Menü
MTK Baráti Kör Aki a dicső múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!
MTK Baráti Kör

125 éves az MTK - 15. rész: Egy nagy egyesület kis csapatai

2013.11.15.

Az eddigiekben tárgyalt szakosztályok ontották a magyar bajnoki címeket, sőt a VB, EB és olimpiai aranyakat is. De voltak ennél szerényebb eredményeket elérő szakosztályaink is.

Például a bridzs. Róluk nagyon kevés információ lelhető fel. Nekem annyit sikerült megtudnom, hogy az 1937-es – Budapesten rendezett – VB előtt tartott válogató versenyt az MTK csapata nyerte, melynek összeállítása Nádlerné, Balogh, Csató, Róna, Weisz, Friedmann volt. A győzelem ellenére a nem ők, hanem az 5. helyezett Fészek csapat indulhatott a VB-n. Az már valószínűleg soha nem fog kiderülni, hogy akkor minek kellett válogatót tartani. A bridzs azonban egy újdonságot biztosan hozott: Megjelent – már a sakk ellőtt – az első szellemi sport az MTK-ban.

A kerékpárosokról elmondható a legnagyobb vagy még inkább a legsikeresebb kis szakosztályunk volt. Kis számú versenyzőnk sok sikert ért el. 1914 és 20 között Vass Antal 5 bajnoki címet szerzett 1 000 és 10 000 méter közötti távokon, Tóth Gyula 1916-ban a 25 km-es motorvezetéses versenyben bajnoki címet szerzett, míg 1922-ben két csúcsot is elért szintén motorvezetéses számokban.   Egy generációváltást követően 1924 és 1937 között sorozatos győzelmet arattak bringásain. Néhányuk neve talán még ma is ismerősen cseng. Ilyen Velvárt Nándor, Mazák Kálmán, Jerzsabek Károly vagy éppen Pelvássi Ferenc. A gárda 13 egyéni és 6 csapatbajnoki címet szerzett. Egyéniben az említetteken kívül Lovas Károly, Szenes Károly, Szűcs József szereztek bajnoki aranyérmet. Az 1929-31-zsinórban háromszor bajnok csapatnak rajtuk kívül tagja volt Joachim Brunó, Muskovits József és Mennheim Gábor. A huszas években Velvárt és Mazák pályán és országúton is szinte számolatlanul érte el az országos csúcsokat. Külön említést érdemel, hogy 1930-ban az egyetlen repülversenyen kívül minden távon, minden számban kék-fehér siker született a bajnokságban. A versenyzők mellet meg kell emlékeznünk Wachsmann Dezső szakosztályvezetőről és Neumann Andor titkárról  is akik nagy szerepet játszottak a kiváló gárda kialakításában, felkészítésében és a csapat hátterének megteremtésében.

Velvárt Nándor

 

A fentiekkel éppen ellenkezőleg a tenisz szakosztály nagy létszámmal – több mint 200 versenyzővel - viszont kevés sikerrel működött. A Hungária körúti teniszpályák nem annyira a versenysportot, mint inkább a klubtagok kikapcsolódását szolgálták. Versenyszerűen 1930-tól kezdve kezdett komolyabban foglalkozni az MTK a tenisszel. Ekkortól már a Thököly utón működött az MTK új 11 pályás tenisztelepe. Férfi csapatunk néhány évig az első osztályban is szerepelt, de a 6 versengő csapat közül az ötödik helynél jobbat egyszer sem tudott elérni. A női csapat a második osztálynál feljebb nem tudott jutni. Komolyabb sikert az egyéni bajnokságokon sem sikerült aratni. Nevesebb versenyzőink Deutsch Márta, Pintér Zsuzsa, Adler Egon, Faragó György, Fillenz György, Grünfeld Sándor, Komár Károly, dr. Majoros István, Rónai János, Sándor Géza és Vadász László voltak.

A vívás a kezdetektől fogva jelen volt az MTK-ban. Igaz nem folyamatosan. Időnként néhány évre eltűntek vívóink, aztán újra előkerültek. Így volt ez a két háború közötti időszakban is. Jelentősebb egyéni sikerről nem tudunk, csapatban a férfi kardvívók 1933-tól 39-ig a nyolc csapatos első osztályban szerepeltek. 1939-ben az akkor már súlyos nyomás alatt lévő csapat az utolsó helyen végzett, de sokkal jobban korábban sem szerepeltek. Az előző hat bajnokság mindegyikében az 5-7. helyen végeztek kardozóink. Vívóink közül Kún Éva, Nyilas Tibor és Hamvai István érték el a legjobb eredményeket.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Kapcsolat

Tel: +36-70/310-3078

E-mail: mtk.csalad@gmail.com

Facebook: MTK Család

 

Bankszámlaszám: 11715007-21515664

Számla vezető bank: OTP Bank Zrt.