Menü
MTK Baráti Kör Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!
MTK Baráti Kör

2021. október. 20.

Érdekel? Kérdezd meg!

Az MTK Baráti Kör Hírlevelének Különkiadása

2021. október 20.

 

Kedves  Barátunk!

Az MTK labdarúgó csapatánál történt edzőváltás kapcsán számos kérdést tettetek fel, véleményt fogalmaztatok meg. A vélemények többsége arról szólt, hogy a Garami József hosszú MTK-s edzősködését követően, László Csaba tiszavirág életű tréneri tevékenysége után, csupa tapasztalatlan edző került a csapathoz. Az ő tevékenységük sorozatos kudarcokat hozott, az MTK 120 éves történetének legeredménytelenebb évtizede volt az utóbbi 10 évünk.

Kérdéseitek megválaszolása – szerkesztőségünk véleménye szerint – nem tűr halasztást, ezért azokat feltettük Polyák Balázsnak az MTK sportigazgatójának. A válaszait nem megvárva hírlevelünk következő rendes számát, jelen különkiadásunkban közöljük. (Megválaszolhatatlanul sok kérdést kaptunk tőletek, ezek között számos nagyon hasonlót is. Így ezúttal a kérdéseket összefoglalva és nem külön-külön tettük fel.) A nem a labdarúgásra vonatkozó kérdésekre  következő hírlevelünkben kaptok válaszokat. Kérdezni természetesen továbbra is lehet az mtkcsalad@mtkcsalad.hu címen.




Polyák Balázs mielőtt kérdéseinkre válaszolt, a következőket mondta el:

A tények: Zakor Sándor tulajdonlása óta:

NB2 - 1. hely, NB1 - 11.hely, NB2 - 1.hely, NB1 - 7.hely

- A legtöbb 21 éven aluli játékost az MTK foglalkoztatta.

- A legtöbb saját nevelésű játékos az MTK keretében szerepelt.

- jelenleg a keret 2/3-a 23 év alatti játékos.

- Nemzetközi kupaszereplés nélkül Magyarország két legnagyobb játékos transzfere, a régióban top 10-es.

- Legnagyobb 18 év alatti játékos transzfer.

- A klubból lett felnőtt válogatott játékos Schäfer András, Schön Szabolcs, Bojan Miovski.

- Eb szereplő lett Varga Roland, Nikolai Alho, Schäfer András, Schön Szabolcs.

- Felnőtt válogatott jelenleg: Ramadani, Mijatovic, Alho, Miovski.




Az MTK Baráti Kör elnöke Pandzarisz Sándor ezt kiegészítette:

Zakor Sándor négy éve került be az MTK labdarúgó szakosztály vezetésébe, illetve két éve lett egyedüli tulajdonos. Az eltelt időben rengeteget áldozott az MTK-ra, ennek egyik látható jele, hogy amióta Zakor úr a tulajdonos, azóta nem csak ingyen igazolható játékosok kerültek az MTK-ba, hanem komoly pénzeket is költöttek a csapat megerősítésére. Nyilvánvalóan, Zakor Sándor urat semmiféle felelősség nem terheli a korábbi kudarcokért. Ugyanakkor a szurkolók számára a kudarc az kudarc. Szemünkben nem Várszegi Gábor, Deutsch Tamás vagy Zakor Sándor csapata esett ki az NB I-ből, hanem a mi MTK-nkat érte ez a szégyen háromszor is az elmúlt évtizedben.




Kérdéseitek és Polyák Balázs ezekre adott válaszai:

 

Szurkolói kérdés: Mi indokolta, hogy egy újabb kezdő edző került a csapathoz?

Polyák Balázs: Michael Boris edzősége alatt a csapat feljutott az NB1-be. Majd ezek után 7.helyen végzett, de megtorpanást láttunk a játékban és az eredményességben. A válogatott és a Honvéd bajnokcsapatának egyik legfontosabb szereplőjét kellően felkészültnek éreztük a feladatra.

 

Sz. k.:  Ki döntött Giovanni Costantino kinevezéséről? Lesz-e a rossz döntésnek következménye?

P.B.: Egy vezetőedző kinevezéséről a vezetőség dönt. Vannak jó és rossz döntések ezeket sok ember sok féleképpen ítéli meg. Ugyanúgy ahogy nem minden szurkolónak,  játékosnak, edzőnek, vezetőnek, tulajdonosnak sem ugyanazok a sikerkritériumai. A megosztottságot, véleménykülönbséget mutatja, hogy Michael Boris és Giovanni Constantino kinevezése és a menesztése mellett és ellene is kaptunk kritikát, de ez a labdarúgás velejárója, sokan sok féleképpen látják. Mi minden véleményt tiszteletben tartunk.

 

Sz.k.: Mik volt az elvárások Costantinoval szemben, mi teljesült ezekből és mi nem teljesült?

P.B.: A fiatal játékosok szerepeltetésében nem lehetett hiányérzetünk. Ugyanakkor úgy gondoltuk, hogy a játékoskeret ereje lényegesen jobb annál, mint amit a pályán viszontláthattunk.

 

Sz.k.: Mit jelent az, hogy megbízott vezetőedzőként került a csapat élére Teodoru Vaszilisz? Meddig lesz ő az edző, mit vártok tőle?

P.B.: Az NB1 egyetlen vezetőedzőjét sem tudnám megmondani meddig lesz.  A csapatnak nyugalomra és rendre van szüksége a pályán és azon kívül is. Teodoru Vaszilisz tapasztalt edző, akit elismer és elfogad a csapat.

 

Sz.k.: 1. Milyen szempontok szerint döntötök a következő edzőről? Szoba kerülhet-e ismét egy teljesen rutintalan edző? Magyar vagy külföldi edzőt szeretnétek? Mi lesz az elvárás a következő edzővel szemben? (Eredményesség, játékstílus, fiatalok és/vagy külföldiek szerepeltetése stb. szempontjából.)

P.B.: Az MTK modellje továbbra is egy stabil fenntartható klub. Jövőképet mutatva fiatal játékosoknak, ennek egy szereplője a mindenkori vezetőedző.

 

Sz.k.: Milyen szereplést vártok az MTK-tól az idei bajnokságban? Abból, hogy a 7. helyen álló csapatnál történt edző váltás következtethetünk-e arra, hogy a hetediknél sokkal jobb helyezés a cél?

P.B.: Ahogy említettem nem kimondottan a tabellán elfoglalt helyezés miatt történt az edzőváltás. Az előző szezonban a Ferencváros kivételével minden csapatnak volt legalább 4es vereség szériája. Ezért sem lehet ebben a bajnokságban helyezésekben gondolkodni. Jelenleg két klub kivételével mindenki a kiesést akarja elkerülni. Ebben a pillanatban 5 pont a különbség a nemzetközi Kupa szereplő és a kieső pozíció között.

 

Köszönjük szurkolóink kérdéseit és Polyák Balázs válaszait!


 



Olvasói levél


Sokszor bíztattunk benneteket, hogy írjátok meg publikálásra szánt történeteiteket, véleményeteket. Ezúttal Rudas György barátunk ragadott tollat és küldte le írását nekünk. Levelét szöveghűen változtatás nélkül olvashatjátok. Természetesen az abban foglaltak egyéni véleményt jelenítenek meg, ez nem az MTK Baráti Kör hivatalos álláspontja. A szerző Vágó Zoltánnak  az MTK egykori labdarúgójának, a csapat II. világháború utáni első edzőjének unokája. Lehet vele vitatkozni vagy egyetérteni, további véleményeknek is szívesen adunk helyet.

Egy gondolat bánt engemet: túléli-e az MTK a mostani NB1-es szezont.

Boris, Baki, King, Cseke, Katona B., Biben, Prosszer, Varga R., Schön, Kanta, Pintér Á. kontra

Constantíno, Alho, Perkovics, Weir, Ramadani, Dimitrov, Grozav, Kosznovszki, Kovácsréti, Nagy B., Kocsis, Haraszti.

Látszólag minden rendben van, hiszen válogatottakban játszó játékosokat igazoltunk illetve lettek innen válogatottak is. És mégis reménytelennek tűnik az eddigi produkció.

Mik lehetnek az okok? A koncepció alapvető változása? A teljesen kezdő edző szerződtetése? A csapat játékos állományának változásával a játék szerkezetének komoly változása? Az idő hiánya az összeszokáshoz? A szurkolók türelmetlensége?

Valószínűleg mindezek és még nyilván sok egyéb tényező is okozza, hogy nincs csapatjáték, az egyénileg lehet hogy kiváló játékosok csapatként csődöt mondanak. Mindehhez járul, hogy tehetséges fiataljaink érthető okokból a perifériára kerültek, hiszen a gondolom komoly pénzért szerződtetett külföldiek élveznek előnyt, ezzel is jókora pofont adva a ma már nem is létező magyar futballnak. Már – szerencsére - menesztett edzőnk magyarázkodása, hogy nála mindig a legjobb edzésmunkát végzők játszanak, nagyjából annyira volt hihető, minthogy a felépülő stadionokban majd az utánpótlás kap komoly lehetőségeket (Ha megveszi a meccsjegyet, akkor jut oda be). A tavalyi szezonban nagyon ígéretesnek tűnő Mezei, Kata, Palincsár trió csak egyenként és alig-alig jut szóhoz, persze velük sem garantálható sokkal jobb és eredményesebb játék, de legalább a jövő reménye megmaradhatna. Hivatkozhatunk a sérülésekre, amik tényleg fatálisak, de arra is, hogy nálunk a sérültek már hosszú évek óta sokszoros idő alatt gyógyulnak fel, mint ahogy az elvárható lenne, vagy egyszerűen meg se gyógyulnak, lásd a megmentőként várt Ramos esete.

Mi lehet a jövő? Szerintem alapvetően át kell értékelni a célokat. Két út lehetséges. Az egyik, visszatérni a korábbi koncepcióhoz, maximálisan támaszkodni az akadémián nevelkedett és nevelkedő fiatalokra és vállalni az ismételt kiesés kockázatát. Én személy szerint el tudnám ezt fogadni, ha deklarált és megvalósított lenne. A másik, hogy egy olyan – kövezzen meg mindenki, de Garami típusú - edző azonnali szerződtetése, aki a jó képességű egyénekből rövid időn belül egy csapatot tudna felépíteni és benn tartani az első osztályban. Ciki minden elismerésem ellenére erre sajnos kevés lenne.

Persze ezeken a gondolatokon - ha egyáltalán hajlandó elolvasni – a jelenlegi vezetés jót röhög és igaza is van, hiszen mi csak 70-60-50-40 éve drukkolunk ennek a csapatnak és milyen jogon van véleményünk amikor a nagy pénzt ők ezért a produkcióért teszik zsebre.

2021.10.16

Rudas György

 



 



 



 

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele megjelenik havonta egyszer

felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az egyesület elnöke

felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás

lektor: Sztojcsev Iván

Felíratkozás hírlevelünkre.

Leiratkozás hírlevelünkről.

MTK Baráti Kör

cím: 1087 Budapest, Brüll Alfréd utca 2.

Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide.

Bankszámla: OTP 11715007-21515664

Weblap: www.mtkcsalad.hu

Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor

E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu

 

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.