MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2024. február 22.

MTK Baráti Kör Hírlevele

V. évfolyam 4. szám

2024. február 22.

Tartalom:


Belépés az MTK Baráti Körbe

Negatív rekord sorozat, avagy identitásválság az MTK-nál

Horváth Dávid: "Ahogy kikaptunk, az nem fér bele, csak közösen lehet kilábalni ebből a helyzetből" - interjú

A kék-fehérek nagyszerű balfedezetére emlékezünk

MTK Baráti Kör Program - Megemlékezések

Báloztunk

Ez történt a TFSE-MTK és az MTK-TFSE néven szereplő csapatainkkal

Az MTK új sakk szakosztály vezetője: Csonkics Tünde

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Visszanéző

Szabó Beatrix

Dr. Nguyen Anasztázia

Jankovics Dániel

a képek forrása: mtk.hu

Remekeltek ugró atlétáink a Nyíregyházán rendezett fedettpályás bajnokságon. Szabó Beatrix hármasugrásban, dr. Nguyen Anasztázia távolugrásban, Jankovics Dániel magasugrásban gyűjtötte be az aranyérmet. Kováts Fanni Virág rúdugrásban lett második, Krizsán Xénia magasugrásban, Varga Iván rúdugrásban végzett a harmadik helyen.



Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Negatív rekord sorozat, avagy identitásválság az MTK-nál


2008 óta, azaz 16 éve nem nyertünk bajnokságot. Ez eddig a második leghosszabb ilyen sorozat az MTK történetében. Félek, hogy még folytatódik, félek, megdöntjük a 29 év hosszú negatív rekordunkat.
2008 óta, azaz 16 éve nem nyertünk semmilyen címet, sem kupát, sem bajnokságot. Ez eddig a második leghosszabb ilyen sorozat az MTK történetében. Félek, hogy még folytatódik, félek, megdöntjük a 19 év hosszú negatív rekordunkat.
2015 óta, azaz 9 éve nem nyertünk bajnoki érmet. Ez eddig a második leghosszabb ilyen sorozat az MTK történetében. Félek, hogy még folytatódik, félek, megdöntjük a 15 év hosszú negatív rekordunkat.


A fent leírtak szomorú tények, de még nem rekordok, akkor sem, ha félek, hogy csak az idő előrehaladásán múlik, hogy azok legyenek. Más rekordokat viszont felállított az MTK az utóbbi pár évben.


• Túlteljesítettük minden korábbi nyeretlenségi szériánkat.
• Csúcsot döntöttünk a nulla rúgott gól mellett zsinórban kapott gólok számában.
• A Felcsút elleni 6-1-es vereséggel 1902 óta először sikerült egyetlen bajnokságban háromnál több alkalommal négy vagy több gól különbségű vereséget szenvedni. (Hol van még a szezon vége?)
• Nem csak klub-, de magyar rekordot is felállítottunk a hat év alatti 3 kieséssel.
• A bő tíz év alatti négy kiesés is rekord, de ezt érdemes ahhoz is viszonyítani, hogy ezt megelőzően 110 év „kellett" két kieséshez.
• Tavaly az NB II-ben elért második hellyel a labdarúgó csapat alakulása óta elért legrosszabb bajnoki helyezését produkáltuk.


Mindezek mellett megdöntöttünk egy érdektelennek tűnő negatív csúcsot is. Egervári Sándor távozásától Bognár György érkezéséig, azaz 18 évig nem volt olyan vezetőedző a csapatnál, aki korábban MTK-labdarúgó volt. Ilyen sem volt még soha. Annyi baj legyen, mondhatnánk, mindegy hol focizott az edző, csak hozza az eredményeket. De nem hozza. Törvényszerűen nem hozza. Az MTK története során nyert 24 bajnoki címet. (Nem elírás, 24-et!) E 24 bajnoki címből 3 alkalommal volt olyan magyar edzőnk, aki korábban nem volt MTK-játékos. Három bajnoki címünket külföldi edzővel értük el. 18 alkalommal olyan edző vezette az aranyéremig az MTK-t, aki korábban volt a csapatunk labdarúgója is. Megnézhetjük a dolog másik végét is. A kieső csapatainknál összesen 12 ember dolgozott vezető edzőként. Közülük egy sem volt korábban MTK-labdarúgó!
Ennyi, ahogy kedvenc elnökünk mondaná.


/Bodrogi Tamás/


Horváth Dávid: "Ahogy kikaptunk, az nem fér bele, csak közösen lehet kilábalni ebből a helyzetből" - interjú


Horváth Dávid a Puskás Akadémia elleni 6-1-es vereséget követő helyzetértékelő interjújában beszélt az elkövetett hibákról, arról is, mi a tétje az alig három nap múlva esedékes Mezőkövesd elleni bajnokinak, de azt is kiemelte, hogy ebben a helyzetben miért nélkülözhetetlen az MTK-család összefogása.

Fájó vereséget szenvedtünk a Puskás Akadémia otthonában. Kettőt aludva a mérkőzésre, hogy látod, mi volt a gond?
- ⁠A tizenkét csapatos bajnokság alapszabálya, hogy bárki kikaphat bárkitől. Ki lehet tehát kapni, de nem így. Tisztában vagyok azzal, hogy az MTK-szurkolók milyen fájdalmasnak érezték a látottakat, és ezt rendkívül sajnálom. Mondhatnánk frázisokat, hogy ez is csak egy meccs, egy vereség volt a többi közül, menni kell tovább, nem történt semmi rendkívüli, és még sorolhatnám, de ezt most senki nem így éli meg a klubon belül. Tudjuk, hogy az, ahogyan kikaptunk akár az Örökrangadón, akár a Puskás Akadémia otthonában, az nem fér bele.

Meg lehet magyarázni szakmailag, mi történt?
- ⁠Az okok egy részére a mérkőzést követő gyors televíziós nyilatkozatomban kitértem. Viszont a megoldás keresésének nem láthatunk neki úgy, hogy ne vizsgálnánk meg a saját szerepünket sem. Volt egy mérkőzés tervünk, ami egyáltalán nem működött, így a látottak alapján mondhatjuk, hogy ezt nem jól választottuk meg. Sok tanulsággal szolgált a stáb számára is a mérkőzés, a rendelkezésre álló rövid időben próbáljuk ezeket hasznosítani.

Valóban rövid az idő, hiszen alig három nap múlva mérkőzést játszunk a Mezőkövesddel, akik számára ez alighanem az utolsó szalmaszálak egyike lesz az élvonalban való megkapaszkodásra. Így duplán nehéznek ígérkezik a mérkőzés.

- ⁠Az is lesz, és ezt leginkább saját magunk idéztük elő. Úgy gondolom, hogy normál helyzetben, a tabellán elfoglalt helyezéseknek köszönhetően lélektani előnyben lennénk a kövesdiekkel szemben, viszont ezt az előnyünket különösen a vasárnapi produkciónkkal eljátszottuk, inkább mi kerültünk valamelyest nyomás alá. A mérkőzés sok mindenre választ ad. Ezzel a találkozóval zárul a bajnokság második köre. Most úgy állunk, hogy ugyanannyi a ponthátrányunk a dobogós Fehérvár mögött, mint amennyi pontelőnyünk van a jobbik kiesővel szemben. Az MTK-t a múltja mindig kötelezi a minél jobb szereplésre, de frissen feljutott csapatként, a szezon kétharmadánál ez akár egy elfogadható szereplés is lenne, hiszen alig bő két hete, az Újpest magabiztos legyőzése után sokan arról kezdtek beszélni, az MTK beszállt a nemzetközi kupaszereplésért vívott harcba. Az elmúlt időszak miatt viszont mégsem beszélhetünk nyugalomról. A pénteki találkozó választ ad arra a kérdésre is, hogy a bajnokság utolsó harmadában előrefelé, vagy hátrafelé kell tekintgetnünk.

A stáb szerepéről önkritikusan fogalmaztál, de beszéljünk a játékosok szerepéről, felelősségéről is. Ezt a kérdést hogyan látod?
- ⁠A tét pénteken a fentieken felül az önbecsülésünk visszaszerzése is. Beszéljünk nyíltan: a színfalak mögött annyi történt, hogy azonnal a mérkőzést követően, némileg szokatlanul hosszabb beszédet tartottam a játékosoknak az öltözőben, amit a keddi edzés is előtt folytattunk. Mert a megoldást közösen keressük. Bízom a játékosaimban, bízom a karakterükben, feléjük is azt közvetítettem, hogy ebben a helyzetben mindenkinek férfi módjára kell viselkednie, küzdenie kell, és bebizonyítani, hogy nem véletlenül döntöttünk úgy, hogy idén ők lettek érdemesek arra, hogy az MTK mezét viseljék. Én képesre tartom őket erre, mert ebben a szezonban oldottunk már meg sikerrel hasonló szituációt. Akkor is mindenki összefogott házon belül, a játékosok, a stáb és a teljes klub. Fontosnak tartom kiemelni, hogy most ebben a helyzetben a szurkolóinkra is nagy szükség van, hiszem azt, hogy innen velük együtt tudunk kilábalni. A játékosoknak szükségük van rá, hogy a már említett pénteki bajnokin a lehető legjobban melléjük álljon a lelátó is, a támogató légkört nélkülözhetetlennek tartom ahhoz, hogy sikerrel vegyük a Mezőkövesd elleni akadályt. A többi, a pályán rajtunk múlik.

/A szöveg és a kép forrása: www.mtkbudapest.hu, fotó: Rácz Ádám/


A kék-fehérek nagyszerű balfedezetére emlékezünk

100 éve, 1924. március 5-én született Zakariás József, az Aranycsapat szürke eminenciása


Deutsch Tamás: „... Hamarosan egy újabb MTK-s hősről, Zakariás Józsefről is sportlétesítményt nevezünk el.”

Zakariás József (Budafok, 1924. március 5. - Budapest, 1971. november 22.) világhírű magyar labdarúgó, az Aranycsapat balfedezete. Olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes, Európa Kupa győztes. Mivel a családból többen is futballoztak, ezért kezdetben ő Zakariás III néven szerepelt a sportsajtóban.

a kép forrása: olympedia.org


Az MTK 78. válogatott futballistája, a nemzeti csapat 404. játékosa.
Családja Tolna megyéből, Pincehelyről, illetve Tamásiból származott. Édesapja Zakariás József cipészmester, aki hosszú ideig volt a Budafoki Munkás Torna Egylet (BMTE) elnökségi tagja. Tízen voltak testvérek, ő a hetedik. Elemi iskoláit Budafokon végezte, majd a Kábelgyárban volt szerszámkészítő inas.
A Budafoki MTE-ben (1936–1943) kezdett futballozni, ahol bátyjai is rúgták a bőrt, majd a Kábelgyár SC (1941–1944), a Gamma FC (1944–1945), a Budai Barátság SE (1945), a Budai Munkás SE (1946), a MATEOSZ Munkás SE (1946–1950), a Teherfuvar SE (1950), és a Budapesti Előre (1950) együtteseiben játszott.
Az MTK-hoz, ami akkor Budapesti Bástya néven szerepelt, 1951-ben került. 1953-tól már a Budapesti Vörös Lobogóvá "átkeresztelt" együttesben játszott 1956-ig. Futballista pályafutását az Egyetértés SE labdarúgójaként fejezte be.
Labdarúgóként elért sikerei lenyűgözőek: olimpiai bajnok (1952), világbajnoki ezüstérmes (1954), Európa Kupa-győztes (1953), Közép-európai Kupa-győztes (1955).
Kétszeres magyar bajnok (1951 és 1953), Magyar Népköztársasági Kupa győztes (1952). Összesen 126 bajnoki mérkőzésen szerepelt (1951–1956) kék-fehér (a Bástyában piros-fehér) színekben, és 2 gólt szerzett.
Az MTK Örökös Bajnoka!
Visszavonulása után az Április 4. Gépgyár (1959), a Szigetszentmiklósi SE (1959–1960) edzője volt, majd a guineai válogatott szövetségi kapitánya lett (1961–1967), a guineai futball egyik megalapozója. Hazatérése után a Medosz Erdért SE edzőjeként (1968–1971) tevékenykedett.
Gallowich Tibor szövetségi kapitánysága idején mutatkozott be a válogatottban 1947. augusztus 20-án. Bukovi Márton ötletére a Hungária körúton Hidegkuti Nándor hátravont középcsatárt játszott, s a poszt kiszolgálása lett Zakariás igazi feladatköre. Mivel Hidegkutival egy csapatban futballoztak, kézenfekvő volt Sebes Gusztáv szövetségi kapitány számára az, hogy Zakariás legyen a válogatottban a balfedezet, jóllehet Lakat Károly, vagy később csapattársa, Kovács Imre is gyakran jobb teljesítményt nyújtott nála. A kék-fehér gárda játszott először 4–2–4-es hadrendben, és ebben a taktikai felállásban a magyar válogatott az Olaszország elleni olimpiai nyolcaddöntőben mutatkozott be. Zakariás visszahúzódott a három hátvéd közé, a középhátvéd és a balhátvéd közötti területre.
A helsinki olimpia évében lett végleg Zakariásé a 6-os poszt, s 1952-től 1954-ig, az elvesztett vb-döntőig szinte minden mérkőzésen pályára lépett, így az "évszázad mérkőzésén", és annak visszavágóján is. Összesen 35 alkalommal futballozott címeres mezben.
Máig ismeretlen okból ő volt az egyetlen játékos, aki a vb-döntő után többé már nem léphetett pályára a magyar nemzeti csapatban. Bár játszott még címeres mezben, igaz, "csak" a B és C válogatottakban.
Zakariás József volt az Aranycsapat - a legendás tizenegy - első halottja, 1971-ben, 47 évesen hunyt el.
A Farkasréti Temető 11/2-es parcellájában nyugszik. Sírja, mint minden olimpiai bajnoké, védett, a Nemzeti Sírkert része.
Nevét Budafokon utca őrzi, emlékére a Budafoki MTE minden évben utánpótlás tornát rendez - s most már Budafokon az edzőközpont is az ő nevét viseli, és a sportlétesítmény előtt áll a mellszobra.

a kép forrása: kozterkep.hu

Hamarosan az MTK is sportlétesítményt nevez el róla - két éve, a Hidegkuti-emlékév sajtótájékoztatóján Deutsch Tamás, az MTK elnöke ezt mondta: "A stadionunk Hidegkuti Nándor, az akadémiánk Sándor Károly, a zuglói sportcentrum Lantos Mihály nevét viseli, s hamarosan egy újabb MTK-s hősről, Zakariás Józsefről is sportlétesítményt nevezünk el."
Nagyon várják a kék-fehér hívek...

/Joó Alfréd/


MTK Baráti Kör Program - Megemlékezések

Az MTK Labdarúgó Zrt. Zakariás József sírjánál tart megemlékezést Zaki születésének 100. évfordulója alkalmából. Természetesen az MTK Baráti Kör nevében is elhelyezzük a emlékezés koszorúját hajdani kiválóságunk sírján. Az esemény nyilvános, várjuk minden szurkolótársunkat, aki szeretne fejet hajtani egykori világklasszisunk emléke előtt. 

Ugyancsak a Farkasréti temetőben fogunk megemlékezni első válogatott játékosunkról, Pozsonyi Imréről is. Várhatóan a két esemény ugyanazon a napon lesz. A időpontról még tartanak az egyeztetések, amint megtudjuk a végleges időpontot jelezzük Facebook-oldalunkon. A helyszín a Farkasréti temető, ahol Zakariás József sírja a 11/2, 1. sor, 247. számú helyen, Pozsonyi Imre sírja a 6-1-A, 1.sor, 12. számú helyen található.


Báloztunk


Az MTK Baráti Kör megtartotta hagyományos bálját. Egy bálról mesélni nem nagyon érdemes, a hangulat a lényeg, ott kell lenni, jól kell érezni magunkat. A résztvevők visszajelzései alapján ez egyértelműen sikerült, a több mint kétszáz kék-fehér vérű-lelkű bálozó remekül érezte magát. Nem is szaporítom tovább a szót, a képek sokkal többet elmondanak.

fotók: Hegedűs Gábor

A videón is látható énekesnőnk, Pandzarisz Diána alig pár nappal a bál után egészséges leánygyermeknek adott életet. Sok szeretettel gratulálunk! Az anyukának és a kisbabának is jó egészséget, sok boldogságot kívánunk! Mazal tov!


Ez történt a TFSE-MTK és az MTK-TFSE néven szereplő csapatainkkal.

Női NB I/A csoportban szereplő kosárlabdázóink, azaz a TFSE-MTK csapata, több fontos játékosát nélkülözve is, nagyot küzdött a Szekszárd otthonában, de végül nem sikerült nyernie. A válogatott olimpiai pótselejtezője miatt hosszabb szünet volt a hazai pontvadászat legmagasabb osztályában, ezért az elmúlt két hétben csupán egy mérkőzésen kellett pályára lépni legjobbjainknak.
Sajnos Czinano, Baa és Vigh nélkül kellett küzdenünk. A mérkőzés előtti héten csak nyolcan tudtak edzeni és a meccsen is szűkös volt a rotációs lehetőség, ez a mérkőzés végén ki is ütközött. Sajnos az ellenfél dominált az első negyedben, csak öt perc után tudtunk pontot szerezni. Így nem csoda,hogy el is vesztettük ezt az etapot 19-9-re. Ezután is rosszul dobtunk és megint majdnem öt perc kellett az újabb pontszerzésünkhöz. Próbáltuk zónavédekezéssel megzavarni az ellenfelet, de a Szekszárd egymás után kétszer is, Boros révén, átdobta a zónát hárompontosokkal, így a félidőben még nagyobb lett a különbség (44-27 az ellenfél javára). A harmadik negyedben viszont a mieink megrázták magukat, 16-0-s rohammal feljöttek 47-43-ra. A Szekszárd edzője, Zseljko Djokic nem véletlenül kért időt. A mieinktől Carter triplát dobott és a TFSE-MTK át is vette a vezetést 53-50-re. A harmadik negyed végén így szinte egyformán álltak a csapatok. Westbeld volt a Szekszárd vezére, de a többiek is jól küzdöttek. Stancev hárompontosa után a mi edzőnk, Hegedűs Péter kért időt (67-63). Ekkor több hiba is volt a játékunkban, de Szabó Fanni jól védekezett, majd ziccert értékesített, büntetőt dobott, így egy pontos különbség alakult ki. Németh Alma pontjaival ismét vezetett a TFSE-MTK (67-68). Dúl Panka a legjobbkor dobott távolról kosarat. Ezután viszont az ellenfelünk dominált és 86-77-re megnyerte a mérkőzést. Csapatunk valószínűleg elfáradt a rövid kispad miatt is és Westbeldet nem tudtuk tartani. Mondhatni, ő volt a Szekszárd nyerő embere. 34 pontot és 12 lepattanót szerzett. A TFSE-MTK csapatából Németh Alma ért el 20 pontot, míg Sha Carter 19 pontos, 11 lepattanós dupla-duplája is nagyszerű teljesítmény. A Szekszárd egyébként szezon közben, a napokban igazolta le egykori nagyszerű játékosunkat, Bernáth Rékát, aki néhány éve még nálunk játszott és emlékeim szerint 17,7 pontot átlagolt, amellyel az egész bajnokság egyik legjobbja volt. Azóta megjárta a DVTK-t, Törökországot, Lengyelországot, majd most került Szekszárdra. Nagyon erős a Szekszárd csapata, hiszen pl. Bernáth Réka csereként állt be, de pontot nem szerzett. Legközelebb még nehezebb dolgunk lesz, hiszen megint idegenben játszunk, a veretlen DVTK ellen szombaton,18 órakor.


Szekszárd – TFSE-MTK 86-77 (19-9, 25-18, 15-34, 27-16)
Női kosárlabda NB I.A – 13. forduló
Szekszárdi Szabadidőközpont
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Török Daniella, Györfy Rúben (Farkas Zoltán)
Szekszárd: Miklós 6, Stanacev 13/12, Krnjic 8, Boros 14/9, Westbeld 34/12. Csere: Theodoreán 2, Horváth 2, Szűcs 7/3, Bernáth-.
TFSE-MTK: Carter 19/9, Dúl T. 5/3, Németh 20/6, Szabó 9, Dúl P. 12/3. Csere: Király-, Burján 8/6, Vladár 4.

Második számú csapatunk bajnoki fordulóit az említett olimpiai selejtező nem befolyásolta, így rendben folytatták a küzdelmet az ellenfeleikkel. Az MTK-TFSE amatőr NB I-ben játszó női kosárlabdacsapata ötpontos vereséget szenvedett a MAFC otthonában játszott bajnokin február 11-én. A Bozsó Ádám irányította csapatunk meccse már az elején szorosan alakult, az első negyed után 18-18-ra álltak az együttesek. A második negyed közepétől az MTK-TFSE még jobban küzdött, a félidőre pedig ötpontos vezetésre tett szert (42-37). A hátrányát azonban a fordulást követően ledolgozta a MAFC, így a negyedik etapot 53-51-es hazai vezetésnél kezdték a felek. A negyedik negyedben az MTK-TFSE nem engedte elszakadni az MAFC-ot, és a meccs utolsó percében Munkácsi Adél triplájával 70-69-re feljöttünk. A végén azonban a rutinos játékosokkal felálló hazaiak meg tudták nyerni a meccset, jól menedzselték a kritikus helyzeteket, így 77-72-re győztek. A csapatunkból különösen Vladár Róza remekelt, aki 18 pontig jutott és többször szétzilálta az ellenfél védekezését. Dicséret illeti Gróf Tímeát is, aki keményen és eredményesen harcolt.


Női Amatőr NB I, Piros csoport, 14. forduló
MAFC–MTK-TFSE 77-72 (18-18, 19-24, 16-9, 24-21)

Második számú csapatunk február 14-én a Pécs otthonában játszott és itt is szoros mérkőzésen kapott ki, 76-67-re. Ez nagyon kemény meccsnek ígérkezett, hiszen a tabellán közvetlen mögöttünk álló együttes várt a lányokra. Az első kosarat Munkácsi Adél révén mi dobtuk, de a folytatásban lépést tartott velünk a hazai csapat és szoros állást mellett folyt a küzdelmes játék. Az első negyed végén sikerült a négypontos hátrányon faragnunk, így 21-20-as állásról várhatták a folytatást a felek. A második etapban sajnos sikerült jobban leszakítani minket a pécsieknek, így ezen felvonás végén már nyolc pontra nőtt a hátrányunk. A harmadik szakaszban magabiztosan őrizte előnyét a Pécs, 60-44-es állásról várhattuk az utolsó negyedet, és ugyan sikerült az eredményen kozmetikáznunk, de valós esélyünk nem maradt a végére, így 76-67-es vereséget szenvedtünk.

Női Amatőr NB I, Piros csoport
Pécs II. – MTK-TFSE 76-67 (21-20, 21-14, 18-10, 16-23)


Az MTK-TFSE női kosárlabdacsapata az amatőr NB I piros csoportjának újabb fordulójában a BEAC Újbuda gárdáját fogadta hazai pályán, a Városmajorban február 18-án. A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, a mieink támadójátéka kevésbé volt eredményes, így az első tíz perc után 16-9-re a BEAC vezetett. A második felvonásban sem tudtunk jelentős javulást elérni: ugyan egy cseppet eredményesebbek voltunk támadásban, de a vendégek ezt a negyedet is megnyerték, és a félidőre tovább nőtt a hátrányunk (23-39). A nagyszünet után viszont pozitív értelemben felpörögtünk, nagy nyomást helyeztünk az ellenfélre és Vladár Róza vezérletével fokozatosan csökkentettük a hátrányunkat, a záró etap előtt már csak nyolc ponttal vezetett a BEAC (47-55). A negyedik szakasz elején hat pontra is felzárkóztunk, és már arról ábrándoztunk, hogy a hátrányt teljesen ledolgozzuk. A BEAC viszont zsinórban nyolc pontot szerzett, ezzel végleg megtörte az ellenállásunkat. Innen már nem volt visszaút, a hátrány folyamatosan nőtt, centerüket nem tudtuk tartani, könnyű pontokat dobtak, és végül 78-53-as vereséget szenvedtünk, a végére sajnos szétestünk. 23:6-ra nyerte az ellenfél ezt a szakaszt. Ebben az esetben is sokat számított az ellenfelünknél a higgadtság, a rutin, a tapasztalat.


Női amatőr NB I piros csoport, 15. forduló
MTK-TFSE–BEAC Újbuda 53-78 (9-16, 14-23, 24-16, 6-23)


Az MTK Budapest új sakk szakosztály vezetője: Csonkics Tünde


Csonkics Tünde, 1958. 08.20.

a kép forrása: sportforum.hu

K.L.: Gratulálok a kinevezéshez!
Cs.T.: Köszönöm, de csak március 1-én lép életbe a kinevezés.
K.L.: Azelőtt játszottál az MTK-ban?
Cs.T.: Kállai Gábor hívott a csapatba és akkor Szabolcsi János kedvéért egy pár meccset játszottam a kislányom is ott játszott és felkészítettem egy versenyre, amit meg is nyert.
K.L.: Milyen minősítésed van és a legjobb eredményeid?
Cs.T.: Női nemzetközi nagymester vagyok, 2370 Élő pontom volt az eddigi legtöbb, világranglistán 12., magyar ranglista 6. helyen voltam a nők között. Csapatban olimpián két ezüst és egy bronz érmem van. A világranglistán benne voltam a legjobb 50-ben és évekig Franciaországban játszottam.
K.L.: Milyen a terveid vannak az MTK-ban?

Innen indítjuk a harcot a feljutásért. Nem lesz könnyű dolga Csonkics Tünde alakulatának

a kép forrása: chess.hu

Cs.T.: Jelenlegi legjobb csapatunk az NB I-ben játszik, de szeretném, ha bejutnánk a szuperligába! Amíg elkészül a klubhelyiség, szeretnénk kibérelni, a Radnóti u. 9-ben egy nagy termet, ahol az összes sakkozónk elfér és a bajnoki mérkőzéseket is ott játszanák csapataink. Egyelőre nem tudok másról beszámolni, hiszen csak március 1-től kezdem meg a munkát. Már nagyon régóta nem versenyzek, de ezt a szakosztályvezetést, örömmel, nagy lelkesedéssel fogom végezni!
K.L.: Köszönöm az interjút a rendkívül szimpatikus Csonkics Tündének és sok sikert kívánok a továbbiakban!


/Kalocsai László/


Születésnapok


A következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Endler Judit

Ferenczi László

Hagymási Tamás

Dr. Hajnalka Zsolt

Hárspataki Gábor

Híres Gábor

Irsai Tamás

Molnár Gábor

Sirovicza Norbert

Szabó Tamás

Tussinger Richárd

Vörös Szilvia

Zelei Karolina

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!

Március 1-én lesz 50 éves Füzi Tímea taekwondo versenyzőnk.

Március 7-én lesz 55 éves labdarúgónk, Horváth Csaba.

Március 5-én lesz 70 éves labdarúgónk, Morgós Gábor.

Február 24-én lesz 75 éves ökölvívónk és Koltai István-életműdíjas szurkolónk, Csötönyi Sándor.

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

Csötönyi Sándor

a kép forrása: mno.hu


Évfordulók


3 éve, 2021. március 6-án halt meg Gondos Tibor labdarúgónk.

5 éve, 2019. február 23-án hunyt el labdarúgóink technikai vezetője Schneider Sándor, akit legtöbben csak Sneciként ismertek.

5 éve, 2019. február 27-én, mindössze 24 évesen elhunyt Tóth Attila Márk kajakosunk.

5 éve, 2019. március 7-én alig 50 évesen hunyt el Radovan Vukovics kosárlabdaedzőnk. 

70 éve, 1954. március 4-én született tragikus sorsú labdarúgónk, Tulipán Mihály.

80 éve, 1944. február 28-án született Strasser László labdarúgónk.

90 éve, 1934. február 26-án hunyt el Schey Ernő. Tornász, evezős és atléta is volt, szerepelt 1899-ben az MTK első labdarúgó csapatában, volt klub titkárunk, választmányi tag és szertáros is.

Ahogy arról már fentebb bővebben írtunk, 100 éve, 1924. március 5-én született olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes labdarúgónk Zakariás József.

105 éve, 1919. március 2-án szültetett Flórián Tibor sakkozónk, sakkedzőnk.

105 éve, 1919. március 2-án a harctéren szerzett betegségben hunyt el Hlavay Béla labdarúgónk.

115 éve, 1909. február 24-én született holokausztáldozat teniszezőnk, Stiglitz Géza.

135 éve, 1889. március 1-én szuletett úszónk, Hornung Gyula. Az első világháborúban hősi halált halt.

Tulipán Mihály

a kép forrása: mtk.hu

Radovan Vukovics

a kép forrása: mtk.hu


Visszanéző


Férfi labdarúgó NB I.

MTK - Fehérvár 0-2

Férfi labdarúgó NB I.

Felcsút - MTK 6-1

Férfi labdarúgás felkészülési mérkőzés

Eger - MTK 2-4

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség: Olvasó szerkesztő: Sztojcsev Iván. Szerzők: Hazai Tamás, Joó Alfréd, Lukácsi Attila, Polivka Dóra, Rózsa Mihály, Sas János.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *