MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2023. október 5.

MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 18. szám

2023. október 5.

Tartalom:


Belépés az MTK Baráti Körbe

Elment Miki bácsi

Bemutatjuk az MTK létesítményeit - Az Új Hidegkuti Stadion

Evezés és egyetem – hogy csinálják egyszerre?

Kéktúra

MTK Baráti Kör Program

Ős emtékások

Gyász

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Visszanéző

Bajnokveréssel kezdte a szezont a TFSE-MTK Budapest női kosárlabda csapata

a kép forrása: tfse.sport.hu


Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Elment Miki bácsi


a kép forrása: Blaha Judit gyűjteménye

Braun Miksa, az MTK népszerű Miki bácsija 98. életévében örökre távozott a Hidegkuti Stadionból. Bár inkább azt mondhatjuk, hogy örökre ott maradt. Őt, aki az MTK Baráti Kör egyik alapítója és első elnöke volt, megőrzi az emlékezet. Velünk lesz, akkor is, amikor már mi sem leszünk, ameddig csak létezik az MTK, ami nélküle talán már nem is létezne. Hiszen az MTK megmaradásához nagy szükség volt Miki bácsi áldozatkészségére is. Braun Miksa a békebeli úriember archetípusa volt. Külsőre és belsőre is. Ő volt az, akit csak jólöltözötten, frissen borotváltan, mindig ápoltan láttunk és ő volt az, aki mindig mindenkivel kedves volt, akinek soha senkihez egy rossz szava nem volt. Szerette is őt mindenki, aki ismerte, szerették és tisztelték. Sokan ezt azzal is kimutatták, hogy eljöttek a Kozma utcai zsidó temetőbe végső búcsút venni tőle. Ott volt Nagy László, az MTK volt ügyvezető elnöke és egykori helyettese, Berzi Sándor, a régi MTK-labdarúgók közül Brünyi Béla, Fülöp Ferenc, Gáspár József, Kékesi Rezső, az MTK képviseletében Selei András és Balogh Orsolya. Az MTK Baráti Kör volt elnökei, Kósa György, Földvári Gábor és számos volt és jelenlegi vezetője is fájó szívvel búcsúzott Miki bácsitól, akiről a Baráti Kör jelenlegi elnökének a búcsuztatáson elmondott beszédével emlékezünk meg. Az MTK Baráti Kör ezúton is kifejezi részvétét a hozzátartozóknak. Nyugodj békében Braun Miksa, Miki bácsi! Baruch dayan ha'emet!

a kép forrása: saját fotónk

„Amikor több mint 40 évvel ezelőtt először MTK-meccsen voltam, nem ismertem senkit, nem tudtam, ki az a Braun Miksa, és MTK Baráti Kör sem létezett még. Mostanra már ismerek majdnem mindenkit, pontosan tudom, hogy ki az a Braun Miksa, és én vagyok a Baráti Kör elnöke. Annak a Baráti Körnek, amit oly sokakkal együtt, Csucsu bácsival, Kósa Gyurival és a többiekkel Magyarországon elsőként hoztatok létre és az első elnöke voltál. Hatalmas munkabírásod és kiváló szervezőkészséged révén néhány hónap alatt közel 2000 fősre nőtt a tagság. Nehéz idők voltak, akkor esett ki először a csapat az NB I-ből, minden támogatásra szükség volt, erkölcsire és anyagira egyaránt. Miki bácsi mint bőkezű mecénás mindig ott voltál, ha adni kellett. Azt hogy milyen ember voltál, az is bizonyítja, hogy az akkori csapat játékosaiból többen megjelentek ma itt a búcsúztatáson a tisztelet jeleként. Brünyi Béla, Gáspár Gazsi, Kékesi Rőzse 35-40 év elmúltával nem lennének itt, ha ezt nem tartották volna fontosnak. Miki bácsi! Közvetlen modorod, szerethető személyiséged, a mindig úriember személyed teszi még fájdalmasabbá ezt a mai búcsút. Óriási veszteség érte az MTK-t és az MTK Baráti Kört. Közel 98 éves korában elhunyt az MTK Baráti Kör alapító elnöke, Braun Miksa, a mi Miki bácsink. Legidősebb, legnagyobb szurkolónk hagyott itt bennünket. Egy nehéz, de sikeres életút, a vidéki fiúként való indulás, a munkaszolgálat, majd a megbecsült sikeres ember, aki imádta a családját és persze az MTK-t. Ezután hiányozni fog a lelátóról, Újlipótvárosból, meg úgy mindenhonnan” - mondta Pandzarisz Sándor.

/szerző: Bodrogi Tamás/


Bemutatjuk az MTK létesítményeit - Az Új Hidegkuti Stadion

Képzeletbeli túránk következő állomása pedig az Új Hidegkuti Nándor Stadion .

Nem biztos, hogy minden fiatalabb olvasónk tudja, de a jelenlegi létesítmény már a harmadik stadion a klub történetében ugyanazon a helyszínen. A stadion címe: 1087 Budapest, Brüll Alfréd utca 2. 1912-ben adta át a klub az általa épített első saját stadiont, amely a két hosszanti oldalon fatribünös lelátóval, míg a Hungária körút felőli kapu mögött egy szép klubházzal rendelkezett. A játékteret atlétikai pálya ölelte, és a létesítményt a klub összes akkori szakosztálya használta. A stadion a maga korában az egyik legmodernebbnek számított Európában. 

a kép forrása: filmhiradokonline.hu

az első – fatribünös - stadion

a kép forrása: fortepan.hu

A második világháború alatt a stadiont olyan súlyos bombatalálatok érték, hogy nem lehetett megmenteni. 1945-47 közt épült meg az általunk is jól ismert „régi” MTK stadion. A létesítmény 1987-ben villanyvilágítást kapott, majd a 90-es évek végén korszerűsítésen esett át, a fa padok helyére műanyag székek kerültek, valamint kialakítottak egy sajtó részt és az A tribün teljes hosszában skyboxokat is. A létesítmény Hidegkuti Nándor halálának évétől, 2002-től viselte a legendás klubikon nevét. 2014-ben zárták be végleg, majd a gyors bontás utáni két évet követően 2016-ban adták át a legújabb stadiont, amelynek a nevébe a régi Hidegkuti Stadiontól való megkülönböztetés miatt belekerült az „új” szó is, ezért kapta az Új Hidegkuti Nándor Stadion nevet.

a régi Hidegkuti Nándor Stadion

a képek forrása: magyarfutball.hu

A legújabb létesítmény egészen pontosan 2016. október 13-án a Sporting (tartalék)csapata elleni barátságos mérkőzéssel nyílt meg. UEFA 3-as kategória besorolást kapott, ami az elérhető második legmagasabb fokozat, csak a befogadóképesség miatt nem éri el a 4., legmagasabb szintet. Ez a gyakorlatban UEFA-mérkőzéseken a selejtezők lejátszását igen, a csoportkört azonban nem teszi lehetővé, bár ez egyelőre nem is „fenyeget”. Ezen kívül tarthatók a létesítményben UEFA utánpótlás válogatott mérkőzések, beleértve a nemzetközi utánpótlástornákat is. Az összkapacitás a hivatalos források alapján 5013 fő, ebben azonban már benne van a stadion méretéhez képest a világviszonylatban is egyedülálló 40 db skybox kb. 4-500 fős befogadóképessége is. Az épületet a Bordás Építész stúdió tervezte, és sok ellentmondást generált a két kapu mögötti csupasz betonfalakkal. Ezeknek megítélését mindenki döntse el maga. A tetőszerkezet membrán borítást kapott. A keleti oldalon kapott helyet a vendégszektor a Sport utcából nyíló bejárattal, valamint 8 db skybox és az azok előtt található fogadótér, mely utóbbit jelenleg a klub jóvoltából az ultrák használják közösségi helyként a meccsek előtt és a szünetben.

légi fotó

a kép forrása: wikipedia.hu 


a főépület kívülről, a parkolóval


a VIP bejárat előtere néhány serleggel a klub dicső múltjából

 

A VIP bejáratnál található a stadion főbejárata és portaszolgálata. Innen közelíthetőek meg a legegyszerűbben az öltözők, valamint az emeletekre vezető liftek is.

a csapat gyülekező helye


az MTK-öltöző


MTK-sportorvosi és masszázs helyiségek

MTK-zuhanyzó és jégfürdő

 

MTK-bemelegítő terem


a hazai csapat oldalán található kettes számú öltöző 

 

vegyes zóna – a hazai és vendég csapat találkozóhelye a pályára lépés előtt


a játékoskijáró


a vendég oldalon is két öltöző található


vendégöltöző


a vendégcsapat gyülekezési helye a vendégöltözővel szemben


 játékvezetői öltöző

 

konferenciaterem


az interjúfal


A oldal – az 1. emeleten a VIP társalgó található, a második és harmadik emeleten pedig irodák és skyboxok. A harmadik emelet feletti – tető alatti – szervizfolyosó pedig a kameraállásoknak kialakított helyeket tartalmazza. A lelátó közepén kapott helyet a VIP szektor és a sajtórészleg is.

a VIP társalgó


Stern Péter magángyűjteménye


Orth- és Hidegkuti-mellszobrok


Fülöp Márton-emléksarok


a VIP páholy


feljárat a tetőre


a tetőn található szervizfolyosó a kameraállásokkal

A Sport utca felőli rész is rejteget néhány érdekességet. Itt található a mentőbejárat, mely alatt a gyep karbantartására szolgáló gépparkot tárolják, valamint legnagyobb meglepetésemre helyet kapott itt egy fogda is.

Fülöp Márton kapu


a vészkijárat


B oldal – a kép jobb szélén a B1 szektorral, mely az ultrák törzshelye


az ultrák által használt Skyboxok előtti társalgó a B oldalon


skybox a B oldalon – összesen 8 db található ezen az oldalon

 

a skyboxokhoz tartozó, klubcímerrel ellátott bőrfotelek

 

gépház a B oldalon


feljárat a tetőre a B oldalon


a Hungária körútról nyíló szurkolói shop termékei

A stadionhoz tartozik még a sportklub legfiatalabb szakosztálya, az E-Sport Arénája is. Ez a Hungária körút – Salgótarjáni utca sarkán található. Itt mintegy 10 játékos játszhat egyszerre a pulpituson kialakított gamer székekben, egy 7 soros lelátó előtt, ahol a nézők négy nagy kivetítőn követhetik az eseményeket. Helyet kapott még itt egy stúdió a galérián, valamint komoly hang és fénytechnika is.

/Szerző: Kalmár Péter, fotók a külön jelzettek kivételével: Kalmár Péter/


 Evezés és egyetem – hogy csinálják egyszerre? 

Az evezés amellett, hogy az egyik legnagyobb olimpiai sportág, meghatározó egyetemi sport is. Szakosztályunk több tagja amellett, hogy élsport szinten űzi az evezést, egyetemi tanulmányokat folytat, folytatott vagy épp most készül elkezdeni azt. A következő néhány számban szeretnénk, ha versenyzőink példáján keresztül kicsit jobban beleláthatnának az olvasók abba, milyen lehetőségeket és kihívásokat rejt magában, ha valaki a sporttal és a tanulmányokkal is magas szinten foglalkozik.

Tervezett sorozatunk első részében Bácskai Mátéval készítettünk interjút, mely alább olvasható.

P.D.: Az idei évben versenyeztél az Egyetemi Világjátékokon, az Európai Egyetemi Bajnokságon és két hete a MEFOBon képviselted egyetemed, az ELTE színeit. Mit jelent számodra egyetemistákkal versenyezni, miben más ez, mint a hagyományos nemzetközi versenyek?

B.M.: Minden verseny más és más, de az egyetemi versenyek mindig jó élményekként maradnak meg az emberben, mivel a fiatal, életrevaló társaság nagyon jó hangulattal festi meg a versenyeket. Az evezést tekintve azért is oldottabb a hangulat ezen megmérettetéseken, mert a hagyományos FISA versenyeken az egész ország súlya nehezedik a sportolók vállára, itt pedig sokkal inkább előtérbe kerül az eredményesség mellett a sport szeretete és a bajtársias összetartás. Az egyetemista sportolóknak már kettő kapcsolódási pontjuk is van egymáshoz, ami rögtön kitölti ezen életszakaszuk idejének 90 százalékát.

az egyetemi Európa bajnokság dobogóján az ELTE színeiben

a kép forrása: EUSA rowing, fotó: Magdalena Sikorska-Cupa 

P.D.: Milyen eredményeket értél el idén, és melyik számodra a legkedvesebb emlék ezek közül?

B.M.: Az idei évet külföldön kezdtem Dublinban, ahol egy félévet tanultam Erasmus+ program keretében, itt részt vettem az ír Egyetemi Bajnokságon, ahol számomra eddig idegen hajóegységben, nyolcasban kellett rajthoz állni. Végül második helyen végeztünk, de rengeteg élménnyel és baráttal lettem ott gazdagabb.

Tavasszal két hazai válogató győzelmet követően, klubtársammal, Szabó Mártonnal 18. helyezést értünk el az Európa-bajnokságon kétpárevezősben, ami a betegségekkel tarkított felkészülés végett nem volt meglepetés.

Augusztus elején a kínai Csengduban rendezték meg az Egyetemi Világjátékokat közel 10 ezer sportolóval, nehéz szavakba önteni ennek a versenynek a hangulatát, én ilyennek képzelem el a nyári olimpiai játékokat. A különböző sportágak képviselőinek keveredése színezte igazán a hely és szituáció hangulatát, közösségi élményét. A meglepően erős mezőnyben a 6. helyet szereztük meg a kétpárok között.

Szeptemberben egypárevezősben képviseltem az egyetememet az Egyetemi Európa-bajnokságon Bydgoszcz-ban, ahol bronzérmet szereztem, illetve egy héttel később négyesben nyertünk a MEFOB-on.

Bácskai Máté és Szabó Márton az Európa Bajnokságon

a kép forrása: MESZ, fotó: Czucz Bálint 

P.D.: Már a nemzeti válogatott tagja voltál annak idején, mikor egyetemre jelentkeztél. Volt benned félsz, hogy nem fogod tudni ilyen magas szinten folytatni a sportolói pályafutásod az egyetemi tanulmányaid mellett?

B.M.: Természetesen, akkor ijesztőnek tűnt, hogy az önmagában is embert próbáló területeket egyszerre teljesítse az ember. Szerencsére sok jó példát láttam magam előtt, ami segített helyesen dönteni.

P.D.: Utólag mit mondanál, hogy tudtad összeegyeztetni ezt a két komoly kihívást?

B.M.: A kihívás valóban nagy, hiszen a középiskolához képest jóval nagyobb terhelést kapnak a diákok az egyetemen, és ez egybeesik a sportban a kategória váltással, itt válik az utánpótlásból felnőtt versenyzővé az ember.

Nagyon fontos a napi rutin kialakítása, felértékelődik az idő, mint erőforrás. Az alapképzésem idején még Vácon edzettem napi kétszer, de Pesten tanultam, ez azt jelentette, hogy az ingázás során elvesztett időt is ki kellett használni tanulásra. Mindent meg kellett tennem, hogy a sporthoz leginkább alkalmazkodó órarendem legyen, de az edzésen is rugalmasak legyenek legalább heti egy-két nap velem. Ha látják rajtad, hogy te mindent megteszel, töröd magad, hogy alkalmazkodj, akkor az edző, a csapattársak és a tanárok is rugalmasan állnak majd hozzád.

A sportnak köszönhetem, hogy tényleg azt tanulhattam, amit legjobban akartam, így a kíváncsiság hajtott a tanulmányaimban és a lelkesség a sportban. Büszkeséggel és nyugodt lelkiismerettel tölt el, amikor többet teljesítek, mint mások. Azt gondolom, hogy életem egyik legizgalmasabb időszaka volt, amikor mind a sportban, mind szellemileg a legdinamikusabban lehet fejlődni.

P.D.: Milyen szakon végeztél, merre orientálódsz tovább?

B.M.: Alkalmazott közgazdasági alapképzés (BCE) után pénzügy mesterképzést (ELTE) végeztem, jelenleg pedig keresem a megfelelő helyemet a munkaerőpiacon.

P.D.: Mit üzennél azoknak a sportolóknak, akik egyetemi tanulmányaik előtt állnak?

B.M.: Semmiféleképpen se féljenek vállalni! A legfontosabb, hogy legyen kellő ambíció, tűzzünk ki nagy célokat, amik igazán motiválnak és teljes erőbedobással küzdjünk érte. Engem két gondolat segített át a legnehezebb időszakokban: azok a dolgok számomra a legértékesebbek, amelyekért meg kellett szenvedni (ezen mérföldkövek megtestesülése az érmek, díjak, diplomák); imádom csinálni, amit csinálok!

/szerző: Polivka Dóra/


Kéktúra

Csapatunk az NB I 9. fordulójában Székesfehérvárra látogat. A Fehérvár FC elleni mérkőzésünkre október 8-án, vasárnap 13 órakor kerül sor.

Előző vidéki utunk Gesztelyen volt. A település csapatával Magyar Kupa mérkőzést vívtunk a legjobb 32-be kerülésért. Mintegy 30 szurkoló kísérte el csapatunkat. Rendkívül jó hangulatú mérkőzést játszottunk, valódi népünnepély volt a faluban. A hazaiak kitettek magukért, viselkedésük szokatlanul sportszerű volt velünk szemben! Mivel a sporttelepen vendégszektor nincs, végig a helyi szurkolók társaságában szurkoltunk csapatunknak. Semmilyen atrocitás nem ért minket, sőt a mérkőzés végén barátságos beszélgetés és közös fotózás volt az ellenfél szurkolóival és játékosaival. 

Köszönjük a vendéglátást! 

 

a kép forrása: A fotót a Gesztelyi Football Club bocsájtotta rendelkezésünkre. 

Székesfehérvár, 2023. október 8. (vasárnap). Kezdés 13 óra.

A két stadion közötti távolság 72 km. A menetidő gépkocsival 50 perc. Az utat végig autópályán tehetjük meg.

Székesfehérvár, megyei jogú város a Dunántúlon, a Közép-Dunántúl régió központja, Fejér vármegye és a Székesfehérvári járás székhelye. Belvárosa történelmi és turisztikai szempontból Magyarország egyik legfontosabb területének számít.

A Koronázó téren található középkori romkert, az egykori Nagyboldogasszony-bazilika maradványait rejti. Az Európa legnagyobbjai között számon tartott bazilika volt a magyar állam király- és királyné-koronázó temploma több mint ötszáz éven keresztül. Emellett számos temetkezésnek (többek között 15 uralkodó nyughelye), királyi esküvőnek, jelentős tanácskozásnak helyszínéül szolgált e templom. 

Székesfehérvár leghíresebb és egyben legszebb tere az L alakú Városház tér, melyet impozáns épületek vesznek körül, mint például a Püspöki Palota, Városháza, Országalma, Szent-Imre templom, Mujkó szobra. A jelentős barokk épületek mellett szobrok, emlékművek és emléktáblák sokasága teszi Magyarország egyik legszebb közterévé.

az Országalma

A Budai kapu, valamint több polgári ház és várfal egyes részeinek 1872-es lebontásával nyitották meg egy 11. századi főutcát bővítve a mai Fő utcát, mely ma hazánk egyik legjelentősebb sétálóutcája. Itt található a Fekete Sas Patikamúzeum, Vörösmarty Színház, Virágóra, Magyar Király Szálló, Szent István Király Múzeum (2023. szeptember 16-tól 2024. január 16-ig Munkácsy Székesfehérváron című kiállításon hetvenhét alkotás kerül bemutatásra, tizenegy kiállítóteremben).

Székesfehérvár belvárosi képek a múzeummal 

A Bory-vár egy különleges épületcsoport Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben, melyet Bory Jenő székesfehérvári építész, szobrász- és festőművész nagyrészt egymaga épített és díszített évtizedeken át, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak.

A Bory-vár előtérben Sas János és Urbán Judit

Sóstó Székesfehérvár legújabb és egyik legkomplexebb közösségi tere nemcsak kirándulási lehetőséget kínál. Bár már maga, a közel 20 000 négyzetméternyi zöldfelület, a sétautak, a tanösvény, az interaktív madárles is különleges és megunhatatlan, a stadion mellett kialakított pihenő- és játszótér igazi közösségi paradicsommá vált.

Felsorolni is nehéz a város látványosságait. Épületek, szobrok, szökőkutak, emlékművek. mindenki mazsolázzon kedvére. Számos vendéglátó egység, étterem, cukrászda, söröző és kávéház van a városban.

A város zsinagógáját (mely a második legnagyobb volt az országban) a második világháborúban bombatalálat érte és lebontották. Helyén emléktábla létesült a városból elhurcolt 3000 áldozatra is emlékeztetve! A zsidó temetőt az Óvoda utcában találjuk. Itt is láthatunk egy holokauszt-emlékművet 2014 óta.

Székesfehérvár: a zsidó múlt emlékei

Úton Fehérvárra számos érdekességet találunk, melyeket érdemes megtekinteni. Érden a Mecset utcában találjuk a Török kori Minaretet. A városban nincs zsinagóga. A zsidó temetőt a Dózsa György utca 5. szám alatt találjuk.

Martonvásáron megcsodálhatjuk a Brunszvik Teréz kastélyt, valamint annak parkját is. Érdekesség a kastélykertben létesített óvoda múzeum.

A lebontott zsinagóga a Budai úton állt. A zsidó temetőt az Orgona út 35-ben találjuk.

 

Martonvásár: az egykori zsinagóga

a kép forrása: martonvasar_anno.hu

A Velencei tó számos strandjával pihenést, fürdőzést biztosít a pihenni vágyóknak. Velence, Gárdony és Agárd sorolható ebbe a kategóriába, míg Sukoró és Pákozd sok turisztikai érdekességet kínál. Az igazi kuriózum azonban számomra Dinnyés, ahol a várparkban 46 vár makettjét láthatjuk.

A szerző, Sas János a Dinnyésen

A Börgöndi reptéren a bátrabbak kipróbálhatják a tandem ejtőernyős ugrást is!

Bátor fotósunk Urbánné Tolvaj Judit a levegőben

Szerző: Sas János , fotók a külön jelzettek kivételével Urbánné Tolvaj Judit


MTK Baráti Kör Program

Mint már többször jeleztük, rövidesen össze fog ülni az MTK Baráti Kör vezetőségválasztó közgyűlése. Ennek időpontját és helyszínét következő számunkban közöljük. Addig is várjuk személyi javaslataitokat arról, hogy kit látnátok szívesen a vezetőségben. Természetesen minden más észrevételt, javaslatot is szívesen fogadunk.


Ős emtékások

Szurkolóként sokan vannak, szerencsére még sokan vannak, akikhez képest kezdő MTK-s vagyok. Hiszen még csak alig több mint hatvan éve történt, egy napfényes tavaszi vasárnap délutánon, apu azt mondta anyunak, hogy elviszi a gyereket levegőzni ebben a szép időben. Igazat is mondott, hiszen a focimeccs szabadtéri program, ahol a gyerek, azaz én jó levegőt szippanthattam be. Persze nem csak én szippantottam be a jó levegőt, az MTK is beszippantott engem. Ekkor vagy csak kicsit később? Ez ma már kideríthetetlen. Az viszont tény, hogy az utóbbi bő fél évszázadban mindenütt ott voltam, ahol az MTK szerepelt. Foci, kosárlabda, röplabda és kézilabda meccsek mellett szinte minden más sportág eseményein is. Azt hiszem, kevesen vannak, akik velem együtt elmondhatják, például azt, hogy voltak MTK-rögbimérkőzésen. Rengeteg csodás pillanatnak lehettem részese, olyan eseményeket láthattam, amik manapság már nem is léteznek. Velem együtt bizonyára sokaknak hiányzik például az egykori boksz csapatbajnoki meccsek hihetetlen hangulata. Amikor gyerekként csodálattal néztem bunyósainkat, akkor álmomban sem gondoltam volna, hogy 40-50 évvel később az akkori csapatunk legjobbját – Gula Lacit -  majd barátomnak mondhatom.  Ajándék ez a sorstól. Mint mondtam, ezzel a 60 éves múlttal messze vagyok a legrégebbi MTK-szurkolóktól. Például Kósa Gyuritól, a Baráti Kör örökös elnökétől, aki arra is emlékszik, amikor leigazoltuk Csikart, vagy az első BK-elnöktől, Braun Miksától, aki a háború előtti MTK-ról is tudott mesélni, aki e sorok írásakor még köztünk volt, de sajnos időközben itt hagyott minket, az égi MTK-sok közé költözött. Tudtam, tudom, nem én vagyok a legöregebb emtékás, mégis megdöbbentett, amikor megtudtam, van olyan MTK-versenyző – igen, aktív versenyző – aki már akkor igazolt sportolónk volt, amikor engem apu babakocsiban…

"Az én első MTK csapataim" egyike, az 1964-es KK győztes együttes

a kép forrása: A magyar sport évkönyve 1964


Aztán elkezdtem tudatosan keresgélni. Kiderült, viszonylag sokan vannak, akik folyamatosan vagy kisebb-nagyobb megszakításokkal  40-50 éve vagy még régebben szolgálják az MTK-t. Azt gondolom, ezek az emberek, ezek az ősemtékésok, megérdemlik, hogy foglalkozzunk velük. Megérdemlik, hogy megismerjétek őket. Talán a maiak számára is jelenthet valamit, hogy vannak, voltak, akik nem évente váltottak mezt, hanem egy életet töltöttek - töltenek kék fehérben. Ez a sorozat azokkal fog foglalkozni, akik mostis köztünk vannak, de tudom korábban is voltak, akik évtizedeket töltöttek kék-fehérben, köztük számos mára már legendássá vált emtékás, például Brüll Alfréd, Weisz Richárd vagy akit még a mai középkorúak is ismerhettek Bakos Blumi. Ígerem, lesz még olyan sorozatunk is, ami velük fog foglalkozni.

Bakos Antal "Blumi"

a kép forrása: Blaha Judit gyüjteménye


E rövid előzetes után hírlevelünk következő számában kezdjük meg új sorozatunkat, az "Ős emtékásokat".  Olvassátok, szórakozzatok jól és fogadjátok őket olyan szeretettel, amilyet megérdemelnek ők, akiknek az MTK az élete.

/szerző: Bodrogi Tamás/


Gyász

a kép forrása: Holló Iván gyüjteménye


Elhunyt volt NB I-es labdarúgónk, Kottán György, aki profi pályafutása után öregfiúkcsapatunkban is játszott. Kottán György temetése holnap (2023. 10. 6-án) 12 órakor lesz az Óbudai temetőben. Az MTK Baráti Kör részvétét fejezi ki a hozzátartozóknak. Nyugodj békében, Gyuri!


Születésnapok

Az elmúlt napokban és következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Andrássy László

Boda Imre

Boros Mariann

Csépe László

Dalnoki Ildikó

Fábián István

Forgács Judit dr.

Földényi Eszter

Gáspár Steckl Katalin

Hámori György

Hegedűs Roland

Müller András

Németh Ádám

Patkó Zsolt

Róth András

Rózsa Mihály

Sipos Hajnalka

Szakonyi Péter

Szűcs János

Tóth Blanka

Turtóczky Sándor

Ujlaki Tamás

Vári György

Vas Endre

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!


Október 10-én lesz 50 éves Dr. Lisznyai Sándor sakkozónk.

Október 13-án 50. szülinapját ünnepli Juhász Veronika ülőröplabdázónk.

Szeptember 29-én ünnepelte 60. születésnapját Fodor Péter sakkozónk.

Szeptember 30-án lett 60 éves Földvári Katalin magyar bajnok evezősünk!

Október 3-án volt 60 éves Vágó Béla bajnok atlétánk.

Október 5-én ünnepli 60. születésnapját asztaliteniszezőnk, Pigniczki László.

Október 5-én Pirity Tamás Gábor sakkozónk is a 60. születésnapját ünnepli.

Október 13-án lesz 60 éves Vincze József labdarúgónk.

Október 13-án lesz 65 éves labdarúgónk, Pekker István, a népszerű Pimpi, aki egy évtizedet töltött az MTK-ban.

Október 6-án lesz 70 éves Demény László vívónk.

Október 1-jén 75. születésnapját ünnepelte Sopronyi Gábor asztaliteniszezőnk.

Október 11-én 85 éves lesz Csepeli Miklós, aki ifjabb éveiben az MTK vívója volt.

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)


Évfordulók


2 éve, 2021. október 7-én elhunyt Fáyné Fehér Magda, nyolcszoros magyar bajnok kosarasunk.

4 éve, 2019. október 4-én elhunyt labdarúgó kapusunk, Piel Zoltán.

4 éve, 2019 október 13-án hunyt el Sugár Péter, az MTK Család egyik alapítója, elnökségi tagja.

5 éve, 2018. október 15-én elhunyt Tatár Ferencné Balogh Erzsébet válogatott, magyar bajnok nagypályás kézilabdázónk.

15 éve, 2008. október 6-án vesztettük el Dr. Balla Zoltán magyar bajnok vívónkat.

15 éve, 2008. október 7-én elhunyt vb-ezüstérmes labdarúgónk, Bíró Sándor. Még a háború után újjáalakított csapatunkba is visszatért, 240 alkalommal szerepelt bajnoki mérkőzésen kék-fehérben.

35 éve, 1988. október 15-én elhunyt Horváth György. A későbbi olimpiai bronzérmes súlyemelő az MTK-ban kezdte pályafutását.

35 éve, 1988. október 16-án hunyt el Gyurcsó Ferenc, aki a hatvanas években volt az MTK elnökség tagja.

40 éve, 1988. október 8-án hunyt el Senkey Gyula (Senkey II.) labdarúgónk aki a huszas évek első felének bajnokcsapataiban szerepelt.

50 éve, 1973. október 1-én halt meg Dr. Kovács Lajos, aki 1922 és 1925 között volt az MTK labdarúgója.

50 éve, 1973. október 15-én meghalt Kompóti Kléber Gábor, bajnok és válogatott labdarúgónk.

60 éve, 1963. október 2-án hunyt el Pozsonyi Imre, válogatott labdarúgónk.

85 éve, 1938. október 5-én született M. Kovács László sakkozónk.

85 éve, 1938. október 9-én született Rusorán Tibor vizilabdázónk.

90 éve, 1933. szeptember 30-án született Flesch János sakkozónk.

90 éve, 1933. október 5-én elhunyt Sas Kálmán. Szinte minden lehetséges pozíciót betöltött az MTK vezetésében, az egyesületünkben töltött közel négy évtizede alatt. Csak néhány a jelentősebb funkciói közül: volt labdarúgó szakosztályvezető, torna szakosztályelnök, klub titkár és alelnök is. 

95 éve, 1928. szeptember 29-én született olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes labdarúgónk, az aranycsapat balhátvédje, Lantos Mihály.

100 éve, 1923. október 12-én hunyt el Neumann Imre kerékpárosunk.

105 éve, 1918. szeptember 30-án hősi halált halt asztaliteniszezőnk Pick Richárd (Pick II.).

105 éve, 1918. október 11-én hunyt el Pareisz György atlétánk.

125 éve, 1898. október 19-én született Müller Pál, az MTK tornásza, az alapító Müller Dávid fia.

130 éve, 1893. szeptember 30-án született Masznyák Jenő Gyula atlétánk.

130 éve, 1893. október 5-én született Czeisler Alajos labdarúgó kapusunk, aki később Lengyelországban futott be jelentős edzői karriert.



Visszanéző


Férfi labdarúgó NB I.

MTK - FTC 1-6


Női kézilabda NB I.

MTK Budapest - Budaörs 32-33


Női kosárlabda U14

DEAC - MTK Budapest 66-45


Férfi labdarúgó NB III.

Mohács - MTK II. 0-1


Férfi labdarúgó NB I.

Újpest - MTK 0-2


Női kézilabda NB I.

Győr - MTK Budapest 38-24


Férfi labdarúgó U15

Vasas - MTK 6-1


Női labdarúgó NB I.

MTK - Szekszárd 2-0


Női Kézilabda NB I.

MTK Budapest - FTC 19-41


Női kosárlabda NB I.

TFSE-MTK Budapest - Sopron 86-80


Férfi labdarúgó NB III.

MTK II. - Dunaújváros 3-1


Női labdarúgó NB I.

Soroksár - MTK 1-4


Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség: Olvasó szerkesztő: Sztojcsev Iván. Szerzők: Hazai Tamás, Joó Alfréd, Lukácsi Attila, Polivka Dóra, Rózsa Mihály, Sas János.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *