MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

pr2

 

Tabellák és eredmények:

 

Honvéd - MTK 1-2

MTK - Újpest 2-1

Lombard - MTK 0-2

MTK - Pécs 0-0

Kecskemét - MTK 1-1

MTK - Kaposvár 3-1


 

 

Maglód - MTK 2-1

Eger - MTK 1-5

MTK - Felsőtárkány 7-0

Gyöngyös - MTK 1-6


 

 

Szolnok - MTK 0-0

MTK - FTC 0-1

 


 

 

 

Pécs - MTK 2-4

MTK - Győri ETO 3-1


 

 

Pápa - MTK 2-1

MTK - FTC 0-3

MTK - PMFC 2-2

Paks - MTK 1-11


 

 

Fehérvár - MTK 0-3

Pécs - MTK 1-0

MTK- Győri ETO 4-3


 

 

Pápa - MTK 0-4

MTK - FTC 2-1

MTK - PMFC 4-3

Paks - MTK 2-2


 

 

MTK - ZTE 2-1

Gyirmót - MTK 1-3

MTK - Paks 2-0

 


 

 

 

MTK - Kecskemét 0-1

Gyöngyös - MTK 0-5

Jászberény - MTK 2-3

MTK - Mészőly Focisuli 0-0


 

 

MTK - ZTE 7-0

FTC - MTK 3-6

Gyirmót - MTK 0-7

MTK - Paks 9-0


 

 

 

MTK - Kecskemét 8-1

Gyöngyös - MTK 0-2

MTK - Mészőly Focisuli 16-0

Jászberény - MTK 1-2


 

 

MTK-Macabi - Futbalféria 5-4


 

 

MTK - Tököl 4-1

MTK - Ikarusz 5-1


 

SZAC - MTK 4-5

MTK - Soroksár 11-2

 

 

 

 

 

 

 

 

MTK - Rövid focitörténelem

A XIX. és a XX. század fordulóján alakultak meg az első magyar labdarúgó csapatok. Az MTK vezetősége eleinte nem látott fantáziát az új sportágban, így klubunk sportolói némi késéssel kezdtek footballozni. Így csapatunk nem is nevezett az első magyar bajnokság küzdelmeire. Igaz nem sokkal maradtunk le erről a lehetőségről. 1901-ben, amikor az első bajnokság küzdelmei kezdődtek már létrejött az MTK csapata. Az MTK 1901 március 12-én alapította meg labdarúgó csapatatát, nem egészen egy héttel az első bajnokság rajtját követően. Első mérkőzésünket ez év őszén (okt. 20-án) játszottuk a BTC vegyes ellen. Az eredmény 0:0 lett.

A következő bajnokságban már mi is részt vettünk. Igaz újoncként csak a második osztályba nyertünk csak besorolást. Ott viszont remekül helytállt csapatunk. Második helyen zártuk a szezont, ennek eredményeként 1903-ban már az első osztályban szerepelhetett a kék-fehér csapat. Méghozzá nem is akárhogyan. Első nekifutásra a harmadik helyet szerezte meg az MTK. Valószínűleg kevesen gondolták akkor, hogy ez egy párját ritkító sorozat nyitánya lesz. Ettől kezdve 1940-ig az MTK két becsúszott 4. hely kivételével minden évben a dobogóra állhatott. Ebben az időszakban érte el az MTK a magyar foci történetének leghosszabb sikerszériáját. 1915 és 1925 között 10 bajnok címet ünnepelhettünk zsinórban. Erre az időszakra esett az MTK legnagyobb siker, az FTC elleni 11:2 arányú győzelem.

Amilyen szép volt ez a korszak, olyan csúnya lett a vége. 1940-ben a fasiszta hatóságok „árjásítási” törekvéseinek nem engedett a csapat. A Hungária inkább visszalépett a bajnokságtól, de nem engedett a nyomásnak. Egy év múlva 1941-ben a fasiszta magyar hatóságok feloszlatták az általuk zsidónak tekintett MTK-t. A következő években sportolóink és vezetőink folyamatos üldöztetésnek voltak kitéve. Sokan váltak a zsidóüldözések áldozataivá. Mártírhalált halt többek között legendás elnökünk Brüll Alfréd és oly kiváló játékosaink, mint Braun „Csibi” József vagy Nádler Henrik.

A felszabadulás után az MTK újraszerveződött. Csapatunkat ott találhattuk már a háború utáni első bajnokság rajtjánál is. Ez egy újabb sikerkorszak kezdete volt. 1945 és 1963 között az MTK minden évben az első hat között végzett a bajokságban. Így az MTK az egyetlen magyar csapat, amelyik elmondhatja magáról, hogy az első osztályba kerülését követően 60 évén keresztül folyamatosan az élcsoportban szerepelt, egyetlen egy alkalommal sem került a hatodik helynél rosszabb pozícióba. Az ötvenes években nevét gyakran változtató csapatunk volt az egyetlen a magyar mezőnyben, amelyik lépést tudott tartani a világ akkori legjobb csapatai közé tartozó Honvéddal, esetenként bajnokságot tudott nyerni előttük!

A 63-1977-ig csapatunk teljesen elszürkült, rendszerint a középmezőny második felében végzett. Amikor 1978-ban másfél évtized után ismét érmet szerzett az MTK, azt hittük túl vagyunk a nehezén. Pedig az igazi fekete leves ezután jött még. 1981-ben az MTK története során először kiesett az NB1-ből. Szerencsére csak egy évig tartott a száműzetés, csapatunk fölényesen nyerte az NB2 középcsoportját. Majd az osztályozó mérkőzéseken sikerrel túljutva visszakerült az NB1-be. Ahol néhány év alatt megerősödött. Egy újabb sikersorozat kezdődött, 1987-ben 30 év szünetet követően bajnok lett az MTK. Bár a következő években ezt a sikert nem tudták a fiúk megismételni, de csapatunk stabilan az élcsoportban szerepelt 1993-ig. Ekkor azonban egy negyedik helyezést követően teljesen váratlanul újabb kiesés következett. Majd az azonnali visszajutást követően újabb sikerkorszak következett. Új tulajdonosunknak Várszegi Gábornak köszönhetően rendre a bajnokság esélyeseként vághattunk neki a szezonnak. Ezt az esélyt négy alkalommal sikerült bajnoki címre váltani. A 2008-ban megnyert bajnokságot követően azonban a csapatból év mint év eladták a legjobb játékosokat, helyükre nem igazoltunk senkit, az utánpótlásunkból felkerülő tehetséges fiatalok nem tudták pótolni az eladott klasszisokat. Csak idő kérdése volt mikor következik be az újabb kiesés. Sajnos erre nem kellett soká várni. 2011-ben ismét búcsút vettünk az NB1-től. Szerencsére ismét csak rövid időre. Az NB2 nyugati csoportját utcahosszal nyerve jutottunk vissza az első osztályba. Reméljük ismét jön a kiesések után már-már megszokott fekltámadás.

/B.T./