MTK Baráti Kör

Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.

Brüll Alfréd:Humanista sportvezető, bőkezű mecénás

 Brüll Alfréd

(1876-1944)

 

Elnök- Az MTK örökös elnöke.

 

Minden idők legkiválóbb magyar sportvezetője, mecénása. Nem tévedés, ő nem az egyik legnagyobb volt, hanem egyértelműen a "legnagyobb"! Néhány adat ami ezt igazolja: Brüll Alfréd az MLSZ egyik alapítója volt. Elnöke volt a Magyar Uszószövetségnek, a Torna Szövetségnek és a Birkózó Szövetségnek is. Sőt a magyar mellett a Nemztközi Birkozó Szövetség is elnökének választotta meg őt. Több sportág hazai megteremtője is volt. Például a vitorlázásé és az autóversenyzésé. (Egyes források szerint ő volt az első magyar autótulajdonos.) 26 sport egyesületnek volt az elnöke. Nem árt tudni: Az elnök akkoriban nem fizetett alkalmazott volt. Rendszerint azt választották meg elnöknek, aki legtöbbet tett az egyesületért, aki a legnagyobb anyagi áldozatot vállalta.

A legtöbbet persze értünk tette. Az MTK volt az élete. A stadionunk felépítése szinte egyedül neki köszönhető. Ő érte el, hogy Bárczy István - akkori budapesti polgármester - telket adjon az építkezéshez, melynek költségeit Brüll Alfréd magánvagyonából fedezte 150 000 korona értékben. Ezért az MTK részvényekkel fizetett Brüllnek, e részvényeket Brüll visszaajándékozta az MTK-nak.

Brüll Alfréd 1903-ban került az MTK vezetőségébe, akkor alelnökké választották. Két év múlva ő lett az MTK elnöke. E posztot élete végéig megőrizte. 1941-ben - amikor a zsidó törvények miatt már Brüll nem lehetett volna vezető pozícióban - Brüll Alfréd a csapat fennmaradása érdekében, munkatársaival együtt, felajánlotta lemondását. A játékosok és az egyesület tagjai ezt nem fogadták el. Inkább feloszlatták a Hungáriát - profi csapatunk e néven működött akkor - de Brüllék nélkül nem akartak tovább sportolni. Az MTK amatőr csapata még egy rövid ideig működhetett, de hamarosan ezt is betiltották az antiszemita magyar hatóságok!

Brüll Alfréd Svájcba menekült, de onnan később hazatért. Állítolag olyan információt kapott, hogy itthon megszüntek az üldöztetések. Nem szüntek meg. Brüll is a deportáltak közé került, auswitzban gyilkolták meg.

Mi MTK-sok örökké szeretettel fogunk emlékezni rá!