MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2023. június 15.

MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 12. szám

2023. június 15.

Tartalom:

Belépés az MTK Baráti Körbe

Klasszis labdarúgóinkra emlékezünk

Bledben jártak evezőseink

Az utánpótlás csapatok is befejezték

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Évforduló +

Visszanéző

Nagy Marcell aranyérmet szerzett a  Magyar Nagydíj Sorozat 

nyíregyházi állomásán

a kép forrása: mtk.hu



Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Klasszis labdarúgóinkra emlékezünk

Kohn (Little, Dombi) Richárd

a kép forrása: feyenoordgeschiedenis.net

Richard Kohn (Bécs, 1888. február 27 – 1963. június 16.), egykori osztrák válogatott labdarúgó, edző. Kohn pályafutása során a Wiener AC, a Wiener AF, Austria Wien és az MTK csapataiban fordult meg. Az osztrák válogatottban hat alkalommal lépett pályára. Edzőként megfordult Jugoszláviában, Lengyelországban, Ausztriában, Svájcban, Spanyolországban, Németországban és Hollandiában is. Utóbbi két országban bajnoki címet ünnepelhetett.

* * * * * * *

Sebestyén II Gyula

Sebestyén Gyula, született Stern (Budapest, 1890. november 15 – Budapest, 1923. június 15.) kétszeres magyar bajnok labdarúgó, csatár, polgári foglalkozása banktisztviselő. A sportsajtóban Sebestyén II néven volt ismert. Családi nevét 1906-ban változtatta Sebestyénre. Testvérei a sokszoros válogatott Sebestyén I Béla labdarúgó, valamint Sebestyén Géza, Jenő, Dezső és Mihály színészek, színigazgatók. Sebestyén II Gyula 1911 és 1919 között az MTK-ban szerepelt, hátvéd volt. A sorozatban tíz bajnoki címet nyerő csapat tagja, de nem tartozott a meghatározó játékosok közé, így csak két bajnoki cím (1913–14, 1918–19) megszerzésben volt része. Hosszas betegség után hunyt el 32 éves korában. A Kozma utcai Zsidó Temetőben (17. parcella, 24. sor, 39. sír) nyugszik.

* * * * * * *

Herquett Rezső

a kép forrása: Színházi Élet 1927. évi 4. szám, fotó: Harsányi

Herquett Rezső, Herquet Rudolf (Budapest VI., 1884. május 8 – Budapest XII., 1948. június 17.) osztrák válogatott magyar labdarúgó, díszlettervező, építész. 1904-ben bajnoki címet nyert az MTK-val. 1904. június 2-án egy alkalommal szerepelt az osztrák válogatottban magyar kölcsönjátékosként, mivel az osztrák csapat csak tíz fővel tudott volna kiállni. 1925-ben az ő tervei szerint készült el a neobarokk stílusú Scitovszky-villa a Fillér utca és a Lorántffy Zsuzsanna út sarkán a II. kerületben Scitovszky Tibor (1875–1959) politikus, bankelnök és családja részére. A villa ma a mindenkori brit nagykövet rezidenciája. Budapesten, 1948. június 17-én hunyt el 64 éves korában. A Farkasréti Temetőben helyezték örök nyugalomra.

* * * * * * *

Lipovecz Géza

Lipovetz Géza, Lipovecz (Bakonyszentlászló, 1882. január 10 – Budapest, Ferencváros, 1918. június 20.) magyar labdarúgó, fedezet, nemzeti labdarúgó-játékvezető, posta- és távirdaműszerész, postai segédellenőr. 1901-ben az FTC fedezete volt. Az MTK játékosaként bajnoki címet és bronzérmet szerzett. Gyakorlata valamint szabályismerete alapján vizsga nélkül, szükségből lett  játékvezető. Az alakuló klubtalálkozókon, bemutató mérkőzéseken tevékenykedett. 1908–1914 között a  legjobb játékvezetők egyikének tartják. 1918-ban a budapesti Szent István kórházban hunyt el vesebaj következtében.

* * * * * * *

Szuromi Antal


Szuromi Antal 1943. június 21-én született. 2020. november 25-én, 77 évesen hunyt el. Újpesten, a Megyeri Temetőben nyugszik. Szuromi Antal a Dorog, a Tatabánya, az MTK és az Egyetértés egykori futballistája. 1970-ben, 1 alkalommal szerepelt címeres mezben. Szuromi Antal Az MTK Örökös Tagja.

* * * * * * *

Turay József, aki Suttyóból lett Császár 

a kép forrása: Színházi Élet 1937. évi 25.szám

Turay József (Eger, 1905. március 1 – Budapest, 1963. június 24.) világbajnoki ezüstérmes, Közép-európai Kupa- (Mitrópa Kupa-) győztes, ötszörös magyar bajnok, háromszoros Magyar Kupa-győztes labdarúgó, csatár. Az MTK 63. válogatott futballistája, a nemzeti csapat 251. játékosa. Turay 14 évesen a Röppentyű utcai SC-ben kezdett el futballozni. 1926-ban, a profi labdarúgás bevezetésének évében Tóth Potya István edző vitte el a Ferencvárosba. Félelmetes csatársort alkotottak Kohut Vilmossal és Takács Józseffel. A mindkét lábát remekül használó csatár elsősorban a gólpasszokban jeleskedett, de gólérzékenysége, fejjátéka is nagyszerű volt. 1927-ben ismét diadalmaskodtak a bajnokságban és a kupában, kvalifikálták magukat a Mitropa Kupába, s 1928-ban meg is nyerték a Közép-európai Kupát. 1932-ben a zöld-fehérek újra  bajnokságot nyertek, méghozzá úgy, hogy mindegyik meccsüket megnyerték - száz százalékos teljesítménnyel lettek bajnokok! A Turay-Takács-Kohut csatársor kiegészülve Toldi Gézával és Táncos Mihállyal 105 gólt lőtt a bajnokságban. 1932-ben Turay az Év labdarúgója lett (néhány futball-történész vitatja, hogy egyáltalán létezett-e akkor ez a cím)! Miután 1933-ban megnyerték a Magyar Kupát, egy anyagi vita miatt elhagyta a Ferencvárost - a nagy rivális Hungária FC-hez igazolt. A Fradiban 115 mérkőzésen 62 gólt lőtt. A zöld-fehérekkel háromszoros bajnok (1926-1927, 1927-1928, 1931-1932), és háromszoros Magyar Kupa győztes (1927, 1928, 1933) volt. A Hungária FC-ben a középcsatár Cseh II László mögött futballozott a középpályán. 1936-ban és 1937-ben további két bajnoki címet nyert a Schaffer Alfréd edzette csapattal. 1940-ig, a klub feloszlatásáig viselte a kék-fehér mezt - 155 mérkőzésen 28 gólt szerzett. 1941-ben a Ganz TE csapatát erősítette. Ezután az Újvidéki AC labdarúgójaként ismét a legmagasabb osztályban szerepelt. Pályafutását 1946-ban a vajdaságiaknál fejezte be.

Az MTK Örökös Bajnoka!

A válogatottban 48 alkalommal szerepelt, és 11 gólt szerzett. Nemzeti mezben először 1928 áprilisában futott ki a pályára. Turaynak biztos helye volt a csapatban, ahol időnként balösszekötőként is játszott. Miután 1933-ban klubcsapatot és posztot váltott, kevésbé számítottak rá a válogatottnál. Ugyan tagja volt az 1934-es világbajnoki keretnek, de nem kapott játéklehetőséget. 1935-től ismét meghívták a válogatottba, ahol kissé hátravontan szerepelt. A következő években ismét rendszeresen játszott címeres mezben és ott volt az 1938-as világbajnokságon is. Franciaországban a döntő kivételével minden meccsen pályára lépett.  Magyarország 4:2-re kikapott a fináléban az olasz válogatottól. Ezután még négy válogatott mérkőzésen játszott. 1939-ben Lengyelország ellen húzta fel 48. alkalommal és egyben utoljára a címeres mezt.

Edzőként a Konzervgyár, az Elzett SC, a Chinoin SC, és a Rákosrendezői Törekvés csapatainál tevékenykedett. A tréneri munkát 1957-ben fejezte be.

Turay József a magyar labdarúgás legkiválóbb és legérdekesebb egyéniségeinek egyike. Az egyszerű munkásfiú szinte egyik napról a másikra került a sportélet élvonalába. A nagyszerű adottságokkal rendelkező, rokonszenves fiatalember mégis nagy utat tett meg, míg „Suttyó"-ból (ez volt az első beceneve) „Császár" lett. Így nevezték el a szurkolók pályafutásának csúcsán. Szikár termetű, szívós, páratlanul munkabíró játékos volt. Mindkét lábbal kitűnően rúgott és nagyszerűen fejelt. Játéka hű tükre volt emberi egyéniségének. Nem a csillogás, hanem az egyszerű, de értékes és hasznos megoldások hívének bizonyult. Mint középcsatár jó érzékkel osztogatott. Lábbal és fejjel egyaránt veszélyt jelentett az ellenfél kapujára. A középfedezet helyén – pályafutásának második felében – két ember számára is elegendő munkát végzett. Fáradhatatlanul harcolt a védelemben. Pontosan irányított, rövid és hosszú átadásaival nagyszerűen segítette a támadókat. Harci szelleme, küzdőképessége mindenkor töretlen volt.

Sokan lenézték az eredetileg péksegéd Turayt, sőt, olyan hírek is megjelentek a bulvársajtóban, hogy még írni sem tud … Magánemberként a szebbik nem nagy hódolójaként ismerték, aki olykor-olykor a jó bort és a cigarettát sem vetette meg. A futballpályán elért sikerek soha nem kápráztatták el. Csábító külföldi ajánlatok sem tudták elszakítani családjától és hazájától. „Suttyó", a nagyszerű „Császár" labdarúgóként és emberként egyaránt kivívta kortársai osztatlan megbecsülését, szeretetét. Méltó az utókor tiszteletére!

A kiváló labdarúgó 1963 júniusában, 58 évesen távozott el körünkből – örökre. Budapesten, a Megyeri Temetőben nyugszik.

Az elhunyt, Magyarországon nyugvó vb-ezüstérmes játékosok, sportvezetők közül sokaknak a sírhelye, síremléke védett, s ezáltal a Nemzeti Sírkert része lett - azonban nem mindenkié az. Szeretnénk, ha a Magyarországon eltemetett minden vb-ezüstérmes labdarúgó, szövetségi kapitány, szövetségi edző sírja, síremléke védett lenne - ezért a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz előterjesztést nyújtott be.

Reméljük, hamarosan Turay József sírja is védett lesz!

/Joó Alfréd/ 


Bledben jártak evezőseink


Bled, 2023. június 8-11.

Elérkeztünk az idei szezon egyik legjobb versenyéhez, a Bledi Nemzetközi Regattàhoz, ahol evezős szakosztályunk 13 versenyzője állhatott rajthoz, különböző egységekben. 8-án, csütörtök reggel volt az indulás és aznap este már edzhettünk is a pályán.

fotók: Szente Dóra Rebeka


Bled elképesztő hely, az első edzésen ki kellett nézelődnünk magunkat, hogy utána tudjunk fókuszálni magunkra. Edzés előtt és után is sátorállítás volt a program, amit közösen csinált a csapat a kempingben. Pénteken reggel szintén edzettünk egyet a jó időben, és utána mindenki elkezdett készülni az aznapi előfutamára.


Rigó Barnabás, Bojári András, Vető Gorán, Gottfried Sámuel

fotó: ifj. Pergel László

Szombaton második helyen végzett a Strochmayer Maja és Bálint Zsófi alkotta serdülő dubló, valamint Gottfried Samu, a válogatott négypár tagjaként. Ifjúsági válogatott négyesben Bagdács Szonja és Szente Dóra, a ganzos Szabó Dorkával és a szegedi Szabó Blanka Napsugárral a dobogó legfelső fokára állhatott fel, maguk mögé szorítva az idei ifjúsági EB-n ötödik helyezést elért osztrák csapatot. Nagyon örültünk a helyezésnek, egy nagyon jó futam volt, ahol sokat kellett küzdenünk, de mindent megért azért az érzésért, amit a célvonalon áthaladva éreztünk. 

Bagdács Szonja, Szente Dóra, Polivka Dóra edző, Szabó Dóra, Szabó Blanka Napsugár

fotó: Lipták Kíra


Aznap délután és este még kimentek edzeni a csapatok, a női ifi négyes beülőt váltott és Szabó Dorka helyett Lipták Kíra ült be a vasárnapi döntőre a hajóba. Ez egy válogató verseny is volt egyben, ahol arra derült fény, hogy a nyár közepi Jeunesse kupára milyen felállásban fog készülni a négyes. 

Második nap, azaz vasárnap a Maja és Zsófi alkotta dubló újra felállhatott a dobogó második fokára, őket követve Gottfried Samu és Vágó Emma négypárja is, akik hajszállal lemaradva a győzelemről, végül bronzérmet szereztek.

Bálint Zsófia és Strochmayer Maja

fotó: Strochmayer Gabriella


Maja és Zsófi idén dublóban képviselik a szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén Magyarországot, ezért nekik is, és Vágó Emma csapatának is - akik négyesben indulnak az idei ORV-n - jól jött, hogy kipróbálhatták magukat a nemzetközi mezőnyben is. Ifi négyesünk számára szintén fontos felkészülési állomás volt ez a verseny, a Jeunesse kupa előtt.

Fontos még megemlíteni U23-as versenyzőnket, Balázs Szonját, aki a válogatott négyes és nyolcas tagjaként vett részt a versenyen. Sajnos az ő versenyszámaiban nem nevezett kihívó, így - bár hasznos pályákat teljesítettek - nem szerezhetett érmet.

A verseny ideje alatt a bledi kempingben laktunk a tó partján, ami közel volt a Veslaški klub Bledhez, ahol a hajóink voltak. Versenyek között többünknek volt annyi pihenője, hogy fel tudtunk kirándulni a bledi várba és madár távlatból meg tudtuk nézni a pályát. A fiú csapatoknak pedig még a közeli vízeséseket is sikerült megnézniük.

fotó: Szente Dóra Rebeka


Induló csapataink:
serdülő 1x - Temesi Dominik

ifi egy pár - Szikora Gergő
ifi két pár - Temesi Dominik, Szikora Ferenc
ifi kettes (serdülőként) - Molnár Bulcsú, Oláh Barnabás

ifi négyes - Szikora Gergő, Oláh Barnabás, Molnár Bulcsú, Szikora Ferenc
ifi négy pár - Gottfried Sámuel, Bajári András(VVEC), Rigó Barnabás (CSEk), Vető Gorán (Baja)

serdülő két pár - Strochmayer Maja, Bálint Zsófia

Mácsai Lilla, Vágó Emma, Bíró julianna, Rozmus Míra (a kép jobb szélén)

fotó: Szabó Blanka Napsugár


serdülő és ifi négyes- (serdülőként) - Vágó Emma, Mácsai Lilla (Szeged), Rozmus Míra (Balaton), Bíró Júlianna (Szolnok)
ifi négyes - Bagdács Szonja, Szente Dóra, Szabó B. Napsugár(Szeged), Szabó Dorka (Ganz)/Lipták Kíra

/Szente Dóra Rebeka/


Az utánpótláscsapatok is befejezték

Kezdjük egy közszájon forgó tévedés tisztázásával. Az MTK nem utánpótlás-nevelő egyesület. Az MTK a világ egyik legjobb élsportegyesülete. Sőt bizonyos szempontból a világ legeredményesebb sportegylete. Az MTK az egyetlen csapat a világon, amelyik 1896 óta minden nyári olimpián képviseltette magát. Minden alkalommal versenyzőkkel, kivéve, azt a két esetet, amikor Magyarország nem indult az olimpián, de sportvezetőink még ezeken az olimpiákon is részt vettek.
Nevelőegyesület az, amelyik gyerekekkel foglalkozik, de felnőtt versenyzőként már nem számít rájuk. Tipikusan ilyen volt például az egykori KSI.
Mindezek ellenére az MTK mindig is híres volt remek utánpótlásáról. Ma is az. Az egyéni sportágak majdnem mindegyikében a kék-fehér versenyzők tarolnak a korosztályos bajnokságokon. A legfrissebb példa ritmikus gimnasztikázóink szereplése. A közelmúltban rendezet utánpótlás ob-ről a mieink hozták el az összes megszerezhető érem kb. felét, a megszerezhető aranyérmek két harmadát. De szinte bármelyik sportágat is nézzük, csodás utánpótlás-eredményekről beszélhetünk. Itt az ideje, hogy tisztázzunk egy másik tévedést is. Elterjedt nézet, hogy nem baj, ha egy utánpótláscsapat nem eredményes, náluk az számít, hogy kineveljenek jó sportolókat. Ezt persze leginkább a sikertelenek mondják. Mert valóban a cél a tehetségek kinevelése. De ez nagyon ritka kivételektől eltekintve együtt jár az eredményességgel. Amelyik csapatban vannak tehetséges játékosok, az a csapat általában sikeres a korosztályos megmérettetésekben is. Kivétel persze előfordul, de ritka.

Foci

Sajnos labdarúgó utánpótlásunknak pocsék éve volt. Miként felnőtt csapatunk fennállása legrosszabb idényén van túl, sajnos ugyanez igaz az utánpótlásra is. Emberemlékezet óta először nem nyert sem férfi, sem női utánpótlás labdarúgócsapataink egyike sem bajnokságot. Egy ezüstérem (lány U15) és egy bronzérem (fiú U17) mellett maradt a többi csapat a szürke középmezőnyben. Kivéve az U19-es fiúkat, akik remek nemzetközi szereplésük mellett a bajnokságban visszaestek a „B” ligába. Ez még úgy is minden idők leggyengébb szereplése ificsapatunktól, hogy a másodosztályt megnyerték.

Kézilabda

Sajnos legrövidebben a kézilabda utánpótlásunk helyzetét úgy foglalhatjuk össze, hogy említésre sem méltó. Két csapatunk van. Az ifi az I. osztályú bajnokság keleti csoportjának 14 csapata közül 12. lett, így egy szerény pontocska előnnyel biztosította bennmaradását. Ismerve a csapat valós játékerejét, ez az eredmény sajnos bravúrosnak nevezhető. Serdülő csapatunk ugyancsak a korosztályának megfelelő bajnokság első osztály keleti csoportjában szerepelt. Mindössze 4 megszerzett ponttal utolsó helyen végeztek. Még ez sem pecsételte meg sorsukat, osztályozót játszhattak a másik csoport utolsó előtti helyezettje ellen. A mérkőzést laza 10 góllal elvesztve - nem kimondottan erős ellenfelünkkel szemben – sikerült kiesnie a csapatnak. A krónikához tartozik, hogy az év egyik legfontosabb, pontosabban egyetlen fontos mérkőzésén a csapat edzője nem volt jelen. Továbbképzésen vett részt…

Röplabda

Hogy a végére valami pozitív is jusson.

Csapataink többsége pocsékul kezdte a szezont. Úgy nézett ki, hogy hagyományosan sikeres utánpótlás röplabdacsapataink idén teljes kudarcot vallanak. Szerencsére – köszönhetően a bajnokságok furcsa kiírásának is – az őszi gyengélkedés következmények nélkül múlt el és jöhetett a tavaszi szárnyalás. Az U20-as csapatunk megvédte bajnoki címét. A további korosztályos csapataink legnagyobb része is bejutott a korosztály legjobb csapatainak megmérettetéseire, a hat csapatos országos döntőkbe, ahol vegyes eredményekkel szerepeltek. Nem kérdés, röplabdában az ország 2-3 legjobb utánpótlásbázisa között van az MTK. Röplabdában nem is az a kérdés, van-e megfelelő utánpótlásunk, sokkal inkább az, sikerül-e megtartani legjobbjainkat.

Ha jól számolok, akkor jelenleg az MTK-ban 17 különböző sportág űzhető. Ezek közül legalább 12-14-ben az MTK a hazai utánpótlás élvonalában van, sokban a legjobb. Kár, hogy pont a szurkolókat leginkább érdeklő sportágakban állunk szerényebben.

/Bodrogi Tamás/


Születésnapok

A következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Batonainé Káplár Zsanett

Blaha Judit

Breuer György

Fleischer Zoltán

Kálló Dominik

Kiss Koppány

Mislainé Szántó Bernadett

Neogrády Anikó

Pataki Péter

Repárszky Ferenc

Retz Tamás

Sándor László

Sermer László

Steer Ferenc

Szabó Éva

Szentgyörgyi Ákos

Szőke Kinga

Tucker Dávid

Váray Míra

Vencel György

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori sportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!

Június 27-én lesz 50 esztendős Rácz Márta röplabda játékosunk.

Június 17-én 65 éves lesz Honti László bridzs versenyzőnk.

Június 27-én 65 éves lesz Orgován Sándor sakkozónk.

Június 19-én ünnepli 75. születésnapját Blaha Judit, az MTK volt alelnöke, egyi legaktívabb szurkolónk.

Június 29-én 85 éves lesz Gelei József, egykori kitűnő kapusunk.

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Gelei József

a kép forrása: olimpia.hu

Blaha Judit

a kép forrása: Blaha Judit saját képe


Évfordulók


40 éve, 1983. június 25-én halt meg Dimény Lajos labdarúgónk.

60 éve, 1963. június 16-án hunyt el labdarúgónk, Kohn Richárd.

60 éve, 1963. június 24-én elhunyt Turay József labdarúgónk.

75 éve, 1948. június 16-án született egykori evezősünk, evezős szakosztályvezetőnk, Kozesnik László.

75 éve, 1948. június 17-én meghalt Herquett Rezső labdarúgónk.

80 éve, 1943. június 21-én született Szuromi Antal labdarúgónk.

80 éve, 1948. június 24-én halt meg Greiner Frigyes, aki a XIX. század végén volt kerékpárversenyzőnk.

85 éve, 1938. június 16-án született az MTK örökös bajnoka, BEK-bronzérmes csapatunk tagja, minden idők egyik legjobb magyar kosárlabdázónője, Krizsánné Hegedűs Györgyi.

85 éve, 1938. június 22-én elhunyt Schild Márton vívónk.

100 éve, 1923. június 16-án elhunyt Sebestyén Gyula labdarúgónk.

100 éve, 1923. június 29-én született az MTK korábbi elnöke, Bánhalmi Ferenc.

105 éve, 1918. június 20-án elhunyt labdarúgónk, Lipovecz Géza.

105 éve, 1918. június 26-án elhunyt Kohner Jenő báró, az MTK Sportpálya Rt. igazgatósági tagja, az MTK alapító tagja.*

120 éve, 1903. június 19-én született Selinger Béla labdarúgónk.

120 éve, 1903. június 20-án született Nagy János labdarúgónk.

140 éve, 1883. június 17-én született Dick Árpád, az MTK kerekpárversenyzője.

145 éve, 1878. június 26-án született Hulita Vilmos atlétánk.

170 éve, 1853. 06. 24-én született Eulenberg Salamon dr., az MTK Sportpálya Rt. alapító tagja, az MTK alapítótagja.*


A most évfordulós labdarúgóinkról külön cikkben is megemlékezünk.


* Az említettek nem voltak az MTK-t 1888-ban megalapítók között, ők a későbbiekben vásároltak „alapító tagságot”. Erre a XX. század elejéig volt lehetőség.

Krizsánné Hegedűs Györgyi

Bánhalmi Ferenc

a kép forrása: MTK Sakktabló 1967.


Évforduló +

85 éve, 1938. június 19-én volt a magyar futball első nagy sikere, ezüstérem a franciaországi világbajnokságon

Az olaszok elleni döntőben négy Hungária FC-játékos is pályára lépett

 

A magyar labdarúgó válogatott két alkalommal, 1938-ban és 1954-ben lett ezüstérmes a világbajnokságon. A két tornára összesen 44 futballistánk volt nevezve, közülük 32-en szereztek ezüstérmet:

1938: Szabó Antal - Korányi Lajos - Bíró Sándor - Lázár Gyula - Turay József - Szalay Antal - Sas Ferenc - Zsengellér Gyula - Sárosi György - Toldi Géza - Kohut Vilmos - Háda József - Polgár Gyula - Szűcs György - Balogh István - Vincze Jenő - Titkos Pál - Pálinkás József * - Bíró Mihály* -  Dudás János* - Cseh II László* - Sárosi Béla*

1954: Budai II László - Bozsik József - Buzánszky Jenő - Czibor Zoltán - Grosics Gyula - Hidegkuti Nándor - Kocsis Sándor - Lantos Mihály - Lóránt Gyula - Palotás Péter - Puskás Ferenc - Zakariás József - Tóth II József - Szojka Ferenc - Tóth Mihály - Kárpáti Béla* - Várhidi Pál* - Kovács Imre* - Machos Ferenc* - Csordás Lajos* - Gellér Sándor* - Gulyás Géza*

A csillaggal (*) jelölt játékosok is ott voltak a világbajnoki keretben, de nem léptek pályára, sőt, voltak, akiket nem is utaztattak ki (Cseh II, Dudás) - így az akkori szabályok szerint nem vb-ezüstérmesek.

Az 1938-as labdarúgó vb-t Franciaország rendezte. A harmadik  világbajnokság a tornára történő kijutásért selejtező mérkőzésekkel kezdődött. Válogatottunk a görög csapat ellen vette fel a harcot. A találkozó előtt a két szövetség megállapodott, hogy csak egy mérkőzésen dől el a kijutás a vb-re. Szó szerint átgázolt a helléneken válogatottunk: Magyarország - Görögország 11:1! Gólszerzőink: Zsengellér (5, egyiket 11-esből), Nemes (3), Titkos (2), Vincze.

A vb-n 15 nemzet vett részt, bár 16 csapatra volt kiírva a torna. Ausztria az Anschluss miatt évekre megszűnt létezni, játékosainak egy része a német válogatottban lépett pályára. A nyolcaddöntőben Holland-India (a mai Indonézia) ellen játszottunk. a gyenge játékerőt képviselő ázsiai csapat ellen 6:0-ra győztünk. Gólszerzőink: Zsengellér, Sárosi Gy. (2-2), Kohut, Toldi. A negyeddöntőben Svájc következett, s 2:0-ás magyar siker. Gólszerzőink: Zsengellér, Sárosi Gy. Az elődöntőben Svédország ellen 5:1-re nyertünk. Gólszerzőink: Zsengellér (2), Sárosi Gy., Titkos, Jacobsson (öngól).

A csapatok a Magyarország - Svájc mérkőzés előtt (sötét mezben a magyar válogatott)

a kép forrása: Képes Pesti Hírlap 1938. 06. 15.


A döntőbe jutás hatalmas sikernek számított. Az összeállításban történtek azóta is  vitatott változtatások. Megbontották a Korányi-Bíró hátvédpárt, Toldi helyett pedig Vincze került a csapatba, és emiatt Zsengellér megint átkerült baloldalra. 1938. június 19-én Párizsban 75.000 néző előtt a két válogatott a francia Capdeville játékvezető sípjelére ebben az összetételben kezdte a döntőt:

Olaszország : Olivieri - Foni, Rava - Serantoni, Andreoli, Locatelli - Biavati, Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi. Szövetségi kapitány: Vittorio Pozzo. 
Magyarország : Szabó (Hungária) - Polgár (Ferencváros), Bíró (Hungária)  - Szalay (Újpest), Szűcs (Újpest), Lázár (Ferencváros) - Sas  (Hungária), Vincze (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest),  Titkos (Hungária). Szövetségi kapitány: dr. Dietz Károly. A csapat edzője Schaffer Alfréd, a legendás Spéci volt.
Olaszország - Magyarország 4:2 (3:1)
Gólszerzők: Colaussi (6'), Titkos (18'), Piola (17'), Colaussi (35'), Sárosi (70'), Piola (82').
Olaszország  megvédte 1934-ben, hazai környezetben szerzett világbajnoki címét. A mérkőzés után a magyarok is elismerték, hogy a jobbik, erősebb, jobban játszó csapat győzött. Szépségtapasz,  hogy a góllövőlistán Zsengellér második lett 6 góllal, míg Sárosi 5 találattal harmadik. Dietz Károly szövetségi kapitány nem mondott le közvetlenül a világbajnokság után, csak egy évvel később. Kapusunk, Szabó Antal vb-döntő utáni híres mondása: „Lehet, hogy négy gólt engedtem be, de legalább megmentettem az életüket” - utalva Mussolini fenyegetésére, hogy az olasz csapat "vagy győz, vagy meghal”.

Ahogy mondani szokták, az élet a legjobb forgatókönyvíró! Az 1938-as, ezüstérmes futball vb-n dr. Dietz Károly volt a szövetségi kapitány, Schaffer Alfréd pedig a válogatott pályaedzője, szövetségi edző. Egy kis történelem - nézzük 1919-es időszakukat: Dietz Károly az őszirózsás forradalmat kővetően Budapest rendőrkapitánya volt 1918. október 31-től 1919. március 21-ig. 1919. február 21-én ő tartóztatta le Kun Bélát és társait, ezért a Tanácsköztársaság kezdetén - március 21-től május 16-ig - fogságban tartották. Nyilván így az 1919. áprilisi magyar-osztrák válogatott találkozón sem lehetett jelen. Ott volt viszont a mérkőzésen, s játszott is Schaffer Alfréd, aki a  Tanácsköztársaság idején Bokányi Dezső népbiztos közvetlen munkatársa volt. Az 1919. április 6-i magyar-osztrák meccsen - ami a Tanácsköztársaság 133 napja alatt az egyetlen válogatott találkozó volt - a csapatok felsorakozásakor puskával a kezében készült róla egy fénykép, s ez a puskás csapatkép annak idején bejárta a világsajtót. S 19 évvel később, az 1938-as vb-n Dietz és Schaffer együtt irányította a magyar válogatottat.

az ezüstérmes csapat tablója

a kép forrása: Vándor Kálmán: Labdarúgó világbajnokságok


A Hungária FC játékosa, Titkos Pál szerezte a magyar válogatott első gólját világbajnoki döntőben. A döntőben klubunk, a Hungária FC négy játékosa is pályára lépett: Szabó Antal, Bíró Sándor, Sas Ferenc és Titkos Pál. Rajtuk kívül Turay József, Cseh II László és Dudás János volt még ott a vb-csapat keretében, de Cseh II-t és Dudást ki sem utaztatták Franciaországba. A magyar válogatott 22-es keretének mind a hét Hungária FC játékosa az MTK Örökös Bajnoka!

A vb döntőben szerepelt kék-fehér játékosok közül Szabó Antal Nürtingenben (Németország), Sas Ferenc Buenos Airesben (Argentína) van eltemetve, míg Bíró Sándor sírja az Óbudai Temetőben (20. parcella, 159. fülke), Titkos Pálé pedig a Farkasréti Temetőben (Mozg., 877. fülke) van. Turay József a Megyeri Temetőben, Dudás János a Budafoki Temetőben, Cseh II László a Rákoskeresztúri Új Köztemető nyugszik. Schaffer Alfréd Prien am Chiemsee-ben (Németország), a helyiek által szépen gondozott sírban van eltemetve. Bíró Sándor és Titkos Pál sírja a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság által védett, a Nemzeti Sírkert része!

Dr. Dietz Károly szövetségi kapitány síremléke a Farkasréti Temető, 6-C parcellájában található.

A kapitány sorsa jelképes. A következő világbajnokságot, amelyen Magyarország részt vett, 16 évvel később rendezték, ahol a válogatottat az a Sebes Gusztáv vezette – szintén az ezüstéremig – aki játékosként egyetlen válogatott mérkőzését 1936. március 15-én játszotta, 33 ezer néző előtt Németország volt az ellenfél a Hungária körúton (3:2). Sebes Gusztávot az a dr. Dietz Károly szövetségi kapitány állította a csapatba, aki 1919-ben Kun Bélát letartóztatta. 1954-ben azonban Dietz még csak megbecsült szaktekintély sem lehetett, osztályellenség volt.  Az ezüstérmes magyar válogatott szövetségi kapitányát kitelepítették Bodrogkeresztúrra, s 1953-ban Sebes Gusztáv közbenjárására térhetett vissza az internálásból, s Piliscsabán dolgozott éjjeliőrként. 1969. július 9-én hunyt el Budapesten...

Ezüstcsapat címmel tavaly dokumentum film készült az 1938-as világbajnokságról - s Dénes Tamás és Szegedi Péter futball történészek könyvet is írtak az ezüstérmes franciaországi vb-ről.

A magyar futball első nagy sikere talán nem merül feledésbe... 

/Joó Alfréd/


Visszanéző

Atlétikai Magyar Nagydíj Sorozat:

Lantos Mihály Sportközpont

Atlétikai Magyar Nagydíj Sorozat:

Nyíregyháza

E-sport: HPCL liga 9. 10. 11. forduló

az MTK Budapest mérkőzései 

Taekwondo: Grand Prix Róma

Omar Salim - Park Braven

Challenger torna Prostejov

Piros Zsombor - Giovanni Mpetshi Perricard

RG: Grand Prix Brno

Gyulai Blanka bronzérmet érő labda gyakorlata



Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség: Olvasó szerkesztő: Sztojcsev Iván. Szerzők: Hazai Tamás, Joó Alfréd, Lukácsi Attila, Polivka Dóra, Rózsa Mihály, Sas János.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *