MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2023. augusztus 10.

MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 15. szám

2023. augusztus 10.

Tartalom:


Belépés az MTK Baráti Körbe

Jön a mumus

Interjú Almádi Attilával és edzőjével, Krocskó Józseffel

Bemutatjuk az MTK létesítményeit - 
A Sándor Károly Akadémia pályái

Szeretsz vagy szeretnél vívni? Vár az MTK!

A szurkoló hangja - Milyen volt a szezonkezdet?

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Visszanéző

Gőz Roland az Egyetemi Világájátékokon szerzett aranyérmet

a kép forrása: mtk.hu



Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Jön a mumus

Nehezen kiharcolt feljutásunkat követően hatalmas várakozás előzte meg labdarúgóink bemutatkozását az új idényben. Sajnos  az első két mérkőzésünk nem volt túl sikeres, a második forduló után egyetlen árva pontocska áll csapatunk neve mellett. Következő mérkőzését hazai pályán fogja játszani az MTK. Augusztus 11-én, pénteken este 8 órakor mumusunk, a Kisvárda ellen lépünk pályára a Hidegkuti Stadionban. Egyszerűen nem fér bele több pontvesztés, ha nem akarunk már a bajnokság elején nagyon nehéz helyzetbe kerülni. Nem lesz könnyű, a Kisvárda ellen eddig alig-alig volt csapatunknak sikerben része. Nem lesz könnyű, de most mindenáron nyerni kell.

Élénk érdeklődés mellett kezdődött a szezon

fotó: Bodrogi Tamás

Természetesen szerettük volna megkérdezni csapatunk vezetőit, hogyan értékelik az eddigi mérkőzéseken látottakat, miért nem tartanak igényt Futács Márkóra, és ha már elengedik, miért nem hoztak helyette másik csatárt. Arra is kiváncsiak lettünk volna, hogyan készülünk a Kisvárda ellen, arra való tekintettel, hogy a játékosokat is nyilván megviselték az eddigi kudarcok, illetve nyilván ők is ismerik a Kisvárda elleni pocsék mérlegünket, lesz-e külön pszichés felkészítés a mérkőzésre?

Sajnos oldalunknak nem hajlandó az MTK vezetése nyilatkozni. Elmondásuk szerint az MTK hivatalos lapján megtalálunk minden szükséges információt. Sajnos kérdéseinkre lapzártáig a leggondosabb kutakodás mellett sem leltünk választ az MTK hivatalos oldalán.

/Bodrogi Tamás/ 


Interjú Almádi Attilával és edzőjével, Krocskó Józseffel

S.P.: 2022-ben többször is indultál az ITF (Nemzetközi Tenisz Szövetség) Junior sorozatában, de valahogy nem sikerült pontot érő győzelmeket szerezned (mint sokan tudják, nagyon nehéz megszerezni az első pontokat). 16 évesen viszont már jól indult az év első fele, pontokat szereztél és így te is felíratkoztál a junior nemzetközi ranglistára (ITF 1893.), amihez gratulálunk! Te miben látod a változást az előző évhez képest, szerinted minek tudható be a fejlődés és hogy értékeled az év első hat hónapját?

A.A.: Valóban, elég nehéz volt megszerezni az első pontomat. Az előző év végén kezdtem ITF versenyeken szerepelni. Több egymást követő versenyen sikerült felkvaliznom magam a főtáblára, ám ott nem sikerült meccset nyernem a sorsolás és a verseny közbeni sérülések miatt.

Véleményem szerint nagyon sokat fejlődtem fejben az elmúlt időszakhoz képest és a technikámon is sokat csiszoltunk. Nem sokat változtattam az előző évhez képest, csak hittem magamban és keményen dolgoztam tovább. Boldog vagyok az idei teljesítményemmel, ám ez még csak az első lépcsőfok volt a nemzetközi teniszben. Az év hátralévő részében szeretnék minél több pontot szerezni és a lehető legelőrébb kerülni az ITF ranglistán.

S. P.: Hol és hogyan szerezted meg az eddigi pontjaidat versenyről versenyre?

A.A.: Az első pontomat a Dunakeszin megrendezett J60-as ITF tornán szereztem. Miután szabadkártyával a főtáblán indulhattam, megnyílt az esély rá, hogy egy győzelemmel pontot tudjak szerezni. Egy majdnem 4 órás küzdelemben ez sikerült is. A mérkőzést 7:6, 3:6, 6:4 arányban nyertem meg. A következő pontomat egy páros győzelemmel tudtam megszerezni Pasaréten. Következő egyéni pontomat Cipruson szereztem, miután két selejtezős meccset megnyerve a főtáblára kerültem. A főtáblán 6:0, 6:2-re győztem le a német ellenfelemet. Ezen a versenyen már páros mérkőzést is nyertem Major Áronnal. Sajnos ugyanúgy, mint Dunakeszin, itt is „csak” egy főtáblás mérkőzést sikerült nyernem egyéniben és párosban egyaránt. Ezután Bosznia-Hercegovinába mentem, ahol szintén egy kört mentem a főtáblán. Párosban viszont Nagy Botonddal a döntőig jutottunk, ahol csak szupertiebreakben kaptunk ki az első kiemeltektől. A ranglistán így már az 1700.-ik vagyok és könnyebben felkerülök alanyi jogon a főtáblákra.

S.P.: Milyen a játékstílusod és melyik híres teniszezőhöz hasonlítanád magad?

A.A.: Támadó teniszt játszom és szeretem irányítani a labdameneteket a nagy ütéseimmel. A játékomat leginkább az amerikai Taylor Fritzhez tudnám hasonlítani, mivel ő is nagyot szervál és a nagy ütéseivel irányítja a labdameneteket.

S.P.: Mi a kedvenc ütésed, illetve ütéskombinációd, amiben mindig bízhatsz?

A.A.: A kedvencem a lábközötti ütés, mert nagyon nehéz és nagyon ritkán lehet megütni. Szeretem a trükkös ütéseket, de ha bajban vagyok és egy biztos pontra van szükségem, akkor a kick szerva és az inside out tenyeres mindig egy biztos pont a jatékomban.

S.P.: Hol lesz a következő versenyed?

A.A.: Szlovákiában, utána pedig a korosztályos magyar bajnokságon fogok indulni.

S.P.: Mi a célod az év második felére?

A.A.: Az év hátralévő részében sok ITF versenyre megyek és megpróbálok minél több pontot gyűjteni.


Azok számára, akik kicsit jártasak a teniszben, nem kell bemutatnom Krocskó Józsefet, sem játékosként, sem edzőként.

Néhány információ:

Legjobb világranglistája: ATP 129. (1997.)

Legemlékezetesebb győzelmei:

-  Alberto Mancini és Javier Frana elleni siker (feljutás a Davis Kupa világcsoportjába)

-  Mark Philippoussis és Woodbridge legyőzése (újabb sorsdöntő Davis Kupa meccs)

-  Henri Leconte elleni győzelem (szintén Davis Kupa meccsen)

-  Rajtuk kívül számos top 100-as játékost ellen aratott győzelmeket ATP tornán

-  1997-ben a Roland Garros főtábláján sikerült 1 fordulót nyernie

Edzőként számos felnőtt és junior játékos edzéseit irányította: Bardóczky Kornél, Stollár Fanni, Horváth Tibor, Horváth István, Tóth Attila, Bulgakova Vaszilisza, Szabanin Natália, Petrova Anasztazia, Krocskó Krisztián, ifj. Krocskó József

S.P.: Neked is gratulálunk Atis eddigi eredményeihez és az ez évben szerzett ITF pontjaihoz! De kicsit menjünk vissza az időben. Hogyan és mikor került hozzád Atis?

K.J.: Mikor megszűnt Szabanin Natáliával a közös együttműködésünk, 2019 júliusa óta dolgozunk együtt.

S.P.: Hova helyeznéd őt a magyar korosztályos (16-os és 18-as) és a nemzetközi szinten?

K.J.: A 16-os ranglistán ötödik helyezett, de valójában Kincses Koloson kívül egy jó napján bárkit el tud csípni. 18-ban, illetve nemzetközi szinten most bontogatja szárnyait.

S.P.: Mi az erőssége és miben kell még többet fejlődnie?

K.J.: Szerintem nagyon jó versenyző típus és sokat tud kihozni magából tétmérkőzésen, ami nagyon szerencsés teniszben. Lábmunkában és gyorsaságban, illetve állóképességben sokat kell még fejlődnie. 

S.P.: Szerinted minek tudható be az első félévben mutatott fejlődése, teljesítményjavulása?

K.J.: Szerintem az ütőerőben fejlődött rendkívül sokat.

S.P.: Mi volt, mik voltak az idei évre kitűzött célok és mi valósult meg eddig belőlük?

K.J.: A korosztályos fedett pályás ob-n az elődöntő volt a cél, amit sikeresen teljesített, illetve megszerezni első 18-as világranglista pontjait, amit szintén sikerült elérni.


További sportsikereket kívánunk!

/Szerző: Simai Péter; fotók: Simai Péter és Krocskó József/


Bemutatjuk az MTK létesítményeit

A Sándor Károly Akadémia pályái

Fotósorozatom következő részeiben a labdarúgóklubhoz kapcsolódó létesítményeket mutatom be, ebben a cikkben a Sándor Károly akadémiára fókuszálva. Mivel szurkolótársaink valószínűleg ezeket a helyszíneket jobban ismerik, így próbáltam olyan exkluzív részeket is megmutatni, ahova alaphelyzetben szurkolóként nincs bejárásunk. De nézzük sorjában, kezdve a 2023 májusában átadott új Sándor Károly Akadémiával.

Mint azt mindannyian tudjuk, az akadémiát a labdarúgóklub előző tulajdonosa, Várszegi Gábor alapította 2001-ben Agárdon, amely az ősparkkal körülvett impozáns Sigray Kastélyban és a mellette kialakított két élőfüves, valamint egy műfüves pályán működött. Ezt követően 2019-ben a létesítmény Budapestre költözött, ahol 4 éven keresztül főként a már bemutatott Lantos Mihály Sporttelep pályáit használták a korosztályos csapatok. Mivel ez a cikk a létesítményekre koncentrál, így a szakmai munka bemutatásába és eredmények ismertetésébe nem mennék bele.

Agárd – Sigray Kastély

fotó: mtk.hu

Agárd – edzőpályák, a múlt

fotó: mtk.hu

Az új akadémiát a volt Józsefvárosi pályaudvar területén lévő rozsdaövezetben alakították ki, a lehető legközelebb a stadionhoz és a már meglévő Salgótarjáni úti edzőpályákhoz. A beruházást a Magyar Testgyakorlók Köre Sportegyesület végezte, hasonlóan az Új Hidegkuti Nándor Stadionhoz, az MTK Budapest Zrt. a bérlője és az üzemeltetője a létesítménynek. A legegyszerűbben a stadion „A” oldalánál található Asztalos Sándor út villamosmegállóból lehet megközelíteni, villamossal egy megálló, gyalog néhány perc séta. A megközelíthetőség talán a helyszín egyetlen gyenge pontja, hisz személygépkocsival mindössze egyetlen szűk út vezet a létesítményhez, a Fiumei útról nyíló Salgótarjáni utca, mely egy zsákutca. Ennek a végéről nyílik a létesítmény. Az utca olyan szűk, hogy nehéz elképzelni, mi történik akkor, ha két gépkocsi vagy netalán csapatbusz szemből találkozik egymással. A Kőbányai út felé nincs kijárat, az ottani terület a Magyar Posta tulajdona. Egyeztetések mindkét irányba történtek, mind a Kőbányai út felé történő megnyitással, mind pedig a Salgótarjáni utca rendbetételével, szélesítésével kapcsolatban, ezek azonban rengeteg engedélyt (Magyar Posta, önkormányzat) és pénzt igénylő beruházások, melyek összességében nem tartoznak a klub hatáskörébe.

A Salgótarjáni (zsák)utca vége, a létesítmény egyetlen bejárata.

A főbejárat előtt kialakított tér


A stadion elől az Akadémiára „hazatért” Csikar-szobor, mely eredetileg Agárdon állt.

A sorompóval lezárt területen a klub alkalmazottai és a kiemelt csapatok sportólói parkolhatnak. Ezen  a ponton fontos megemlíteni, hogy a teljes labdarúgó szakosztály alkalmazotti stábja átköltözött a stadionból az itt kialakított irodákba, melyek az emeleten kaptak helyet. A főbejáratnál a klub - új idők designjának - színeiben pompázó recepció és előtér kapott helyet. Itt található egy nagy fekete-fehér fotó és egy még nagyobb stilizált falfestmény is a névadó ikonról.

Recepció

Előtér

Az emeleten az irodák mellett helyet kapott egy kis pihenőterasz is

Az épület kialakítása egyszerű, de praktikus. Ahogy már említettem, az emeleten találhatók az irodák, a földszinten a fogadótérről pedig mindössze egyetlen folyosó nyílik, amely végigfut a teljes épületen és ahonnan elérhető az összes öltöző U14-U17 és a játékvezetők (külön női és férfi) öltözője, valamint a szakmai stáb öltözői is. A folyosó végén pedig egy étkező és a kiemelt csapat öltözője kapott helyet.

Az öltözőfolyosó

Az étterem bejárata az előtte található cipőmosóval

Az étterem

A videószoba – még kialakítás alatt

Az épületből kisétálva érhetjük el a pályákat, melyekből 4 élő és 2 műfüves, valamint kialakítottak egy kisméretű palánkkal körülvett műfüves pályát és egy futódombot is.

A 4 élőfüves és 2 műfüves pálya mindegyike saját pályavilágítással rendelkezik

Sajnálatos érdekességként említendő, hogy a létesítményre kapott állami támogatás keretösszege eredetileg fedezte volna egy kollégiumi épület építését is, ez azonban az infláció miatt nem fért bele a végleges összegbe. Így jelenleg csak a helye látható kialakítva abban a reményben, hogy egyszer talán még megépülhet. Ez növelné a versenyelőnyt is a hasonló létesítményekkel összevetve, ahol a helyszínen található a kollégium és nem kell utazni a csapatoknak az edzésre. Jelenleg a kollégisták a Váci Mihály Kollégiumban vannak elszállásolva Zuglóban.

A kollégium épületének helye

Futódomb

Palánkos kispálya – háttérben a volt pályaudvar rozsdaövezeti része – remélhetőleg egyszer a teljes környék rehabilitációja megtörténik

A kinti rész érdekes helyszínei még a gépparkot és edzőfelszereléseket rejtő tárolók, valamint a főépület pályákra néző oldalán kialakított „dicsőségfal” is, mely az akadémia 22 éves történetének válogatott játékosait mutatja be.


Az akadémia címere több helyen is megtalálható

A dolgozók és kiemelt csapatok parkolói

Szurkolóként azonban a létesítmény számunkra legérdekesebb pontja a mi helyünk, a lelátó. A centerpályához épült tribün teljesen fedett, külön leválasztott vendégszektorral (52 székkel), a hazai oldalon pedig 5 külön részre osztott kis szektorban összesen kb. 250 ülőhely található, így a teljes befogadóképesség 300 fő körülire tehető. A lelátó alatt mosdók és egy alkalmanként üzemelő büfé is található. A létesítmény minden tekintetben megfelel az NB III előírásainak, így az ebben az osztályban szereplő második csapatunk ezentúl itt játssza majd a hazai mérkőzéseit. Itt fontos megemlíteni, hogy ebben az osztályban elő-előfordulnak szervezett vendégtáborok is, így fontos lesz a biztosításra kiemelt figyelmet fordítani, mert ahogy említettem, a vendégszurkolók külön útvonalon történő elvezetése nem megoldható. A tribünnel szemben kapott helyet a két kispad, valamint egy elektromos eredményjelző is.

Centerpálya

Centerpálya lelátó

Vendégszektor

Büfé a lelátó mögött / alatt

A lelátó alatt találhatók a mosdók

Biciklitárolók – célszerű tömegközlekedéssel, vagy kerékpárral érkezni

Centerpálya kispadok és eredményjelző, háttérben a többi pályával

/szerző: Kalmár Péter; fotók a külön jelzettek kivételével: Kalmár Péter/


Szeretsz vagy szeretnél vívni? Vár az MTK!

A szurkoló hangja

Milyen volt a szezonkezdet?

Hírlevelünk megjelenése napján harmadszor lép pályára  csapatunk a labdarúgó NB I. 2023-24-es szezonjában. Három meccs alapján még semmi nem dől el, de már lehetnek benyomásaink. Ti hogy látjátok, milyen az idei csapatunk? Fenyeget a kiesés vagy lehetnek merészebb álmaink is? Írjátok meg nekünk, szerintetek az eddigiek alapján mire számíthatunk!

* * * * * * *

A Szurkoló hangja rovat a Tietek! Várjuk ide rövidebb-hosszabb az MTK-hoz kapcsolódó írásaitokat. E rovat cikkei értelemszerűen nem az MTK Baráti Kör vagy a szerkesztőség véleményét tükrözik, mivel természetesen a mienktől eltérő véleményeket is szívesen közlünk. Ugyancsak szívesen adunk helyt a cikkeinkkel kapcsolatos reflexióitoknak - akár a szurkolók hangja rovattal, akár más írásunkkal kapcsolatban - ezek közlésében elsőbbséget élveznek az esetlegesen érintettek reakciói.


Születésnapok

A következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Ács Tibor

Chladek Tibor

Homolya Dániel

Jäger Eszter

Kiss Tamás

Lakos György

Lukácsi Attila

Méry Rita

Molnár Gábor

Óvári Zsolt

Rabovszky György

Stiaszni Attila

Szanyi Dorottya

Szőke Károly

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!


50 éves lesz augusztus 12-én Soós Andrea volt vívónk.

Marsi Márk olimpiai 5. helyezett tőr és párbajtőr vívónk augusztus 17-én 50 éves lesz.

Augusztus 19-én 60 éves lesz Lipovits Zoltán evezősünk.

Augusztus 24-én 65 éves lesz volt labdarúgónk, Preszeller Tamás.

Augusztus 13-án tölti be 70. életévét Kolozsi Jenő kajakosunk.

Augusztus 22-én 70 éves szülinapját fogja ünnepelni kosárlabdázónk, Gajdán Márta.

Augusztus 11-én lesz 85 éves Pajor István. Egykori síelőnk az északi és az alpesi számokban is volt magyar bajnok.

90 éves lesz augusztus 17-én Bödör László KEK-ezüstérmes labdarúgónk.


(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Bödör László

a kép forrása: Képes Sport 1958. 03. 18.


Évfordulók


5 éve, 2018. augusztus 11-én hunyt el Dobó László jégtáncedzőnk.

5 éve, 2018. augusztus 22-én elhunyt kupagyőztes lebdarúgónk, Kékesi Mihály.

55 éve, 1968. augusztus 17-én elhunyt csapatunk neves szurkolója, Kompóthy Gyula (Kompolti Gyula Géza) színművész.

90 éve, 1933. augusztus 21-én halt meg dr. Baracs Marcell, vívó szakosztályunk elnöke. Civilben a korszak egyik legelismertebb jogásza, többek között Lőw Imánuel védője volt.

100 éve, 1923. augusztus 13-án halt meg Ságody Ervin labdarúgónk, aki játszott az MTK első mérkőzésén 1901-ben.

125 éve, 1898. augusztus 17-én született egyszeres magyar bajnok labdarúgónk, Stalmach Alajos (Sándorffy Alajos).

125 éve, 1898. augusztus 23-án született holokausztáldozat vizilabdázónk, Gácsi Andor.

135 éve, 1888. augusztus 24-én született Payr Hugó olimpiai 4. helyezett, magyar bajnok birkózónk. Újságíróként és politikusként dolgozott visszavonulását követően. Azon kevesek közé tartozott, akik fegyverrel harcoltak a nácik ellen.

Payr Hugó

a kép forrása: Tolnai Világlapja 1907. 04. 28.



Visszanéző


Labdarúgó NB I.

MTK-Paks 1-1

Labdarúgó NB I. 

ZTE - MTK 2-1

Labdarúgó NB II.

MTK II. - Nagykanizsa 1-1



Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség: Olvasó szerkesztő: Sztojcsev Iván. Szerzők: Hazai Tamás, Joó Alfréd, Lukácsi Attila, Polivka Dóra, Rózsa Mihály, Sas János.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *