MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2024. május 2.

MTK Baráti Kör Hírlevele

V. évfolyam 9. szám

2024. május 2.

Tartalom:

Belépés az MTK Baráti Körbe

Végjáték minden szinten

Siker siker hátán

Hírkosár

Hírlevél a labdarúgásról, a megszokottól eltérő időben

A szurkoló hangja

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Visszanéző

EB ezüstérmeseink: Tóth Krisztián és Galambos Péter

a képek forrása: mtk.huBelépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Végjáték minden szinten


A hajrához érkeztek a bajnokságok azokban a sportágakban, ahol pattog a labda. Nézzük át, hogy állunk, mi várható.


Kezdjük a női kosárlabdával. Itt az első osztályban TFSE-MTK néven szerepel egy csapat, hogy ehhez mennyi közünk van, ez mennyiben MTK-csapat, azt döntse el mindenki maga. Itt az alapszakasz lezárult, amelyikben a vártnál jobban teljesítve a 6. helyen végzett a TFSE-MTK. A rájátszás első körében a legjobb négy közé kerülésért a Szekszárd ellen vívott párbajban nem lehettek vérmes reményeink. A csapat tisztességgel helytállt, de két szoros meccsen elvesztette a párharcot. Az 5-8. helyért a Vasas ellen kellett megküzdeniük a lányoknak. Az ellen a Vasas ellen, amelyiket az alapszakaszban oda-vissza fölényesen vertek a kék-fehérek, ráadásul a páros mérkőzésen a pályaelőny is a TFSE-MTK-é volt. Így a szurkolók joggal reménykedhettek sikerben. Nem ez történt. Három szoros mérkőzésből kettőt a piros-kékek nyertek, így a következő körben ők küzdhetnek meg az ötödik helyért. A TFSE-MTK és az EON ELTE BEAC – ezek a rövidítések mindössze két csapatot jelentenek – a rájátszás utolsó körében a playoff utolsó két helyét - a bajnokság 7-8. helyezését - döntik el egymás között. Az első mérkőzést, akárcsak az alapszakasz mindkét mérkőzését fölényesen nyerte a TFSE-MTK, így a 7. hely eléréséhez elég a következő mérközést megnyerni, ha ez nem sikerülne, akkor hazai pályán következhet a mindent eldöntő utolsó meccs.


Női röplabdában az ide bajnokságban minden elképzelést alulmúlóan teljesített csapatunk. A mieink a legutóbbi szezonban kiestek az Extra ligából. Most egy mérkőzésünk van még hátra a második ligát jelentő NB I. alsóházi rájátszásából, ahol a 9-11. hely a tét a mérkőző csapatok számára. Egy héttel ezelőtt már úgy tűnt, hogy minden eldőlt, a 10. helyen végez az MTK Budapest. Azóta két mérkőzést játszottak a bajnokságban az UTE U21 meglepetésre vereséget szenvedett az utolsó helyezett Kispest ellen, majd a mieink is váratlanul pontot vesztettek tegnap a sereghajtó ellen. Így jelenleg a csapatunk a 9. helyen áll, azonos pontszámmal az UTE fiataljaival. A Kispest már matematikailag sem érhet utol minket. Két mérkőzés van még hátra, mi az Újpestet fogadjuk, majd a kispestiek látogatnak Újpestre. Ha az UTE ellen három pontot szerzünk, akkor a 9. helyen végzünk, ha nyerünk, de csak két pontot szerzünk, akkor egy utolsó fordulós győzelemmel elénk kerülhet az Újpest, vereség esetén mögöttünk marad. Ha viszont nem gyerünk a lilák ellen, akkor biztosan mögöttük, azaz a 10. helyen végzünk. Persze mondhatjuk, hogy egy tavaly még még az Extra Ligában szereplő csapatnak pont olyan kínos a 11 csapatos másodosztályban a 9. mint a 10. helyen végezni, így ennek a meccsnek már nincs jelentősége. De sajnos van. Az utolsó két helyezettnek ugyanis még a másodosztályban maradásért is osztályzót kell játszania. Ezt azért jó lenne elkerülni.


Női kézilabdacsapatunk számára picivel több van még hátra. Kézilabdában nincs rájátszás, hagyományos oda-visszavágós bajnoki rendszerben dőlnek el a helyezések. A mieink rettenetesen kezdték a bajnokságot, az első hét mérkőzés után nyeretlenül, két ponttal álltunk. Azóta viszont szárnyal a csapat, jelenleg a nyolcadik helyet foglalják el a lányok a tabellán, úgy, hogy két mérkőzéssel kevesebbet játszottak, mint az előttünk álló csapatok. Akár már a következő fordulóban is előrébb léphetünk, hiszen május 4-én, szombaton az egyetlen ponttal előttünk álló Dunaújváros vendégei leszünk. A folytatásban arra van a legnagyobb esély, hogy előrelépünk a 6. vagy a 7. helyre. Elvileg még az 5. hely is elérhető, de ahhoz már nem csak nekünk kéne egészen extra jól szerepelni a folytatásban, hanem számunkra kedvezően kellene alakulni a többi eredménynek is, amire alig van esély. Jó hír viszont, hogy szinte biztosan nem csúszhatunk a jelenlegi 8. helyünknél hátrébb. 


Hajráznak a labdarúgók is. Kezdjük, ahogy illik, a lányokkal. Az ő esetükben hosszú időn át megszoktuk, hogy csak az a kérdés, hogy arany- vagy ezüstérmet szerez a csapat. Sajnos ez már a múlt. Női focicsapatunk jelentősen meggyengült, játékosállományunk ereje a közelében sincs a korábbiaknak, miközben ellenfeleink erősödtek. Így azt kell mondanunk, hogy hatalmas siker volt egy évtized után ismét bejutni a kupadöntőbe. Ahol akárcsak tíz éve, ezúttal is büntetőrúgásokkal vesztettünk. Szépen küzdöttek a lányok, gratulálunk nekik! A bajnokságban két forduló van még hátra, a csapatunk a 3. helyen áll és nagy valószínűséggel ott is marad, így várhatóan a 3. helyért fogunk megküzdeni a Felcsút ellen. Elvileg még odaérhetünk a döntőt érő második helyre, de ahhoz szinte csoda kellene. Az sem nagyon valószínű, hogy visszacsússzunk a 4. helyre, de ennek nincs is nagy jelentősége, mindenképp a bronzcsata résztvevői leszünk. A lányok legközelebb szombaton délután (május 4-én) hazai pályán toronymagas esélyesként fogadják a Szent Mihályt.


A fiúk eddig szerepléséről nem írnék részletesen, hiszen azt alighanem minden olvasónk tudja, hogy a fiúk a 6. helyen állnak. Az elmúlt bő tíz év eredményeinek ismeretében, friss feljutóként előzetesen elfogadtuk volna ezt az eredményt. De az összes eddig felsorolt bajnokság közül a fociban van még a legnagyobb bizonytalanság. Három fordulóval a zárás előtt matematikailag még akár a bronzérmet is megcsíphetjük, de vissza is zuhanhatunk a legrosszabb bennmaradó helyre, a 10. pozícióba. E helyezések közül csak a két szélsőség az, ami nagyon valószínűtlen. A 4. és a 9. helyezés között bármi reálisan előfordulhat. A sorsunk a saját kezünkben van, ha megnyerjük a három utolsó mérkőzésünket, akkor majdnem biztosan odaérünk a nemzetközi kupaszereplést érő 4. helyre. A fiúk legközelebb pénteken este Székesfehérváron lépnek pályára.


Hajrá MTK mindenütt!


/Bodrogi Tamás/


Siker siker hátán

A csapatjátékokban nagyon vegyes képet mutatott az MTK eddigi szereplése a 2023-2024 évi bajnokságokban. Az egyéni sportokban sokkal egységesebb a kép. Szinte minden sportágban nagyon jók az MTK Budapest versenyzői. Az elmúlt két hét különösen sikeres volt felnőtt versenyzőink számára, akik ebben az időszakban elsősorban a nemzetközi versenyeken voltak érdekeltek.

Pigniczki Fanni

a kép forrása: mtk.hu

Wiesner Hanna

a kép forrása: mtk.hu

Egyedül a ritmikus gimnasztikázóinkért izgulhattunk a magyar bajnokságban. Már amennyiben izgalmat okozott egy olyan verseny, ahol az összes aranyérmet és ezüstérmet a mieink gyűjtötték be. Így nem lehetett kétséges az sem, hogy a csapatversenyt az MTK nyeri. Minimális izgalmat csak az jelenthetett, hogy két kiválóságunk, Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna közül ki nyer több versenyszámot. Nos, kettőjük csatájában Fanni győzött, miután a karika-, a buzogány- és a szalaggyakorlata is aranyérmet ért, mögötte mindhárom szerrel Hanna lett ezüstérmes. Az egyéni összetettben és labdával viszont Hanna győzött Fanni előtt.

Gadányi Zoltána

a kép forrása: Polivka Dóra gyűjteménye; fotó: RCAlbatros

Két MTK-érdekeltségű Eb zajlott a napokban. Tóth Krisztián cselgáncsozónk ezüstérmet szerzett Zágrábban. A hazai rendezésű evezős Eb-n Szegeden a női és férfi egyesben voltunk érdekeltek. Galambos Péter a 4. helyen ért célba, Gadányi Zoltána a B döntőt megnyerve lett összesítésben 7.

Fucsovics Márton

a kép forrása: mtk.hu

Babos Tímea

a kép forrása: mtk.hu

Két teniszezőnk is tornagyőzelmet ünnepelhetett. Babos Tímea Rouenban WTA tornán párosban győzött oldalán Irina Kromacsevával. Fucsovics Márton egyéniben diadalmaskodott a bukaresti ATP tornán. Ez a győzelem nagyot lendített Marci világranglistás helyén, most az 53. – olimpiai szereplést érő – helyen áll. Nagyot lépett az olimpiai (paralimpiai) szereplés felé atlétánk, Szöllősi István is, miután harmadszor is teljesítette a súlylökők részére megszabott szintet.

Szöllősi István

a kép forrása: mtk.hu


/Bodrogi Tamás/


Hírkosár

A legmagasabb osztályban játszó női kosárlabda csapatunk, a TFSE-MTK hazai környezetben szenvedett vereséget az 5-8. helyért folytatott elődöntő első felvonásában a Vasas Akadémia ellen. Lányaink gyakorlatilag végig futottak az eredmény után,alig-alig vezettek a meccs során.

Sokat hibáztak a csapatok az első negyedben. Sajnos ebben mi jártunk az élen, vagyis a Vasas tudott pontosabb lenni és az nem csak az első részben, de az egész meccsen. Ennek ellenére az első negyedben még szoros volt a meccs, de a másodikban elhúztak a vendégek. Nálunk nagyon hosszúra nyúlt a gólcsend, amit végül Németh Alma tört meg, aztán Sha Carter is betalált. A folytatásban azonban 9 ponttal is elhúzott a Vasas. A nagyszünetben végül 37-29 állt az eredményjelzőn. A Vasasnál a 11 pontos Jáhni Zsófi, a TFSE-nél a 8 pontos Dúl Panka volt a legeredményesebb. A TFSE 28-ból 11-et, míg a Vasas 33-ból 13-at dobott be mezőnyből. A hazaiaknál 16, a vendégeknél 10 eladott labdát regisztráltak. 
A harmadik játékrészben az eredmény 39-33-nál hosszú időre befagyott és kérdés volt, hogy melyik együttes tud ebből kitörni. Ez a Vasas lett, így 44-35-nél már újra elérte a 9 pontot az előnye. Sőt, a második negyeddel ellentétben ezúttal 10 pont fölé nőtt a különbség. Az utolsó 10 percnek 54-43-ról futottak neki a csapatok. Igyekezett mindent megtenni a csapatunk. Burján Laura hármasa adta meg ehhez a lökést a játékrész elején. Amikor pedig Monika Czinano is megvillant, 54-51-nél teljesen szoros lett a meccs. Ez egy 14-4-es hazai sorozat volt. Milos Pavlovic, a Vasas edzőjének időkérése után Jáhni Zsófi és Jacaira Allen villant meg. Erre Szabó Fanni triplával felelt, majd közelről Monika Czinano hozott újabb pontokat. 58-56-nál az egész második félidő legszorosabb mérkőzésállását rögzíthettük jegyzeteinkbe. A Vasasnak azonban volt válasza erre a felzárkózásra is. A TFSE-MTK-nak a végjátékban 64-59-nél még nyílt volna esélye szorosabbá tenni a csatát, ezzel nem tudott élni. Amikor Madár Kata triplája 67-59-re alakította az eredményt, eldőlni látszott az összecsapás. A bírók sem álltak a helyzet magaslatán, akkor tévedtek, amikor szoros volt a meccs. Az utolsó percben újra elérte a 10 pontot is a differencia. Hiába küzdöttünk, de még az ág is húzott minket, hiszen két fontos játékosunk, Dúl Panka és Sha Carter az utolsó percben összefejelt. Ömlött a vér Sha fejéből és Panka feje is fájt. A Vasas végül, rossz bíráskodás mellett, 71-62-es sikert aratott és szerdán hazai pályán lezárhatta volna a párharcot.

TFSE-MTK – VASAS AKADÉMIA 62-71 (14-12, 15-25, 14-17, 19-17)
TIPPMIX NŐI NB I. A – RÁJÁTSZÁS A 5-8. HELYÉRT
Budapest, Dr. Koltai Jenő Sportközpont
Farkas Gábor, Minár László Balázs, Horváth Csongor Béla (Bogárdi János)
TFSE-MTK: Carter 9, Dúl T. 3/3, Szabó 14/6, Czinano 13, Dúl P. 10/6. Csere: Baa, Király, Németh 8, Burján 5/3.
Vasas Akadémia: Taylor 8, Allen 14/3, Budácsik 12/3, Jáhni 19/3, Tóth 5. Csere: Boros, Gelei, Salamon 3/3, Madár K. 5, Madár E. 4.

A TFSE-MTK legutóbb fájó vereséget szenvedett a Vasas Akadémiától hazai pályán, ezúttal viszont visszavágtak a hétvégi vereségért és idegenben verték meg ellenfelüket!

Nagy volt a tét ,hiszen Vasas-siker esetén vége lett volna a párharcnak. Gyorsan rendet kellett teremteni a fejekben és a látottak alapján nem kétség, hogy vezetőedzőnk sikerrel járt, az alapszakaszhoz hasonlóan ismét győzelemmel zártunk Pasaréten. Egyéni teljesítmények tekintetében sem panaszkodhatunk. Monika Czinano a legjobb teljesítményét hozta a szezonban, nem véletlenül lett MVP: 26 pont és 13 lepattanó szerepel a neve mellett. Király Andrea teljesítménye mellett sem lehet elmenni szó nélkül, 11 távoli kísérletből 6 célt is ért, ami 18 pontot hozott a konyhára, ezzel karrierje legjobb NB I. A-s eredményét érte el. A fenti egyéni teljesítmények ellenére mindenki kivette a részét a küzdelemből és ami szombaton este nem jött össze, az most igen!

Bár jól kezdtük a mérkőzést,a Vasas sem hagyta magát, így izgalmas negyedet láthattunk. A negyed végi eredményt egy Király Andrea-hárompontos alakította ki, 18-21. Jáhni Zsófia, a Vasas centere jól játszott, pontot szerzett a második etap elején, de Dúl Terka válaszolt kintről (20-24). Ismét Jáhni volt eredményes, majd Allen egylábas dobásával egyenlített a Vasas (24-24). Czinano lépett elő a TFSE-MTK vezéreként, majd egy kisebb kapkodás következett, aminek a végén Dúl Panka volt sikeres, így 26-31-es állásnál jött a hazai időkérés. Hullámvölgyben volt a Vasas, sok dobásuk kipörgött a gyűrűből, illetve sok volt a pontatlanság azon az oldalon, amiket igyekezett kihasználni a TFSE-MTK (26-33). Dúl Terka hárompontosát követően a mérkőzés folyamán először lett 10 pontos a differencia (26-36). A félidőben 28-39 volt az eredmény, tehát vezettünk. A nagyszünet után a hazai gárda kezdett jobban (32-39). Közel két perc után szerezte első kosarát ebben a játékrészben a TFSE (32-40), majd szép játékokat láthattunk mind a két oldalon (34-44). Következett egy rövidzárlat, de szerencsére Czinano billentette ki a TFSE-MTK-t a rossz sorozatból, lepattanó után közelről is sikeres volt a center (44-51). Király Andi negyedik triplájával ismét 10 pontra nőtt a két csapat közti differencia (44-54). Időkérés után Dúl Panka szerencsés hárompontosa zárta a negyedet (44-57). TFSE-MTK pontokkal folytatódott az utolsó játékrész (46-65). Egy pillanatra 20 pontos különbség alakult ki Dúl Terka triplája után (48-68), de ekkor Tóth Orsi szerzett gyorsan négy pontot, 52-68-as állásnál érkezett a vendég időkérés. Az eligazítás után is jól védekezett a Vasas, Tóth Orsi dobott újból ziccert (54-68). Gyorsan akart kosarakat szerezni a hazai csapat, és egész pályán letámadtak védekezésben is, de a TF is ugyanúgy dobta a pontokat, mint a Vasas, így nem sokkal csökkent a különbség (60-72). Király Andi ihletett formában játszott, hatodik tripláját süllyesztette el a Vasas gyűrűjében (60-75). Nagyot küzdött a Vasas, szorosabb is lett a meccs, azonban ez már kevésnek bizonyult a sikerükhöz (64-76). A mérkőzésen 64-77-es végeredmény született.

VASAS AKADÉMIA – TFSE-MTK 64-77 (18-21, 10-18, 16-18, 20-20)
TIPPMIX NŐI NB I. A – RÁJÁTSZÁS AZ 5-8. HELYÉRT – 2. mérkőzés
Budapest, Pasaréti Sportcentrum
Játékvezetők: Nyilas István, Varga-Záray Katalin, Jankovics Viktor Zsolt (Farkas Zoltán)
Vasas Akadémia: Taylor 8, Allen 17/3, Budácsik 2, Jáhni 11, Tóth 14. Csere: Boros-, Gelei 2, Salamon-, Madár K. 4, Madár E. 6, Kádár-.
TFSE-MTK: Németh 1, Szabó 9/6, Burján 1, Czinano 26, Dúl P. 10/6. Csere: Dúl T. 12/9, Baa-, Király 18/18.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-1 lett.


A TFSE-MTK kétszeres hosszabbításban kapott ki a Vasas Akadémia elleni 5-8. helyért folytatott elődöntő harmadik mérkőzésén, ennek értelmében a 7-8. helyért folytathatjuk az ELTE BEAC ellen.

A Tippmix Női NB I. A 5-8. helyért kiírt rájátszás párharcának sorsdöntő harmadik mérkőzésén a Vasas Akadémia kétszeri hosszabbítást követően 89-84-es győzelmet aratott a TFSE-MTK otthonában. Ezzel 2-1-re megnyerte a párharcot. A TFSE, a kezén sérült Dúl Panka nélkül is 16 pontos előnyt épített fel a harmadik negyed végére. A hazaiak azonban a negyedik negyedben és a ráadásban három legponterősebb játékosukat elveszítették kipontozódás miatt. A Vasas pedig óriási küzdve ledolgozta hátrányát és végül megnyerte a találkozót.

Monika Czinano két találatával villámrajtot vett a TFSE-MTK, melynek keretébe visszatérhetett a párharc első mérkőzésén megsérülő Sha Carter. Ezúttal is volt azonban egy nagy hiányzója a házigazdának, Dúl Panka kényszerült kihagyni az összecsapást. Éppen Carter triplájával módosult két perc után 7-1-re az állás. Budácsik Dorka és Tóth Orsi ugyan megvillant a vendégektől, de gyorsan kinyílt az olló. Dúl Terka hármasát követően 12-4-nél már Milos Pavlovic időkérése állította meg a játékot. A Vasas azonban egy pillanatra nem adta fel és 20-8 után nagy erőket mozgósítva igyekezett közelebb kerülni, 22-16-ra szépítettek. A második negyed elején is lendületben maradt a Vasas, megint szoros lett a meccs. Hegedűs Péter időkérését követően Dúl Terka triplát értékesített, majd betalált Sha Carter. A TFSE-MTK 27-23-nál visszavette a kezdeményezést. Ez nem csak a számszerű eredményre igaz, hanem a játék képére is. Egy pontszegény küzdős negyed kerekedett. A Vasas Boros Berta találata után 28-27-re szépített. Dúl Terka ötödik triplája is célt ért, 43-33-nál már újra megvolt a 10 pontos differencia a felek között. Ismét nőtt a különbség a javunkra. A harmadik negyed utolsó percébe érkezve Sha Carter 50-35-nél 15 pontos előnyhöz segítette csapatát. Erre Tóth Orsi duplával felelt, de Carter újabb triplája zárta le a periódust, amivel 53-37-re mentek a hazaiak. Úgy nézett ki, hogy Dúl Panka hiányában is stabilan menedzseli előnyét a TFSE-MTK. A faultproblémák okozhattak fejfájást a hazaiaknak, hiszen előbb Monika Czinano, majd Sha Carter is a kipontozódás határára sodródott. Végül a rendes játékidőben mindkét légiósát elveszítette a házigazda. A Vasas pedig megérezte a lehetőséget és töretlenül ment előre. A negyedik negyedet 12-0-val indítva 55-49-re szépítettek a vendégek. Szabó Fanni büntetői törték meg a kosárcsendet és 63-54-nél még újra ellépett 9 ponttal a TFSE-MTK. 68-62 után viszont a rendes játékidő végén Jacaira Allen két triplájával egyenlített a Vasas. 69-69-ről jöhetett a hosszabbítás. Az első ráadásban – immár légiósai nélkül – Baa Dominika triplájával és Szabó Fanni négy pontjával 76-69-re újra ellépett a TFSE-MTK. Ugyanezt a 7 pontos különbséget 78-71-nél is feljegyezhettük. A TFSE-MTK azonban érezhetően fáradni látszott. A Vasas eladott labdákba kényszerítette riválisát és büntetőket is hatékonyan tudott kiharcolni ezen az estén. Jacaira Allen három büntetőjével zárult az első hosszabbítás, amivel 78-78-ra mentette a drámai találkozót. Jöhetett a második ráadás. Ezen ötperces etap elején Madár Eszter büntetőjével a vezetést is átvette a Vasas. A második negyed óta először jártak előrébb a vendégek. Elképesztő küzdelem folyt a pályán. Bár a TFSE-MTK Szabó Fannit is elveszítette, de 81-80-nál így is visszavette a vezetést. A Vasasnál is feljegyezhettünk egy vezéráldozatot, miután Jacaira Allen szintán kipontozódott. Ennek ellenére frissebbek maradtak a vendégek a végére és több opciójuk is volt. Ezt higgadt büntetőzéssel kiegészítve az utolsó percben 7 ponttal ellépett a Vasas és végül 89-84-es sikert arattak, ezzel 2-1-re megnyerték a párharcot.

TFSE-MTK – VASAS AKADÉMIA 84-89 (22-16, 12-13, 19-8, 16-32, 9-9, 6-11)
TIPPMIX NŐI NB I. A – 5-8. helyért, 3. mérkőzés
Budapest, Dr. Koltai Jenő Sportközpont
Nagy Viktor, Rózsavölgyi Alexandra, Gruber Nikolett Lilla (Nagy János)
TFSE-MTK: Carter 18/9, Dúl T. 17/15, Baa 12/3, Szabó 19, Czinano 14. Csere: Király, Németh 3, Burján 1.
Vasas Akadémia: Taylor 7, Allen 29/12, Budácsik 9/3, Jáhni 6, Tóth 20. Csere: Boros 6, Gelei, Salamon 6, Madár K. 2, Madár E. 4.

Második számú csapatunk, az MTK-TFSE női kosárlabda együttese harmincpontos vereséget szenvedett a BKG Szigetszentmiklós II. csapatától a Városmajorban, az NB I/B rájátszásában.
Az MTK-TFSE, hazai pályán megkezdte a másodosztályú bajnokság negyeddöntős küzdelmeit a BKG Szigetszentmiklós második alakulatával szemben. Bozsó Ádám tanítványai sajnos nem kezdték jól a meccset: bár a negyedik percben 6-5-re még a mieink vezettek, ezután a nyitónegyed hátralévő részében mindössze két pontot dobtak, és a gyengébb periódusunkat kihasználva a BKG tíz perc után 22-8-re ellépett elsősorban NB I/A-csoportos játékosokkal felálló játékosai miatt. A vendégek a második felvonásban is folytatták remek dobóformájukat, különösen a hárompontosokat, ezzel pedig együttesünk a nagyszünetre 22 pontos hátrányba került.
A fordulást követően a lányok már jobbak voltak, s ennek köszönhetően négy ponttal meg is nyerték a harmadik felvonást (19-15); a záró játékrész 41-59-es állásról indult. A végjátékot viszont ismét a BKG fölénye jellemezte, az MTK-TFSE a negyedik negyedben mindössze hét pontig jutott, így végül 78-48-as vereséget szenvedett a negyeddöntős párharc első meccsén.

A mieink legeredményesebbjeként Gróf Tímea Anna 15 ponttal zárt.
Női Amatőr NB I, rájátszás, negyeddöntő, odavágó
MTK-TFSE–Szigetszentmiklós II. 48-78 (8-22, 14-22, 19-15, 7-19)

A hazai pályán elszenvedett 78-48-as vereség után az MTK-TFSE az idegenbeli visszavágón igyekezett javítani a Szigetszentmiklós II. együttese ellen, a másodosztályú rájátszás negyeddöntős küzdelmei során.
A hazaiak kezdték jobban a találkozót (4-8), erre Vígh Bernadett öt pontjával viszont azonnal reagáltak a kék-fehérek, és átvették a vezetést (9-8). Az első negyed második felében ismét inkább a papíron esélyesebb BKG akarata érvényesült, így végül négypontos hátrányról kezdődhetett meg a második etap (13-17). Ezután hasonló mederben zajlott a mérkőzés, és kilenc pontra nőtt a különbség (16-25). Bozsó Ádám tanítványai ekkor 8-0-ás futással válaszoltak, s ezzel már csak egyetlen pont maradt a felek között (24-25). A nagyszünetben 31-29-re a Szigetszentmiklós állt jobban. A fordulást követően ismét a BKG irányított, és újból ellépett tőlünk (32-42), ugyanakkor Csoma Petrával az élen a lányok nem adták meg magukat, és a harmadik felvonás végére a felére csökkentették a különbséget (44-49). Mi több, ez olyannyira lendületet adott csapatunknak, hogy 51-49-nél már a mieink vezettek. Ráadásul négy perccel a vége előtt Vígh Bernadett és Munkácsi Adél egy-egy hármasának köszönhetően villámgyorsan tíz felett járt a differencia (63-51). A támadásbeli remeklésünk ezután sem hagyott alább, sőt, a végjátékban akadt olyan pillanat, amikor már a 24-et is elérte az előnyünk (79-55). Így nem sok hiányzott a a párharc csodás megfordításához, ám végül ez sajnos nem jött össze, 79-59-es győzelem lett a vége. A párharcot tíz ponttal a BKG nyerte, viszont a második meccsen látottakért mindenképpen megilleti a dicséret a lányokat.
A mezőny legjobbjaként Csoma Petra 30 pontig jutott.
Csapatunk az 5-8. helyért folytatja a rájátszásban.
Női Amatőr NB I, rájátszás, negyeddöntő, visszavágó
BKG Prima Szigetszentmiklós II.–MTK-TFSE 59-79 (17-13, 14-16, 18-15, 10-35)


Hírlevél a labdarúgásról, a megszokottól eltérő időben

Hírlevelünk következő száma nem a megszokott módon, két hét múlva csütörtökön fog megjelenni, hanem május 21-én, kedden olvashatjátok legközelebb az MTK Baráti Kör hírlevelét. A változás oka, hogy megvárjuk az NB I-es férfi labdarúgó bajnokság végét. Hírlevelünkben következő számában ugyanis a foci fogja a főszerepet kapni. Értékelni fogjuk az idei, eddig sikeresnek látszó bajnoki évet. 


A szurkoló hangja

Ti hogy láttátok a labdarúgó NB I-es csapatunk szereplését?

Mint feljebb olvashattátok, a következő számunk gerincét a 2023-24-es focibajnokság értékelése fogja adni. Ebben kérjük olvasóink, az MTK-szurkolók segítségét is. Írjátok meg, hogy látjátok, hogy láttátok ti az elmúlt szezont! 
A Szurkoló hangja rovat a Tietek!  E rovat cikkei értelemszerűen nem az MTK Baráti Kör vagy a szerkesztőség véleményét tükrözik, mivel természetesen szokásáinknak megfelelően a mienktől alapjaiban eltérő véleményeket is szívesen közlünk. 


Születésnapok

A következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Barák Katalin

Bíró János

Csécs Lajos

Fodor Sándorné

Hargittai István

Horváth András

Kósa György

Oltean Andrea

Őcsák Veronika

Spiegel Gábor

Sziklai József dr.

Tari Péter József

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!

A következő két hétben ünneplőknek sok boldogságot kívánunk!

60 éves lesz Brockhauser István kapusedzőnk és Galamb Dezső evezős bajnokunk.

80 éves lesz Rózsa István sokszoros bajnok középtávfutónk. 10 évesen került az MTK-ba, 70 éve szolgálja csapatunkat és a magyar atlétikát!

85 éves lesz Wágner György evezősünk.

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Rózsa István

a kép forrása: Rózsa István facebook oldalaÉvfordulók

1 éve, 2023. május 11-én hunyt el sakkozónk, Adorján András (Jocha András). 1978-ban volt az olimpiai bajnok magyar csapat tagja.

1 éve, 2023. május 6-án hunyt el labdarúgó kapusunk, Hajdú József.

2 éve, 2022. május 9-én hunyt el labdarúgónk, Fábián Zoltán.

4 éve, 2020. május 14-én hunyt el kosarasunk, Lehóczki Erika.

4 éve, 2020 május 16-án hunyt el törzsszurkolónk, a Baráti Kör elnökségi tagja, dr. Ujlaki Péter, Pukesz.

15 éve, 2009. május 16-án hunyt el labdarúgónk, Nógrádi Ferenc.

65 éve, 1969 május 6-án hunyt el Czeizler Alajos labdarúgónk.

80 éve, 1944. május 12-én gyilkolták meg sokszoros bajnok, válogatott labdarúgónkat Nádler Henriket. Munkaszolgálatosként a magyar hatóságok áldozata lett.

80 éve, 1944. május 13-án ugyancsak munkaszolgálatosként gyilkolták meg úszóbajnokunkat, Hajós (Handl) Leót.

85 éve, 1939. május 9-én született szurkolónk dr. Ransburg Gábor, az MTK Baráti Kör alapító titkára.

90 éve, 1935. május 10-én elhunyt Chilf Lipót választmányi póttagunk.

95 éve, 1929. május 5-én született Bakos Jenő olimpikon, magyar bajnok atlétánk.

115 éve, 1909. május 14-én született Heinrich Müller (Wudi Müller, Müller Henrik) kétszeres bajnok labdarúgónk.

130 éve, 1894. május 13-án született Kronberg Alajos úszonk, aki Kenyeri álnéven versenyzett. 

Ransburg Gábor

Nádler Henrik

mindkét kép forrása: Blaha Judit gyűjteménye


Visszanéző


Tenisz ATP torna Bukarest

Fucsovics Márton - Mariano Navone 2-0 


Férfi labdarúgó NB I.

MTK - FTC 1-2


Női kosárlabda NB I. 

TFSE-MTK - Vasas Akadémia 62 - 71

Tenis WTA Ruen Open

Babos, Kromacseva - Bains Lumsden 2-0


Női kézilabda NB I.

MTK Budapest - DVSC 27-36


Férfi labdarúgó NB I.

Újpest - MTK 1-2

Cselgáncs EB döntő Zágráb

Tóth Krisztián - Eljan Hajijev


Női labdarúgó NB I.

Budaörs - MTK 0-2


Férfi labdarúgó NB III.

Kaposvár - MTK II. 1-1

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség: Olvasó szerkesztő: Sztojcsev Iván. Szerzők: Joó Alfréd, Lukácsi Attila, Polivka Dóra, Rózsa Mihály, Sas János, Lantai Tibor .

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *