MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

100 éves az MTK Stadion III. rész

2012.03.23.

100 éves az MTK Stadion III. rész

Futball stadion vagy valami egészen más?
Amikor a Hidegkuti Stadionban zajló sporteseményre gondolunk, akkor automatikusan a foci jut eszünkbe. De ez egyáltalán nem természetes. Miért is?

Leginkább azért, mert 1912-ben nem egy labdarúgó stadion épült a Hungária körúton, hanem egy mai kifejezéssel élve multifunkcionális létesítmény. A második világháború után az eredetitől teljesen eltérő tervek szerint felépített pályára ez fokozottan igaz volt. Felsorolni is nehéz hány sportág edzéseit és versenyeit rendezték az MTK Stadionban. Csak ami így hamarjában eszembe jut: A zöld gyepen játszottak gyeplabda, rögbi és nagypályás kézilabda mérkőzéseket. A pálya körüli salak az ország egyik legjobb futópályája volt a rekortán korszak előtt. A sarokban a bitumenes pályán játszott egykor kispályás kézilabda csapatunk, röplabdázóink és kosarasaink. Igen, a BEK-ben 3. helyezést elért női kosarasaink sokáig itt, szabadtéren játszották a bajnoki mérkőzéseiket. Később, amikor megépült a csarnok, akkor ott talált megfelelő színvonalú otthonra kosárlabda és röplabda szakosztályunk, megszűnésükig birkózóink is itt edzettek.

A lelátó alatt is élénk sportélet zajlott. Manapság az MTK boxolói nem használhatják régi edzőtermüket, még abban az időben sem, amikor egy árva labdarúgdosó sincs az épületben, mert ez zavarná a focistákat. Régen itt edzettek az MTK judósai, súlyemelői, és boxolói is. Sőt – bármilyen hihetetlen is – az MTK labdarúgó csapata a KEK döntőbe úgy jutott be, hogy a stadiont a focistákon kívül még vagy tíz szakosztály sportolói használták. Igaz akkor nem Domonyai László volt a csapat vezérigazgatója. Sőt egyáltalán nem volt a csapatnak vezérigazgatója. Voltak viszont sikerek. Nem egy Gyirmot ellen kiszenvedett döntetlen, hanem például 4-0 a Celtik ellen. Igaz azt a meccset nem  a Hungária körúton játszották, hanem a Népstadionban. Ugyanis, az akkor még az állóhelyekkel együtt 37 000 néző befogadására alkalmas létesítmény túl kicsinek bizonyult az érdeklődők számához képest. Hát igen a régi szép idők. Ma már boldogok lennénk ha az időközben alig 7000 fősre zsugorított stadion mondjuk félházzal működne. Reméljük lesz itt még telt ház!

A videón egy 1987-es Fradi elleni győzelem. Figyelem! A vendég szurkolók a kapu mögötti kanyarban voltak. A B lelátót a mi drukkereink töltötték meg zsúfolásig! (A képeken nem látszik, de feltehetően az A oldal is tele volt.) 

 

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!