MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

2023. április 6.

MTK Baráti Kör Hírlevele

IV. évfolyam 7. szám

2023. április 6.

Tartalom:

Belépés az MTK Baráti Körbe

Sikeres szereplés a Tavaszi Hosszútávún

Kardos István

Röplabda: Kezdődik a rájátszás második köre

Kék túra

A szurkoló hangja

Híres MTK-sok - Bujtor István

Születésnapok

Születésnap 2.

Évfordulók

Az elmúlt két hét eredményei

A Horváth Dávid vezetésével még veretlen labdarúgó csapatunk

a kép forrása: mtkbudapest.huBelépés az MTK Baráti Körbe


MTK-szurkoló vagy?

Szeretnél részt venni a programjainkon?

Szeretnél a közösségünkhöz tartozni?


Akkor köztünk a helyed.

Légy az MTK Baráti Kör tagja!


A belépéshez kattints ide!


Sikeres szereplés a Tavaszi Hosszútávún

Április 1-jén rendezték a hagyományos 6 km-es versenyt, a csepeli Duna-ágban. A kedvezőtlen, hideg és szeles időjárás ellenére jól szerepeltek sportolóink, így motiváltan állhatunk neki a három hét múlva esedékes válogatóra történő felkészülésnek.

Három aranyérmet is begyűjtöttek szakosztályunk sportolói. Tóth Balázs, Szikora Ferenc segítségével PR3 ID kategóriában aratott fölényes győzelmet. Nagy mérföldkő és hatalmas boldogság ez Simon Tamás tanítványa számára, mivel az ergométerrel ellentétben vízi versenyen két és fél éve tudott legutóbb győzedelmeskedni. Bízunk benne, hogy ez a jól sikerült verseny plusz lendületet ad Balázs számára!

Tóth Balázs (piros sapkában) és Szikora Ferenc (kék-fehér nadrágban)

fotó: Tóth Balázs

Galambos Péter, amelett hogy „hozta a kötelezőt” és megnyerte a könnyűsúlyúak egypárját, abszolút időket tekintve is a leggyorsabbnak bizonyult, egyedül a Simon-Juhász páros volt gyorsabb nála az egész versenyen! Az előjelek tehát jók a válogatóra nézve.

Galambos Péter (középen) jó formában kezdte meg a szezont

fotó: Galambos Péter

Nagy Attila lányai sem bízták a véletlenre, magabiztosan maguk mögé utasították a T4-es női négypárak mezőnyét. Berky Dóra, Markó Lilla, Molnár Titanilla, Kántor Borbála, a már rutinos kormányossal, Berky Hannával nem lesz könnyű ellenfél idén, bárki is szeretne a nyomukba érni.

A leggyorsabb tanuló négypár Berky Hanna (sárga pulcsiban) mellette sorban: Kántor Borbála, Molnár Titanilla, Markó Lilla, Berky Dóra

fotó: Markó Lilla

Polivka Dóra csoportjában bronzérmek születtek, Bálint Zsófia a sérülésből visszatérve hatalmasat versenyzett, ha nem jön közbe semmi, reméljük, a válogatón is hasonlóan szerepel majd! Női ifjúsági perorunk Bagdács Szonja és Szente Dóra kevésbé volt elégedett eredményével, három hét múlva mindenképp túlszárnyalnák.

Boldog mosoly a sérülésből visszatérő Bálint Zsófi (jobb oldalon) arcán

fotó: Németh Gabriella

Az eredeti jegyzőkönyv szerint született még egy bronzérem, ehhez azonban fair play díjat érő történet kapcsolódik. Szikora Gergő férfi ifjúsági könnyűsúlyú kategóriában indult volna, azonban nem lett meg a súlya, kicsit túllépte azt. Szerencsére ettől függetlenül teljesíthette a versenyt, csak a bírók úgy határoztak, hogy a normálsúlyúak közt fogják őt értékelni. Ez az információ azonban elkeveredett valahol, így könnyűsúlyban értékelték, ahol a fantasztikus versenyzésének köszönhetően bronzérmet kapott. Volna. Gergő ugyanis elment a díjátadóra és emlékeztette a bírókat, hogy nem érdemelte ki az érmet, az a 4. leggyorsabbnak jár. Mivel Gergő korábban még sosem szerzett egypárban érmet, kifejezetten nagy dolog volt ez részéről, nagyon büszkék vagyunk rá!

Szikora Gergő jelesre vizsgázott becsületességből

fotó: Czucz Bálint

Voltak olyan versenyzők, akiknek nem volt elég hosszú táv a 6 km, Vágó Emma és Szente Dóra a verseny másnapján megrendezett CityRun félmaratont is sikeresen teljesítették, bizonyítva ezáltal is, hogy jó munkát végeztek az alapozás során.

Célbaérés, kéz a kézben: Vágó Emma (bal oldalon) és Szente Dóra

fotó: Vágóné Budai Klára

Talán a legjobb hír pedig, hogy új edzővel bővül a stábunk, Gadányi Zoltána a fiatalabbak felkészítésében fog segédkezni. Róla a következő hírlevélben olvashattok majd.

Gadányi Zoltána

fotó: Czucz Bálint

/Polivka Dóra/


Kardos István

Előző számunkban az Évfordulók rovatban megemlékeztünk Kardos Istvánról. Egykori labdarúgónkról - a szakirodalomban sok helyütt szereplő adat alapján - azt írtam, hogy 1983. április 3-án hunyt el. Ez az adat Joó Alfréd kutatásai szerint téves. Kardos István 1944-ben halt meg. Az anyakönyvi adatok alapján kétség sem férhet hozzá, hogy az 1944-es adat a helyes. Az alábbiakban olvashattok bővebben Kardos Istvánról.

Kardos István

a kép forrása: Színházi Élet 1937. évi 25. szám

A tévedésért elnézéseteket kérem.

/Bodrogi Tamás/

* * * * * * *

Kardos (Klötzl, születésekor Klöczl) István (született Rákosfalván, 1915. január 17-én; Ungvár bombázásában halt meg, 1944. november 15-e az elhalálozás vélelmezett időpontja, melyet bíróság állapított meg). Válogatott labdarúgó, csatár. Kardos István az egyik „legrejtélyesebb” futballista. Levéltári kutatások után most már tudjuk, hogy nem 1915. október 18-án született, hanem - anyakönyve szerint - 1915. január 17-én, s halálának időpontjára és körülményeire is fény derült, bár több helyen még mindig 1983 szerepel.

Az MTK 78. válogatott futballistája, a nemzeti csapat 314. játékosa.

Pályafutását a Hungária FC (MTK) labdarúgójaként kezdte. Nagy tehetségnek tartották. Az 1933-1934-es idényben a Hungária második legjobb góllövője volt 15 góllal, csak Cseh II László előzte meg 17 találalattal. Tagja volt az 1935-1936-os, és az 1936-1937-es bajnokcsapatnak. A Hungária FC-ben 1932 és 1940 között 96 mérkőzésen 70 gólt szerzett.

1941-ben a Törekvés SE-be igazolt, majd 1943-ban Kárpátaljára, az Ungvári AC-hez. Több helyen olvasható, hogy 1945-ben a Budafoki MTE játékosa lett - ez azonban téves információ.

Az MTK Örökös Bajnoka!

1936-ban egy alkalommal szerepelt a magyar labdarúgó-válogatottban, a Hungária körúton Németország ellen (3:2). Ez a találkozó három magyar játékosnak - Sztancsik József, Kardos István, Sebes Gusztáv - az első, s egyben az utolsó mérkőzése volt a nemzeti tizenegyben...

Kardos István

a kép forrása: Színházi Élet 1937. évi 25. szám


Kardos István szinte minden olyan tulajdonsággal rendelkezett, amelyek birtokában egészen nagy játékos válhatott volna belőle. Kitűnő fizikai adottságok, ragyogó technika és óriási lövőerő — ezek álltak a mérleg aktív oldalán. Ezzel szemben feltűnően lassú volt. Legnagyobb hiányossága azonban: erőteljes fizikumával ellentétben hiányzott belőle a kellő küzdőképesség. Több akaraterővel méltó utódja lehetett volna Schaffernek, akihez, alakja és képességei alapján, sok tekintetben hasonlított. Ezt azonban maga Schaffer „Spéci” sem tudta elérni, noha éveken át Kardos edzője volt. Kardos István a II. világháború idején a visszacsatolt Ungváron, ahova akkor igazolt, bombázásban halt meg - erről vannak bíróság által kiállított hivatalos iratok az elhalálozás vélelmezett időpontjával. "Az elhalálozást bíróság által lett megállapítva. Budapesti Központi Járásbíróság 584.142/1949/4. sz." A holtteste sohasem került elő, temetési helye nem ismert. Volt olyan, nem bizonyított információ is, hogy visszajött Budapestre. Azonban kiderült, hogy az 1983-ban elhunyt Klötzl István, akivel összekeverték, egyik unokatestvére volt.

A Kardos Istvánnal kapcsolatos adatokat feleségének a második házasságából született lánya is megerősítette, aki dokumentumokat és fotókat adott át a leendő MTK múzeum számára.

/Joó Alfréd/


Röplabda: Kezdődik a rájátszás második köre

Az 5-8. helyért vívott párharc előtt

A rájátszás első körében a Vasast kaptuk ellenfélül, és bár akadtak bíztató felvillanásaink, sajnos mindhárom meccs 0:3-mal végződött a mi szempontunkból. Mindenki egyetértett abban, hogy az igazi értékmérő most következik az Újpest ellen. Bár a lilák igen jó erőkből állnak, nem szabad elfelejteni, hogy az alapszakaszban oda-vissza legyőztük őket (3:1, 3:2), és talán most van a leginkább esélyünk arra, hogy végre ne a kiesés ellen küzdjünk, hanem az 5. helyért. Amit bőven meg is érdemelnénk, hiszen ugyan kikaptunk oda-vissza a sereghajtó MÁV Előrétől, viszont az összes győzelmünket előttünk álló csapatok ellen szereztük. A pályaelőny az újpestieknél van, tehát az első feladat elvenni a pályaelőnyt, amely nem lesz egyszerű feladat, úgy kell játszanak és küzdenünk, mint az alapszakaszbeli meccsen, ráadásul az UTE a harmadik meccsen igencsak megszorongatta a Füredet az első körben. El kell hinnünk, hogy képesek vagyunk rá, ez a csapat nem az osztályozóra hivatott, a meccseken pedig minden szurkolóra szükség lesz. Hajrá MTK!

Egy korábbi Újpest elleni győzelem végjátéka


A mérkőzések időpontjai:

Első mérkőzés: UTE‒MTK Budapest 2023. április 8. 19:00

Második mérkőzés: MTK Budapest‒UTE 2023. április 12. 19:45

Harmadik mérkőzés: UTE‒MTK Budapest 2023. április 16. 19:00

Amennyiben szükséges, akkor a negyedik találkozó április 20-án 17:30 órától lesz hazai pályán, illetve az ötödik mérkőzés időpontja április 24. 18:00 órától lesz az UTE otthonában.

/Lukácsi Attila/


Kék túra

Április közepén, két ízben is Nyugat–Magyarországra látogatunk. Először április 10-én 20 órakor, a Kisalföld fővárosában, Győrött játszunk, majd 16-án, 17 órától a Balaton fővárosában, Siófokon szerepelünk.

Legutóbbi vidéki túránkon idénycsúcsot döntöttünk! Csákváron 80 körüli létszámmal képviseltettük magunkat. Ultráink busszal látogattak a kisváros stadionjába, míg számos személygépkocsival is érkeztek szurkolóink - kiépített parkoló híján - a vendégszektor mögötti természetvédelmi terület kis erdejébe. Bátrabb szurkolóink tömegközlekedéssel jöttek a mérkőzést megtekinteni. A találkozót megelőzően kihasználva a jó időt, és hogy korán érkeztünk, szomorúan tapasztaltuk, hogy az Esterházy-kastély parkja is időszakosan zárva tart, így nem látogatható.

Eszterházi kastély

Bánatunkat nasizásba fojtottuk! Meglátogattuk a Csuta cukrászdát ahol finomabbnál finomabb sütemények és fagyik vártak. Ez a hely tényleg kihagyhatatlan, ha valaki arra jár!

Sas János a Csuta Cukrászda előtt

Győr

2023. április 10. (hétfő). Kezdés 20 óra. A két stadion közötti távolság 125 km. A menetidő gépkocsival 1 óra 14 perc. Az utat végig autópályán tehetjük meg.

A Széchenyi tér Győr központi tere mindig is a város szíve volt. A másik, talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal. Győr belvárosának egyik legimpozánsabb épülete, a három utca közé ékelődő Esterházy-palota. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum székhelyeként szolgáló palotában nívós időszaki kiállítások tekinthetőek meg. Földszintjén kávézó és múzeum shop működik. A Széchenyi tér nyugati oldalának közepén, a 4. számú ház Győr egyik ikonikus épülete, a Vastuskós ház. Nem csak az egyedülálló kétemeletes, hengeres sarokerkélye miatt, hanem az alatta álló egykori cégérnek köszönhetően is. A Napóleon ház egykori vendégéről, Napóleonról kapta a nevét. Ma a Győri Grafikai Műhely és Kiállítótér otthona, mely kortárs magyar és egyetemes képzőművészeti alkotások időszaki kiállítóhelye. A város szobrai közül a Kisfaludyt és a Szent Mihályt ábrázolók érdemelnek figyelmet, valamint egy kuriózum, a Jedlik–csobogó, mely egy szódásüveget ábrázoló mű. A Millenniumkor átadott városháza érdemel még említést, mint monumentális épület. A Káptalan dombon épült Püspökvár is érdekes látnivaló, de sajnos egyénileg nem látogatható. A dombot körülvevő várfal sétány kellemes kikapcsolódást, pihenést nyújt az odalátogatóknak.

győri képek

Szintén a pihenést biztosítja a Radó sziget, ahol az élmény fürdőt és strandot is megtaláljuk. Érdemes ellátogatni az állatkertbe is. Csaknem 150 állatfaj több, mint 900 egyede várja a Xantus János Állatkert vendégeit. A városnak szabad vizes strandja is van, melyet a Mosoni–Duna szakaszán találunk. Ez a Győri Aranypart, mely kellemes időtöltést nyújt kicsiknek és felnőtteknek egyaránt. Felsorolni is nehéz lenne az itt található vendéglőket, éttermeket, sörözőket, pubokat, kávézókat és cukrászdákat. Mindenki megtalálhatja a magának megfelelő gasztronómiai helyet.

a győri zsinagóga

Az egykori győri zsinagóga az Újvárosban, a Kossuth Lajos utca 5. szám alatt (Petőfi tér) található. A 19. században épült historikus és szecessziós stílusban. Ma múzeumépületként szolgál, illetve kulturális rendezvényeknek ad otthont. Az épületben egy kisebb terem jelenleg is vallási célokat szolgál, itt működik a győri zsidó közösség Totha Péter rabi vezetésével.

A zsidó temetőt a Temető utca 33. alatt találjuk.

Siófok

2023. április 16. (vasárnap). Kezdés 17 óra. A két stadion közötti távolság 109 km. A menetidő gépkocsival 1 óra 3 perc. Az utat végig autópályán tehetjük meg.

Siófok Magyarország legnagyobb üdülővárosa! Jelképe a Fő téren található Víztorony. A toronyban kilátó – kávézó működik.

a siófoki víztorony

Üdülőövezetében számos Varga Imre szobrot találunk, aki a város szülötte volt. Ugyanitt számtalan híres villa található, melyek a magyar művészeti élet prominens alakjainak tulajdonában voltak. Krúdy villa, Jókai villa, Tanhoffer villa. A Rózsakerthez érkezve MTK-kötődésű szobor idézi fel a tó első átúszójának, Szekrényessy Kálmánnak az emlékét. Látványosság még a móló is. Itt pihenés és kikapcsolódás vár az odalátogatókra. A városi strand, az Arany- és Ezüstpart kiváló lehetőséget nyújt a fürdőzésre, napozásra és szórakozásra. Számos szálloda és étterem biztosítja, hogy a pihenni kívánók, megtalálják a számukra legjobb lehetőséget. Érdekesség még a Bella Állatpark, ahol az állatok állatbarát környezetben élnek az állatpark egész területén és várják az idelátogató állatbarát vendégeket.

A siófoki zsinagóga címe Széchenyi utca 4. Az eredeti, 1870-ben épült zsinagógát 1945 után lebontották, majd a helyén épült új zsinagógát 1986-ban adták át. A zsidó temetőt a szigeti szőlőhegy aljában találjuk.

Siófok környéke: Dég

A település híressége a Festetics-kastély. A dégi Festetics-kastély hazánk egyik legjelentősebb klasszicista kastély-együttese. A kastély és az ország legnagyobb angolparkja is látogatható.

dégi képek

A községben sem zsinagóga, sem zsidó temető nem található.

/Sas János/

A cikk valamennyi képe a szerző tulajdona, fotók: Urbánné Tolvaj Judit.


A szurkoló hangja

Szurkoló társaimmal együtt, örömmel vettük tudomásul, hogy mégis felépül az MTK Sportpark. Ezzel kapcsolatban számos kérdésünk lenne, amire talán Deutsch Tamás elnök úr tudna autentikus válaszokat adni.

az MTK Sportpark látványterve

a kép forrása: magyarepítok.hu

Kérdéseink: Megépül-e az eredetileg tervezett valamennyi létesítmény? (Fogadó épület, nagy sportcsarnok, kis sportcsarnok.) Ha nem épül meg minden az eredeti tervek szerint, az azt jelenti-e, hogy egyes részek kikerültek a tervből, vagy azok is elkészülhetnek egy következő beruházási ütemben?
Melyik sportágak kapnak tréningre és mérkőzésekre lehetőséget a sportcsarnokokban? (Kézilabda, röplabda, kosárlabda, RG, kardvívás stb.) Azt lehetett olvasni, hogy a tervezett sportcsarnok befogadó képessége 4900 fő. Ez nyilván olyan rendezvényekre vonatkozik, amikor a küzdőtéren is vannak nézők (például koncertek). Hány néző befogadására lesz(nek) alkalmas(ak) a csarnok(ok) mérkőzések idején? Hol fogja a mérkőzéseit játszani az NB III-as férfi és az NB I-es női labdarugó csapat? A sportparkban vagy a Lantoson? Ha nem a sportparkban, akkor mely csapataink fogják használni az itt épülő focipályákat? Melyik szakosztályok otthona lesz még a sportpark?

Még néhány nagyon fontos kérdés: Évtizedek óta nincs egy igazi, több helyiségből álló MTK-klub, amit a sportolók és a szurkolók is látogathatnának. A vezetés többször hangoztatta, hogy amennyiben létrejön a sportpark, klubunk is lesz benne. Kérjük elnök urat, hogy ezt az ígéretet erősítse meg. Javasolom, hogy a klubbot Bakos /Blumi/ Antalról nevezzük el. Ide tartozik: Megvalósul-e a sportparkban a tervezett étterem? Ha igen, az használható lesz-e a szurkolók számára olyan időpontokban is, amikor nincsenek mérkőzések, versenyek a sportparkban? Lesznek-e a szurkolók által igénybe vehető parkolóhelyek a sportparkban? Ha igen, mennyi? Végül az utolsó, de nem kevésbé fontos kérdésünk: Meglesz-e az ugyancsak megígért múzeum, aminek méretében, tartalmában, megjelenésében méltónak kell lenni az MTK dicső 135 évéhez. Reméljük, hogy a klub és a múzeum létrehozása belefér a közel 27 milliárdos költségvetésbe. Az Elnök Úr válaszait izgalommal várjuk és előre is köszönjük!

Kósa György, az MTK Baráti Kör örökös tiszteletbeli elnöke.

* * * * * * *

A Szurkoló hangja rovat a Tietek! Várjuk ide rövidebb-hosszabb az MTK-hoz kapcsolódó írásaitokat. E rovat cikkei értelemszerűen nem az MTK Baráti Kör vagy a szerkesztőség véleményét tükrözik, mivel természetesen a mienktől eltérő véleményeket is szívesen közlünk. Ugyancsak szívesen adunk helyt a cikkeinkkel kapcsolatos reflexióitoknak - akár a szurkolók hangja rovattal, akár más írásunkkal kapcsolatban - ezek közlésében elsőbbséget élveznek az esetlegesen érintettek reakciói.


Híres MTK-sok: Bujtor István

Bujtor István

a kép forrása: nemfeledunk.hu

Az 1942-ben Budapesten született színművészt aligha kell bemutatni olvasóinknak. Mindenki ismeri, bár alighanem legtöbben rosszul. Csak amolyan magyar Bud Spencerként. Pedig...

Tulajdonképen már a génjeivel kapta a sikert. Nagyapja Gundel Károly volt a máig leghíresebb magyar étterem tulajdonosa. Testvére Frenreisz Károly zenész. (Bujtor István is Frenreisz névén látta meg a napvilágot.) Féltestvére pedig a szinészóriás Latinovits Zoltán volt. Bujtor István több vidéki színház mellett játszott a József Attila és a Vígszínházban is. Utolsó munkahelye a veszprémi Petőfi Színház volt, melynek igazgatójává 2007-ben nevezték ki. A színjátszás mellett rendezett, forgatókönyvet írt, és producer is volt. A nagyközönség mégis filmszínészkéntismerte leginkább.

Rengeteg magyar filmben szerepelt. Még másodéves egyetemista volt - a Marx Károly Közgazdasági Egyetemre járt -, amikor megkapta első filmszerepét 1964-ben. Ettől kezdve 1968-ig húsz filmben kapott kisebb-nagyobb szerepet, köztük olyan jelentős alkotásokban, mint a Kőszívű ember fiai, a Szegénylegények és a Hideg napok. Valljuk be ezek a művek még nem Bujtorról szóltak. A nagy kiugrást a 60-as évek vége hozta el Bujtor számára. Előbb egy televízíós sorozat a Bors hozott átütő sikert, melyben Zentay Dezsőt alakította.Alighanem az idősebbek közül mindenki ismeri szállóigévé vált párbeszédüket Koncz Gáborral (Oszi): "Most megcsíptük Dezső. Most meg Oszi." A Bors című sorozatnak még csak az első részei mentek le a televízióban, amikor a filmszínházak már vetíteni kezdték Bujtor István első mozisikerét, Az oroszlán ugrani készült. Ezzel el is érkeztünk az 1970-es évekhez.

De itt szakítsuk meg egy pillanara a történetet. Hiszen ebben a rovatban az MTK hírességeiről kéne, hogy szó legyen, de eddig említést sem tettem klubunkról, sőt a sportról sem. Pedig Bujtor István sportember volt. Olyan allround sportember, amilyenek főleg az első világháború előtt voltak szép számmal, de a XX. század második felében már alig-alig voltak ilyenek. Bujtor István sportpályafutását kosárlabdázóként kezdte. Nem is akárhogyan. Még gimnazistaként bekerült a BVSC akkor elsőosztályú felnőtt csapatába és az ifiválogatottba is. Ezután jött a tenisz és a lábtenisz. Majd az MTK! Hozánk már vitorlásversenyzőnek érkezett. De ebben sem csak egy szabadidejében vitorlázgató színész szintjét érte el. Magyar bajnokságot nyert. Hatszor. Másfél évtizeden át volt az MTK sportolója. Érdekes, az a sportember, aki ifiválogatott és ifibajnokcsapat tagja volt kosarasként, aki vitorlásként klasszis eredményeket ért el, legerősebb sportágának a lábtengót tartotta. Azokban a filmekben, amit a közvélemény leginkább hozzá köt, azaz a Csöpi filmekben meg is mutatta a sportember arcát, teniszezett, lábteniszezet, de legtöbbször vitorlázott. De térjünk vissza 1970 környékére. Részint, mert ott hagytuk abba Bujtor színészi karrierjét, részint, mert akkoriban történt valami, ami megalapozta az említett Csöpi filmeket. Megjelent Magyarországon az Akik csizmában halnak meg című olasz film. Nem biztos, hogy túl sokan emlékeznek erre, de Bujtor pályafutásában ez mérföldkő volt. A film főszerepeit Terence Hill és Bud Spencer játszották. Innen már valószínüleg kitalálták kedves olvasóim... igen, ekkor kölcsönözte először a hangját Bud Spencernek. Akkor még aligha sejtette, hogy ez pályafutása meghatározó pillanata volt. Az Aki csizmában halnak meg utáni negy évszázadban még 26 filmben szinkronizálta Bud Spencert. Összehasonlításul: Más színészek magyarhangjaként mindössze hét alkalommal hallhattuk.Természetesen ez adta a magyar "Bud Spencer filmek" ötletét is. Ötvös Csöpit először az 1980-as Pogány madonnában alakította. Írhatnám, hogy a "Csöpi" filmek sora négy darabból állt és 1991-ben ért véget a Hamis a babával, de ez csak félig-meddig igaz, hiszen ekkor még hátravolt a kétezres évek elején készült háromrészes televíziós sorozat, a Zsaruvér és Csigavér.


Közben azonban még nagyon sok vidám és kevésbé vidám filmalkotás főszerepét is eljátszotta vitorlásversenyzőnk. Csak néhány példát kiemelve ezek közé tartozott a Pendragon legenda, a Talpuk alatt fütyül a szél, az Allegro Barbaro, a Ripacsok, A három testőr Afrikában. A televízió - igen, az ő pályafutásának nagy részében így így, hogy "a" televízió - is sűrün foglalkoztatta. Olyan sorozatok főhőse volt, mint a Vivát Benyovszki, vagy a Sándor Mátyás. Mindez persze csak ízelítő, több mint 120 film- és tévészerepe közül.

Bujtor István máig sem teljesen tisztázott módon, 2009-ben egy jelentéktelennek tűnő fertőzés következtében hunyt el.


/Bodrogi Tamás/


Születésnapok

A következő két hétben születésnapos tagtársaink:

Dunai Zoltán

Falus Gábor

Földvári István

Holló Katalin dr.

Jung Tamás

Kánya Csaba István

Kéri Péter

Kiss Ágnes dr.

Klein Tamás

Král Tamás

Molnár Tamás

Nárai Tamás

Sásdi Iván

Schäfer András

Smulovics Róbert

Somogyiné Katona Márta

Szabó Imre

Szombathelyi Péter

Tell Zsófia

Váradi Iván dr.

Winkler Péter

Zádor László

Sok boldogságot kívánunk az ünnepelteknek!


Születésnap 2.

Egykori élsportolóinkat, sportvezetőinket köszöntjük születésnapjukon!

Április 15-én 55. szülinapját ünnepli kosárlabda szakosztályvezetőnk, Nagy Dóra.

55 éves lesz április 20-án teniszedzőnk, az egykori Davis Kupa-játékos Kropkó József.

Madarász Csaba gyorskorcsolyázónk április 20-án 55 éves lesz.

Világbajnok kajakosunk, Helyi Tibor 60. születésnapját ünnepli április 19-én.

Egykori labdarúgónk, közönségkedvencünk, Borsó Jani 70 éves lesz április 18-án.

Április 10-én lesz 75 éves Örtel Endre sakkozó.

Április 17-én 75 éves lesz volt labdarúgókapusunk, szakosztályvezetőnk, az MTK örökös tagja, Brünyi Béla.

Az MTK korábbi elnöke, Harcsár István április 20-án 80 éves lesz.

(Ebben a rovatunkban az 50 év feletti kerek születésnapot ünneplőket köszöntjük.)

a kép forrása: kajakkenusport.hu


Gottreich Horváth József

a kép forrása: mtk.hu

Kazimír Károly

a kép forrása: papageno.hu

Huszák Vilmos

a kép forrása:tmte.iwk.hu

Évfordulók

2 éve, 2021 április 9-én hunyt el Strasser László labdarúgónk.

2 éve, 2021. április 10-én vesztettük el Gottreich Horváth József vezérszurkolónkat.

3 éve, 2020. április 15-én halt meg Morvai Jenő sakkozónk.

3 éve, 2020. április 10-én hunyt el Ótott Kovács Lajos taekwondo versenyzőnk.

10 éve, 2013. április 8-án hunyt el szurkolónk, Kolos Tamás.

Bandi László szurkolónk április 20-án még mindig csak 60 éves lenne, de már öt éve nincs köztünk.

45 éve, 1978 április 16-án elhunyt sokszoros magyar bajnok északi síelőnk, Németberta János.

Egykori sakkozzónk, Prémusz András április 9-én lenne 70 éves. 15 éve vesztettük el.

70 éve, 1953. április 13-án hunyt el Winternitz Gyuláné Totis Terézia. A név sokaknak ismerős lehet, az MTK egyik alapítójának, Totis László Lajosnak a testvéréről van szó. Ő volt a szerzője az első MTK-s dalnak. Az 1891-es MTK Táncvigalom alkalmából alkotta meg a Testgyakorló keringő című művét.

80 éve a terezini (Theresienstadt) lágerben ölték meg az MTK-s Seiden Dávidot. 1895-ben volt az MTK választmányának póttagja.

95 éve, 1928. április 16-án született Huszák Vilmos. Volt az MTK elnökségi tagja, a labdarúgó szakosztály elnöke, az MTK élsportolók baráti társaságának elnöke. Az MTK örökös tagja.

95 éve, 1928. április 19-én született az MTK egyik leghíresebb szurkolója, Kazimír Károly rendező.

95 éve, 1928. április 19-én született Merényi József, egykori gyorskorcsolyázónk és edzőnk.

120 éve, 1903. április 9-én született Skvarek György labdarúgónk. Az MTK-ban töltött négy éve során mindenféle színű érmet szerzett csapatunkkal, ezüstből kettőt is.

120 éve, 1903. április született Machán Tibor, az MTK vizilabdázója. Híres sportolóvá később - már nem a mi színeinkben - evezősként vált.

Kolos Tamás

a kép forrása: hu.wikipedia.org

Bandi László

a kép forrása: BZSH.huAz elmúlt két hét eredményei:

Cselgáncs

Grand Slamen - Antalya

5. Gőz Roland (-90 kg)

E-sport

HPCL

Hajdúnánás - MTK Budapest 1-2

MTK Budapest - Live4eSport 1-1

Hungarian Open (Rocket League)

MTK Budapest - Powerpuff Boys 3-0

MTK Budapest - TSKTSKTSK 3-1

MTK Budapest - The Team 3-2

Evezés

Tavaszi Hosszútávú Verseny

1. Berky Dóra - Markó Lilla - Molnár Titanilla - Kántor Borbála - k: Berky Hanna (T4; 4x+, 4000 m)

1. Szikora Ferenc - Tóth Balázs (PR 3; 2x, 4000 m)

1. Galambos Péter (ks; 1x, 6000 m)

3. Szente Dóra Rebeka - Bagdács Szonja (I; 2-, 6000 m)

3. Bálint Zsófia (S; 1x, 6000 m)

4. Lipták Kíra (I; 1x, 6000 m)

4. Szabó Márton (1x, 6000 m)

5. Lukácsovics Enikő (I; 1x, 6000 m)

5. Balázs Szonja (1x, 6000 m)

7. Szikora Ferenc (I ks; 1x, 6000 m)

7. Mészáros Csaba - Schmitter Olivér - Szente Márton - ifj. Vámos György (S; 4x, 6000 m)

8. Vágó Emma (S; 1x, 6000 m)

9. Strochmayer Maja (S; 1x, 6000 m)

9. Geszti Attila - (Nagyszokolyai Áron) (2-, 6000 m)

9. Kup Benedek Péter (I; 1X, 6000 m)


Kézilabda

Női Magyar Kupa negyed döntő

MTK Budapest - Budaörs 30-22

Női NB I.

Mosonmagyaróvár - MTK Budapest 23-19

Budaörs - MTK Budapest 20 - 28

Női U19 Kelet

Kecskemét - MTK Budapest 23-18

MTK Budapest - OKSI 26-39

Női U17 Kelet

Szeghalom - MTK Budapest 33-26

MTK Budapest - ENUSE 25-26

Kosárlabda

Női NB I. alapszakasz

TFSE-MTK - PINKK Pécs 93-43

Női NB I. rájátszás a legjobb négy közé jutásért

Győr - TFSE-MTK 103-93

TFSE-MTK - Győr 78-85

Női Amatőr NB I. rájátszás az első hat helyért

Csata - MTK-TFSE 58-61

Labdarúgás

Női NB I.

Szentmihály - MTK 0-1

Újpest - MTK 0-7

Férfi NB II.

MTK - Nyíregyháza 2-1

Férfi NB III. Közép Csoport

Szekszárd - MTK II. 2-2

MTK II. - ESMTK 0-1

Női U19

MTK - FTC 2-2

Férfi U19. "B" Csoport

MTK - Békéscsaba 0-4

Fehérvár - MTK 1-1

Női U17

MTK - Pécs 3-1

FTC - MTK 2-3

Férfi U17 "A" Csoport

Kisvárda - MTK 0-0

MTK - Illés Akadémia 3-2

MTK - Felcsút 3-3

Férfi U16 "A" csoport

MTK - FTC 4-1

MTK - Kisvárda 3-2

Női U15

MTK - Pécs 2-0

FTC - MTK 4-1

Férfi U15

MTK - Honvéd 2-2

Férfi U14

MTK - Debrecen 0-2

Ökölvívás

Kóczián Kupa - Budapest

1. Bangó Dezső (S; -52 kg)

Röplabda

Női Extra Liga rájátszás a legjobb négy közé jutásért

Vasas - MTK Budapest 3-0

MTK Budapest - Vasas 0-3

Vasas - MTK Budapest 3-0

Ülő röplabda NB I.

Mozdulj (férfi) - MTK Budapest (női) 3-0

MTK Budapest (női) - Nyíregyháza (vegyes) 0-3

TRSE (vegyes) - MTK Budapest (női) 3-0

Női U20 I. osztály

Budaörs - MTK Budapest 3-1

MTK Budapest - Vasas 3-0

Női U15 II. osztály

MTK Budapest - Budaörs 3-0

Miskolc - MTK 0-3

Női U15 III. osztály

MTK Budapest - Gyenesdiás 1-3

Győr - MTK Budapest 0-3

Sakk

NB II. Breyer Csoport

MTK Budapest II - NYVSE 6,5-5,5

Budapest I. osztály Lilienthal Csoport

MTK Budapest III. - BEAC 5,5-6,5

Tenisz

U12 OB - Budapest

3. Olasz Botond - (Szabados Gellért) (páros)

5. Olasz Botond

Fortuna Kupa - Budapest

2. Panikova, Milena (U14)

Viszló Trans Kupa - Székesfehérvár

2. Grossmann Maxim

GS Kupa

5. Egenhoffer-Végh Emma Anikó (U16)

Challenger torna - San Remo

5. Piros Zsombor

Római TA Kupa - Budapest

2. Galla Liza Orsolya (U12)

2.Tóth Barnabás László (U12)

5. Tihanyi-Tóth Domonos (U12)

Park Kupa - Budapest

3. Eggenhoffer-Végh Emma Anikó (U16)

3. Takáts Nikolett (U16)

3. Egeressy Mátyás (U16)

Mogyoród Open - Mogyoród

1. Nagy Gréta (U18)

Vívás

Notre Dame Kupa - Zalaegerszeg

1. Bánhidi Balázs (Új; tőr)

3. Farkas Ákos (Gy; tőr)

Érd Kupa Párbajtőr

1. Tóth Alíz (S)

2. Tóthmátyás Zsófia

2. Szántó Zalán (S)

6. Kömöz Patrik (S)

7. Rózsás Júlia

Női párbajtőr VK - Nanking

7. Magyarország /(Büki Lili) - (Kun Anna) - (Nagy Kinga) - Wimmer Dorina/ (csapat)

Zarándi Csaba kard VK - Budapest

3. Magyarórszág /(Szilágyi Áron) - Szatmári András - (Gémesi Csanád) - (Decsi Tamás)/

Rövidítések:

A különböző sportágaknál zárójelben azoknak a nem MTK sportolóknak a neveit találjátok, akik a mieinkkel egy versenyegységben szerepeltek. A felnőtt versenyek esetében a korosztályt külön nem jelezzük.

Korosztály jelzések:

U: utánpótlás

M: masters

E: egyetemista

J: junior

I: ifi

K: kadet

S: serdülő

T: tanuló

D: diák

Gy: gyermek

Új: újonc

Tp: törpici

Az egyes kosrosztály jelzések után álló számok/betűk a korosztályon belüli korcsoportokat jelzik.

PR: parasportoló

Rövidítések az evezésnél:

1x, 2x, 4x, 8x : kormányos nélküli pár evezősök

2x+, 4x+, 8x+ : kormányos párevezősök

2-, 4-, 8- : kormányos nélküli váltott evezősök

2+, 4+, 8+ : kormányos váltott evezősök

KS : könnyű súlyú

Rövidítések a kajak-kenunál:

K: kajak

C: kenu

S: SUP

Impresszum:

Az MTK Baráti Kör Egyesület adatai:

Címe: Budapest, Brüll Alfréd u. 2. Web: www.mtkcsalad.hu, Facebook: www.facebook.com/mtk.baratikor E-mail: mtkcsalad@mtkcsalad.hu Bankszámla:OTP 11715007-21515664

MTK Baráti Kör Egyesület hírlevele.

Megjelenik minden második csütörtökön. Felelős kiadó: Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke. Felelős szerkesztő: Bodrogi Tamás.

A szerkesztőség tagjai: Sztojcsev Iván-olvasó szerkesztő, Hazai Tamás-bridzs, Holló Iván-A szurkoló szemével, Joó Alfréd-labdarúgás történet, Lantai Tibor: Kék kosár, Lukácsi Attila-Röptében, Pandzarisz Tamás-Ultrakék, Kalocsai László: labdarúgás, Polivka Dóra-evezés, Rózsa Mihály- küzdősportok, Rudas György-A szurkoló szemével, Sas János-Kéktúra.

* * * * * * * Belépés az MTK Baráti Körbe: Kattints ide * * * * * * * Felíratkozás hírlevelünkre * * * * * * * Leiratkozás hírlevelünkről * * * * * * *