Menü
MTK Baráti Kör Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!
MTK Baráti Kör

Judo

 

Kiemelkedő sportolóink:

Ungvári Miklós

Judo

A JUDO JELENTÉSE:

Jigoro Kano “judo”-nak (“lágy út”-nak) nevezett el.

A JIU-JITSU TOVÁBBÉLÉSE A JUDO-BAN:

1882-ben Jigoro Kano a jiu-jitsuból kifejlesztette a judot, hogy ezzel egy biztonságos sportolási lehetőséget nyújtson a fiataloknak. Az alapító mester kivette a veszélyes technikákat és hozzáadta az eséstechnikát, ami a biztonságos földre érést segítette elő.

A JUDO TÖRTÉNETE:

A JUDO létrejöttét az átalakuló Japán a Meidzsi-korszak intézkedéseinek köszönhetjük. A császár háttérbe szorította a szamuráj értékrendet, hogy teret engedjen a modern kori fejlődésnek és így biztosítsa Japán túlélését.

Jigoro Kano elszomorodva látta, hogy az akkori császársági rendszer mennyire háttérbe szorítja a régi szamurájok harcművészeteit, melyek évszázadokon keresztül meghatározták Japán egész társadalmi és szellemi értékét.

A változások kedvezőtlen hatása megmutatkozott a társadalmon. A gyerekek nem sportoltak olyan kitartással, ami növelte volna fizikai erejüket és kitartásukat, ezért gyakran betegeskedtek, rosszul tanultak, nem tanulták meg tisztelni társaikat és szüleiket.

Jigoro Kano látta, hogy a régi japán szamurájok szellemében nem lehet tovább élni a modern Japánban, de kellenek olyan sportok, amelyekkel a gyerekek veszély nélkül kipróbálhatják erejüket és nagyon kemény fegyelemre nevelhetők. Japánban a jiu-jitsu több száz éves múltra visszatekintő harci művészet volt. A régi szamurájok teljes harctechnikai anyagát tartalmazta a dobásoktól a kardkezelési eljárásokig és mindenre kiképezte a harcosokat.

Jigoro Kanonak szerencséje volt, mert az akkor még élő legnagyobb mesterektől, pl. Fukuda Hachinosuketól, Ishuze Mosamototól és Likubo Koheitől tanulhatott.

Amikor megalkotta rendszerét, amit “judo”-nak (“lágy út”-nak) nevezett el, elhagyta belőle a testi épségre veszélyes technikákat és sportolásra alkalmassá tette, így adta azt át a gyerekeknek és felnőtteknek.

A JUDO MA:

A judo ma már olimpiai sportág, ami a judo hallatlanul emelkedő népszerűségét mutatja. Ahhoz azonban, hogy népszerűvé válhasson, sok Japán mesternek kellett külföldön bebizonyítani azt, hogy a fizikailag kisebb ember is legyőzheti a nagyobbat.

A JUDO NÉPSZERŰSÍTÉSE:

Egy eset játszódott le Amerika egyik kikötőjében. A mester felállíttatott egy küzdőteret és kijelentette, hogy aki őt legyőzi, az több száz dollárt kap. Persze a matrózok könnyű prédának nézték a 60 kg-os alacsony emberkét. Hatalmas lendülettel támadtak rá, aztán hogy-hogy nem, szépen orrukon, hátukon érkeztek a porba. Döbbenetes volt!

Mindenki meg akarta tanulni ezt a harci művészetet, de a kegyetlenül kemény edzéseket csak nagyon kevesen bírták ki.

/Forrás: Az MTK SC honlapja./

Az MTK asztalitenisz-szakosztálya fél évszázadig működött és ez alatt az idő alatt olyan páratlan sikersorozatot ért el, amellyel egyetlen klub sem dicsekedhet.
Évtizedekkel ezelőtt olyan “legendák” terjedtek el, hogy az asztalitenisz ázsiai eredetű sport. Japánból, Kínából származik. A tények azonban megdöntötték ezt az állítást! Európában született, pontosabban Angliában!

A XIX. században angol diákok elhatározták, hogy a már régóta ismert labdajátékot, a teniszt bevezetik, de többek között pálya- és pénzhiány miatt csak az iskolák termeiben, folyosóin, s nem a földön hanem az asztalokon próbálkoztak vele. A hálót könyvek helyettesítették, a gumiból készült labdát valamilyen textilanyaggal vonták be, s az ütő is jóval kisebb volt.

Így kezdődött…

1902-ben mutatkozott be a sportág Budapesten, s az akkor még fiatal sportklubok hamar felfigyeltek az érdekes játékra. Ilyen klub volt az MTK is, amely rövid időn belül fontos szerepet vívott ki magának a honi pingpongéletben. Az első sikereket Mechlovits Zoltán, Jacobi Roland, Pécsi Dániel érte el. A szépen fejlődő szakosztályi életet azonban megölte az I. világháború, s az azt követő években csak nehezen állt újból talpra a magyar sport.

1924-ben hét budapesti klub -köztük az MTK képviselője- elhatározta, hogy megalakítja a Magyar Országos Asztalitenisz Szövetséget. Ezt követően 1926-ban létrejött a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség is. Ettől kezdve egyedülálló sorozat kezdődött, hosszú évekig ugyanis nem találtak legyőzőre az MTK asztaliteniszezői. A világ megismerte többek között Barna Viktor nevét, aki az 1930-as berlini világbajnokságon 18 évesen egyéni győzelmet aratott. A női ágon Mednyánszky Mária számított hasonlóan nagy egyéniségnek. 1927 és 1935 között 18 aranyérmet nyert a különböző számokban, ebből egyesben egymás után ötöt. A történelmi kitekintésben csupán néhány nevet említettünk a régi nagyok közül, de tudni kell, hogy rajtuk kívül még számos nagy tehetséget adott a magyar asztalitenisz sportnak a klub, mint például Kelen István, Szabados Miklós vagy éppen Boros István.
Dicső korszaka volt az MTK szakosztályának, olyan eredményekkel, amit azóta sem sikerült felülmúlni. Játékosaink 42(!) világbajnoki aranyérmet gyűjtöttek, 46 országos és 25 Budapest bajnokságot nyertek. A második világháború közeledte azonban szomorú változásokat hozott a szakosztály életében. A szövetségekbe -így az asztaliteniszbe is- befurakodtak a jobboldali, fasiszta érzelmű sportvezetők. Ennek következtében a játékosok közül azok, akik nem mentek külföldre, más egyesületben próbáltak nyugodtabb körélmények között lehetőséghez jutni. A világhírű szakosztály alól kicsúszott a talaj…
A felszabadulás után talpra állt az MTK, feléledt az asztalitenisz is. A szakosztály 1948 elején alakult újjá, s rövid idő alatt az MTK ismét a hazai asztalitenisz élet egy jelentős szereplőjévé vált.
A feltámadás egészen 1954-ig tartott, akkor ugyanis az őszi bajnoki rajt előtt feloszlatták a női csapatot, mely magával vonzotta a férfi együttes megszűnését is, s ezzel a klub legeredményesebb szakosztályától vehetett búcsút az asztalitenisztársadalom. Ez azonban nem örökre szólt, ugyanis hosszú kihagyás után 2002 őszén, saját kezdeményezésre újjáalakult a szakosztály, mely a Budapest bajnokság első osztályában indította útjára két csapatát. Az első évben tisztességgel helyt álltak a főleg fiatal játékosokból álló csapataink, melyek heti rendszerességgel mérkőznek meg a Liga egyéb-, nagy múltú csapataival, mint a BVSC, Postás, a KSI és a Budaörs .
A szakvezetés az elkövetkező években kiegyensúlyozott teljesítmény, valamint dobogó helyezéseket vár a csapatoktól.

/Forrás:Az MTK SC honlapja./

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.