmet aratott az MTK (3-0). A három pont nagyon fontos volt számunkra a következő három nehéz meccs előtt, de a győzelemnél is jobban örülhettünk a mutatott játéknak. Stabil védekezés és szellemes támadójáték jellemezte a csapatot, ami már a régi sikercsapatainkra emlékeztetett. A tabellán feljöttünk a negyedik helyre. Optimistább szurkolóink már a dobogóról beszéltek, többen jelezték, a sajnos már megszokott rémálmunktól, a kieséstől tavasszal már nem kell félni. Sajnos az euforia nem tartott soká. Pár nap elteltével az Üllői útra látogattunk. Úgy érkezhettünk a zöld-fehérekhez, hogy ha pontot, pontokat szerzünk, az nagyon jó, de egy vereség sem a világvége. Nos mint azt már tudjátok, vereség lett belőle.Nem kis zakót kaptunk (5-1). De a számszerű eredménynél is rosszabb volt a mutatott játék. Játék? Á dehogy. Játékról akkor beszélhetünk, ha legalább néha nálunk van a labda. De nem volt. Megalázó vereséget szenvedtünk. 90 percen keresztül 10 emberrel védekeztünk. Így kaptunk ötöt. Eleve tudható volt, hogy a Fradi ellen esélytelen végig védekezve pontot szerezni. Lehet, hogy még többet kaptunk volna, ha felvállalunk egy bátor támadójátékot. de akkor legalább elmondhattuk volna, hogy megpróbáltuk, megtettük, amit lehet. Így csak annyit mondhatunk: Szégyen! Amit a csapat az ősz végén és az Újpest ellen felépített, azt sikerült pillanatok alatt lerombolni. Nem azzal, hogy vesztettünk a Fradi ellen, hanem azzal ahogy vesztettünk, azzal, hogy feltartott kézzel léptünk pályára, azzal, hogy olyan megalázó 90 percünk volt, amihez képest a Felcsút elleni 0-5 egy tündérmese volt.

Következik a Videoton. Van miért visszavágnunk. Szombaton délután három órakor a csapatnak nem csak az lesz a feladata, hogy pontot, pontokat szerezzen, hanem az is, hogy visszanyerje a közönség bizalmát. Egyik sem lesz  könnyű.

/Bodrogi Tamás/


Kosárlabda

A női kosárlabda NB I. A csoportjának 12. fordulójában, január 27-én a szomszéd Vasas Akadémiát fogadta a TFSE-MTK együttese és sikerült ismét legyőznünk az ellenfelet. A feldobást követően nagyon jól és határozottan kezdtünk, aminek meg is lett az eredménye, de a Vasas is keményen küzdött, többször felzárkózott, a végén mégis viszonylag simán nyertünk egy nem túlságosan pontgazdag mérkőzésen. A kiemelkedően játszó és 21 pontot szerző Szabó Fanni a forduló válogatottjába is bekerült. Ez nagyon nagy szó, hiszen kitűnő külföldiek „sokasága" játszik a csapatokban.
A harmadik percben már 13-2-re vezettünk. Gyors labdaszerzésekkel kiemelkedő, agresszív védekezéssel megzavartuk az ellenfél játékát, szándékát, amitől egy időre teljesen uraltuk a meccset, de hiába sikerült ellépnünk több ponttal is, később mégis hamar visszajöttek. A 11 pontnyi előnyünk mindössze 3-ra csökkent a az első negyed végére.
A második negyedben változatos volt a játék, hol az egyik, hol a másik fél játszott jobban. Szerencsére többnyire mi domináltunk, de minden erőfeszítés ellenére sem sikerült jobban lerázni a Vasast és a félidő végére 29-25 szerepelt az eredményjelzőn.
A harmadik negyedben mi voltunk a jobbak és elhúztunk 45-30-ra. Ezután viszont a Vasas 9 pontot szerzett egymás után, így nem csoda, hogy 47-41-es állással zártuk ezt az etapot.
Az utolsó játékrész hazai kosarakkal kezdődött, Szabó Fanni hárompontosa után újból 10 pont fölött volt a különbség (52-41). Elképesztően játszott ekkor az együttesünk, hiába kért időt az ellenfél edzője, hiába próbálkozott az ellenfél, csapatunk ellen nem volt ellenszer, így végül elég sima lett a siker.
Most a válogatott olimpiai selejtezője miatt szünet lesz, ami jól fog jönni nekünk, mert remélhetőleg akár több sérültünk is visszatérhet az alapszakasz utolsó harmadára.

TFSE-MTK – Vasas Akadémia 62-48 (20-17, 9-8, 18-16, 15-7)
NB I. A csoport, 12. forduló
Budapest, Dr. Koltai Jenő Sportközpont
Minár László Balázs, Rácz Zsolt Róbert, Földi László Tibor (Hoffmann Gergely)

TFSE-MTK: Carter 11/3, Dúl T. 8/3, Németh 7, Szabó 21/15, Dúl P 7/3. Csere: Vigh-, Baa 2, Király 6/6, Vladár-.

Vasas Akadémia: Taylor 9/3, Budácsik 5, Gelei 3, Tóth 2, Madár E. 2. Csere: Allen 11, Jáhni 6, Boros-, Szerencsés 7/3, Madár K. 3/3, Kádár-.

Az MTK-TFSE női kosárlabdacsapata január 28-án az amatőr NB I. piros csoportjának 13. fordulójában a Mecsek-PVSK U23-as együttesével küzdött meg hazai pályán. Bár a meccs első három pontját a vendégek szerezték, ez után lehengerlően játszó alakulatunk 11 pontot szerzett zsinórban, majd az előnyünket a negyed végéig nagyszerű támadójátékkal sikerült tovább növelni, így tíz perc után 34-10 állt az eredményjelző-táblán.
A lányok a második felvonásban sem lazsáltak, ebben a periódusban az ellenfél mindössze hat pontot szerzett, míg mi húszat, így a félidőben már 54-16 volt az előnyünk.
A játék képe a második félidőben sem változott: végig bátran, határozottan és jól játszottunk. Mindegyik negyedet simán megnyertük, és végül 94-34-es győzelmet arattunk.


Női amatőr NB I., piros csoport, 13. forduló
MTK-TFSE–Mecsek-PVSK U23 94-34 (34-10, 20-6, 18-11, 22-7)

/szerző és fotók: Lantai Tibor/


Kézilabda

A női NB I-ben

MTK - Kozármisleny 28-17

A tavaszias télben az őszi szezon utolsó meccsét játszotta csapatunk. És végre hazai sikernek örülhettünk  a Riz Levente Sportcsarnokban. Igen, végre, ugyanis ebben a bajnokságban megdöbbentő módon ez volt az első hazai sikerünk. De nem csak a győzelem puszta tényének örülhettünk ezen a meccsen. Valjuk be, a tabella utolsó helyezettje ellen elvárható volt a győzelem. Emellett sok apró, de jelentős részsiker is volt a mérkőzésen és az azt követő napokban. Talán a győzelemnél is fontosabb, hogy jó játékkal hoztuk a meccset. Igen, az utolsó helyezett ellen, de ez az utolsó helyezett játékerőben nem lóg ki lefelé az NB I-ből. Eddig a 3-4 legjobb csapaton kívül az összes többi ellenfelüket szoros csatára tudták kényszeríten, ellenünk egy pillanatig sem volt esélyük. Mi voltunk az első csapat, amelyik 20 dobott gól alatt tudta tartani őket. Így a győzelem mellett a jó játékunknak is örülhettünk. Az is elmondható, hogy eddig minden meccsünkön volt egy 8-10-15 perces üresjáratunk, most szerencsére ez is elmaradt. További jó hír, hogy azok a játékosaink, akik sérülés miatt hosszú hónapokat hagytak ki, egyre inkább formába lendülnek. Csapatunk a szezon elején hosszú ideig kieső helyen állt, de megkezdtük a felzárkózást, már 10. a csapat, mindössze egyetlen pontra lemaradva a 7. helytől. 

Ami talán még fontosabb: a pályán kívülről is jönnek a jó hírek. Egyesületünk csupaszív védőjátékosa, Mazák-Németh Csilla kisbabát vár. Ezúton küldjük jókívánságainkat a családnak! Persze mondhatjátok, hogy kiválóságunk átmeneti elvesztése a csapat gyengülését okozza, de szerencsére ez nem így van. Máris érkezett Csilla pótlására a rutinos német Saskia Weisheitel, aki eddig remekül teljesít. De nem csak vele erősítettünk. Már szezon közben érkezett kölcsönbe Papp Dorka a Fradiból, és eddig három újabb igazolást jelentett be a klub a következő bajnoki évre. Kék-fehérbe öltözik Tóth Melinda, aki korábban is volt már játékosunk, Kubina Molli és Ferenczy Fruzsina is. Már cikkünk megjelenéséig is jelenlegi játékosaink közül többen  szerződést hosszabbítottak. (Koronczai Petra, Anna Kekezovity, Fekete Bozsana, Andróczki Flóra, Mészáros-Mihálffy Adrienn, Poczetnyik Luca, Dakos Noémi). Az eddig ismert bő fél keret alapján jövőre remélhetően előre fogunk lépni. A most folyó bajnokságra a kimagasló szereplés lehetőségét az őszi szezon első felének betlije már elvitte, de még egy közepes tavaszi teljesítménnyel is a reális helyünkre, azaz valahová a mezőny közepére kerülhetünk.

A lányok legközelebb hazai pályán - a Riz Levente Csarnokban - fogadják a Kisvárdát február 10-én, szombaton délután fél négykor. Gyertek, szurkoljatok!

/szerző és fotók: Bodrogi Tamás/


Kék túra - Átmeneti búcsú

A 2024-es év tavaszi szezonjának első vidéki mérkőzése, amely a második kör utolsó vidéki összecsapása is egyben, február 18-án, vasárnap lesz Felcsúton 17 óra 30 perckor.
A magyar labdarúgó bajnokság sajátossága, hogy a 12 csapat három kőrben találkozik egymással. E szerint csapatunk a felcsúti mérkőzés után már csak olyan helyeken fog játszani melyekről már korábban írtam a sorozatunkban. Ez magával hozza azt, hogy rovatunk itt és most átmenetileg búcsúzik, folytatjuk amikor legközelebb új helyszínre látogatunk. Köszönöm Bodrogi Tamásnak a felkérést és a lehetőséget, hogy próbálhattam kedvet csinálni szurkolóinknak, hogy minél többen ellátogassanak vidéki mérkőzéseinkre.
A 2023-as év utolsó vidéki mérkőzésére, Miskolcra nagyjából huszonöten kisértük el a csapatot és a vendégszektorban megjelenő utánpótlás csapatunkkal, valamint azok kisérőivel úgy ötvenen lehettünk, akik szurkolásukkal egy pont megszerzéséhez segítették csapatunkat a Diósgyőr ellen.

A felcsúti stadion

a kép forrása: archdaily.com; fotó:Dénes György

Felcsút

2024 február 18. (vasárnap). Kezdés 17 óra 30 perckor.
A két stadion közötti távolság 50 km. A menetidő gépkocsival 39 perc. Az utat végig autópályán tehetjük meg.
Felcsút község Fejér vármegyében, a Bicskei járásban, Székesfehérvártól 39 km-re északkeletre terül el. 

A felcsúti stadion

a kép forrása: archdaily.com; fotó:Dénes György

Felcsút az elmúlt tizenegynéhány évben a politikának köszönhetően az ország egyik legjobban elhíresült falva lett. Ennek megítélését mindenkinek saját ízlésére bízzuk - a semmiből pár év alatt kinőtt félelmetesen nagy sportinfrastruktúrája mellett túl sok látnivaló nem akad, ha valaki falunéző túrára indulna.
A településen nincs zsinagóga.
A zsidó temető a Schubert közben található.
További jó szurkolást kívánok valamennyi MTK-szimpatizánsnak!

/Sas János/


Születésnapok

A következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Dr. Frühauf Tamás

Dr. Hollós János

Dr. Jenei Márton

Kósa László

Körmendi Gábor

Lóránd Károly

Smuczer Angéla

Szakács Tamás

Tóth Attila Ferenc

Várnai György

Dr. Végh Lajos

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!


Február 11-én lesz 50 éves magyar bajnok labdarúgónk, Egressy Gábor

Február 11-én lesz 55 éves Almási Andrea kosarasunk.

Február 12-én lesz 55 éves Bíró Szabolcs labdarúgó kapusunk.

Február 17-én lesz 55 éves Stempler András, városmajori létesítményeink vezetője.

Február 20-án lesz 55 éves Botlik Béla sakkozónk.

Február 13-án lesz 60 éves László Csaba labdarúgó edzőnk.

Február 16-án lesz 70 éves Mihók László sakkozónk, sakk edzőnk.


Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Stempler András

a kép forrása: Stempler András facebook oldala


Évfordulók


4 éve, 2020. február 12-én elvesztettünk egy legendát. Elhunyt Wichmann Tamás olimpiai ezüstérmes, kilencszeres világbajnok, harmincötszörös magyar bajnok kenus. 1966-tól volt az Egyetértés versenyzője, az 1975-ös fúzióval került az MTK-ba, ahol élete végéig maradt versenyzőként, majd sportvezetőként. 

4 éve, 2020. február 10-én halt meg Lombos Dezső sokszoros bajnok atlétánk.

35 éve, 1989. február 19-én hunyt el Kálmán György színművész, az MTK szurkolója.

50 éve, 1974. február 14-én hunyt el Bauer József motorkerékpár-versenyzőnk.

55 éve, 1969 február 10-én hunyt el Havas (Hirschler) Lajos az MTK tornásza. Szerepelt 1899-ben az MTK első még nem hivatalos labdarúgó csapatában. A XIX. század végén az MTK számvizsgálója volt.

65 éve, 1959. február 21-én született sakkozónk, sakk-szakosztályvezetőnk, Kállai Gábor.

80 éve, 1944. február 12-én hunyt el Otta Oszkár kerékpárosunk.

140 éve, 1884. február 21-én született első labdarúgó bajnokcsapatunk játékosa, Nagy Ferenc. Igazi allround sportember volt a foci mellett atlétaként is versenyzett az MTK színeiben és kiváló birkózó is volt. 1904-ben könnyűsúlyban szerzett bajnoki bronzérmet. 

145 éve, 1879. február 14-én született Dr. Fort Ferenc kerékpárosunk.


Kállai Gábor

a kép forrása: mtk.hu


Kálmán György

a kép forrása: manda.hu


Gyász - Elhunyt Smulovics Róbert

Ismét hatalmas veszteség ért minket. Életének 75. évében elvesztettük Smulovics Robit. Aki rendszeresen járt meccsre, biztosan ismerte, hiszen minden hazai mérkőzésünkön ott volt a legrégebbi MTK-szurkolók törzshelyén az A szektorban. Több volt, mint lelkes szurkoló, ő értett is a focihoz. Ezt azok is tudták, akik nem az ő környékén szoktak ülni. Minden szurkolói ankéton felszólalt. Mindig kritikusan, de szakszerűen elemzett. Nyilván néha ő is tévedett, de az idő rendszerint őt igazolta. 

Az MTK életének fontos része volt, de természetesen a legfontosabb a család volt. Imádta az unokáit, a két fiát, Zolit és Tamást, testvérét, Pistit, az egész családot. Rajongott az MTK-ért, és persze törzsfogadó, állandó vendég volt a lovin. Bármiről is beszélt, azt szenvedéllyel tette, gondolta, és hitte. Ahová belépett, ott felpezsdült a légkör, instant jókedvet hozott. Karizmája, humora, örök optimizmusa vitathatatlan volt. Mindenkivel és mindenről tudott beszélni, tájékozott volt a nagyvilág szinte minden fontos dolgáról.


Nyugodj békében, Robi! Baruch dajan ha emet!

/szerző: Bodrogi Tamás, fotók: Smulovics család//


Visszanéző


Női Kézilabda NB I.

MTK Budapest - Kozármisleny 28-17

Férfi labdarúgó NB I.

MTK - Újpest 3-0

Férfi labdarúgó NB I.

FTC - MTK 5-1

Női kézilabda Magyar Kupa

FTC - MTK 38-24


Férfi labdarúgó felkészülési mérkőzés

MTK II. - Vasas II. 4-1

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség: Olvasó szerkesztő: Sztojcsev Iván. Szerzők: Hazai Tamás, Joó Alfréd, Lukácsi Attila, Polivka Dóra, Rózsa Mihály, Sas János.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *