MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

100 éves az MTK Stadion

2012.03.21.

1912 március 31-én adták át az MTK első saját stadionját a Hungária körúton. A centenárium tiszteletére mától az évfordulóig mindennap jelentkező cikksorozattal emlékezünk. Ennek első részében természetesen a 100 éve történteket elevenítjük fel.

1911 tavaszán még csak az ötlet volt meg, hogy kéne egy saját stadion az MTK-nak, mégis alig egy év múltán, már saját pályánkon játszhatott a csapat. A nyitómérkőzésen az ősi rivális FTC volt az ellenfél és szurkolóink nem csak az új stadionnak, hanem a Fradi elleni győzelemnek (1:0) is örülhettek 1912 tavaszán.

De mi is történt ezalatt az egy év alatt?

Először is megfelelő területre volt szükség. A főváros nevében Bárczi István polgármester – aki maga is lelkes szurkolója volt csapatunknak – az építkezéshez szükséges 7 hektáros területet jelképes összeg, mindössze évi 1 aranykorona bérleti díj ellenében biztosította az MTK részére. Az építkezés költségeit Brüll Alfréd által vezetett részvénytársaság biztosította, melynek részvényeit Brüll Alfréd az egyesületnek ajándékozta. A terveket Goll Elemér és Verner Frigyes mérnökök készítették, mindketten a klub tagjai voltak. A stadion a maga korában rendkívül korszerűnek számított, mindkét hosszanti oldalán fedett lelátó övezte, a nagyobbik tribün alatt voltak az öltözök, fürdök és a gondnoki lakás. A gyep körül nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas atlétikai pályát alakítottak ki.  A Stadion Hungária körút felőli oldalán még eben az évben azaz 1912-ben elkezdődtek a klubház építési munkái, 1913 végére ez a létesítmény is elkészült.

Az alábbi felvételen - bár majd negyed századdal később készült - még az 1912-es formájában látható a stadion. (Nem mellesleg a képeken egy Hungária - Ferencváros mérkőzés látható, melyen a kék-fehérek 3:0-ra győztek.)

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!