MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2024. március 21.

MTK Baráti Kör Hírlevele

V. évfolyam 6. szám

2024. március 21.

Tartalom:


Belépés az MTK Baráti Körbe

Bentmaradtunk? Bentmaradtunk!

Kosárlabda így is, úgy is

Vár rátok női kézilabda csapatunk

Oprée Rezsőre emlékeztünk

MTK nyári táborok

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Visszanéző

A napokban két U20-as sportolónk szerzett bajnoki címet.

Földesi Gergő (bal oldalon) a gerelyhajítók, Juhász Ágoston a sakkozók között lett korosztályának legjobbja

a képek forrása: mtk.hu



Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Bentmaradtunk? Bentmaradtunk!

A kiesést jelentő helyeken álló csapatokkal szemben 15 pont előnyünk van nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt. Talán nem kiabálom el, ha azt mondom, hogy innen már a szokásos tavaszi betlinkkel sem tudnánk kiesni. Így szinte biztosan jövőre is NB I-es lesz az MTK labdarúgó csapata. Lehet-e, kell-e ennek örülni? Sajnos igen. Az elmúlt években - legkésőbb a 2016/17-es szezon óta, de igazán már Várszegi Gábor távozásától kezdve - odáig züllött az MTK, hogy már az is sikernek számít, ha nem esünk ki. Persze a bajnokság még javában zajlik, korai lenne még értékelni. Jelenleg a 7. helyen állunk. Így ebből még lehet egy szűk bentmaradás vagy egy valóban sikeres év is. Még a kupában is versenyben vagyunk, ott is lehet még a legjobbak közé kerülni.

a kép forrása: adatbank.mlsz.hu

Mit fogunk elérni a bajnokság hajrájában? Azt hiszem, ez a fejekben dől el. Ha a fiúk úgy érzik, hogy elérték a célunkat, nem esünk ki és nincs bennük több motiváció, akkor sok jóra nem számíthatunk a következő hetekben. Viszont ha úgy gondolják, már nem kell görcsölni, lehet felszabadultan játszani, meg lehet mutatni, hogy ez a csapat többre is képes, akkor akár az első hatban is ott lehetünk. Megjegyzem, a bajnokság kezdete előtti ankéton – akkor még volt ankét – Selei András elmondta, hogy nem a puszta bentmaradás a cél, az első hat közé szeretnénk kerülni, legalább 50 pontot szerezve. Hozzátette, hogy a fiúk premizálása is úgy lett kialakítva, hogy akkor kereshetnek igazán sokat, ha ezt a célt elérik. Még mindkettő elérhető. Drukkolok, hogy a fiúk sokat keressenek. Drukkolok azért is, hogy a vezetőség ne elégedjen meg ezzel a szinttel, nyáron egy még jobb, erősebb keretet rakjanak össze, amelyiknek már alap a mezőny első felében való szereplés és amelyik a dobogót sem tartja elérhetetlennek, sőt, szeretne odajutni.

Hajrá kékek! Hajrá MTK!

/Bodrogi Tamás/


Kosárlabda így is, úgy is

A női kosárlabda NBI. A 16. fordulójának záró mérkőzésén, március 10-én a Szigetszentmiklós hazai pályán szenvedett 63-72-es vereséget a TFSE-MTK csapatától.
A BKG a bajnokság közben 2 új idegenlégióssal erősödött, így szorosabb meccsre számíthatott a csapatunk, a TFSE-MTK. A hazaiak szerezték az első kosarat, de utána a mieink zsinórban szerzett 7 pontjukkal meg is fordították az állást (2-7). 13-13-nál érte utol ellenfelét a hazai csapat, majd a hazai Takács ziccerét követően egy támadásig a vezetést is átvették (15-13). Ekkor azonban Király és Baa is bedobta a hárompontost, így ismét a TF-nél volt az előny (15-19). A centerünk, az amerikai Czinano nagyon jól uralta a palánk alatti területet, de erre, amennyire tudtak, felkészültek a hazaiak. 17-23 volt az állás az első negyed végén. A második negyed elején egymást váltották a vendég és a hazai kosarak, kicsit felgyorsult a játék, de a védekezés egyik oldalon sem volt túl kemény és hatékony (22-28). A csapatunk egyre több kinti dobással akart eredményt elérni, ami persze nem mindig sikerült. Ennek ellenére javunkra nőtt a különbség (24-32). A félidő végén 32-40 állt az eredményjelzőn. 
A harmadik negyedben a BKG kezdett jobban, 7-0-ás futásuk után egy pontra felzárkóztak (39-40). Majd át is vette a vezetést a hazai együttes, ezért Hegedűs Péternek kellett időt kérnie (43-40). Ez hatásos is volt, hiszen a mieink Carter és Burján vezetésével szereztek könnyű kosarakat (43-48). A hazaiak nem adták fel és egyenlítettek. A negyedet Király Andrea triplája zárta (51-54). Az utolsó szakasz elején több büntető is kimaradt (55-60), majd sikeres triplát dobtak mindkét oldalon. A szigetszentmiklósiak egy triplával ismét közelebb kerültek a TF-hez, de a vendégek a büntetőkkel tartani tudták az előnyüket (61-68). Az utolsó egy percbe érve már nem tudta megfordítani a mérkőzést a BKG, és 63-72-re elveszítették a szoros találkozót.

Bármennyire is fordulatos volt a meccs, nem éreztem azt egy pillanatra sem, hogy veszíthetünk. Úgy láttam és éreztem, hogy annyit adtunk ki, amennyi kellett a győzelemhez. Persze belülről ez más lehetett.

Szigetszentmiklós - TFSE-MTK 63-72 (17-23, 15-17, 19-14, 12-18)
Szigetszentmiklósi Városi Sport- és Rendezvénycsarnok
Játékvezetők: Frányó Péter, Szilágyi Bálint, Gruber Nikolett Lilla (Sarkadi-Nagy Ágnes)
Szigetszentmiklós: Rozmán-, Aldazabal 9, Koch 5/3, Zsámár-, Baltkoijene 23/3. Csere: Takács 12/6, Gróf-, Trehub 10, Bajzáth 4.
TFSE-MTK: Carter 20/9, Dúl T. 8/6, Szabó 9, Burján 7/3, Czinano 15. Csere: Vigh-, Baa 5/3, Király 8/6, Németh-, Vladár-.

Női NB1/A-s kosárlabda csapatunk, azaz a TFSE-MTK március 13-án este a DVTK Arénában lépett pályára a borsodiak ellen a Magyar Kupa negyeddöntőjében. Az első negyedben egyenrangú felei voltunk a házigazdának, bátran, kreatívan, okosan játszottunk a jelenlegi legjobb magyar csapat ellen. Viszont a pont nélküli második szakaszunk megpecsételte a sorsunkat és hiába szereztünk a harmadik etapban 27 pontot, végül nagy vereségbe szaladtunk bele. Ezzel nem jutottunk tovább a legjobb négybe, az oda már korábban bejutott Győr, Sopron és Vasas mellé. Sajnos Dúl Panka nem játszott, de persze vele sem lett volna könnyű megverni a hazai terepen eddig veretlen vendéglátókat. A negyedik negyedben, amikor már elment a meccs, akkor a fiatalok játszottak, akik sok mindent megtapasztalhattak. Azt is, hogy volt egy lelkes és hangos szurkolójuk, aki elment és mindent megtett, hogy érezzék azt, hogy nincsenek egyedül. Ez a szurkoló azért ment Diósgyőrbe, mert Szafi, azaz Szabó Fanni nyilatkozta a meccs előtti interjújában, hogy örülne, ha minél több szurkolójuk menne. Mentem és milyen jól tettem, szerintem az MTK jó hírét öregbítettem. Ha mondhatok ilyet egyáltalán. A lényeg,hogy csapatunkban ennél több van és teljes kerettel, nagyobb reményekkel és esélyekkel vesszük fel a küzdelmet a bombaerős ellenfelekkel! Ehhez persze még sok minden kell! Több szurkoló is! Megérdemlik a lányok ugyanis.

Női kosárlabda Magyar Kupa negyeddöntő
DVTK – TFSE-MTK 85–54 (17–16, 22–0, 22–27, 24–11)
Miskolc, 1200 néző. V: Goda, Fodor, Horváth Cs.
DVTK: Aho N., KÁNYÁSI 13/9, Charles 7, M. Jovanovics 10/6, A. TADIC 19. Csere: Lelik 9/9, GARBIN 17/6, Tenyér 4, Aho T. 3, Oláh F. 3/3, Fárbás, Vég-Dudás. Edző: Völgyi Péter
TFSE-MTK: Dúl T. 8/6, CARTER 13/9, Baa 5/3, SZABÓ F. 13/6, Czinano 4. Csere: Németh A. 2, Pusztai, Burján 6/3, Király 3/3, Vígh B. Edző: Hegedűs Péter

Március 8-án második számú női kosárlabdacsapatunk, az MTK-TFSE hazai pályán fogadta az esélyesebb Sportdarázs-Soproni MAFC együttesét az NB1/B bajnokság 17. fordulójában. Mi a hatodik helyen álltunk a tabellán 8/8-as mérleggel, tehát ugyanannyi győzelemmel, mint vereséggel. A vendégek viszont a harmadik helyen 10/5-ös mutatóval, azaz kétszer annyi győzelemmel, mint vereséggel. Bozsó Ádám tanítványai kiválóan kezdték a küzdelmet: a negyed derekához érve 12-7-re vezettek, majd a következő percekben tovább növelték előnyüket (18-11). Hruby Laura sikeres büntetői után az első negyed 22-13-as állásnál ért véget. A második játékrész elején a mieink továbbra is remekül tartották a különbséget, a papíron jobb erőkből álló riválissal szemben (26-16). Ezután viszont a vendégek pillanatai következtek, és 28-28-nál kiegyenlítettek. Sajnos a nagyszünetben pedig már a Sopron állt jobban (28-30). A nagyszünetet követően úgy tűnt, az MTK-TFSE nem tud változtatni a játék képén, ellenfelünk folytatta jó szériáját (30-39). Azonban szerencsére már nem sokáig tartott a kék-fehérek pontszegény időszaka, ennek Gróf Tímea Anna vetett véget, méghozzá két triplát bevágva (36-44), majd Bartos Blanka is betalált kintről (39-44). A harmadik felvonás végén előbb Vladár Róza, majd Vígh Bernadett is egy-egy közeli kettessel jeleskedett. Nyolcpontos hátrányból várhattuk a zárószakaszt (45-53), amelynek első perceiben megszilárdulni látszott a tíz pont körüli különbség (47-58). A lányaink nem adták fel: Csoma Petra duplájával hat pontra jött fel csapatunk (54-60), sőt az utolsó két percben háromra is felzárkóztak a lányok (59-62). Sajnos egyenlíteni, vezetni, már nem sikerült, és bár az MTK-TFSE jól tartotta magát, de végül 66-59-re vereséget szenvedett az esélyesebb Soprontól.

A mieink legeredményesebbje a 15 pontig jutó Gróf Anna Tímea volt.
Együttesünk 8/9-es mérleggel továbbra is a hatodik helyet foglalja el a tabellán. Folytatás március 24-én a Dávid Kornél KA otthonában.

MTK-TFSE–Sportdarázs-SMAFC 59-66 (22-13, 6-17, 17-23, 14-13)


/szerző és fotók: Lantai Tibor/


Vár rátok női kézilabdacsapatunk

Az utóbbi években az MTK labdajátékcsapatai közül női kézilabdázóink teljesítettek a legstabilabban. Egy évtizeddel ezelőtt az NB I. és az NB II között ingázó csapatot vettünk át a BSE-től. Az első években sokszor kisebb csoda kellett hozzá, de egyszer sem esett ki a csapat, három négy év után pedig sikerült annyira megerősödnünk, hogy már fel sem merülhetett a kiesés. Egyre jobb csapatunk lett, most már évek óta a középmezőny elejéhez tartozunk. Női kézilabdában a magyar bajnokság a top bajnokságok közé tartozik, így akik kilátogatnak a mérkőzéseinkre, garantáltan magas színvonalú játékot láthatnak. Csapatunk az első hat közé kerülésért küzd, amire megvan minden esélye. A kézilabdacsapat vezetése kéri tőletek, hogy támogassátok a lányokat szurkolásotokkal. Tudom, veszélyes dolgot kérek tőletek, amikor azt mondom, fogadjátok el a kézilabdacsapat meghívását. Veszélyes, mert aki egyszer kijön a lányok meccsére, az jó eséllyel beleszeret ebbe a szép sportba, ebbe a csapatba és rajongóvá válik. De remélem, ezt nem tartanátok nagy bajnak.

Gyertek, szurkoljatok! Hajrá kékek, hajrá MTK, a kézilabda csarnokban is!


Oprée Rezsőre emlékeztünk

Halálának századik évfordulója alkalmából az MTK Baráti Kör kezdeményezésére az MTK sportegyesület és az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. képviselőivel együtt megkoszorúztuk az MTK egykori alelnökének, igazgatósági elnökének a sírját a kerepesi temetőben. Oprée Rezső az MTK mellett az MLSZ vezetője is volt. Főtitkárként, alelnökként majd elnökként működött a labdarúgó-szövetségben. Visszavonulása után az MLSZ örökös tiszteletbeli elnöke lett. Civilben a Dréher Sörgyár aligazgatója volt. Sajnálatos módon sem az MLSZ, sem a Sörgyár nem képviseltette magát az eseményen, ugyanakkor úgy tudjuk, hogy néhány nappal később ők is megkoszorúzták Oprée Rezső sírját.

Szegő Tibor, Rózsa Mihály, Ujlaki Tamás, Bodrogi Tamás

a kép forrása: mtk.hu; fotó: Hegedűs Gábor


MTK nyári táborok


Születésnapok

A következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Götli Judit

Gross József

Grósz Gábor

Grósz Pandzarisz Judit

Gunyhó Zsófia

Gyányi Viktor

Dr. Hegedűs Lajos

Hrisztov Alex

Jegyernik László

Kárpáti Tamás

Koltai Péter

Mach Péter

Molnár Gábor

Róna Dániel

Dr. Thoman András

Tóth Kornél

Vámos Ambrus

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!


Március 25-én lesz 50 éves Saródy Szilvia teniszezőnk.

Március 30-án lesz 50 éves Szovics Szabolcs taekwondo-versenyzőnk.

Április 1-én lesz 50 éves Földényi Gábor vívónk.

Április 1-én lesz 60 éves Nagy Péter, női röplabdacsapatunk videósa.

Március 25-én lesz 70 éves Reich Tamás Ferencné bridzsversenyzőnk.

Március 28-án lesz 75 éves Schiller Péterné bridzsversenyzőnk.

Április 4-én lesz 75 éves Kun György bridzsversenyzőnk.


(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Nagy Péter

a kép forrása: mtk.hu


Évfordulók

4 éve, 2020. március 29-én hunyt el Hegedűs Györgyi (Krizsán Józsefné) sokszoros bajnok, BEK-bronzérmes kosárlabdázónk, minden idők egyik legjobb magyar centere.

30 éve, 1994. március 29-én hunyt el Pauncz Miklós sakk-szakosztályvezetőnk.

40 éve, 1984. március 27-én hunyt el Csillag Nándor, kosárlabda-szakosztályunk vezetőségének tagja.

50 éve, 1974. március 31-én hunyt el Ginzery Dénes, aki 1919-es labdarúgócsapatunk kapuját két mérkőzésen védte.

55 éve, 1969. március 25-én hunyt el némethi vitéz Damaszkin István József Benedek vívónk.

80 éve, 1984. március 29-én született Fáy Mihályné Fehér Magda sokszoros bajnok BEK-bronzérmes kosárlabdázónk.

100 éve, 1924. március 28-án hunyt el olimpikon tornászunk, Nyisztor János. A harctéren szerzett betegségébe halt bele, így hősi halottnak számít.

115 éve, 1909. március 24-én hunyt el az MTK „alapító tagja”, báró Kornfeld Zsigmond. (Azért az idézőjel, mert nem 1888 óta volt tag, az 1800-as évek végefelé lehetett alapító tagságot vásárolni.)

135 éve, 1889. március 22-én született Atlasz Gyula, holokausztáldozat birkózónk

155 éve, 1869. március 25-én született Robelly Jenő Elek Zsigmond vívómester, vívó szakosztályunk vezetője.

Nyisztor János

a kép forrása: Tolnai Világlapja 1908. 08. 02.


Visszanéző


Férfi labdarúgó NB I.

MTK-Kisvárda 2-1

Férfi labdarúgó NB III.

Bonyhád - MTK II. 0-2

Férfi labdarúgó NB I.

ZTE - MTK 2-2

Férfi labdarúgó U14.

Kisvárda - MTK 4-2

Női labdarúgó NB I.

Szekszárd - MTK 0-3

Női kézilabda NB I.

FTC - MTK Budapest 43-23

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség: Olvasó szerkesztő: Sztojcsev Iván. Szerzők: Hazai Tamás, Joó Alfréd, Lukácsi Attila, Polivka Dóra, Rózsa Mihály, Sas János.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *