MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

xcvblkjh220901

MTK Baráti Kör Hírlevele

III. évfolyam 10. szám

2022. szeptembers 1.

Kedves Barátaink!

Nem unatkoztunk az elmúlt hetekben sem. Sikereink közül is kiemelkedik Fischer Brigitta felnőtt vb-aranyérme. A magyar bridzssport legnagyobb sikere az elmúlt közel száz évben. Női és férfi focicsapataink is jól kezdték a szezont, eddig mindkét csapatunk veretlen. A közelmúlt időszak főszereplői mégis a hajós sportolóink voltak. Néhányan közülük sikeres világversenyeket tudhatnak maguk mögött. Mégis az igazi sikert a hazai bajnokságok hozták el. Kajak-kenusaink 9 aranyérmet szerezve a második helyet érték el az ob éremtáblázatán. Emberemlékezet óta nem szerepeltünk ilyen jól a bajnokságon. Evezőseink 6 bajnoki címet begyűjtve az egyesületi pontverseny 3. helyét érték el. Ez önmagában is csodás eredmény, de igazán akkor tudjuk értékelni, ha hozzátesszük: 5-6 évvel ezelőtt ugyanebben az összehasonlításban evezőseink 33 rangsorolt egyesület küzül a 32. helyet szerezték meg. Talán ez az ami a legszebb a sportban, hogy fel lehet kelni a padlóról. Gratulálunk sikeres sportolóinknak.


Milyen legyen hírlevelünk?

Többször jeleztük, hogy várjuk véleményeteket, javaslataitokat. Most egy érdekes felvetés jött egy kedves olvasónktól. Szerinte jobb lenne, ha a három hasábos megjelenítés helyett egy hasábos lenne hírlevelünk. Nos nézzük, mi miért a három hasábos formát választottuk? Alapvetően két okból: Egyrészt ez inkább hasonlít egy papír alapú, „valódi” újságra. Másrészt tetszetősebb, mintha minden egy tömbbe ömlesztve jelenik meg. Persze ízlések és pofonok... Mi szól az egy hasáb mellett? Az egy picit egyszerűbb kezelhetőség. A hasábok végére érve nem kell az olvasónak visszatérni ismét a hírlevél elejére. Melyik a jobb? Döntsétek el. Ide kattintva szavazhattok, maradjon-e a mostani forma, vagy térjünk át az egy hasábos megjelenésre. 

Tartalom:


Bal oldali hasáb:


Belépés a Baráti Körbe

Beszélgetés új klubigazgatónkkal Dr. Selei Andrással

Kék-fehérek a zöld asztalnál Játssz Te is a világ legjobbjaival

Új játékosunk: Barkóczi Bernadett

Remekül szerepeltünk az evezős országos bajnokságon!

Születésnap

Születésnap 2.

Évfordulók


Középső hasáb:


MTK Baráti Kör Program - Újraéled(het) a szurkolói klub (2.)

Örökösök, akiknek mi vagyunk az örökösei


Jobb oldali hasáb:


A legfontosabb MTK-eredmények előző hírlevelünk megjelenése óta

Kéktúra

Legfrissebb világbajnokunk Fischer Brigitta.

a kép forrása: mtk.hu

*** *** *** *** *** 

MTK-szurkoló vagy? Akkor köztünk a helyed!

Kattints ide, lépj be az MTK Baráti Körbe!


Beszélgetés új klubigazgatónkkal, Dr. Selei Andrással

Selei András

a kép forrása: MTK Budapest, fotó: Zádor Péter

Ismerjük és mégsem ismerjük. Pontosabban mi, szurkolók nagyon felületesen ismerjük. Legtöbben annyit tudunk róla, hogy játszott az MTK-ban és most a klub egyik vezetője. Talán érdemes jobban megismerni őt. A 2006-07-es szezonban volt játékosunk. Ebben az idényben az MTK a megszerezhető pontok 67 százalékát begyűjtve a második helyen végzett az NB I-ben.  Selei András 16 mérkőzésen lépett pályára, a mérlege 12 győzelem, 1 döntetlen 3 vereség, azaz 77 százalék. Ezekből az adatokból persze könnyelműség lenne arra következtetni, hogy a csapatunk húzóembere volt, de az biztos, hogy ki sem lógott egy bombaerős MTK-ból. Abból az MTK-ból, ahol akkoriban az SKA legerősebb generációinak tagjai (Kanta Józsi, Németh Krisztián, Pollák Zoli, Hrepka Ádám, Bori Gabi, Balogh Béla, Zsidai, Rodenbücher, Pintér, Pátkai, Lencse stb.) mellett még ott voltak a nagy öregek, Végh Zoli, Lambulics, stb. Az edző pedig a fénykorát élő Garami József volt. (A mostani csapatunkban hasonló számban vannak az akadémiáról frissen kikerültek. De jó lenne 15-20 év múlva rájuk is így emlékezni.) András nem volt igazi profi labdarúgó. Nem volt az abban az értelemben, hogy számára nem a foci volt a világ. De abban az értelemben sem volt profi, hogy nem a pénzért focizott. Szeretett focizni. Játszott az NB I-ben, de a BLSZ III-ban is. Mindegy, csak rúgni lehessen a bőrt. A foci mellett tanult is. Elvégezte a jogi egyetemet. Ennek köszönhetően kaptuk őt vissza. Előbb jogászként, majd most már klubigazgatóként. De erről már hallgassuk meg őt magát.

- Amíg itt fociztam, bejártam azt az életpályát, ami azoknak a játékosoknak megadatott, aki nem voltak a topjátékosok. Én nem voltam benne a top tízben az MTK-ban.

MTK-labdarúgóként

a kép forrása: nemzetisport.hu

- Lehettél volna? Ha nem a tanulás lett volna a fontosabb, ha csak a focira koncentrálsz?

- Nem tudom. Az élet legtöbb területén nagy önbizalmam van. Focistaként nem tartottam magam igazán jó játékosnak. Picit talán lehettem volna jobb, ha az alapozások nem a vizsgaidőszakra estek volna, talán akkor elkerülhettek volna a sérülések. De nem vagyok elégedetlen, sőt nagyon hálás vagyok a labdarúgásnak, hogy azzal foglalkozhatok, amit szeretek. Most a másik oldalon vagyok, de igyekszem kamatoztatni, hogy voltam öltözőben, ismerem azokat a szinergiákat, amik ott vannak. Tudom, hogy néz ki az öltözői hierarchia. Ezekből próbálok táplálkozni. A pályán nem jött az igazi áttörés, én nem szerettem volna egyik kölcsönadásból a másikba kerülni, ezért kértem, bontsák fel a szerződésemet. Így kerültem alacsonyabb osztályba és így lett egyre inkább a civil életem a fontosabb. Hat éve kerültem vissza az MTK-ba, Deutsch Tamásék hoztak vissza, eleinte külsős jogászként Fazekas Péter mellett dolgoztam. Akkoriban Domonyai Laciék mellett a labdarúgáshoz kapcsolódó szerződéseket csináltam. Amikor Zakor Sándor átvette az MTK-t, akkor kaptam a felkérést, hogy legyek a labdarúgó résznek a jogi vezetője. Ezzel egy időben lettem a Monor sportigazgatója. Játékosból átültem a túloldalra. A Monorral előbb másodikak lettünk az NB III-ban, aztán veretlenül nyertük az NB III-as bajnokságot. Pont Horváth Dáviddal. Utána sajnos az NB II-ből csont nélkül kiestünk. Akkor én voltam az első számú vezetőként felelős ezért. Sok mindent tapasztaltam, hogy mi az, amit elkövettem  vagy elkövettünk közösen és nem úgy kellett volna. Ez egy nagyon fontos tapasztalat volt számomra.

monori sportigazgatóként

a kép forrása: youtube.com

Ezután jött a felkérés Zakor Sándortól, hogy jöjjek el Monorról, és itt foglalkozzak nem csak joggal, hanem a sportszakmai résszel is. Akkor „kaptam meg” a második csapatot, ami abban az időben az U19 volt. Az első saját szakmai döntésem az volt, hogy áthoztuk Horváth Dávidot az MTK-ba. Egyre nagyobb szeletet kaptam a sportszakmai munkából. A mostani nyáron egy váltásban gondolkodott a tulajdonos, ami egy más struktúra. A tulajdonos egy rendszerezettebb, szervezettebb egységet szeretne látni. Megszűnt a sportigazgatói funkció, egy összetettebb, inkább operatív vezetői funkciót kaptam. Klubigazgató lettem. Vannak részszakmai vezetők, a kereteket ők adják meg, én összehangolom az ő munkájukat és próbálom egy egységes rendszerbe tenni. A korábbi sportigazgatói munka egy része az enyém maradt, de komoly jogosultságokat kapott Bognár Gyuri, ő választja ki a játékosokat, a struktúrát, én megvizsgálom, hogy belefér-e a keretbe, megvalósítható-e, racionális-e. Ebben egy utolsó szűrő a szerepem.

- Egy új vezető érkezése általában személyi változtatásokkal is jár. Tudtál vagy akartál-e úgymond „saját embereket” hozni, vagy átvetted a meglévő állományt?

- Most átvettem egy struktúrát vagy inkább személyeket. Biztos, hogy fogok változtatni, de én nem egy rendszerváltó alkat vagyok. Lépésről lépésre szeretném rendezni a dolgokat. Voltak már változások, hogy legyen meg, ki mivel foglalkozik, legyen minden területnek felelőse. Biztosan lesznek változások, egyelőre még ismerkedek azzal, hogy ki hogy reagál, ki mennyire tudja megvalósítani a feladatait, milyen pontosan, milyen gyorsan dolgozik. Biztosan fogok menet közben finomhangolni, de nagy rendszerszintű változásokat nem tervezek.

Pintár Ádámmal Bödör László köszöntésekor

a kép forrása: MTK Budapest, fotó: Zádor Péter

- Említetted, Domonyai Laci idején kerültél vissza az MTK-hoz. Akkor lényegében Laci egyedül intézte az MTK ügyeit. Ma – én úgy érzem – átestünk a ló túlsó oldalára. Te hogy látod a szakosztály létszámhelyzetét?

- 300 alkalmazott van az MTK-ban és ennek a jelentős részét a labdarúgók teszik ki, de ebben benne van rajtuk kívül a pályamunkásokon át az irányításban dolgozókig mindenki. Kell is ennyi ember. Itt jegyezném meg: amikor pár évvel ezelőtt egy független belga cég, a Double Pass felmérte a magyar labdarúgás állapotát, szervezeti felépítését az utánpótlás és az akadémiák terén, az egyik fő észrevételük a humánerőforrás-hiány volt, meglátásuk szerint túl kevés ember látott el túl sok feladatot, így ennek a területnek a mielőbbi bővítését javasolták. Nagyon sok sportszakmai és gazdasági feladatot kell ellátnunk. Ezek egy része a legfelső sportvezetés elvárásaihoz igazodik. A létszámmal szerintem nincs baj, inkább ott látom a gondot, ha nem mindenki tudja, mi a feladata, ha mindenki belekap valamibe, de nem tudja száz százalékosan csinálni.

- Számomra nagyon nagynak tűnő létszámmal dolgoztok, mégis van egy terület, amire kívülről úgy tűnik, alig fordítotok valami energiát. Ez a klub image építése, a marketing és ennek rokon területei. Hogy látod ezt?

-  Ebben is nagy váltás történt a nyáron. Persze egyik pillanatról a másikra ne várjatok csodát. Beszállt ebbe a területbe egy nagyon komoly referenciával bíró külsős cég, házon belül is létrejött egy új struktúra Szabó Dávid vezetésével, aki a szurkolókapcsolatokért illetve a brandépítésért felelős. Van ebben változás, ami remélem, hosszabb távon nyomot is fog hagyni. Remélem, ez a nézőszámunkon is meg fog látszani, jó lenne, ha sokan jönnének a meccsekre.

SKA látványterv

a kép forrása: sandorkaroly.hu

- Egy kicsit induljunk a foci felé. Rövidesen elkészül az SKA új bázisa. Ezzel minden ilyen jellegű gond megoldódik?

- Ez nem lesz egy nagyméretű akadémia. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, persze ennek is örülünk, ez is nagy előre lépés. Lesz valamiféle otthonunk. De nem fér el benne az MTK teljes utánpótlása. Nagyon várjuk már a felületeket, a hat pályát, ami ott létesül és a kiszolgáló létesítményeket, de tudjuk, ez már most kevés. U6-tól kezdve beindítottuk a képzést, ami rengeteg többlet helyet igényel.

- A női csapatnak lesz itt otthona?

- Ott nem, viszont az ebből adódó plusz lehetőségek a női csapatnak is megteremtik az otthonát. A mostani tervek szerint a Lantos Mihály Sporttelepen a hármas pálya – ami a benzinkútnál van – megmarad labdarúgó pályaként. Ezt igyekszünk fejleszteni, olyan irányba, hogy ez a pálya NB III-as minősítést kapjon – ez elegendő a női NB I-ben – oda szeretnénk telepíteni egy olyan kiszolgáló létesítményt, ami otthont adhat a női csapatnak. Azt mi is látjuk és érezzük, hogy sajnos most ők hontalanok. Az hogy bérelni kell pályát és alkalmazkodni kell mindig a főbérlőhöz, az nagyon nehézzé teszi a munkát. Keressük a megoldást.

- Mikortól lesz használható az új SKA létesítmény?

- Jelen állás szerint november végére használatbavételi engedélyt fogunk kapni. Sok volt az elmúlt időszakban a „ha” a létesítménnyel kapcsolatban. Decemberben kezdünk átköltözködni. Tavaszra már teljes kihasználtsággal kell működnie az akadémiának.

Gulácsi Péter, aki a Bundesligában is sztár lett

a kép forrása: goal.com

- Ha már akadémiázunk. Annak idején az volt a deklarált cél, hogy olyan játékosokat képezzen az akadémia, akiket a topbajnokságba lehet eladni ebből fenntartva a csapatot. Ez nem jött be. Talán Gulácsi Péter az egyetlen kivétel, akinek ez sikerült és mostanában Séfi. Most mi a cél?

- Lényegesen nagyobb most a konkurencia, de azt gondolom, hogy az MTK-é most is a legjobb akadémia, de egészen biztosan az első három között vagyunk. Minden korosztályban igyekszünk a legminőségibb játékosokat megtalálni. Nem feltétlenül bajnokcsapatokat akarunk, hanem olyan tehetségeket, akiknek a kifutását utána mi biztosítani tudjuk. Ebben előrébb tartunk a többieknél. Nekünk klubfilozófiánk diktálta kötelességünk, a felnőtt csapatba berakni olyan fiatalokat, akikből értéket lehet teremteni. Törekszünk arra, hogy minél nagyobb saját bevételt generáljunk, aminek része a játékoseladás. Fontos az egyének megtalálása, akik aztán beilleszthetők a profi csapatba. Ahol már értéket tud képviselni mind anyagilag, mind szakmailag. Az a legfontosabb, hogy olyanok legyenek az utánpótlásban, akiket utána be tudunk rakni a felnőtt csapatba. A legnagyobb fókusz azon van, hogy tehetségeket találjunk. Nem fontos, hogy minden korosztály minden tehetsége itt legyen, mert úgysem tudunk egy korosztályból 5-6 játékost beemelni. A mostani példát nézve a 2003-as egy nagyon jó korosztály, évente egy-egy játékost be lehet építeni, most az NB II-ben talán többet is. Akik közül egy-kettőt lehet úgy felemelni, hogy lehessen egy újabb olyan transzfer, ami lendít a csapaton. Úgy, mint a tavalyi nehéz évben Vancsa Zalán esetében, amivel mind szakmailag, mind anyagilag, mind respectben jól jártunk. Így most könnyebb megszólítani fiatal játékosokat, látják azt, hogy tudunk biztosítani egy ilyen kifutást nekik.

- Nem mindenkiből lesz Vancsa Zalán vagy Schäfer Andris. A fiatalok nagy része az ifiből kiöregedve még nem fér be az NB I-es vagy most sajnos NB II-es csapatunkban. Őket hagyományosan kölcsönadjuk fejlődésük érdekében. De lehet-e fejlődni NB II-es vagy NB III-as csapatok kispadján? Hiszen az utóbbi években sajnos a kölcsönadottak nagyon kevés játéklehetőséget kaptak.

- Mi is ezt látjuk. Ezért adunk most inkább a két felnőtt csapatunkban lehetőséget a fiataloknak. Idén ezért is adtunk sokkal kevesebb játékost kölcsön. Ha valakiben nem látjuk a lehetőséget, akkor inkább elengedjük.

- A legjobbak viszont eljutnak külföldre. De visszajönnek-e pályafutásuk vége felé? Fontos-e nektek, hogy ha még fognak itthon játszani, azt az MTK-ban tegyék? Ha fontos, tudatosítjátok-e ezt bennük?

- Ez anyagi kérdés is, de a törekvés az megvan. Az MTK egy családias klub. Ha megnézed a mostani vezetőséget, sok helyen találni MTK-kötődésűeket. A klub most elindult egy ilyen családiasabb arccal, ami lépésről lépésre hozni fogja ezt. Ha tudjuk, akkor először az MTK-érzelmű játékosokat szólítjuk meg. Remélem, hogy érezhető, hogy szeretnénk egy jó kohéziót összehozni az öltőzőben és az öltözőn kívül is. Nyilván fontos az, hogy hasonlóan gondolkodjanak a játékosok vagy legalább a játékosok nagy része, a vezetőség, az edzői stáb. Én azt látom – tovább lépve az NB II-ből – hogy olyan kicsik a különbségek az első osztályban leszámítva az egy-két mással össze nem hasonlítható költségvetésű klubot, hogy az, hogy rend legyen, kohézió, összetartás, az nagyon sokat tud jelenteni, az annyi plussz pontot érhet, ami eldönti, hogy a 10. helyett a 4. helyen végzel. Az lenne a cél, hogy legyen egy olyan stabil mag, aki köré be lehet illeszteni évente egy-két vagy maximum három fiatal játékost. Ehhez kell az a mag, kell az a kohézió, ahová könnyű beilleszteni játékost. Az egyensúlyra vigyázni kell, de persze az eredményesség mellett, mert az eredményesség a legfontosabb.

- Amikor egy Vancsa-szintű játékosért bejelentkezik egy vevő, aki reális árat adna érte, akkor van-e olyan összeg, aminél azt mondod, hogy nem engeded el, mert ennyit nekünk is megér, hogy itt maradjon?

- Ha egy játékost el akarnak vinni és a játékos menni akar, akkor el fogják vinni. Ha bejelentkezik valakiért az AC Milan, akkor nem tudod itt tartani.

- Nyilván egy AC Milan szintű csapattal nem tudunk konkurálni. De egy Dunaszerdahellyel?

- A Dunaszerdahely-szintű csapatokkal szerencsére most már tudunk konkurálni.

- Ezek szerint a háttér megfelelő. Ki tudjuk használni? Lesz stabil NB I-es csapatunk? Illetve, ha szezon közben úgy alakulna, hogy nem vagy nem biztosan állunk feljutásra, akkor erősítünk vagy nem nagy baj, jó lesz jövőre is a feljutás?

- A cél egyértelműen a feljutás és nem csak a feljutás, hanem a bajnokként feljutás. Ehhez adott minden. A szakmai munka, a játékoskeret, a háttér, az anyagiak. Nem gondolkodunk vészforgatókönyvben, azt látjuk, hogy a célt erőből, presztízsből, Gyuriék szakmai munkájából el kell hogy érjük. Ha valami történik menet közben, arra természetesen reagálni fogunk. Ha egy extrém forgatókönyv bekövetkezik, akkor fogunk erősíteni. Ahogy most is reagáltunk ebben a nyári időszakban. Gyuri hétről hétre megismerte a játékosokat, látott hiányokat, látott posztokat, ahol azt gondolta, hogy picikét bele kell nyúlni. Folyamatos a kommunikáció a szakmai stábbal, hétről hétre értékeljük a helyzetet. Tegnap is volt egy ilyen megbeszélésünk. Jelen állás szerint úgy gondoljuk, hogy kész a keret, nem tervezünk már igazolni, illetve elküldeni sem akarunk senkit. Van két-három játékos, akit úgy gondoljuk, hogy kevés lehetőséghez fog jutni, ha közülük valakiért bejelentkezik egy klub, akkor tárgyalhatunk, de mi nem kezdeményezzük ezt. Az ebben a bajnoki évben történő további igazolások már nem a másodosztályról fognak szólni. Abban mindenki egy véleményen van, hogy a jelenlegi keret a feljutásra alkalmas. Ha még igazolunk, az már arról szól, hogy minél előbb alakítsuk ki az első osztályra is alkalmas ütőképes keretet. Akikkel a csapat benn tud maradni, meg tud szilárdulni az első osztályban. Nem nyáron szeretnénk kapkodva tizenegy új embert igazolni. Már az eddigiekben is előre néztünk, például Sinan úgy jött, hogy benne NB I-es balhátvédet is szeretnénk látni jövőre. Az elkövetkező igazolások olyan játékosok lehetnek, akik az NB I-re is erősítést jelentenek. Nyárra kell, hogy legyen egy olyan huszonvalahány fős keretünk, ami egy stabil NB I-es keretet tud alkotni. Ehhez a megfelelő egyéni kvalitásokon túl az is szempont, hogy egységes minőségben és szellemiségben is megfelelő öltöző alakuljon ki nyárra, akik stabil teljesítményt képesek nyújtani.

Selei András

a kép forrása: mtkbudapest.hu

- Többször elhangzott a stabil szó. Az utóbbi években rendszeresen igazoltunk olyan instabil játékosokat, akikről előre tudható volt, hogy nagyon sérülékenyek, jó ha a meccsek felén tudnak játszani. Ezt a szempontot vizsgálni fogjátok-e a kiszemelteknél?

- Mindenképp szeretnénk ebben is előrelépni. Szeretném kihangsúlyozni, hogy az idei évre késznek tekintjük a keretet. Így van időnk a gondos kiválasztásra, minden energiánkat a megfelelő kiválasztásra fordíthatjuk. Nem csak képességben, hanem fejben, egészségügyileg is. Sokkal összetettebben vizsgálva szeretnénk majd igazolni játékosokat. Nem is fogunk annyit igazolni, néhány, de minőségi játékost szeretnénk hozni. Sok tanulsága volt a tavalyi évnek, az is, hogy nem lehet szinte egy egész csapatot lecserélni. Nem egy összevásárolt, hanem egy jól összerakott csapatot szeretnénk, ami lépésről lépésre épül fel. Fizikálisan, képességben, mentálisan és egészségileg is a legjobbat szeretnék. Ha külföldit igazolunk, azt nem videóról szeretnénk, hanem nézzük meg, ha kell, hatszor-nyolcszor és ne ugyanaz az ember nézze. Lássa több ember, a saját csapatában, a saját környezetében. Azt csak személyesen látni, hogyan kommunikál a környezetével, társaival, a játékvezetővel. Csak személyesen látható, a játékos, amikor nem labda közelben van. Gyuri kérésére ezért érkezett ide Lőrincz Emil, Gyuri nagyon bízik Emil szemében.

- Említetted még a beszélgetésünk elején, hogy szeretnétek több szurkoló előtt játszani. Szeretnétek, vagy tesztek is ezért? – Elnézést most nem egy tőmondatnyi kérdés jön, most egy kicsit hosszabb leszek. – Sok minden nem történik itt meg, ami ma már elvárható a szurkolókkal kapcsolatban. Nálunk a szurkoló 90 percet kap a stadionban. Egy meccs, semmi több. A világban ma már mindenütt egy egész napos, de minimum 4-5 órás programot vár el és kap a szurkoló. Evés-ivás-fieszta van a meccs körül. Más, hirdetik a mérkőzéseket. A városban járva, már Budapesten is láthatóak meccsre hívó óriásplakátok. Nálunk a stadionra nincs egy A4-es papír kiragasztva, hogy mikor játszunk. A büfé minősíthetetlen. Az MTK-szurkolók nagy része számára a mérkőzés egyben találkozási, beszélgetési lehetőség a régi szurkolótársakkal. Ez sokaknak legalább olyan fontos, mint maga a meccs. A stadion felavatása óta, kérjük, hogy tegyétek átjárhatóvá a stadiont, tudjunk eljutni az „A” oldal egyik végéből a másikba. Mindenki egyetért, csak semmi nem történik. A labdarúgóklub és a pályatulajdonos egyesület folyamatosan egymásra mutogat. De beszélhetünk a jegymizériáról is. Nem tudok másik csapatról, ahol ugyanez lenne a helyzet, miközben az MLSZ szerződést bontott a többiekkel is. Ha már jegy, ha van éppen, akkor a vendég szurkolók a saját bejáratuk közvetlen közelében vehetik meg a jegyüket. A hazaiak, akik az A1-A5 szektorokba vásárolnak jegyet ezt a bejáratuktól legtávolabbi pénztárban tehetik meg. Külön-külön ezek apróságok, de egyben?

- Igen-igen. Igyekszünk. Nyilván van, amiről mi tehetünk, van ami adottság. Higgyétek el, hogy igyekszünk. Most ebben is változtattunk. Próbálunk innovatív gondolatokkal előre lépni és azokra a kritikára pedig reflektálni fogunk, amikben megszólítva érezzük magunkat. Lesznek jelentős változások. Igyekszünk minden információt begyűjteni és alkalmazkodni az elvárásokhoz, a szurkolói igényekhez. Tudjuk, hogy le vagyunk ebben maradva a nyugati, sőt más csapatokhoz képest is, de ebben is fejlődni szeretnénk és fogunk.

- Más de kicsit hasonló, akik az MTK férfi labdarúgó csapatával nyertek akár csak egy fél bajnokságot is azok az MTK örökös bajnokai lettek. Ugyanakkor az örökös bajnokok között nem szerepelnek az 5-6-8 bajnokságot nyert lányok. Egyáltalán egyetlen női focista sem. Ez nem pénzkérdés, ez csak szemlélet kérdése. Ez olyan lekezelése a női focinak, ami sajnos sok másban is látszik. A női foci kezelésében is lesz változás?

Méry Rita

az MTK nyolcszoros, de nem örökös bajnoka

a kép forrása: mtk.hu

- Meg fogjuk nézni. Én mostantól tudok erről beszélni. Mostantól a női szakág is hozzám tartozik, köszönöm az észrevételeket, utána fogok nézni. A női focit is újra szervezzük, szélesítjük az utánpótlást. Az MTK-nak természetesen idén sem lehet más célja, mint a bajnoki cím, de valljuk be ez idén nem reális cél. Két-három éven belül szeretnénk visszajutni oda, hogy valós esélyünk legyen bajnokságot nyerni.

- Végül még egy szurkolókkal kapcsolatos kérdés. Nagyon örülünk és nagyon köszönjük, hogy az idegenbeli mérkőzéseket streamelitek, így azokat mindenki élőben tudja nézni. Miért nem lehet ezt a hazai mérkőzések esetében is valósítani?

- Ez a tulajdonos és a vezetőség döntése. Minél több szurkolót szeretnénk a stadionban látni. Nem szeretnénk, ha kihasználva a stream adta lehetőséget kevesebben jönnének a meccsekre. Nehéz döntés, mert közben tudjuk, hogy vannak vidéki szurkolók, vannak akik jönnének, de éppen nem tudnak.

- Nem lehetne pontosan azokra való tekintettel, akik jönnének, de nem tudnak legalább utólag leadni a meccseket? Azt gondolom, ez nem tartana vissza senkit attól, hogy élőben a stadionban szurkoljon.

- Nem-nem. Ez valóban nem hiszem, hogy befolyásolná a nézőszámot. Megnézzük, ha nincs komoly jogi akadálya – márpedig miért lenne – akkor ez szerintem akceptálható kérés.

- Legyen ez az ígéret a zárszó. Köszönöm a beszélgetést, sok sikert neked és a csapatnak is!

/Bodrogi Tamás/

* * * * *

Az elcsépelt közhellyel élve az élet a legnagyobb rendező. (Vagy Zakor Sándor és Selei András?) Mire ezeket a sorokat olvashatjátok, már meg is valósult az ígéret sőt a klub túl is teljesítette, élő stream lesz. Köszönjük!


Kék-fehérek a zöld asztalnál

Játssz Te is a világ legjobbjaival

Ilyen még nem volt! Na jó, lehet hogy volt, de nem túl gyakran. Az MTK versenyzői az elmúlt időszakban sikeresen vettek részt több világversenyen is. Több mint tucatnyi versenyzőnk végzett az első hat hely valamelyikén. A csodálatos eredmények közül is kiemelkedik Fischer Brigitta felnőtt vb-aranyérme.

Ilyen még nem volt! Na jó, lehet hogy volt, de nem túl gyakran. Az MTK két szellemi sport szakosztálya közösen szervez kéttusa versenyt. A résztvevők mindkét sportágban összecsapnak.

Most találkozhattok világra szóló sikert aratott versenyzőinkkel. Találkozhattok, beszélgethettek, sőt versenyezhettek velük. Ti is részt vehettek a Sakk-Bridzs kéttusán. Ne hagyjátok ki ezt az alkalmat!

Részletesebb információk a versenyről:

2022. szeptember 25-én hagyományteremtő céllal az MTK Budapest Bridzs és Sakk szakosztályai közösen 

            SAKK  - BRIDZS kéttusa 

versenyt rendeznek.

A verseny helyszíne a Récsei center (Budapest Szabó József utca 6.). 

Program:
9:30 -10:00 regisztráció

10:00 – 13:30 Sakk tusa svájci lebonyolítással

13:30 – 14:30 Ebédszünet

14:30 – 18:00 Bridzs tusa, egyéni verseny

18:15 – Eredményhirdetés 

Nevezési díj - 5000 Ft

MTK Bridzs szakosztály tagjainak - 2000 Ft

MTK Sakk szakosztály tagjainak -   2000 Ft

MTK tagoknak - 3500 Ft

MTK baráti kör tagjainak - 3500 Ft

ifiknek (26 év alattiaknak) - 2000 Ft 

Díjazás a résztvevők számától függően. 

Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

berta.sandor@mtk1888.hu +36 70 882 4803

hazai.tamas@mtk1888.hu +36 70 750 1335

A jelentkezés határideje 2022. szeptember 23.


Új játékosunk: Barkóczi Bernadett

Barkóczi Bernadett 2002. 02. 08.

A Kelen SC-ben 69 mérkőzésen (NB I. és NB II.) 34 gólt szerzett.

- Kinek a hatására kezdtél focizni?

- Óvodás koromban egy tanárom hívott és fiúk között kezdtem focizni. Apám egy kis csapatban játszott, ő és nagyapám is szerette a futballt.

- Hol kezdted el a focit?

- Szülőhelyemen, Kiskőrösön, majd Akasztón egy lánycsapatban, utána megalakult Kiskőrösön egy lánycsapat, oda igazoltam. Onnan mentem a Kelen SC-be.

- Hogyan kerültél az MTK-ba?

- Könczey Zsolt hívott, és a volt  csapattársaim, Erős, Haraszti, Tagyi is ott voltak már.

- Mit hallottál az MTK-ról?

- Az MTK egy nagy múltú, sokszoros bajnokcsapat. Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy az MTK-ban játszhatok.

Barkóczi Bernadett

a kép forrása: mtkhungaria.hu

- Mik a távlati terveid?

- A TF-re járok az elvégzése után, én is kipróbálnám magam külföldön.

- Hogyan tudod a tanulást és a focit összeegyeztetni?

- Az óráim és az edzések különböző időpontokban vannak.

- Mi a beceneved?

- Dettinek szólítanak.

-Sok sikert kívánok a szimpatikus, az első két mérkőzést nagyszerűen végigjátszó új labdarúgónknak!

/Kalocsai László/


Remekül szerepeltünk az evezős országos bajnokságon! 

Augusztus 19-21. között rendezék meg az evezősök ifjúsági, felnőtt és masters országos bajnokságát. Klubunkat összesen 43 versenyző képviselte a megmérettetésen. Az ellenfelek mellett sportolóinknak a viszontagságos időjárással is meg kellett küzdeniük. Pénteken 38 fokos hőség fogadta a csapatot, majd szombaton délig alig egy-két futam rajtolhatott el a villámlások miatt, mely a továbbjutási szisztémát is teljesen átvariálta. A záró napon tovább hűlt a levegő és folyamatos esőzés vette kezdetét, de szerencsére ennek ellenére a 3 napos viadalon számtalan érem és szép helyezés született. Legeredményesebb versenyzőnk, Szabó Márton 2 arany és egy bronzéremmel térhetett haza.

Bácskai Máté és Szabó Márton

mesterükkel, Simon Tamással

a kép forrása: Magyar Evezős Szövetség

fotó: Czucz Bálint/Szlovák Bence

3 országos bajnoki címet sikerült behúznunk, férfi kétpárban (Szabó Márton, Bácskai Máté), illetve négypárban, kiegészülve Varga Tamással és Szász Gergellyel, valamint Galambos Péter révén könnyűsúlyú egypárban. Ő egyébként a normálsúlyúak közt, az olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz mögött a második helyen zárt, megelőzve Szabót.

Varga-Bácskai-Szabó-Szász összetételű négypárunk szintén bajnoki címet szerzett

a kép forrása: Magyar Evezős Szövetség

fotó: Czucz Bálint/Szlovák Bence

Galambos Péter

a könnyűsúlyú egypár győzelmét követően

a kép forrása: Magyar Evezős Szövetség

fotó: Czucz Bálint/Szlovák Bence

Felnőtt nők közt Krémer Eszter révén egypárban egy ezüstérem született, majd Simon-Szabados Zsófiával, illetve az ifjúsági korú Balázs Szonjával és Kovács Miriammal négyesben egy bronzérmet is begyűjtöttek. Szász Gergely, U23-as kategóriában állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Simon Tamás tanítványai tehát rendesen kitettek magukért, annak ellenére, hogy Szabó, Bácskai, Galambos és Krémer a versenyt megelőző hétvégén még a multisport Európa-bajnokságon szerepeltek Münchenben.

Az ifjúságiak közt Nagy Attila tanítványa, a válogatott Balázs Szonja révén szereztünk egy ezüstöt, míg a női váltottevezős számok mindegyikében egy-egy bronzot. Bíztató a jövőre nézve, hogy ezen egységek nagy részét serdülőink alkották. ORV válogatottjaink (Lipták Kíra, Lukácsovics Enikő, Bagdács Szonja, Szente Dóra) magabiztosan hozták a négyes, illetve utóbbi kettő által a kettes bronzérmét, míg Balázs Szonjával, Kovács Miriammal és a szintén serdülő Karajz Blankával és Bálint Zsófiával (kormányos: Temesi Krisztina) feliratkoztunk a “király szám”, a nyolcas dobogójára is. Polivka Dóra tanítványai tehát a serdülő országos bajnokságot követően tovább halmozták az érmeket.

Női ifjúsági nyolcasunk a dobogón

a kép forrása: Magyar Evezős Szövetség

fotó: Czucz Bálint/Szlovák Bence

Sajnos ifjúsági fiaink számára nem a tervezettek szerint alakult a verseny, az ő formahanyatlásuk valószínűleg az ifjúsági világbajnokságnak tudható be, melyet bő két héttel korábban rendeztek meg. Ott kormányos négyesben az előkelő ötödik helyen zártak. Az ob-n a Dedeyan-Geszti-Kovács-Gottfried négypárevezős kicsivel lecsúszva a dobogóról, a negyedik helyen zárt.

Masterseinkről se feledkezzünk meg, hiszen az evezés egyik csodája, hogy szinte bármeddig űzhető, legelszántabbjaink pedig rendesen odatették magukat a versenyen. Itt 3 arany, 1 ezüst és 2 bronzérem lett a mérlegünk:

Arany: Vámos Andrea-Máth Lászlóné NM D 8+, Petrák József-Huber Katalin mix M F 2x

Ezüst: Darvas Zsolt FM D 1x

Bronz: Darvas FM D 2x, Vámos György FM C 1x, ők mix M 4x-ben arany

Petrák József és Székelyné Huber Katalin

a kép forrása: Magyar Evezős Szövetség

fotó: Czucz Bálint/Szlovák Bence

A júliusban megrendezett tanuló, serdülő és para ob-t követően (ahol sosem látott sikert elérve az összesített pontverseny 2. helyén végeztünk), így kialakulhatott a végleges egyesületi pontverseny sorrendje, melyben a GYAC és a Csepel mögött a harmadik helyen végeztünk, messze felülmúlva az eddigi évek teljesítményét! Külön öröm számunkra, hogy minden életkori kategóriában és mindkét nemben szereztünk érmeket, értékes pontokat, így az egyik legkiegyensúlyozottabb klubnak mondhatjuk magunkat.

A versenyt követően sem állt meg azonban az élet, fiataljaink ugyanis Székely Balázs és Lukácsovics Gábor vezetésével Racicébe utaztak, ahol a V4 országok tagjaival vettek részt közös edzőtáborban, míg Krémer Eszter, Galambos Péter és Bácskai Máté megkezdték felkészüléseket a szeptemberben megrendezésre kerülő világbajnokságra. Következő hírlevelünkben erről is beszámolunk majd.

Zárásként pedig egy örömhír: Az országos bajnokság zárónapján a csapat nagy része a szokásos záróbuli helyett egy nagy eseményre utazott, hiszen Galambos Péter összekötötte életét Juhos Babettel, így a lakodalomban ünnepelt a társaság. Ezúton is gratulálunk az ifjú párnak és sok boldogságot kívánunk nekik!

/Polivka Dóra/


Születésnap

A következő két hétben ünneplő tagtársaink:

Bujbáczi Roland

Csörgő György

Eisenhauer Szabolcs

Falus András dr.

Fenyvesi Antal

Hegedűs János

Keresztesi László

Kőrösi Sándor

Megyeri Gábor

Pilácz Andrea

Róna Kálmán dr.

Spiegel Zoltán

Szabó Imre

Vámosi Zsolt

Zierer Zoltán

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.

Szeptember 14-én lesz 50 éves Stevan Cupic. 2013 és 2016 között volt női kosarasaink edzője.

Stevan Cupic

a kép forrása: yueco.rs

Szeptember 2-án lesz 80 éves Czakó Gábor Kossuth-díjas író, a Nemzet Művésze, az MTK lelkes szurkolója.

Czakó Gábor

a kép forrása: contextus.hu


Évfordulók

1 évvel ezelőtt szeptember 6-án vesztettük el az ötvenes évek női kosárlabda csapatának játékosát Mogyorosy Sárát. (Akkoroban Koren Csabáné, később Rühle Ottó Horstné néven ismerhettétek.) 

Mogyorosy Sára

a kép forrása: Szűcs László: Vörös Meteor 1950 - 1970.

2 éve szeptember 6-án halt meg Füle Antal 1997-es bajnok labdarúgó csapatunk játékosa. Rajtunk kívül a Honvéd és a Vác bajnokcsapatának is tagja volt.

Füle Antal

a kép forrása: xtremetours gportal hu

30 éve, 1992. szeptemeber 9-én halt meg Bodola Gyula. Labdarúgónk magyar és román válogatott is volt, sokáig tartotta Romániában a válogatott gólrekordját, csak fél évszázad múltán előzte meg őt Gheorghe Hagi. A háború után Gestapo-ügynökként került börtönbe. Bár bizonyíték hiányában felmentették, de számos tanuvallomás volt ellene. Ahhoz kétség sem fér, hogy a holokauszt idején antiszemita propagandát terjesztett. Ilyen előzmények után nehezen érthető, hogy az MTK miért igazolta le.

Bodola Gyula

a kép forrása:reggeliujsag.ro

35 évvel ezelőtt, 1987. szeptember 12-én hunyt el Mazék Kálmán kerékpárosunk. Több mint két évtizedet töltött kék-fehérben 1921-től egészen az MTK feloszlatásáig. Számos magyar bajnoki címe közül az elsőt 1924-ben szerezte a ma már furcsának ható nevű hegymászó bajnokságban, utolsó bajnoki aranyérmét már Előre-versenyzőként 52 évesen, 1951-ben szerezte.

Mazák Kálmán

a kép forrása: Arató Géza Magyar Sport

35 évvel ezelőtt, 1987. szeptember 2-án hunyt el Kun Szilárd olimpiai bajnokunk. Egy olyan sportágban - céllövészetben - hozott dicsőséget klubunknak, amelyben az MTK-nak csak nagyon rövid életű szakosztálya volt. Pontosabban az MTK-nak nem is volt, hiszen akkoriban Bástya néven hívták csapatunkat. Sportlövészettel sem a jogelőd Textiles, sem az utód Vörös Lobogó nem foglalkozott. Ennek megfelelően Kun Szilárd pályafutásának nagyobb részét nem az MTK-ban töltötte, több mint egy évtizedig Dózsa-versenyző volt. Legnagybb sikerét, az olimpiai aranyérmet azonban a mi versenyzőnkként érte el.

Kun Szilárd

a kép forrása: dolgozók Világlapja 1950 10 07

80 éve, 1942. szeptember 7-én hunyt el Boronkay Gábor, a korábbi neves labdarúgó játékvezető. Egyike volt azoknak, akik az MTK "zsidótlanítása" után a klub megmentéséért küzdöttek. Sajnos azóta már tudjuk sikertelenül, de ez nem az ő hibájuk volt. Küzdelmük a fasiszta Magyarországon esélytelen volt. Ő az MTK főtitkáraként próbálta életben tartani a klubot.

Boronkay Gábor

a kép forrása: Képes Pesti Hírlap 1928. 02. 02.

80 éve, 1942. szeptember 13-án gyilkolták meg Horthy Miklós pribékei Gyéres Pált. Holokauszt-áldozat sportolónk, az MTK atlétája és vívója mindössze 39 évet élhetett.  

104 év. Nem kerek évforduló, de van akiről meg kell emlékeznünk, akkor is, ha éppen nem kerek születésnapja van. Szeptember negyedikén lenne 104 éves Fekete János. Három évtizeden át volt az MTK elnöke. Nélkül talán márnem is létezne az MTK vagy olyan jelentéktelen kis egyesületté vált volna, mint például a Csepel. Utólag is mindent köszönünk, János bácsi!

Fekete János

a kép forrása: Blaha Judit archívuma

110 éve, 1912 szeptember 13-án született Ódry Lajos. Saját nevelésű labdarúgónk 1933-ban mutatkozott be a Hungária profi csapatában, ahol 1935-ig játszott, egy bajnoki  ezüst- és egy bronzérmet szerzett a mieinkkel. 91 évesen 2003-ban hunyt el.

Ódry Lajos

a kép forrása: Nemzeti Sport 1998. 12. 24.

130 éve, 1892 szeptember 7-én született Georg Alfréd Mickler vagy ahogy Magyarországon hívták Mickler György atlétánk. A német sportoló már világcsúcstartóként (1000 m-en 2:32,6) és német bajnokként érkezett hozzánk. Az MTK szineiben magyar bajnokságot nyert 880 yardos síkfutásban. Úgy nézet ki, hogy vele hosszú időresikeres atlétát igazolt az MTK, de a háború közbeszólt. Mickler György a német hadsereg katonájaként esett el 1915. június 14-én Galíciában.

Mikler György

a kép forrása: Érdekes Újság 1915 08 29

130 éve, 1992 szeptember 13-án született Baronyi András István dr. úszónk és vívónk. 1906 és 1908 között volt MTK-versenyző. Fénykorát már a MAC-ban töltötte. 1911-ben 100 méteres hátúszásban ért el világcsúcsot.

Baronyi András

a kép forrása: a Baronyi család archívuma

*** *** *** *** *** 

MTK Baráti Kör Program

Újraéled(het) a szurkolói klub (2.)

Hírlevelünk előző számában jeleztük, hogy indul a Baráti Kör új klubja. Gondolom, remélem sok kérdés merült fel bennetek ezzel kapcsolatban. Vegyük sorba a legfontosabbakat?

Hol?

Akik megfejtették rejtvényünket már tudják. A többiek kedvéért: A klub a Récsei Centerben (1146 Budapest, Szabó József u. 6.) lesz. Autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető ez a hely. Őrzött parkoló áll autósok rendelkezésére. A gyalog érkezők a Keleti Pályaudvartól kb. 8-10 percnyi, az 5-ös, 7-es, 30-as, 110-es, 112-es, a 133E és a 230-as buszok megállójától kb. 2-3 percnyi sétával érhetik el.

Mikor?

Nyitás október 6-án, jelenlegi terveink szerint 17 órakor.

Milyen gyakran?

Indulásként havi egy alkalmat tervezünk, de ha lesz rá igény, akkor sűrűbben is találkozhatunk. Jó lenne elérni a heti egy klubnapot.

Milyen költsége lesz a klubnak?

Az MTK Baráti Kör tagjai részére a klublátogatása indgyenes lesz. Nem tagoktól néhány száz forintos belépőt fogunk kérni.

Milyen programok lesznek?

Minden klubnapon lesznek vendégeink. Természetesen MTK-s vendégek. Sportolók, sportvezetők, edzők. Lesz kártya, sakk, társasjátékok. (Akinek van felesleges játéka, minden felajánlást örömmel fogadunk.) De ez csak az alap. A programot Ti fogjátok meghatározni. Olyan lesz, amilyet ti szeretnétek.


Örökösök, akiknek mi vagyunk az örökösei

Ők azok a legendás labdarúgók, akik az évtizedek során kiérdemelték az MTK örökös bajnoka és az MTK örökös tagja címet.

Az MTK-nak (Hungária FC, Textiles, Bástya, Vörös Lobogó) 1902 óta közel 800 labdarúgója volt. 

Az MTK Örökös Bajnoka címet 68-an kapták meg.

Az MTK Örökös Tagja címmel 96 játékos büszkélkedhet.

Mindkét címet az MTK Örökös Elnöke, Brüll Alfréd alapította. Brüll elnöksége alatt az MTK Örökös Bajnoka, és az MTK Örökös Tagja  címekhez aranyozott,  fémjelzett ezüst jelvényt kaptak a kitüntetettek.

A Magyar Testgyakorlók Köre Budapest Sportegyesület májusban  tartotta 2022. évi rendes, tisztújító közgyűlését. Az MTK Budapest Zrt. nevében Zakor Sándor tulajdonos kérvényezte az egyesület elnökétől, dr. Deutsch Tamástól, hogy az egyesület elnöksége sikeres labdarúgó pályafutásukért adományozza az MTK Örökös Bajnoka, illetve az MTK Örökös Tagja címet több korábbi játékosunknak. A küldöttgyűlésen négy egykori labdarúgó kapta meg az MTK Örökös Bajnoka címet: Nagy István, Dunai Lajos, Szolnok István és Pozsonyi Imre.

Az MTK Örökös Tagja címet kapta két volt játékosunk, Hegedüs Lajos, Hrepka Ádám és Pintér Ádám, valamint klubunk első bajnokcsapatának azon 11 futballistája, akik korábban még nem részesültek ebben a kitüntetésben: Sebő Gyula, Nagy Ferenc, Frank Imre, Hoffer István, Steiner Rezső, Káldor-Zulu Lipót, Deutsch Leó, Herquett Rezső, Nárai Károly, Markovics Péter, Weisz II Lajos, Buócz Gyula és Lipovetz Géza.

Az MTK örökös bajnokai

68 futbalista kapta meg a címet

62 elhunyt játékos sírja vagy sorsa ismert

Az MTK eddig 68 egykori futballistájának adományozta az MTK Örökös Bajnoka címet - közülük hatan még köztünk vannak.

Bödör László

Halmai Gábor

Illés Béla

Kenesei Krisztián

Kanta József

Lőrincz Emil

A 62 elhunyt játékos közül most már mindenkinek ismert a sírhelye, vagy tudjuk, hogy mi lett a sorsa. Tizenkét síremlék védett, a Nemzeti Sírkert része.

Azért adjuk közre elhunyt játékosaink sírhelyét - a 2022. június 30-i ismereteink szerint -  hogy ha a temetőkben járnak, ellátogathassanak a nyughelyeikhez.

Többeknél csak annak a temetőnek a neve szerepel, ahol eltemették - ezekben az esetekben igyekszünk mihamarabb megszerezni a pontos adatokat (parcella, szakasz, sor, sír) - de a sírkertek nevének ismeretében a látogatóknak már könnyebb a tájékozódás, a temetők irodái is tudnak felvilágosítást adni.

Az MTK mindent megtesz azért, hogy felkutassa volt játékosai pontos nyughelyét!

A nagy betűvel szedett labdarúgók sírja védett - a Nemzeti Sírkert része!

BÍRÓ SÁNDOR - Óbudai Temető, 20. parcella, 159. fülke

Bíró Sándor

a kép forrása: Színházi Élet 1937. évi 25.szám

Börzsei János - Apor Vilmos téri Felső-Krisztinavárosi Plébánia Templom urnatemetője

Börzsei János

a kép forrása: Képes Sport 1969. 02. 18.

Cseh II László - Rákoskeresztúri Új Köztemető, 121-es parcella

Cseh László /Cseh Matyi/

a kép forrása: magyarfutball.hu

Csüdör Ferenc – Nagykállói Temető - sírját felszámolták

Domonkos László - Pilisszentiváni Temető

Dudás János - Budafoki Temető

DUNAI LAJOS - Rákoskeresztúri Új köztemető, 68. parcella

Dunai Lajos

a kép forrása: mtkbudapest.hu

Feldmann Gyula – Rákoskeresztúri Új Köztemető

Gellér Sándor - Keszthelyi Szent Miklós Temető, urnafal

Gellér Sándor

a kép forrása: mtk.hu

HIDEGKUTI NÁNDOR - Óbudai Temető, 24. parcella

Hidegkuti Nándor

a kép forrása: mtk.hu

Hlavay György – Rákoskeresztúri Új Köztemető

Jenni (Jeny) Rudolf - Megyeri Temető - sírját felszámolták

Kárász Endre – Rákoskeresztúri Új Köztemető

Kis-Kalkusz Károly - Megyeri Temető, 23. parcella

Kléber Gábor – Farkasréti Temető

Knapp Miksa - Kozma utcai Izraelita Temető, 12. (I. világháborús katonai) parcella, 37. sor, 30. sír

KOVÁCS I IMRE - Zugligeti Szent Család Templom urnatemetője

Kovács III Ferenc - Pesterzsébeti Temető

Kovács II József - Farkasréti Mindenszentek Templom urnatemetője

Kropacsek Ferenc – Rákoskeresztúri Új Köztemető

LANTOS MIHÁLY - Rákoskeresztúri Új Köztemető, 39. parcella

Lantos Mihály

a kép forrás: mtk.hu

Mándi Gyula - Kozma utcai Izraelita Temető, F-parcella

Mándi Gyula

a kép forrása: Színházi Élet 1931. évi 6. szám

Molnár György -  Rákoskeresztúri Új Köztemető, U/7613-as urnafülke

Nagy István - Kispesti Temető

Nyúl I Ferenc - Kozma utcai Izraelita Temető

Opata Zoltán - Rákoskeresztúri Új Köztemető, 76-U-996

Opata Zoltán

a kép forrása: Vadas Gyula 100-ak könyve

PALOTÁS PÉTER - Óbudai Temető, 20. parcella

Pozsonyi Imre - Farkasréti Temető

Révész Béla - Kozma utcai Izraelita Temető, 26. parcella, 14. sor, 21. sír

SÁNDOR KÁROLY - Farkasréti Temető, 1. parcella

SÁRKÖZI ISTVÁN - Rákoskeresztúri Új köztemető, 65. parcella

Sárközi István

a kép forrása: Holló Iván archívuma

SCHLOSSER IMRE - Farkasréti Temető 8/3 parcella

Schlosser Imre

a kép forrása: Sportvilág 1912. 11. 03.

SEBES GUSZTÁV - Budafoki Temető, 25/2 parcella

Sebestyén Béla – Kozma utcai Izraelita Temető

Senkey Imre – Rákoskeresztúri Új Köztemető

Sipos Ferenc - Rákoskeresztúri Új Köztemető, 32/1-es parcella, 4. sor, 3. sír

Skvarek György – Óbudai Temető

Szolnok István - Szegedi Dóm altemplom urnatemetője

Taussig Imre - a II. világháború idején az Óbudai Téglagyárban munkaszolgálatosként hunyt el, ezt hivatalos iratok. Feltételezhetően temetése is volt Óbudán, de erről nincs irat, pontos információ. Az biztos, hogy a mai Óbudai Temető nyilvántartásában nem szerepel. A temetési helye nem ismert. Így ő rá a Puskás Arénában lévő MLSZ Centenáriumi Emlékműnél emlékezhetünk, amin az összes válogatott játékos neve szerepel.

TITKOS PÁL - Farkasréti Temető, Mozg. 877. fülke

Titkos Pál

a kép forrása: Színházi Élet 1937. évi 25. szám

Turay József – Megyeri Temető

Vágó Antal - a II. világháború idején a nyilasok a Dunába lőtték, a holtteste sohasem került elő. Így ő rá a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt emlékműnél, vagy a Puskás Arénában lévő MLSZ Centenáriumi Emlékműnél emlékezhetünk, amin az összes válogatott játékos neve szerepel.

Vágó Antal

a kép forrása: Érdekes Újság 1914. 03. 15.

ZAKARIÁS JÓZSEF - Farkasréti Temető, 11/2 parcella 

Zakariás József

a kép forrása: fortepan.hu

Az MTK azon Örökös Bajnokai, akik idegen földben nyugszanak 

Bíró Gyula - Mexikóváros

Braun József - Korotec-Harkov (Ukrajna)

Braun József

a kép forrása: Vadas Gyula 100-ak könyve

Guttmann Béla - Bécs

Hirzer Ferenc - Trento (Olaszország) - sírját felszámolták

Kardos István - Ungvár (Ukrajna) - a II. világháború idején valószínűleg a visszacsatolt Ungváron (ahova akkor igazolt), bombázásban halt meg - erről a hivatalos iratmásolatok, az elhalálozás vélelmezett időpontjával nálunk vannak. A holtteste sohasem került elő, temetési helye nem ismert.

Kalmár Jenő - Malaga (Spanyolország)

Károly Jenő - Torino - sírját felszámolták

Kertész II Vilmos - Melbourne

Kertész Vilmos

a kép forrása: Érdekes Újság 1914. 03. 29.

Kertész III Adolf - Saarbrücken (Németország)

Konrád II Kálmán - Stockholm

Kürschner Izidor - Rio de Janeiro

Heinrich Müller - Bécs

Nádler Henrik -  Bergen-Belsen (Németország)

Orth György - Porto

Orth György

a kép forrása: mtk.hu

Sas Ferenc - Buenos Aires

Schaffer Alfréd - Prien am Chiemsee (Németország)

Schaffer Alfréd

a kép forrása: mtk.hu

Szabó Antal - Nürtingen (Németország)

Szabó Péter - Frankfurt am Main

Winkler I József - St. Gallen (Svájc)

Ezekre a kiváló játékosokra a Puskás Arénában lévő MLSZ Centenáriumi Emlékműnél emlékezhetünk, amin az összes válogatott játékos neve szerepel.

Az MTK örökös tagjai

96 futballista kapta meg a címet

 1. Babos Gábor

Babos Gábor

a kép forrása: hu.wikipedia.com

 2. Balog Tibor

 3. Balogh Béla

 4. Barátky Gyula

 5. Becsei József

Becsei József

a kép forrása: Labdarúgás 1969. évi 2. szám

 6. Bicskei Bertalan

 7. Boda Imre

 8. Bodola Gyula

 9. Bognár György

10. Borsó János

11. Bosánszky Jenő

12. Brünyi Béla

13. Bukovi Gábor

14. Buócz Gyula

15. Csetényi Csaba

16. Csorna László

17. Czvitkovics Péter

18. Danszky József

19. Deutsch Leó

20. Egervári Sándor

21. Fazekas Árpád

22. Fodor Imre

23. Frank Imre

24. Fülöp Ferenc

Fülöp Ferenc

a kép forrása: mtk.hu

25. Füzi Ákos

26. Gáspár József

27. Gelei József

28. Hajdú József

29. Handel György

Handel György

a kép forrása: Labdarúgás 1987. évi 11. szám

30. Hegedűs Lajos

31. Herquett Rezső

32. Híres Gábor

33. Hoffer István

34. Holits Ödön

35. Horváth Csaba

36. Hrepka Ádám

37. Jenei István

38. Juhász Roland

39. Katzenbach Imre

40. Káldor-Zulu Lipót

41. Kékesi Rezső

42. Keszei György

Keszei György

a kép forrása: Labdarúgás 1969. évi 2. szám

43. Kiss Tibor

44. Kocsis Ferenc

45. Komlósi Ádám

46. Koritár Lajos

47. Kovács Béla

48. Kovács János

49. Kovalik Ferenc

50. Kunszt Jenő

51. Kuti István

52. Kuttor Attila

53. Laczkó Mihály

54. Lanczkor Sándor

55. Lipovetz Gyula

56. Madar Csaba

57. Markovics Péter

58. Molnár János

59. Molnár Zoltán

60. Nagy Ferenc

61. Nárai Károly

62. Nyúl II Vilmos

Nyúl Vilmos

a kép forráa: Szímházi Élet 1924. évi 38. szám

63. Oborzil Sándor

64. Palicskó Tibor (1928)

65. Pintér Ádám

66. Pollák Zoltán

67. Pölöskei Gábor

68. Preisinger Sándor

69. Schaar Izidor

70. Sebő Gyula

71. Senkey II Gyula

72. Solymosi Norbert

73. Steiner Rezső

74. Strasszer László

75. Szalai Attila

76. Szamosi Tamás

77. Szeibert György

78. Szimcsák István

79. Szucsányi András

80. Szuromi Antal

81. Takács László (1947)

82. Takács László (1944)

83. Talapa János

84. Török József

85. Tulipán Mihály

Tulipán Mihály

a kép forrása: mtkbudapest.hu

86. Turner Csaba

87. Turtóczky Sándor

88. Újvári József

89. Varga István

90. Vasas Mihály

91. Végh Zoltán

92. Weisz II Lajos

93. Winkler II Róbert

Winkler Róbert

a kép forrása: Színházi Élet 1924. évi 48. szám

94. Zavadszky Gábor

95. Zsiborás Gábor

96. Zsivóczky Gyula

Az egyesület megalapította az MTK Örökös Edzője címet, ezt eddig 80. születésnapján Garami József kapta meg.

Garami József

a kép forrása: mtk.hu

Összesen 21 olyan edző van a kék-fehér mesterek sorában, akik bajnoki, Magyar (Népköztársasági) Kupa, Közép-európai Kupa, Magyar Szuper Kupa győzelemre vezették csapatukat:

1. Jimmy Hogan

2. Frontz Antal

3. Bukovi Márton

4. Schaffer Alfréd

5. Garami József

6. Egervári Sándor

7. Kertész Sándor

8. Szüsz Hugó

9. William Marsden Holmes

10. Holits Ödön

11. Kürschner Izidor

12. Takács Béla

13.Herbert Larry Burgess

14. Révész Béla

15. Verebes józsef

16. John Tait Robertson

John Tait Robertson

a kép forrása: Sportvilág 1912. 04. 01.

17. Senkey Imre

18. Hidegkuti Nándor

19. Henk Ten Kate

20. Kemény Tibor

21. Kovács Imre

Közülük hárman, Garami József, Egervári Sándor és Henk Ten Cate szerencsére még életben vannak, Garami mester már megkapta a címet, s javasoljuk, kapja meg Egervári Sándor és Henk Ten Cate is.

A többieket pedig posztumusz tüntessék ki az MTK Örökös Edzője címmel. Ők 21-en a kék-fehér klub legendái, akik az egyesület históriájának legszebb lapjait írták.

Persze az is elnökségi döntést igényel, hogy akik az MTK Örökös Bajnoka, vagy az MTK Örökös Tagja címmel rendelkeznek, megkapják-e ezt az újabb elismerést  is.

És még egy javaslat: az MTK Budapest tekintse át, kik azok a női labdarúgók, akik érdemesek az MTK Örökös Bajnoka, vagy az MTK Örökös Tagja címre.

Bátorság - Buzgalom - Barátság

Készült egy látványterv (munkaanyag) az MTK Örökös Bajnoka és az MTK Örökös Tagja emléktáblákhoz - melyeket el lehetne helyezni az Új Hidegkuti Nándor Stadion főbejáratánál.

/Joó Alfréd/


A szurkoló hangja

Mi a mai szurkoló szerepe?

A meccsek előtti rituálé része, hogy a metrótól gyalog megyek a pályára. Miután átküzdöttem magam a Kerepesi úton, a Százados úti negyedóra séta az átlényegülésről szól, ráhangolódás az aktuális győzelemre (mert odafelé úton ez természetes). Ez nagyjából a művésztelep végéig kitart, de aztán jönnek a zavarosabb gondolatok.

Mi  a szurkolók, ezen belül  közelebbről az MTK szimpatizánsainak szerepe ebben a mai magyar futballközegben?

Talán  a „panem et circenses” ujraértelmezve?

Ha igen, akkor ezt hogyan fordíthatjuk le a mai rögvalóra?

A panem egyértelműen elhelyezhető, hiszen a magyar foci helyzete a kánaánt jelentősen meghaladó. Vadonatúj (kihasználatlan és önerőből fenntarthatatlan) stadionok, igazi  tőkeerős, politikától teljesen független  klubtulajdonosok  (akik a mi pénzünket bátran költik és teszik zsebre, ha van, a sajátjukból egy fillért se), ömlik a TAHÓ pénz (lehet mostanra átkeresztelve, de senki ne gondolja, hogy ez nem az ő adóforintjából van), agyonfizetett gyenge játékosok (akik 500 millió forintig adómentes jövedelmet élveznek) és ráadásul a játékosok zöme (legalább 50%) külföldi. Tehát a kenyér bőven megvan, igaz nem úgy ahogy a klasszikus értelmezés megkívánná, de legyünk boldogok, a mi pénzünkből kevesek nagyon jól élnek és gazdagodnak

A circenses rész szintén könnyen értelmezhető, itt is persze egy kis csavarral. A régi rómaiaknál (már akiknek persze az ülőhelyekre volt jogosultságuk) ez egy jelentős időtöltést és tényleges szórakozást jelentett (hogy a többiekkel mi történt, az az ő bajuk). Mai értelemben mi, akik az ülőhelyen gubbasztunk, kapunk egy nagyjából emészthetetlen produkciót (elég csak az előző szezonra gondolni, de lehet összességében az elmúlt 10 évre is) és egy olyan kritikát, mely csak úgy értelmezhető, hogy mi csak felesleges kerékkötők vagyunk a nagyurak szemében. Hogy mennyire mindegy a jelenlegi vezetésnek és nem csak a mienknek, hanem úgy általában a magyar focit becsületesen tönkretevők szemében is azt jól jellemzi az idei szezonkezdet jegyárusítási blamája. Ez nyílt bevallása annak, hogy a jegybevétel a szertáros félhavi fizetését se fedezi, tehát nem oszt, nem szoroz.

Ennek megfelelően legyen ez a szezon a fordulat éve, maradjon a teljes idényben az ingyenes belépés és ha a mostani ígéretek megvalósultak és simán visszajutunk az első osztályba (akkorra csak sikerül ezt a bonyolult szoftvert üzemképessé tenni) legyen meg a hőn áhított akár egész havi bér is.

Ami az eddig eltelt időszakot illeti (5 forduló után íródtak e sorok), a szezonkezdet várakozáson felüli. Az egy elszórakozott meccs és a minden meccs elején rémálomszerű kezdés ellenére látszik fantázia ebben a csapatban, bár le kell szögezni, dermesztően gyenge színvonalú ez a mezőny. Ha figyelembe vesszük, hogy itt játszik az a sok magyar játékos, akitől majd a jövő újra világszínvonalú labdarúgását várjuk, mindenki gondolkozzon el.

Sajnos minden abba az irányba mutat, hogy a magyar foci megmarad a kirakat országa szinten, hiszen a válogatott igazán figyelemre méltó eredményeket ért el olyan meccseken amiket azért annyira nem jegyeznek, akkor sem, ha az angol válogatottat vertük oda-vissza. Kedvenc humoristám szavajárásával élve tetszettek volna ezt az albánokkal tenni! Ha majd a most következő Eb- és világbajnoki selejtezőkön jutunk el a várt szintre, akkor elmondhatjuk, hogy van egy csapatra való megfelelő szintű focistánk.

A szurkolói színvonal szintén jól kimutatja az országban uralkodó állapotokat. Vannak a kemény magnak nevezett fizetett beépített emberek és a hozzájuk csapódott slepp, akik a foci ürügyén szabadon és gyorsan mozgathatók sajnos főleg alantas célokra. Mellettük van egy nagyon szűk réteg, amelyik tényleg focit szeretne látni, de ők lassan teljesen elfogynak, részint a kemény maggal való lehetetlen azonosulás, részint a megtekintett produkció színvonala miatt.

Mi, akik ez utóbbi csoportot képviseljük, évtizedes  barátainkkal - valljuk be őszintén, akik miatt egyáltalán járunk még meccsekre - reménykedünk hogy a csapatunk egy felfelé ívelő periódussal és tartós első osztályú szerepléssel hálálja meg hűségünket. Azt várjuk, hogy Bogesz a hírlevélben rögzített elvek mentén, abból semmit sem engedve, erre a játékosállományra alapozva csinál egy szerethető, eredményes csapatot és tényleg csak egy-két igazán jó külföldivel egészíti majd ki a keretet. ha ez már lehetséges lesz.

Mindezek ismeretében akkor mit mondjak magamról, miért vagyok még mindig szurkoló. Természetesen a három betű és a két szín bűvölte, már-már vallásos szeretete által, de kell hozzá kellő naivitás, mazochizmus és főleg abba nem hagyható reménykedés.

Feljutó és a továbbiakra sikeres évet, éveket kívánok valamennyi kék-fehér vérű barátomnak.

/Rudas György/

Kedves Drukkertársaink!

A "Szurkoló hangja" rovat a tietek! Várjuk ide rövidebb hosszabb írásaitokat, melyekkel kapcsolatban csak néhány egészen természetes kikötésünk van. Legyen valamiképp az MTK-hoz kapcsolódó, bírja el a nyomdafetéket és érje el a közölhető minőséget. 

Természetesen a mienktől eltérő véleményeket is szívesen közlünk. 

*** *** *** *** ***

A legfontosabb MTK-eredmények előző hírlevelünk megjelenése óta:

Atlétika

EB

5. Krizsán Xénia (tízpróba)

a kép forrása: mtk.hu

Atlétikai Club Bonyhád Nyílt Atlétikai Felkészülési és Liga versenye

2. Ferencz Anna (400 m)

U16 és U14 Területi Atlétikai Bajnokság 2022 - Centrum - 3. forduló

1. Karkiss Gergely (U14; 80 m)

1. Karkiss Gergely (U14; 300 m)

1. Varga Iván (U16; rúdugrás)

2. Szabó Vivien (U14; rúdugrás)

2. Etter Bertalan (u16; rúdugrás)

Etter Bertalan

a kép forrása: mtk.hu

2. Bernei Balázs (U14; rúdugrás)

2. Karkiss Gergely (U14; ötösugrás)

3. Szűcs Imola (U16; 100 m)

3. Szűcs Imola (U16; 300 m)

3. Csizmazia Luca (U14; ötösugrás)

3. Csizmazia Luca (U14; távolugrás)

3. Csaba Miklós (U14; rúdugrás)

4. Bernei Balázs (U14; 80 m)

4. Konta Szabolcs (U16; rúdugrás)

5. Téglás Zsombor (U16; rúdugrás)

5. Szitt Fruzsina (U16; rúdugrás)

8. Boutros Zoé (U14; 80 m)

8. Szommer Vivien (U16; 300 m)

8. Hati Izabella (U16; 800 m)

9. Boutros Zoé (U14; ötösugrás)

MATE-GEAC liga verseny

2. Petry Alexandra (rúdugrás)

Petry Alexandra

a kép forrása: mtk.hu

2. Kováts Fanni (rúdugrás)

3. Marosi Viktória (hármasugrás)

3. Varga Iván (rúdugrás)

4. Erdei Tamamra (300 m)

5. Szabó Vivien (rúdugrás)

5. Szabó Beatrix (távolugrás)

7. Szűcs Imola (300 m)

Szűcs Imola

a kép forrása: mtk.hu

9. Szűcs Imola (100 m)


Bridzs

VB

1. Fischer Brigitta - (Joan Brody) - (Marion Michielsen) - (Cecilia Rimstedt) - (Sandra Rimstedt) (csapat) 

Fischer Brigitta

a kép forrása: mtk.hu


Evezés

2022. évi Ifjúsági, U23, Felnőtt és Amatőr Országos Bajnokság

1. (Sinka Flóra) - Török Krisztina - (Bene Valéria) - (Hajdú Zsuzsanna) - Langhoffer Klára - Melisné Kosztolányi Kamilla - Vámos Andrea - Máth Lászlóné - k: (Váraljai Botond) (M; 8+ 1000 m)

1. Petrák József - Székelyné Huber Katalin (M; 2x 1000 m)

1. (Bosnyák Andrea) - (Péterfy Erika) - Vámos György - Darvas Zsolt (M; 4x 1000 m)

1. Galambos Péter (KS 1x 1000 m)

Galambos Péter

a kép forrása: nemzetisport.hu

1. Bácskai Máté - Szabó Márton (2x 2000 m)

1. Szász Gergely - Szabó Márton - Bácskai Máté - Varga Tamás (4x 2000 m)

2. Krémer Eszter (1x 2000 m)

Krémer Eszter

a kép forrása: mtk.hu

2. Balázs Szonja (I; 1x 2000 m)

2. Galambos Péter (1x 2000 m)

2. Darvas Zsolt (M; 1x 1000 m)

3. Lukácsovics Enikő - Kovács Miriam -Bálint Zsófia - Karajz Blanka - Balázs Szonja - Bagdács Szonja - Szente Dóra - Lipták Kíra - k: Temesi Krisztina (I; 8+ 2000 m)

3. Lukácsovics Enikő - Bagdács Szonja - Szente Dóra - Lipták Kíra (I; 4- 2000 m)

3. Kovács Miriam - Dr. Simon-Szabados Zsófia - Balázs Szonja - Krémer Eszter (4- 2000 m)

3. Szente Dóra - Bagdács Szonja (I; 2 2000 m)

3. Szabó Márton (1x 2000 m)

3. Vámos György (M; 1x 1000 m)

3. (Ambrus Attila) - Darvas Zsolt (M; 2x 1000 m)

3. Szász Gergely (U23; 1x 2000 m)

4. Szente Dóra - Bagdács Szonja - Balázs Szonja - Lipták Kíra (I; 4x 2000 m)

4. Vámos Andrea - Vámos György (M; 2x 1000 m)

4. Búza József - Máth Lászlóné (M; 2x 1000 m)

4. Kovács Roland - Dedeyan Narék -Gottfried Sámuel - Geszti Attila (I; 4x 2000 m)

4. Szekér László - Vinkó Gáspár - k: Faragó Áron (2+ 2000 m)

4. Turi Levente - Lukácsovics Gábor - Vámos György - Darvas Zsolt (M; 4x 1000 m)

5. (Dr. Mester Katalin) - Máth Lászlóné - Langhoffer Klára - Melisné Kosztolányi Kamilla (M; 4x 1000 m)

5. Győri Betti - Lukácsovics Flóra - Temesi Krisztina - Kovács Miriam (KS 4x 2000 m)

5. Kovács Miriam - Dr. Simon-Szabados Zsófia - Balázs Szonja - Krémer Eszter (4x 2000 m)

5. Bácskai Máté (1x 2000 m)

5. Szász Benjámin - Szász Gergely (2- 2000 m)

5. Banga János - Simon Tamás - Lukácsovics Gábor - Turi Levente (M; 4- 1000 m)

5. (Bene László) - (Búza József) - (Lucsánszky László) - (Melega Tibor) -Máth Lászlóné - Vámos Andrea - Melisné Kosztolányi Kamilla - Langhoffer Klára - k: (Marton András) (M; 8+ 1000 m)

6. Kovács Miriam - Krémer Eszter (2x 2000 m)

6. Vágó Emma (I; KS 1x 2000 m)

Vágó Emma

a kép forrása: MTK Budapest Evezős Szakosztály facebook oldal

6. Szász Benjámin - Szász Gergely (2x 1000 m)

6. Dedeyan Narék - Geszti Attila (I; 2 2000 m)

6. Szél Domonkos - Szekér László - Szász Benjámin - Geszti Attila - Dedeyan Narék - Kovács roland - Vinkó Gáspár - Simon Tamás - K. Faragó Áron (8+ 2000 m)


Kajak-kenu

EB

4. Kulifai Tamás - (Noé Bálint) (K2 1000 m)

Noé Bálint - Kulifai Tamás

a kép forrása: mtk.hu

fotó: Szigetváry Zsolt (MTI)

5. Korisánszky Dávid (C1 200 m)

Korisánszky Dávid

a kép forrása: mtk.hu

6. Korisánszky Dávid - (Hodován Dávid) (C1 200 m)

DOKTOR24 Felnőtt és Parakenu Magyar Bajnokság

1. Szulovszky Csenge - Szulovszky Petra - Gábor Netta - Potoniec Zsófia (K4 200 m)

1. Szulovszky Csenge - Szulovszky Petra (K2 200 m)

Szulovszky Csenge és Petra

a kép forrása: mtk.hu

1. Szulovszky Csenge - Szulovszky Petra (K2 1000 m)

1. Molnár Rebeka - (Balla Virág) (C2 1000 m)

Molnár Rebeka

a kép forrása: mtk.hu

1. (Fodor Nicholas) - Molnár Rebeka - (Horton Cassandra) - Besenyei Ádám (C4 500 m)

1. Kállai Róbert Gida - (Horváth Márton) - Korisánszky Dávid - (Fekete Ádám) (C4 200 m)

1. Kállai Róbert Gida - (Horváth Márton) - Korisánszky Dávid - (Fekete Ádám) (C4 500 m)

1. Kállai Róbert Gida - (Horváth Márton) - Korisánszky Dávid - (Fekete Ádám) (C4 - 1000 m)

1. Korisánszky Dávid (C1 200 m)

2. Szulovszky Csenge - Szulovszky Petra - Gábor Netta - Potoniec Zsófia (K4 1000 m)

2. (Fekete Ádám) - Kállai Róbert Gida (C2 500 m) 

2. Korisánszky Dávid (C1 500 m)

2. Kós Benedek - Kulifai Tamás (K2 1000 m)

2. Opavszky Márk - (Fodor Bence) (U23; K2 500 m)

3. (Fodor Nicholas) - Horváth Alex - Simon Zsombor - (Bakó Tamás) (C4 1000 m)

3. Kós Benedek (K1 500 m)

Kós Benedek

a kép forrása: mtk.hu

4. Gábor Netta - Potoniec Zsófia (K2 200 m)

4. Molnár Rebeka (C1 200 m)

4. Korisánszky Dávid - Kállai Róbert Gida (C2 200 m)

4. Korisánszky Dávid - (Bodonyi András) (C2 500 m)

4. (Szendy Márk) - (Radics Krisztián) - Kulifai Tamás - Kós Benedek (K4 1000 m)

4. (Míró Áron) - (Kolozsvári Brúnó) - Szendy Maximilián - (Erdélyi Tamás) (K4 200 m)

5. (Fodor Nicholas) - Horváth Alex - (Zsidai Máté) - Simon Zsombor (C4 200 m)

5. Kállai Róbert Gida (C2 200 m)

Kállai Róbert Gida

a kép forrása: mtk.hu

5. (Fodor Nicholas) - Horváth Alex - Simon Zsombor - (Zsidai Máté)  (C4 500 m)

5. Kós Benedek (K1 1000 m)

6. (Szendy Márk) - (Radics Krisztián) - Kulifai Tamás - Kós Benedek (K4 500 m)

6. (Szendy Márk) - Kulifai Tamás (K2 500 m)

7. Gábor Netta - Potoniec Zsófia (K2 500 m)

9. Gábor Netta (K1 200 m)

Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta

1. Gazdag Lili (U12; MK1 2000 m)

Gazdag Lili

a kép forrása: mtk.hu

1. Gazdag Lili (U12; MK1 500 m)

2. Börcsök Csenge (U13-14; K1 500 m)

2. Börcsök Csenge (U13-14; K1 200 m)

2. Börcsök Csenge (U13-14; K1 2000 m)

2. Boda Márkó (U15-16; K1 500 m)

2. Boda Márkó (U15-16; K1 200 m)

2. Korisánszky Dávid (C1; 2000 m)

4. Horváth Alex (C1; 500 m)

4. Horváth Alex (C1; 200 m)


Kézilabda

Felkészülési mérkőzés

MTK Budapest - Vác 29-21

Dunaújváros - MTK 31-33


Kosárlabda

Felkészülési mérkőzés

TFSE-MTK - MAFC U16 fiúk 90-77

PEAC - TFSE-MTK 55-59


Labdarúgás

Női NB I.

MTK - Astra 2-0

DVTK - MTK 0-0

Női U19

Illés Akadémia - MTK 6-2

MTK - Győri ETO 6-0

Női U17

MTK - Illés Akadémia 1-3

Győri ETO - MTK 2-5

Női U15

MTK - Illés Akadémia 8-4

Győri ETO - MTK 0-7

Férfi NB II.

MTK - Budafok 4-1

Mosonmagyaróvár - MTK 0-6

Férfi NB III.

KTE II. - MTK II. 1-6

MTK II. - Hódmezővásárhely 3-1


RG

Challenge-világkupa Kolozsvár

3. Pigiczki Fanni (szalag)

6. Pigniczki Fanni (karika)

7. Pigniczki Fanni (egyéni összetett)

9. Magyarország /Jurca Lilla - Mészáros Alexa - Mészáros Mandula - Szabados Dóra - Urbán-Szabó Mónika - Varga Lujza/ (összetett csapat) A magyar csapat minden tagja az MTK versenyzője.


Taekwondo

Pánamerikai President's Cup

1. Kamilah Salim (kadet; 33 kg)

Kamilah Salim

a kép forrása: wtftaekwondo.hu


Tenisz

Challenger-torna Vancouver

2. Babos Tímea - Angela Kulikov (páros)

Babos Tímea

a kép forrása: mtk.hu

Korosztályos CSB

1. MTK Budapest /Molnár Kitti, Bodó Blanka, Rágyánszki Virág - Tóth Kata/ (U18; lány csapat)

Rágyánszki Virág - Bodó Blanka - Molnár Kitti

a kép forrása: mtk.hu

2. MTK-BTC /Grossmann Maxim - Mező Marcell - Kincses Kolos - Végh Péter/ (U16; férfi csapat)

Grossmann Maxim - Mező Marcell

a kép forrása: Budapest Tenisz Centrum Facebook oldal

3. MTK Budapest /Almádi Attila - Sinkalovics Patrik - Mihály Márk - Géresi Olivér/ (U16; férfi csapat)

Sinkalovics Patrik - Almádi Attila

a kép forrása: flickr.com, fotó: Trenka Attila

4. MTK-BTC /Galla Liza - Kővári Olívia - Mazán Alíz/ (U12; női csapat)

7. MTK-BTC (U12; férfi csapat)

Kinder Kupa

4. Egyed Anna (U10; egyéni)

5-8.  Somogyi Vince (U12; egyéni)

Tisza Kupa

1. Náray Júlia (U8; egyéni)

3. Somogyi Fanni (U9; egyéni)

Metró Kupa

5-8. Kővári Olívia (U12; egyéni)

8-8. Török Dániel (U12; egyéni)

5-8. Almai Dávid  (U14; egyéni)


A különböző sportágaknál zárójelben azoknak a nem MTK sportolóknak a neveit találjátok, akik a mieinkkel egy versenyegységben szerepeltek. A felnőtt versenyek esetében a korosztályt külön nem jelezzük.

Rövidítések az evezésnél:

1x, 2x, 4x, 8x : kormányos nélküli pár evezősök

2x+, 4x+, 8x+ : kormányos párevezősök

2-, 4-, 8- : kormányos nélküli váltott evezősök

2+, 4+, 8+ : kormányos váltott evezősök

KS : könnyű súlyú

PR : parasport

T1, T2, T3, T4 : tanuló 1. 2. 3. 4. évfolyam

S : serdülő

I : ifi

U: utánpótlás

M : masters

Rövidítések a kajak-kenunál:

K : kajak

C : kenu

Rövidítések a karaténél:

K : kadet


Kéktúra

Negyedik utunk az ország második legnagyobb városába, Miskolcra visz minket.

Visszatekintve a második utunkra, ismét szép létszámban jelentünk meg Békéscsabán. A belváros megtekintése után, mivel még rengeteg időnk maradt, a közeli Szabadkígyósra látogattunk, ahol Ybl Miklós grandiózus építményét a Wenckheim kastélyt néztük meg. Elidőztünk a kastély hatalmas parkjában is. A tikkasztó hőségben igen kellemes volt az óriási fák közti árnyas ösvényeken sétálni.

Szabadkígyós, Wenckheim kastély

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Szervezett utazás hiányában ultráink ismét gépkocsikkal kisérték el a csapatot. Ők a Tisza hűsítő habjait választották a mérkőzés előtti kikapcsolódásnak, a már hagyománnyá vált Tiszavárkonyi szabadstrandon fürdőztek egy nagyot.

Miskolc

2022 szeptember 12 (hétfő). Kezdés 20 órakor.

A két stadion közti távolság 189 km. Gépkocsival 1 óra 59 perc a menetidő. A településre végig autópályán mehetünk.

Miskolc, a Diósgyőri Vár Nagy Lajos király szobrával

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Messziről látható a város fölé magasodó Avasi TV torony, mely kilátóként működik. A torony szép panorámát nyújt az alatta elterülő városra. Szinte a tőszomszédságában találjuk Miskolc zsidó temetőjét. A Herman Ottó nevét viselő múzeum is itt működik a közelben. A belvárosban, a Kazinczy utca 7. szám alatt még áll a 150 éves zsinagóga. Az utca elején a Szinva patak partján található Mancs kutya szobra. Pár lépésnyire van a Miskolci Nemzeti Színház épülete és a Színháztörténeti és színészmúzeum is.

Miskolctapolca a pihenés, kikapcsolódás és a szórakozás helyszíne. Kuriózum a barlangfürdő, de van itt élményfürdő, bobpálya, kalandpark és csónakázó tó is. Itt is és a belvárosban is szinte egymást érik az éttermek, sörözők, vendéglátó egységek.

Miskoltapolca, Barlangfürdő

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Feltétlenül meg kell említeni a Diósgyőri várat, mint érdekességet, ám sajnos nem látogatható jelenleg, mert felújítás alatt áll.

Lillafüred Miskolc településrésze. A lillafüredi Palotaszálló 1925 és 1929 között épült a Hámori-tó mellett, Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban. A kastély jelenleg is szállodaként üzemel.

Lillafüred, Kastélyszálló

a kép forrása: hu.wikipedia.org

A környék érdekességeit még felsorolni is nehéz. Közkedvelt kiránduló hely. Az ideérkezőket várja a csónakázó tó, a pisztrángtelep, több barlang, forrás, vízesés és kilátó. Kalandpark, libegőpark és természetesen kitűnő éttermek. A Zsófia-kilátót 2021-2022-ben építették újjá, átadó ünnepsége 2022. augusztus 23-án volt. Innen kitűnően látni a palotaszállót.

1920-ban épült a kisvasút. Magyarországon itt indult meg először a személyszállítás az erdei kisvasutak körében. Több szempontból is különleges, hiszen ezen a kisvasúton van Magyarország jelenleg legnagyobb kisvasúti hídja, a Mélyvölgyi-híd. Indulási állomása Miskolcon a Kilián városrészben van, és Garadnáig közlekedik, télen fűtött kocsikkal.

Miskolc és környéke – Eger, Noszvaj, Bogács, Mezőkövesd, Szerencs, Bodrogkeresztúr, Mád, Tarcal, Tokaj, Tiszadob

Úton Miskolcra rengeteg szép és érdekes látnivaló van. Képtelenség valamennyit bemutatni, ezért csak párat említek röviden.

Eger

Fő híressége a vár. Hangulatos a történelmi belvárosa – a Dobó István teret Eger szívének nevezik. A tér legbecsesebb dísze a hős várkapitány Dobó István szobra. A tér tele van élettel - érdemes kiülni az egyik teraszra és nézni a nyüzsgő várost.

Eger, Dobó tér

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Az egri minaret - az ország legjobb állapotban fennmaradt minarete. 40 méter magas, az erkélyre 98 csigalépcső vezet fel.

Eger, Minaret

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Noszvaj és Síkfőkút

Látogatható és megcsodálható a De La Motte kastély.

Noszvaj, De La Motte kastély

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Érdekesség a falu szélén lévő török kori barlanglakások együttese.

Noszvaj, barlanglakások

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Kihagyhatatlan a Csernus Imre által üzemeltetett Csendülő étterem, ahol több száz ital kapható, szinte a világ összes részéről.

Noszvajon a Csendülő Étteremben

a főpincér, Sas János, Csernus Imre, Urbán Judit

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Noszvaj az ország legtisztább levegőjű települése!

Síkfőkút, tóparti sétány

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Síkfőkút remek kirándulóhely, ahol egy festői tó is található. 

Bogács

Bogács

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

A gyógy- és strandfürdője említést érdemel. A faluban régóta termesztenek szőlőt és bort, ezért szerepel egy szőlőfürt és a szőlő művelésére utaló több eszköz a község címerében is. Az ide látogatók a helyi borokkal a Cserép úti pincesoron ismerkedhetnek meg.

Bogács, Gyógy- és Strandfürdő

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Mezőkövesd

A matyó főváros. Népművészeti hagyományai által vált híressé. Szintén a gyógyfürdője, ami miatt kedvelt üdülőhely.

Miskolcot elhagyva is számos említésre méltó helyet találunk. A még aránylag közelben lévőket ismertetem, hangsúlyozottan a teljesség igénye nélkül.

Szerencs

A Rákóczi vár megtekintése ajánlott.

Szerencs, Rákóczi vár

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Majd a csokoládégyár múzeuma nagy élmény.

Szerencs, Csokimúzeum

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Bodrogkeresztúr

Zsidó emlékhely. A Bodrogkeresztúri csoda rabbi sírhelye híres zarándokhely. Három zsinagógájából egy van már csak meg, iroda működik benne.

Mád

Gyönyörűen felújított zsinagóga található a kis faluban.

Mád, zsinagóga

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Tarcal

Már-már riói méretű Jézus szobor néz a községre a település szélén lévő dombról.

Tarcal, Jézus szobor

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Tokaj

Turisztikai központ. Gyönyörű a Bodrog torkolata a Tiszánál.

Tokaj, a Tisza és a Bodrog összefolyása

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Zsinagógája kulturális és koncertközpontként üzemel.

Tokaj: zsinagóga

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Urbánné Toklvaj Judit

Híres borváros, így számos pincészetet és borozót találunk a településen.

Tiszadob

Tiszadob, Andrássy kastély

a kép forrása: seniorplus.hu

Romantikus stílusú Andrássy kastély. A parkja látogatható, maga a kastély nem. A kastély Erzsébet magyar királyné tiszteletére épült. 

/Sas János/

* A mérkőzések időpontjai - az MLSZ döntésétől függően - bármikor változhatnak.MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele megjelenik minden hónap utolsó csütörtökjén.

felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az egyesület elnöke

felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás

lektor: Sztojcsev Iván

Felíratkozás hírlevelünkre.

Leiratkozás hírlevelünkről.

MTK Baráti Kör

cím: Budapest, Brüll Alfréd utca 2.

Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide.

Bankszámla: OTP 11715007-21515664

Weblap: www.mtkcsalad.hu

Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor

E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu