MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2024. január 11.

MTK Baráti Kör Hírlevele

V. évfolyam 1. szám

2024. január 11.

Tartalom:


Belépés az MTK Baráti Körbe

MTK Baráti Kör Program - Bál, bál, végre bál

Zava, Marci, Pista

Kosárlabda meccsek az óév végén és az új év elején

Bemutatjuk az MTK létesítményeit - evezőstelep

6. MTK Budapest RealTime Bridzsverseny

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Visszanéző

Az év csapata a világbajnok kard válogatott lett Szatmári Andrással a soraiban

a kép forrása: mtk.hu



Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


MTK Baráti Kör Program

Bál, bál, végre bál 

Az MTK Baráti Kör legjelentősebb rendezvénye az MTK-bál szokott lenni. Sajnos már évek óta nem rendeztük meg a mulatságot. Előbb a Covid, majd szervezési nehézségek miatt. De most folytatjuk a hagyományt. Amikor hagyományt írok, akkor valószínüleg legtöbben a Baráti Kör rendezésében az utóbbi néhány évtizedben lebonyolított eseményekre gondolnak. Pedig a bál sokkal régebbi eredetű. Csaknem egyidős az MTK-val.


Az első MTK-táncmulatságot 1890. január 25-én rendezték. A következő, 1891-es bálról már többet tudunk. Részint az akkori sportújság a Herkules, 1891 nyarán  az egyesületünkről írt cikkéből. Melynek címe "Magyar testgyakorlók köre." alcíme "Néhány szó a M. T. K-ról" volt. (Az eredeti írásmód szerint.) Ebből megtudhattuk, hogy: "A tél folyamán tartott "Testgyakorlók bálja" is szépen sikerült." Mellesleg a cikk az MTK akkor új elnöke, barátosi Porzsolt Gyula szavaival kezdődött: „Most fog eldőlni a kérdés, vajjon egyletünk fenn fog-e állhatni továbbra is, vagy nem“. Ennyi idő után már elmondhatjuk: Köszönjük elnök úr, jó munkát végeztetek! 133 évvel később is itt vagyunk, az MTK virágzik. E cikkel kapcsolatban érdemes néhány további részletet is kiemelni. Az MTK báljai mindig valamely jótékony célt is szolgáltak, így lesz ez idén is. De gondoltátok volna, hogy az MTK és a jótékonyság kapcsolata is 1891-ben kezdődött? Ismét a Herkules cikkét idézem: "Azt tartja a közmondás, hogy ép testben ép ész; a június hó 17-én egyesületünk által a „Szegény gyermekkert egylet" javára virágünnepélylyel kapcsolatos versenyek fényesen be fogják bizonyítani, hogy ép testben nem az ép ész, hanem ép szív is lakik." Sokszor elhangzik, mi-mindenben volt első Magyarországon az MTK. A felsorolásban rendre szerepel, hogy az MTK volt az első egyesület, ahol nők is sportolhattak. Nos, ez nem igaz. De némi pontosítással ennek az álinformációnak is van alapja. Az MTK volt az első sportegylet, ahová a sportolni vágyó nőknek nem bekönyörögni kellett magukat, hanem ahol kimondottan bátorították a hölgyeket a sportolásra, ahol kimondottan hívták a lányokat sportolni. A már többször idézett cikk, melyet Tedesco Lajos, az MTK alelnöke jegyzett, így zárul: "... toborzani fogunk ügyünknek híveket, megnyerni iparkodunk majd minden társas szellem védszentjeit, a nőket de nem csak a sport pártfogásának, hanem egyszersmind — annak művelésének."

Az 1891-es MTK-táncmulatság és a nők kapcsolatában még egy nevet meg kell említeni. Ő Winternitz Gyuláné. Az 1891-es bálra írta meg a Testgyakorló keringő című dalt, amelyik az MTK első hivatalos indulója lett. Sajnos nem maradt fenn. A Pesti Hírlap így írt a bálról: " — (Testgyakorló-táncvigalmat) tartott ma a magyar testgyakorlók köre a fővárosi a VI. és VII. kerületi kör dísztermében a kör által létesítendő tornacsarnok javára. Az eredmény azonban nem felelt meg egészen a várakozásnak, ami jórészt a mai vigadóbeli mulatságnak tulajdonítandó. Akik azonban megjelentek, annál nagyobb buzgalommal és hévvel játák a táncokat. Tetszést aratott Winternitz Gyuláné úrnő ez alkalomra írt „Testgyakorló keringő“-je,melyet többször megújráztak. A hangulat — a kevéssé látogatottság folytán — eleinte kissé nyomott volt ugyan, de később mégis belemelegedtek. Jelen voltak: Willmann Jesén, Mandl Róza, Mannheimer Hermin, Puthesz Ida, Tóth Vica, Guthert Sarolta, Back Irén, Kern Józsa, Schön Fanni, Reich Regina, Dick nővérek, Blum Berta, Klopfer Margit, Kövesy Matild, Königstein Irén, Weisz Fanni, Mán Gizella, Lövy Katica, Bern Szerén, Deutsch Regina, Steiner Klára, Moser Malvin, Goldschmidt Paula, Kajári Gizella, Leitner Lujza, Reményi Róza stb." A lányok neveinek hosszú felsorolását követően el sem tudom képzelni, hányan lettek volna, ha nem lett volna kevéssé látogatott az esemény. De térjünk vissza Winternitz Gyulánéhoz. Ki volt ő és mi köze az MTK-hoz? Talán ismerősebben fog hangzani, ha leánykori nevén említem őt: Totis Terézia. Testvére Totis Lajosnak, az MTK egyik alapítójának. Bár róla akár azt is mondhatnám, hogy Totis Lajos az MTK alapító tagjai. Hiszen sok forrásban tévedésből ő mint két alapító tag szerepel. Ugyanis Totis Lajos teljes neve Totis László Lajos volt. Nevét eleinte Totis Lajos, később László Lajos formában használta. Így fordulhat elő, hogy az MTK-alapítók felsorolásában - némely forrásokban - ő kétszer is szerepel Totis Lajosként és László Lajosként is. Nem szerepel viszont sehol az alapítók között Totis Terézia másik testvére, Totis Arnold. Nem bizonyítható, de valószínüleg ő is alapítója volt az MTK-nak. Ami biztos, ő is résztevevője volt annak a szabadtéri atlétikai versenynek 1888 szeptemberében a Freudiger villában, amely miatt az ott résztvevő tagjait retorziókkal fenyegette meg az NTE és amely verseny az MTK megalakulásának közvetlen előzménye volt, az MTK alapítóinak nagy része e verseny résztvevői közül került ki, akik a fenyegetés hatására döntöttek az új egyesület megalapítása mellett. Azt nem tudjuk biztosan, hogy Totis Arnold jelen volt-e november 16-án az alapításkor, de az bizonyított, hogy szerepel az MTK-ba még 1888-ban belépett tagok között. Így jó eséllyel ő is alapító volt.

Ezt követően hosszú evtizedeken át minden évben megrendezte az MTK a bálját. A mostani rendezvény reményeink szerint méltó folytatása lesz ennek a sorozatnak. Kedvcsinálónak nézzétek meg egy korábbi bál képeit:

a képek forrása: MTK Baráti Kör facebook oldal, fotók: Blaha Judit

A végére hagytam a legfontosabb információkat. Idei bálunk helyszíne a Helia Hotel lesz. Címe 1133 Budapest, Kárpát utca 62-64. Az időpont: február 11-e, vasárnap, kezdés 18 órakor. A résztvevőket svédasztalos vacsora várja. A műsort Rónai Egon fogja vezetni, lesz élőzene és disco. A DJ Radnai Péter lesz. A szokásoknak megfelelően lesznek díjátadások, többek között az MTK "Év sportolója" és "Év edzője" díj is átadásra kerül. A szokásosnál kevesebb beszédet fogtok hallani, nagyobb hangsúly jut a zenének. Természetesen hagyományainknak megfelelően tombola is lesz értékes nyereményekért. Lesz meglepetés vendég és remélem kellemes meglepetés lesz a jegyár is, hiszen a legutóbbi bálunk (2019) óta több mint 50 százalék volt az infláció. A jegyárakat viszont sikerült a legutóbbi bál szintjén tartani. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a belépő 18 880 Ft lesz. 

Jegyeket rendelhettek az idei MTK bálra az mtkcsalad@mtkcsalad.hu e-mail címen vagy telefonon  a 70-310-3078 számon Bodrogi Tamásnál vagy Turai Tamásnál (turai.tamas50@gmail.com; 20-777-3316) vagy Sevcsik Lászlónál (sevcsik831@gmail.com; 30-950-6836)

Jó szorakozást kíván mindenkinek az MTK Baráti Kör!

/Bodrogi Tamás/


Zava, Marci, Pista

Az év végén és az új esztendő elején fiatalon elhunyt közönségkedvencünkre emlékeztünk. Az óévet a Baráti Kör immár hagyományos rendezvényével a Zavadszky-emléktornával búcsúztattuk. Ez az esemény eredetileg az MTK szakosztályainak és szurkolóinknak az évzáró focis bulija volt. Sajnos az élet - és a halál - ugy alakította, hogy már évek óta fiatalon elhunyt sporttársainkról is megemlékezünk ezzel a tornával. Az esemény már hosszabb ideje Zavadszky Gabi nevét viseli. Rendszerint nyolc csapat szerepel az eseményen, idén egy adminisztrációs hiba miatt 9 gárda vett részt a tornán. A csapatokat hagyományosan két csoportba soroljuk. Az egyiknek egykori kapusunk, Fülöp Marci - egy ősemtékás család tagja - a névadója, a másik csoport Molnár István gyúrónk nevét viseli. Mindhármuk hiánya fájdalmas, emlékük szívünkből kitörölhetetlen.

Fülöp Marci

Molnár Pista

Zavadszky Gabi

a képek forrása: mtk.hu

A rend kedvéért - bár ebben az esetben lényegtelen - az eredmény: A döntőbe a két Maccabi csapat jutott. A házi rangadót és ezzel a tornát az idősebbek nyerték a Maccabi Junior ellen, a bronzmeccsen az Öregfiúk bizonyultak jobbnak Dezsőbá angyalainál.

Az új év is Zavával kezdődött. Halálának 18. évfordulóján az RTK róla elnevezett sportközpontjában álló szobrának megkoszorúzásával emlékeztek rá tisztelői.


Kosárlabdameccsek az óév végén és az új év elején

2023. december 16-án hazai pályán játszotta idei, mármint 2023. évi utolsó mérkőzését a TFSE-MTK NB I. A-ban vitézkedő kosárlabdacsapata. Nehezen indult a mérkőzés, nem tudtuk a Ceglédet eleinte leszakítani, de szünet után beindult a henger és csapatunk ellen nem volt ellenszer. Ezt tapasztalhattuk már korábban is nem egyszer, de rengetegszer. Jár a nagy gratuláció a lányoknak és az egész stábnak, meg persze a szurkolóknak, főleg a T-középnek. Várjuk a további sikeres folytatást!

TFSE-MTK - Cegléd 75-47 (17-13, 24-20, 21-6, 13-8)

NB I. A csoport, 9. forduló
Budapest, Dr. Koltai Jenő Sportközpont
Lengyel Ádám József, Sörlei Attila, Gruber Nikolett Lilla (Schäffer Béla Róbert)

TFSE-MTK: Carter 7, Baa-, Szabó 14/6, Czinano 18, Dúl P 14/3. Csere: Vigh 3/3, Dúl T. 3/3, Király 9/9, Németh 2, Burján 2, Vladár 3, Horváth-.

Cegléd: Czank 11/9, Szerelem-Kobolák 5/3, Rakita 6, Szirony 5/3, Barnai 6. Csere: Horváth-, Farkas 2, Viszmeg-, Andi 4, Kovács 8.

Másnap, azaz 2023. december 17-én lépett pályára második számú együttesünk, az MTK-TFSE, akik szintén nehezen lendültek bele a pontgyártásba, hiszen az elején az ellenfél 9 ponttal is elhúzott. De aztán megrázták magukat a mieink és szurkolóik segítségét is kihasználva hagyták az ellenfelet állva, egy gyönyörű eredményt produkálva.

Női Amatőr NB I. Piros csoport, 10. forduló
MTK-TFSE – Törekvés SE 73-55 (21-21, 16-15, 25-10, 11-9)

Első számú csapatunk, a TFSE-MTK NB I. A-ban szereplő együttese, a 2024-es évet a jelentősen megerősödő Sopron ellen kezdte idegenben. Sajnos most nem tudtunk komoly ellenállást tanúsítani és ellenfelünk visszavágott a szezon elején tőlünk elszenvedett, a sokak szerint meglepő, de valójában teljesen megérdemelt vereségéért. Van ilyen, a csapatunk eddig is erőn felül teljesített és már sok sikert aratott. Remélhetőleg a győzelmeink számát januárban gyarapítjuk, hiszen három hazai meccs is vár ránk. Jó lenne mindegyiket megnyerni és erre minden esély meg is van.

Sopron - TFSE-MTK 97-53 (27-16, 24-11, 24-5, 22-21)

NB I. A csoport, 10. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Szilágyi Bálint, Rózsavölgyi Alexandra, Földesi Ádám (Németh Csaba János)

Sopron: Fegyverneky 8/6, Turner 14, Mompremier 19, Brooks 21/9, Toman 3/3. Csere: Kókai 4, Varga 11, Papp 4, Sitku 7/3, Böröndy 6.

TFSE-MTK: Carter 7/3, Baa 9/3, Szabó 11/3, Czinano 6, Dúl P. 9/3. Csere: Vigh 1, Dúl T. 3/3, Király-, Németh 3/3, Burján-, Vladár 2, Horváth 2.

Második számú együttesünk, az MTK-TFSE a női Hepp-kupa negyeddöntőjét a BEAC-Újbuda ellen vívta idegenben, immár 2024-ben. A nagyon erős ellenféllel szemben nem volt esélyünk, hiszen nagyszerű NB I. A-s játékosokkal álltak fel. Baa Dominika, aki szintén NB I. A-s játékos és a csapatunk erőssége, hiába nyújtott kiemelkedőt, hiába szerzett 17 pontot, nem tudtuk megszorítani sem az ellenfelünket. Az utolsó negyedben pedig még jobban nőtt a különbség. Ez persze (?) papírforma volt, de akkor sem esik jól. Hajrá MTK-TFSE!

Női Hepp-kupa, negyeddöntő
BEAC-Újbuda–MTK-TFSE 95-53 (24-18, 25-12, 18-16, 28-7)

/szerző és fotók: Lantai Tibor/


Bemutatjuk az MTK létesítményeit - evezőstelep

Az MTK Budapest kajak-kenu teleppel átlósan szemben, a Soroksári-Duna ág pesterzsébeti oldalán található az MTK Evezős Telep, amely megtekintésekor kalauzom Székely Balázs szakosztály-vezető volt, akinek ezúton is köszönöm a cikk elkészítéséhez nyújtott segítségét. Balázs a 2012-es londoni olimpián az evezős szakág szövetségi kapitányaként irányította a magyar csapatot, ezt követően 2013 óta dolgozik klubunknál. Elmondása alapján amikor 2013-ban átvette a szakosztály irányítását, akkor országos szinten 32 egyesületből 31. volt az MTK, elenyésző számú sportolóval, a létesítményhelyzet pedig elkeserítő volt. Jelenleg az egyik legjobb edzői gárda dolgozik a klubunknál (6 fő), a sportolók száma pedig 80-100 fő közé tehető, a klub az országos ranglistán tavaly 3. helyezett volt, komoly Európa- és világbajnoki eredményeket is elérve. Nézzük a létesítmény jelenlegi helyzetét és a jövőbeli terveket!

Az evezőstelep címe: Budapest, Vízisport u. 24. Az épület szintén a Vörös Meteor-fúzió idején került az MTK kezelésébe, a telken két egyesület osztozik, az MTK mellett az FTC-ből a nyolcvanas évek végén kivált Ferencvárosi Evezős Club épülete is itt található, egy helyrajzi számon. A tulajdonos Pesterzsébet Önkormányzat 2006-tól 50 évre átadta az MTK-nak a használati jogot ingyenesen, karbantartási kötelezettséggel, kötelezően evezés célra meghatározva.

Bejárat – a bokor mögött balra az MTK, jobbra pedig a FEC épülete

Az elmúlt tíz évben folyamatosan zajlott a sporttelep korszerűsítése, főként pályázati forrásokból. Két éve készült el a kosárlabdapálya, valamint az épület szigetelése, mely a jelenlegi MTK klub-dizájnnak megfelelő kék-fehér színekben pompázik. Megújult a vízvezeték- és a fűtési rendszer, valamint cserélték a kazánt is.

A telek előkertje a kosárlabdapályával, a  viacolor lerakásra várva


A fákra épített olimpiai pihenőhely, mely önerőből készült


Az épület oldala a hajótárolókkal


Az épület Duna felőli (fő) oldala – a kép jobb szélén látható redőnyös ablak az új edzői iroda


A hajók tárolására szolgáló depó


Kilátás a stégről – szemben a távolban a kajak-kenu telep


 

A hajószállító utánfutó szintén a közelmúltban esett át egy teljes felújításon


Kívülről az összkép nagyon szép és rendezett. Az épületbe belépve már egy fokkal árnyaltabb a kép. Bár a felújítás itt is folyamatos, még sok a teendő.

A fő folyosó az öltözőkkel – a plafon beázott, penészes. Ennek a felújítása lesz a következő nagy feladat


Az egyik legfontosabb átalakítás az edzői iroda Duna felőli oldalra történő áthelyezése volt. Régen az edzői iroda az épület másik oldalán helyezkedett el, a lehető legtávolabb a sportolóktól. Némi faláthelyezéssel és egy ablak nyitásával az edzői irodából nyomon követhető a parton és vízen folyó munka.

Kilátás az edzői irodából


Öltöző


Felújított zuhanyzók


Az edzéshez használatos gépeket szintén pályázati forrásból szerezték be


Konditerem


 

Az épület végében a régi edzői iroda helyén konyhát alakítottak ki


Néhány emeletes ágy beszerzése után immár megoldható a sportolók ideiglenes elszállásolása is


Evezéssel kapcsolatos bélyegek – Székely Balázs gyűjteménye


Éremkollekció


/szerző és fotók: Kalmár Péter/ 


6. MTK Budapest RealTime Bridzsverseny



Születésnapok

A következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Gödri-Martis Huba

Horváth Károly

Kolozsvári Gábor

Kovács Attila

Nagy Balázs Ágoston

Stégner György

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!


50. születésnapját ünnepli január 13-án Laboda István veterán kajakosunk.

Ugyancsak 50 éves lesz január 17-én Papp Márta karate versenyzőnk.

Január 25-én Váradi Tamás ökölvívónk is 50 éves lesz.


(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Laboda István

a kép forrása: Laboda István facebook oldala


Évfordulók

2 éve, 2022. január 13-án hunyt el egykori ökölvívónk Dőry Miklós. Később a Vasasban lett híres versenyző, majd nemzetközi versenybíró.

4 éve, 2020. január 4-én vesztettük el Gesztesi Károlyt. A közismert színművész az MTK Baráti Kör elnökségi tagja volt. 

5 éve, 2019. január 12-én hunyt el Zsitnik Béla. Az MTK-ba már eredményes aktív versenyző pályafutása lezárását követően került. Evezős szakosztályunk elnökhelyettese volt. Egyesületünk színeiben veterán versenyzőként volt eredményes, világbajnokságot is nyert korosztályában az MTK nyolcas tagjaként. Hosszú ideig volt a LEI (MTK Létesítmény Ellátó) igazgatója.

20 éve, 2004. január 17-én hunyt el Nyárasdy László sakkozónk.

60 éve, 1964. január 16-án született fiatalon elhunyt, világbajnok taekwondo versenyzőnk Engrich Mariann.

75 éve, 1949. január 24-én hunyt el Demkó Vidor labdarúgónk.

85 éve, 1939. január 25-én hunyt el egykori edzőnk, Borsody László vívómester.

95 éve, 1929. január 17-én született Kárász Endre háromszoros bajnok labdarúgónk.

100 éve, 1914. január 2-án született Nehadoma (Nemes) József, aki az 1929-30-as bajnokságban bronzérmes Hungária labdarúgó csapatában szerepelt, Nehadoma II. néven.

100 éve, 1914. január 15-én született Kluger Gyula sakkozónk. Tagja volt az MTK 1967-es bajnok csapatának, egyéniben bajnok ezüstérmes volt.

125 éve, 1899. január 14-én született holokausztáldozat úszónk, Hajós (Handl) Leó.

125 éve, 1899. január 20-án született Singer (Székely) Miklós. Összesen 6 bajnoki mérkőzésen lépett pályára labdarúgó csapatunkban, de így is háromszoros bajnoknak mondhatta magát. 1945-ben a holokauszt áldozataként hunyt el.

125 éve, 1899. január 21-én született Mandl (Mándi) Gyula labdarúgónk. Hétszeres magyar bajnok volt csapatunkkal. 1919-1931 folyamatosan a csapat egyik alapembere volt. A háború után edzőként tért vissza az MTK-hoz az 1946-47-es idényre.

130 éve született Rajz Ferenc. Többszörös magyar bajnok atlétánk érte el az első világcsúcsot a Hungária körúti stadionunkban. Az ötszáz méteres távot teljesítette 1'07,6" alatt. Visszavonulása után testvére - Rajz János - példáját követve ő is színésznek állt. Hosszú ideig a debreceni színház tagja volt.

Engrich Mariann

a kép forrása:  gulner sulinet hu

Kárász Endre

a kép forrása: mtk.hu


Visszanéző


Női kézilabda NB I.

MTK Budapest - Mosonmagyaróvár 35-42

Férfi labdarúgás felkészülési mérkőzés

MTK - Voluntari 1-1

Kedvcsinálóul az idei bálhoz

Összefoglaló a 2020-as bálunkról

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség: Olvasó szerkesztő: Sztojcsev Iván. Szerzők: Hazai Tamás, Joó Alfréd, Lukácsi Attila, Polivka Dóra, Rózsa Mihály, Sas János.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *