Menü
MTK Baráti Kör Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!
MTK Baráti Kör

Labdarúgás

2012.04.13.

Az MLSZ állástfoglalt a nemzetközi kupákban való indulás jogáról. Ezek szerint, ha a Debrecen bajnok lesz, akkor az MTK indulhat az EL-ben. Szentgyörgyi Ákos írását idézzük, a Foci24 oldaláról:

Immáron biztos - Kiléphet Európába az MTK

2012. április 12. 16:45:00

 

Az MLSZ pontot tett az elmúlt napokban a nemzetközi kupaszereplést illető kérdések végére.
A fő kérdés az volt, hogy amennyiben a DVSC megnyeri a bajnokságot és a Magyar Kupát is, úgy a kupamásodik MTK, vagy a bajnokságban harmadik helyezett csapat indulhat az Európa-Ligában. (MTK kupagyőzelem esetén értelemszerűen mindez nem lenne érdekes)

Az MLSZ most hivatalos állásfoglalásában zárta le a kérdést:
"A győztes csapat jogosult a 2012–2013. évi UEFA Európa-ligában indulni. Amennyiben a győztes csapat az UEFA Bajnokok Ligájában is jogosult részt venni, akkor a kupa 2. helyezett csapata indul az UEFA Európa-ligában."


Ezzel szemben az NB I-es versenykiírásának 10) C) a.) pontja így rendelkezik:
"Amennyiben az NB I első helyezett sportszervezete lesz a győztese a Magyar Kupa versenysorozatnak, akkor az NB I második helyezettje szerez indulási jogot a 2012–2013. évi UEFA Európa-liga sorozatban a Magyar Kupa győztese jogán.”

Ez a rendelkezés az UEFA 2011–2012-es és 2012–2013-as előzetes hivatalos dokumentumai szerint is kizárólag arra vonatkozik, hogy ha a bajnok és a kupagyőztes azonos, akkor a kupadöntős nem „örökli meg” a kupagyőztesnek járó státuszt az Európa-ligában.

Magyarország esetében ez azt jelenti, hogy ha az MTK nyeri a kupát, akkor egyből az Európa-liga második selejtezőkörében indul, míg a két másik magyar csapat az El első selejtezőkörében. Ha a DVSC-Teva bajnokságot és kupát is nyer, akkor az MTK megkapja a kupahelyezéssel kiérdemelt El-helyet, viszont csak az első selejtezőkörben indulhat, a bajnoki második helyezett csapat pedig ("a Magyar Kupa győztese jogán”) megy a második selejtezőkörbe.

Az UEFA rendelkezései szerint: "Egy El-hely megürül, ha egy csapat a BL-ben és az El-ben is indulási jogot szerez (...). Ebben az esetben a csapat (tehát a bajnok és kupagyőztes) helye üresen marad a táblán, és a mögöttük legjobb bajnoki helyen végzett csapat kerül a helyére; a kupadöntő vesztese pedig a lehető legkorábbi selejtezőkörben kezdi az Európa-ligát. Ha az országos kupa győztese a BL-re is kvalifikálja magát, akkor a kupadöntős El-indulási jogot szerez, de a legalacsonyabb rangsorolású bajnoki reprezentáns helyére kerül.”

A Nemzeti Sport megkeresésére az MLSZ délután kiadott, hivatalos állásfoglalása tovább egyértelműsíti a helyzetet:
"Az UEFA szabályozása és az MLSZ bajnoki kiírása alapján, amennyiben ugyanaz a csapat a magyar bajnok és a Magyar Kupa győztese, a bajnokság ezüstérmese veheti át a kupagyőztes Európa-liga-indulási jogát, ami azt jelenti, hogy – a többi El-indulónktól eltérően – várhatóan csak a 2. selejtezőkörben kell csatlakoznia az európai klubsorozat küzdelmeihez. A Magyar Kupa kiírása szerint – amennyiben a bajnok és a kupagyőztes ugyanaz a csapat – a sorozat ezüstérmese részt vehet az El küzdelmeiben, ám, az előzőekben írtak miatt, nem a kupagyőztes jogán, így, az UEFA-kiírásnak megfelelően, várhatóan az 1. selejtező körben kezdheti meg a nemzetközi kupaszereplést.”

(mlsz, Szentgyörgyi Ákos - foci24.com)

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.