MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

Evezés

 

Kiemelkedő sportolóink:

Ambrus Mariann

Bata Ilona

Haller Ákos

Langhoffer Klára

Evezés

Alapítási év: 1895. április 13.

Magyar Evezős Szövetség tagja: 1896. október
Első versenyen részvétel: 1897
Első csónakház: A Duna budai partján a Császár uszoda magasságában.

Az evezős szakosztály rövid története:

A szakosztály az MTK-val együttműködve, de nagy önállóságot élvezve a “Duna” nevet vette fel.

- 1914-ben két hajóegységben, egypárban (Bánó Manó) kétpárban (Erdélyi Jenő és Hornung Gyula) országos bajnokságot nyernek.
- Az első világháború alatt a működés visszaesett, a versenyzők legtöbbje katonai szolgálatra vonult be és többen hősi halált haltak.
- A háborút követően lassan ismét beindult a szakosztályi élet, de a politikai viharok ismét megtépázták a szakosztály zászlaját.
- 1942. december 31-én az üldöztetés – demokratikus elvek miatt – megszüntette a szakosztályt. Létesítményét, hajóparkját, vagyonát elkobozták.
- 1947-ben a régi tagok a szakosztályt “Duna” néven ismét felélesztették.
- Az 1947-ben rendezett Európa Bajnokságon Szendey Antal a Duna versenyzője Zsitnik Bélával (Hitelbank) és Latinovits Szaniszló kormányossal Európa Bajnokságot nyertek.
- 1948-ban a londoni olimpián ez a kettes Zimonyi Róbert kormányossal bronzérmet nyert. Ez volt a magyar evezős sport első olimpiai érme.
- Az ötvenes évekig a szakosztály vegetált. Létesítménye az Újpesti öböl végében a Meder utcában működött.
- Ez idő tájt jött létre a női szakág és kitartó küzdelmes évek után 1972-ben kormányos négyesben országos bajnokságot nyert a Borbély Magdolna, Papp Ágnes, Jungi Erzsébet, Frohner Ilona és Nagy Erzsébet kormányossal vezetett egység.
- 1975-ben az MTK fuzionált a Vörös Meteorral és a Vörös Meteor Csemege Sportkörökkel.
- Létrejött az új egyesület MTK-Vörös Meteor S.K. elnevezéssel.
- Az új egyesület használatába került a Meder utcai, a Margitsziget-i, a Csepel Gubacsi hídfői és a Pesterzsébeti evezős ház. A Vörös Meteor Csemege úszóházát a Csemege Kereskedelmi Vállalat nem adta át az új egyesületnek.
- Az MTK-VM SK valamennyi sportlétesítményének a kezelésére a Belkereskedelmi Minisztérium – mint bázisszerv – létrehozta a Létesítmények kezelését ellátó Intézményt.
- 1980-ban a Moszkvai Olimpiai Játékok-on kétpárevezősben a Langhoffer, Bata egység VI.
- 1981-ben Ambrus Mariann az ország első Világbajnoki ezüstérmes versenyzője átigazolt a szakosztályba. Nemzetközi sikereit az új egyesületben is rendre abszolválta.
- 1983-ban a férfi ifjúsági világbajnokságon kormányos nélküli négyesben a Szántó, Ferkel, Kunz, Czakó összetételű egység IV. lett.
- 1985-ben a Brandenburgban megrendezett női ifjúsági világbajnokságon kétpárevezősben a Punk, Piros páros ezüstérmet nyert.
- Az MTK-VM SK elnöksége 1985. 11. 11-i 103/85 sz. határozatában felhatalmazta az Ellátó Intézmény vezetőjét, hogy a Margit-szigeti evezős házat eladhatja a Honvédelmi Minisztériumnak 16 millió forintért azzal a céllal, hogy az említett összeg, kiegészülve az OTSH támogatásával és egyéb létesítmények eladásából befolyó összegből, egy új evezősház jöjjön létre a Csepel Gubacsi hídfőnél.
- Az engedélyezési tervet a Mélyépítő Vállalat 1986. májusában elkészítette.
- Az eladást követően és a pénz átutalása után ugyanez az elnökség 1986. szeptember 22-én úgy dönt, hogy ne evezős létesítmény jöjjön létre – az evezős ház árából – hanem a labdarúgók Hungária körúti stadionjának a világítására kell a rendelkezésre álló forrást fordítani, mert a 100 éves MTK-t a labdarúgás jobban reprezentálja.
- A fentiekben elmondott nem éppen korrekt elbánás ellenére a szakosztály szűkös létesítménygondjai ellenére a sportszakmai munka színvonala nemzetközi szinten folyt, felnőtt és ifjúsági szakágakban.
- A legjelentősebb eredményt 1975-ben Nottingham-ben a Világ Bajnokságon a női kormányos négypárevezősben a Halász, Gyimesi, Salamon, Kászonyiné kormányos Nagy egység a IV. helyezéssel éri el.
- A 2000-ben Sydney-ben rendezett olimpián Haller Ákos, Petõ Tibor (Vác) kétpárevezős egység V. helyezést ért el.
- 2004-ben az athéni olimpián való részvételre Székely Viktória eséllyel pályázott kétpárevezősben.
- Az országos bajnokságokon számtalan MTK-VM-s sportoló nyerte el az országos bajnok címet felnőtt, ifjúsági, női, férfi szakágban.
- A felnőtt evezősök mellett a szakosztály utánpótlása az ország egyik legnagyobb bázisa volt.

- Az év evezőse büszke címet az alábbiak érdemelték ki:
- 1980-ban a Langhoffer-Bata kétpárevezősben
- 1981-ben a Bertényi-Ambrus-Gyimesi-Kosztolányi-Répásy kormányos négyes párevezősben
- 1982-ben Gyimesi egypárban
- 1983-ban Ambrus-Cserey kétpárban
- 1984-ben Ambrus egypárban
- 1985-ben Cserey egypárban
- 1988-ban a Bertényi (MTK)-Kapocs (Velence)-Cserey (MTK)-Sarlós (Acélönto) kormányos nélküli négy párban
- 1991-ben Punk egypárban elért kimagasló eredményeikért.

Az MTK evezős szakosztály kezdeményezésére – Dr. Harmath Zoltán és id. Zsitnik Béla szervező munkájának eredményeként – a Magyar Evezős Szövetség létrehozta az evezős Veterán Bizottságot. Ezzel létre jött Magyarországon egy új mozgalom, amely az aktív sportot befejező evezősök tovább sportolásának a lehetőségét biztosítja szervezett keretek között. Az ország egész területén csaknem minden szakosztályban követőket találtunk és rendszeres felkészüléssel versenyeznek is.

1973-ban nemzetközi vizeken is megjelentünk és a FISA nem hivatalos világbajnokságán azóta is indulnak klubszinten versenyzőink.
A versenyeket korcsoportos beosztásban rendezik.
Büszkén mondhatjuk, hogy veterán sportolóink nagyszerű sikereket érnek el olyan nagyszabású rendezvényeken, ahol az indulók száma meghaladja a 7000 főt is.

Kapcsolatok:

Hazai: A szakosztály kapcsolata az MTK vezetésével, a Magyar Evezős Szövetséggel, a társegyesületekkel és szövetségekkel jónak mondható.
Külföldi:
- A Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) a szakosztály eredményes munkájának elismeréséül id. Zsitnik Bélát az Ifjúsági Bizottságban, dr. Harmath Zoltánt a Veterán Bizottságban foglalkoztatta.
- Barátinak mondhatók az osztrák, német, szlovák nemzeti szövetségekkel a kapcsolat, de probléma mentes a többi országokkal is.
Működési feltételek:

A szakosztály által használt létesítmények a Magyar Állam tulajdonát képezik a Sportfólió KHT kezelésében.
Az üzemeltetési költségeket az I.S.M. biztosítja a Sportfólió KHT-n keresztül.
A versenyhajó park az MTK tulajdonát képezik, a karbantartási költségek a szakosztályt terhelik.
A sportszakmával kapcsolatos költségek, mint az utazási, hajószállítási, edzői költségek fedezetét tagdíjakból, pályázatok elnyeréséből, és alkalmi szponzori támogatásokból biztosítjuk.
Reméljük, hogy tájékoztatásunk ismeretében sokan szeretnének ebben a patinás szakosztályban sportolási tevékenységet folytatni és az elődök eredményeit túlszárnyalni, öregbíteni.
Várjuk a jelentkezéseket!

/Forrás: Az MTK SC honlapja./