Menü
MTK Baráti Kör Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!
MTK Baráti Kör

2023. február 9.

MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 3. szám

2023. február 9.

Tartalom:


Belépés az MTK Baráti Körbe

MTK Múzeum

Evezőseink Európa-szerte

MTK - Ajax ifi BL

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Az elmúlt két hét eredményei


Tóth Krisztián

a kép forrása: mtk.hu
Belépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


MTK Múzeum

Aki ezeket a sorokat olvassa, az valószínűleg rákattintott már az MTK Baráti Kör oldalára, amely így kezdődik:

Becsüljük meg múltunkat! E gondolatból egyenesen következik: szükségünk van egy MTK Múzeumra. De hol, mikor, mit és hogyan mutasson be ez a múzeum?
Az első kérdésre kereste a választ egy internetes szavazás a „Kék Taták” csoportban, arról, hogy szurkolóink szerint hol lenne a helye az MTK Múzeumnak. Az eredetileg tervezett helyszínen, a Hidegkuti Stadionban, vagy az újabb terveknek megfelelően az MTK Sportparkban. A szavazás eredménye egyértelmű. Jelen pillanatban, amikor ezeket a sorokat írom (2023. február 6-án) a szavazás állása 50-0 a Hidegkuti Stadion javára.

Akár hol is lesz a múzeum, nem kérdés Brüll Alfrédnak jár legalább egy szoba benne

a kép forrása: Képes Sport 1988. 10. 25.


A döntéshez, hol legyen a múzeum a fent feltett négy kérdés közül a további háromra (mikor, mit és hogyan) és sok egyébre is választ kell találnunk.

A mikor tűnik a legkönnyebben megválaszolható kérdésnek. Azonnal, inkább tegnap, mint ma. De már ez sem ilyen egyszerű, nem csak azért, mert az anyag összegyűjtése-összeállítása, rendezése, bemutatható állapotba hozása időigényes folyamat, hanem azért is, mert jelenleg nincs hely, ahol ezt bemutathatnánk. Igaz, a Hidegkuti Nándor Stadion tervpályázatának kiírásában még szerepelt egy legalább 5000 négyzetméteres múzeumi és közösségi tér, de az elfogadott és megvalósított tervből ez eltűnt, pontosabban már csak 800 négyzetméter valósult meg. Érdekes lenne megtudni, miért fogadtak el egy a kiírásnak nem megfelelő pályaművet megvalósításra, de ez sajnos már nem változtat azon, hogy nem jött létre a szükséges múzeumi terület, sőt a megvalósított 800 négyzetmétert is utóbb e-sport aréna céljaira vették igénybe. A múzeumnak az MTK Stadionba helyezéséhez ezt a teret kéne visszaalakítani múzeumi területté és az MTK Sportparkba tervezett múzeum helyére kéne áthelyezni az MTK e-sport arénát. Ez kivitelezhetőnek tűnik, de erről persze az e-sport szakosztály véleményét is meg kéne hallgatni.

Tételezzük fel, hogy megvalósul a csere, felszabadul a terület az MTK Múzeum céljára. Elég lesz-e ez? Biztosan nem, ha abból indulunk ki, hogy nincs a világon olyan múzeum, amelyik ne tudná betölteni a rendelkezésére álló terület többszörösét is. Tehát a kérdés úgy helyesebb, elég-e ez a terület a minden körülmények között kiállítandó anyag bemutatására és ha nem, akkor a Sportparkba tervezett múzeum elég lesz-e? Nézzük, mit is kéne bemutatni?

Bizonyára végig kellene kalauzolni a látogatót az MTK történetén a kezdetektől napjainkig. Én avval a bizonyos 1888. szeptemberi atlétikai versennyel kezdenék, amit a későbbi MTK-alapítók – akik akkor még az NTE színeiben sportoltak – rendeztek a Freudiger villában, aminek egyenes következménye volt az MTK megalapítása. Így közel másfél évszázad történetét kellene bemutatni. Hatalmas idő, hatalmas sikerekkel, hatalmas egyéniségekkel, örömökkel, bánatokkal, borzalmakkal, amiknek mind-mind helye van egy MTK múzeumban.
Aligha kérdéses, közel 40 olimpiai bajnokunk megérdemel külön-külön is egy-egy vitrint. Még az MTK-ból utóbb joggal kizárt Homonnai Márton is. Nem lehet kérdéses, a legsikeresebb magyar labdarúgók, az 1938-ban, illetve 1954-ben vb-ezüstérmes csapatok MTK-s tagjainak is meg kell jelenniük a kiállításon, akárcsak a KEK-ezüstérmes csapatunknak. Labdarúgóink közül a zsinórban 10 bajnoki címet elérő csapatunk is kihagyhatatlan. Ha egyéni szinten nézzük, akkor felsorolni is hosszú lenne azokat a focistákat, akik nélkül nincs MTK Múzeum. A teljesség igénye nélkül: Pozsonyi Imre, Károly Jenő, a Kertész testvérek, Orth, Braun, Schaffer, Schlosser, a Vágó testvérek, Cseh Matyi, Szabó Tóni, Csikar, Hidegkuti, Gellér, Lantos, Zakariás, Börzsei, a három Kovács, Palotás, Danszky, Nagy Pista, Csetényi, Dunai, Becsei, Koritár, Gazsi, Szebert, Híres, Boda, Illés, Kenő, Orosz, Halmai, Kanta, egészen Németh Krisztiánig és még nagyon sokakat kihagytam. Itt vannak még az edzőként világhírűvé vált focistáink: Kürschner, Sebes, Illovszky és persze Guttmann. Ez a névsor sem teljes, Nem is beszélve az MTK edzőkről Kertész Sándortól Robertsonon, Jimmy Hoganen, Bukovin, Verebesen át egészen Garami Józsi bácsiig.
Még most érkeztünk csak el a többi sportágig. Van-e, lehet-e MTK Múzeum Brandy Jenő vagy Wichmann Tamás és Nagy Laci nélkül? Lehet-e kihagyni Kovács Bütyök nagy futását? Sakkozók tömegének kell szerepelnie a múzeumban. Ivánka Mária, Karakas Éva, a Polgár lányok, Szabó László, Portisch Lajos vagy a közelmúltban elhunyt Kállai Gábor egyaránt része történelmünknek, akárcsak a hatvanas években 9 bajnokságot nyerő kosárlabdacsapat. Még hány sportág, hány egyéniség van, akit szóba sem hoztam. Nem említettem még fantasztikus sportvezetőinket, Szüsz Hugót, Fodor Henriket, Goldmann Bundit, Fekete Jánost, az alapító atyákat és az MTK örökös elnökét, Brüll Alfrédot. Vele kellett volna kezdeni és vele elérkeztünk a leendő múzeum szomorúbb, de szintén kihagyhatatlan részéhez: mártírjainkhoz. A több mint száz holokausztáldozathoz, az első világháború hősi halottaihoz, az 1920-ban agyonvert Harmath Lászlóhoz, az 1949-ben fölakasztott Marschall Lászlóhoz.


A Blaha Judit nyilvántartásában szereplő jócskán több mint száz megnyert serlegnek is a múzeumban a helye, megannyi más tárgyi emlékkel, fényképpel, filmekkel együtt.

Egy serleg a rengeteg bemutatásra érdemes közül

a kép forrása: Blaha Judit gyűjteménye, fotó: Blaha Judit


Kihagyható ebből bármi is? Nem hiszem. Elég erre 800 négyzetméter? Nem hiszem. Akkor maradjon Sportpark? Ott lesz nagyobb terület? Remélem. Akkor mi legyen? A legjobb nyilván az lenne, ha a stadionban lehetne a lehetséges legnagyobb helyet felszabadítani a múzeum céljára. Már csak azért is mert a szurkolók – a szavazás szerint – egyértelműen ezt szeretnék. Lehet? Nem tudom, de megkérdezzük az illetékeseket. Néhány véleményt már most is olvashattok ezzel kapcsolatban, de természetesen várjuk a ti hozzászólásaitokat is.
Persze a Sportpark sem a világ végén van, sőt kimondottan jól megközelíthető, ha ott jelentősen jobb körülmények lesznek, mint ami a Hidegkuti Stadionban megoldható, akkor – bár a legtöbbünk szívéhez közelebb állna a múzeum elhelyezése a stadionban – az sem ördögtől való megoldás, ha a Sportparkban mutatják be az MTK múltját. Csak valósuljon meg. Valósuljon meg a Sportpark és valósuljon meg a múzeum. Mindkettőre égető szükség lenne.

* * * * * * *

B.T.: Egy szurkolói szavazáson azt a kérdést tették fel, hol legyen az MTK Múzeum. Az elsöprő többsége a Hidegkuti Stadionra voksolt. (Pontosabban eddig a szavazok 100 százaléka ezt választotta.)

Ez viszont azt jelentené, hogy nektek kéne átköltözni az épülő Sportparkba. Mi erről a véleményed?

Szegő Péter, az MTK Budapest E-sport szakosztályvezetője:

Nem hiszem, hogy ennek lenne realitása. Elvileg nem ellenezném, nekünk a Sportpark is megfelelő lenne. Akkor miért nem reális? Az e-sport oldaláról: Az e-sport aréna több tízezer euró költséggel készült el. Az új létesítmény a Sportparkban most még többe kerülne. A múzeum oldaláról: A mi létesítményünk 800 négyzetméter, ekkora területen nem lehetne egy olyan múzeumot létrehozni, ami az MTK múltjához méltó lenne.

* * * * * * *

További vélemények:

Pandzarisz Sándor

Egy, a szurkolókat nagyon régóta foglalkoztató témában próbálunk ötletelni, lehetőségeinkhez képest segítséget nyújtani. Rendszeresen, régóta és sokszor fölmerült, hogy legyen a klubnak egy múzeuma mert szükség van rá. A Baráti Kör birtokában is jelentős anyag van, amit szeretnénk közkincsé tenni, ezt jobb híján a Facebookon tesszük az MTK Archív képek oldalon. Persze ennek és a többi anyagnak is méltó helye egy múzeum lenne. Reméljük, hogy egyszer megvalósul és mindenki által megtekinthető lesz a fizikai valójában az a sok dokumentum, emlék, és egyéb anyag, amivel múltunkat, hagyományainkat, és emlékeinket megőrizzük. A jelenlegi állás szerint ennek a megvalósulására még várni kell, de bízunk benne, hogy vannak elhivatott illetékes vezetőink, akik akarnak és tudnak is tenni a megvalósulásért!


Kósa György, az MTK Baráti Kör örökös tiszteletbeli elnöke:

Nagy örömmel tölt el, hogy végre múzeuma lesz a 135 éves MTK-nak. Ezzel régi vágya teljesül a szurkolóinknak. A vitához hozzászólva: Minden tiszteletem azoké a szurkolótársaké, akik azt szeretnék, hogy a stadionban legyen a múzeum. Sajnos azonban lehetetlent kívánnak, mert ha valóban méltóan meg akarjuk mutatni az MTK elmúlt százharmincöt évét, ami nagyszerű sikerekben telt el, akkor ahhoz több ezer négyzetméteres kiállító helyiség szükséges, amit a stadionban lehetetlen megoldani. Bodrogi Tamás sok mindent felsorolt, aminek helyet kell biztosítani a múzeumban, de még messze nem mindent. Csak képzeljük el, hogy a 23 bajnokcsapat tablói mennyi helyet foglalnak el, és az örökös bajnokaink fényképei, képekkel és néhány mondattal megemlékezések legkiválóbb edzőinkről és sportvezetőinkről és talán még azokról a szurkolókról is, akik sokat tettek az MTK-ért.

Egy kiállításnak szellősnek kell lenni, még ülőhelyeket is el kell helyezni, ahogy az általában a kiállításokon van, vagyis mindehhez szükséges a valamikor tervezett legalább 5000 négyzetméter. Még egy érv a sportpark mellett: Ha jól tudom, ott lesz egy több helyiségből álló valódi klub is, amit a szurkolók és sportolók is látogathatnak. Szerintem nagyon kedvező lenne, ha a klub és a kiállítás helységei egymás mellett lennének.


Spiegel Gábor szurkoló:

Az eredeti tervek szerint a stadionban lett volna a múzeum, nem a sportparkban, a szurkolók is a stadiont preferálnák a nem reprezentatív felmérés szerint. Mi az oka a változásnak? Objektív okok, például nem áll rendelkezésre elegendő terület, mennyit lehet felszabadítani egyes, funkcionálisan a sportparkhoz illő, például e-sport terem odahelyezésével? Egyáltalán lehet most tudni, mennyi muzeális anyag van és ennek mennyi terület kell? Az erre adott szakértői válaszok érdekelnek.


Blaha Judit, az MTK volt elnökhelyettese, szurkoló:

Ha körbenézünk kis hazánkban, de a nagyvilág nagy sportklubjai között, mindenütt található kiváló minőségű sportmuzeum. És az a szomorú, hogy volt, és tudom és látom, hogy össze lehetne szedni a stadionok folyosóin kitett relikviákat. MTK és BSE és még a Postást is. Ha csak a 135 éves ünnepségre, még az is egy nagy büszkeség és dicsőség lenne. Kellene szólni hogy, adják kölcsön - ledokumentálva - a kupákat . Szóval több múzeum így csinálja, lásd zsidó múzeum, kosárlabda múzeum stb. Én örömmel nézném !!!

* * * * * * *

Szívesen helyt adunk szurkolóink és a szakemberek véleményének a témában következő számainkban. Írjátok meg, ti hogy látjátok az MTK Múzeum ügyét!

/Bodrogi Tamás/


Evezőseink Európa-szerte

Franciaország – Párizs

Január 20-22. közt rendezték meg az evezősök „fedett pályás” Európa-bajnokságát, az ergométeres Eb-t. Magyarországot hat fő képviselte, négyen közülük klubunkból. A para versenyzők nyitottak, ahol Nagy Ráhel (edzője Székely Balázs) rögön besöpört egy ezüstérmet 500 méteren, míg Tóth Balázs (edzője Simon Tamás) 7. helyezett lett.

Tóth Balázs és Nagy Ráhel (középen) a para szövetségi kapitánnyal, Nagy Gáborral

a kép forrása: MESZ

Ezt követően Darvas Zsolt könnyűsúlyú masters evezősünk repesztett elképesztő 6:40-es időt 2000 méteren, mellyel kiemelkedett korosztályából (50-54 évesek), így ő vihette haza az aranyérmet.

Darvas Zsolt a verseny hevében

a kép forrása: MESZ

A hétvége legizgalmasabb versenye azonban a felnőtt férfiak versenye volt, ahol egészen a legutolsó csapásig nem lehettünk biztosak benne, hogy ki fog nyerni. Szabó Márton ötödik helyen utazott, majd folyamatosan csúszott feljebb, az utolsó 500 métert egy másodperc hátrányban a második helyen a finn Joel Naukkarinen mögött kezdte meg. A végletekig kiélezett hajrában az utolsó nagyon jól eltalált csapás döntött, Marci fél másodperc előnnyel, 5:51,0-ás idővel szerezte meg az elsőséget, kicsivel több mint egy másodperccel megdöntve egyéni csúcsát. Bár edzője, Simon Tamás, a hazai gyakorlattal ellentétben nem lehetett jelen a versenyzónában, a nézőtérről igyekezett ellátni tanácsokkal tanítványát. Kétszer is kiugrottak Marci vetélytársai, végül a harmadik rajttal jött el a mezőny. (hunrowing.hu)

Szabó Márton, az Európa-bajnokság leggyorsabbja

a kép forrása: World Rowing, fotó: Detlev Seyb

Szabó Mártonnak a februári országos bajnokságra is komoly tervei vannak: szeretné megdönteni Haller Ákos szakállasnak számító, 5:49,2-es rekordját, amelyet még 2004-ben állított be a korábbi kétszeres világbajnok evezős. Szurkolunk neki, hogy az ifjúság és U23-as országos csúcsok mellett, immár ez a cím is az ő nevéhez fűződjön.

Írország – Dublin

Január 15-én új fejezet kezdődött Marci társa, Bácskai Máté életében, ugyanis Erasmus ösztöndíjasként a tavaszi szemesztert Dublinban tölti. Bár sokat vár a civil karrierje építését illetően ettől az utazástól, természetesen sport szempontból is igyekszik maximálisan profitálni a lehetőségből. Csatlakozott is a helyi evezős klubhoz, akikkel rögtön edzőtáborral indítottak. Máté – az eddig számára viszonylag ismeretlen – belekóstolhatott a nyolcasban evezés világába, ami rögtön magával ragadta. Sokat vár az ideiglenes környezetváltástól, és igyekszik minél többet magába szívni, hogy az idei, kvalifikációs szezon a lehető legjobban sikerüljön számára.

Dublin University Boat Club – Winter Camp 2023, kék-fekete felsőben Bácskai Mátéval (durowing instagram oldala)

Olaszország – Val di Fiemme

Harmadik kiemelt versenyzőnk, Galambos Péter, leglelkesebb fiataljainkkal sífutó táborban igyekezett még jobb formába kerülni. Az ergométer mellett a sífutás az evezés legjobb kiegészítő sportja, hiszen szintén mindent izmot megmozgat és keményen megpróbálja az ember állóképességét és akaraterejét. Az idei táborban nagy szerencsénk volt az időjárással, végig szikrázó napsütésben gyűjthettük a kilométereket. Több fiatal versenyzőnk most sajátította el a sportág alapjait, míg mások már tapasztaltan siklottak felalá. Galambos Peti komoly rutinnal rendelkezik a sífutásban is és nagyon élvezte, hogy a korábbi évek melegvízi edzőtáborai után idén ismét ezzel a téli sporttal tudta színesíteni a téli alapozást.

Egyre nagyobb csapattal utazunk sífutni

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Polivka Dóra

Galambos Pétert havon se könnyű utolérni

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Polivka Dóra

Már a kezdő csoport is a nagy pályán, Passo Lavezén

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Polivka Dóra

Csodás panoráma 1800 méter felett

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Polivka Dóra

Természetesen az ergométert sem hanyagoltuk el teljesen, hiszen három hét múlva az országos bajnokságon szeretnénk minél eredményesebben szerepelni.

Ergométer edzés a sítárolóban

a kép forrása: a szerző tulajdona, fotó: Polivka Dóra

/Polivka Dóra/


MTK - Ajax ifi BL

U19-es csapatunk őszi teljesítménye igencsak ellentmondásosra sikerült. Kiestek a hazai bajnokság élvonalából, miközben meneteltek a BL-ben, még tavaszra is versenyben maradva. Bejutottak Európa 24 legjobb ifi csapata közé. Tegnap az Ajax elleni egy mérkőzéses párharc döntött a 16 közé kerülésről.
A szurkoló szinte mindig győzelmet vár csapatától. Erre a mérkőzésre mégis úgy érkeztem, hogy már egy 3-4 gólos vereséget is sikernek éreztem volna. Miért? Ellenfelünk a BL-ben is ötösével, hatosával szórja a gólokat, a mi hazai mezőnyben is botladozó csapatunkat pedig még súlyos sérülések is sújtották, szinte a teljes védelmünk hiányzott. Ezek nem voltak jó előjelek. Kiváncsi voltam, mit vár a szakember a mérkőzéstől, vezetőedzőnket kérdeztem a meccs előtt:

„A vendégek minden bizonnyal egyből ránk rontanak, a szakzsargonban „stroming”-ként hivatkozott módszerrel az első negyedórában meg akarják majd alapozni a mérkőzést. Ekkor mi védekezésre kényszerülünk mélyen. Reményeim szerint sikeresen átvészeljük ezt az időszakot, mert törvényszerű, hogy hullámzik a pressing intenzitása, valamint egyre jobban megtaláljuk majd a megoldást az amszterdamiak letámadására. Kulcs lesz a szélek levédekezése, valamint a megszerzett labdák előrejuttatásakor a támadóink megtámogatása mélységből, ami előfeltétele a minőségi labdabirtoklásnak”.- nyilatkozta hírlevelünknek Horváth Dávid.

Kovács Mátyás és Gerald Alders csatája

a kép forrása: mtkbudapest.hu

A meccs már a második perctől olyan koreográfia szerint zajlott, ahogy Dávid várta. De előtte akár a vezetést is megszerezhettük volna már a harmincadik másodpercben. Sajnos a kapufa nem segített. Az Ajax teljesen beszorította csapatunkat. Ritkán jutottunk túl a felezővonalon, mégis a nagyobb helyzetek az MTK csatárai előtt adódtak. Ekkor úgy éreztem, ezt a nyomást nem fogjuk sokáig bírni, sok gólos vereség lesz a vége. Ahogy telt az idő és védelmünk szilárdan állt a lábán, kezdtem reménykedni, talán félidőig is kihúzzuk kapott gól nélkül. Kihúztuk. A szüntben is szakvéleményt kértem:

„Eddig a védekezésünk jól működik, nagyon gyorsan is képesek vagyunk visszazárni. Néhányszor hosszabb időre ellenfél térfelére is át tudunk menni, nagy helyzetünk is volt. Jó lenne, ha kontratámadásaink nagyobb veszélyt hordoznának” - mondta Horváth Dávid.

Megkezdődött a második félidő, bár a játék képe alapján azt is mondhatnám, folytatódott az első. Az Ajax támadott, mi továbbra is jól védekeztünk, szűkítettük a területeket, és néha próbáltunk előre menni. Aztán jött egy büntető. Ellenünk. Véleményes, és felesleges büntető. Sajnos gól lett belőle. Mit vártam ezután? Hogy kénytelenek leszünk kitámadni, és emiatt számolatlanul fogjuk a gólokat kapni. Valóban, ezután támadóbb szellemben játszottunk, de meglepő módon ettől semmivel nem lett rosszabb a védekezésünk. Ellenfelünk továbbra sem tudok komoly helyzetet kidolgozni. Az utolsó percekben már komolyan kezdtem reménykedni, itt még csoda is történhet. Bár tulajdonképpen a csoda már addig is megtörtént. Az a produkció, amit a fiúk a világ egyik legjobb csapata ellen nyújtottak, az maga volt a csoda. Aztán a hosszabbításban a sors még közelebb hozta a csoda lehetőségét. Büntetőhöz jutottunk. Sajnos kimaradt. Bár a hátralévő pár percet végig támadtuk, az eredmény nem változott. MTK-Ajax 0-1, kiestünk.

„A második félidő elején az Ajax valamivel nagyobb nyomást tudott tenni ránk, kissé túl mélyre is került a védekezésünk, de akkor is fegyelmezetten zártunk és Csentericsnek igazán nagyobb dolga nem is akadt. Bánkódhatunk, hogy a játékvezető úgy ítélte, hogy a tizenhatoson belül történt a tizenegyes szituáció. Utána hiányoztak nagyon a sérültjeink, mert az addigi játékunkból nehezen tudtak a pályán lévők váltani, így a szakmai stáb keze is kötve volt. Azonban a végén kaptunk egy sanszot az egyenlítésre, amire úgy gondolom, az addigi alázatos, fegyelmezett, koncentrált játék alapján rászolgáltunk. Sajnos nem sikerült élni vele, de így is pozitívan gondolhatunk arra, hogy Európa egyik legjobb utánpótláscsapata ellen ilyen kiélezett tétmérkőzést tudtunk játszani” - értékelt felnőtt csapatunk mestere.

a kép forrása: mtkbudapest.hu

Azt az érzelmi hullámvasutat, amit ez a meccs hozott, az utolsó percek eseményei mutatták meg legjobban. A 91. percben, amikor a játékvezető a büntetőpontra mutatott, akkor az addig magabiztos hollandok arcára kiült a kétségbeesés. Talán ekkor jutott először eszükbe, hogy itt ki is eshetnek. Pár perc múlva fordult a kocka. A mieink lettek roppant szomorúak a hármas sípszó után. Elcsigázott, fáradt és nagyon csalódott labdarúgóink ültek a fűvön. De hamar összeszedték magukat és mentek a B oldali lelátóhoz lepacsizni a szurkolókkal, akik ezúttal a vesztes csapatot ünnepelték. Aztán átjötek az A oldalhoz. Én a lelátónak közvetlenül a hazai kispad melletti részénél álttam. Jól láthattam, hogy a levonuló játékosaink nagy része a könnyeivel küszködött. 

Csapatunk ma megmutatta, hogy csupa igazi SPORTEMBERBŐL áll. Akik felveszik a kesztyűt egy sokkal esélyesebb ellenfél ellen, akik nem megúszni akarták ezt a meccset, hanem tovább akartak jutni. Nem sikerült. Kiestünk. Sírtak, amiért kiestünk. Ezzel (is) belopták magukat a szívembe. Illetve nem, de csak azért nem, mert eddig is ott voltak. Bár Székely Éva szerint „Sírni csak a győztesnek szabad”, de mégis, sírni a vesztesnek kell, a vesztesnek kell, ha sportember. A sportember nem nevetgélhet pillanatokkal a kiesést jelentő mérkőzés vége után.  Nem kell ezt szégyelni, lehet férfiasan sírni.

Ebből az ificsapatunkból remélhetőleg néhányan komoly nemzetközi sikereket fognak elérni. Mások NB I-es játékosok lesznek, remélem, az MTK-ban. Sajnos nyilván lesznek olyanok is, akik nem fognak sikereket elérni a felnőtt fociban. De az MTK aranykönyvébe már most csupa nagybetűvel írták be a nevüket.

Szép volt fiúk!

/Bodrogi Tamás/


Születésnapok

A következő két hétben - február 10-e és február 23-a között - születésnapos tagtársaink:

Frühauf Tamás dr.

Hollós János dr.

Irsai Tamás

Jenei Márton dr.

Kósa László

Körmendi Gábor

Lóránd Károly

Smuczer Angéla

Szakács Tamás

Várnai György

Végh Lajos dr.

Vörös Szilvia

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.


Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon, kívánunk nekik minden jót!


Szalánczy Emil sakkozónk február 20-án 70. születésnapját fogja ünnepelni.

Kajak-kenu versenyzőnk, Horváth Ágoston 75 éves lesz február 22-én.

Magó Gábor Gyula vizilabdázónk 80 éves lesz febrúár 14-én.

Február 20-án ugyancsak 80 éves lesz Martos György, egykori olimpikon gyorskorcsolyázónk.

55 éves lesz február 23-án Borók Györgyi kosarasunk.


(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)


a kép forrása: Elekes Erzsébet gyűjteménye


Schneider Sándor 

a kép forása: mtk.hu

Dimény Lajos

a kép forrása: tempofradi.hu

Évfordulók

3 éve, 2020. február 10-én vesztettük el többszörös magyar bajnok atlétánkat, Lombos Dezsőt.

3 évvel ezelőtt, 2020. február 20-án vesztettük el klubunk ikonját a sokszoros vb-győztes, olimpiai ezüstérmes kenukirályt Wichmann Tamást. Szinte az egész életét nálunk töltötte, pótolhatatlan űrt hagyott maga után.

4 évvel ezelőtt, 2019. február 23-án hunyt el Schneider Sándor (Sneci), aki 20 évig volt az MTK labdarúgók technikai vezetője. A legendás Blumi utódja csapatunknál.

60 éve, 1963. február 18-án hunyt el Dénes Mihály, az MTK akkori Baráti Körének egyik vezetője.

75 éve, 1948. február 12-én született Kellner Tamás asztaliteniszezőnk.

80 éve, 1943. február 10-én hunyt el Paschka Lipót, aki még az 1800-as évek végén volt az MTK kerékpár szakosztályának sportolója és vezetője.

80 éve, 1943. február 15-én munkaszolgálatosként lett a fasiszta magyar hatóságok áldozata Ehrenfeld Samu volt atlétánk, a Pilisvörösvári SE alapító elnöke.

80 éve, 1943. febrúár 15-én Seattle-ben halt meg Lord Albert, az MTK korábbi atlétája és evezőse. Közel 70 évesen kényszerült az üldöztetések miatt új hazát választani.

80 éve, 1943. február 20-án ugyancsak a holokauszt áldozata lett Braun (Csibi) József. Az MTK valaha élt egyik legeredményesebb labdarúgóját - aki játékosként 9 bajnoki cím mellett két ezüst- és egy bronzérmet szerzett csapatunkkal, edzőként két bronzérmet ért el - a keleti fronton gyilkolták meg ugyanazok a szadista keretlegények, akik Petschauer Attilát is halálra kínozták.

120 éve, 1903. február 15-én született Gyéres Pál, az MTK fiatalon elhunyt egykori atlétája és vívója. Még 40 évnyi életet sem engedélyezett neki a Horthy-rendszer.

125 éve, 1898. február 22-én született Dimény Lajos, az MTK labdarúgója, aki elsősorban edzőként vált híressé. Sokáig Olaszországban dolgozott, itthon a Ferencvárossal nyert bajnoki címeket. Hosszú élet jutott neki, 95 esztendősen hunyt el.

130 éve, 1893. február 13-án született Schaffer Alfréd (Spéci), a valaha élt egyik legjobb magyar labdarúgó, az egyetlen MTK-focista, aki játékosként és edzőként is többszörös bajnoknak mondhatta magát az MTK-val.

Kellner Tamás

a kép forrása:Az elmúlt két hét eredményei:

Atlétika

Budapest Régió Fedettpályás Bajnokság - Budapest

1. Krizsán Xénia (60 m gát)

1. Endrész Klaudia (távolugrás)

1. Szabó Beatrix (hármasugrás)

2. Krizsán Xénia (magasugrás)

2. Boczonádi Bora (távolugrás)

2. Szentgyörgyi Zita (60 m)

3. Mohai Regina (60 m gát)

3. Varga Iván (rúdugrás)

4. Kováts Fanni Virág (rúdugrás)

4. Csahóczi Csanád (200 m)

4. Csahóczi Csanád (400 m)

5. Petry Alexandra (rúdugrás)

5. Bartha Lilla (távolugrás)

7. Kovács Vivien (60 m gát)

8 Kovács Vivien (magasugrás)

10. Szabó Vivien Krisztina (rúdugrás)

10. Gaál Botond (60 m)

TSC-Geotech magasugró verseny - Tatabánya

2. Szabó Barbara

U16 Fedettpályás OB

1. Szabó vivien Krisztina (rúdugrás)

1. Varga Iván (rúdugrás)

2. Konta Szabolcs (rúdugrás)

5. Téglás Zsombor (rúdugrás)

7. Szitt Fruzsina (rúdugrás)

9. Karkiss Gergely (60 m)

9. Csaba Miklós (rúdugás)

MASZ fedetpályás verseny - Budapest

1. Szabó Barbara (magasugrás)

1. Szentgyörgyi Zita (U18; 60 m gát)

1. Bernei Balázs János (U14; rúdugrás)

2. Renner Luca (magasugrás)

2. Bernei Balázs János (U14; 60 m)

3. Nguyen Anasztázia dr. (60 m)

3. Endrész Klaudia (távolugrás)

4. Mohai Regina (200 m)

4. Mátó Sára (400 m)

4. Csahóczi Csanád (200 m)

4. Etter Bertalan (rúdugrás)

5. Petry Alexandra (rúdugrás)

6. Krizsán Xénia (távolugrás)

6. Krizsán Xénia (súlylökés)

6. Gaál Botond (60 m)

6. Csahóczi Csanád (400m)

7. Molnár Fanni Georgina (U14; rúdugrás)

7. Mohai Regina (400 m)

7. Boczonádi Bora (távolugrás)

7. Kovács Vivien (súlylökés)

9. Erdei Tamara (400 m)

9. Szabó Beatrix (távolugrás)

9. Hornácsik Gréta (távolugrás)

10. Erdei Tamara (200 m)

Cselgáncs

Ifjúsági Országos Rangsorverseny - Tata

2. Bertalan Balázs (-73 kg)

3. Pánczél Csanád (-46 kg)

3. Gécs Kristóf (-66 kg)

7. Sós Anna (-63 kg)

Grand prix - Almada

2. Tóth Krisztián (-90 kg)

3. Gőz Roland (-90 kg)

Evezés

Ergométeres EB -Párizs

1. Szabó Márton (2000 m)

1. Darvas Zsolt (M 50-54 KS; 2000 m)

2. Nagy Ráchel (PR 2; 500 m)

5. Nagy Ráchel (PR 2; 2000 m)

7. Tóth Balázs (PR 3 ID; 1000m)

10. Tóth Balázs (PR 3 ID; 500 m)

Kézilabda

Női NB I.

Győr - MTK Budapest 31-26

Magyar Kupa

Vasas - MTK Budapest 30-35

Női U19 kelet

MTK Budapest - Kisvárda 20-22

Női U17 kelet

MTK Budapest - Kisvárda 23-24

Kosárlabda

Női NB I.

Győr - TFSE-MTK 97-74

Női Amatőr NB I. Zöld Csoport

MTK-TFSE - Zsíros Akadémia 85-67

MTK-TFSE - DVTK U23 77-57

DEAC - MTK-TFSE 54-74

Női Amatőr NB I. Piros Csoport

Baja - TFSE-MTK U23 73-51

Női Kadet A Budapest Bajnokság

KKS - MTK Budapest 58-59

MTK Budapest - SZPA-HSE 59-40

Labdarúgás

Férfi Magyar Kupa

MTK - Mezőkövesd 0-2

Férfi NB II.

MTK - Szentlőrinc 2-0

Dorog - MTK 0-2

Férfi Ifi Bajnokok Ligája

MTK - Ajax 0-1

Röplabda

Női Extra Liga

MÁV Előre - MTK Budapest 3-1

MTK Budapest - Békéscsaba 0-3

Női U20 I. osztály

MTK Budapest - Szeged 3-0

MTK Budapest - Békéscsaba 3-0

Női U17 I. osztály

MTK Budapest - UTE 0-3

MTK Budapest - Gödöllő 3-1

Női U17 II. osztály

MTK Budapest - SZBRA 1-3

MTK Budapest - MÁV Előre 2-3

Női U15 II. osztály

Szeged - MTK Budapest 3-1

MTK Budapest - KESI 2-3

Női U15 III. osztály

Dabronc - MTK Budapest 3-0

MTK Budapest - Kispest 1-3

Rövidpályás gyorskorcsolya

Junior VB - Drezda

3. Magyarország /(Tóth Eszter) - Schönborn Melinda - (Somodi Maja) - Szigeti Dóra/ (3000 m váltó)

8. Magyarország /Varga-Czank Benjámin - (Wu Jia Wei Dávid - Major Dominik - Csizmadia Márk)/ (3000 m váltó)

Sakk

Szabó László Szuperliga

MTK Budapest - Paks 3,5-8,5

NB II. Breyer Csoport

MTK Budapest II.- Zsámbék 5,5-6,5

Budapest I. osztály Lilienthal Csoport

MTK Budapest III.- TFSE 4,5-7,5

Budapest III/A osztály Szén Csoport

MTK Budapest - TFSE 5-7

Taekwondo

President Cup - Isztambul

3. D. Kiss Zoltán (parataekwondo)

5. Patakfalvy Luca (-53 kg)

5. Omar Salim (-58 kg)

Tenisz

Park Kupa - Budapest

2. Liszka Márton (U18)

2. Savgira Aleksei - (Hegedűs-Kyster Benjámin) (U18; páros)

3. Savgira Aleksei (U18)

3. Almádi Attila - Grossmann Maxim (U18; páros)

3. Liszka Márton - Mihály Márk Sámuel (U18; páros)

5. Almádi Attila (U18)

5. Grossmann Maxim (U18)

Metró Kupa - Budapest

2. Galla Liza (U12)

3. Tóth Barnabás László (U12)

Római TA Kupa - Budapest

3. Olasz Botond - (Szabados Gellért) (U12; páros)

5. Panikova Milena (U12)

5. Galla Liza - Panikova Milena (U12; páros)

5. Olasz Botond (U12)

5. (Csordás Zoltán Péter) - Tihanyi-Tóth Domokos (U12; páros)

5. (Tometich Vincent) - Tóth Barnabás László (U12; páros)

Mogyoród Open - Mogyoród

1. Ruzsinszky Hanna (L16)

3. Takáts Nikolett (L16)

Vívás

Junior párbajtőr VK - Isztambul

1. Wimmer Dorina

7. Magyarország /(Kálmán Gyöngyvér - Salamon Réka - Szarvas Rita) - Wimmer Dorina/

Junior párbajtőr VK - Basel

1. Magyarország /(Csabai Máté - Kovács Gergely - Kulcsár Viktor) - Somody Soma/

Kadet OB - Budapest

2. MTK /Balázs Bence - Gálik Balázs - Somody Bonca - Bagyula Tamás/

3. Marschall Attila (párbajtőr)

4. Gálik Balázs (párbajtőr)

4. MTK /Nébald Franciska - Papp-Szilágyi Luca - Rózsás Júlia - Zlota Emma/ (párbajtőr csapat)

8. Papp-Szilágyi Luca (párbajtőr)

8. MTK /Nébald Melinda - Mosolygó Sára - Vágréti Zóra - Varga Eszter/ (párbajtőr csapat)

9. Zlota Emma (párbajtőr)

10. Taivainen Bence (párbajtőr)

Olimpici GP3. - Budapest

1. Zoboki Nándor (Tp; párbajtőr)

3. Zlota Emma (S; párbajtőr)

3. Tóth Rozália (Tp; párbajtőr)

3. Kardos Gergely (Tp; párbajtőr)

5. Tóth Alíz (Új; párbajtőr)

7. Harmathy Lotti (Új; párbajtőr)

7. Mosolygó Márton (Gy; párbajtőr)

8. Bacsó Dániel (Gy; párbajtőr)

8. Pernyész Fülöp (Tp; párbajtőr)

9. Harmathy Lotti (Gy; párbajtőr)

10. Papp-Szilágyi Luca (S; párbajtőr)

Rövidítések:

A különböző sportágaknál zárójelben azoknak a nem MTK sportolóknak a neveit találjátok, akik a mieinkkel egy versenyegységben szerepeltek. A felnőtt versenyek esetében a korosztályt külön nem jelezzük.

Korosztály jelzések:

U: utánpótlás

M: masters

E: egyetemista

J: junior

I: ifi

K: kadet

S: serdülő

T: tanuló

D: diák

Gy: gyermek

Új: újonc

Tp: törpici

Az egyes kosrosztály jelzések után álló számok/betűk a korosztályon belüli korcsoportokat jelzik.

PR: parasportoló

Rövidítések az evezésnél:

1x, 2x, 4x, 8x : kormányos nélküli pár evezősök

2x+, 4x+, 8x+ : kormányos párevezősök

2-, 4-, 8- : kormányos nélküli váltott evezősök

2+, 4+, 8+ : kormányos váltott evezősök

KS : könnyű súlyú

Rövidítések a kajak-kenunál:

K: kajak

C: kenu

S: SUP

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség tagjai: Sztojcsev Iván-olvasó szerkesztő, Hazai Tamás-bridzs, Holló Iván-A szurkoló szemével, Joó Alfréd-labdarúgás történet, Lantai Tibor: Kék kosár, Lukácsi Attila-Röptében, Pandzarisz Tamás-Ultrakék, Kalocsai László: labdarúgás, Polivka Dóra-evezés, Rózsa Mihály- küzdősportok, Rudas György-A szurkoló szemével, Sas János-Kéktúra.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.