MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

100 éves az MTK Stadion XI. rész

2012.03.31.

Száz év – több száz siker

Elérkezett a nagy nap. Ma száz éves a Hidegkuti Stadion. Száz év telt el azóta, hogy Brüll Alfréd először vezette ki a csapatot a stadionunk zöld gyepére. Száz sikerekben gazdag esztendő telt el, ma ezekből a sikerekből mazsolázunk. Hiszen az összeset felsorolni is képtelenség.

Az első kiemelkedő eredményt Rajz Ferenc érte el az akkor még vadonatúj létesítményben. Valószínűleg ma már nem sokan tudják, ki volt ő. Atléta volt. A nevéhez fűződik az első Hungária körúti világcsúcs 1913-ban érte el, 500 méteres síkfutásban.

 

Rajz Ferenc világcsúccsal ér célba

Őt labdarúgóink követték. 23 bajnoki címünk közül 21-et már hazai pályán ünnepelhettünk, eddigi utolsó bajnoki címünket már a Hideguti Nándorról elnevezett stadionban szereztünk meg. Különösen eredményesek voltak labdarúgóink a stadionavatót közvetlenül követő időszakban. 1913 és 1925 között az összes hivatalos magyar bajnoki címet azaz 10 aranyérmet zsinórban hazahozták labdarúgóink. Közben 1915-ben nyertek még egy utólag hivatalosnak el nem ismert „hadibajnokságot” is. (Hogy ezt miért nem hajlandó az MLSZ elismerni, az rejtély, hiszen az egy évvel későbbi ugyancsak „hadibajnoki” címet elismerik hivatalosnak. Az egyetlen racionális érv, hogy ez csak fél idényes bajnokság volt. Ez igaz, de a későbbi 1963-as és 1970-es félidényes bajnokságokat hivatalosnak tekintik.)

 

 

 Első bajnokcsapatunk 1904-ből

 

Az utóbbi években rendszeresen sikereket szállító női focistáink három bajnokságot nyertek a Hidegkuti Stadionban. (Pont a mai napon játszanak a lányok az ide bajnokság szempontjából sorsdöntő meccset hazai pályán!)

 

A bajnok lányok

 

Labdarúgóinkon kívül  számos sportág sikerei kötődnek az MTK pályához. Az egyéni sportokról most nem írok, egyrészt terjedelmi okokból, hiszen ha csak atlétáink győzelmeit venném sorra, azt is hosszú oldalakon keresztül sorolhatnám, másrészt, mert néhány kivételtől eltekintve, nekik a stadion „csak” a felkészülés színhelye volt, győzelmeiket már másutt aratták. Így csak a sportágakat sorolom fel, amelyekben bajnoki címeket szereztek az MTK Stadionban készülő versenyzők. A bajnoki címek nem csak hazai elsőséget jelentenek ez esetben, hanem olimpiai, világ- és európabajnoki arany- ezüst- és bronzérmeket is.

Az érintet sportágak:  atlétika, birkózás, cselgáncs, ökölvívás, súlyemelés, tenisz. E sportágak mindegyikében nyertünk csapatbajnoki címet is, de ezeket a győzelmeket sem a Hungária körúton értük el.

Ám számos csapatunk volt, amelyik mérkőzéseit is itt játszotta. Ez a pálya volt otthona hosszabb rövidebb ideig röplabda és rögbi csapatainknak is.

Itt ünnepelhette egyetlen bajnoki címét 1950-ben gyeplabda csapatunk. Itt szerezte férfi nagypályás kézilabda csapatunk bajnoki címeinek többségét. (Négyből hármat.) Miként kispályás bajnoki címeinket – mind a hármat – is itt ünnepelhettük. Kézilabdás lányaink három nagypályás bajnoki címüket szerezték a Hungária körúton.

Női kosárlabdázóink bajnoki címeiket több helyszínen gyűjtötték be. Köztük volt a Stadion sarkában megbúvó bitumenes pálya és az időközben műfüvessé alakított csarnok is.

Sorozatunkat mi mással is zárhatnánk, további MTK sportsikereket kívánunk Stadionunknak – és persze magunknak. Reméljük lesz lehetőség a felújításra vagy egy teljesen új Stadion építésére a közeljövőben.

Eddigi kitüntető figyelmeteket köszöni a szerző:

Bodrogi Tamás

 

Források:

Száz Éves az MTK-VM sportklub (A szerk.biz. vezetője Barcs Sándor)

Hencsei Pál: Az MTK 120 éve

Wikipédia

MTK Infó

MTK 1888.hu

mtkhungaria.hu

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!