MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

Várszegi Gábor

Várszegi Gábor - Az ember akiről nehéz tárgyilagosan írni.

 

Várszegi Gábor kapcsán rengeteg témában lehetne írni. Hiszen az élet legkülönbözőbb területein ért el sikereket. Írhatnánk a zenei karrierjéről, hiszen előadőként és szerzőként is komoly sikereket ért el. De ez nem tartozik témánkhoz az MTK-hoz. Írhatnánk a sikeres üzletemberről, aki egy az Astóri Szállónál lévő apró üzletből indulva vállalat birodalmat épített és az ország egyik leggazdagabb embere lett. De ez sem tartozik a mi témáink közé. (Érdekes, az Astori aluljáró közvetlen környéke úgy tünik valami mágikus hatással van az MTK-ra. Innen indult Várszegi Gábor, de alig 5 méterrel arrébb volt az MTK Baráti Kör Örökös Elnökének Kósa Gyurinak a hamburger sütödéje, az Astoria Szállóban pedig sokáig olimpiai bajnokunk Schmitt Pál töltött be vezető tisztségeket.)

Minket Várszegi Gábor, mint az MTK tulajdonosa érdekel. A csapat a mélyponton volt, amikor érkezett. Kiestünk az NB1-ből és anyagilag is csődközelben volt az MTK. Ekkor érkezett Várszegi Gábor. Érkezése sikert és gazdagságot jelentett a csapatnak. Szerződtette a korszak legjobb magyar játékosait, rengeteg pénzt költött a csapatra. Nem is eredménytelenül. Várszegi Érkezése után az első ünnep az NB2 fölényes megnyerése volt. Majd rögtön a visszajutást követő első évben az 5. helyen zárt a csapat. A következő évben már bajnoki címet ünnepelhetettünk. Micsoda csapat! Legjellemzőbben a Babos-Molnár, Kuttor, Lőrincz, Szekeres - Farkasházy, Halmay, Illés, Zsivóczky - Kenesei, Orosz összeállítású tizenegyet küldte pályára Garami József. De sérülés vagy eltiltás esetén sem volt gond, hiszen a kispadon is válogatott játékosok sorra ült. (Az említetteken kívül szóhoz jutott még a csapatban: Csertői, Preisinger, Zimmermann, Talapa Jani, Horváth Csaba, Katzenbach, Egressy, Oprisan, Füle, Barva, Csillag, Hamar és Rabóczki.) A csapat legtöbb játékosa és edzője is élete csúcsformáját futotta ebben az idényben. Illés Béla nyerte a gólkirályi címet és az év játékosa is ő lett, Garami József lett az év edzője. A csapat könnyedén lett a Magyar Kupa gyöztese is.

Egy gyengébb szezon után - gyengébb azaz 5. hely a bajnokságban és győzelem a kupában - ujabb siker következett. 1999-ben Egervári Sándorral a kispadon jelentős részben kicserélődött játékosállománnyal gyűjtöttük be az újabb bajnoki címet. Bár a keret nagyobb része kicserélődött, de a legnagyobb sztárjaink maradtak. Ezúttal is részese volt a sikernek többek között Babos, Lőrincz, Halmai, Illés, Kenesei, Orosz, Molnár. A csapat 19 ponttal előzte meg az FTC-t. A magyar foci történetében se azelőtt se azóta soha ekkora különbség nem volt az első két helyezett pontszáma között.

Talán soha nem fog kiderülni, mi történt a megnyert bajnokságot követően, de tény ekkor változott meg Várszegi Gábor és az MTK kapcsolata. Tulajdonosunk addig nagylelkű mecénásként viselkedett innen kezdve inkább a racionális üzletember került előtérbe, aki sokszor háttérbe szorította a szurkolók érzelmeit és tán a saját érzéseit is. Az ötletelések korszaka következett. Ezek között voltak jól és rosszul sikerült elképzelései is a tulajdonosnak. Csak a felsorolás szintjén néhány ilyen ötlet. Henk Ten Cate idehozása a holland stílus megvalósítása érdekében, majd egy év után a kisérlet leállítása. Jött az újpesti és a ferencvárosi kaland. Ugyancsak ennek a korszaknak a termése a sikertörténetnek induló SKA, amelyről még most sem könnyű eldönteni, hogy valójában sikersnek mondhatjuk-e vagy inkább kudarcnak. Azt azonban aligha lehetkétségbe vonni, hogy forradalmasította a magyar utánpótlás korú labdarugók képzési rendszerét.

Az 1999 és 2008 közötti korszakról elmondható, hogy csapatunk játékereje ha nem is egyenletesen, de folyamatosan csökkent, játékosállományunk gyengült. Azonban ennek ellenére ekkor még jöttek a sikerek, általában érmes helyen végzett a csapat, sőt nyertünk két bajokságot is. (2003-ban és 2008-ban.)  Minek köszönhettük a sikereket az egyre gyengébb csapatokkal? Részben edzőink (Egervári Sándor és Garami József) remek munkájának, részben mert az SKA legjobbjait ekkor még nem adtuk el tizenévesen, részben mert a magyar NB1 mezőnye folyamatosan gyengült.

A 2008-ban megnyert bajnokság újabb negatív fordulatot hozott. Megkezdődött egy minden ésszerű mértéket meghaladó játékos kiárusítás, a csapat teljes leépítése. Jellemző a 2008 évi bajnokcsapatban 26 játékosunk jutott szóhoz, közülük 19 már nem az MTK játékosa, ketten csak névleg vannak a csapatnál (Pátkai, Szabó) hiszen sem a felkészülési, sem a tét mérkőzéseken nem kaptak egyetlen perc játéklehetőséget sem, Molnár és Vadnai a bajnokcsapatban csak pillanatokat kapott, Zsidai Laci pedig csak azért van nálunk, mert várja, hogy külföldre távozhasson. Azaz valójában három játékos van a csapatban, aki akkor is és most is meghatározó szerpet kapott Pál Andris és Kanta Józsi, akiket rengeteg sérülésük miatt nem sikerült eladni és Szekeres. Adrián a kakukktojás, aki eladható lett volna, mégis nálunk maradt. Rejtély, ő hogy maradhatott az MTK-ban. Itt tartunk 2011 koraőszén, a Várszegi korszak végén. Kiváncsian, reménykedve, de azért kissé félve is várjuk, mit hoz a jövő.

Itt akár abba is hagyhattam volna az írást. Ez így kerek. Esetleg hozzátehettem volna némely közhelyeket, például, hogy Várszegi úgy adta át az MTK-t, ahogy átvette, NB2-ben. De ez nem lenne tisztességes Várszegi Gáborral szemben. Lehet őt szeretni vagy sem. Lehet pozitívan vagy negatívan megítélni az MTK-nál eltöltött éveit. De tényként kezelhetjük: Nélküle már nem létezne az MTK. Várszegi Gábor érdeme, hogy a csapat mellé állt, életben tartotta a csapatot, egy olyan korszakban, amikor ezt más senki nem tette meg. Nem mellesleg szerzett nekünk négy bajnoki címet. Ezzel elmondható, hogy a Várszegi korszak az MTK sikerekben gazdag történetének második legeredményesebb periódusa volt.

Köszönjük Gábor!